Supernatural – 4.01 – Lazarus Rising

 
Beküldte: tess 2008 September 24, 2:02-kor a(z) Supernatural témába.


Premier: 2008/9/18
Írta: Eric Kripke
Rendezte: Kim Manners

Sam visszatér a pokolból, de maga sem tudja miként, de legfőképpen ki által. Rövid huzavona után a régi csapat vagyis Bobby, Sam és Dean ismét együtt és a rejtélyes idegen nyomába erednek. Látszólag az egyetlen lehetőségük Bobby egyik látnok ismerőse, de Sam szerint a közeli démonok is tudhatnak valamit. Eközben Dean-t folyamatos jelenések kínozzák…

Megjegyzés: Először is kezdjük azzal, hogy Kanyecc még hivatalosan nem fejezte be az évad rá eső részét, aminek hála még van a 3. évadból kb 7 rész. Vagyis még 7 résznyi kritika és ep. beszámoló hiányzik, valamint a kötelező évad kritika. De mivel a Supernatural igazi fanfavorit sorozat lett és a hype mutatója sem gyenge, így most belekezdünk a 4. évadba. Értelemszerűen amikor Kanyecc végezz a 3. évaddal jön az én évadkritikám, majd az összes 4. évados poszt tolódik. Vagyis ha minden jól megy, akkor pár héten belül a részek kronológia sorrendbe kerülnek, addig is türelem.

Most viszont foglalkozzunk inkább az új évaddal, ami már most egy egészen új koncepciót vázolt fel nekünk. Nem volt tökölés, egy az egyben kezdtek az alkotók, ami előny és egyben hátrány is. Előny annyiból, hogy ismét a történések közepette találjuk magunkat, de hátrány is, hisz az eddig eltelt 4 hónap történéseit majd flashback szerűen tálalják gondolom. Szóval, hogy megértsük az egész évadot, tuti egy jó 10-12 rész rámegy majd. Ez viszont jelentősen visszavetheti a tempót is. Meglátjuk.

Ami viszont fix, hogy a részt a sorozat creatora Eric Kripke írta és ez meg is látszik rajta. No nem abból a szempontból, hogy pörög a történet, hanem sokkal inkább abból, hogy egy rész alatt sikerült egy olyan komplex kérdéshálót feltennie, amit akár egész évadon keresztül is boncolgathat. Vagy ha magát Dean-t vesszük, akkor nyugodtan beszélhetünk évadokról is. Szerencsére a történet nem ragadt le Dean rögtönzött feltámasztásánál, így megspóroltak nekünk egy elcsépelt kérdést. Helyette inkább megmutattatták nekünk a személyt, de az indokok rejtve maradtak. Mindazonáltal ez az Isten angyala szál tényleg pofás kis húzás volt. Anno még talán a 2. évad közepe táján fordult meg a fejemben, hogy mekkora lenne már egy ilyen történeti egység, erre lőn csoda és itt van. Kíváncsian várom mit hoznak majd ki belőle?

Ugyancsak érdekes szál Ruby visszatérése is, aki továbbra is segít Sam-nek. Sajnos Ruby mostantól már Katie Cassidy, hanem Genevieve Cortese, amivel hát nem könnyű megbarátkozni. A lány eyecandynek eyecandy, de a kisugárzása messze nem közelíti meg az elődjét. Ettől függetlenül én bizakodóan tekintek a jövőbe, főleg hogy Sam rejtett képességeit már használni is tudja. Nem semmi egy lehetőség ez az alkotók kezében. Főleg akkor, ha azt vesszük, hogy mindegyik főszereplőnek van egy titkos segítője. A sors iróniája persze, hogy a két ellentétes oldalról.

A premier a sok kérdésnek hála inkább lett egy beton kemény alapozás, mintsem egy látványos évadkezdés, de ezt látszólag senkit sem érdekelt. A kritika bitang jó, a hype faktor a magasban, már tényleg csak valami szuper történet kell és dübörög is az évad. Addig meg marad a böjt, a találgatások és persze az elmélkedés. Többek közt mondjuk arról, hogy ki a fene az a Lazarus a címben, akiről egy deka szó sem esik a részben?

Track list:

You Shook Me All Night Long by AC/DC
Visions by Jason Manns


free web stats