Az Operatőrök jelöltjei és nyertesei 2017-ben…

 
Beküldte: Kanyecc 2017 March 5, 20:45-kor a(z) díjátadók témába.

COAnnxrU8AAqDLo

2017-es évi amerikai szakszervezeti listák: Írók | Rendezők | Producerek | Színészek | Vágók | Operatőrök | Látványtervezők | Hangmérnökök | Díszlettervezők + Közönség + AFI + Golden Globe + Saturn Awards / Az előző évi operatőri szakszervezetes cikkeink

Ígértem, hogy rákoncentrálok a díjátadókra, elhozom az összes céhnek a jelölt és nyertes listáját. A sort az operatőrökével folytatnám, azaz az American Society of Cinematographers díjátadóval. Számomra elég fontos helyet képvisel a (saját és külföldi) kritikáknál ez a munkakör, hiszen ők döntik el, hogy mit lássunk és azt hogyan éljük át. Értem, hogy a szkripten és a rendezésen múlik a legtöbb, de véleményem szerint ez a részleg is van olyan fontos, mint előbbi kettő. Rossz kameraállásokkal és -mozgásokkal lehetetlen minőségit az asztalra tenni. Szerencsére ezt egyre több helyen, még az országos ötleteknél is tudják.

2016-hoz képest változás lépett fel a díjátadóban. Immáron kettő osztották a tévésorozatok részlegét reklámmentes és reklámot adó csatornákra, ergo kiragadták a prémium adókat, hogy az országosoknak is legyen esélyük.

Még valamire felhívnám a figyelmet: Bolygó Balázs neve ismét ott van a jelöltek között. Míg pár évvel ezelőtt a Hunted-dal megnyerte az egyik kategóriát, addig most csak vígaszágon lehet felemlegetni. 2017-ben a Harley and the Davidsons-szal próbált volna érvényesülni olyan nagyok ellen, mint a Westworld vagy a The Night of…. Sajnos alulmaradt, de ne búslakodjunk, mert így sem egyszerű felkerülni a listára.

A jelölési számot ismét az HBO nyerte 6-tal, amit az AMC, a WGN America és a Fox követett 2-2-2-vel. A nyertesek a tovább mögött!

Tovább…

Kommentáld!

Az AFI szerint 2016-ban

 
Beküldte: Kanyecc 2017 March 4, 22:23-kor a(z) díjátadók témába.

A díjátadók sorát egy tavalyi elmaradással folytatnám. Az Amerikai Filmintézet (American Film Institute) még 2016. decemberében hirdette ki azt, hogy szerintük az évben, melyek voltak azok a filmek és tévés produkciók, amik messze túlnyúltak az átlagos felett. Egyesek szerint a lista azért tehető a „hangsúlyosabbak” közé, mivel egy remek támpontot ad a januári Golden Globe, és a februári Oscar-gála nyerteseinek kilétéhez. Ergo, a véleményükre valamilyen szinten lehet alapozni, szó sincs közönségkedvenc választásról, azaz ezt azért halkan jegyezném meg, mert megint ott van a Trónok harca köztük.

Sosincsenek nagy meglepetések, hiszen azok a tévésorozatok, amiket a kritikusok kedveltek szinte biztosan felbukkannak a listán, melynek van egy másik különlegessége is: évad szintű bírálattal bármelyik veterán újra labdába rúghat. Máshogy fogalmazva, ha az első laposabbat egy második ütős követ, akkor esélyes az ottlétre.

Mutatnám a nyerteseket, aztán folytatnám lentebb még pár gondolattal:

The Americans (FX)
Atlanta (FX)
Better Call Saul (AMC)
The Crown (Netflix)
Game of Thrones (HBO)
The Night Of… (HBO)
The People v O.J. Simpson: American Crime Story (FX)
Stranger Things (Netflix)
This Is Us (NBC)
Veep (HBO)

+különdíjazott:
O.J.: Made in America (ESPN)

Újoncok közül a 10-es listán 6 produkció is helyet foglalt, ami két dologra enged következtetni: (1) egyre színesebb, berántósabb ötletekkel operálnak a készítők; (2) több évad elteltével nehezebb azonos vagy jobb minőséget asztalra tenni, melynek egyik valószínűsíthető oka: a kreativitás hiánya lehet. Ez a The Americans-re, a Game of Thrones-ra és a Better Call Saul-ra nem vonatkozik, mert ahogy 2015-ben, úgy 2016-ban is feltűnnek a nyertesek között.

Ismét a kábeles szegmens diktálta a trendet, illetve hozta a minőséget. Tavaly kettő, idén egy országos sorozatnak sikerült felkapaszkodnia, ami nem más, mint a This is Us az NBC jóvoltából. A Stranger Things és az Atlanta jelenlétén senki se lepődik meg, ahogy a The People v. O.J. Simpson-én sem. Három utóbbi eléggé beszéltette a kritikusokat, főleg utóbbi, ami a minisorozat kategóriákban szép számú jelölést és díjat zsebelt be máshol. Meglepetés számomra a Trónok harca jelenléte, amit megfáradtnak érzek továbbra is, valamint a The Crown-é, amit talán azért marasztalok el, mert még egyetlen jelenetet se láttam belőle.

Ez tehát az Amerikai Filmintézet mérlege 2016-ban, kíváncsi leszek, marad-e ez az újoncmérce 2017-ben is?!

Kommentáld!

Saturn Awards 2017 – A jelöltek

 
Beküldte: Kanyecc 2017 March 3, 20:31-kor a(z) díjátadók témába.

Márciusba lépve feleszméltem, hogy lassan vége a 2017-es díjszezonnak, amivel alig foglalkoztunk. Az év végén és elején a különböző céhek (színészeké, operatőröké, rendezőké, stb.) összedugják a fejüket, és eredményt hirdetnek, hogy az egyes kategóriákban mi és kik voltak a kiemelkedők. Akadnak változások, de olyanok részlegek is, ahol a jelöltek között stabilan helyet foglal az előző esztendők befutottja. Ezutóbbi talán a Saturn Awards-re a legjellemzőbb, mert könnyű tippeléssel behatározni a nyerteseket. Ettől függetlenül mutatnám a listát hozzá.

FTWD2_209_RF_0411_0150-RT-1200x800

2017-ben 43. alkalommal kerül megrendezésre az Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films díjátadó, ahol a tévés részleg mellett a filmest is díjazzák. Nyilván minket ez érdekel a legkevésbé. Nevéből hamar kiderül, mely műfajokra fókuszálnak leginkább, így ezt nem is részletezném.

A díjátadó különlegessége, hogy 2014-ben még sehol se volt a „stream oldalak” vagy a „képregény-adoptációk” kategóriája, mára pedig alappá vált, sőt olykor mérvadóbbá, mint a főkategóriáké. Más szemszögből is nézhetjük a kategóriák számának növekedését, ugyanis ezzel több sorozat kap lehetőséget „ringbe szállni”. Pl.: ott van a Riverdale, ami biztos, hogy „a legjobb tévésorozatéban” labdába se rúghatna – jegyzem meg, nincs már ilyen szekció, mivel a műfajok szétválasztásával feleslegessé vált.

A legtöbb jelölést a The Walking Dead szerezte 7-tel, amit a Westworld követ 6-tal és az American Horror Story: Roanoke 5-tel. 4 jelöléssel büszkélkedik a Fear the Walking Dead, az Outlander és a Supergirl. Ha ugyanezt csatornákra szűrjük, akkor az AMC vezet 13-mal, majd őt követi a The CW (12), a Netflix (11) és az HBO (9).

Nos, mivel sok konkrétumra nem világítottam rá – direkt –, így amondó vagyok, hogy vessünk egy pillantást a tovább mögötti listára. A díjkiosztógála június 28-án lesz Kaliforniában.

Tovább…

Kommentáld!

Golden Globe 2017 – A jelöltek és a nyertesek

 
Beküldte: Kanyecc 2017 January 10, 20:41-kor a(z) díjátadók témába.

Vasárnap kiosztották az év első nívósabbik díjátadójának elismeréseit. A Golden Globe-ot immáron 74. alkalommal rendezték meg, amire most minden elmondható, csak az nem, hogy a papírforma érvényesült. Miért nincs szó arról? – teljesen jogosan tehetnénk fel a kérdés, melyre a választ a nyertesek kiléte adja meg. A komédiák közül a Mozart in the Jungle-nek vagy esetleg a Transparent-nek osztottam volna díjat, ám ők hoppon maradtak, mint ahogy a drámák körében a Westworld és a Stranger Things is. De akkor kik vagy mik nyertek?

rs_1024x759-170108181141-634-2017-golden-globe-winners-atlanta

Nos, az este befutott produkciója a The Night Manager lett, ami 4 jelölésből 3-at váltott szoborra, ami korrekt teljesítmény. Bár kicsit sajnálom is ezt a tényt, mert számomra a The Night of… sokkal maradandóbbat tett le az asztalra, a nagyok mégsem így gondolkodtak. Hugh Laurie viszont elismerően mosolyoghatott, hiszen 2007-ben nyert utoljára alakítással, amikor még a House-ban „sántikált”. Azóta csak jelölések jutottak neki, illetve egy ausztrál/új-zélandi díj, de hát annak akkora hírértéke van, mint Vajda Tímea fánkozójának.

Ahogy elnézem a listát, java részt az újoncokat részesítették előnyben. Legjobb tévéfilm/minisorozat lett a The Night Manager, dráma: a The Crown, míg komédia az Atlanta. Nos, talán a háromból egyet tippeltem volna be, utóbbi kettőnél másra esett volna a voksom.

Sikerek tekintetében az FX húzhatta ki magát, hiszen csatorna viszonylatban 4 díjat söpört be, köszönhetően az The People v O.J. Simpson-nak és az Atlanta-nak. A sorban az AMC követte a már említett Hugh Laurie produkcióval. Érdekesség, hogy az Amazon üres kézzel távozott. Ezen kívül Rami Malek se tudott duplázni, holott a Mr. Robot 2. évadját sokan jobbnak vélték, mint az elsőt. Az viszont talán nem véletlen, hogy ennyire elmarasztalták a Westworld-öt. Most eszembe jut a Game of Thrones-szindróma, miszerint a közönség által hype-olt ötleteket az Emmy-n és a GG-n nem veszik számításba. Aztán javítsatok ki, ha nincs igazam!

Végezetül mutatnám a nyertesek, nah meg a jelöltek listáját is, ha már nem került kitételre decemberben.

Tovább…

Kommentáld!

A színészek jelöltjei 2017-ben…

 
Beküldte: Kanyecc 2017 January 6, 18:37-kor a(z) díjátadók témába.

nightof
A kép különlegessége, hogy John Turturro és Riz Ahmed egyaránt jelölt a legjobb férfi színészek
limitált sorozat kategóriájában. Vajon melyikőjük lesz a befutó?

2017-es szakszervezeti lista: színészek | (idő múlásával frissül a lista)

Decemberben megkezdődött a díjszezon. Néhány céh/szakszervezet már közzétette a házon belüli jelöltek listáját, hogy aztán január-február folyamán valamikor eredményt hirdessenek. Ezek a díjátadók sokkal szűrtebb listákkal dolgoznak, mint a főbbek, név szerint a Golden Globe vagy az Emmy-díjátadó. Szűrtségük abban rejlik, hogy maga a szakszervezeti tagok döntik el, mely produkciók kerüljenek a jelöltek közé, s azáltal olyan produkciók is esélyt kaphatnak, amik a közönség szerint gyengébbre sikeredtek vagy éppen nem azt hozták, amit elvártak tőlük. Ergo, a szimpátia félresöprésére és a belefektetett munka valós szem előtt tartására megy a fókusz. Ezért van az, hogy egyesek szerint ezek sokkal nívósabbak, még ha kevesebbet is „érnek”.

Akadtak a 2016-os évben is szép számmal minőségi alakítások. Elég csak felidézni a The Night of…-ból Nasir „Naz” Khan karakterét, akit Riz Ahmed valami zseniálisat hozta az ártatlan elítéltet szerepében. Újoncok mellett még a Westworld és a Stranger Things is behúzott egy-egy jelölést az egyik színészével, ami megint csak eléggé esélyes díjzsákolására.

A jelölés szám gyűjtésben a Stranger Things, a Westworld, a Game of Thrones, az American Crime Story: The People vs. OJ Simpson és a The Crown bitorolja a trónt, ugyanis mindegyik 3-3-at tudhat magáénak, s ezáltal a legnagyobb eséllyel is ők indulnak. Ha a csatornákra tesszük a fókuszt, akkor a Netflix bizony magamögé utasított az HBO-t, ami 2016-ban mindössze 13 jelölést gyűjtött, míg előbbi 17-et. Nemcsak a stream oldalak között emelkedik ki – hiszen az Amazon csak 1-et szerzett – , de odapirít mind a kábeles, mind az országos szekciónak. Nem semmi!

Akit érdekelnek a jelöltek, azok klikkeljenek a tovább mögé. Az előző évek listáit a gyűjtőlinkjént lehet visszakövetni. Eredményhirdetés: január 29-én lesz, amit a TNT és a TBS élőben is közvetíteni fog. Egyébként a 23. SAG Awards-ről beszélünk, szóval nyakunkon a jubileumi.

Tovább…

Kommentáld!

A Közönség jelöltjei 2016-ban…

 
Beküldte: Kanyecc 2016 November 16, 20:01-kor a(z) díjátadók témába.

pcas-2016-960x360

Az idei évben is szép számmal születtek cikkek a díjátadó rovarba. Hamarosan „megcsúszik a gleccser”, ami beindítja a lavinát, ugyanis januártól tavaszig számos szakszervezet fogja bejelenteni házon belüli kategóriájuk jelöltjeit, valamint később azoknak befutottjait. Az év utolsó szakaszában a közönségre hagyatkoznak „awards” részlegen. A People’s Choice Awards azon díjátadók egyike, ahol nem a szakmabeliek döntenek a kategóriák nyerteseiről, hanem a nézők. Nyilván ez a másik véglet, mert egy fanatikus rajongónál kötve találhatnánk elfogultabbat. A másik „megfoghatatlan érv”, hogy nem ismerik mindegyik nevezőt, így azokkal – még ha jobbak is az általa választottnál – nem is szimpatizálnak.

A People’s Choice Awards több rétegből épül fel. Adott a filmes, a tévés és a zenei szakma. Nyilván előbbi és utóbbi minket hidegen hagy, így azok nevezettjeit és kategóriát keressétek a hivatalos oldalon. Január 18-án derül fény arra, hogy mik és kik lettek a befutók.

Akadnak érdekes kategóriák, mint pl.: a „kedvenc sorozat”-é, ahol a Stranger Things-nek kell helytállni a The Walking Dead és a The Big Bang Theory társaságában. Nincs egyszerű helyzetben. Hiába volt a nyár sorozata, mégis azt érzem, a nézői szimpátia miatt más fut be, egy sokkal populárisabb. Ott van a „Kedvenc kábeles dráma” részleg is, ahol talán a Mr. Robot szorongathatja meg a The Americans-t, mert a másik háromból cseppet se nézek ki szobrocskát. Egy másik érdekes kategóriaduó az újonc szekció, ahol a Designated Survivor-t és a Man with a Plan-t éltetném – bár utóbbira a fejemet nem tenném, azt azért megjegyezném halkan.

A teljes tévés jelöltek listája a tovább mögött tekinthető át. Ha valaki akar, felőlem komment formájában eredményt hirdethet, hogy nála kik és mik lennének a voksok. Ha valaki megteszi, ígérem, beszállok a játékba. Klikk a tovább mögé.

Tovább…

Kommentáld!

Emmy 2016 – Számokban a nyertesek

 
Beküldte: Kanyecc 2016 September 21, 15:48-kor a(z) díjátadók témába.

2016-primetime-emmy-awards-show-2

Minden, ami a 2016-os Emmy-díjátadóhoz kapcsolódik, az alábbi gyűjtőlinken érhető el.

Előző cikkünkből sok minden kiderült a 68. Emmy-díjátadóval kapcsolatban. Kezdeném a sort azzal, hogy nézettségileg már nincs annyira rendben. Folytatnám azzal, hogy ismét az HBO-ról szól az esemény, hiszen sikerült történelmet írnia azáltal, hogy a most megszerzett 12 díjjal immáron 38-ra növelte Emmy-díjainak számát, s ezáltal megelőzték a tróntartó Frasier-t, ami 2004 óta nincs képernyőn. Szép teljesítmény, 6 évadot kellett várni rá. Túl is teljesített, hiszen max. 2 főkategóriás díjra láttam esélyt, hogy begyűjthet. Erre megkaparintott a harmadikat is, amivel sikerült beállítani ezt a példás mutatót.

Két dologra fel szeretném hívni a figyelmet. Az egyik, hogy az American Horror Story: Hotel rémesen gyengén teljesített. Főkategóriában nem vitt haza díjat, csak arra a kettőre számíthatott, amit kreatív vonalon szerzett. Ezzel holtversenyben fej-fej mellett végzett a Crazy Ex-Girlfriend-szel. A másik, hogy most a Netflix-es komoly sorozatok se tudtak érvényesülni, bár az Amazon sincs más cipőben.

A 2016-os Emmy díjátadó legsikeresebb személye Moira Demos lett, ugyanis 4 díjat zsebelhetett be készítőként a Making a Murderer-rel. Mögötte Laura Ricciardi követi, aki kvázi munkatársa Moiranak, csak mivel a vágói részleget nem képviseli (rendező/író/exec. prod.), így számára 3 díj járt ki az idei gálából.

Mutatnám a számmisztikát!

Szerzett díjak száma – sorozatok terén:

12 díj – Game of Thrones (9-3)
9 díj – American Crime Story: The People v. O.J. Simpson (4-5)
5 díj – Grease: Live (4-1)
4 díj – Making a Murder (4-0)
3 díj – Cartel Land (3-0), Downton Abbey (2-1), Last Week Tonight With John Oliver (2-1), Saturday Night Live (2-1), Transparent (1-2), Veep (1-2).
2 díj – Adventure Time (2-0), American Horror Story: Hotel (2-0), Childrens Hospital (2-0), Crazy Ex-Girlfriend (2-0), Danny Elfman’s Music From The Films Of Tim Burton (Live From Lincoln Center) (2-0), Fargo (2-0), Key & Peele (1-1), The Man In The High Castle (2-0), Mr. Robot (1-1), The Night Manager (1-1), Sherlock: The Abominable Bride (Masterpiece) (1-1), The Voice (1-1).

Szerzett díjak száma – csatorna felosztásban:

22 díj – HBO
18 díj – FX
9 díj – Netflix
8 díj – PBS
6 díj – Amazon, Fox, NBC.
4 díj – A&E, ABC, Adult Swim, Cartoon Network, Comedy Central.
3 díj – CBS
2 díj – AMC, CNN, The CW, Natinal Geographic Channel, Showtime, USA
1 díj – ActingDead.com, AOL, BBC America, IFC, Logo, MTV, Nickelodeon, Oculus Platform, Starz, TLC.

Kommentáld!

Emmy 2016 – A főkategóriák nyertesei

 
Beküldte: Kanyecc 2016 September 21, 14:29-kor a(z) díjátadók témába.

12726074_c557b93077d83bd5c5d4428b4c57afaa_wm

2010/11 – Jane Lynch (Fox) – 12.44 millió
2011/12 – Jimmy Kimmel (ABC) – 13.26 millió
2012/13 – Neil Patrick Harris (CBS) – 17.63 millió
2013/14 – Seth Meyers (NBC) – 15.59 millió
2014/15 – Andy Samberg (Fox) – 10.373 millió
2015/16 – Jimmy Kimmel (ABC) – 9.686 millió

Évről évre egyre kisebb odafigyelést kap az Emmy-díjátadó. Hiába tartják a világ egyik legrangosabb tévés elismerést kiosztógálájának mégsem érdekli az átlagembereket. Mi sem más, mint a fentebbi nézettségi lista mutatja a legjobban, hogy immáron 10 millió embert se ültet le a 3 órás felhajtás, ahol számos nagy név tűnik fel. Megértem a helyzetet, hiszen míg 5-6 évvel ezelőtt fennmaradtunk és végig live blogoltuk az eseményt, addig mára már azt is megtehetjük, hogy három nappal a bejelentéseket követően írunk egy összesítő cikket. Nincs akkora értéke már az Emmy-nek, hiába akarnak akkorát csinálni neki. Ezt mindenki tudja, felesleges túlragozni a helyzetét. Mindegyik hasonló cipőben jár.

A nagy kérdések között volt az, hogy a Game of Thrones-nak sikerül-e letaszítani a trónról a Frasier-t, amit régóta minden idők legtöbb Emmy-díját szerzett sorozatként tartjuk számon?! 37-díjat nyert életciklusa alatt, amivel abszolút nyerte a részlegnek. A minisorozatok körében a 2008-as John Adams tartja a csúcsot 13 darabbal. Nos, egy másik elgondolkodtató elmélkedést vethet fel a 2-3 éve feltűnt stream oldalak érvényesülési indexe. A Netflix és az Amazon az abszolút esélyese a részlegből való kiemelkedésre, ám ne feledkezzünk el arról se, hogy hiába soroljuk külön, ők mégis egy kaptafa alá veszi mindenkivel.

Júliusban meglovagoltuk a témát számmisztika területén is. 94 jelölést szerzett az HBO, amiből lehetett sejteni, hogy (1) nagy részét a Game of Thrones fogja beváltani, illetve (2) nyerni fogja a mezőnyt. Őt az FX követte, ami az American Crime Strory-val indíthatott hódító túrára, mégis csak a kritikusok és újságírók által szét lett dicsérve.

Én nem is szaporítanám tovább a szót, mutatnám a nyerteseket. A fentebbi kérdést pedig megválaszolnám. 38 díjjal a Game of Thrones minden idők legtöbb Emmy-díját szerzett sorozat. Tehát mérföldkő az Emmy-díjátadók és az HBO életében.

Dráma szegmens:

Legjobb sorozat: Game of Thrones (HBO)

Legjobb férfi főszereplő: Rami Malek, Mr. Robot (USA)
Legjobb női főszereplő: Tatiana Maslany, Orphan Black (BBC America)
Legjobb férfi mellékszereplő: Ben Mendelsohn, Bloodline (Netflix)
Legjobb női mellékszereplő: Maggie Smith, Downton Abbey (PBS)

Legjobb írógárda: David Benioff & D.B. Weiss, Game of Thrones (HBO) – „Battle of the Bastards
Legjobb rendező: Maguel Sapochnik, Game of Thrones (HBO) – „Battle of the Bastards

Komédia szegmens:

Legjobb sorozat: Veep (HBO)

Legjobb férfi főszereplő: Jeffrey Tambor, Transparent (Amazon)
Legjobb női főszereplő: Julia Louis-Dreyfus, Veep (HBO)
Legjobb férfi mellékszereplő: Louie Anderson, Baskets (HBO)
Legjobb női mellékszereplő: Kate McKinnon, Saturday Night Live (NBC)

Legjobb írógárda: Aziz Ansari & Alan Yang, Master of None (Netflix) – „Parents
Legjobb rendező: Jill Solloway, Transparent (Amazon) – „Man on the Land

Limitált/tévéfilm és egyéb szegmens:

Legjobb limitált sorozat: American Crime Story: The People v. O.J. Simpson (FX)
Legjobb tévéfilm: Sherlock: The Abominable Bride (PBS)

Legjobb férfi főszereplő: Courtney B. Vance, American Crime Story: The People v. O.J. Simpson (FX)
Legjobb női főszereplő: Sarah Paulson, American Crime Story: The People v. O.J. Simpson (FX)
Legjobb férfi mellékszereplő: Sterling K. Brown, American Crime Story: The People v. O.J. Simpson (FX)
Legjobb női mellékszereplő: Regina King, American Crime (ABC)

Legjobb írógárda (limitált/tévéfilm): D.V. DeVincentis, American Crime Story: The People v. O.J. Simpson (FX) – „Marcia Marcia, Marcia
Legjobb írógárda (variety): Patton Oswalt: Talking for Clapping (Netflix)
Legjobb rendező (limitált/tévéfilm): Susanne Bier, The Night Manager (AMC)
Legjobb rendező (variety): Thomas Kail & Alex Rudzinski, Grease: Live (Fox)

Legjobb variety talkshow: Last Week Tonight With John Oliver (HBO)
Legjobb variety szkeccs show: Key & Peele (Comedy Central)

Kommentáld!

2016-os kreatív Emmy-díjak – számokban

 
Beküldte: Kanyecc 2016 September 18, 20:37-kor a(z) díjátadók témába.

Ismét azt írnám, mint 2015-ben: Járjunk kicsit a körmére a kreatív Emmy-szegmensnek. Mégis csak ez az a részleg, ahol a nagyobbik felét osztják ki az Emmy-elismerésnek. Nincsenek olyan rangos kategóriák, viszont a díjgyűjtéshez jócskán hozzátesz. Egyes csatornáknak ez fontos, mint pl.: az HBO-nak, ami évről évre 100 körüli jelölés számmal büszkélkedik, s tartja a trónt – de milyen áron?!

Múlt hétvégén, két estés event keretében osztották ki az elismeréseket. Így a főkategóriák előtt muszáj velük foglalkoznom. Tetszik a számmisztika, mert felkészíti az embert a várható végre. Az Emmy-díjátadónál főként papírformáról beszélhetünk. Ahogy az elmúlt pár évben, úgy most is a Game of Thrones diktál a szegmensben. 9 díjat zsebelt be, amivel megelőzte jócskán a mezőnyt. Irigylésre méltó a Making a Murderer teljesítmény is, amiből egyetlen kreatív díjat se néztem volna ki; hasonló cipőben a Crazy Ex-Girlfriends, ami a The CW-nek 2 darabot is gyűjtött. Jó látni, hogy az rábiggyesztett „papírforma” jelző nem minden esetben érvényes. Talán a kreatív rész az, ahol felemás a végkimenetel. Akadhatnak nem várt meglepetések – mindez jó értelemben.

Jöjjön egyfajta kimutatás arról, miként zajlott le a hétvégén az esemény. Melyik csatornák vagy éppen sorozatok jöttek ki a legjobban a mellékágból – bár azért sejthetitek, hiszen adtam támpontot. Összegző következne!

Kreatív Emmy-díj rangsor:
9 díj – Game of Thrones (HBO).
4 díj – Grease: Live (Fox), Making a Murderer (Netflix), American Crime Story: The People v. O.J. Simpson (FX).
3 díj – Cartel Land (A&E).
2 díj – Adventure Time (CN), American Horror Story: Hotel (FX), Childrens Hospital (Adult Swim), Crazy Ex-Girlfriend (The CW), Downton Abbey (PBS), Fargo (FX), Last Week Tonight With John Oliver (HBO), Saturday Night Live (NBC), The Man In The High Castle (Amazon).

Csak a Trónok harca… Komolyan, az HBO-nak tartják fenn az Emmy-n a kreatív szekciót. Minden esztendőben nyeri a mezőnyt. Tavaly csak 8 díjat szedett össze, most eggyel többet. Ami viszont érdekes, hogy mennyire leminősítették az American Horror Story: Hotel-t. Az előző évadja 5 kreatív elismerést zsebelt be, ehhez képest a mostani mindössze 2-t. Meglepetések sorát erősíti a Crazy Ex-Girlfriend, hiszen a The CW-t két díjhoz juttatta hozzá. Az se rossz.

Kreatív Emmy-díj rangsor – csatorna leosztásban, országos:
6 díj – PBS
5 díj – Fox
4 díj – NBC
3 díj – CBS, ABC
2 díj – The CW

Hol az NBC? – kérdezhetném bátran… mivel a tavalyi 11-hez képest most megkopasztották. Mint fentebb írtam, a The CW szépen talpra állt, hiszen 0-ról fejlődött fel 2-re.

Kreatív Emmy-díj rangsor – csatorna leosztásban, kábeles:
16 díj – HBO
12 díj – FX
4 díj – A&E, Adult Swim, Cartoon Network
3 díj – Comedy Central
2 díj – CNN, Nat Geo, Showtime
1 díj – AMC, IFC, MTV, Starz, TLC, USA

Az HBO tartja magát a dobogón. Míg a Game of Thrones műsoron lesz, nagyon ne várjon senki más eredményt, csak hasonlót. A drasztikus csökkenése mellett viszont ne menjünk el szó nélkül, hiszen a 29 darabját 16-ra leharcolta, ami igen jelentős. Mi változott 2015-höz képest? Visszanéztem, nagyjából annyi, hogy akkor több sorozattal szerzett 1, illetve 2 díjat, nem pedig kevéssel sokat. Ennyi!

Kreatív Emmy-díj rangsor – csatorna leosztásban, streames:
6 díj – Netflix
4 díj – Amazon

Fejlődik és erősödik a stream részleg. A Netflix és az Amazon a tavalyi 3-3 díjához képest növekedett. Az viszont tény, hogy előbbi a 2015-ös 7 kreatív díjhoz viszonyítva már el van maradva. Látszik, hogy egyre inkább felélénkült a házon belüli rivalizálás. A monopol helyzetét felszámolták.

Kommentáld!

Kiosztották a kreatív Emmy-díjakat

 
Beküldte: Kanyecc 2016 September 18, 20:27-kor a(z) díjátadók témába.

68th-red-carpet-rollout

Este osztják ki a tévés Oscar-nak becézett Emmy-díjátadó főkategóriának elismerését. Ha valaki kíváncsi az eseményre, akkor nézze az HBO2 műsorát hajnali 2-től 5 óráig. Hosszú lesz, sok reklámmal dolgoznak, de remélhetőleg nagy showt csinál Jimmy Kimmel.

Ugorjunk egyet vissza az időbe, hiszen múlt hétvégén – szombaton és vasárnap – egy két napos event formájában osztották ki a kreatív díjakat, azaz a Creative Emmy Awards ekkor zajlott le. Ez az a díjátadó, ahol olyan kategóriák kapnak helyet, amik nem rendelkeznek akkora hírétékkel, ahol inkább a háttérmunkát veszik elő és emelik ki, nem pedig azt, amire minden néző odafigyel. Had soroljak párat fel, csakhogy tiszta legyen mindenkinek a kép. Pl.: ott van a sminkes részleg, a fodrászoké, a különleges effektekért felelős csapatoké, a zenéért vagy a képi világért felelős emberek. Ők is kellene egy sorozat sikeréhez, még ha kevésbé is tartjuk számon a neveiket. Nos, ezek a kategóriák – és még jó néhány plusz – teszi ki a kreatív érát. Gondolom azért osztották ketté, mert hosszú lenne levezényelni. Jó döntésnek tűnik.

Az előző évekhez hasonlóan, megint csak az HBO szerezte a legtöbb jelölést, számszerűsítve 94 darabot. Mögötte az FX 56-tal, majd pedig a Netflix 54-gyel. A sort az NBC folytatná 41-gyel, csak hogy legyen országos tévéadó név is említve. Nos, ez rohadt sok és a sor végére se értünk. Nyilván kell a showműsor neki. Egy részét viszont már átadták, a lényegesebbről összekészítettem egy listát, amit a tovább mögé dugtam el.

Azokat, akiket érdekel, hogy kik-melyik sorozattal-milyen kategóriában nyertek díjat az alábbi linkekre kattintson: szombati és vasárnapi nyertesek. A 2016-os Emmy-vel foglakozó cikkeket az alábbi címként érhetitek el, míg a tavalyit ezen. Klikk a tovább mögé!

Tovább…

Kommentáld!
Következő oldal »

free web stats