Efff yeah, 10 éves a SorozatGURU!

 
Beküldte: tess 2016 May 11, 13:02-kor a(z) Elvagyunk témába.

A jó dolgokra megéri várni, vagy legalábbis valami ilyesmi anekdotával traktál a népi jólét. Valamikor vasárnap hajnalban újabb mérföldkövéhez érkezett a Guru, lévén idestova 10 éve egy aktív hajnali virrasztás során jött a hirtelen sugallat FERCSAval, hogy sorozatos blogot kellene indítani. Közhelyesen szólva a többi meg történelem!

Vicces, anno ez az egész tényleg nem volt más, mint egy hirtelen, jobbára kiforratlan impresszió egy amúgy idehaza még igencsak gyermekcipőben járó szubkultúra iránt. Korántsem volt ennyire telített a sorozatos piac, hazai hírforrásokat egykezünkön megszámoltuk, a feliratokra akár heteket is várni kellett és hát a beszerzés sem volt egyszerű feladat. Aztán beköszöntött lassacskán a nagy sorozatos bumm és idehaza is beindult a pezsgés. Jó volt látni az egyre inkább terebélyesedő sorozatos palettát, ami szezonról-szezonra egyre közelebb került az egyszeri sorozatzabálók elé. Hirtelenjében gomba mód megszaporodtak a sorozatos blogok és az utóbbi időben már a mainstream média is komoly szegmenseket áldoz a témának. Fura és egyben megható élmény volt megélni, mi több aktív részesének lenni ennek a korszaknak.

Viszont ahogy szép lassan beköszöntött a peak tv korszak úgy került egyre inkább háttérbe a nálam a Guru. Közhelyes, sokak számára talán agyilag fel sem fogható, de egy bizonyos szint után telítődik az ember, ami aztán egyenes út a kiégésig. Manapság már korántsem kötnek le annyira a sorozatok, holott a készítők és a csatornák a minőség és a mennyiség oltárán végre valahára egységesen adóznak. Egy ismert színész leszerződtetése vagy akár egy újabb adaptáció már korántsem akkora hírérték, mint egykoron. Persze, hogy nem az, elvégre az egykori szubkultúra mára a totális mainstream része lett, annak minden áldásos avagy szitkolt hozadékával. És persze azt sem szabad elfelejteni, hogy mi is változunk.

Az utóbbi években már egyikőnk életében sem meghatározó szempont a Guru, pedig-pedig egykoron… Én naiv, még ebből akartam megélni! A napi hírek olvasása vagy épp a „legendásnak” titulált házi gyűjtemény bővítése egyre inkább a háttérbe szorult. Mégis, időről időre visszanézek, szemezgetek, és akár még be-bepróbálok pár újdonságot is. Hiába, ez a cirka 10 év azért nyomot hagy az emberben és a szokásaiban. Kifejezetten vicces olvasni FERCSA és Kanyecc műszaki kakaskodását, néhanapján elmorfondírozni a lassan 4-5 éve aktuális dizájn váltásról vagy azokat a sajtós meghívásokat szemezgetni, amiknek már nem feltétlenül tudunk eleget tenni.

Mindezektől függetlenül nem érzem úgy, hogy a Guru kiégett volna. Kontent még mindig akad, egy lelkes rajongói kör a mai napig olvassa, és ami a meglepő, a mai napig egész nagy tiszteletben is tartják. Egyszóval, ha kissé megfáradtan is, de még vagyunk és létezünk, amiért persze köszönet nektek is. Amúgy meg őszinte hálám és megbecsülésem Kanyecc-nak és FERCSA-nak ezért az évtizedért. Konkrétan nem sok barátom vagy hobbim van, ami idáig kihúzta volna. Jó, hogy még mindig vagytok… velem, nekem, nektek.

Végezetül felkérném az örökbecsű phasszgyereket, Brian Williams-t, hogy húzza el ismételten a szülinapi nótánk :)


4 Hozzászólás

O-ó, egy újabb mérföldkő

 
Beküldte: Kanyecc 2015 May 19, 9:40-kor a(z) Elvagyunk témába.

Alig múltunk el 9 évesek, de ismét bonthatunk egy képzeletbeli pezsgőt, ugyanis megszületett a blog történelmének 25000. cikke, ami a Wayward Pined kritikám volt. Basszus, mennyi szónál, mennyi karakternél járhatunk?

Jók ezek a “mini mérföldkővek“, mert emlékeztetnek, mennyire is imádom csinálni. Pontos statokkal nem akarnálak fárasztani senkit, majdnem 19 ezerrel vezetem a házon belüli tabellát, míg tess kb. 5 ezerrel lohol mögöttem.

Bátran megmerem konckáztatni, hogy ugyanannyi időm jut a sorozatok nézésére, mint az azokról való cikkezésre. Főleg, hogy manapság párhuzamban történik mindkettő – kivéve, amikor telefonról kell begépelnem a napi gondolataim többségét, mint most! Embertelen az a címke felhő szám is, amivel rendelkezünk, persze akadnak duplikációk, elgépelések, de azok meg is fognak maradni. Szám szerint 6700 darabról beszélek. Brutális.

Upfronts-időszakban végre újra átéltük, milyen volt annak idején egy pörgösebb hét. El is fáradtunk. Már vénülünk, másak lettek az értékeink, de azért remélem, hogy 2-3 éven belül könyvelhetjük a 30 ezrediket.

Úgy legyen, nemigaz?!

Kommentáld!

Elmúltunk 9 évesek

 
Beküldte: Kanyecc 2015 May 10, 17:48-kor a(z) Elvagyunk témába.

Két napja mar annak, hogy elmultunk 9 evesek. Csendben, hallkan unnepeltunk – vagy inkabb sehogy, mert ez a kilences mar egy hijjan tiznek tekintheto, ami jobban a szemunk elott lebeg. (Elore is bocsanat az ekezetmentes posztert, de az alabbi cikk mobilon irodott, es valahogy nincs kedvem kipotyogni az ekezeteket.)

“Mit kellene most írnom?!”

Nem jutok szóhoz. Amikor belekeztem a GURU-s életbe még csak a főiskolába készülődtem. Akkor, 2006 nyaran magam mogott hagytam a kozepiskolat, azota pedig mar diplomas nagybetus eletet nyomom, ami szerintem sokatoknak feltunhetett. Egyreszt abbol, hogy az oldalra egyre kevesebb cikk és kritika kerul ki, masreszrol bizonyos kedvenc kategoriakat (pl.: a nezettseget) ki kellett nullaznom, mert igy is annyi mindenrol tudnek irni.

Sokat valtozott a napi rutin is. Ugyanugy kovetem a hireket, nezem az elozeteseket, viszont mar kevesebb ido jut a cikkezesre, sorozatnezesre. Tobb interjut olvasok, mar a hatter munkalatok nagyobb prioritast elveznek. Sokkal tobbet latok egy TCA Press Tourban, mint 4-5 evvel ezelott. (Ilyen miert nincs hazai viszonylatban?) A legszembetunobb teny, hogy 5/5-ot nehezen osztok ki. Talan fel sem tudok egy pilotot se idezni az elmult egy evbol, ami kapott.

A kezdetekben majdnem minden sajtós esemenyen feltuntunk, megjelentunk, manapsag mar nem jellemzo. Nincs idonk. Dolgozo emberek vagyok, ez pedig csak egy hobbi – és az is marad örökké. Meg akartak mar venni minket, nem adtuk el a lelkunket. Fuggetlenseg szepsege a nyilt kritizalas. Twitteren is olykor kifakadok, jo erzes hogy szamit a szavam, mert mar tobbszor elofordult hogy felkerestek levelben a panasz megoldasa erdekeben. Az elmult egy evben probaltam jobban nyitni a magyar reszleg fele. Tobb hazai sajatgyartasunak adtam eselyt, de csak azoknak, amik megerdemeltek. (Valo vilag legutobbi evada teljes egesszeben kimaradt.)

Szerencsere nem csak mi, hanem az egesz tevezes valtozott egy evtized alatt. Ahogy kulfoldon felerosodott a kabeles éra, ugy idehaza is. Semmibol lett nepszeru tobb kisebb csatorna. Manapsag mar az se olyan nagy szam, ha valamit 24 oran belul megkapunk, pedig regen ez cimlapsztorinak mondhato volt. Most is az, csak nem minden esetben.

Oks, nem jartatom tovabb a szam, mert amugy is ez csak egy emlekezos poszt. Aki olvas minket, az tegye a folytatasban is. Mast nem tudok irni, max. annyit, hogy jovore idoben jelentkezunk a jubileumi cikkel.

Koszi!

3 Hozzászólás

Sorozatnézésben gazdag új évet!

 
Beküldte: Kanyecc 2015 January 2, 21:58-kor a(z) Elvagyunk témába.

Nem semmi egy évet tudhatunk magunk mögött. 2013-hoz képest 2014 is rengeteg jó koncepcióval (True Detective, Fargo, stb.) rukkolt elő. Nyugodtan mondhatnam azt, hogy ilyen esztendő elé nézzünk 2015-ben is, hiszen elnézve az elmúlt hónapok pilotszkript híreit sok ígéretes van tallonban, ami csak a bekérésre vár.

Ezért nem is azt írom, hogy sok jó minőségű sorozat berendelést kapjunk 2015-ben, mert valamiért adottnak érzem. Helyette inkább mindenkinek sorozat darálasban és nézésben gazdag időt kívánok!

Amúgy mi volt az év első sorozat epizódja nálatok?

Kommentáld!

Meccs vagy sorozat?

 
Beküldte: Kanyecc 2014 June 22, 22:45-kor a(z) Elvagyunk témába.

Saját tapasztalatomat szeretném megosztani, és egyúttal valami megoldást is keresni általatok a felmerült problémámra. Tudni kell rólam, hogy nem vagyok nagy futballnéző. Se a külföldi, se a magyar meccsen nem hoznak lázba, de van kivétel: ez pedig a VB és az EB. Ilyenkor szerintem sokan félreteszik nézeteiket, ellenszenvünket és átadják magukat a „programnak”. Az a helyzet, hogy rácuppantam a VB meccsekre, s ezáltal nincs egyszerűen szabadidőm még sorozatokat is nézni, nem hogy napi rendszerességgel megfelelő mennyiségű cikkeket szállítani. Tudom, ez nem a ti problémátok, oldjam meg úgy, ahogy akarom, de hátha valaki hasonló cipőben jár?!

A munka után hullafáradtan nehéz már időt szakítani bármire, a meccsnézés pedig jelenpillanatban olyan, ami nem kapcsolódik kötelezettséghez. Innen is jönne a keresztkérdés: Ti nézitek-e a Foci VB-t? Ha igen, akkor mit (kell) mellőznötök, hogy az adott összecsapásokat meg tudjátok nézni? Esetleg kihat-e a sorozatnézési szokásaid változására? (Értsd: azáltal hogy meccset nézel, nem haladsz a szintre hozásokkal.)

A legrosszabb az, hogy a nyár a darálás időszaka. Legtöbben valószínűleg az év közben félretett/elfeledett sorozatokat pótolja – jobbik esetben. Rosszabbikban csak vergődik, mint ha a sekély vízben. Részemről jöhetne mindkettő, meccs mellett néznék sorozatokat, de nincs értelme, mert úgy egyik se kerül fókuszba, elvesztegetett az idő. Sehogy se jó. Néha úgy érzem, a VB jelenleg átok nálam, mert rabolja az időm; máskor pedig úgy, hogy végre szakíthatok a beállt napi rutinjaimmal és felfrissíthetem az életem némiképp.

Na de még ott van mindig a probléma. Egy meccs legalább másfél óra, azaz két sorozatepizód vígan lemenne. Ezt mikor és hogyan pótoljam? Ti mit csinálnátok a helyemben? – Munkában lehetetlen másra koncentrálni, a meccset nézni kell nem olvasni, viszont a sorozat lemaradás egyre csak halmozódik. Elég durva ördögi kör ez.

Nyugtassatok meg, hogy nem csak én vagyok ennyire szerencsétlen helyzetben!

3 Hozzászólás

8 éves a SorozatGuru

 
Beküldte: tess 2014 May 8, 18:01-kor a(z) Elvagyunk témába.

Óóóó basszus, hát ez a nap is eljött! Bevallom az indulás éjszakáján ez piszok távolinak tűnt, sőt szerintem még gondolni sem mertünk rá, erre most itt vagyunk: 8 éves a SorozatGuru. Effff yeah, hogy Kaya Scodelario örökbecsű rádió interjújából idézzek.

A vicc az egészben, hogy a jeles alkalom előtt rendre megfogalmazódik bennem pár említésre méltó gondolat, aztán az adott napon mégis csak némán meredek a monitorra. Most komolyan, 8 év után, mit lehet még ehhez hozzáfűzni?! Felesleges számtani péniszméredzkedésbe nem akarok belemenni és a kötelező köszönetnyilvánító sablon maszlagot is elhagynám. Ez is csak egy sima nap az összes többi átblogolt nap közül, aminek persze azért akad némi szentimentális értéke. Aki persze nem tudja miről is van szó, annak ajánlom az ünnepi podcast adásunkat, amiben viszonylag korrekten végig veséztük a hőskor szépségeit.

Persze az évek egyre csak múlnak, a lelkesedés is valamelyest megkopik, de remélem az elhivatottság és a vérlázító addikció örök érvényű marad. Felesleges ígéretekbe sem mennék be, haladnak a dolgok valamerre és ez a legszebb az egészben, így visszagondolva. Sokan meg szokták kérdezni, ha elölről kezdhetném, mit változtatnék? A válasz pedig roppant egyszerű: semmit. Remélem, a guru még évek múlva is ilyen különc underdog hobbivállalkozás marad, amit egyszerre lehet szeretni és gyűlölni mindkét oldalról. És hogy akkor, mégis miért született meg ez a post? Hát, az egónk miatt, meg mert a mostanság foghíjasabb postszám ellenére is azért vannak olyan emberek, akik legalább napi egyszeri klikkeléssel megtisztelnek bennünket. Most mondhatnám azt, ő értük dolgozunk, de az nem lenne igaz. Ez már rég a napi rutin része, amiről ideig-óráig le lehet mondani, de a végén úgyis mindig győz a függőség vagy a megszokás.

De hogy ne csak a korosodó melankólia beszéljen belőlem, segítségül hívnám e jeles alkalomból Brian Williams-t az NBC-s Nightly News-ból, hogy eldalolja az ünnepi nótánkat. Szép volt fiúk.


Amúgy Fallon zsenialitása még mindig megkérdőjelezhetetlen.

3 Hozzászólás

Sorozat nézésben gazdag új évet minden Olvasónknak!

 
Beküldte: Kanyecc 2014 January 1, 13:18-kor a(z) Elvagyunk témába.

Végre eltelt egy újabb év, amelynek az utolsó felében nem tudtunk annyit foglalkozni a sorozatvilággal, mint amennyit szerettünk volna. Ez már csak ilyen lesz, hiszen egyre több tényező – asszony, karrierépítés, szocializáció – rabolja, de a hobbi az csak hobbi. Sose hivatásból csináltuk, és ezt fogjuk megígérni, megfogadni a 2014-és esztendőre, hogy a folytatásban is csak akkor csináljuk, amikor van időnk, erőnk és nem a kényszer a hobbink művelése.

Tehet mindenkinek BUEK, daraljatok a téli pihenőben, és nem feledni, ma debütál a Sherlock folytatása. Lehetne ennél szebb évkezdés?!

2 Hozzászólás

Nem álltunk le, csak dolgozunk!

 
Beküldte: Kanyecc 2013 December 19, 9:44-kor a(z) Elvagyunk témába.

Reggeli kakaós csiga majszolása mellett úgy gondoltam, dobok ki egy kósza cikket, mégis mi a helyzet a blogunkkal. Istenigazából jelenpillanatban az archív tartalmak mezején barangol, hiszen aki fel szeretne frissíteni magában pár homályos pontot azt megteheti. Nyugalom, nincs szó megszűnésről, csak munkánk – mármint a rendes, mert ez ugye csak hobbi – legtelítettebb időszakához érkeztünk, de szerintem nem vagyunk ezzel egyedül. Cikkek fognak érkezni, elvétve, ne várjatok tőlem 10 órás munkaidő mellett nagy aktivitást, na meg Tess-től se, aki a Battlefield 4 csatatéren vívja a háborúját (kell a kikapcsolódásnak is helyet szorítani).

Január 2-ára ígérem a teljes rebootunkat, addig el leszünk, mint hal a vízben.

Elvonási tünetek már jelentkeztek, ha láttok a budapesti rengetegben egy csávót, aki a Nexus telefonján nézi a PoI-et, annak köszönjetek oda bátran, mert az 99%, hogy én leszek. Mellesleg baromi jó a 3. széria.

Kommentáld!

Így lő egy Guru aka Kékpróba a sajtósoknak

 
Beküldte: FERCSA 2013 September 17, 17:32-kor a(z) Elvagyunk témába.

A múlthéten tartott egy sajtótájékoztatót a Universal Channel, melyben a Kékpróba(Rookie Blue) negyedik évadját promózta. Az esemény különlegessége, hogy nem egy belvárosi, svédasztalos reggeli mellett üdvözölt minket Nagy Sanyi, hanem Budapest határától nem messze, a Budakeszi Lőtéren. A csatorna hangja mellett csatlakozott hozzánk a két főszereplő magyar hangja is, Bogdányi Titanilla és Minárovits Péter. Pétert a fiatalabb olvasók Spongyabobként ismerhetik.

Alex elmélyedve mondandójában

Mit is lehet csinálni egy lőtéren? Hát lőni! Kisebb eligazítás után megtekinthettünk egy teljes asztalnyi arzenált és a kiválasztott finomságokat, amikkel a későbbiekben közelebbről is megismerkedhettünk. Kezdésnek egy osztrák Glock-17-est vettünk szemügyre, ami úgy viselkedett a kézben, mint egy kezes bárány. Lővések nagy része a testközépre és egy a két szem közé, szegény fickónak -a kifeszített papíron- nem sok esélye maradt. Aztán jött egy igazi nagyágyú kézi fegyver: egy Desert Eagle, amivel a The Rock típusú izomagyú rosszfiúk rohangálnak. Ehez be kellett rendesen támasztani, mert olyat rúgott, hogy rossz volt nézni a koleginák kezében. Ezt a kört két fejlővéssel abszolváltam, meglepetésemre nem lett rossz. Végül egy Remington Shotgunnal lövöltüztünk igazi filmbeillő mozgásokkal, mint Swárczi a Terminátorban; persze aki bevállalta. Pozitívuma, hogy nagyon pontos, csak úgy röpködtek a 9-10 pontos lövések.

Van itt minden.. Péter ijedtében dobott is egy hátast :-D

Kisebb pihenő és pár szendvics elfogyasztása után folytattuk. Teli pocakkal neki indultunk szép narancssárga agyaggalambokra lövöldözni, ami messze nem hasonlít egy galambra, de ez részlet kérdés. A lényeg, hogy le kellett vadászni! Végül eljött az utolsó kör egy német Heckler & Koch SL8-as személyében, ez ís egy súlyossabb darab, mint kiderült. Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy elsőként sikerült a kezembe kaparintani, mivel utánam Flanker kollégánál megadta magát a kicsike. A többiek innentől egy 30-06-os Blaser vadászpuskával folytatták. Erről annyit érdemes tudni, hogy iszonyat nagyot durran és a könnyű mivoltából rúg is rendesen, volt ám ijedezés.

Befejezésképp azt kell mondanom, hogy támogatom, ahogy megprobálják feldobni a szürke sajtótájékoztatókat. Az ötletet, hogy összegyurják úgymond egy csapatépítőprogram keretében az mindenképp üdvözölendő a Universal Channelnél is. Ó és a lényeg, ma este Kékpróba 4.évad premier.

Kommentáld!

7 évesek lettünk

 
Beküldte: Kanyecc 2013 May 8, 23:59-kor a(z) Elvagyunk témába.

Elképesztő, mennyire átlagos nap ez az életünkben! Képzeljétek el, ezelőtt 7 évvel született meg a SorozatGURU. Belegondolva is elképedek, mert ilyen hosszú projektem nem volt. Bár ha alapul veszem a főiskolás éveimet, amit anno a blog indulásakor kezdtem (…), jah akkor se… mert azt 2006 szeptemberében startolt, míg a blog: 2006. május 8-án. Legalábbis a log az mutatja. Én pedig hiszek neki, mert a kezdetekben nem voltam jelen, csak később, egy hónappal nagyjából.

Vissza akartam olvasni, hogy tavaly májusban mit írtunk, de semmit. Úgy elfelejtettük az egészet, mint annak a rendje. Ha nem támad a kollégáknak az az ötletük, hogy készítsünk születésnapi podcastot, amolyan különkiadást/speciál edizsönt, talán erről is megfeledkezünk.

No de mégis: ezt írtuk 5 évesen, ezt 4 évesen, míg 2 évesen így kezdtük a születésnapi köszöntést, de megtaláltam az 1. éveset is – 3 éveset passzolom.

Hm. Most kell nektek köszönetet mondanunk: köszi mindenkinek, aki olvas minket; köszönjük azoknak is, akik csak késve találtak ránk. Noha szerény a kommentszámunk, de azt is köszönjük, hogy olykor valaki megemberli magát és dob egy elütés miatt helyesbítő hozzászólást – de hogy az iróniát mellőzem – azoknak is köszi, akik véleményük kifejtésével állnak ki mellettünk vagy épp szólnak be nekünk, mert szerintük másképp áll a világ rendje. Mérhetetlen sok munkánk volt/van/lesz még benne. Célunk elérni a kerek 10 éves korhatárt, bár az egyre vénebb üzemmódunk sajnos hátrányt jelent, mivel a munka és az „élet” mellett egyre kevesebb idő kerül a blogolásra – lásd: mai viszonylagos holtsáv, amit pár előzetessel próbáltunk kompenzálni. Kritikák lassan-lassan születgetnek, de mivel a május számomra megint a vizsgákról szól, így nem ígérek semmit.

Mivel a nézettség- mellett statisztika buzi is vagyok, így jöjjön pár háttér adat: 21.361 bejegyzés született, 17.879 videó található a GuruTubu előzetestárban, 1.814-en rajongatok értünk Facebook-on, míg 733-an követtek minket Twitteren és ne feledkezzünk el a 7 darab Podcastunkról se.

Köszönjük, hogy minket (is) olvastok! Isten tartsa meg jó szokásotokat, és még hozzon mellétek párat. Ám a reklám helyét is szeretném feltűntetni: ha tetszik, amit csinálunk, akkor ajánljatok pár ismerősötöknek a 2 ezer mégis kerekebb szám.

Szóval köszi, és hallgassátok meg minket: ITT, ni – GuruPodcast #S01 – 7. születésnapi kiadás

2 Hozzászólás
Következő oldal »

free web stats