Korhatáros szerelem – Az első 2 rész

 
Beküldte: Kanyecc 2017 November 29, 20:33-kor a(z) Pilot témába.

A Tv2 az elmúlt években többször nekifutott egy-egy sajátgyártású produkciónak, azonban (be)vásárlások és fejlesztések tekintetében a tehetségkutatók és gameshow-k irányába mentek csak el. Az, hogy legyen nekik is fikciós sorozatok – mint az RTL Klub-nak a Válótársak vagy A mi kis falunk; az HBO-nak a Terápia – 2017 őszén érett be a Contentlab nevű cég által, akik korábban megvásárolták az új-zélandi Step Dave című sorozat formátumát, castingoltak többet, majd leforgatták a pilotját, amire a Tv2 lecsapott. Lehet ilyen úton is sikerre vinni egy jó adoptációt, ők ezt az ősvényt választották, és ha túl lesztek Ti is a premieren, akkor hamar levonhatjátok a tanulságot, miszerint jobb néha a gyártóra hagyatkozni.

Kor-3.mp4_000001578

Összehoztad a húgodat a Bőgős Bandival?

Mielőtt megindokolnám kijelentésem, had térjek ki a történetére, ami nem óhajt bonyolult lenni, helyette szállít egy pofonegyszerű, ám ritka felállás: adott egy 39 éves anyuka, Eszter (Kovács Patrícia) és három gyermeke, valamint egy pultos srác, Dávid (Kovács Tamás), aki nála jóval fiatalabb, csak 24 éves. A nő egy balul elsült randi után „botlik” bele a fiatal szívtipróba, miután magára zárja a kocsma mellékhelységének ajtaját és az ablakon át kell távoznia onnan, melynek következtében akkorát esik, hogy a bokája kimegy. Így indul kettőjük kapcsolat, majd folytatódik a sürgősségin, és így tovább… Kicsit klisés a történet, de valahogy be kell indítani a cselekmény kibántásába, azt pedig igazából megcsinálták.

Ha most valaki felcsapja az internetet, és rákeres a sorozatcímére vagy Kovács Patrícia nevére, tuti olyan cikkekkel találja magát szembe, ami Kovács Tamás kiválasztásával kapcsolatos. Nem véletlen, hogy ennyire meglovagolta a magyar pletyka rovat kettőjük „forgatáson kívüli” találkozását, mert a kémia nagyon működik kettőjüknél. Ténylegesen bele tudjuk magunkat élni a kínos és a romantikus helyzetekbe, mintha tényleg egy párról lenne szó. Teljesen jól alakítanak, sőt azt vettem észre, hogy minél inkább haladunk a cselekménnyel előrébb, annál inkább magukra és egymásra találnak. Nincs annyi feszengés, sokkal oldottabbak a jeleneteik, azaz egyedi kapcsolatukat a néző elhiszi.

Mindenképpen ki kell a hangsúlyozni a mellékszereplőket, mert olykor – ami valamilyen szinten negatívum – maradandóbbat tesznek le az asztalra, mint a fők. Elég csak megemlíteni a nővér férjét, akit Seress Zoltán formál meg. Elképesztően vicces szituációkat hoz ki Dobó Kata mellett, aki a felesége szerepében van jelen. Vagy hozhatnám még példaként a főhős szobatársát, Alex-et (Dóra Béla), aki a tipikus jellemével csal mosolyt a néző szájára – nyilván kell hozzá Betti is, az egyik kollégája a munkahelyéről.

Korhat-2.mp4_000011501

Anya, miért pucér a bácsi?
– Anyaaaa….?

Nem kérdéses, hogy a sztori azt az utat akarja feltérképezni, hogy milyen helyzeteket szülhet egy hasonló eset a valóéletben. Egy 24 éves srác, akinek nincs „értelmes állása” és diplomája (ők mondják!) miként állna helyt a pótapuka szerepébe, mennyire fogadja el a környezetük a kialakult felállást, illetve tudja-e később is azt a boldogságot nyújtani nőjének, mint a legelején? Már látni előre a történéseket, hiszen, ahogy azt a Tv2 elspoilerezi az egyik előzetesben, vissza fog térni az (valós) apuka, akit Kamarás Iván formál meg, és aki több éve lekoccolt szó nélkül Amerikába. Ezen felül, a mellékszálon is zajlanak a történések, mivel Eszter nővére, Julia eléggé gyermek-/családellenes, ám mivel már túl van a 41. évén is, várhatóan félreteszi sikeresnek tekinthető karrierjét, és beadja derekát a családalapításába.

Ha nincsenek nagy elvárásaink a Korhatáros szerelemmel kapcsolatban, akkor kellemesen fogunk csalódni. Rengeteg humort csempésztek az alapsztori mögé, amivel próbálják fogyaszthatóbbá tenni azoknál is, akik ellenzik az ekkora korkülönbségekre épülő kapcsolatokat. Nyilván lesznek ilyen nézők, nekik szánták Dobó Kata karakterét. A klisés szituációkkal jobb, ha megbarátkoztok, mert rengeteggel találkozhatok az első 2 részben. A többségénél próbálnak a már felemlegetett humor faktorra építkezni, mégis csak romantikus vígjátéksorozat a műfaja, ha jól dereng.

– Én mondtam, hogy ne dugd odvas fába!

Korhat-2.mp4_000025096

Tényleg nehéz rosszat írni a Contentlab legújabb produkciójáról, de egy valamivel mégis sikerült fejfájdítást okozniuk: az pedig a drónnal készült „nagytotálos” jelenetek. Megpróbáltam elmenni mellette szó nélkül, de nem ment. Kezdjük ott, hogy erőltetett budapesti látképeket láthattunk. (Vidéki lakosoknak Budapest-reklám.) Egyszer a Gellérthegy, másszor a Boráros tér volt a központjába, harmadszor pedig a pasi lak, amit amolyan Barátok Közt-ház mutogatós stílusban tártak elénk. (Tudjátok, amikor elölről látható a lakás teljes egészében nagylátószöggel felvéve.) Néha a helyszínnek, mármint az ilyen drónos felvételnek köze sem volt a következő jelent helyszínéhez. Ergo, műsoridő kitöltőként funkciónál, ha úgy tetszik. Ezzel még talán megbarátkoznék, de azzal már nem, hogy ezeknek a jeleneteknek a minősége hitvány lett. Vagy a szememmel van a probléma, vagy tényleg csak egy gyengébb minőségű drónfelvevőre futotta, mert olyan (olykor) életlen, homályos, fénytelen nagytotálok születtek, amiket nagyjából egy 50-100 ezer forintos gépből lehet kihozni. Ez pedig feltűnik, ha min. HD minőségben csekkolja valaki a sorozatot. Apróság, tudom, viszont az ilyenek is számítanak.

Mindezt leszámítva, azt kell írnom, hogy a Tv2 bátran ringbe küldheti a konkurencia ellen. Aki komálta a Válótársakat, azt ezt imádni fogja. Az eleje nehezen indult, de nagyjából az első 15 perc után magára találtak a történet. Onnantól pedig szállította a szórakoztatófaktort, amire hivatott. Véleményem szerint, simán bekönyvelhető a 2. évados berendelés neki, mert nagyon jó színészeket sikerült összecastingolniuk, és a rájuk írt karaktereknél se éreztem egyetlen esetben sem azt, hogy félrelőttek volna. A könnyed kikapcsolódás, valamint az esti romantikázás adott – korhatár nélkül! Tényleg sokat kellett várni a Tv2 legújabb fiktív sorozatára, de összességében leírható: megérte a várakozást!

Azért pedig külön pacsi jár a csatornának, hogy egy olyan timeslotban dobja képernyőre, ami eléggé elvetemült, hiszen szombatonként 21:30-tól láthatjuk a részeit, amikor az ember általában vagy készül az esti bulira, vagy valami ütős filmet nézne. Kíváncsi leszek, mennyire jön be Fischer Gáborék, a Tv2 Csoport programigazgatójának elképzelése ezzel kapcsolatban?!

This entry has a rating of 4.5

Kommentáld!

Íme a Tardis és a női Doctor Who

 
Beküldte: Kanyecc 2017 November 11, 11:03-kor a(z) Pilot témába.

Karácsonykor láthatjuk utoljára Peter Capaldi-t, aki egy nagyobb fejezetet zár le a Doctor Who életében. Nem csak azért, mert távozásával egy női Doctor megszületésének lehetünk majd szemtanúi, amire nem volt példa még a sorozat történelmében; hanem azért is, mert a 10. évad végével távozik Steven Moffat a készítők sorából, akit Chris Chibnall vált majd. Ezen felül azt se feledjük el, hogy új segítők is érkeznek: Bradley Walsh (Graham), Tosin Cole (Ryan) és Mandip Gill (Yasmin) személyében.

A 11. évad tavasszal érkezik újabb 10×50 perces epizóddal, de előtte ott lesz a Twince Upon a Time címre hallgató december 25-i különkiadás 60 percben.

jodie-whittaker-doctor-who-full

Kommentáld!

Marvel’s the Inhumans – Kezdett a sorozat

 
Beküldte: Kanyecc 2017 October 18, 18:21-kor a(z) 2017/18,Marvel's the Inhumans,Pilot témába.

Bátran kijelenthető, hogy a szuperhősös ötletek fénykorukat élik. Nem azért, mert minőségiek lennének, és látványban olyat mutatnának, amitől a hajunkat letesszük; hanem, mert annyi képernyőn van, hogy egy csatorna főműsoridejét a hét mindennapján fel tudnánk töltetni. És akkor a mozis szekcióról nem is beszéltem! Az ABC maradva a Marvel-univerzumnál elhozta az Inhumans koncepcióját, ami várakozáson alul teljesített. Holott az ABC foglakozott a marketingjével, aki akarta, az mozis környezetben nézhette meg szeptember elején a kezdést – és ezt az opciót nem csak az amerikaiak kapták meg, hanem Mi, magyarok se maradtunk ki a mókából. Az már csak egy másik dolog, hogy kevesen éltek ezzel a különleges lehetőséggel. Ergo, a többségnek mindegy látvány (IMAX) és a hangzás (DD5.1), inkább a tartalmi minőség az, amit semmiképp sem szabad figyelmen kívül hagyni.

marvel-inhuman-pilot-3

Kitérőként szeretném kihangsúlyozni azt is, hogy az Inhumans nem annyira idegen azoknak, akik korábban néztek Agents of SHIELD-et, mert az egyik etapjában foglalkoztak „ezzel a közösséggel”, ha fogalmazhatok ilyen furán. Az alapok tehát már adottak voltak, mondhatni, onnan kiragadták és adtak neki egy önálló sorozatot, hogy akinek tetszett az embertelenek sztorija, azok elmélyülhessenek a hattérsztorijával, a problémáikkal.

A dupla részes pilotjának az első felét sikerült csak magamévá tennem, mert elszörnyedtem az írók csapongásán. Mielőtt azonban rátérnék a gyengeségeire, leírnám a történetet. Az Inhumans tulajdonképpen az Embertelenek egy csoportjáról szól, akik maguk mögött hagyták a Földi életet és a Holdra költöztek, hogy békében éljék mindennapjaikat. Az ember persze kíváncsi természet, ezért a Holdra küld különféle szondákat, melyekkel fel szeretnék térképezni a „következő otthonukat”. Nyilván ezeket mindig megsemmisítik az embertelenek a maguk biztonsága érdekében. (Egy láthatatlan búra fedi le a „világukat”, ha ezen átmenne/áthatolna a szerkezet, akkor lelepleződnének.)

A mikroközösség elhallgatott problémái között szerepel: a készleteik kimerültsége/végessége, illetve a népsűrűség kérdése. A király és a királynő – mert királyság az államforma – próbálja kézben tartani a helyzetet, látszólag mindent jól is csinálnak, azonban egy belső árulásba csöppenünk, ami a pilot végére ki is teljesedik. Mindennek csíráját az szolgáltatja, hogy a király maradna a szűkös, ám nyugodt élet mellett, amit a Hold szolgáltat; azonban fivére a jussát akarja, azaz a Földet, ahol egy jobb élet várna rájuk (hiszen ezt hagyták maguk mögött, mikor elhagyták), szűkölködésmentes és felszabadultabb – mégsem kell minden percben arra ráfeszülniük, hogy mikor lepleződnek le és válnak a Föld következő célpontjává, ellenségévé.

Bónusz infóként muszáj megemlítenem, hogy minden Inhumans átesik egy rituálén, ha az adott életkorba lép, amikor valamiféle különleges kavics és fura gépezet fúziója által képességre lel. Nyilván, akadnak olyan delikvensek, mint az egyik főszereplő, akiknél ez elmarad és ugyanolyan egyszerű emberek maradnak, mint korábban – ők mehetnek a bányába. Tehát, akinek lesz képessége az kiváltságos.

marvel-inhuman-pilot-1

A pilot egyik fő problémája a halál unalmas történet. Egy összeesküvés bontakozik ki, ami izgalmasan hangozhat; de az írók mindezt úgy tálalják elénk, hogy cseppet se legyen az. Kicsit ásító jellegű kezdésként fognám fel, semmi maradandót nem hagyott, sőt tovább erősítette azt a nézetem, hogy nincs szükség ennyi képregény-adoptációra a tévébe, mert a mennyiség a minőség rovására megy. Nagyon érződik mostanra, hogy mindenki foggal-körömmel szeretne egy DC vagy Marvel feldolgozás magáénak tenni, viszont nem tudja úgy tálalni, hogy abból mindenki profitáljon. Az Inhumans a legjobb példa rá, mert egy oltárian snassz alapsztorit kapunk, amiben tényleg semmi extra nincs, csak pár kosztümös karakter. Az ilyennel inkább rombolják a band-et, mint sem építik.

Muszáj kitérni a látványra, végtére is az ilyen koncepcióknál ez egy húzóegység lehet. Itt még arról se írhatok. Láthatunk egy betonvárost, ami leginkább az Assassin’s Creed-mozifilmes épületére emlékeztetett; valamint egy jópofa animált hatalmas kutyát, ami tényleg végtelenül szállítja a cukiságfaktort, főleg egy eyedandy lánnyal az oldalán, viszont itt pontot kell tennem a mondat végére, mert nincs tovább. Nyilván királynőnk haját még idesorolhatnám, de számomra annyira vontatott volt ez a képesség, hogy nem is értettem a miértjét.

Képregény-adoptáció ellenes vagy Kanyecc! – jogos a kijelentés, de egy ilyen pilot után ki ne lenne az?

marvel-inhuman-pilot-2

Alapvetően a kezdés nem a színészeken múlt, hanem az alájuk rakott sztorin. Anson Mount királynak zseniális, főleg így, hogy megvonták tőle a beszédkészséget. Iwan Rheon tipikus összeesküvő fejjel rendelkezik, látszik, hogy karakterénél az észre és a gőgösségre építkeztek. Serinda Swan pedig azért egy nagyszerű választás, mert a két férfihez egy ilyen karakterű nő szükséges. Igen, édeshármassal is akarnak az írók játszadozni… A mellékvágányról pedig csak Sonya Balmores nevét emelném ki, aki Iwan oldalára áll az összeesküvéskor. Szintén nagyon karakteres hölgy, a szerep, amit ráírtak simán eladható vele.

Ilyeneket leírva van rossz szájízem az Inhumans-nél, mert valóban ki akar tűnni a tömegből, azonban a vontatott, olykor erőltetett párbeszédekkel megölik az egész varázsát. Noha csak 8 részre tervezték az első évadját, az szinte könyvelhető, hogy ne számítsunk folytatásra, mert a nézettségi adatok egyáltalán nem indokolják. Nyilván a folytatásban javulhat, hiszen a kötött epizódszámlimit bekorlátozza az írókat, és ha maradandót akarnak alkotni, akkor a tettek mezejére lépnek, de erre nagyon kicsi az esély.

Elnézegetem, ha nincs jobb, de 11 éve a sorozatiparában már ilyen kezdést nem tudok elfogadni. Egyszerűen felbosszant, hogy elloptak az életemből 45 percet, amit sehogy se kapok vissza, még kárpótlás formájában se. Szerint ez lesz az utolsó írásom hozzá, ha változás állna be jelezzétek és mérlegelem a döntésem!

This entry has a rating of 0.5

Kommentáld!

Designated Survivor – 2 rész távlatából

 
Beküldte: Kanyecc 2016 October 11, 19:10-kor a(z) 2016/17,Designated Survivor,Pilot témába.

A terrorizmus virágzásának idején (?) a Designated Survivor remek alapanyagot szolgáltathat a nézőknek, ha egy kicsit el akarják felejteni a valóságot; de mégis inkább egy fiktív sztorival kacérkodnának a „mi lenne, ha…” vonalon. David Guggenheim úgy gondolta, hogy elénk dob egy olyan történetet, aminek nincs párja a világon kaliberításában, viszont alkalmas lehet arra, hogy felkészüljünk a legrosszabbra. Mondjuk engem nem fenyeget a veszély, hogy Kiefer Sutherland sorozatbéli szerepkörébe kerüljek, ám az, amit elénk tár igenis elgondolkodtató; mert egyből úgy kezdünk elgondolkodni, mint ha mégis csak mi lennénk az Országunk első számú embere, holott tegnap még tutyi-mutyi ügyeket intéztünk.

KIEFER SUTHERLAND

Miről szól a Designated Survivor? – jogosan tehetitek fel a kérdést a bevezetőm alapján.

A State of the Union-beszéd (az elnök évértékelő beszéde) közben merénylet éri az USA felső vezetését, melynek keretében egy sornyi bomba robban fel a Capitoliumiban. Az első híradások szerint senki se élte túl: se az elnök, se az alelnök, se a szenátus, és még több fontosabb ember, akik irányadó szerepet töltenek be az ország vezetésében. A helyzet abszolút megrázó, kaotikus és kilátástalan – kb. az írók arra akarnak apellálni, mi lenne, ha 9/11 után egy ilyen merénylet ütné fel fejét Amerikában. Ez az, amivel talán akkora kalibert szereznek maguknak.

A történet ott folytatódik, hogy a Kiefer által megformált Tom Kirkman a következő a sorban, aki átveheti a halottnak vélt elnöknek a helyét, és az ország irányítását, a káosz megszüntetését, valamint az ügy oly mértékű lefolyását, hogy a bűnösök meglakoljanak. Nos, a helyzettel csupán csak az a probléma, hogy Tom lakásügyi és városfejlesztési miniszter, azaz totálisan alkalmatlannak tűnik arra a feladatra, amire néhány órával a támadást követően kinevezik, mert ez a pozíció sose maradhat üresen, az embereknek pedig válaszok kellene, amit tőle remélnek.

Két szálon futnak a történések. Az egyikben Kirkman-nek az elnökké válásának rögös útjával találkozunk. A másikban egy FBI-os ügynöknőt ismerhetünk meg, akit felettesei inkább az asztal mögött szeretnek tudni, de múltjára való tekintettel most mégis engedélyezik neki, hogy részvegyen a terrorcselekmény felgöngyölítéseiben. A Maggie Q által megformált Hannah ügynök különlegessége, hogy nagyon jó meglátásokkal vértezik fel, amikkel próbálják az amúgy unalmasnak tűnő sztorit feldobni. Simán kettő ilyet meg tudnék említeni, de azért se teszem meg most, mert akkor az 1×03-mal folytathatnátok a nézését, hiszen semmi más pluszt nem kapunk, ami valahol szomorú számomra.

MALIK YOBA, KIEFER SUTHERLAND

Sok zavaró dolgot ki tudnék emelni, de elsők között Kiefer Sutherland-et említeném meg. Aki sűrűn nézte a 24 szériákat, azoktól azt kérném, hogy ottani karakterétől teljes egészében vonatkoztassanak el, mert tényleg egy tutyi-mutyi embert ismerhetünk meg, aki a stressz hatására inkább elmegy a budira, hogy egy jót rókázzon. (Badass éra kizárva.) Nincs ezzel probléma. Számomra ez alapvetően egy pozitívum. Sokkal nagyobb kárt tettek volna azzal, ha egy ilyen kis kaliberű emberből egyből egy olyan elnököt faragnának semmi idő alatt, aki mindent olyan precizitással lát és ítél meg, mint aki előtte volt a helyén. Mondok egy totál átlagos példát: rengeteg sorozatot láttam már, de ha valaki azzal jönne, hogy írjam meg a South Park következő részét úgy, hogy az átívelő történetbe is faszán beleilleszkedjen az aktuál politika és tény világa; és mindezt három nap alatt, akkor lehet, hogy nekem se lenne gyorsban más reakcióm, mint kiszaladni a WC-re rókaúrhoz.

Karakterek tekintetében egyáltalán nem érzem azt, hogy az írók mellélőttek volna, sőt inkább az ellenkezőjét. A történet minden, csak nem izgalmas. High-concept jelzőt maximum a színészek névsora, valamint az összeesküvés jelleg miatt lehet használni. A 2. epizód a merénylet utáni napját tárja elénk az új elnökünknek, amikoris kimegy a helyszínre tisztelgés ürügyén. Itt mindenképp meg kell jegyeznem, mennyire jól kezelik a jelenlegi információáramlás adta világképet az írók. A jelen valóságában többször előfordult már az, hogy egy fontos ember beszéde közben kerül fel a netre valami olyan (kompromutáló) anyag, ami vírusként terjedve indít el egy lavinát, némiképp fúrva az adott ember pozícióját. Merészek voltak Guggenheim-ék, ugyanis behozták a faji identitást, ami alapvetően sok konfliktus szül a mai napig az országban. Mindezt úgy tálalták, ahogy kevesen szeretnék élőben megtapasztalni, azaz van kurázsi bennük, még ha mindez egy kitaláció is.

Sajnos hiába akadnak nagyon jó húzások, kicsi odafigyelések a történetben, amik a precizitás fenntartására próbálnak okul szolgálni, mégis azt kell mondanom, hogy totálisan kiszámítható minden húzása. Nyilván senki se indítani atomtöltetet látatlanban egy olyan ország ellen, aki valószínűleg a felelős lehet a merényletért. Valószínűleg azzal is számolni lehetett, hogy a fel nem robbant robbanószerből olyan csavart hoznak ki, ami nem hibára, hanem valami másra fog fókuszálni. Van erre az a szakszó, hogy kicsit klisés. Ez a baj az ilyen ötletekkel, ettől még teljes mértékben fogyasztható.

Az a baj, hogy még mindig sok dolgot tudnék még megemlíteni, amivel „nem tetszésemre” hívnám fel a figyelmet. A legnagyobbat még meg se említettem, ami a CGI. A Capitolium felrobbant és földdel egyenlővé vált maradványainak látványán elszörnyedtem. Nem azért, mert beleképzeltem, mekkora pusztítást okoztak a bombák, hanem, mert nagyon csúnyán festett az egész megvalósítás. Tippre a háttér egy festmény volt, ami előtt pár rom szerepelt. A lényeg, hogy borzasztó. Szintén hiánycikk a sorozatból a nagytotál, amit simán tudnának használni, legyen az pont ugyanez a jelenet, amikor megbotránkoztatni akarnak a látvánnyal, de jó értelemben. Utolsó sorban az epizódvégi cliffhangereket említeném meg, amik annyira, de annyira ontják magukból a „nah neee” beszólásokat.

KAL PENN, KIEFER SUTHERLAND

Összességében még is kellemes kikapcsolódást szolgáltat a zöldfülű elnöké vált Kiefer Sutherland. Nagyon nehéz elvonatkoztatni 24-es szerepkörétől, ahogy Maggie Q-nál is a Nikitás mivoltától. Nincs mese, ezek voltak azok az alakítások, amikkel felhívták magukra a figyelmem és kb. a színésznőt archoz és sorozathoz tudom párosítani. Higgyétek el, ritka számba megy nálam az, ha mindezt egyszerre egy csettintésre összeáll. Általában keverni szoktam, vagy csak szimplán, ha mondanak egy nevet, akkor fingom sincs kihez/mihez társítsam. Ez van.

Aki vágyott már egy „Mi lenne, ha…” sztorira, annak tényleg felüdülés lesz. A sok aprócska zavaró tényezőt félre kell söpörni, szemet kell felettük hunyni, mert csak így érik be az, amit az írók valójában elénk akarnak tárni. Kicsit azt érzem, hogy a Designated Survivor a 2016/17-es idény helyett a 2006/07-es idényben hatott volna robbanásszerűen. Mostanra már ez kevés a kimagaslóhoz, mindössze egy átlagos jót hoz, amit általában – kis idő múlásával – halmozni szokás, amit majd 4-5 rész lefolyása után folytatunk; de többségében ez inkább egy kaszát eredményez, mert hát mégis csak van jobb, amire a kevés idejét szenteli az ember.

Utószó: a mellékszereplők kifejezetten tetszenek. Nem is értem, miért nem jutottak eszembe az írás közben.

This entry has a rating of 3

Kommentáld!

The Exorcist – Kezdett a sorozat

 
Beküldte: Kanyecc 2016 October 1, 20:54-kor a(z) kritika,Pilot témába.

Pilot hadjáratom következő áldozata az az újonc lett, ami egy merész bevállalásnak tűnhet az országos tévék egysíkú kiegyengetett útján. Az Ördögűző c. mozifilm talán sokaknak megvan – ha csak fejben is. Igazi klasszikus, ha jön a Halloween-i időszak, akkor bátran elő lehet venni, mert hozza azt, amire ilyenkor a szervezetünk éhezik. Közkedvelt tény, hogy imádom a horrort. Mindig azzal dobálózom, hogy a jó rémisztőfilm olyan, mint az egyiptomi piramisok: azaz, valahogy összerakták őket – senki se tudja, milyen technikával és technológiával – azonban, ha másolni akarnánk, akkor a jelenkorban ugyanazt a hatást már nem tudnánk leprodukálni. Nehéz labdába rúgni ellenük, mert van valami egyedi bennük, amit az istenért se lehet áthozni 2016-ba.

the-exorcist-s01e01-repack-hdtv-x264-killers-mkv_000081712

Nem rossz időszakon vannak túl a horror kedvelői. Az A&E részéről megkaptuk a Damien-t, ami az idei év egyik kiemelt kedvence lett. Hiába a negatívabb visszhang, amiért az Ómeneket lehet szeretni, azt belecsempészték. A Cinemax is az Outcast-tal meglovagolta a témát a másik oldalról, hiszen az ördögűzést vitték a sztorijába. Ott van még az AMC-s Preacher, amit nehéz mellékjük tenni, de valahol mégis velük kell emlegetni, mert ha teljesen nem is, azért témába vágó az ötlete. Most egy országos tévé, a Fox próbálkozik meg azzal, hogy tévétörténelmet írjon. Ne feledkezzünk el a Sleepy Hollow-ról, amiben az elején kevesen hittek, mégis szép életpályát futott. Cseppnyi szégyenkezése se lehet a csatornának, ezért se írnám le olyan hamar a The Exorcist.

A történetének középpontjában: két pap áll, akik életpályája és hivatása összekapcsolódik. Adott egy vérbeli ördögűző, aki Róma irányításával végzi a dolgát – azaz végezte, mert azóta már inkább saját feje és módszerei után megy, ami nem tetszik „feletteseinek”. Vele találkozik álmában egy chicagói kertvárosi pap, aki a saját nyáját teregeti. Élete akkor változik meg, amikor álmában ördögűzésnek lesz szemtanúja, ami a vártnál is valóságosabb. Mindaddig nem kerít neki nagy feneket – csak raktározza a látottakat –, míg az egyik hívője azzal keresi meg, hogy szerinte a házukban egy démon ólálkodik, ami a lányát próbálja megszállni… Többet el se árulnék, mert innentől kezd csak igazán beindulni a sorozat és hozza azt, amit megkövetel a műfaj.

the-exorcist-s01e01-repack-hdtv-x264-killers-mkv_000579459

De mit is követel meg? – Az ne álljon neki a sorozatnak, aki egyből előveszi a nézeteit, miszerint ez oltári nagy hülyeség a démonok létezése. Ilyen nincs; ha pedig mégis, akkor azoknak az embereknek komoly problémája van fejben. Ne értsetek félre, felesen kezelem az ilyen dolgokat. Mondok helyette mást. Nagyon jó kérdés hangzik el az egyik jelenetben, amikor a kertvárosi pap beszélget az anyával, idézném: „Hisz-e Istenben?!”. Nos, ez egy olyan téma, amire nehéz jót válaszolni. Az aranyközépút mindentekintetben a ködösítés, azaz „szeretném hinni, hogy minden okkal történik, egy nagyobb erő hatására”. Ezzel ki lehet békülni, amolyan hiszek is és nem is válasz. Nincs igazam? Visszakanyarodva a kérdésemhez… amitől egy horror isten igazán tud működni: az a borzongatós képi világ, a jó zenei választék, a fordulatosnak ígérkező történet, valamint a korrekt maszkírozás esetleges átalakulások szemléltetésére. Nyilván az összhatás a néző aktuális kedvén is múlik. Sose kényszerből, unalomból vagy épp szórakozásból üljünk le elé.

A The Exorcist nem teljesít kimagaslóan, viszont minden benne van ahhoz, hogy elégedetten álljak fel a részt követően. Amit abszolút ki kell emelnem, az a mesterien jól működő kameraállások és képi világ. Egyszerűen olyan érzetet keltettek bennem, mint egykor a Halloween filmeknél. Gondolok elsőként az utcajelenetre, amikor a kocsival autókáznak haza felé a levelekkel teli utcában. A táj kicsit fakóbb féle, hogy még inkább azt mondassák: ősz van. Nagyon passzal a sztori mellé. Az operatőrök és a rendező totál összhangban van, másra nem igazán tudok gondolni. Ez a horror témánál elengedhetetlen tényező.

the-exorcist-s01e01-repack-hdtv-x264-killers-mkv_002600401

A másik dicséretre méltó tény, hogy az íróknak sikerült megvezetni. Heti ügyes történetre készültem, amit a két pap kapcsolatával, kémiájával kötnek össze; azonban máson van a hangsúly. Adott a család, és az ott lakozó démon. Arra leszek kíváncsi, hogy milyen terjedelemben képzeljük magunk elé ezt a vonalat?! Két, három rész múlva lezárják és viszik tovább egy újabbal, vagy ennél hosszabban. Ha utóbbi utat választják, akkor ügyelniük kell az érdeklődés fenntartására, bár a pilot olyan szépen működött, hogy hamar elröppent a 40 perce.

Nem kérdéses: pozitívan csalódtam. „Lesz, ami lesz” alapon ültem le elé, erre hirtelenjében nézős újonccá érett be a rész végére. A 4-5. részig biztosan maradok, és reménykedem abban, hogy nem lesz pálfordulás, mint amilyet az Outcast esetében megéltem. A környezettel, a képi világgal elvarázsoltak. A főhősök teljesítménye átlagos, mégis pont ezt igénylem egy ilyen műfajban. Milyen kimagasló teljesítményt nyújthat egyáltalán egy ördögűző vagy egy hitét erősítő pap? Egyébként az is említésre méltó tény, ahogy kisvárosi papunk miként kezeli le a valósághű álmát vagy a démonnal való találkozását. Abszolút szimpatikus és – számomra – hihető a reakciója.

Ilyen egy jó rémisztő sorozat? – Na azért várjuk ki, mi lesz 2-3 rész múlva. A kezdés minden esetre erősre sikerült. Pontszámilag még sem fogom túlnyomni, mert van bőven potenciál benne, hagyom kibontakozni; viszont a kezdés több mint bíztató!

This entry has a rating of 4

Kommentáld!

Lethal Weapon – Kezdett a sorozat

 
Beküldte: Kanyecc 2016 September 30, 20:37-kor a(z) Pilot témába.

Az első választásom a Lethal Weapon-re esett, holott legalább 10 újoncból választhattam volna. Mégsem másra esett a voksom, helyettük arra a CBS-es üdvöskére, ami nem akarta megváltani a krimi világot; nem akart felcsapni, mint új úttörő; helyette azt hozta, amit bármikor bele tudnék képzelni a pénteki timeslotjukba. Nem kell túlragozni: tipikus haverzsarus ötletet kapunk, amiből alapvetően is hiány van a tévében, mert két – de inkább egy – évad alatt kifinganak a nézők által. A jenkiknek nem fekszik annyira ez az (al)műfaj, ám az is lehet, hogy eddig a tálalással volt a baj, amit Matt Miller, a Forever egykori készítője most megpróbál újragondolni.

160825-lethal-weapon-news

A történet nincs túlbonyolítva. Adott egy veterán zsaru, aki a szívrohamos időszakából újra visszatér a szolgálatba. Mellé osztanak be egy olyan társat, akinek oly mindegy az élet, mivel egy autóbalesetben elvesztette feleségét és leendő gyermekét. (Várandós volt a nő, a pasi meg épp szolgálatban, szóval nincs önsajnálkozás, még!) Előbbi próbálja a stresszhelyzetet kerülni, ha az iWatch okosórája már 160 felett mutatja a pulzusát próbál relax üzemmódra váltani, azonban társa mellett egy szinte lehetetlen vagy legalábbis nehézkes.

Fura módon nincs semmi átívelő története a pilotnak, amivel maradásra akarnák azokat bírni, akik a krimi műfajában is éheznek az ilyenre. Helyette megkapjuk a szimpla bemutatkozó részt, ami szó szerint egy random ügyre épül, amit a végére le is zárnak. A feleségének balesetét se kötik össze főhősünk munkájával. Ez mondjuk tetszik, mert ha behoznak egy összeesküvéses sztorit – amit összekapcsolnának egy elvarratlan üggyel –, akkor biztos lejjebb zuhanna a pontszáma. Ilyenről szó sincs, holott eléggé valószínűtlen helyzet, hogy egy kereszteződésben egy fehér kamion kap el bennünket, mint oly sok mozifilmben és tévés epizódban, amikor már azt híhetnénk, hogy minden rendben, lásd: Person of Interest 4. évad vége.

Látszik ki rendezte a pilotot. McG-re vall ez az akciódús epizód megvalósítás, amibe belecsempésznek minden jópofa húzást, amitől egy haverzsarus ötlet megtetszhet a nézőnek. Idézzük fel a bankrablásos jelenetet, illetve annak zárását; vagy az autóüldözéses részt, amit végül bevisznek egy versenypályára, ahol – talán – Formula 3000-es járgányok között próbálják elkapni a tettest. Próbálnak ezeknél a jeleneteknél a humorra is építkezni, amit stílusosan a jelenetvégére dobnak be, hova más hova? – kérdezhetném teljesen jogosan.

160921-lethal-weapon-news

Clayne Crawford és Damon Wayans Sr. között a kémia tökéletes jelen van. A karaktereiknél az írók hozzák a Halálos fegyver filmek főhőseinek vonásait, így biztosra veszem, hogyha elbukna útközben a sorozat, akkor vagy ennek hiánya miatt történhetne; vagy azért, mert már annyi heti ügyes sztorit szállítanak az országos tévék, hogy még eggyel nem akarnak vesződni a nézői. Istenigazából semmi pluszt nem tudnék a javára írni, mert nincs olyan pontja a Lethal Weapon-nek, amitől a hetibe visszacsábítanának. Talán majd a 3-4. rész felé bedobnak egy átívelő történetet, addig megtartják a stresszezős szituációt, amit nehéz mire vélni, annyira látszik rajta a beállítottság, mármint az, hogy kamerával megkapja a teljes képernyőt az okosóra, csakhogy látszódjon, mennyire felment főhősünkben a pumpa, ami gondot okozhat. Ez így számomra nem sok.

Mégis van valami plusz benne, amitől nem lehet egyből a kukába dobni. Mindenképpen a főszereplő páros közti kémia és erőltetett humor adja azt, amitől az oldalukra állítanak. Nem hinném, hogy hosszútávon kitartok mellett. Kb. ugyanazt látom nála, mint anno a Hawaii Five-0-ban: teljesen szórakoztató, jók a heti ügyek, jók a főhősök, viszont ha komolyságra és minőségre vágyom, akkor egyértelműen mást választok helyette. Elmúltak azok az idők, amikor ökörségekre is lehetett pazarolni a szabad óráimat. Mostanság kétszer átgondolom: mi az, ami kell a szervezetemnek, hogy egy fárasztóbb nap után azt nyújtsa, amire éppen szükségem van.

Öröm tapasztalni, hogy a CBS és Matt Miller azt hozta, amire felkészültünk májusban. Se többet, se kevesebbet. Ez valahol riasztó, hiszen nem hazudtolja meg az előzeteseit. Innen jöhet is az ajánlás, miszerint, aki döntés előtt áll, az nézze meg a hosszú ajánlóját, és az alapján ítélkezzen. Tényleg semmivel se kapunk többet 42 perccel később. Nincs zsákba macska, mint oly sok high-concept-nél. A lényeg a haverságon és az ügy vicces lefolyásán van. Ha ez elég, akkor találtatok egy feelgood érzetet teremtő kellemes heti időtöltést; ha viszont többre vágynátok, másfelé tessék kopogtatni, mert téves a szobaszám.

This entry has a rating of 2

Kommentáld!

The Night of… – 5 rész távlatából

 
Beküldte: Kanyecc 2016 August 28, 0:00-kor a(z) Pilot témába.

Manapság kevesebb sorozatot nézek, így jobban meggondolom, hogy minek ülök neki. Nyilván ilyet egy SorozatGuru nem írhatna, de még sincs másképp. Minap azon agyaltam, melyik újoncnak adjak esélyt a bizonyításra. Sok jót olvastam a The Night of-ról. Most is előttem van FERCSA kollégám Facebook bejegyzése, miszerint „Hogy lehet ekkora sz.rba keveredni… yay”. Már fél hónapja kattog az agyam az írottakon, ezért eldöntöttem: belevetem magam az éjszaka történetébe. Előjáróban annyit érdemes tudni rólam, hogy a nagyon lassú tempójú nyomozós ötletek többsége hamar kihullik a sorból. Csak a legjobbak maradnak fenn a szitán, az pedig kétségtelen, hogy az HBO legújabb minisorozata az lett!

Screen Shot 2016-07-16 at 7.28.58 PM

A történet pofonegyszerűnek tűnhet, ezért gondolhatod azt, hogy akár veled is megtörténhetett volna. Szorgalmas, jó neveltetésű családból származó főiskolás srácot meghívják egy vissza nem térő buliba. Kapva a lehetőséggel elviszi otthonról apuci taxiját és beleveti magát az ismeretlen éjszakába. Az egyik utcasarkon útbaigazítást kérne – mert fogalma sincs hol van a hely, ahova mennie kellene –, amikor bepattan egy lány az autójába. Szimpatikus mivoltából adódóan kis furikázást követően a lakásán kötnek ki, ahol némi kábítószerezés és vadulás után egy felejthetetlen aktussal zárják az éjszakát. Később felébred a srác az alsó szinten, majd felmegy az emeletre elbúcsúzni a lánytól és összeszedni a dolgait, hogy útnak induljon haza, azonban őt már holtan, szétszurkálva találja az ágyon.

A sztori folytatását nem kell bemutatnom. Hibát hibára követ el, így elkapják a rendőrök egy véletlen igazoltatás kapcsán. Nah, de ki ölte meg a lányt? – …csak mert a srác nem emlékszik semmire. Szexeltek egy jót, után kidőlnek, majd egyiküket holtan találják. Az írók nyomatják is belénk az igazságszolgáltatás mérhetetlenül inkorrekt nézetét, azaz ítélkezz elsőre a látottak alapján, szard le a bizonyítékokat. Tényleg megszánjuk a fiút, hiszen annyira tökéletesen adja el magát, hogy – megcáfolhatatlannak tűnő – bizonyítékok ide vagy oda, biztosan felmentenénk, de ettől még a fentebbi kérdést meg kell válaszolni. Van egy holttestünk, viszont az elkövető nélkül nem teremtődik csak úgy oda.

960

Szerencsétlenül járt lelkiismeretes fiúnk sorsát tovább nehezíti az a tény is, hogy egy ún. „csúszómászó” védőügyvéd rábeszélteti magát a védelmére. Nyilván kap a lehetőségre a férfi, mert eddig csak piti ügyei voltak; olyanok, amikben prostik, visszaeső drogosok és más alja nép foglal helyet. A lényeg, hogy hamar lezáródjon az ügy, neki pedig a munkabére a zsebébe kerüljön. Tisztelete és tekintélye a szakmában alig mérhető, általában vele viccelődnek felsőbb körökben. Rosszul esik ez persze neki, ettől függetlenül megkeresi a pénzt mindenre, amire szüksége van. Ilyenkor a nézőben némileg betelik a pohár, hiszen ilyen bizonyítékokkal és ügyvéddel az életfogytiglan simán könyvelhető tény. Természetesen, az sincs kizárva, hogy mi van ha a drog hatása alatt történt mindez, és ezért nem emlékszik rá a srác?! – Nah igen, csak ez az a rész, amivel a néző se, és senki más se akar foglalkozni. Ártatlan és kész.

Nagyon jó volt a pilot lefolyása, üteme, és a különféle időzítése. Tényleg etetteti magát minden perce. Nem csoda, hogy csak az 5. epizódot követően tessékeltem megálljt, mert mindjárt a végére érek. Tetszik az is, hogy nem a feketéket a fehérekkel ütköztetik a bűnügyben, hanem egy sokkal jelentősebb konfliktust teremtenek azáltal, hogy a rendőrség által megítélt tettes: pakisztáni felmenőkkel is rendelkezik. Magyarán a rasszizmus helyett a terrorizmust hozzák fel, ami valljuk be: sokkal jellemzőbb a mai Amerikára por felkavarás tekintetében. Az újságok egyből címlappal hozzák le az ügyet, és tippel nagyobb prioritást kap minden érában, mint ha előbbiről volna szó. Pontosan azért csapott le rá látatlanban a piti kis védőügyvéd.

deer

Minden epizódjában a minisztorik remekül épülnek fel. A részek végére pedig hozzák a mára már kötelező cliffhangereket, de abból is az elgondolkodtató fajtákat. Ahogy haladunk előre, ahogy egyre több minden derül ki az ügy lefolyásáról, úgy válik szimpatikusból undorítóvá vagy éppen ellenkezőjévé egy-egy karakter. A végén csak a fejünkhöz kapunk és mindig megígérjük magunknak, hogy na most nem fognak becsapni, holott már régen megtették. Az átívelő történet, azaz a „Ki ölte meg valójában a lányt?” kérdés hídalja át az évadot, azonban sokkal többről szól a sorozat, mint a fiú elítéléséről vagy felmentéséről. A háttérben ügyvédek, rendőrök, halottkémek és egyéb besegítők magánéletébe és hivatásába láthatunk bepillantást. Szó szerint az „igazságszolgáltatás lassú malmának őrlése” az, amit írók bemutatnak nekünk. Egy CSI-ban már ennyi bizonyíték által rég elítéltek volna bárkit, azonban nem megy minden olyan gyorsan, mint az 1×1. Ez a sorozat másik mondanivalója.

Nagyszerű színészekkel dolgoznak. Számomra egyik se ismert, inkább totál átlagos mindegyik. A legjobban a rendőrőrs és az ott dolgozók nyerték el tetszésem. Tényleg olyan nagyszerűre sikerült a pilot, mint ha külső szemlélőként, megfigyelőként követtem volna figyelemmel a történéseket. Beleképzeltem magam a helyzetükbe. Tényleg ilyen mindennapjuk. A kezdésben mindenféle érzelmet átadtak a készítők. Izgulhattunk, bosszankodhattunk, higgadtságra íntettek és így tovább. Hiteles minden tekintetben a sztori. Ezt abból vonom le, hogy még az 5. részben is visszamennek a tetthelyre bizonyíték vadászat céljára. Tényleg csak a lassú kibontás áll jól ennek a történetnek. Mindez fix epizódba zárva.

960 (1)

Az operatőrökre mindenképp érdemes lesz kitérnem, akik szó szerint kutatták azokat a snitteket, amikkel még emlékezetesebb pillanatképeket menthettünk el a memóriánkba. A sok közül az egyik, amikor a fiút viszik be a sittre, szállnak ki a furgonból, és ahogy mennek be az épületbe egy pocsójából próbálják a bevonuló népet visszaadni nekünk. Mindez azért emlékezetes, mert profi módon csinálták, azaz nem kaptunk éles képet és mivel nem esett annyi eső, így hatalmas pocsolyát se, amibe minden visszatükröződhetett volna. Nyilván ezt a jelenetet fotós szemmel mértem fel, talán innen ez a fajta elvont szépség, amit lehet csak én tudok értelmezni, más észre se vette vagy behúzta bénázásnak.

Az első 5 rész abszolút hozta a lehengerlést. Nagyon jók a karakterproblémák, amiket előhoznak. Nagyon jól formálják a karaktereket, amikkel folyamatosan bizonytalanságban tartanak minket. Nyilván a sitt mindenkit megváltoztat, így főhősünket is, ám az 5. epizódban látott fősulis elítélt nem ugyanaz már a szememben, mint az, akit a pilotban láttam a taxiba beszállni, miután kilépett apuciék otthonából. Mindenképpen darálós a műfaja. A menet pont jó. Se nem túl lassú, se nem túl gyors. Remélem a hátralévő három részben se történik ilyen téren változás. Ha így lesz, akkor a nyár legjobb minisorozatát szállította az HBO.

This entry has a rating of 4.5

Kommentáld!

Stranger Things – 2 rész távlatából

 
Beküldte: Kanyecc 2016 July 22, 17:48-kor a(z) Pilot témába.

Manapság nagyon erős a nosztalgiaüzem. Sorra élesztik fel a régi nagy ötleteket, hogy kedvet csináljanak a tévénézéshez. Nem csak a tévés piacon figyelhető meg ez a fajta piac kiaknázás, hiszen elég csak a Star Trek, a Star Wars vagy a Jurassic World mozifilm(ek)re gondolni, ami(k) meglepően sok figyelmet vonz(anak) ahhoz képest, hogy az alapjait még az ezredforduló előtt fixálták le. Nálunk sincs másképp, hiszen hamarosan jön a MacGyver előzmény, új sztorit hoznak a 24-franchise-hoz vagy a Star Trek-hez. Megerősödött a retro iránti vágy mindenkiben. (Kicsit korcs minta lesz, de hazai fronton Az egynyári kaland is simán behúzható annak.) Ezt az időszakot tekintjük a legtermékenyebbnek, szóval miért ne próbálkoznának meg a készítők, hogy visszautaztatnak minket az időben, hogy aztán ott tálaljanak valami örültet – ami mégis jó!

stranger-things

A sorozat történetét az adja, hogy egy kutatóbázisról elszabadul „valami”. Az elején a nézőre bízzák a „szörny” alakját/kilétét/formáját, az viszont biztos, hogy senki se akarjon vele találkozni, mert akkor búcsút mondhat a földi létezésére – egy ideig biztosan. Sok kérdés merül fel, ám, hogy fogyaszthatóbb legyen, mindezt ráhúzzák a bázis mellett lévő kisvárosra, ahonnan eltűnik a hazai felé útján egy kisfiú. A rendőrség először félvállról veszi az ügyet, hiszen a legdurvább eset is az volt, amikor az egyik városlakót egy madár megtámadta, mert a haját/parókáját fészeknek nézte. Az idő múlásával viszont be kell látniuk, hogy többről lesz szó.

A háttérben átívelő történetnek megkapjuk a fiú eltűnését, illetve azt, hogy „mi is lehet valójában az a valami”, ami elszabadul. (Had gyártsák a teóriákat a nézők! Ez a legfontosabb érve a szálnak!) Mellett párhuzamosan fut még több is, hiszen a gyermek szüleinek viaskodását láthatjuk az igazságszolgáltatással. Aztán feltűnik egy rejtélyes kislány is, akit csak tizenegynek hívnak. Rá először egy étteremtulajdonos talál, miközben éppen dézsmálja a kisütött hasáb krumpliját; ám miután azt megölik és elmenekül, akkor találkozik össze az eltűnt kisfiú legjobb három barátjával, akik élnek-halnak a tudományért, a fantasztikumért, és a rejtélyért. Köztük olyan szoros a barátság, hogy még arra is ráveszik egymást, hogy az éjszaka közepén a keresésére induljanak cimborájuknak, amit szigorúan megtiltottak nekik.

st-001

Régen az HBO-val lehetett példálózni, hogy minden jó náluk születik, azonban azóta változás állt fenn. Most ugyanezt a Netflix-re húzom rá szemrebbenés nélkül. A sorozat legnagyobb erőssége, hogy brutális átgondolták a történetét. Muszáj az elején lefixálni, hogy mindössze 8 részt kapunk, ami alatt minden a helyére kerül. Az atmoszférája félelmetes módon rabulejtő. Nem írtam, mert gondoltam a nosztalgia szóból kikövetkeztetitek, de a ’80-as években járunk időben. Mindezt olyan hitelesen tárják elénk, mint ha akkor forgatták volna, akkori filmrendezői nézetekkel. Ezt tényleg csak születve lehet elsajátítani, mert ilyen precizitást ritkán lát az ember. A városkép, az öltözködés, a zene, a szokások mind a helyükön vannak. Nehéz bármibe is belekötni, annyira tökéletesnek tűnik. Az is! …és a második része se ad okot a kételkedésre.

A legnagyobb erejét még sem az adja, hogy elénk tárnak egy olyan korszakot, amiben akár élhettünk is volna, sőt olvasóink között éltek is; hanem az, hogy félelmetesen jól castingolták össze a felnőtt és a gyermek színészeket, akik a lehető legkidolgozottabb karaktereket kapták, amit rájuk lehetett szabni. Komolyan, ha a jövő évi Kids Choice Awards-ön elmarasztalják a Stranger Things-et, akkor rájuk kell gyújtani a ceremónia helyszínét.

Kicsit olyan E.T.-s, hiszen a rejtélyes leányzó ezt a sugalltatja, illetve a hozzácsapódó triumvirátus. A rejtély faktort Stephen King-től csenhették. Mindezt a Duffer fivérek követték el, akik előzőleg a Wayward Pines-ben írtak néhány epizódot, de nevükhöz sorolható a 2015-ös Hidden című mozifilm, ami a szórásomból kimaradt. Nem is ez a lényeg, hanem az, hogy egy számomra ismeretlen testvérpár a régi jó dolgokból egy olyan összeszedett ötletet dolgoz ki, ami 2016-ban működő képes, fogyasztható, és olyan étvágyat teremet, ami után örülünk, hogy csak 8 részes az etap, nem pedig 24, mert fogalmunk se lenne, miként nézzük meg egyik munkanapról a másikra. A végén aztán sopánkodhatunk majd, hogy miért csak ennyi, de sose feledjétek el, hogy a fix epizódszámmal való dolgozás mindig összeszedettebb, mint amikor szét kell nyújtani többre. Másrészt, a rövidség miatt nincs helye a holttérnek, az események zajlanak, minden karakter ténykedik, nincs üresjárat, ami szemetszúrhatna.

stranger-things-003-1280x639

Bennetek nem merült fel az az érzés, mint ha egy mozifilmet néznétek? – Agyaltam azon, hogy lemerjem-e írni ezt, felmerjem-e tenni a kérdést, de miért ne?! Részemről a Stronger Things olyan, mint egy hosszú mozifilm. Hiába néztem meg két epizódot belőle, a testemre úgy hatott, mint ha csak félórát szántam volna rá. És ilyenkor előkerülnek azok a jelenetek, amikor a kiscsajszi próbál ellenállni a kanos udvarlónak. Annyira cukik és jól hozzák ezt is, nem?! Komolyan meglepetett a NEtflix, nincs mese, összeszedett mindentéren, amit talán egy országos tévén már sose fogunk látni. Fogadunk?!

Időközben lejött a komplett évadja, így rövidre is zárnám az irományom. Ezzel is szeretnélek Titeket arra sugalltatni, hogy nézzétek és inkább egy hűs szobában töltsétek azt a nyári napos délutánt, mint a tóparton, mert amikor estére befejezitek, akkor minden csúnya szó elfogja hagyni a szádat – azaz valami ilyesmit várok, ha már ilyen tökéletes volt a kezdés. És mikor, ha nem most osszam ki az év első (?) maximális pontszámát?

This entry has a rating of 5

Kommentáld!

Preacher – 2 rész távlatából

 
Beküldte: Kanyecc 2016 June 19, 11:13-kor a(z) Pilot,Preacher témába.

Damien távozásával űrkeletkezett, melynek betöltésére az Outcast és a Preacher jelentkezett. Nos, most már tisztán látok. Bárki-bármit mond, mind a három újoncot határoljuk el egymástól, mert egyik se helyettesíti a másikat. Számomra a leginkább kieső félben lévő játékos az Outcast, de csak azért, mert nem tudok egyszerűen elvonatkoztatni attól a ténytől, hogy minden megmozdulásával a Supernatural ugrik be. Ettől függetlenül nyárra maradhat. A Damien-t semmi se hozza vissza az élők sorába, mindenki búcsúztassa könnyes szemekkel, mert az Antikrisztus eltávozott; a Preacher pedig nem azért született meg, hogy pontosan ezt kikompenzálja. Egy teljesen más ágon futó sztori, rengeteg humorral és olyan képi világgal, amit csak szeretni lehet. Szóval hiába vették nagyon sokan egy kaptafa alá a triót, nincs ez így. Szépen tartsuk meg mindegyiket a maga zónájában, szó sincs olyan mértékű azonosságról, mint amit az egyes nyomozós ötleteknél tapasztalhatunk.

Preacher.S01E02.WEB-DLRip.x264.HUN-Teko.mkv_20160618_131653.689

Muszáj az elején lefixálnom, hogy totálisan ismeretlen számomra a Preacher-univerzum. Nyilván lesznek olyan nézői, akik olvasták a képregény változatát. Részemről teljesen szűzen történt a rácuppanás. Az elején némiképp frusztrált, hogy Robert Kirkman, a The Walking Dead készítőjének nevével akarják eladni az ötletet, aztán miután lepörgött a pilot, és tapasztaltam, mennyire jól össze van rakva, azután cseppet se zavart a tény. (Nehéz számomra elvonatkoztatni a TWD-től, hiszen hiába rajong érte több millió néző, nekem az a fajta sztori, sztori menet és megvalósítás rohadtul nem fekszik. Egyszerűen sose lesz a kedvencem, hiába próbáltam többszörösen megkedvelni.)

A sztorit nehéz összefoglalni a pilot eseményei alapján, mert úgy ugrálunk a jelenetek között, mint a Warcraft mozifilmben annyi különbséggel, hogy ott baromira zavaró, hogy sehogy se akarnak összeállni a mozaik darabkái, viszont itt tudjuk, hogy lesz bőven idejük az íróknak. Azért vállalkoznék a feladatra, hiszen 50 perc alatt rengeteg minden történt…

Szóval adott Jesse Custer (Dominic Cooper) nevű prédikátor, aki egy kisváros lakosságát próbálja a helyes ősvényen tartani. Mint utólag kiderül, apja nyomdokaiba lépve tér vissza, háta mögött hagyván sok sötét ügymenetet. Feltűnik a színen Tulip (Ruth Negga), aki Jesse rosszfiús énjének társát formálja meg. Kárára, éppen Prédikátorunk jó útra tért, ezért próbálja meggyőzni, hogy még egy utolsó melóra érdemes lenne visszanéznie, mert olyan térképet talált, ami sokat ígértet. Ezen kívül feltűnik a színen egy ismeretlen arc is, Cassidy (Joseph Gilgun), akiről a második részben hullik le a lepel valójában, így nem is spoilerezném el a karaktervonalát. Az átívelést az adja, hogy az égből jön valami „erő” féleség, ami sorra megy a prédikátorokon, azonban ha nem alkalmas a test a befogadására, akkor azt szétrobbantva továbbáll. Nos, a rész végén betalálja Jesse-t, akiben úgy fest lakra lel. De hogy mi ez valójában? – Nos, ez az egyik kérdés!

Preacher.S01E02.WEB-DLRip.x264.HUN-Teko.mkv_20160618_134107.037

Számomra szokatlan a Preacher stílusa – a szó jó értelmében. Próbáltam valamihez hasonlítani, de házon belül talán csak az Into the Badlands-re tudnám ráhúzni a főbb jellemeit. Nyilván a kort és a történetet mellőzni kell az összehasonlításból, de ha az akciót vesszük csak alapul, akkor az AMC-nél csak nála éreztem a frissességet és az egybőli berántást. A többi sorozatánál más értékeket tartanak szem előtt, így a maga műfajában egy forradalmárként kell fejben tartanunk, mert az igazi erejét az adja, hogy képregény-adoptáció ide vagy oda, olyat szállít, aminek párját nem találjuk jelenleg a tévében. Engem speciel azzal győztek meg, hogy úgy terítették meg a történetét, hogy még a 2. részt követően se tiszta minden történeti mozzanata.

A táj gyönyörű. Hihetetlen, mennyire kevés helyszínnel dolgoznak, még se zavarja az ember szemét. A kedvencem: egyértelműen a templom körüli terület, a kerítés és a templom előtere. Annyira szép fekvése van. Másrészről, a színvilága magáért beszél. Nem élénk, de nem is természetes színekkel dolgoznak, pont olyannal, amit az ilyen terület megkövetel. Elviszik vele a produkciót egy kicsit egyedibb meg vizekre, hiszen jól áll az olykori kontrasztosság. Az operatőrök is számtalanszor bizonyítottak a remek kameraállásokkal. Szeretik használni a közeli képeket, még az átlagosnál közelebbieket is, valamint a nagytotálokat. Tényleg csak dicsérni lehet a rendezést, hiszen a számlájára írható ez a fajta precizitás. Seth Rogen a semmiből lett a szememben nagyember. Nevéhez fűződik a pilot. Mindent eltalált.

Preacher.S01E02.WEB-DLRip.x264.HUN-Teko.mkv_20160618_132739.211

A castingnál se találni fogáspontot. Talán kicsit Cassidy karaktere lett túllőve, de mint az a második részből kiderül, neki ilyennek kell lennie. Jesse abszolút hihető prédikátor lett. Tipikus züllött lelkipásztor, aki próbálja hivatását megérteni és azt a lehető legpéldásabban ellátni, de ez hatalmas falat számára. Tulip-pal nehéz inkább azonosulnom. A hölgyre egy nagyon korrekt történetszál húzható rá, éreztetik is, hogy inkább a múltja az izgalmasabb.

Ha mégis fogáspontot kellene találnom a Preacher-ön, akkor az ugráló történeti szálakat tudnám felhozni, ami alapvetően jól áll neki, és annyira nem is zavar (ENGEM!) – inkább az össz nép nevében beszélnék, mert ez a fajta ugrálgatás elijesztő lehet. Bár amondó vagyok, aki útközbe akar becsatlakozni vessen magára, mert minden perce élmény. Az biztos, hogy a sok mozaikdarabka, ha összeáll, olyan egységet alkothat, amitől leteszem a hajam. Az írók nagyon ügyelnek arra, hogy folyamatosan legyen a szemünk előtt értetlen tény. Ergo, gondolkoztatásra buzdítanak, ami teóriagyártást szül. Mindez pedig rengeteg kommentet, ami valljuk be, a legjobb ingyen reklám egy sorozatnak. Gondoljunk csak a Lost-ra. Szerencsére azért olyan sok időt nem hagynak nekünk erre, gondoljunk csak Cassidy mivoltára.

Preacher.S01E02.WEB-DLRip.x264.HUN-Teko.mkv_20160618_133533.387

Összességében abszolút megvettek. Berántottak, kételkedtem az elején, de fordult a kocka. A Preacher az élőpélda, hogy egy képregény-adoptációt mellőző néző szívét is meg lehet érinteni. Lassan köztudott, mennyire utálom a szuperhős világot, a csapból is az folyik, azonban itt a remek példa: miként lehet úgy tálalni az egészet, hogy a legzártabb néző is kitárja a szívét. Jöhet a folytatás, nem is szaporítanám a szót, mert ez a nyár legkellemesebb csalódása számomra. Végre az AMC megint valami egyedit szállított. Lassan az HBO-tól ezt a jellemet totálisan elveszi, mert ottani portfólióval kezdenek tőlem eltávolodni.

This entry has a rating of 4.5

Kommentáld!

Outcast – Kezdett a sorozat

 
Beküldte: Kanyecc 2016 June 6, 21:12-kor a(z) Outcast,Pilot témába.

Robert Kirkman lett a jelenkor Jerry Bruckheimer-je. Nyilván míg utóbbi a krimi műfajában bizonyított többszörösen, addig előbbi a képregény-adoptációkéban. Nevéhez kapcsolódók az AMC kimondottan nagy népszerűségnek örvendő The Walking Dead, illetve a spinoffja is, a Fear the Walking Dead. Lényegében, bármihez is nyúljon az adott kategóriában, abból rosszat nehezen tesz le az asztalra. Tavalyelőtt vált hivatalossá, hogy a Cinemax-szal együtt dolgozva képernyőre dob egy újabbat, melynek alapjául az azonos című, azaz az Outcast képregény szolgál. A hír hallatán sokan felkaptuk a fejünket, mégis csak ez a szélsőséges kábeles adó olyan ötleteknek adott otthont, amik cseppet se hétköznapiak. Gondoljunk csak a The Knick-re, ami a sebész világ kezdetét tárja elénk; vagy a szívem csücskévé vált Banshee-re, ami akciódússágával, véres mivoltával és csavaros megvalósításaival mutatta meg, hogy egy kisebb adóval is komolyan kell számolnunk.

Outcast.S01E01.WEBRip.x264.HUN-SPENCER.mkv_20160606_210705.067

Kb. a kritikámat itt le is tudnám zárni, hiszen Robert és a Cinemax találkozása csak jót ígértethet. És így is van. A pilotnál azért akadtak nehézségek, mivel pl.: Mark Holter karakterét re-castingolni kellett, akit a kezdetekben Kip Pardue alakított, ám mostantól David Denman. Sőt, ha azt vesszük alapul, hogy már 2013. novemberében megindult a híráram a pilotról, akkor jó hisszú várakozás övezte a produkciót. Mindenesetre 10 részt kapott, a Fox Internation Channels pedig megkapta a gyártási jogokat, így megkezdődhetett az előkészítés.

Utóbbinak kihangsúlyozását azért tartottam fontosnak, mert az amerikai premier előtt két héttel a Fox csatornák hivatalos Facebook oldalain elérhetővé vált a pilot epizód. Köztük volt a magyar is, szóval nem feltétlenül kell kivárnunk a holnap (hivatalos) premierjét, mert már most nézhetik a szemfülesek. Példaértékű megmozdulás volt annak reményében, hogy majd megemeli a folytatás nézőszámát. Jövő héten már többet tudok erről írni, mármint arról, hogy összejött-e vagy csak fogjuk fel karácsonyi meglepetésnek.

Outcast.S01E01.WEBRip.x264.HUN-SPENCER.mkv_20160606_210917.468

A történet középpontjában: egy Kyle Barnes (Patrik Fugit) nevű srác áll, aki igen kemény gyermekkorral rendelkezik. Anyja állandó jelleggel bezárta a spájzba, terror alatt tartotta, aminek eredménye egy „életfogytig tartó” kóma lett. Mint utólag kiderül, egy démon szállta meg, melynek hatása alatt cselekedett. A készítők gondoskodnak róla, hogy flashback-ek segítségével bepillantást nyerhessünk Kyle fiatal korába, szóval a további részleteket megtartanám a rész nézőinek; ezt viszont fontosnak tartottam elhinteni.

A másik szálon egy ördögűző tiszteletest, Anderson-t (Philip Glenister) ismerhetünk meg, aki egy véget nem érő háborút folytat azokkal az emberekkel, akiket megszállnak a démonok. Fura ez a megszállottság helyzete, ugyanis számomra nem teljesen volt tiszta, hogy miként is kezelik a sorozatban „élő” karakterek: mármint, hogy elfogadják létezésüket vagy csak azok a családok, ahol jelen van a rossz? Tetszik tudni, akár gondolhatnánk olyam emberekként rájuk, akik pszichiátriai kezelésre szorulnak. Aztán lehet, hogy totálisan elsiklottam a rész nézése alatt ezen az abszolút banális információn. Visszakanyarodva… Andersen tiszteletes mellé társul be főhősünk. A Miért? kérdésre vonatkozó választ, viszont megtartanám a pilotnak.

Outcast.S01E01.WEBRip.x264.HUN-SPENCER.mkv_20160606_211043.628

Az Outcast-nak a félelmet kell elhoznia a tévéképernyőkre. Azt a tévénézési szokást, hogy amikor feltűnik egy megszállott mellékszereplő, akkor félig csukott szemmel vizslassuk a kijelzőt. Nyilván a horror rajongóknál, akik ennél keményebb dolgokon edződtek sokkal nehezebb dolguk van, viszont a jó hír: simán tudják azt a közeget leprodukálni, amitől még a hátamon is végigfut a hideg. Kezdésként egy kisfiú megszállását tárják elénk, aki egyből a szívembe zárta magát alakításával, hiszen valami baromijól ráérzett minden szükséges rendezői moccantra. Szerencsére nincs kitekeredett test, amit alapvetően hülyeségnek találok a műfajon belül, helyette önpusztítás (pl.: szimplán beleveri a fejét a falba, hogy egy rovart szétüthessen és elfogyaszthasson) már annál inkább.

Adam Wingard nevét muszáj megemlítenem, mert rendezés terén hatalmasat perdített elénk. Nevéhez kapcsolódik a pilot rész, illetve korábban a V/H/S filmsorozat – amiről meg semmit se tudok, de a neten kapott bőven meleget. Nagyszerű munkáját az epizód képi világa igazolja. Elég csak feleleveníteni főhősünk lepukkant, már-már „hányok a rendetlenségtől” lakását; vagy a kissrác szobáját, ahol megküzdöttek az első démonnal. A kameraállásokba se lehet belekötni, ugyanis kerüli többségében a megszokottakat és inkább különleges nézőpontokat alkalmaz, ezáltal is azt az érzetet keltve, hogy figyeli Kyle-t valaki. Nyilván senki vagy még nem tudunk róla, de ez a bizonytalanság elültetése abszolút bejövős. Remekül játszadozik a fénnyel és a sötétséggel (olykor inkább fényhiánnyal), ami alapvetően az egyik motívuma a sorozatnak. Ezzel is utalva arra, hogy csak a megvilágosultak képesek a háborúra.

Outcast.S01E01.WEBRip.x264.HUN-SPENCER.mkv_20160606_211109.533

Negatívumot nem sokat tudnék felsorakoztatni. Talán egyet, amit inkább egy közömbös tényként írnék fel a megjegyzés rovatba, miszerint egyes elemeivel a Supernatural-t fel. Oké. Ez lehetséges, hiszen a legnépszerűbb és legnagyobb életpályának örvendő CW sorozatban ismertem meg elsőként a démonvadászatot a Winchester testvéreken keresztül. Egyfajta stílusukat Kyle és Anderson tiszteletesnél is felvéltem fedezni. Oké lépjünk, mivel nehéz leírni, miért baj ez számomra vagy éppen nem az! Ha megmaradnak a komolyságnál – ott olykor elveszítik –, akkor hamar túlteszem magam rajta. Talán a leginkább ráutaló részlet a főhősünk és a démon közötti párbeszédes jövő- és múltkép elhintése volt.

Az Outcast teljesen más, mint a Damien. Látatlanban sokan egy kaptafa alá sorolják, hiszen mindkettő a démonok (vagy ördög, nem tisztázott egyelőre!) elleni harcra fókusz, viszont míg ott maga a főhősünk a megszállott, addig itt őt keresik, mert terveik vannak. Pár twitter olvasom jelezte, hogy remek utánpótlás lehet, hm…, lehet az lesz, bár az a fajta nézőpont – amikor az Antikrisztus megvilágosodik – számomra sokkal megindítóbb, mint ez.

Outcast.S01E01.WEBRip.x264.HUN-SPENCER.mkv_20160606_211204.653

Hogyan tovább? Az már tiszta sor, hogy 10 epizódot kapunk, azaz nem szeretnék elhúzni az etapot, ami írás és rendezés tekintetében remek tény. Alapvetően a Cinemax-nál ez az epizódtartomány a megszokott, kb. mint országosoknál a 24. Várhatóan a főhősünk múltját tárják elénk, valamint egyre több infót hintenek el arról a kapocsról, ami a nézőt a legjobban foglalkoztatja: miszerint, Miért keresik ennyire Kyle-t a démonok és mik a tervük vele?. A pilot minden perce kincs volt. Remek szórakozást nyújtott, és eszembe juttatta azt, hogy a horror műfajának nemcsak a mozivásznon van helye, hanem a tévéképernyőn is. Számomra többszörösen túlszárnyalta az American Horror Story-t, amit hozzá képest light-os kivitelként írnék körbe. A rendezés hibátlan. Az operatőri munka irigylésre méltó. Nehéz bármit is írni még róla, mert jött, láttam, és lenyűgözött! Egyszerűen nézni kell, hetibe.

U.I.: legbelül talán attól tartok egy kicsit, hogy a heti ügyes démonűzésekkel csökkenni fog a minőség. Ne legyen igazam.

This entry has a rating of 4

Kommentáld!
Következő oldal »

free web stats