A mi kis falunk – Kezdett a sorozat

 
Beküldte: Kanyecc 2017 February 15, 11:28-kor a(z) kritika témába.

Túl sokat vártam A mi kis falunk kritikájának megírásával, azonban megvan mindennek a jó oldala is. Végre leülepedett a pilot történése, tisztán, nem pedig befolyásoltság alatt írom azt, amit gondolok. Bevallom férfiasan: meglepett, hogy tudunk működő képes komédiát gyártani. Saját gyártású szegmensben az elmúlt években elmentünk a „rossz” irányába, elég csak felemlegetni az Éjjel-nappal Budapestet, a Gyanú árnyékábant és még sorolhatnám. A köztévé által éltetett Munkaügyek is hamar kiégett, pedig annyira szerettem volna a hazai The Office-t visszalátni benne, mint a Fapadban. A lényeg, hogy próbálkoztunk többféle megvalósítással, de a lufi mindegyiknél hamar leeresztett. Ez a magyar komédiagyártás egyik átka? Reméljük az RTL Klub által megvásárolt ötlet tovább bírja.

A.mi.kis.falunk.2017

A kezdés roppant mód bíztatóra sikeredett. Hello magyar Parks & Recreation. Nincs semmi baj azzal, ha van hova kötni az alapokat. Nyilván rosszul teszem, mert a Horná Dolná címet kellene emlegetnem, ami senkinek semmit se mond normális esetben. Talán azért, mert a szlovákok dobták piacra az alapötlet magvát, amit átdolgozott a ContentLab gyártója. A végeredmény magáért beszélt, hiszen a pilot olyan nézettséget generált, amilyent bármelyik tévécsatorna elirigyelne a másiktól. Hoppá. A számokról már írtunk, így folytatnám mással…

A sztori azért működik, mert összeszedték a falusi élet alapvető magatartását, viselkedését, normáját, és mindezt kicsit (?) kifigurázva elénk tálalták. Igazából szó sincs kifigurázásról, mert ha most fognám magam – falusi létemre – és útnak indulnék a helyi kocsmába, ugyanazt tapasztalnám, mint a sorozatban, azaz a jó dolgos polgárokkal (csak ironizálok!) megtömött itató helységet, akik szeretnek visszatérni mindennap a napi adagjukért. Mindez talán azért lehet mosolyra buzdító, mert igaz, illetve ezért működik is annyira. Vagy más… a helyi pletyka gyorsabban terjed, mint a villámcsapás – kicsi túlzással had éljek, de igaz ez is. Lényeg a lényeg, ez tényleg olyan lett, mint ha a falumról lenne szó. Számomra ezért elsöprő a siker, illetve fogom is a fejem, mert basszus, ez tényleg a falumról is szólhatna…

A.mi.kis.falunk.2017

Ott tartottam, hogy a történet egy kitalált faluról, Pajkaszegről szól. Nincs sok polgára, sőt templommal se rendelkezik, de ennek oka van. (Ne lőjem már le a pilot poénját.) A pilot az aktuális polgármester-választásra fókuszál, amit akár el is húzhattak volna a készítők az egész szezonra, helyette azonban a rész végeztével lezárják ezt a szakaszt. Jó-e ez a döntés? Hm. Abból a szempontból mindenképp, hogy 40 perces epizódokat kapunk, amiben remekül kifejtették azt, amit kiakartak. Sok jó választási poénnal dolgoztak, és sikerült ismételten kifigurázni a falusi polgárokat, akiket egy-egy ingyen ebéddel könnyedén meg lehet venni.

Folyamatos kifigurázást kap a magyar vidéki ember. Ha nem lenne egy cseppnyi humorérzékem, végig lennék sértve, talán perbe is bocsátkoznék, mégis mi ez az arcátlanság. De hát kitalált helyről beszélünk, takaródzunk ezzel és gond egy szál sem. Ugorjunk inkább a karakterekre, akikről megint csak nehéz rosszat írni. Sok jóval találkozunk mind fő-, mind mellékágon. Számomra a legmélyebb nyomot a polgármester segítője, Erika hagyta, pedig sokkal rosszabbra számítottam, viszont a meglepetés egyenesen derült égből csapott le. Könnyű helyzetben van a falu papja a nézői szívbe való belopásra, ugyanis a körülötte lévő helyzet építőjelleggel hat ki rá. A polgármester pedig hozza a kötelezőt.

Csuja Imre egyszerűen zseniális polgármesternek. Lovas Rozi, alias Erika házon belül a Válótársakból lehet ismerős, ellenben itteni karaktere sokkal szimpatikusabb. Férjjelöltje Gyuri, azaz Lengyel Tamás sincs más cipőben, bár esetében az Aranyélet egy hangzatosabb cím. Tudnám sorolni a nagyobbnál nagyobb neveket (Szabó Győző, Udvaros Dorottya, stb.), amiknek kötelező jelleggel ott kell lenni egy működő komédia castingjában, helyette inkább zárnám soraim, mert ami jó, azt ne ragozzuk túl.

Elmarasztaló szavaimat az operatőrökhöz címezném, ugyanis a drónnal készült nagytotálos felvételek máshol biztos jól mutattak volna, de A mi kis falunkban nem.

Végszó gyanánt, mindenkinek ajánlom figyelmébe, mert most érzem azt, hogy a magyar komédiagyártás jó úton halad afelé, hogy a közeljövőben – ez alatt értsetek 4-5 éves távlatot – egy magasabb szintet képviselhessen. Ez legyen az alap, aminél rosszabbat sose szeretnék tévében látni. Főleg amennyit mosolyogtam és röhögtem… Fenséges volt. Olykor nem is értettem magam, annyira új és jószerű érzés kapott el.

This entry has a rating of 4

free web stats