A mi kis falunk – Kezdett a sorozat

 
Beküldte: Kanyecc 2017 February 15, 11:28-kor a(z) kritika témába.

Túl sokat vártam A mi kis falunk kritikájának megírásával, azonban megvan mindennek a jó oldala is. Végre leülepedett a pilot történése, tisztán, nem pedig befolyásoltság alatt írom azt, amit gondolok. Bevallom férfiasan: meglepett, hogy tudunk működő képes komédiát gyártani. Saját gyártású szegmensben az elmúlt években elmentünk a „rossz” irányába, elég csak felemlegetni az Éjjel-nappal Budapestet, a Gyanú árnyékábant és még sorolhatnám. A köztévé által éltetett Munkaügyek is hamar kiégett, pedig annyira szerettem volna a hazai The Office-t visszalátni benne, mint a Fapadban. A lényeg, hogy próbálkoztunk többféle megvalósítással, de a lufi mindegyiknél hamar leeresztett. Ez a magyar komédiagyártás egyik átka? Reméljük az RTL Klub által megvásárolt ötlet tovább bírja.

A.mi.kis.falunk.2017

A kezdés roppant mód bíztatóra sikeredett. Hello magyar Parks & Recreation. Nincs semmi baj azzal, ha van hova kötni az alapokat. Nyilván rosszul teszem, mert a Horná Dolná címet kellene emlegetnem, ami senkinek semmit se mond normális esetben. Talán azért, mert a szlovákok dobták piacra az alapötlet magvát, amit átdolgozott a ContentLab gyártója. A végeredmény magáért beszélt, hiszen a pilot olyan nézettséget generált, amilyent bármelyik tévécsatorna elirigyelne a másiktól. Hoppá. A számokról már írtunk, így folytatnám mással…

A sztori azért működik, mert összeszedték a falusi élet alapvető magatartását, viselkedését, normáját, és mindezt kicsit (?) kifigurázva elénk tálalták. Igazából szó sincs kifigurázásról, mert ha most fognám magam – falusi létemre – és útnak indulnék a helyi kocsmába, ugyanazt tapasztalnám, mint a sorozatban, azaz a jó dolgos polgárokkal (csak ironizálok!) megtömött itató helységet, akik szeretnek visszatérni mindennap a napi adagjukért. Mindez talán azért lehet mosolyra buzdító, mert igaz, illetve ezért működik is annyira. Vagy más… a helyi pletyka gyorsabban terjed, mint a villámcsapás – kicsi túlzással had éljek, de igaz ez is. Lényeg a lényeg, ez tényleg olyan lett, mint ha a falumról lenne szó. Számomra ezért elsöprő a siker, illetve fogom is a fejem, mert basszus, ez tényleg a falumról is szólhatna…

A.mi.kis.falunk.2017

Ott tartottam, hogy a történet egy kitalált faluról, Pajkaszegről szól. Nincs sok polgára, sőt templommal se rendelkezik, de ennek oka van. (Ne lőjem már le a pilot poénját.) A pilot az aktuális polgármester-választásra fókuszál, amit akár el is húzhattak volna a készítők az egész szezonra, helyette azonban a rész végeztével lezárják ezt a szakaszt. Jó-e ez a döntés? Hm. Abból a szempontból mindenképp, hogy 40 perces epizódokat kapunk, amiben remekül kifejtették azt, amit kiakartak. Sok jó választási poénnal dolgoztak, és sikerült ismételten kifigurázni a falusi polgárokat, akiket egy-egy ingyen ebéddel könnyedén meg lehet venni.

Folyamatos kifigurázást kap a magyar vidéki ember. Ha nem lenne egy cseppnyi humorérzékem, végig lennék sértve, talán perbe is bocsátkoznék, mégis mi ez az arcátlanság. De hát kitalált helyről beszélünk, takaródzunk ezzel és gond egy szál sem. Ugorjunk inkább a karakterekre, akikről megint csak nehéz rosszat írni. Sok jóval találkozunk mind fő-, mind mellékágon. Számomra a legmélyebb nyomot a polgármester segítője, Erika hagyta, pedig sokkal rosszabbra számítottam, viszont a meglepetés egyenesen derült égből csapott le. Könnyű helyzetben van a falu papja a nézői szívbe való belopásra, ugyanis a körülötte lévő helyzet építőjelleggel hat ki rá. A polgármester pedig hozza a kötelezőt.

Csuja Imre egyszerűen zseniális polgármesternek. Lovas Rozi, alias Erika házon belül a Válótársakból lehet ismerős, ellenben itteni karaktere sokkal szimpatikusabb. Férjjelöltje Gyuri, azaz Lengyel Tamás sincs más cipőben, bár esetében az Aranyélet egy hangzatosabb cím. Tudnám sorolni a nagyobbnál nagyobb neveket (Szabó Győző, Udvaros Dorottya, stb.), amiknek kötelező jelleggel ott kell lenni egy működő komédia castingjában, helyette inkább zárnám soraim, mert ami jó, azt ne ragozzuk túl.

Elmarasztaló szavaimat az operatőrökhöz címezném, ugyanis a drónnal készült nagytotálos felvételek máshol biztos jól mutattak volna, de A mi kis falunkban nem.

Végszó gyanánt, mindenkinek ajánlom figyelmébe, mert most érzem azt, hogy a magyar komédiagyártás jó úton halad afelé, hogy a közeljövőben – ez alatt értsetek 4-5 éves távlatot – egy magasabb szintet képviselhessen. Ez legyen az alap, aminél rosszabbat sose szeretnék tévében látni. Főleg amennyit mosolyogtam és röhögtem… Fenséges volt. Olykor nem is értettem magam, annyira új és jószerű érzés kapott el.

This entry has a rating of 4

Kommentáld!

Kapsz egy fülest! – 2 epizód után

 
Beküldte: Kanyecc 2016 December 6, 13:38-kor a(z) kritika témába.

A Tv2 nemrég indította útjára a Humor+ névre hallgató tévécsatornájukat, ami főként veterán komédiákkal (Joey, The Nanny, Married with Children) és animációs sorozatokkal (Futurama, The Simpsons) próbálja leültetni a nézőket. Újdonság erejét megragadva azért hoznak fogunkra való falatokat is, ilyen a Son of Zorn vagy a méltatlanul elhanyagolt What I Like About You. ”Saját gyártású” produkció se hiányozhat a terítékről. Ezt két vásárolt ötlettel akarják lefedni, melyből az egyik mindössze egy reklámszünetnyit fedne le (Ember vs. Légy), a másik már ennél nagyobb kaliberű. Utóbbival folytatnám, A kapsz egy fülest!-vel, ami nem is sikerült olyan rosszra, mint amilyenre számítottam. Könnyed, fogyasztható, pont amilyet elvár az ember.

kapszegyfulest-2

Sipos Péter tévébe való mivoltával tudnék vitatkozni, hiszen hiába szerepelteti a SuperTv2 a Sztárban Sztár +1 kicsiben, sehogy se néznék ki neki egy heti győzelmet, nemhogy egy végelszámolásost. Az Irigy Hónajmirigy Show-val, illetve magával a zenekar dalaival hamar átbillent nálam a ló túloldalára, ahova nem szívesen esnék soha többet. Egyszerűen az a fajta stílus, amivel mindkettőt képviselteti mást céloz meg, nem vagyok vevő rá. A csatorna vezetősége mégis úgy látta, hogy egy humoros témájú ötlethez érdemes a kiégett énekes celebet leporolni, hogy ismét maradandót hozhasson, mint egykor, amikor az IH roppant nagy népszerűségnek örvendett – a kétezres évek elején?!

A kapsz egy fülest! a Sipos testvérek viszik a hátukon. Tényleg illik hozzájuk ez a fajta műsor, mert sorra hozzák a humoros pillanatokat. Kettőjük közül Tamás jobban szállítja az őrültebbet, Peti a visszább fogott kötelező, amivel nincs semmi baj. Műsorvezetőknek elegendők, kellő oltásokat hoznak, amitől tényleg hangosan fel lehet kacajtani, és tulajdonképpen ezzel elér a műsor a valódi értelmét. Megröhögtet, ez pedig nagyon jó!

kapszegyfulest-3

Az első adások egyikét csíptem el, melyben Dér Heni, Lakatos Márk és Pintér Tibor trió kapott egy fülest. A cím témajelölő, azaz az alapkoncepció arról szólna, hogy celebeket, közismert személyeket vesznek arra rá, hogy hülyét csináljanak magukból átlagos emberek előtt. Mindezt úgy, hogy kapnak egy fülest a fülükbe, amin keresztül irányítják mozgásukat, beszédtémájukat. Lényegében, amit a Sipos-testvérek a fülükre mondanak, azt kell megvalósítaniuk. Mindezt úgy, hogy ne leplezzék le a nézői átverést. Minden adásban 3-szor kell megmérettetniük magukat, melyek végén pontozás következik. Aki az adás végére a legtöbb pontot összeszedi, az lesz a nyertes. És még egy csavar, hogy az utolsó átverésnél nem Siposék, hanem a celebek mondják versenyzőtársuk fülére a teendőket.

Az említett ominózus adásban olyan dolgokat kellett csinálniuk, mint pl.: jósnak beöltőzve random embereknek kellett felhívniuk a figyelmüket arra, hogy sok olyan információt osztanak meg Facebookon, amit nem kellene. Ezt úgy érték el, hogy a jósláshoz lájkolniuk kellett egy Facebook oldalt, ez alapján kiderült, hogy a celebbel szemben ki ül éppen, és amit nyilvánosan megoszt az adatlapján, azt mondták a fülükre. Az ártatlan áldozat pedig csak pislogott az információkon, hiszen valósak voltak. Egy másik átverésnél a „sikert” kellett előadás formájában prezentálni, csak éppen a powerpoint anyag nem éppen hétköznapira sikerült. Az utolsónál pedig egy kutyának a születésnapját kellett megterveztetniük egy szülinapi parti szervezővel.

Jó látni, hogy a versenyző celebek végig komolyan vették a feladatokat. Egyszer se lepleződtek le, de az sincs kizárva, hogy ez a kimaradt jelenetek közé ment; illetve hozták a kötelező önbeégetéseket, amin az átlagemberek nem túlzottan tudtak hova tenni. Én se tudnék, hiszen meglepne, miért csinál valaki magából hülyét. Hát mert jó dolog. Sipos Petinek fekszik ez a szerepkör. Inkább ilyenben nézem, mint a Sztárban Sztár-franchise-ban, ahol komolytalansága miatt sokan elkaszálják még akkor is, ha alapvetően egy erős énekes produkciót tesz az asztalra. Ilyen az, amikor a múlt szelleme kísért, és sajnos ezért is emlegetem a kiégett ismert arcok sorában.

kapszegyfulest-1

A kapsz egy fülest! költségvetésben nincs abszolút elszállva. Hétköznapi a stúdió, kb. a Top Gear-éhez tudnám hasonlítani. A pontozáshoz is egyszerű felmutató pontozótáblát használnak, amit a falusi focimeccseken láthattok többnyire. Arra azért kíváncsi volnék, hogy milyen gázsival veszik rá a celebeket arra, hogy hülyét csináljanak magukból. Értem a humor felőli oldalát az egésznek, de azért mégis. Amit leadnak a tévében, az már öröknek tekinthető – még akkoris, ha ez egy kis kábeles csatornán történik.

Nem ez lesz az év saját gyártású ötlete a magyar piacon, de a próbálkozást mindenképp díjaznom kell. Meglepően sokat röhögtem a fentebb említett részen, így részemről nincs kérdés afelől, hogyha éppen odakapcsolok, akkor maradok velük. A produkció lelke a castingban rejlik, mivel ha olyan személyeket sikerül rávenni a füles feltételére, akik közkedveltek, simán néző mágnesként funkcionálhatnak, ami jó a shownak és a csatornának is, illetve a nézőnek is, mégis csak nekik szánják az örömet első sorban.

Utószó: Nyilván a hazai humorkirály továbbra is a Showder Klub, de – ismételném önmagam – itt is adott a kikapcsolódás.

This entry has a rating of 2.5

Kommentáld!

Sztárban Sztár +1 kicsi – Kezdett a spinoff

 
Beküldte: Kanyecc 2016 December 4, 14:13-kor a(z) Sztárban Sztár témába.

Három Két hét telt el, hogy a Tv2 műsorán befejeződött a Sztárban Sztár 4. évadja. Jogosan állapíthatjuk meg, hogy jelenleg ez az a formátum, ami a magyar embernek a legjobban fekszik. Megannyi tehetségkutató bukott meg/el tűnt el az elmúlt években, sőt azt is bátran kijelenthetem, hogy az X-Faktor is bőven gyengélkedik, küszködik a túlélésért. Szerencséjére még koránt sincs olyan mélyponton, mint a Star Academy, de az biztosra vehető, hogy 2017-ben az RTL Klub helyében kétszer átgondolnám a szerepeltetését. Tippre lesz pihenő a jövőre nézve.

A Tv2-családnál is érezték, hogy az év utolsó időszakára kell valami nagy durranás, mivel túlságosan hamar ért véget a SzSz. A Sztárban Sztár +1 kicsit egy remek biztonsági játékra hajazó prototípus mű. A formátum nem sokban tér el az eredetitől. Itt is az énekeseknek egy másik énekesnek a bőrébe belebújva kell énekelniük, mindezt a kísértetiesebb hasonlósággal. A csavar annyi, hogy minden felnőtt kap maga mellé egy gyerkőcöt. Lesznek olyan előadások, amikor a párosok ugyanannak az előadónak a bőrébe bújik bele (ezek szóló produkciók általában); illetve lesznek olyanok is, amikor mindketten mást hozhatnak. Egy másik szabályváltozás, hogy a zsűri a produkciók után értékelhet, de csak a legvégén pontozhat, amikor is fel kell állítaniuk egy TOP10-es listát. És még egy fontos tény, nincs kieső egyik héten sem. 9 héten át 10 páros versenyzik, az utolsó héten pedig feleződik a bagázs. Az adott hetek pontjait összeadva a 10. héten kialakul egy tabella, aki a dobogó legfelsőfokán áll, az nyerte a szériát.

sztarban-sztar-1-kicsi-s01e01-720p-webrip-mkv_001634269

Sok Miért? kérdés futott át az agyamon az élőshow alatt. Az egyik, hogy miért csak a legvégén pontoznak? A produkció legkínosabb 5-8 perce volt az, amikor a zsűritagok azzal takaróztak, hogy ez a pontozási rendszer mekkora egy f*szság. Aztán persze elkezdték felsorolni: ki volt a leggyengébb, ki a legerősebb. A nézők alig mertek reagálni a döntésekre, talán csak az első két helyezettnél történt ujjongás, a többinél a néma fejből való kinézés volt a jellemző. Másrészről, ezzel a pontrendszerrel a 10 produkció összehasonlítható. Elveszti azon varázsát, hogy a zsűritagok rögtön a show lefolyását követően friss élmény hatására ítélkezzenek, kicsit elfogultan. Egy másik Miért? színpadra lépés előtti interjúszobához kapcsolható. Gyenge díszletileg, amit csak-csak feldolgozok valahogy; de hogy értelmes kérdés nem tevődött fel; illetve fogható választ nem kaptunk az is tiszta biztos. Szerintem mellőzzék. A kisvideók teljesen jól lefedik ezt a részt, totálisan felesleges még ilyennel operálni. Egy harmadik Miért? a kiadható +5 ponthoz köthető, ugyanis a legeslegvégén a gyermek előadók az általuk legjobbnak vélt versenytárs csapatnak kioszthat +5 pontot, amivel befolyásolhatja a kialakuló sorrendet. A problémát az jelenti ennél a résznél, hogy a gyerek előadók, akik még nem léptek a színpadra, nem tudnak reálisan pontozni. Fejben a saját produkciójukkal vannak elfoglalva, nem hinném, hogy a kulisszák mögött az élőshowt nézik ahelyett, hogy a saját bizonytalanságukat próbálnák eloszlatni.

Itt álljunk meg egy picit. Dióhéjban még egyszer, miként zajlik az eredményhirdetés. A zsűri a produkciók lefolyását követően felállít egy 10-es listát. Az utolsó 1 pontot, az utolsóelőtti 2-t, és így tovább… kap, míg a 2. helyen lévő 10 pontot, az 1. pedig 12-t. Ezen felül vannak a nézők, akik kétszer szavazhatnak: először a produkció alatt, másodszor a legvégén. És ott van még az ajándékozós 5 pont, amit a gyermek előadók osztanak ki egymás között. Nem bonyolult ez egy kicsit? Sőt, nincs egy kicsit túlragozva? Kell ez az őrület ide? – És tetejében a legvégén csak a nyertes kilétét tudtuk meg – gondolom idő hiánya miatt –, akkor meg mi az értelme mindennek? Túlgondolták mindez, holott csak át kellett volna venniük az anyasorozatból a szavazóvázat. Találtam még plusz infót a pontrendszerhez a neten, ezt ni: „Az adott héten legtöbb pontot elért páros a heti győztes. Egy-egy páros elért végeredmény pontja a következő adás kezdő versenypontja, a végeredmény pontok tehát adásról adásra halmozódnak, egészen a 9. adás végéig. A 10. adásban a halmozott végeredménypontok alapján az első 5 páros versenyez tovább, közülük kerül ki az évad győztes párosa.” – Ezt elmondták a pilotban? Ha igen, akkor csak én maradtam le az izgalomban. No para, a lényeg, hogy túlgondolták ezt a pontozási rendszert.

sztarban-sztar-1-kicsi-s01e01-720p-webrip-mkv_002114498

Fókuszáljunk a zsűritagokra. Telitalálatos castingként könyvelhető el Ábel Anita jelenléte. Imádtam az anyasorozatban, ahogy itt is. Ott mondjuk jobban szórta a kritikát, a poénokat – a fiúk hatására. Most sokkal mérsékeltebb, átgondoltabb. Nem csak a gyerekeknek kellene kiengedniük a bennük rejlő tehetséget, neki is, mert így egy kicsit egysíkú, még ha elegendő is ahhoz, hogy elvigye egyedüli zsűri asszonyként a zsűri asztaltársaságot. Csobot Adél a szükséges cukiság. Őt se éreztem határozottnak, erősnek, lehet kell még egy-két adás, hogy felvegye a ritmust. Sajnos a megeszlek, annyira jó volt szövege se ért el a szívemhez, pedig imádom az életvidámságát. Rákóczi Feri viszont egyből felvette kesztyűt, próbált Majka pótlék lenni, össze is jött néha, csak éppen ebben nem Pély Barna lett a társa, hanem Anita. Barna szép felvezető konfot kapott, de kritikailag nem sokat rakott hozzá a zsűri összszavához. Aztán a fene se tudja, lehet egy-két héten belül átáll az agyam rájuk, ahogy az SzSz-nél is. Azért Majka-Bereczki-Ábel-Hajós kvartett egy telitalált. Én minden esetre bizakodom. Nyilván annyira éles kritikákat nem lehet mondani, mert az bántaná a gyerekek lelkivilágát, ám készítsük már őket azért a nagybetűs életre, merjünk építőjellegűen nyilatkozni.

Akadnak még fix elemek Ábel Anitán kívül. Ilyen Túri Lajos műsor koreográfus, aki még mindig veszett jó munkát végez. Hasonló a helyzet Till Attilával, aki simán levezényli úgy a két és fél órát, hogy nem hiányoltat maga mellől egy társat. Nem is kell. Érti a dolgát. Ezen felül jó látni, hogy még a veteránok is tudnak bakizni az első adás hevében. Gondolok itt arra, mikor kétszer (vagy háromszor) egymást követően le Sztárban Sztár +1 gyerekezte a produkciót, vagy amikor az elején a pontozási rendszert elmagyarázta. Magának is feltette a kérdést, hogy nem lett-e egy kicsit bonyolult?! Kellenek ez is, plusz színt visz a produkcióba.

sztarban-sztar-1-kicsi-s01e01-720p-webrip-mkv_002798051

Honnan jöttek a fiatal tehetségek? Könnyű helyzetben volt a produkciós vezető, hiszen Az ének iskolája és a Kismenők gondoskodott a gyermek castingról. Gondolom feltérképezték, kik lennének a legjobbak a showba, felkérték őket, ők pedig igent mondtak, mert hát ki ne mondott volna azt?! A férfi énekesek (és azok párjai) között: Bereczki Zoltán és Berki Artúr, Feke Pál és Kornis Anna, Pál Dénes és Varga Vivien, Peter Srámek és Bari Laci, valamint Sipos Péter és Sztojka Vanessza kap helyet; míg a női eladók (és párjai) között: Dér Heni és Juhos Zsófi, Király Linda és Tabatabai Nejad Flóra, Koós Réka és Szabó Bence, Szandi és Lentulay Krisztián, illetve Tóth Vera és Farkas Zsolt.

Ismét többször feltettem a költői kérdésem az élőshow alatt a zsűri felé célozva, miszerint: Ugyanazt az előadást láttuk-e? Csak azért, mert többszörösen nem értettem egyet a zsűri pontozásával. Szandiék megkapták Justin Bieber-nek a Beauty & a Beat című nótáját, ami ha nem is 10/10-et, de legalább egy 9/10-et hozott a pontrendszeremben, erre a többiek leminősítették, holott mind az előadás, mind az ének az eredetihez közel azonos lett. Ennél többet más se tudott volna kihozni belőle. Szintén a méltatlanul leminősített szekciót erősíti Péter Sramekék által elénekelt Morten Harket-féle Take on Me c. nóta. Bari Laci tényleg jól kinyomta a száján a magas hangrészeket. Sramek meg nem véletlenül lett a Rising Star felfedezettje. Mindkettő szinte lesöprő sikert könyvelhet el, de csak nálam.

sztarban-sztar-1-kicsi-s01e01-720p-webrip-mkv_003412503

Meglepetésre, a SuperTV2-nél is tudták, hogy a végére kell a két nagydurranást tartogatni. Az egyik Bereczkiék által előadott Justin Timberlake-féle Can’t Stop the Feeling! Nem árulok el nagy titkot azzal, ha Bereczki miatt tekintjük hangsúlyosabbnak a többiekhez képest. Megnyerte az anyasorozat első szériáját, ami után bekerült a zsúritagok közé. Berki Artúrral remek párost alkot, énekünk és előadásuk szinte tökéletes lett, mégis Ábel és Rákóczi elmarasztalta. A másik Dér Heni–Juhos Zsófi nevéhez kapcsolható, akik a Jégvarázs betét dalával próbálta volna elvarázsolni a népet, ám elmaradt a vártaktól – azaz a zsűritagok (Barna és Rákóczi) szerint.

Akadtak persze evidens döntések, miszerint Koós Rékák inkább lejárattatást indítottak az Edda Művek esetében, mint sem népszerűsítést. Király Lindáék is az erős közepest súrolták.

A vegyes vágottak között említhető meg Pál Dénes és Varga Vivien, akik simán behúzták részemről a No.2 pozíciót az Ederlezi c. nótával. Viviennek nagyszerű hangja van. Rúzsa Magdiként abszolút el tudta adni magát. Remekül adta ki a magas hangokat, várom mire lesz képest a következő héten. Tóth Verákhoz nem fűznék sok mindent, ahogy Feke Pálékhoz sem, mert várthoz képest teljesítettek. Ezen felül, Feke ténylege eladta magát Kordának. Nem utolsó sorban még Sipos Pétert kell megemlítenem olyan tekintetben, hogyha lenne heti kieső, akkor simán vitte volna magával haza Sztojkat. Valamiért a közönség már kevésbé szimpatizál vele, talán azért, mert kiégett énekes.

 

Összességében:

Abszolút hozta azt, amit vártam tőle. A Sztárban Sztár +1 kicsit tényleg a legjobb biztonsági játéka a Tv2 Csoportnak, hiszen a legnépszerűbb kábeles csatornájukon adják, ahol könnyedén tud egy már bejáratott vázzal plusz nézőt szerezni. A céljuk nem más, minthogy a SuperTV2-t oly mértékben megerősítsék, hogy a vetélytársait egyszerűen magamögé szorítsa. Másrészről, azért is jó ötlet átvinni az ötletet egy másik testvéradóra, mert a szerkezet majdnem 90%-ban ugyanaz, és az, ha egyből hoznának a Tv2-n egy közel azonos produkciót akár még egy kiégéshez vagy egy nézői beleunásba is eredményezhet. Érthető, hogy nem akarják túlfeszíteni a húrt. Az RTL Klub is hasonlóan járt el A konyhafőnök és A konyhafőnök Junior esetében.

Még 9 héten keresztül élvezhetjük a show-t. Nagyon sok fog múlni a dalválasztáson. Behoztak egy új rendszert erre is. A játékosok egy gomb lenyomásával bízzák Fortunára magukat, amivel csak egyetlen probléma van: lenyomást követően még 1-2 másodpercig megy a képarzenál, s aztán áll meg. Lehet, hogy nincs is véletlen generálás mögötte, mindez csak a látszat.

Végeredményben: a Sztárban Sztár +1 kicsi az anyasorozat szelídebb kivitelezése. A zsűritagok keze meg van kötve. Értem az okát, és mégsem! Akadnak dolgok, amik miatt lázadni kell; ám olyanok is, amik tök jól működnek. Szerencsére ez még csak a kezdet, innen lehet javítani. Kezdésnek mindez egy erős jó

This entry has a rating of 4

Kommentáld!

Sztárban Sztár – 4. évad zárása előtt

 
Beküldte: Kanyecc 2016 November 8, 15:08-kor a(z) Sztárban Sztár témába.

A Tv2 novemberben két „szuperprodukciójától” is elbúcsúzik. Na jó, a Star Academy-t is annak akarták volna szánni, viszont elmaradt a vártaktól; ezért mihamarabb befejezik, hogy megmentsék a szombati timeslotjukat az őrlődéstől. A Sztárban Sztár negyedik évadja szépen kikupálódott a fináléra. Az elején némiképp kételkedtem, hogy az előző széria szereplőgárdájának színvonalát sikerül-e a versenyzőknek hozni, azonban ahogy teltek a hetek, úgy megszerettem mindegyiket; még azokat is, akiknek a kiesését úgy vártam. A csatorna dupla fináléval állt elő, ahogy a 3. etapnál is, mert 10 hetes uralomra akar törni – már ami a vasárnap esték nézettségét, valamint a hét legnézettebb nézettségét illeti.

sztarban-sztar-s04e09-720p-webrip-x264-hun-ufo-mkv_005080546

Ismét kaptunk egy döntő elődöntőt, ahol nagyjából kialakult a végeredmény. (A kérdés, hogy ez könyvelhető-e?) Négy versenyzővel nehéz show-t csinálni, főleg ha azt 2 és fél órás időre szét kell nyújtani. Nyilván a 2×4 produkció se hoz annyi lefedettséget, mint az elején 12 embernél, ahol ténylegesen is pörgött az élőshow, kevés volt a holtidő és a mellébeszélés. Az ilyen nagyszabású ötleteknek talán ez a legnagyobb hátulütője: a kevésből kell valahogy sokat mutatni úgy, hogy ne csapjon át az egész unalmasba. Jól kell játszadozni az 5 perc 40-50 másodperces reklámblokkok időzítésével, az egyéni megnyilvánulásokkal, amik útközben születnek, valamint a versenyzők sorrendje se mindegy.

Más tévében, és más élőben nézni!

Mindenképpen szeretném kiemelni, hogy a Sztárban Sztár az a tehetségkutató, ahol élőben repül az idő. Látod az átvezetők alatt azt, ahogy a statiszták felépítik a díszletet vagy éppen az előző produkcióét bontják le. Ott van a zseniális tánckar, akik a tegnapi showt ellopták többször. Komolyan, annyira jól csinálják azt, amit kell, hogy egyszerűen a figyelmem rájuk vetül, nem pedig az énekre, az előadásmódra és társaira. Más. Ismét megbizonyosodhattunk arról is, hogy egy jó dalválasztással lehet „igen” voksokat szerezni, viszont egy kevésbé népszerűvel inkább a „nem” like-ok kerülnek gyűjtésre. Pontosan ezért alakulhatott ki az, hogy a fináléra minden továbbjutó magyar nótát kapott, abból is olyan fajtát, amit a többség – még ha nem is akar és letagadná, de – tud kútfőből énekelni, mert fiatalabb korában hallotta többször is.

sztarban-sztar-s04e09-720p-webrip-x264-hun-ufo-mkv_005778642

Bátran kijelenthetjük, hogy a végeredményt láthattuk az adás végén. Több hete sejthető, hogy Veréb Tamás abszolút esélyese a szériának. Most is bebizonyította, mekkora tudás és akarás van a srácban. Talán azzal se túlzok sokat, ha a fiatal Caramelhez hasonlítom, mert valamiért olyan érzésem támad, mint ha most ért volna karrierje kapujába. Eddig is ismerte egy szűk réteg, azonban most kapott akkora rivaldafényt, hogy bátra maga mögött merje hagyni múltját és belevesse magát az ismeretlen jóba. Fekszik neki a könnyű zene. Rajta kívül egyik énekesnél se érzem azt, hogy hétről hétre próbálná kimaxolni a produkcióját, amivel ugyanazt akarja letenni az asztalra, mint az eredeti énekes. A többiek mindig elcsúsznak önmagukon. (Értsd: belevisznek egy kis sajátot, mert jobbnak érzik úgy, mint ahogy az eredeti előadó csinálja; mindez Kocsis Tiborra a legjellemzőbb.)

Ha már megemlítem Kocsis Tibort, akkor had mutassak egy videót hozzá, mert Szécsi Pálként azért ő is ki tudja maxolni az előadást. Fura módon, tegnap az élőshowból hazaérve visszanéztem az egyik performanszt, még hozzá Nagy Adri és Nika Telephone c. duettjét, ami vesztett az értékéből felvételről látva, holott élőben oda-vissza voltam érte. A hangzás, az élmény nem ment át a képernyőn, amit sajnálok, és ez a pontszámokban is mutatkozott.

Kaptunk egy extra produkciót is. Visszahívták Homonnay-t, Kefirt, MÁZS-t és Vásáry-t, akik a V.I.P. együttes Keresem a lányt c. nyáladzó nótájával ellopták a műsort. Fiatal korom egyik nagy slágere. De utáltam és mégis kívülről fújom. Mindegy. A lényeg, hogy négyen ellopták a műsort a négy döntős elől. Fergeteges volt mindaz, amit elénk dobtak. Ilyen előadás módban bizony könnyedén el lehet adni a szart is. Főleg, ha ezt a négy srácot összeeresztik. Reménykedtem abban, hogy kapunk egy másik extrát, de ennyivel készült mindössze a Tv2.

sztarban-sztar-s04e09-720p-webrip-x264-hun-ufo-mkv_003585184

A heti záró adástól remek hangulatot és Veréb Tomi győzelmet várok. Ha nem így lesz, akkor bizony megbundázásra került a műsor. Jó kis duettek lesznek, hiszen Kocsis Tibor megkapta Kis Grófót társnak, Muri Enikő Csipát, Nagy Adri Betty Love-ot, míg Veréb Keresztes Ildikót – csak hogy legyen az utolsó hétre is valamiféle Star Academy-s mash-up.

A Sztárban Sztár hozza azt a fajta kikapcsolódást, amit egy ilyen énekes műsortól várok. Azt azért hozzátenném, hogy a 3. évad színvonalát még Veréb Tomi felfedezésével se tudják megközelíteni. Ügyes húzásként könyvelődött el az, hogy színházasokkal/operásokkal erősítettek a castingot, hiszen egy olyan réteget ismerhetünk meg, akire alapvetően nem nyitott mindenki, még ha nagyon jók is abban, amit csinálnak. Kicsit olyan ez, mint ha oda is nézőket akarnának csinálni: koncert helyett irány az opera.

Utószó: értem én, hogy mindenki pénzből él, de ennyire szájbarágósan azért ne reklámozzák már azt a nyamvadt energiaitalt…

Kommentáld!

A konyhafőnök – 4. évad előfutamairól

 
Beküldte: Kanyecc 2016 October 24, 17:05-kor a(z) reality témába.

Este folyamán kezdődik A konyhafőnök 4. évadjának középdöntős részei. Az elmúlt 4 hétben megismerkedhettünk egy sornyi versenyzővel. Úgy gondoltam, hogy mivel nagyon a szívemhez nőtt az egyetlen és egyben a legjobb magyar főzős vetélkedő, így megemlékezem az eddig történésekről, hátha másnak is kedvet csinálok. Fel se tudnék sorolni olyan hazai produkciót – hazudsz! Heti Hetes! –, amit próbálok szinten tartani. Hétköznaponta egy-egy epizódot szállítanak, így heti 5 rész azért 5 órát mégis elvesz az ember életéből. A kérdés, hogy tud-e egy magyar reality olyan kikapcsolódást nyújtani, amitől ez az elvesztett időszak egyáltalán nem bosszantó, helyette kifizetődő és felüdítő? A konyhafőnök simán hoz ilyet számomra!

a-konyhafonok-s04e13-hdtv-x264-hun-ufo-mkv_002681099

A részek és a hetek múlásával egyre inkább megerősödött a reality. Igazam lett olyan téren, hogy az új zsűrit csak szokni kell, mert kis idő elteltével beérik a látott, s ezáltal átbillen az egész a ló túloldalára. Lehet, hogy annak idején imádtam Vajdát vagy Bernáth séfet, viszont mára egy cseppet se hiányzik, mert azáltal, hogy behozták Rozinát egy új ízt adtak az egésznek. Igazam lett abban is, hogy könnyebb a nézőknek és a versenyzőknek is eladni egy olyan ötletet, amiben egy egykori versenyző alakítja a kritikust. Gondoljunk csak a Sztárban Sztárra, ott speciel Bereczki Zoli nyerte meg az első szériát és utána felfogadták zsűrinek. Azóta bravúrozik és átlátja az egész produkcióval járó menetet, olyan tényekre tud rávilágítani, amire kívülálló nem. Rozina többször tesz jó kijelentést ilyen téren, pontosan ezért nőtt meg a szememben a tekintélye, és fogadtam el rövididőn belül.

Sárközi Ákossal sincsenek már bajaim. Tudjátok miért? …mert remek feladatokat talál ki a játékosoknak. Igaz négy hetet kellett várni, de végre áttörést ért el a produkció azzal a feladattal, amikor a játékosoknak fekete-fehér megjelenésben kellett főételt tálalnia a zsűri elé. Másnap hoztak egy újabb ötletes feladatkört, akkor a vörös szín volt a domináns az ételben. Hasonló sikereket értek el. Különösen tetszenek azok a megmozdulásai is, amikor kér egy külön tányért, átpakolja a versenyző ételeit az újra és megmutatja, miként kellett volna tálalnia. Nincs szájhősködés, a nézői is megbizonyosulhat arról, hogy érti a dolgát, nem csak beszél róla.

a-konyhafonok-s04e16-hdtv-x264-hun-ufo-mkv_002233366

A második és harmadik hét történései mára már elhalványultak, abban viszont kimondottan biztos vagyok, hogy a produkció hibáinak kijavításában stagnált. Mindig csak azokra megy a fókusz, akik elfogadhatóan, rizikósan vagy kritikán alul teljesítenek. A negyedik játékhét szolgáltatja a legjobb bizonyítékot kijelentésemre, amikor Lászlóra kevés kamerafókusz kerül abból kifolyólag, hogy mindig vágja az adott feladatnak a megvalósítását, valamint összeszedetten végzi dolgát. Nyilván izgalmat pont nem vele lehet generálni, de legalább a nézőt elgondolkodtatnák, hogy a megszerezhető előnyt ki fogja kapni a feladat végén. Többször előfordult, hogy a tippem bejött a már említett kevés képkocka, vagy a kimagasló kritika miatt. Ez kiszámíthatóságot eredményez, amitől veszít az értékéből a produkció, akármennyire is fejlődik hétről hétre.

Szintén négy hét kellett ahhoz, hogy a készítők is merjenek valami újat hozni. Eddig nem volt olyan, hogy egy játékos az előnyével négy hátráltatást valósítson meg. Most sikerült. Volt aki egyáltalán nem láthatta a főzést; volt olyan, aki csak hallgathatta; illetve volt olyan is, aki egy kritikus elem elkészülését nem nézhette végig, viszont a főzés további részét meg igen. Remélem lesznek hasonló húzások, nem állnak meg ennyinél. Az ilyen, és ehhez hasonló dolgokkal tudják igazán megfűszerezni az élményét virtuálisan a versenynek. Ezért is imádom nézni.

a-konyhafonok-s04e19-hdtv-x264-hun-ufo-mkv_002270574

Számomra hozza a kötelezőt A konyhafőnök. Talán a casting kicsit furára sikerült olyan tekintetben, hogy a negyedik hét három továbbjutójából kettőt simán a döntőbe tudok képzelni. (Nem a frissebb élmények beszélnek belőlem, hanem az a kimagasló teljesítmény, ami az előzőeknél nem volt jelent.) Igen, Ádám és László az a két versenyző, akik kenterbe verheti a mezőny további résztvevőit. A harmadik hét triója ilyen tekintetben nagyon gyengének tűnik. Mint ha éppen megütötték volna a szintet.

Abszolút az év reality címét behúzzák vele. A Sztárban Sztár mellett ez a második olyan műsor, amire tényleg kellő figyelem fordul a blogon. Ez azért valamilyen szinten elismerésnek számít. Holott van számos más hazai finomság, ami megérdemelné, de mégsem jutunk elő előttük odáig. Nos, mindenképpen maradok a hátramaradó epizódokra. Bízom abban, hogy nézettségileg is elégedett az RTL Klub vele, mert kár, ha mellőznék.

This entry has a rating of 4

Kommentáld!

The Walking Dead – 7. évadba lépett a sorozat

 
Beküldte: Kanyecc 2016 October 24, 14:02-kor a(z) The Walking Dead témába.

Az AMC aranytojást tojótyúkja immáron a 7. évadjába lépett. Igaz még nem írtunk róla, de a csatorna zöld utat adott a 8. szériának, ami jövő ősszel kerülhet képernyőre. A mostani etapot fel lehet fogni vízválasztóként is, ugyanis a készítők behoztak az előző végén egy olyan karaktert, aki egy eléggé meghatározó szereplője a képregénynek. Lényegében tőle remélik, hogy mindenki igényét kielégítik. Bízom abban, hogy köztük leszek, mert ahogy az 5. évad, úgy a hatodik se nyűgözött le. El is maradtam vele, így most ismét tisztalappal kezdek neki, mert alapvetően ennyire nyitott a sorozat: megadja a lustáknak elégedetlenkedőknek a becsatlakozási lehetőséget. Hiba a kimaradás, nagyjából összeáll minden, ami a vázat alkotja, a többi részletnek pedig bármikor utána lehet nézni, ha arra affinitást éreznék.

the-walking-dead-s07e01-repack-720p-hdtv-x264-killerseztv-mkv_000664015

Mielőtt még beleugranék a történet marcangolásába, azt azért leszögezném, hogy a készítők próbáltak a legnagyobb precizitással előrukkolni. Az ilyen nagyszabású produkcióknál mindig fennáll a veszély, hogy idő előtt kerül napvilágra egy olyan spoiler, amitől a rész minősége dugába száll. Mindez elkerülése érdekében nem egyszer, nem is kétszer, hanem tizenegyszer rögzítették az ominózus jelenetet, hogy még a szereplők és stábtagok se tudják, ki (vagy éppen kik) lesz(nek) az, aki(k)nek badass karakterünk cseppet se fog kegyelmezni.

Az évadnyitó rész rendezéséért Greg Nicotero volt a felelős, míg a szkriptért: Scott M. Gimple. Talán nem árulok el nagy spoilert azzal, ha elújságolom, hogy nem az egész epizód játszódik ott, ahol Rick-ékre rátaláltak Negan-ék. Ez a húzás kifejezetten tetszett, ugyanis az egyik szereplőt kiragadják a csapatból, akit megkocsikáztatnak. Hogy miért, az lényegtelen! Magára a tájra akarom felhívni a hangsúlyt, ugyanis nagyon jól áll annak a jelenetnek a ködös megvalósítás, amikor a semmiből előbukkannak a zombik. Scott-ról előjáróban pedig annyit, hogy most tényleg kiélhette minden olyan vágyát, amit a valóéletben talán sose tud. A vér és a gyermekkor idéző „ecc, pecc, kimehetsz” mondóka adja a két alappillérét az epizódnak, míg a harmadikat maga az új karakter, aki egy eléggé jó bemutatót kap.

the-walking-dead-s07e01-repack-720p-hdtv-x264-killerseztv-mkv_000828570

Innentől jöjjön spoilerekkel az írás. Csak az linkelje magát a tovább mögé, aki, vagy látta az évadnyitót és beszélne róla, vagy akit nem érdekel az ott látottak, viszont kíváncsi, ki fog megpusztulni a nyitányban. Tehát klikkeljetek!

Tovább…

This entry has a rating of 4

Kommentáld!

Designated Survivor – 2 rész távlatából

 
Beküldte: Kanyecc 2016 October 11, 19:10-kor a(z) 2016/17,Designated Survivor,Pilot témába.

A terrorizmus virágzásának idején (?) a Designated Survivor remek alapanyagot szolgáltathat a nézőknek, ha egy kicsit el akarják felejteni a valóságot; de mégis inkább egy fiktív sztorival kacérkodnának a „mi lenne, ha…” vonalon. David Guggenheim úgy gondolta, hogy elénk dob egy olyan történetet, aminek nincs párja a világon kaliberításában, viszont alkalmas lehet arra, hogy felkészüljünk a legrosszabbra. Mondjuk engem nem fenyeget a veszély, hogy Kiefer Sutherland sorozatbéli szerepkörébe kerüljek, ám az, amit elénk tár igenis elgondolkodtató; mert egyből úgy kezdünk elgondolkodni, mint ha mégis csak mi lennénk az Országunk első számú embere, holott tegnap még tutyi-mutyi ügyeket intéztünk.

KIEFER SUTHERLAND

Miről szól a Designated Survivor? – jogosan tehetitek fel a kérdést a bevezetőm alapján.

A State of the Union-beszéd (az elnök évértékelő beszéde) közben merénylet éri az USA felső vezetését, melynek keretében egy sornyi bomba robban fel a Capitoliumiban. Az első híradások szerint senki se élte túl: se az elnök, se az alelnök, se a szenátus, és még több fontosabb ember, akik irányadó szerepet töltenek be az ország vezetésében. A helyzet abszolút megrázó, kaotikus és kilátástalan – kb. az írók arra akarnak apellálni, mi lenne, ha 9/11 után egy ilyen merénylet ütné fel fejét Amerikában. Ez az, amivel talán akkora kalibert szereznek maguknak.

A történet ott folytatódik, hogy a Kiefer által megformált Tom Kirkman a következő a sorban, aki átveheti a halottnak vélt elnöknek a helyét, és az ország irányítását, a káosz megszüntetését, valamint az ügy oly mértékű lefolyását, hogy a bűnösök meglakoljanak. Nos, a helyzettel csupán csak az a probléma, hogy Tom lakásügyi és városfejlesztési miniszter, azaz totálisan alkalmatlannak tűnik arra a feladatra, amire néhány órával a támadást követően kinevezik, mert ez a pozíció sose maradhat üresen, az embereknek pedig válaszok kellene, amit tőle remélnek.

Két szálon futnak a történések. Az egyikben Kirkman-nek az elnökké válásának rögös útjával találkozunk. A másikban egy FBI-os ügynöknőt ismerhetünk meg, akit felettesei inkább az asztal mögött szeretnek tudni, de múltjára való tekintettel most mégis engedélyezik neki, hogy részvegyen a terrorcselekmény felgöngyölítéseiben. A Maggie Q által megformált Hannah ügynök különlegessége, hogy nagyon jó meglátásokkal vértezik fel, amikkel próbálják az amúgy unalmasnak tűnő sztorit feldobni. Simán kettő ilyet meg tudnék említeni, de azért se teszem meg most, mert akkor az 1×03-mal folytathatnátok a nézését, hiszen semmi más pluszt nem kapunk, ami valahol szomorú számomra.

MALIK YOBA, KIEFER SUTHERLAND

Sok zavaró dolgot ki tudnék emelni, de elsők között Kiefer Sutherland-et említeném meg. Aki sűrűn nézte a 24 szériákat, azoktól azt kérném, hogy ottani karakterétől teljes egészében vonatkoztassanak el, mert tényleg egy tutyi-mutyi embert ismerhetünk meg, aki a stressz hatására inkább elmegy a budira, hogy egy jót rókázzon. (Badass éra kizárva.) Nincs ezzel probléma. Számomra ez alapvetően egy pozitívum. Sokkal nagyobb kárt tettek volna azzal, ha egy ilyen kis kaliberű emberből egyből egy olyan elnököt faragnának semmi idő alatt, aki mindent olyan precizitással lát és ítél meg, mint aki előtte volt a helyén. Mondok egy totál átlagos példát: rengeteg sorozatot láttam már, de ha valaki azzal jönne, hogy írjam meg a South Park következő részét úgy, hogy az átívelő történetbe is faszán beleilleszkedjen az aktuál politika és tény világa; és mindezt három nap alatt, akkor lehet, hogy nekem se lenne gyorsban más reakcióm, mint kiszaladni a WC-re rókaúrhoz.

Karakterek tekintetében egyáltalán nem érzem azt, hogy az írók mellélőttek volna, sőt inkább az ellenkezőjét. A történet minden, csak nem izgalmas. High-concept jelzőt maximum a színészek névsora, valamint az összeesküvés jelleg miatt lehet használni. A 2. epizód a merénylet utáni napját tárja elénk az új elnökünknek, amikoris kimegy a helyszínre tisztelgés ürügyén. Itt mindenképp meg kell jegyeznem, mennyire jól kezelik a jelenlegi információáramlás adta világképet az írók. A jelen valóságában többször előfordult már az, hogy egy fontos ember beszéde közben kerül fel a netre valami olyan (kompromutáló) anyag, ami vírusként terjedve indít el egy lavinát, némiképp fúrva az adott ember pozícióját. Merészek voltak Guggenheim-ék, ugyanis behozták a faji identitást, ami alapvetően sok konfliktus szül a mai napig az országban. Mindezt úgy tálalták, ahogy kevesen szeretnék élőben megtapasztalni, azaz van kurázsi bennük, még ha mindez egy kitaláció is.

Sajnos hiába akadnak nagyon jó húzások, kicsi odafigyelések a történetben, amik a precizitás fenntartására próbálnak okul szolgálni, mégis azt kell mondanom, hogy totálisan kiszámítható minden húzása. Nyilván senki se indítani atomtöltetet látatlanban egy olyan ország ellen, aki valószínűleg a felelős lehet a merényletért. Valószínűleg azzal is számolni lehetett, hogy a fel nem robbant robbanószerből olyan csavart hoznak ki, ami nem hibára, hanem valami másra fog fókuszálni. Van erre az a szakszó, hogy kicsit klisés. Ez a baj az ilyen ötletekkel, ettől még teljes mértékben fogyasztható.

Az a baj, hogy még mindig sok dolgot tudnék még megemlíteni, amivel „nem tetszésemre” hívnám fel a figyelmet. A legnagyobbat még meg se említettem, ami a CGI. A Capitolium felrobbant és földdel egyenlővé vált maradványainak látványán elszörnyedtem. Nem azért, mert beleképzeltem, mekkora pusztítást okoztak a bombák, hanem, mert nagyon csúnyán festett az egész megvalósítás. Tippre a háttér egy festmény volt, ami előtt pár rom szerepelt. A lényeg, hogy borzasztó. Szintén hiánycikk a sorozatból a nagytotál, amit simán tudnának használni, legyen az pont ugyanez a jelenet, amikor megbotránkoztatni akarnak a látvánnyal, de jó értelemben. Utolsó sorban az epizódvégi cliffhangereket említeném meg, amik annyira, de annyira ontják magukból a „nah neee” beszólásokat.

KAL PENN, KIEFER SUTHERLAND

Összességében még is kellemes kikapcsolódást szolgáltat a zöldfülű elnöké vált Kiefer Sutherland. Nagyon nehéz elvonatkoztatni 24-es szerepkörétől, ahogy Maggie Q-nál is a Nikitás mivoltától. Nincs mese, ezek voltak azok az alakítások, amikkel felhívták magukra a figyelmem és kb. a színésznőt archoz és sorozathoz tudom párosítani. Higgyétek el, ritka számba megy nálam az, ha mindezt egyszerre egy csettintésre összeáll. Általában keverni szoktam, vagy csak szimplán, ha mondanak egy nevet, akkor fingom sincs kihez/mihez társítsam. Ez van.

Aki vágyott már egy „Mi lenne, ha…” sztorira, annak tényleg felüdülés lesz. A sok aprócska zavaró tényezőt félre kell söpörni, szemet kell felettük hunyni, mert csak így érik be az, amit az írók valójában elénk akarnak tárni. Kicsit azt érzem, hogy a Designated Survivor a 2016/17-es idény helyett a 2006/07-es idényben hatott volna robbanásszerűen. Mostanra már ez kevés a kimagaslóhoz, mindössze egy átlagos jót hoz, amit általában – kis idő múlásával – halmozni szokás, amit majd 4-5 rész lefolyása után folytatunk; de többségében ez inkább egy kaszát eredményez, mert hát mégis csak van jobb, amire a kevés idejét szenteli az ember.

Utószó: a mellékszereplők kifejezetten tetszenek. Nem is értem, miért nem jutottak eszembe az írás közben.

This entry has a rating of 3

Kommentáld!

Sztárban Sztár – 4×04 – Polyák Lilla ellopta a showt

 
Beküldte: Kanyecc 2016 October 3, 16:37-kor a(z) Sztárban Sztár témába.

Király Lindától búcsúztunk el két hete, nézzük mit hozott a mostani Sztárban Sztár.

Az évadkezdés során emlékeztünk meg a Tv2 nagyszabású showműsoráról. Történet azóta jó sok minden. Ez kétségtelen, hiszen rádöbbentek ők is, hogy a Star Academy megbukott és csökkentették az epizódszámot heti 6-ról 1-re, amire szükség volt. Ez persze a Sztárban Sztárt egy cseppet se befolyásolta, max. olyan téren, hogy szegény Till Attilának mindig meg kell jegyeznie, mikor kapják előbbiből az új epizódot, viszont ne vele foglalkozzunk, hanem az év házibulijával, amit még mindig vele szállítanak. Ezt a jelzőt senki se fogja ellopni tőlük!

Szerencsére nagyon jó zsűrit fogtunk ki a 4. évaddal. Majka és Bereczki hozza a kötelező „égessük egymást” formulát. Liptaival sincs baj, hiszen kritikus nőként nehéz mást a szerepébe képzelni, akivel ilyen jól működne a kvartet. És nem utolsó sorban, részről részre egyre jobban meggyőznek arról, hogy Hajós András visszahozása mennyire jó ötlet volt. Ne csak a pozitívumokkal kezdjek, így említek egy kis negatívumot is, hiszen a cold-open énekléssel továbbra sem vagyok kibékülve. Lehet, hogy énekelnek a sztárok, de nem akkor, amikor felveszik az egész eseményt, mert annyira érződik rajta a playback, hogy rossz nézni az amúgy kitűnően koreografált dalokat. Nem azt mondom, hogy mindenkinél baj van, inkább csak azt, hogy nem mindig találják el.

sztarban-sztar-2016-10-02-kungzi-mkv_000256526

Nézzük, mit hozott a múlt vasárnapi adás.

A sort mindenképp Polyák Lillával kell kezdenem, aki ellopta az adást magának. Inner Circle-féle Sweat című notát kapta, amit tökéletesen énekelt el. A maszkmestereknek hatalmas köszönet jár, mert úgy elmaszkírozták, hogy öröm volt az élőshow keretében nézni, amint éppen magáénak tudja a színpadot és gyűjti be a maximális pontszámot, teljesen jogosan. Egyszerűen most mutatta meg, hogy mi lakozik benne, mert amúgy az előző hetekben ilyen erősnek cseppet se neveztem volna. Talán még Szandi nótájánál, ám ott se ennyire…

A Tv2 csavart vitt a gépezetbe. 3-4-2 arányban tálalta a produkciókat, amik között reklámot tartott. A végére tartogatták a nagydurranásokat. Az egyik ilyen Muri Enikő volt, aki talán a legnehezebb feladatot kapta a versenyzők közül, hiszen Hajós Andrássá kellett átalakulnia, illetve a Zazie az ágyban című – részemről sose hallotta, de mekkora szar már a szövege – nótát kellett elénekelnie. Nyilván a zsűri elfogult volt, még se pontozhatták le. Nem értettem teljesen egyet ezzel a nézőponttal, viszont 2:1 arányban a nézőkön múlik a végkimenetel, így hamar beletörődtem. A másik Veréb Tamás, akinek Adele-é kellett átalakulnia. Az ő esetében az volt a baj, hogy az elmúlt 4 hét alatt hatalmas elvárások elé helyezték, hiszen a semmiből vált nagy névvé azoknál is, akik előtte az életben a nevéhez se tudtak semmit se párosítani. Komoly esélyese a 4. szériának, hiszen hétről hétre hozza a kimagaslót. Produkciójánál nem éreztem azt, amit felhoztak negatívságként, mivel Adele alapvetően se egy egyszerű énekesnő, főleg úgy, ha az ember férfi. Tehát ők ketten voltak a csatorna titkos fegyverei, akiktől nézettségi emelkedést vártak a finálé, azaz a szavazás lezárta előtt.

sztarban-sztar-2016-10-02-kungzi-mkv_002044624

Előttük még azért volt mit néznünk. Ha a jobbakkal kellene a sort folytatnom, akkor jöhet Vásáry André, akiről ismét kiderült, mennyire jó transznemű lenne. Valami őrületesen jól néz ki csajnak, egy részegebb pillanatomban lehet becsábulnék neki. Komolyra fordítva a szót, Csepregi Éva-féle Don Quijote c. nótát szerintem teljesen élvezhető módon adta elő, ezért se értettem, hogy került a kiesés szélére. Jó, biztosan akadnak olyan gyengepontok, amiket nézőként – nulla zenei kritikával – nem lehet megtalálni, ám a szórakoztatást tökéletes hozta, ami a lényeg.

Csalódásként éltem meg Kozma Orsit, hiszen születésnapjára hivatkozva kapott maximális pontszámot, amit gáznak találok, mert inkább Homonnay Zsolt helyett őt küldtem volna haza. Nem nyújtott erős produkciót, ez számomra egy rosszul elsült bundázás. Rosszul, hiszen a néző háborodhat bátran, viszont tenni mit se tud ellene. Radics Gigi és Nagy Adri duót egy kalap alá venném, mert a kikapott zenétől érződtek gyengébbeknek. Utóbbi Kurt Cobaint formálta meg, cseppet se kimagaslóan. Nem is értettem, honnan jött Hajós Andrásnak a 10 pont. Lehet teljesen más előadást néztük?

Ha pedig a legrosszabb produkciót kell kiemelnem, akkor abszolút Kocsis Tibort hoznám ki győztesnek, mert Will Smithként olyat bukott nálam, amit öröm volt nézni. Értem, hogy rappet nehéz megtanulni, főleg ha hosszú a szöveg, de ez ne legyen kifogás. Jövő héten bizonyíthat.

sztarban-sztar-2016-10-02-kungzi-mkv_005995163

Továbbra is azt tudom mondani, hogy a Sztárban Sztár hozza azt a kikapcsolódást, ami felkészíti a nézőt a jövő hét fáradalmaira. Jobb vasárnapi elfoglaltságot keresve se találhatnék, ha a tévében kellene keresnem valamit. Egyre inkább ráéreznek a versenyzők arra, mi a feladatuk. Nem kellett sok hozzá, mindössze 4 hét és már tényleg kialakulhatott mindenkiben az, hogy kik azok, akik a végelszámolásnál jelen lesznek. Abszolút befutónak találom Veréb Tamást, kb. mint ha Gáspár Lacit látnám a 3. évadból. Nagyon érzi, mit kell letenni az asztalra. Ha ez így marad, akkor egyeneságú győzelmet tudhat magáénak. Fiatal Bereczkit látom benne, akár még később zsűritagként is el tudnám képzelni, de nyilván ahhoz magára kell szednie némi egót, hogy jól működjön a négyesben.

A jövő heti kínálatot elnézve ismét lesznek jóféle húzások. Kezdeném Veréb Tamással, aki simán hozni fogja Justin Timberlake-et. Simán el tudom képzelni Muri Enikőt is Janet Jackson-nak. A többieket várjuk ki.

Nézettségi mutatói a résznek: 4×04 – 1.266M (26.8% SHR); 18-49-ben: 475e (27.4% SHR). Nyerte a hetet, bár az X-faktor 18-49-ben nagyobb közönségarányt (29.5%) tett le az asztalra szombat este.

Kommentáld!

A konyhafőnök – Kezdett a 4. évad

 
Beküldte: Kanyecc 2016 October 2, 16:31-kor a(z) kritika témába.

Gasztro vetélkedőre fel! Visszatért a héten Fürdős Zé, de szerencsére nem A farm 2. évadjával, hanem mással…

Tavaly nagyon rákattantam A konyhafőnökre. 3 évad alatt minden beérett, amiért imádni lehet. A kisebb zavaró elemek eltűntek – vagy feledésbe merültek – és a végére már tényleg csak az élvezet miatt öltem bele az időt. A szórakozás és a tudatalatti tanulási vágy abszolút jelen lett a szezonzáróra. Az új szériával változtattak a zsűrin, amit az elején szokni kellett (ezért is csak most érkezett írás róla). Elment a csapatból Bernáth József és Vajda Pierre, helyükre pedig érkezett Sárközi Ákos és Wossala Rozina. Ákos képviseli a séf szerepkörét; Rozina pedig az ételkritikus és kritikus vonalat, aki mellesleg az első széria ezüst érmeseként vált mára étteremtulajdonossá, azaz be is bizonyosodott, hogy nem kell fődíjat nyerni ahhoz, hogy elérje bárki az álmát, ha van tehetsége és akarata hozzá.

akonyhafonok-s4-002

Fürdős Zé alkotja a triumvirátus utolsó tagját. Ő a veterán személye a zsűrinek, de ezzel nincs is baj, hiszen gasztro bloggerünkről nehéz elmondani, hogy valóban érti a dolgát vagy csak jól használja a szavakat? Tehát az új széria újdonságokat rejt magában, amik a feladatok esetében annyira nem érezhető, hiszen oly mindegy, hogy milyen ételt kell elkészíteni, számomra mindegyik komoly fejtörést okozna.

A váz tekintetében nincs sok változás. Az első nap továbbra is a bemutatkozásról szól. 6 játékost ismerhetünk meg, akik napi szinten kapják a kihívásokat – már az első feladatban egy csavart figyelhetünk meg. Míg az előző szériában a saját kedvenc ételüket kellett elkészíteni, addig most az egyik zsűritagét. Hétfőtől csütörtökig naponta egy játékostól meg kell válniuk, akit pótolnak másnap. Pénteken már csak 5-en vágnak neki, hogy középdöntőbe kerüljenek; ahova csak 3-3 versenyző juthat tovább az adott hetekről. A casting tekintetében próbálják a legszélsőségesebb összeállítást leprodukálni, hogy az előnyt szerzett versenyző még inkább hátráltathassa versenytársait. Tippre, ismét 4 hétnyi alapkörözés lesz, amiből összeáll a végére a középdöntő csapata, onnan pedig szépen napiban jöhet a darálás. Őszintén már nem dereng, miként zajlott le mindez az előző szériában, de legyen a legkevesebb… Amúgy se azért nézem, hanem mert szórakoztató, kikapcsol és tanít.

akonyhafonok-s4-003

A zsűrit szokni kell. Sajnos amire megszoktam az előző triót, addig pont felejteni kell. Mind Rozinában, mind Ákosban van valami fura jellem, ami cseppet se tetszik – de biztosra veszem, hogy ez csak az újdonság negatív varázsa. Mik ezek? Rozina sűrűn használja ugyanazt a kritikát, és szavaiban olykor köszön vissza, azaz mond csak valamit, lehet hogy van igazságtartalma, de összességében a versenyző nincs előrébb. Ákosnál a „nem tetszik semmi” fej ül ki gyakran egy-egy ételkóstolás során az arcára. Számomra kicsit olyan, mint ha mindenkitől Michelen csillagos ételt várna. Nyilván nagyobb tapasztalattal rendelkezik, míg a versenyzők nem. Gyakran érzem azt, hogy ezt nem kezeli az adott módon.

A műsor szerkezetét tekintve semmit se változott. Jó ötletekkel rukkolnak elő a zsűritagok, eléggé változatos a casting. Egy valamit sajnálok, hogy az a hiba, ami az előzőekben is jelen volt, itt is megfigyelhető: ez nem más, mint hogy egy versenykör alatt a 6-ból csak 3-4 játékos kap odafigyelést (a kamerák által) – és általában csak azok, akik valamiféle problémával küszködnek. A maradék versenyzőkről azt hihetnénk, hogy a munkafolyamatukhoz mérten jól állnak, a zsűri elé pöpec ételt dobnak oda, ám ez többször meghazudtolódott. Nyilván az izgalom fokozása érdekében a problémás személyek jobban rástresszeltetik a nézőt a képernyőre. Szerintük ez kell, hogy legyen valami varázsa A konyhafőnöknek, szerintem más. Az első hét túljutója közül Márk esetében vajnyi kevés dologra derült fény, amit bánok és picit azért zavarónak találok, viszont a középdöntős körökben ez változhat még.

akonyhafonok-s4-001

Melyik a kedvenc napom? – nehéz megmondani. Talán a hétfőt és a csütörtököt emelném ki. Előbbit azért, mert új hét, új versenyzőhad érkezik, akik megannyi meglepetést rejtenek magukban. Az első ételek kapják a legdurvább kritikákat, hiszen azok a személyes kedvencek. Utóbbit azért emelném ki, mert az előzőekhez mérten megtartották a párosított versenyzési stílust, azaz nem mindenki egyéniben harcol azért, hogy továbbjusson, hanem párban – a leggyengébb páros pedig a végén párbajozik egymás ellen. Ez sokszor eredményez konfliktushelyzetet, a nézőnek pedig izgalmas pillanatokat, olykor mosolygós megnyilvánulásokat. Ilyenkor érvényesül isten igazán a nézői káröröm, hiszen egy jó versenyző bármikor hátrányba kerülhet, ha tapasztalatlanabb vagy éppen értetlenebb társat kap.

A zsűritagoknál kíváncsi lennék, hogy előírás-e az a mimika szekció, amit ételkóstolás előtt, alatt és után ültetnek az arcukra. Had említsek pár példát. Ott van Zé, aki szereti kezébe venni a tálat és megszaglászni azt; míg ezt egy séfnél sose fogod látni. Rozinánál a legjellemzőbb a szemrebbentés, valamint az „eldobom az agyam” fej, legyen az pro vagy kontra értelemben. Nincs ezekkel problémám, mert vicces mindegy egy szálig, ahogy nek a versenykör indításai.

Összegzés:

Túlvagyok az első hét történésein. A konyhafőnök azt szállítja, amiért beleszerettem másfél – talán két – évvel ezelőtt. Az új zsűrit szokni kell, de később nem lesz velük probléma. A casting kifejezetten tetszik, jól válogatták össze a versenyzőket. A feladatok szintén elég csavart rejtenek magukban, hogy izgalmassá tegyék az adott versenyköröket. Igazából sok kicsi apróság van, amit negatívumként fel tudnék hozni, de nem fogok, mert egy műsor se tökéletes.

Egy biztos: az RTL Klub szerzett magának egy napi nézőt. A kérdésem csak annyi, miért nincs hétvégén különkiadása?

A fotók a sajtoklub.tv oldaláról származnak.

This entry has a rating of 3

Kommentáld!

The Exorcist – Kezdett a sorozat

 
Beküldte: Kanyecc 2016 October 1, 20:54-kor a(z) kritika,Pilot témába.

Pilot hadjáratom következő áldozata az az újonc lett, ami egy merész bevállalásnak tűnhet az országos tévék egysíkú kiegyengetett útján. Az Ördögűző c. mozifilm talán sokaknak megvan – ha csak fejben is. Igazi klasszikus, ha jön a Halloween-i időszak, akkor bátran elő lehet venni, mert hozza azt, amire ilyenkor a szervezetünk éhezik. Közkedvelt tény, hogy imádom a horrort. Mindig azzal dobálózom, hogy a jó rémisztőfilm olyan, mint az egyiptomi piramisok: azaz, valahogy összerakták őket – senki se tudja, milyen technikával és technológiával – azonban, ha másolni akarnánk, akkor a jelenkorban ugyanazt a hatást már nem tudnánk leprodukálni. Nehéz labdába rúgni ellenük, mert van valami egyedi bennük, amit az istenért se lehet áthozni 2016-ba.

the-exorcist-s01e01-repack-hdtv-x264-killers-mkv_000081712

Nem rossz időszakon vannak túl a horror kedvelői. Az A&E részéről megkaptuk a Damien-t, ami az idei év egyik kiemelt kedvence lett. Hiába a negatívabb visszhang, amiért az Ómeneket lehet szeretni, azt belecsempészték. A Cinemax is az Outcast-tal meglovagolta a témát a másik oldalról, hiszen az ördögűzést vitték a sztorijába. Ott van még az AMC-s Preacher, amit nehéz mellékjük tenni, de valahol mégis velük kell emlegetni, mert ha teljesen nem is, azért témába vágó az ötlete. Most egy országos tévé, a Fox próbálkozik meg azzal, hogy tévétörténelmet írjon. Ne feledkezzünk el a Sleepy Hollow-ról, amiben az elején kevesen hittek, mégis szép életpályát futott. Cseppnyi szégyenkezése se lehet a csatornának, ezért se írnám le olyan hamar a The Exorcist.

A történetének középpontjában: két pap áll, akik életpályája és hivatása összekapcsolódik. Adott egy vérbeli ördögűző, aki Róma irányításával végzi a dolgát – azaz végezte, mert azóta már inkább saját feje és módszerei után megy, ami nem tetszik „feletteseinek”. Vele találkozik álmában egy chicagói kertvárosi pap, aki a saját nyáját teregeti. Élete akkor változik meg, amikor álmában ördögűzésnek lesz szemtanúja, ami a vártnál is valóságosabb. Mindaddig nem kerít neki nagy feneket – csak raktározza a látottakat –, míg az egyik hívője azzal keresi meg, hogy szerinte a házukban egy démon ólálkodik, ami a lányát próbálja megszállni… Többet el se árulnék, mert innentől kezd csak igazán beindulni a sorozat és hozza azt, amit megkövetel a műfaj.

the-exorcist-s01e01-repack-hdtv-x264-killers-mkv_000579459

De mit is követel meg? – Az ne álljon neki a sorozatnak, aki egyből előveszi a nézeteit, miszerint ez oltári nagy hülyeség a démonok létezése. Ilyen nincs; ha pedig mégis, akkor azoknak az embereknek komoly problémája van fejben. Ne értsetek félre, felesen kezelem az ilyen dolgokat. Mondok helyette mást. Nagyon jó kérdés hangzik el az egyik jelenetben, amikor a kertvárosi pap beszélget az anyával, idézném: „Hisz-e Istenben?!”. Nos, ez egy olyan téma, amire nehéz jót válaszolni. Az aranyközépút mindentekintetben a ködösítés, azaz „szeretném hinni, hogy minden okkal történik, egy nagyobb erő hatására”. Ezzel ki lehet békülni, amolyan hiszek is és nem is válasz. Nincs igazam? Visszakanyarodva a kérdésemhez… amitől egy horror isten igazán tud működni: az a borzongatós képi világ, a jó zenei választék, a fordulatosnak ígérkező történet, valamint a korrekt maszkírozás esetleges átalakulások szemléltetésére. Nyilván az összhatás a néző aktuális kedvén is múlik. Sose kényszerből, unalomból vagy épp szórakozásból üljünk le elé.

A The Exorcist nem teljesít kimagaslóan, viszont minden benne van ahhoz, hogy elégedetten álljak fel a részt követően. Amit abszolút ki kell emelnem, az a mesterien jól működő kameraállások és képi világ. Egyszerűen olyan érzetet keltettek bennem, mint egykor a Halloween filmeknél. Gondolok elsőként az utcajelenetre, amikor a kocsival autókáznak haza felé a levelekkel teli utcában. A táj kicsit fakóbb féle, hogy még inkább azt mondassák: ősz van. Nagyon passzal a sztori mellé. Az operatőrök és a rendező totál összhangban van, másra nem igazán tudok gondolni. Ez a horror témánál elengedhetetlen tényező.

the-exorcist-s01e01-repack-hdtv-x264-killers-mkv_002600401

A másik dicséretre méltó tény, hogy az íróknak sikerült megvezetni. Heti ügyes történetre készültem, amit a két pap kapcsolatával, kémiájával kötnek össze; azonban máson van a hangsúly. Adott a család, és az ott lakozó démon. Arra leszek kíváncsi, hogy milyen terjedelemben képzeljük magunk elé ezt a vonalat?! Két, három rész múlva lezárják és viszik tovább egy újabbal, vagy ennél hosszabban. Ha utóbbi utat választják, akkor ügyelniük kell az érdeklődés fenntartására, bár a pilot olyan szépen működött, hogy hamar elröppent a 40 perce.

Nem kérdéses: pozitívan csalódtam. „Lesz, ami lesz” alapon ültem le elé, erre hirtelenjében nézős újonccá érett be a rész végére. A 4-5. részig biztosan maradok, és reménykedem abban, hogy nem lesz pálfordulás, mint amilyet az Outcast esetében megéltem. A környezettel, a képi világgal elvarázsoltak. A főhősök teljesítménye átlagos, mégis pont ezt igénylem egy ilyen műfajban. Milyen kimagasló teljesítményt nyújthat egyáltalán egy ördögűző vagy egy hitét erősítő pap? Egyébként az is említésre méltó tény, ahogy kisvárosi papunk miként kezeli le a valósághű álmát vagy a démonnal való találkozását. Abszolút szimpatikus és – számomra – hihető a reakciója.

Ilyen egy jó rémisztő sorozat? – Na azért várjuk ki, mi lesz 2-3 rész múlva. A kezdés minden esetre erősre sikerült. Pontszámilag még sem fogom túlnyomni, mert van bőven potenciál benne, hagyom kibontakozni; viszont a kezdés több mint bíztató!

This entry has a rating of 4

Kommentáld!
Következő oldal »

free web stats