Sztárban Sztár +1 kicsi – Kezdett a 2. évad

 
Beküldte: Kanyecc 2017 December 15, 11:29-kor a(z) Sztárban Sztár témába.

Immáron 3 hete elstartol a Sztárban Sztár +1 kicsi, amiről még az évadnyitójánál akartam megemlékezni, de még így is bőven időben vagyunk. A SuperTv2-n futó spin-off széria tovább ápolja azt a hagyományt, hogy összelapátolja a Tv2 Csoport gyermek tehetségkutatóinak legjavát és melléjük tesz egy elismert magyar énekest. Jó, hogy most kinek, mit jelent az „elismert” jelző, azt mindenkire rábíznám, az viszont tény, hogy a laposabbnak indult Sztárban Sztár 5. évadja után akkora felüdülést hoz a műsor, hogy öröm hetibe nézni. Sose tagadtam, mennyire bukom erre a koncepcióra, de még mindig amondó vagyok, hogy ősszel, vasárnap esténként szívesen ülők le elé, mert a kikapcsolódást szállítani tudja.

Sztarban.Sztar.meg.egy.kicsi.S02E03.HDTV.x264.Hun-ufo.mkv_003285392

Az új évad hozott néhány változást. Elsőként említsük meg, hogy eggyel több részt kapunk. Marad a 10 hetes intervallum, mint az anyaszérinánál, amivel magukhoz láncolhatják több mint két hónapra a nézőket. A második, hogy a fele zsűri lecserélődött. A konstans tagok sorában: Rácz Feri és Ábel Anita, míg újként tűnik fel akcentusával színesítő kritikusként Király Viktor, valamint frappáns nézőpontjairól megismert Tóth Gabi. (Csak emlékeztetőül, Pély Barna és Csobot Adél búcsúzott – utóbbit koránt sem bánjuk, hiszen sok értelmes megnyilvánulása nem volt szegénykének.) Ergo, átesett a zsűri legalább 1 fős pozitív vérfrissítésen, de majd erre is kitérek lentebb. A műsorvezető maradt Till Attila, mivel ő az az ember, aki bármikor levezényel egy 3 órás showműsort.

Így állunk éppen, és ha még valami furcsaságot keresnétek a 2. évadban, akkor egyre felhívnám a figyelmet: Tóth Vera, azaz Tóth Gabi testvére a versenyzők között méretteti meg magát, csakhogy valamiféle csavart is dobjanak a készítők a bulvárnak. Nyilván engem, átlagnézőt sehol sem érdekel, de most ezt dobta a gépezet.

A koncepcióhoz nem nyúltak. A zsűritagok a produkciók lefutását követően összeállítanak egy 10-es listát, amit összemosnak a nézők döntéseivel és azokkal a plusz pontokkal, amiket a versenyzőpárok osztanak ki egymás között. Minden résznek van egy heti nyertese, aki az adott hétre szánt értékes nyereményt viheti haza. A végén pedig, aki a legtöbbet gyűjtötte össze elviheti a főnyereményt. Nincs túlcifrázva, az a lényeg, hogy mindenki megértse a folyamatot, máskülönben Till Attilának kell újra és újra elmondania, amit ne akarjon senki.

Sztarban.Sztar.meg.egy.kicsi.S02E02.HDTV.x264.Hun-ufo.mkv_004135210

Két dolgot szeretném mindösszesen kiemelni az elmúlt 3 adásból. Az egyik, hogy Tóth Gabi zsűribe válogatásáért ki kell osztanom egy képzeletbeli pirospontot. Tényleg minőségi váltás történt Csobot Adélhoz képest. Már-már azt érzem, hogy Ábel Anita veszélyeztetve érzi magát abból kiindulva, hogy ennyire jó meglátásai vannak zsűritársnőjének. Néha elő is fordul, hogy belefojtja a szót, ezzel is jelzést adva, hogy régebb óta van a produkcióban, tudja ma’r hol a helye. Komolyan, jó hallgatni a kritikáit, mert jók az észrevételei az előadásokkal kapcsolatban. Nem azt érzem, hogy csak mond valamit, mert mondani kell és dolgoznia a pénzéért. Sőt, próbálkozik egyedi tartalom említésével, azaz, nem ugyanarra hívja fel a figyelmet, amit már zsűritársai pár perccel előtte ledaráltak a közönségnek.

A másik pozitívum a casting, ami alapvetően jóra sikerült. Már az első adástól voltak kedvencek. Igaz összpontozásban sose az élen szerepeltek, de ráfoghatom arra mindezt, hogy a nézők és a zsűrik botfülűek. Azért az is sokat jelent, hogy mit dob a gép, amikor kiderül, kinek a bőrébe kell jövő héten bújniuk – hiszen ha nincs a kedvenc listámon, akkor bármennyire jól is adják elő, veszett ügyről beszélhetünk. Arra viszont behúznék egy negatív pontot, hogy választási opcióknál előfordulnak már előzőleg látott és hallott dalok, mint pl.: legutóbb Rácz Gergő és Malaczkó Anna közös produkciója, a Szomorú szamuráj Kozsó­-Tissy duótól. Nah, hát ezt fergetegesebb kivitelben adta elő Kucsera az anyaszériában, ahol legalább félpercig dőltem a röhögéstől, amikor az a bizonyos felkapás nem sikerült a vége felé.

Ha az elmúlt 3 adásból kellene jó eladásokat kiemelnem, akkor mindenképpen a listám elejére helyezném az elmúlt hét győztes párját, Nagy Adrit és Nagy Bogit, akik Gergely Ágnes és Koncz Zsuzsa Gézengúz c. nótáját adták el úgy, hogy megkedveltették velem a műfajt annyira, hogy zárást követően még 2-szer meghallgattam. Telitalálatos produkció lett. Veréb Tamás és Fodor Eliza is belopta magát a szívembe a P.I.M.P. című dallal. Nyomokban mellécsúsztak, viszont voltak olyan részek, amikor lehunyt szemmel 50 Cent idéződött fel. Egy héttel korábbról Havasi és Csenge által előadott No Lie-t mondanám abszolút kedvencnek, ahol Csengére olyan szerelést adtak, hogy ha az lányom lenne, és így készülődne buliba, akkor mondanám neki, hogy mehet is vissza a szobájába, mert így utcára nem léphet.

Sztárban Sztár +1 kicsi - 2. adás 3. rész.mp4_000209850

Jó látni, hogy az előadások eléggé színesre sikerülnek. Értem ezalatt, hogy operától a rockon át kapunk mindent, még rappet is. Ha valaki, inkább a mesevilágba merülne el, akkor sem kell csüggednie, mivel már volt Csipkerózsika és Kuckómackó is a felsorakoztatott ötletek között. Újításként a listát frissítették, bár ezt kicsit reklámnak éreztem, hiszen már az évadnyitóban el kellett Kozma Orsinak és Ádám Botondnak énekelnie Majka úgy nótáját, a Mindenki táncolt. Kicsit se bűzlik ez a húzás nekem. [de]

A műsoridővel kellene még valamit kezdeni. Simán le tudnának faragni félórát belőle. Sok az a fajta üresjárat, aminek nincs haszna. Pl.: ott van a Tillás beszélgetés, mielőtt színpadra lépnének. Sok hasznos dologra nem derül fény, csak a heti felkészülős videóra megy a visszacsatolás. Hozhatnám fel a 10 produkció után részt is, ahol baromi sokat kell várni a végeredmény megtudására. Értem, hogy így termelnek nézőket, de így termelnek nézővesztést is – egyik eredményhirdetésre sem voltam kíváncsi az elmúlt 3 hét alatt, csak a produkciókat és a zsűri véleményt csekkoltam. A maszkmesterekre térnék ki, mert munkájuk jobb, mint pl.: az anyaszéria 5. évadjánál, ahol néha inkább paródiába csapott át egy-egy „sztárban sztár lét”, nem pedig átalakulásba. A táncosok pedig továbbra is hozzák a kötelezőt, olykor lopják is a szempárokat.

Jelenpillanatban azt érzem, hogy a Tv2 Csoportnak a Sztárban Sztár-franchise a legjobb őszi befektetése. A spinoff még abban a „korban” tart, amikor nem okoz nehézséget a casting rész. Kikapcsolódás területén abszolút hozza a vártat, nincs is kételkedés, miért teljesít heti rendszerességgel jobban, mint a Korhatáros szerelem.

This entry has a rating of 4

Kommentáld!

Déli előzetes (1): The Four: Battle for Stardom

 
Beküldte: Kanyecc 2017 December 10, 12:21-kor a(z) reality,videó témába.

A Fox menesztette a kínálatából az American Idol-t, hogy egy újabb, kicsit másabb énekes-reality-vel próbálkozzon, a The Four: Battle for Stardom-mal. Az elképzelés az izraeliektől származik, ahol a Finale Four remek mutatókat szállított. Képzeljünk magunk elé 4 tehetséges énekest, akik már bizonyítottak. Nekik kell heti rendszerességgel helytállniuk azokkal szemben, akik a helyükre pályáznak, mert jobbnak tartják magukat. A produkció január 4-én mutatkozik be Fergie műsorvezetésével. A zsűritagok sorában: Charlie Walk, DJ Khaled, Meghan Trainor és Sean „Diddy” Combs. Ők döntik el, hogy a kihívó vagy a kihívott a jobb! Mutatnám a teaser-jeit. Egyelőre látok benne fantáziát, de lehet, csak az újdonságból eredően.


Tovább…

Kommentáld!

Sztárban Sztár – Ez volt az 5. évad

 
Beküldte: Kanyecc 2017 November 15, 16:34-kor a(z) Sztárban Sztár témába.

Túl vagyunk a Sztárban Sztár 5. évadján, amiről nem született egyetlen írás sem út közben, holott szerettem volna az évadfelénél megemlékezni arról, hogy mi változott; és van-e elég lendület még a Tv2 őszi nagydurranásában. Ha biztos pontot kell keresnünk a show életében, akkor csak Majoros Péter nevét tudnám megemlíteni, aki a kezdetektől jelen volt a reality minden epizódjában – jó, Liptai Claudiáról se kéne elfeledkeznem, de ő a 4. évad második felében szülési szabadságra ment, így Ábel Anita helyettesítette.

Sztarban.Sztar.S05E10.1080i.HDTV.x264.Hun-ufo.mkv_002133998

5 év elteltével nehéz megbarátkozni azzal a ténnyel, hogy annak idején, az első etapja péntek esténként ültetett le fél 10 után 1 millió embert. (2013 őszét írjuk, akkor még a péntek és a szombat volt a tévéknél a kiemelt nap.) Ez a 2. évaddal és Till Attila műsorvezetésével megváltozott, ugyanis megkapta a fix helyét a hét utolsó napján, a Tényeket követően. Történt még epizódszám bővítés is, hiszen az első két széria 8 résszel, majd az azt követően 10-zel operáltak. Ne feledjük el azt se, hogy az 5. évad csonkán startolt, mivel a kezdésnél még Stohl András nem volt a zsűritagok sorában, így elmaradt a kiszavazás. Ennek köszönhetően került száműzésre a szerkezetből a dupla finálé, aminek kimondottan örülök, mert visszaemlékezve a 4. évadra, valami rohadt mód idegesítő húzás volt. Ott tartottam, hogy Majoros és Liptai mellett kaptunk két új zsűritagot, hiszen Bereczki Zoltán és Hajós András már nem vállalta a folytatást, de a műsorszerkesztők próbáltak tökéletes utánpótlást találni. Véleményem szerint Stohl András próbálta a kemény kritikus Hajós Andrást megformálni, míg Papp Szabolcs csak hozta a dadogós önmagát, amivel könnyedén eladta magát.

Lehet-e nagy neveket 4 évad elteltével összelapátolni, akikre ugyanúgy odafigyel 1-1.4 millió ember heti 3 órában?

Ez az a kérdés, ami továbbra is foglalkoztat. Megmondom őszintén, a show első 2-3 részéről lemaradtam. Nem is akartam pótolni utólagosan, mert tudtam, hogy a nézők ilyenkor ejtik ki azokat a közszereplőket, akik kisebb népszerűségnek örvendenek vagy éppen nem a showba illő teljesítményt raknak le az asztalra. Búcsúztunk is Détár Enikőtől, Csézytől, Cserpes Laurától, Singh Vikitől és Kollányi Zsuzsitól. Ekkor mondtam azt, hogy végre megtisztult a versenyzők sora, mostantól érdemes becsatlakozni, mert a keménymag maradt. Valóban az maradt. Ki alakult nálam egy trió, akikért a kezdetek óta drukkoltam, de valamiért az volt bennem, hogy necces bármelyikjük befutása. Nem titok: Oláh Gergő-Ekanem Bálint-Horváth Tamás triójáról van szó. Hármójuk közül leginkább Ekanem úrnak ment a „like”, mert az előző széria Veréb Tamását láttam a produkcióiban, azonban a 8. adással kipontozódott.

Sztarban.Sztar.S05E10.1080i.HDTV.x264.Hun-ufo.mkv_001615890

Most nem állnék neki hosszasan elemezgetni az egyes átalakulásokat, de annyit leszögezhetek, hogy akadtak olyanok, amiket kétszer-háromszor vissza kellett néznem, annyira telitalálatos lett. Elég csak felidézni Berkes Olivér – Horváth Tamás – Pápai Joci tró által előadott Szeresd a testem c. nótát, ami kegyetlen volt. Vagy említhettem volna Ekanem Bálintot, aki az OutKast Hey Ya!-val hasonlóan mély nyomot hagyott emlékeimben; vagy a Horváth Tamás-féle LMFAO-t.

Biztosra veszem, hogy nem csak nálam verte ki a biztosítékot az, amikor a zsűritagok arról kezdtek el áradozni, hogy milyen hálásak ezért a munkakörért, mert szórakoztatják őket és még pénzt is kapnak érte. Nem lenne ezzel semmi baj, ha normális zsűrizést láthatnánk. Legutoljára A Dalnál éreztem erőt a zsűritagok szavaiban, itt sajnos annyira rámegy a barátság a show-ra, hogy senki se akarja megbántani a másikat – csak Stohl András, aki olykor bocsánatot is kér! Felmerül a keresztkérdés, miszerint, minek van a pontintervallum 1 és 10 között, ha csak 7 és 10 között használják? A legrosszabb átváltozásra se mertek kiosztani 7-nél alacsonyabb pontszámot. Ha valakinek valami nem tetszik, vagy rossz volt, akkor merje már felvállalni ennyi pénzért a véleményét. Másrészről, mi számítanánk a véleményükre, hogy megmondják a frankót, így ne bújjanak az asztal mögé olyan szövegekkel, hogy döntsön a közönség helyettem. Ez annyira idegesítő.

Sűrűn előfordult, hogy Király Viktor és Janicsák Veca önmagát adta az átalakulásoknál, mármint a valós hangjaikat lehetett kihallani, mégsem jegyezték ezt meg. Lehet, hogy élőben másabb a terem akusztikája, de ezt inkább annak sorolnám be, hogy mindenki csak óvatosan próbálta a versenyzők tudatára adni, hogy éppen miért volt rossz. A jó esetében nem volt panasz. Stohl Andrásra visszakanyarodva… kellett a négyesbe, mert nála éreztem azt, hogy komolyan veszi a feladatát. És a véleményének hangot ad. Papp Szabolcs ilyen tekintetben a szöges ellentét, aki véleményének hangot ad, viszont olyan fura módon, amit néha még szerintem ő maga se tud értelmezni. Mondja-mondja, de hogy lesz-e értelmes mondat belőle, az nem biztos. Majoros Péter egyedül Pápai Jócival mert csipkelődni, ha már évek óta ismerik egymást. Kettőjük párbeszéde megér néha egy visszapörgetést, annyira találóan osztják a másikat.

Sztarban.Sztar.S05E10.1080i.HDTV.x264.Hun-ufo.mkv_003375111

Kétségtelenül Pápai Jóci lopta el a show-t. Kellett ez a „hülye gyerek” (már bocsánat a fogalmazásért, de ez most egy pozitív jelző rá), mert néha nagyobbakat röhögtem a produkciók utáni kiértékeléseken, mint magán az átalakuláson. Ő is simán megérdemelte volna a címet, viszont jobb helyre került: Horváth Tamáshoz.

Eltelt 5 évad, és ismételten férfi nyertest avattak. Fel is merül az újabb, immáron sokadik kérdés, hogy nincs olyan női eladónk, akit ki tudnának hozni nyertesnek? Akadtak hangzatos nevek, Janicsák Veca a végjátékig el is jutott, azonban csak a negyedik helyre futotta. Nekem édesmindegy: kinyeri meg! – Ne vegyétek zokon, de még hány évadot kell kivárnunk, mire rátalálunk a női Bereczki Zolira? (Nálam ő az abszolút Sztárban Sztár!)

Soraimat zárnám. 10 részt magunk mögött tudva örülök a végeredménynek. A fináléban Király Viktor annyi buzdítást kapott a zsűritagoktól, ami Horváth Tamás rajongóinak kicsit lehangoló lehetett, de van igazság és az nyert, akinek valóban jobbak voltak az átalakulásai. Nem tudom, másnak is feltűnt-e az a kósza tény, hogy Pápai Jóci sorra kapta ki az idiótábbnál idiótább szerepeket, míg Király Viktornál inkább a komolyabbak voltak túlsúlyban. Ki adott volna előbbinek egy Somló Tamás – Álomarcú lány duettet? Érzek némi irányítást ilyen téren. Remélem eljutunk odáig, hogy a nézők dönthessenek a következő heti átalakulásról is a versenyzőknél, ne pedig egy megadott forgatókönyv szerint csorogjon le az évad. Ezzel lehetne istenigazán újítani ezen a kifáradónak tűnő reality-n, ami még noha hozza a kötelezőt, de egyre nehezebben. És most inkább a kritika visszhangjára gondolok, nem pedig a nézettségére.

This entry has a rating of 3

Kommentáld!

Pilot-kritika: A nagy büfékocsi-verseny (The Great Food Truck Race)

 
Beküldte: Kanyecc 2017 November 3, 15:52-kor a(z) kritika,reality témába.

A The Ultimate Braai Master óta megtanultam, hogy nyitott szemmel kell járnom, mert sose tudhatom, melyik lesz a következő olyan ötlet, ami beszippant. A ChiliTV jóvoltából találkoztam a szabadtéri főzős-realityk királyával, amiből mind az 5 évadot le is adták. (Jelenpillanatban a negyedikjét darálom!) A csatorna most egy újabb versenyreality-darálásába kezdett, melyet egy Food Network-től megvásárolt ötlet tesz ki, a The Great Food Truck Race. Nem hallottatok róla? – Megnyugtatunk mindenkit, mi sem, pontosan ezért gondoltam úgy, hogy ha még fel sem veheti a versenyt Justin Bonello-ékkal, azért adok esélyt nekik, hiszen 2010/11-es évadban startolt el – ha a nyári időszakot már besorolhatjuk az új szezonhoz; ha nem, akkor eggyel korábban.

Ez a műsor nem taco-s kocsikról, csótányjáratokról vagy mobilebédlőkről szól…

A nagy büfékocsi-verseny - 1 rész Chili TV.mp4_000010887

Tyler Florence műsorvezetésével kapjuk meg a felkonfokat. Nagyon vicces, hogy már az elején kihangsúlyozzák a fentebbi idézetet, miszerint ez a reality sokkal prémiumabb, mint az a címből kiderülne. [Már az első percekben magyarázkodnak? WTF] Az alapfelállás rémegyszerű: egy casting-sorozatból összeszedték a 7 legjobb csapatot, akiknek különböző városokban kell eladniuk a főztüket. Mindegyik epizódban egy új városba látogatnak, ahol különféle nehézségekkel fognak szembesülni. A lényeg, hogy a legnagyobb forgalmat generálják az ott töltött idő alatt. Az évad végére csak két csapat marad, akiknek majd New York belvárosában kell érvényesülnie. A nyertes markát 50 ezer dollár üti, illetve a cím, miszerint ők a legjobb büfékocsisok. Minden rész végén a legkevesebbet bevételt gyűjtött csapat kiesik.

A készítők sejtették, hogy ez így nagyon egyszerű snassz felállás, hiszen minden rész ugyan arról szólna: adj el a legtöbbet és nyerj! Hogy megcáfolják kijelentésemet – amit nem fognak – néhány csavart tettek a feladatokba. Ilyen mondjuk, hogy a versenyzők nem tudják, mi lesz a következő város. Ez abból kifolyólag szülhet érdekes döntéseket, hogy nem feltétlenül biztos, hogy a versenyzők megszokott étlapja a legfrappánsabb az adott környezethez. Pl.: egy hidegebb városban a fagylalt lehet nem annyira kelendő, mint egy melegebben; de a jellegzetes szokásokról se feledkezzünk el, mint pl.: az adott hely lehet jobban preferál egy fűszerkombinációt. Ha pedig ez se lenne elég, akkor jön a „telefonhívás”, amivel egy plusz feladatot kapnak a csapatok, mellyel védettséget lehet szerezni: azaz, ha a legkevesebb bevételt generáltad, de mégis megszerzed a védettséget, akkor nem esel ki a játékból.

Nagyjából ez a felállás. Egy fontos dolgot majdnem elfelejtettem mondani. Minden új városban üres raktárral és egységes nyitóösszeggel indulnak a versenyzők. Tehát tisztalappal – ha úgy tetszik. Senkit se érdekel, hogy mennyi pénzt szedtél össze előzőleg, azt nem használhatod fel. Ezen kívül, az epizódnyertesek extra díjazásban részesülnek, melynek keretében egy pár napos kikapcsolódást kapnak az adott város egyik puccos hoteljében.

A nagy büfékocsi-verseny - 1 rész Chili TV.mp4_002063235

Kérdés feszegetés szempontjából nagyon találó tud lenni a reality. Olyan témákat érint, mint pl.: (1) Hova célszerű az adott városon belül menniük, hogy beszerezzék a raktárjukat a legolcsóbban?, vagy (2) Érdemes-e betársulni másik csapat mellé a forgalomgenerálás céljából?, vagy (3) Érdemes-e befektetni egy drágább, ám forgalmas hely megszerzésébe?, vagy (4) Milyen ingyen reklámokkal, akciókkal szerezhetnek népesebb fogyasztói kört?, vagy (5) Reklámozás szempontjából meddig mehet el az ember, amivel még nem járatja le a büfékocsit?… A sort tudnám még folytatni. Láthatunk majd nagy elbukást is, hiszen a nyitórészben pont az a csapat esik ki, akik a legjobb helyet találták San Diego-ban, egy fesztivál kellős közepén. Nyilván a menedzselés is nagy hangsúlyt kap a főzés mellett. Talán pont ezért tisztázható le első körben, hogy szó sincs egyszerű taco-t áruló büfékocsikról. Ez nem a Street Food kaják ízvilágára fókuszáló műsor.

Ígéretes mindaz, amit leírtam, mégis erőtlen egyben. Holott nem lenne probléma vele, de annyira érződik rajta a pénzhiánya. Már maguk a versenyzők sem bizalmat gerjesztők. Talán a legidegesítőbb csapat a Ragin’ Cajun, ahol egy öreg papóka néha olyan stílust enged meg magának, amivel elijesztene a büfékocsijuktól, nem pedig odavonzana. Érdekes látni azt is, hogy a Spencer on the Go csapata miként akarja francia stílusát érvényesíteni az adott helyeken, mert náluk az elit kaja a békacomból áll. Negatívumok ellenére azért van olyan team is, akinek drukkolok, ilyen az Austin Daily Press, akik grillszerű szendvicseikkel csorgattatnak nyálat; vagy a Nom Nom Truck, akiknek nem csak a neve találó, de a stratégiájuk is. Nem sokszor látni őket a részek alatt, de talán azért, mert a legösszeszedettebb munkát teszik le az asztalra. A Gril ’Em All közepes szimpatizálást nyújt, míg a Compton-i hölgyeknek, azaz a Nana Queens-nek csak a szája nagy.

A nagy büfékocsi-verseny - 1 rész Chili TV.mp4_002171355

A készítők ügyelnek arra, hogy bejárják egész Amerikát a bennmaradt versenyzők. (A Braai mesterében ugyanezt csinálják csak Dél-Afrikában.) 6 hét alatt 7 városban járnak. A nyitányra Los Angelesben kerül sor, ahonnan egyből mennek is tovább az első versenyhelyszínre: San Diegoba. A folytatásban Santa Fe, Fort Worth, New Orleans, Jonesborough és végül New York szolgáltat otthont. Egy valamit viszont nagyon elrontanak mindig, a végeredmény hirdetést, ami maximum a nézőknek izgalmas abból kifolyólag, hogy az adott csapatok mindig tudják, nagyjából mennyi pénzt gyűjtöttek. Terry mindig az összeggel kezd, azaz, ha tudom, hogy 3 ezer dollárt nem kapartam össze, akkor esélyem sincs a nevemet hallani az összeg bemondását követően. Sajnos az összeg elárulásakor a legtöbb csapat arca árulkodó. Jobb lenne, ha megfordítanák a kihirdetés menetét, mert ez így vontatottá teszi az utolsó perceit.

Az operatőrök se túlságosan profik. Hozzák a kötelezőt, fehér háttér előtt beszéltetik a versenyzőket a történésekről, a látottakról. Amit hiányolok, hogy kevés az a fajta anyag, amikor láthatjuk, hogy mi a véleménye a vásárló embernek az ételről. Gasztro-reality jelleget viszont átadják, mert legalább az összerakott ételekről készítenek felvételt, mármint láthatjuk, hogy miket pakolnak bele a versenyzők, mielőtt átadnák a fogyasztónak. Olykor nekem is összefut a nyál a számba, adnék is értük néhány dollárt.

A nagy büfékocsi-verseny - 1 rész Chili TV.mp4_002003669

Összességében: egy nézhető realityt kaptunk, de van hova fejlődnie. Látván, hogy már 8 évadot maga mögött tudnak, várhatóan ez meg fog történni, csak ki kell tapasztalniuk, miként lehetne alacsony büdzséből minőségibbet asztalra tenni. Terry-nek viszont több teret kellene adniuk, mert műsorvezetőként csak a részek elején és végén kapja a főszerepet, illetve egyszer a védős küldetések bejelentésekor. Nyilván nem egy helyen vannak a versenyzők, mint a Braao mesterében, ahol Justin-nak egyszerűbb a helyzete, de találjanak rá valami megoldást, mert nélküle is ugyanilyen lenne a minőség – jelenleg.

This entry has a rating of 1.5

Kommentáld!

Pilot-kritika: Young Sheldon

 
Beküldte: Kanyecc 2017 November 1, 16:06-kor a(z) Young Sheldon témába.

A CBS is érzi, hogy nem az utolsó pillanatban kell kitalálni azt, hogy valaminek kell egy testvérsorozat. Nagyon sok sorozatnál az elkaszálás vagy befejezésének híre előtt döntenek egy mellékkarakter kiemelése mellett, ami szerintem szarvashiba. Nyilván nem akarják megosztani a nézőtábort, de ez butaság, hiszen had mi döntsük el, mit akarunk nézni. Túl vagyunk a The Big Bang Theory-nál 10 évadon, így a készítőgárda és a csatornavezetőség közös nevezőre jutott: kell egy előzménysorozat a széria legerősebb karakterének, akit sose szeretnénk havernak egy menő közösségben, viszont a tévéképernyőn simán elnézzük a legkínosabb helyzeteit. Sheldon Cooper-ről beszélek, akinek fiatal korába ad betekintőt a spinoff.

young.sheldon.101.hdtv-lol.mkv_000953942

Várjunk már. Sok helyen olvasható, hogy testvérsorozat, illetve miegymás, de ha a szerkezetét vesszük alapul, akkor egymás szöges ellentéte a Young Sheldon a TBBT-nek. Miért? Egyszerű a válasz, mint előbbi egykamerás mivolttal rendelkezik, míg utóbbi többel, azaz az anyaszériát élőközönség előtt rögzítik, ahol van nevetés. Itt nincs, ez ­– ha úgy vesszük – egy normális komédia, ahol nem adnak támpontot a nevetéskezdésére, ami tökjó, mert ezt a fajta beszabályozást maximum a szindikátusi sugárzásban futó ötleteknél tudom elviselni 2017-ben, egy országosénál nincs helye, csak ha minden kötélnek szakadnia kell.

Kanyarodjunk vissza a történetéhez. Nem spoiler, inkább alaptény, hogy az ifjú, kilenc éves Sheldon-t ismerhetjük meg, aki családjával Texasban él. A fiatalság retrosággal jár együtt, hiszen a ’90-es évek Amerikáját is megismerhetjük egyidejűleg (Ez a válasza a CBS-nek a The Goldbergs-re?), ha még nem lenne átfogó képünk róla. A fiatal tehetség már most annyira okos, hogy középiskolára jár bátyja legnagyobb kárára, hiszen egy osztályban kell végigszenvedniük az órákat – mindkettőnek más értelemben, hiszen a testvér nehezen viseli el okoskodó öccsét, aki inkább ciki, mint menő; míg Agymenőnket az akasztja ki legjobban, hogy nincs olyan tanár az iskolában, aki új tudást adna át neki. Gondoljatok csak bele, mennyire frusztrált helyzetet szül mindez… [csak viccelek]

Meglepődtem a starton, mert sokkal rosszabbra számítottam. Rég kiszálltam a The Big Bang Theory-ből, de amikor a Comedy Central-on elkapok egy-egy részét, simán le tud ültetni. Nagyjából ugyanez történt a Young Sheldon-nál is. A fiatal Sheldon-t alakító Iain Armitage tovább erősíti a minőségi fiatal színészek listáját, mert amit az írók ráírtak, azt bitangjól prezentálja. Hogy mennyire kiszámítható a karakter? – Nos, ez egy jó vitatémát szülhet, mert még ha tudod is az aktuális történést mielőtt az bekövetkezne, a készítők megpróbálják úgy tálalni, hogy csavart visznek bele. Végeredményben persze ugyanott vagyunk, de az igyekezetet mindenképpen díjazni kell, mégis csak valahol egy klisés karakterről beszélünk, akire a frappáns rövid válaszok a legjellemzőbbek. Az összetartó erőről se feledkezzünk el, hiszen Jim Parsons, mint narrátor jelen lesz a szériában. Aki angolul nézi, és imádja, annak a hangjának a felcsendülése zene lesz a fülének. Véleményem szerint is elengedhetetlen eleme.

young.sheldon.101.hdtv-lol.mkv_000302836

Ilyen családot képzeltünk el Sheldon-nak? – egy újabb olyan kérdés, ami tök releváns. Őszintén szóval nagyjából ezt. Kicsit azért valamiért a The Middle-re emlékeztet a családi idill, nemtudommiértis, de alapvetően telitalálat. Már a pilotnál éreztem, hogy Zoe Perry által alakított anyuka meghatározó eleme lesz a sorozatnak. Tipikus „imádom az okos gyerekemet” szülő, míg az apa hozza azt a fajta tartózkodó szeretet, mint amit a The Middle-nél Neil Flynn-től megszokhattunk. Lehet sok mindent képzelek a dolgok mögé, de több egyezést véltem felfedezni, amik abszolút nem zavarók, hiszen az ABC befejező évadja előtt álló komédiáját is pontosan ezekért imádom annyira.

Nem operáltak sok helyszínnel a kezdésben, de a főbbeket hozták. Egyrészt bepillantást nyerhettünk a családi kuckóba, az iskolai életbe, valamint kaptunk egy templomi jelentet, ami már önmagában annyi vicces szituációt tudott eredményezni, hogy több ilyet kérek. Főleg mert egy olyan okoskodó géniuszról beszélünk, aki ég a vágytól, hogy az ott elhangzott kijelentéseket még magjában cáfolja meg.

Voltak számomra butahúzások is. Ilyen a tyúkkal járó rémisztgető szomszédfiú, akit nem tudom sehova se tenni. Jó, értem én, hogy a nézőnek tudnia kell, hogy most vesztettük el az általános iskola legrosszabb fiúját, aki vélhetően napi szinten terrorizálta géniuszunkat, de annyira erőltetett húzás volt az az ominózus jelente; mint az, amikor az apuka eltette a fia csokornyakkendőjét. Értetlenül néztem ki a fejemből, hogy most ezt miért?

young.sheldon.101.hdtv-lol.mkv_001063535

A végére persze szép keretvázat alkotott a történet, hiszen kajálással kezdtünk és azzal is zárták a képsorokat. Ez a 20 perc remek betekintést adott arra, hogy milyen alapokra fognak építkezni a készítők. A humor is nagyjából ez lesz a folytatásban. A ’90-es évek világát manapság már nem nehéz elénk tálalni, így azért nem jár a dicsért, még ha jól is csináltak mindent – komolyan, annyi dokumentumfilm és rivális műfajtárs (pl.: The Goldbergs) adhatott ötletet nekik, hogy csak hozniuk kellett a kötelezőt, ami meg is volt. Remélem 9 éves Sheldon-unk általános iskolás múltjából is feltűnik egy-egy karakter.

A TBBT-nézők egy újabb kötelező heti elfoglaltsággal bővültek. Ez a műsoridő pont megfelelő. A humor adott, ahogy fura karakterünk szerethető mivolta is. Nem látom sikerének kudarcba fulladását. Sőt, így már tisztábban látom, hogy miért különleges premierrel hoztak mindössze egy részt és hagyták emészteni a látottakat az emberekben. Jó szájízzel várom a folytatást, kíváncsi lesz, mire lesz képes heti ütemezésben.

This entry has a rating of 3.5

Kommentáld!

Showder Klub – Kezdett a 20. évad

 
Beküldte: Kanyecc 2017 November 1, 12:53-kor a(z) Showder Klub témába.

Bátran kijelenthetem, hogy a Showder Klub monopol helyzetben van a hazai stand-up világban, hiszen nincs vetélytársa. Anno 2009-ben a Comedy Central próbálkozott hasonló műsorral Comedy Central bemutatja címmel, de emlékeim szerint mindössze egyetlen évad készült belőle, valamint pár évvel később néhány különkiadás. (UPDATE: kommentben a helyesbítés Flanker által. Köszi.) Tartósan nekik sem sikerült a termelés, pedig a minőség szinte megegyező lett volna abból kifolyólag, hogy nagyjából ugyanazon stand-up mesterek tűntek fel a műsorban – csak nyilván másabb poéncsokorral.

Az RTL Klub egykori gyereke már egy ideje az RTL II műsorán kap helyet. Kisebb közönségnek hozhatják a humort, de kevésbé függnek a nézettségi mutatóktól. Talán ez az egyik szerencséjük, hogy immáron a 20. évadját köszönthetjük, amit nagyjából 10 év alatt tett le az asztalra tavaszi és őszi szezonjaival. Hangzatos egy szám, nincs mese. A Showder Klub-ot sokan Kiss Ádám humoristával hozzák közös nevezőre, hiszen meghatározó fellépője volt a kezdeti adásoknak. Humorát tényleg csak imádni lehetett, amit egyedi stílusával könnyedén tálalt a nézők felé. 20 etappal később már csak egyetlen kérdés mozgat: Mennyit változott a hazai stand-up család, lettek-e ígéretes új tagok, vagy a régi veteránokkal próbálják még mindig életben tartani a műfajt, ami csak-csak nem akar kihalni? – A kérdésre megadom lentebb a választ.

Showder.Klub.S20E01.HDTV.HUN.720p.x264-JVC.mkv_000065310

Az ilyen akciófilmeket szoktam nézni, azt nagyon szeretem. Mondjuk annak is megvannak a hibái! Engem, ami nagyon zavar, hogy a főhősnek van mindig parkolóhelye.

Az évadnyitó felkonf mestere Orosz György volt. Neki kellett megágyaznia három másik humorista sorstársának, akik között Lorán Barnabás, Rekop György és Szabó Balázs Máté foglalt helyet. A kezdés erőtlen lett. Kezdjük a mesterúrral. A sztorizgatások szempontjából hozta a kötelezőt. Egyik poénja sem olyan volt, amitől hangosan – értsd: visítva – röhögtem volna, helyette inkább csak egy elégedett mosolyt dobtam neki. A szomszédjához becsengetős vicce azért átjött, nyitó poéncsokornak tökéletes, de alapvetően egyik beszólását se hoznám idézetbe ágyazva, mert tényleg csak próbálkozott valami kötelezőt adni és tudta, hogy a nagydurranásokat nem egy felkonf. mester pozícióba kell elszórni.

A világon a legkellemetlenebb dolog a WC-papírvásárlás. (…) Csak olyan hatalmas adagot lehet kapni! (…) Meg kell venni azt az orbitális éjjel-nappal szarok csomagot!

Loránt Barnabás alias Trabarna… Jáj, ő az a humorista, akivel bármikor sikeresen átkapcsoltatja az RTL II a műsort nálam. Püffőgtetéseivel, hangtorzióival és utánzásaival inkább ellenszenvet generál. Nem szeretem, lépjünk tovább Rekop úrra. A „tényfeltáró b*zdmeg szónok” becenévvel ismert az ismeretségemben, mivel mindig hozza azokat az életpéldákat, amiket Te is tudsz, csak éppen megbékélsz velük, mert úgy is tudod, hogy nem jöhetsz ki jól a helyzetből. Ilyen tipikus példa, hogy a barátnődnek engedned kell, mert nála van a… . Talán a legzavaróbb a tartalomhiánya volt, hiszen ha belegondoltok, mindössze két témáról beszélt 10 percben, amikből próbált minél többet kihozni, de erőltetve. Csúnyán erőltetve, mivel amikor már ő sem érezte, hogy a mérce meglenne, dobott egy újabb humort a barátjára építve.

Miért a sérült emberek tetszenek a lányoknak?

Showder.Klub.S20E01.HDTV.HUN.720p.x264-JVC.mkv_002090121

Félóra elteltével azt éreztem, hogy a Showder Klub van, de minek?! Biztosan akad olyan néző, aki mindezt értékelni tudja, de az nem Én leszek. Csalódottan vágtam a folytatásba, esélyt adva Szabó Balázsnak, ha már a hajójuk úgy is elúszott. Szó sincs elúszásról, mert a fiatal egyetemista megmentette a nyitányt. Komolyan, sorra hozta azokat a vicceket, amiktől már nem tudtam csendesen nézni a műsort. Spontánság talán a legtalálóbb szó a fellépésére. Nem voltak logikusan összetéve az egymást követő humorelemek, viszont mégis minden működött. Azt éreztem nála, hogy megérkezett az ifjú tanonc, akiben mérhetetlen bizonyítási vágy van, a humor kamrája pedig telesteli van jobbnál jobb viccekkel. Megmentett a műsort, a fentebbi idézethalom is tőle származik. A kedvencem pedig, hogy mindezt csúnya szavak bevonása nélkül érte el – utalva Rekopra, aki azért számtalan bzdmeg-et eleresztett rész közben. Nálam ez nem nyerő.

A Showder Klub nem hozott szégyent magára. Ahogy azt az előző évadnyitányoknál megtapasztalhattuk, most sem a legerősebb embereit küldte csatába. Nem tehettek mást, hiszen akkor meg az lett volna a bajunk, hogy csak Kiss Ádám tud show-t csinálni. A négy fellépőből három szinten alul hozott, viszont Szabó Balázs miatt mindenképpen érdemes időt szakítani rá, mert a srác tényleg ifjú tehetség. Nagyon érzi, hogyan kell tálalni a vicceket – bár azzal a fura beszédstílusával nehéz megbarátkozni. Nem tudom, hogy a valóéletben is jellemző-e rá, vagy csak showzás közben veszi elő, mint egyfajta szexepilt.

Összességében: tehát arra jutottam, hogy ha vannak a Showder Klub-nak ifjú tehetségei, azokat inkább talonban tartják. A régi veteránokkal akarják továbbra is eladni a műsort, ami szerintem rossz irány. Nagyjából ugyanazt tudom elmondani, mint a South Park-nál: régen sokkal jobb volt, de azért még mindig akadnak szerethető dolgok benne, ami miatt nem tudnék egy „már nagyon megilleté” kaszát kiosztani neki!

This entry has a rating of 1.5

4 Hozzászólás

The Ultimate Braai Master – Ez volt a 3. évad

 
Beküldte: Kanyecc 2017 October 21, 12:30-kor a(z) kritika témába.

Nagyjából két hete kezdtem bele a The Ultimate Braai Master 3. évadjába, aminek hamar a végére értem. Nem csak azért, mert egy 13 részes reality-t viszonylag könnyű darálóra venni; hanem, mert olyan szereplőket sikerült összeválogatni, akik az előző szériákhoz képest sokkal mélyebb nyomot hagytak bennem. Bátran kijelenthetem, hogy fejlődött a sorozat, pedig az első és második etapját követően a sok változástól kicsit megriadtam, azonban a készítők remekül meglátták azokat a lehetőségeket, amiktől a színvonal egy új szintre emelkedett. Ez úton meg is ragadnám a szót, és mindenkit ösztönöznék a beszerzésére, mert ilyen főzős-versenyreality-vel nem találkoztok minden utcasarkon.

A braai mestere - III évad 13 rész Chili TV.mp4_002300286

Korábban már írtam egy hosszabbat a sorozatról, de azért dióhéjban mégis szeretném azoknál helyre tenni, akik nincsenek képben a koncepciójával. Dél-Afrikában járunk, azaz se nem amerikai, se nem európai a kivitelezés. Már ez önmagában egy olyan érv, ami felkeltheti az ember érdeklődést. Mondjatok egy olyan produkciót, ami innen származik? – Nyugi, nekem se menne. Egy közel 100 tagú stábbal vág neki 15 versenyzőpár a megmérettetésnek, melyben több héten keresztül, több ezer kilométert megtéve küzdenek az év braai címéért. A versenyzőknek szabadtűzön kell elkészíteni az adott kihívások ételeit, ügyelve a tűz hőfokára, az étel minőségére és a tálalásra. Nem egyszerű, mondják is rengetegszer, hogy a konyha főzőcskézés boszorkányság hozzá képest.

A 13 rész alatt ismét beiktattak olyan epizódokat, amik a csapatok, a zsűritagok és a stábtagok összebarátkozására épültek. Ilyen egyből az évadnyitó, melyben senkitől se váltak meg, azonban, aki a legügyesebb volt, az kapott jutalmazást. A szériának nagyon jó a szponzor háttere, ugyanis szinte minden kiesett tagot megajándékoztak egy vigasz kikapcsolódásra fókuszáló hétvégével. Ezenfelül, a végső nyertes immáron a cím és az 1 millió rand (korábban csak félmillió volt!) megnyerése mellett egy Renault Dustert, illetve luxus indiai út kap – utóbbinál persze ott a csavar, Justin Bonello is velük tart.

A braai mestere - III évad 13 rész Chili TV.mp4_002141703

Vízválasztó szériához érkeztünk. Nem csak abból a szempontból, hogy a készítők merték az etapot üresjáratú epizódokkal (azaz kiesőmentesekkel) hígítani; hanem mert Bertus Basson mellöl kiszállt az előző két évadban megkedvelt Marthinus Ferreira a zsűriszékből, helyére pedig érkezett Petrus Madutlela. Az elején szoknom kellett, mert inkább Betrus irányította a kritikákat, ő pedig csak ráhelyeselt; viszont a vége felére teljesen jól belejött a „munkakörébe” és már lehetett adni a szavára. Természetesen a végjáték zsűritagjai körében még 3 plusz fő szerepelt, akikkel az évadzáró előtt egy-egy epizód különleges kihívásánál ismerkedhettünk meg. Justin Bonello, a sorozat házigazdáját pedig megérdemelne egy különdíjat, mert ismételten remekül vezényelte le ez a fenséges reality-t. Sose szálljon ki, mert akkor Én is megyek!

A stábra muszáj kitérnem még, mert amellett, hogy sokkal jobban szerkesztett részeket kaptunk, maguk az interjúk is irányítottabbak voltak. Többször világítottak rá olyan szituációkra, amiket nézői szemmel nehéz vagy lehetetlen kiszúrni. (Pl.: egy elem miért nem került végül fel a tányérra.) Másrészről, az epizód elejére, közepére és végére nagyszerű képsorokat sikerült mindig rakniuk, mivel a „menjünk Afrikába nyaralni” felindulásra késztettek többször. Az utazós jeleneteknél se unatkoztam, mert magáért beszéltek a versenyzők monológjai, illetve a külső kameraképek, amikben a „fődíjazású terepjáró” mértéktelen reklámozása kapta a fókuszt egy nagyon szép kietlen világban. Már el is gondolkodtam azon, hogy a vidék reklámozza-e az autókat, vagy pont fordítva. A termék elhelyezés azonban mértéktelen módon jelent meg – utalva arra, hogy ez a sok vígaszdíjat valamiből ki kell fizetni. A Renault mellett a Coca Cola és az éléskamrát szponzoráló áruházlánc bőségében meg is kapja, úgy ahogy azt illik.

A braai mestere - III évad 13 rész Chili TV.mp4_002392322

A sok-sok pozitívum mellett további egyre fel kell hívnom a figyelmet, még pedig az éppen aktuális állomáshely felvezetését. Ezek az epizódok elejére kerülnek, amelyekben megismerhetjük a táj történelmét, illetve láthatunk számtalan olyan snittet, amitől kedvünk szottyanhatna elutazni oda, már ha a szomszédban lenne. Olykor el is gondolkodom azon, hogy most egy dokumentumfilmnek vagy egy versenyreality-nek kezdtem-e neki, annyira elkalandozik a néző érthető módon. Jár érte a pacsi, hiszen Afrika is azon kontinensek közé tartozik, amiről az európaiak a legkevebbet tudják.

Beszéljünk a játékosokról. Az a legrosszabb, hogy a favorit csapatok többsége került a TOP5-be. Már az elején vannak kiemelkedő karakterek, így kedvencet pofonegyszerű találni, azonban, hogy a végelszámolásban kit hoznák ki győztesnek, az már egy másik kérdés. Nem titok, a Tippie és Santie féle Kaiings & Afval-nek drukkoltam a végsőkig, mivel olyan higgadtsággal és nyugodtsággal készítették az ételeiket, ami mérhetetlen tapasztalatra adott következtetni. Minden kihívásnál megvolt fejben egyből a tervük a nyersanyaggal, tényleg csak a legfőbb ellenségük az idő – de melyik csapatnál nem az volt? Mix Masala megint csak egy szerethető párosítás volt, de hozhatnám ide a Tikka Boys-t is, akiknél a zsűri nagyobb kritikát engedett meg, ha már séf mivolttal rendelkeztek. A The Fire Feeders-nél megint csak győzelem esélyt láttam, de hogy a másik véglet se maradjon szó nélkül, muszáj kiemelnem a Delicious Foodies-t, ami a nyitó feladatban a sorozat történetének legsnasszabb ételét szállította, egy házi bolonyai spagettit. [Kommentár kell ide?] Visszakanyarodva ne feledkezzünk el a dörbeni srácokról, azaz a Bushies Gone Wild-ról, megint csak lelkes, erős csapat, ami TOP7-be való.

A braai mestere - III évad 13 rész Chili TV.mp4_002406029

A 15 játékos párosból tényleg csak keveset tudnék elmarasztalni. Akinek le kellett morzsolódnia, attól már az elején búcsúztunk, így nem is hagytak mély nyomot. A többség viszont az előző szériákhoz képest igen. Nem is csoda, hogy nincs elmarasztalás még azért sem, hogy a záró feladatsoron is változtattak – elmaradt a „hozd az alapanyagot, majd mi megcsináljuk a főételt belőle” kihívás, amit 3 fő fogás és számtalan röpte jellegű kísért.

Nem szaporítanám tovább a szót, helyette előveszem a 4. évadot, mert a 3. olyan nyomot hagyott, hogy kötelező a folytatás. Ha éppen nem tudjátok, hogy milyen reality-t nézzetek, akkor bátran próbáljátok be, a kikapcsolódás 100%-ban garantált. Idehaza a ChiliTV szolgáltat otthont számára, ahol az éppen aktuális 5. szériáját sugározzák. A terveim szerint nem ez lesz az utolsó írás róla, addig eméssze mindenki, mert tényleg jó és furmányos ez a braai világ. Meglepődve tapasztalom mindig, hogy egyszerű konyhai felhasználóként mennyi lehetőség rejlik a szabadtéri sütésben. A képek is magukért beszélnek, főleg a fentebbi torta, ami nem sütőben készült, hanem szabadtűzön.

This entry has a rating of 4.5

Kommentáld!

Marvel’s the Inhumans – Kezdett a sorozat

 
Beküldte: Kanyecc 2017 October 18, 18:21-kor a(z) 2017/18,Marvel's the Inhumans,Pilot témába.

Bátran kijelenthető, hogy a szuperhősös ötletek fénykorukat élik. Nem azért, mert minőségiek lennének, és látványban olyat mutatnának, amitől a hajunkat letesszük; hanem, mert annyi képernyőn van, hogy egy csatorna főműsoridejét a hét mindennapján fel tudnánk töltetni. És akkor a mozis szekcióról nem is beszéltem! Az ABC maradva a Marvel-univerzumnál elhozta az Inhumans koncepcióját, ami várakozáson alul teljesített. Holott az ABC foglakozott a marketingjével, aki akarta, az mozis környezetben nézhette meg szeptember elején a kezdést – és ezt az opciót nem csak az amerikaiak kapták meg, hanem Mi, magyarok se maradtunk ki a mókából. Az már csak egy másik dolog, hogy kevesen éltek ezzel a különleges lehetőséggel. Ergo, a többségnek mindegy látvány (IMAX) és a hangzás (DD5.1), inkább a tartalmi minőség az, amit semmiképp sem szabad figyelmen kívül hagyni.

marvel-inhuman-pilot-3

Kitérőként szeretném kihangsúlyozni azt is, hogy az Inhumans nem annyira idegen azoknak, akik korábban néztek Agents of SHIELD-et, mert az egyik etapjában foglalkoztak „ezzel a közösséggel”, ha fogalmazhatok ilyen furán. Az alapok tehát már adottak voltak, mondhatni, onnan kiragadták és adtak neki egy önálló sorozatot, hogy akinek tetszett az embertelenek sztorija, azok elmélyülhessenek a hattérsztorijával, a problémáikkal.

A dupla részes pilotjának az első felét sikerült csak magamévá tennem, mert elszörnyedtem az írók csapongásán. Mielőtt azonban rátérnék a gyengeségeire, leírnám a történetet. Az Inhumans tulajdonképpen az Embertelenek egy csoportjáról szól, akik maguk mögött hagyták a Földi életet és a Holdra költöztek, hogy békében éljék mindennapjaikat. Az ember persze kíváncsi természet, ezért a Holdra küld különféle szondákat, melyekkel fel szeretnék térképezni a „következő otthonukat”. Nyilván ezeket mindig megsemmisítik az embertelenek a maguk biztonsága érdekében. (Egy láthatatlan búra fedi le a „világukat”, ha ezen átmenne/áthatolna a szerkezet, akkor lelepleződnének.)

A mikroközösség elhallgatott problémái között szerepel: a készleteik kimerültsége/végessége, illetve a népsűrűség kérdése. A király és a királynő – mert királyság az államforma – próbálja kézben tartani a helyzetet, látszólag mindent jól is csinálnak, azonban egy belső árulásba csöppenünk, ami a pilot végére ki is teljesedik. Mindennek csíráját az szolgáltatja, hogy a király maradna a szűkös, ám nyugodt élet mellett, amit a Hold szolgáltat; azonban fivére a jussát akarja, azaz a Földet, ahol egy jobb élet várna rájuk (hiszen ezt hagyták maguk mögött, mikor elhagyták), szűkölködésmentes és felszabadultabb – mégsem kell minden percben arra ráfeszülniük, hogy mikor lepleződnek le és válnak a Föld következő célpontjává, ellenségévé.

Bónusz infóként muszáj megemlítenem, hogy minden Inhumans átesik egy rituálén, ha az adott életkorba lép, amikor valamiféle különleges kavics és fura gépezet fúziója által képességre lel. Nyilván, akadnak olyan delikvensek, mint az egyik főszereplő, akiknél ez elmarad és ugyanolyan egyszerű emberek maradnak, mint korábban – ők mehetnek a bányába. Tehát, akinek lesz képessége az kiváltságos.

marvel-inhuman-pilot-1

A pilot egyik fő problémája a halál unalmas történet. Egy összeesküvés bontakozik ki, ami izgalmasan hangozhat; de az írók mindezt úgy tálalják elénk, hogy cseppet se legyen az. Kicsit ásító jellegű kezdésként fognám fel, semmi maradandót nem hagyott, sőt tovább erősítette azt a nézetem, hogy nincs szükség ennyi képregény-adoptációra a tévébe, mert a mennyiség a minőség rovására megy. Nagyon érződik mostanra, hogy mindenki foggal-körömmel szeretne egy DC vagy Marvel feldolgozás magáénak tenni, viszont nem tudja úgy tálalni, hogy abból mindenki profitáljon. Az Inhumans a legjobb példa rá, mert egy oltárian snassz alapsztorit kapunk, amiben tényleg semmi extra nincs, csak pár kosztümös karakter. Az ilyennel inkább rombolják a band-et, mint sem építik.

Muszáj kitérni a látványra, végtére is az ilyen koncepcióknál ez egy húzóegység lehet. Itt még arról se írhatok. Láthatunk egy betonvárost, ami leginkább az Assassin’s Creed-mozifilmes épületére emlékeztetett; valamint egy jópofa animált hatalmas kutyát, ami tényleg végtelenül szállítja a cukiságfaktort, főleg egy eyedandy lánnyal az oldalán, viszont itt pontot kell tennem a mondat végére, mert nincs tovább. Nyilván királynőnk haját még idesorolhatnám, de számomra annyira vontatott volt ez a képesség, hogy nem is értettem a miértjét.

Képregény-adoptáció ellenes vagy Kanyecc! – jogos a kijelentés, de egy ilyen pilot után ki ne lenne az?

marvel-inhuman-pilot-2

Alapvetően a kezdés nem a színészeken múlt, hanem az alájuk rakott sztorin. Anson Mount királynak zseniális, főleg így, hogy megvonták tőle a beszédkészséget. Iwan Rheon tipikus összeesküvő fejjel rendelkezik, látszik, hogy karakterénél az észre és a gőgösségre építkeztek. Serinda Swan pedig azért egy nagyszerű választás, mert a két férfihez egy ilyen karakterű nő szükséges. Igen, édeshármassal is akarnak az írók játszadozni… A mellékvágányról pedig csak Sonya Balmores nevét emelném ki, aki Iwan oldalára áll az összeesküvéskor. Szintén nagyon karakteres hölgy, a szerep, amit ráírtak simán eladható vele.

Ilyeneket leírva van rossz szájízem az Inhumans-nél, mert valóban ki akar tűnni a tömegből, azonban a vontatott, olykor erőltetett párbeszédekkel megölik az egész varázsát. Noha csak 8 részre tervezték az első évadját, az szinte könyvelhető, hogy ne számítsunk folytatásra, mert a nézettségi adatok egyáltalán nem indokolják. Nyilván a folytatásban javulhat, hiszen a kötött epizódszámlimit bekorlátozza az írókat, és ha maradandót akarnak alkotni, akkor a tettek mezejére lépnek, de erre nagyon kicsi az esély.

Elnézegetem, ha nincs jobb, de 11 éve a sorozatiparában már ilyen kezdést nem tudok elfogadni. Egyszerűen felbosszant, hogy elloptak az életemből 45 percet, amit sehogy se kapok vissza, még kárpótlás formájában se. Szerint ez lesz az utolsó írásom hozzá, ha változás állna be jelezzétek és mérlegelem a döntésem!

This entry has a rating of 0.5

Kommentáld!

South Park – Kezdett a 21. évad

 
Beküldte: Kanyecc 2017 October 13, 15:28-kor a(z) South Park témába.

Nehéz szavakba önteni a látottakat. A South Park szerepel a legkiváltságosabb helyen a sorozatlistámon, hiszen hiába hoz olykor gyengébb vagy éppen borzasztóbb részt, még sem tudom azt mondani, hogy menjen a süllyesztőbe. Az ok egyszerű: gyerekkorom egyik meghatározó műve, ami az évek során kapott (sok) hideget és (kevesebb) meleget, de 20 évad után, mondjatok egy olyan ötletet, ami stabilan tudta szállítani a minőségi sztorikat! Nincs olyan. Trend követésekkel, aktuális történések történetbe való fűzésével próbálkoznak a készítők a régi önmaguk megidézésével – bár az elmúlt 4-5 évadhoz képest most érzem azt újra, hogy ismét a megbicsaklott 11-12. etap szintjére csökkentek. [Azok a részek hagyták a legnagyobb negatívumot bennem.]

Az írók elmondása szerint ismételten epizodikusan felépített részekkel próbálnak megnyerni minket, azaz félre seperik az átívelő történetet. Örüljünk vagy bosszankodjunk? – A kérdés jogos, mivel pont azon nézők közé sorolnám magam, akik a végére megkedvelték a folytonlagos sztorizgatásokat, de azért titkon mindig felidéződik a 6-7. etap epizodikus bravúr időszaka, amit sose fognak újra elérni.

South.Park.S21E01.WEBRip.x264.Hun-Gege.mkv_000066270

278 rész után kreatívválságnak bárhol helye van, csak éppen a South Park-ban vetném meg a jelenlétét. Fura volt a mostani rész, amolyan nesze semmi, fogd meg jól. Három szálon zajlott a cselekmény, melyek részlegesen összekapcsolódtak. Az elsőben Cartman közeli kapcsolatát ismerhettük meg az Amazon által kiadott „Alexa” kütyü személyében. A másodikban Randy lép színre és egy lakásfelújító műsorral próbálja felfuttatni karrierjét, magán (/családi) vállalkozását. A harmadikban pedig ott vannak a – déli zászlóval – tűntető munkásemberek, akiknek a munkáját az új technológiák bevezetése elvette. A három szálat pedig az kapcsolja össze, hogy Randy lakásfelújító reality-jének forgatását a tűntetés zavarja, amit ezek az okoskütyük jelenléte, amit Cartman is használ, eredményezett.

A rész végére megkapjuk a happy end zárást, Catman is boldogan odamondja a frankót barátnőjének, amivel felszabadultabbá válik kedvenc kövér karakterünk. Randy bebizonyítja, hogy ért a lakásfelújításhoz, illetve meggyőzi a tűntetés vezetőjét is, hogy van ki út a kilátástalan jövőképből. Ezt leírva egyből megfogalmazódott egy újabb kérdés: Ez az a South Park, amit látni akarok 2017-ben? NEM! Határozottan kijelenthetem, hogy a mostani évadnyitó eléggé letért a régi ősvényről és titkon bízom, hogy ez a megbicsakvás csak időszakos, mert ennél jóval kidolgozottabb részekhez szoktam. Na, állunk meg ennél a kijelentésemnél!

South.Park.S21E01.WEBRip.x264.Hun-Gege.mkv_001232117

Nézzük a másik oldalról a történéseket. Noha kevesebb a humor, ami nevetésbe csap át a néző szempontjából, mégis azt kell írnom, hogy bőven akad társadalomkritika és aktuálpolitika, ami idősebb fejjel sokkal könnyebben kinyerhetünk, főleg ha nyomon követi a híradásokat. Talán a rész legnagyobb mondanivalója – és igazából ezt figurázzák is ki –, hogy egyes társadalmi csoportok vagyis a maradás hívei hallani sem akarnak az újító technológiákról, amikkel az élet egyszerűbb, boldogabb, ám olykor bizarrabb, mivel az szöges ellentétben áll nézeteikkel, avagy metaforikusán fogalmazva: életük alappilléreivel, amik évtizedek alatt formálódtak ki önmagukban. Ha ilyet sikerül kicserélni egy újra, akkor jön a megvilágosodás és az elfogadás, miszerint mégsem annyira rosszak ezek a dolgok, mint ahogy azt feltételezték az elején. (Ez történt, nem?)

Az apróságokban rejlik az érték. Ha szételemezzük a részt, akkor azért felfedezhetünk számtalan kiváló poént. Vegyünk néhányat számításba: ilyen volt az, amikor a bíróságon az egyik redneck a legyet a zászlóval próbálja elhajtani; vagy észleltétek, hogy Randy forradalmasító házalakítása nagyjából annyiból merült ki minden esetben, hogy egybenyitotta a konyhát és a nappalit? Fergeteges, ahogy a sok odamondás az Amazon dobozóknak. (Mi is játszottunk ilyen hülyeséget az egyik weboldalon, csak ott begépeltük a szöveget, nem pedig odamondtuk.) De tény és való, a Siri és a Bixby világában a mesterséges intelligenciából adódó asszisztenseknek van kerete a mindennapi életben. Végezetül, a HGTV-t hoznám fel, hiszen Amerikában ez az a csatorna, ahol a legnagyobb számban jelen van hasonszőrű házfelújító műsor.

South.Park.S21E01.WEBRip.x264.Hun-Gege.mkv_000204383

Nehéz eset a South Park, mert összetettebb, mint amennyire az elején gondolnánk. Ha a rész végéhez érünk, akkor egy oltári nagy csalódást húzunk be; ha viszont hagyjuk leülepedni a látottakat, és rálelünk a kifigurázások alapjaira, akkor azért elejthetünk egy-két elégedett fejbiccentést a készítők kreativitása előtt.

Természetesen nyitott vagyok a folytatásra, ennyivel ugyan nem szegik kedvemet. Csak ez az epizód most más – pont hogy nem az egyszerűbb, kézenfekvőbb – vonalon szolgáltatta az értéket

This entry has a rating of 1.5

Kommentáld!

The Ultimate Braai Master

 
Beküldte: Kanyecc 2017 August 24, 11:56-kor a(z) kritika témába.

Nálam az augusztus a gasztro jegyében zajlik. Régóta tervbe volt véve, hogy félreteszek minden más koncepciót, és csak a főzős műsoroknak szentelek egy teljes hónapot. Nem nézek se drámát, se komédiát, csak – ha úgy tetszik – ChiliTV-t és TVPaprikát. Őrültnek hangzik, de ez amolyan tisztító kúraként is felfogható, ugyanis azt vettem észre, hogy a mai sorozatok nehezen sehogy sem tudják azt szállítani, amire igényem lenne 2017-ben, 10 évvel a hivatalos függőségem indulását követően. Szóval most belekezdek egy kis böjtbe és az őszt kipucolva várom, hátha az elvárásaim némiképp csökkennek és elégedettebb sorozatnéző lehetek. Ezt találtam ki, így jutottam el az Ultimate Braai Master­-hez.

A braai mestere - 7 rész Chili TV.mp4_001554989

Ismerős a cím? Meglepődnék, ha valaki igent csapna rá!

Aki szokott főzős és utazós csatornákat nézni, azok már találkozhattak a magyar címével, A braai mesterével. Itthon a Travel Channel adott elsőként otthont számára, majd a ChiliTV kínálatában tűnt fel nyár folyamán. Dél-afrikai főzős reality, amit az életben nem töltenék le torrentről, ha ismeretlenül belefutnék. Szerencsémre a tévé elhozta, megnéztem a pilotját, majd a második részét és beleszerelmesedtem: Dél-Afrika legnagyobb szabadtéri főzős versenyébe, ami közel 60 napon keresztül és cirka 8000km-en át tartja rabul a legjobb három versenyzőpárost a 15-ből, hogy kiderüljön: Ki lesz a braai mestere az adott etapban.

Mint minden verseny-reality-nél, itt is a főnyeremény inspirálja leginkább a résztvevőket, hiszen félmillió randot (közel 12 millió ft), egy összkerék-meghajtású Renault Koleos terepjárót és magát a braai mestere címet viheti haza. Természétesen a sor végére koránt se érkeztünk, hiszen az egyes összecsapások nyertesei mindig valami kis apróságot kapnak a felajánlott szponzorok részéről, mint pl.: egy szafari túrát; vagy egy hétvégére vagy hétköznapra eső több napos kikapcsolódási ajánlatot egy nívós hotelben; vagy éppen vásárlási utalványt, amit adott helyen válthatnak be. Ergo, az ügyes párok ennél sokkal többet nyerhetnek. Nem utolsó sorban a mesés utazást se feledjük el, de hogy is van ez most?

A braai mestere - 3 rész Chili TV.mp4_001415948

Kezdésben kapunk 15 párt, akik mindegyik terepjáróval – egy Renault Koleos-szal, ha tippelnem kéne – megy el a helyszínekre, mert, ahogy írtam fentebb: egész Dél-Afrikát fogják átszelni a verseny végéig, melyben nem kevesebb, mint 8000 km-t tesznek meg a versenyzők. Olyan ez, mint ha a The Amazing Race-t ötvözték volna egy főzős reality-vel. A selejtezőket, amit korábban tartottak meg, maximum szó formájában érintik a bírák, ha az egyik játékospár nehezen került be a legjobb 15 közé – ezt azért írom le, mert lesz ilyen, az apróságok mindig rabul ejtenek.

Beszéljünk kicsit a braai-ról. Nyugi, nekem se volt fogalmam, míg bele nem néztem. Szerencsére a sorozat szerkezetileg annyira jól van összerakva, hogy még az is képbe kerülhet, akinél kimaradt az első 5 rész. Nagyjából 3-5 perces bevezetésben Justin Bonello (a műsorvezető) összefoglal mindent, amit kell tudni a show-ról, ami lezajlott az elmúlt napokban/hetekben és hogy mi is az, amiért küzdenek. Aki figyelmes, az már tudja, mi is valójában a braai: a konyhaművészet egy módszere, ami a szabad tüzet teszi fókuszba. Lényegében a versenyzők nem használhatnak semmi olyat, ami modernkonyhában feltűnik. Olyan módszereket viszont hasznosíthatnak, aminek a braai szolgáltat otthont, mint pl.: a füstöléses ízesítést. Ha úgy tetszik, európai nyelvbe a grillezés a legjobb szó rá, bár olvastam már szabadtéri főzésként is, aminél elsőre lehet, hogy nem igazán tudom, mire gondoljak.

Az adott kihívásokat két zsűri tag értékeli. Bertus Basson, az Overture étterem tulajdonosa és séfje, valamint Marthinus Ferreira, a DW Eleven-13 étterem tulajdonosa és séfje. Mindketten annyira beleillenek az összképbe, hogy hiányukkal a sorozatot kukáznám. Remélem a következő évadok egyikében se távoznak a pozíciójukból, mert nagyon jó bírák. Megmondják a frankot, olykor annyira, hogy nem szeretnék eléjük állni, ha az ételemmel tudom, hogy nincs minden rendben. Kb. olyanok ők Dél-Afrikának, mint az angoloknak Gordon Ramsay vagy Jamie Oliver. Másképp nehéz körbe írni, de az évadnyitó üdvözlő vacsoráiban mindig megmutatják, hogy milyen magasan is vannak az elvárásaik, ami olykor elrettentő tud lenni a versenyzőknél.

A braai mestere - 11 rész Chili TV.mp4_001079030

Miként épül fel egy évad? – Nagyon nem szeretnék a részletekbe bonyolódni, mert annyi minden tetszett a 13 részes 1. felvonásból, hogy biztosan később újra fogom nézni, nah meg számtalan jó húzást lőnék el, de azért ízelítőnek mondanék pár szót. Minden részben van egy főfeladat. Az elején a párokat csapatokba rendezik, mert kíváncsiak arra is a bírák, hogy miként tudnak idegenek együttműködni a közös cél érdekében. A leggyengébb tagok kerülnek vigaszágra, ahol egymás ellen kell versenyezni egy adott kihívásban, melynek a végén a leggyengébb távozik. Lényegében epizódról epizódra csökken a létszám, míg a fináléra a legjobb 3 marad, akik egy mérhetetlenül komplex feladatot kapnak, amivel tényleg a „cím” odakerül, aki leginkább megérdemli.

Elhihetitek, nem egyszerű azok élete, akik a bennmaradásért küzdenek. Az egyik adásban pl.: másnap reggelre kell kekszet és kávét csinálniuk a versenyzőknek. Ez egész estés fennmaradást jelent, hiszen a tűznek megfelelően kell égnie, hogy biztosan kiszáradjon a keksz. A bírák a vigaszágra került pároknál emeli az elvárásait, hiszen ha nyomás alatt tudnak bizonyítani, akkor van helyük a folytatásban, ha pedig nem, akkor azért nincs.

A finalisták kapták az etap legjobb feladatát és egyben a legnehezebbet is. Dióhéjban: egy „medencés hozz és süss!” party került megrendezésre, ahova óránként érkezett két-két fő, akik hozták az alapanyagot, amiből adott idő alatt egy főfogást kellett csinálni. A kreativitásra hatalmas hangsúly fektetődött, hiszen, nemcsak hogy megfelelő minőségű ételt kellett a vendégek elé tálalni, hanem még a mennyiségre is ügyelniük kellett, mivel minden vendég érkezésével nőtt a megcsinálandó adagszám kettővel, tehát a már megérkezettekre is kellett szervírozni attól függetlenül, hogy ők már „telibb bendővel” rendelkeztek. És mindezt mivel lehetne tovább emelni? Felkérték a legutoljára kiesett 7 versenyzőpárost, hogy legyenek ők ezek a személyek. Általában 1 órájuk állt rendelkezésre a fogásokra, azonban akadtak olyanok is, akik „késtek”, így félóra állt rendelkezésre a feladat megoldására. Volt stresszben gazdag helyzet bőven.

A braai mestere - 12 rész Chili TV.mp4_001745998

Bárhogy nézem, újat mutatott a Braai mestere. Számomra a nyár találata a reality világból. Igazi felfedezett, amit nehéz letenni, ha megbarátkoztál a versenyzőkkel. Engem legfőképpen a műsorvezető és a zsűri páros nyert meg. Annyira értik a dolgukat, hogy amikor megszólalnak, komolyan rájuk meg az összes fókusz, nem engedik a figyelmet elkanlódtatni. Tess szokta a főzős műsorokat háttéri alapzajként futtatni valami közben, hogy „nézzen is valamit”, de ezt a műsort lehetetlen így ledarálni.

Aki teheti, az mindenképp nézzen bele, mert egy új világot nyújt elénk. Arról nem is beszélve, hogy még okosítja a nézőt az adott helyszín jellegzetességeivel, illetve tényeivel. Azért Dél-Afrikáról kevesebb természetfilm készül, mint a többi helyről, mert mindenki a sivataggal azonosítja, ahol „nincs semmi”. Na ezt a banális nézetet a földbe döngöli a műsor. Ha velem akarsz tartani, akkor a 2. évadját a ChiliTv-n csekkolhatod hétköznap késő délutánonként, vagy késő esténként az ismétlésével. Adjatok neki esélyt, mert tényleg jó!

This entry has a rating of 4

Kommentáld!
Következő oldal »

free web stats