V – Véget ért a 2. évad

 
Beküldte: Kanyecc 2011 March 17, 0:58-kor a(z) V témába.

Ennyire idegesítő finálét se láttam. Komolyan, ez volt az évad csúcspontja. Ennyire még soha sem idegeskedtem, hogyan voltak képesek a készítők ekkora marhaságot összehozni. Voltak jó pillanatok, szó se róla, de az kb. 1 percnyi. Sőt, mi van akkor, ha lemaradtatok mondjuk 2×01-nél? Semmi, nyugodtan nézzétek meg a 2×10-et, mert érteni fogjátok a sztorit. És igen, itt jön elő az, hogy mennyire tétlenkedtek az írók egész évadon keresztül, mert ezt a lépést kb. a 2×03-04-es résznél meg kellett volna lépniük. (Nincs feltételes mód, hogy „lehetett volna”! Francokat.)

Kezdeném ott a kritikát, hogy szemfüles voltam. Emlékeztek a jelenetismétlésre? Két epizódban is elsütötték. Vicc. És igen, nem véletlenül hoztam fel, mert a 2×10-ből sem hiányozhatott. 3:25-nél megtaláljátok. Olyan jót mosolyogtam rajta. Ennyire ne spóroljanak. Ezért tart ott a sorozat, ahol most. Szót se többet róla.

A történet az elején jól indult, de percek alatt elcseszték. Nem kicsit, nagyon! Azért hangsúlyozom ki, mert az egész finálé egy hatalmas kliséhalom volt. Annyi, de annyi kiszámítható jelenet volt, hogy Dunát lehetne velük rekeszteni. Az ember nézi, és várja, hogy ne lépjék meg, viszont nincs ekkora szerencséje. Meglépik. Mindezt olyan brutális módon, legszívesebben a hajamat téptem volna. Ha kaszálni fogják netalántán, akkor megérdemli. Ilyen húzásokért pláne. Még mindig bennem a méreg, mert nagyon elrontották.

Néhol pörgős, néhol untatott. A 37. perc táján volt egy olyan pozitív megnyilvánulás, amire azt tudtam mondani: Na ez ütött. Innentől spoileresen folytatom!

Tovább…

This entry has a rating of 2

1 Hozzászólás

V – 2. évad finálé előtt

 
Beküldte: Kanyecc 2011 March 16, 1:07-kor a(z) V témába.

Csak nem bírtam ki. Meg kellett néznem a V 2×09-es epizódját, mert lehet, hogy egyetlen epizód választ el bennünket a sorozatfinálétól. Ki tudja. Az ABC bárhogy dönthet. Nincs kőbe vésve a sorsa, de szeretnénk egy költségcsökkentett harmadik évadot, mert lenne mit kibontaniuk. Annyi biztos, hogy az események felpörögtek, amihez biztosan volt köze a visszavett három epizódnak. Hát nézzük, mit dobtak elénk.

Újat bizonyára azzal nem mondok, hogy elkéstek. Fel kellett volna hagyniuk a helybejárással, amit az évad első felében csináltak. Felháborított. Ne is csodálkozzunk a nézők lelépésén, az epizódszám visszavételen és azon se, ha beintenek a harmadik évadjának. Bár benn a pakliban, hogy átveszi valamelyik tévécsatorna, de melyik lenne neki legmegfelelőbb? Kábelre nincs sok esély, már csak a költségvetés miatt, míg az országoson az NBC-t mondanám, viszont náluk se leányálom minden, gondolok a The Event-re pl.

Térjünk vissza a V-re. Ott tartottam, hogy megkapta az elfogadható felvezetést a finálé. Végre megint pörgött a rész. Nem ültek a seggükön a készítők és a legszebb, hogy a végén olyan cliffhangert dobtak a nézők elé, amivel lezárhatták volna a második évadot. Na jó, azért mégsem kellett volna, viszont jöhetnek a klisés gondolatok a néző fejében: Mi lesz Anna-val? Mi lesz az emberekkel? Sikerül-e a puccs? és a többi…

Végre helyre tették a dolgokat. A szereplők, akik eddig tudatukon kívül voltak, elkezdtek visszaemlékezni emlékfoszlányaikra. Ez is kellett bele, mert most derül ki, ki-kinek az oldalán áll. Most lesz csak igazán érdekes a felállás.

Nem szeretnék spoilerezni, de végre Tyler megkapta hőn áhított az ajándékát. Örülök neki, hiszen ezt akarta annyira. Mi is a veleinkben! Sőt annak még jobban, hogy az anyja próbál erős lenni. Nem azt látjuk, hogy az epizódokban állandóan sír utána, hanem amikor az puccsra kell koncentrálni 100%-ban odateszi magát. Másrészről, használják a fejüket. Váá. Leginkább a riporter csajszi jött be, akire kellene építeni a folytatásban. Jól odamondja, nem leplez le senkit és mindezt úgy csinálja, hogy nem a Hadoszlop tagja. Ennyi! Zseniális alakítás. A rész legerősebb karaktere. Rá kellene építeni egy kerek egész sztorit és boldog lennék.

És igen, az égre pillantottak a szereplők. Szavaim ezzel a momentummal zárnám, mert végre ott az égen a halvány fény, ami talán egy elfogadható évadzárást ígér.

This entry has a rating of 3

1 Hozzászólás

V – 2×05-08: Javuló tendencia

 
Beküldte: Kanyecc 2011 March 7, 23:43-kor a(z) V témába.

Két résszel a zárás előtt muszáj értekeznem a V-ről, mert végre átment elfogadhatóba. Az évad első felét ki lehet hagyni. Ha valaki bele akar kezdeni a szériába, akkor javaslom neki a 2×05-ös epizód, mert ekkor tértek észhez a készítők. Rádöbbentek, hogy még sem kifizetődő hosszútávon a nézők altatása. Időhúzásnak meglett az ár, hiszen visszavették az évadberendelését, melynek hatására buktak 3 részt. Kellett ez nekik? A célközönség pedig nehezen szokik vissza, amit teljes mértékben megértek.

Mint azt előző kritikában írtam, a 2×05-ös rész vízválasztó funkciót lát el az évadban. Végre lehetett élvezni a történet, mert történt is cselekmény. A Hadoszlop belekezdett a támadásba, a V-k pedig visszacsaptak. Ment a szurkálás jobbról-balra, balról-jobbra. Miért kellett ennyit várni? Na és mit szóltok a délutáni találatomhoz, amikor ugyanazt a jelenetet rakták be két egymást követő epizódban úgy, hogy 30 percnyi differencia sem volt? Oké, hogy csak 3-5 sec-ről van szó, viszont valahol leminősíti a kreativitásukat.

Megkezdődött a karakterek feláldozása is. Nem kell annyi visszatérő szereplő. Bár ilyen téren felmerül bennünk a kérdés, hogy a V-techológiával miért nem mentették meg az adott illetőt, hiszen tisztába vannak az idegenek képességeivel. Már csak Marcus esetéből kiindulva. Tyler anyja is jelentős átformáláson esett át, ahogy maga Tyler is kapott egyfajta jellemet, amivel noha nem lett nézőkedveltebb, de alakul a molekula – fogjuk rá. És itt gondolok arra a mellékszálra, amit ellene indítottak el.

A klisék sajnos még jelen vannak. Talán mint ha kicsit visszább vettek volna számából, de így is néha olyanokat tesznek bele, hogy a hajam az égnek áll. Vegyük csak alapul Tyler apjának az épületbe jutását: FBI barát + térképen, melyen PIROS jelzéssel a be felé vezető út. Áú! Ezt egy sorozat se fogja überelni véleményem szerint. Egy kérdés, lehet agyamra ment a sok krimisorozat, viszont a túszokat nem szokás kikérdezni? Vagy ha a terroristák meghaltak, akkor nincs benn a protokollban? – Csak, mert mi van akkor, hogyha a túszok között van menekülő rosszfiú? Ilyen apróságra nem figyelnek, amiért harapok!

+1 szálon fut a cselekmény. Végre bevonták Anna anyját is. Kapott egy külön szálat, egy fő-/mellékszálat, amire majd lehet alapozni. Tyler anyja sem lapul meg a tragédia után, illetve a fiút is bevonják egy olyanba, aminek a kimenetele bármi lehet. – Végre? Végre! Használják a fejüket. Nem folytatom, hiszen spoiler nélkül eléggé nehéz, ködösítve pedig nincs értelme.

Ott tartottam, hogy két résszel a finálé előtt nem igazán tudni a következő lépést. Sanszos, hogy most jön az „ellenségem ellensége, a barátom” felállás, amivel a csavar kiszámítható azért, viszont jelen esetben ez nem érdekel, mert a készítőknek a sorozatfinálét is a szemük előtt kell tartani. Mi van akkor, ha az ABC csökkentetett költségvetéssel sem akarja folytatni a sorozatot? Kapni fogunk cliffhangert, csak milyenre számítsunk? Sok a felmerül kérdés. Az poén, hogy egy rész alatt is meg tudják váltani a világot kutyafuttában és erre a 2×05-ös epizód a példa. Bízom a rendes zárásban, az értelmes fináléban. Március 16-án értekezünk róla legközelebb. Előbb felesleges!

This entry has a rating of 2.5

Kommentáld!

V – 2. évad felénél

 
Beküldte: Kanyecc 2011 February 27, 15:25-kor a(z) V témába.

Az ABC megcsonkított a V második évadját. A 13 epizód helyett csak 10-et kapunk. A gyenge nézettsége a fő ok, melynek következtében a harmadik szériájának a bekérése is veszélybe került. Igazából nem bánnám, ha elkaszálnák, mert popcorn sorozatnak is borzasztó mostanában. A történet gyenge, a karakterdráma erőltetett. A készítők vergődnek, húzzák az időt, és noha ők tudják, mit akarnak kihozni a 10. részre, mi kételkedünk benne, hogy valóban jól döntenek-e azzal a bizony húzással.

Mi történt az elmúlt 5 rész alatt? Az, amivel a sírba tudnának kergetni. Több szerepet kapott Tyler. Áú. A sorozat leglehúzóbb karaktere. Szabályosan idegesít, amikor képernyőn látom. Az az idiótizmius, amit megengednek nála a készítők… felháborító! Ne is csodálkozzanak az alacsony célközönség mutatókon, mert elvileg a tiniket kellene megfogniuk a gyík sztorival, de ez próbálkozásnak is borzasztó kísérlet. Pont nem erre vagyunk kíváncsiak, vegyék már észre. És ráépítik a V-k jövőjét. Hát ebből sem lesz kiírás.

A részek nézése közben feleszméltem, és egyben észleltem egy hatalmas bugyutaságot. Ugye, aki V vagy V-követő, annak van uniformisa, melynek köszönhetően lenyomozhatják, hogy éppen mit lát és csinál az adott illető. Ezt hol alkalmazzák, hol nem. És ez rohadt idegesítő. Pl.: Lisa esetében többször feszegették a „hűséges-e az anyjához” témát. Ott a lenyomozó rendszerük. Miért kell feltenni felesleges kérdéseket? Talán Anna sincs tisztában, hogy mijük van? A másik dolog, nagyon gagyi a CGI néha. Pl.: a 2×04-es részben, amikor leszállnak a siklóval a Vatikán területén. Borzasztó. Képernyőre se engedtem volna rakni. Fájt a szememnek.

A 2×05-ös rész hozott némi felüdülést. Látszik, hogy a készítőknek lépniük kellett. Egy részen belül felvezették és kifejtették a bonyodalmat. Hoppá. Ezt a tempót sűrűbben alkalmazhatnák. Aztán ott van a merénylet, mert ilyen is volt benne. Kapott Chad is konkurenciát magam elé, ahogy Erica-nak se biztos az FBI-os jövője. Végre, valami mozgolódás.

Sajnos ettől eltekintve, borzaszó a V. Még úgy is, hogy darálva nézem. Hetiben egyenesen nézhetetlen. Vannak olyan időintervallumok, amikor a semmiről beszélgetnek. Pl.: meg lehetne spórolni azt az időt, amikor Anna hangoztatja: mennyire szükségük van Tyler-re. Visszahozták az apját is. Okos döntés, hiszen a szülők erősebbek egy álszent szülőnél. Már csak 5 rész van hátra. A Concordia, mint új ötlet tetszett. Kár, hogy a rész végére ez sem sikerült megszerettetni velük. Sőt, az is tetszett, hogy a V-nél is fogyatkoznak a főbb emberek.

Amerikában jelenpillanatban 2×07-nél tartanak. Évadfinálé előtt jelentkezünk egy összegzéssel, de sanszos, hogy a színvonal az elmúlt két részben sem emelkedett.

This entry has a rating of 2

2 Hozzászólás

V – 2. évad kezdéséről

 
Beküldte: Kanyecc 2011 January 23, 21:24-kor a(z) V témába.

Az első gondolat, ami megfogalmazódott bennem a V első évadjának fináléjakor, hogy tudtam volna akár egy évet is várni a folytatásra. Hol ott a kezdés izgalmasra sikerült, viszont az utolsó 10-15 percét elrontották a helyben járással. Ma kerítettem sort a szintre hozására. A második etap elstartol, de úgy, mintha tökön rúgták volna magukat. Semmi akció, csak néhány fontos kérdésre válasz, amire cirka 8-9 hónapot kellett várnunk. És igazából meglettünk volna a válaszok nélkül, mert a történet egy hatalmas klisére lett felépítve, ami bármikor összeomolhat.


Miért mondok ilyent? A 13. rész se hozott felüdülést a történetben. Egyszerű hasonlattal tudnám leírni az érzéseimet: „Anyu, mi lesz az ebéd? – mire az anya: Rizses hús. – mire a fiú: Megint?”. Az évadkezdés nem teljesített jobban, mint az előzőekben. Továbbra is snassz és kiszámítható. Arra jó, hogy felkavarják az állóvizet. Hoztak egy újabb karaktert, ami más megközelítésből lesz hasznos az ellenállás számára. A nézetek persze közösek, pusztuljon a V nép. Na igen, viszont első ránézésre vele sem fogják megváltani a történetet, ami nagyon elpunnyadt.

Más szemszögből nézve, lezárták az előző évadvégi cliffhangert. Kaptuk választ több kérdésre, mint pl.: (1) miért vörös a bolygó levegője, (2) mi Anna terve a későbbiekben, (3) mi történt az életben maradt porontyaival, (4) mennyi dologra emlékszik segédárulója, stb. – De, valamennyire ettől függetlenül is tudtuk. A V bukását a klisék fogják okozni. Nem értem, miért dolgoznak ennyire szembetűnőkkel. Ezzel csak elüldözik a nézőket. Kihat a nézettségére, hiszen semmivel sem lett nézettebb.

Biztosra veszem, hogy mindenkinek van egy idegesítő karaktere a V-ben. Nekem legfőképpen Tyler az. Az első évad felétől nagyjából megtestesíti a V-mumusát. Nem írhatják ki a sorozatból, mert kell bele. Egy paraszt a sakktáblán, aminek be kell futnia a célba, hogy lecserélhesse magát egy rangosabb bábura. Sajnos fényévekre vagyunk ettől. A karakterátalakulástól. Szokjunk hozzá a tudatlanságához, mert különben meglincselnek a csajnézők.

Szép mentés volt a rész végi zárás. – ami az egyetlen pozitívum. Természetesen, aki olvassa híreket, az sejtette az évadnyitó cliffhanger-ét, ami egyben elgondolkoztató és tetszetős. Miért csak most hozzák elő anyucit? – mondjuk ez volt nálam az első, de tetszett a húzás.

Bármennyire is szeretnétek jót mondjak, egyszerűen nem megy. Ez az ára a high concept koncepcióknak. Nagyok az elvárásaink. A készítők odadobtak valamit az asztalra. Bármi kisülhet belőle, de ez így akkor sem korrekt. A V a listámon még mindig lentebb van, mint a FlashForward. Véleményem mellett kitartok, miszerint utóbbinak kellett volna folytatódni. Ez harmatgyenge. Hiába a V-k valós külsejének lassú felfedése. Nem hozott lázba egyáltalán, hogy folytassam a 2×02-vel a kritika megírása után. Majd talán holnap.

This entry has a rating of 2

Kommentáld!

V – Ennyi volt az 1. évad

 
Beküldte: tess 2010 May 28, 14:48-kor a(z) V témába.

Az van, hogy az ABC-nél dolgoznak a legnagyobb dilettánsok az egész tv-s szakmában és sajnos ez már menthetetlen tény a csúfos high-concept fiaskó óta. Mind a V, mind a FlashForward cefet nagy bukó, amit kár is lenne szépíteni, holott a csatornának tényleg minden a kezében volt. Minden, kivéve a szakavatott írói stábot, hisz ők elmentek borért!

v-s1a

A szezon egyik leginkább várt, leginkább agyon hype-olt sorozata aztán cefet nagyot bukott minden fronton, így cseppet sem véletlen, hogy a kritikusok ízekre szedték. Nem kenyerem beállni a sorba, sőt én vagyok az, aki mindig a széllel szembe pisál, de ez most tényleg csúfos kudarc volt, amin se a jó bulák, se a ’90-es évek végét idéző filmes látványorgia sem tudott segíteni. Bizony, a V-t neves egyszerűséggel elbaszták és pont.

Kezdjük mindjárt azzal, hogy a premier még a magmódján elment, volt benne kraft, volt benne valami újdonság, meg hát nem mindennap van országos adón összeesküvéses sci-fi akció opus. Aztán persze jött a folytatás és a kelletlen beismerés, hogy bizony itt problémák vannak. Felszínes karakterek, gyatra történetvezetés, az átívelő szál teljes hiánya. Persze önelégülten a fináléban az arcunkba toltak egy felemás Andromeda-ból már ismerős inváziós CGI orgiát, “oszt érjétek be ezzel hülyerekek” módjára szépen elmentek kreatív szünetre.

A gond csak az volt, hogy a kreatív szünet inkább volt a kurvák hajszolására és a fehér utcák smuzolására alkalmas, sem mint érdemleges koncepciók kigondolására. A showrunner váltás ténye éppen ezért nevetséges is. Leváltották persze, menni kellett a rehabra, de sebaj, mindig van egy kevésbé barom, aki még Krisztusi magasságokban tudja legeltetni a gulyát. Meg is tették, jött a kollektív fűzabálás és az azzal járó ingerszegény ötletorgia.

v-s1b

Ez volt az a 8 rész ugyanis, amiben sikerült ellőni mindent, amit a műfajon belül el lehet lőni. Volt itt megtért júdás kölök, családon belüli adok-kapok, alien szex baba nélkül, alien szex babával, tenyérbe mászóan kukacoskodó riporter, megtévelyedett egyház, FBI-os szarkavarás, kényszeres jótékonysági kivégzések/nyúzások és persze bika sok hunyorítás érdemleges drámázás nélkül. Viszont végi ott volt benne valami, amiért sokan kitartottunk a fináléig, még akkor is ha nemegyszer az ópium kúp kikandikált a seggünkből, mert hát tiszta aggyal ezt nem lehetet felfogni. Sanszos volt a guilyt pleasure szekció, valakinek még mindig sanszos, de azt be kell ismerni, hogy a V a szezon nagy dilettáns túlélője.

Szerencsére a fináléra többé-kevésbé összekapták magukat a fiúk, így az utolsó 3 rész már némi összeszedettségre utalt, de hát ezt is a semmibe kellett tiporni. Jött az agyonspilázott végkifejlet és a koncepció nélküli halmozás. Volt itt minden ismételten, a bosszútól a megtérésig, a haláltól a feltámadásig, a felismeréstől az árulásig. Mindezt egy rész alatt mondom! Szerencsére menetközben leeshetett a tantusz, ugyanis a záró akkordra megint magukhoz tértek az írók, és uzsgyi bele szállítottak egy újabb CGI orgiát, ami állításuk szerint sorozatos mérföldkő, de valójában egy újabb látványos próbálkozás a figyelem fenntartására.

v-s1c

Arra mondjuk, bevallom én is kíváncsi vagyok, miként írják ki magukat ebből a katasztrofális fináléból? Aztán ott van még pár standardkérdés is, ami nem hagyott nyugodni. Egyrészről hogy sikerült Elisabeth Mitchell-t (Lost) rávenni egy ennyire gyenge karakterre, másrészről meg mi a fenére volt jó a családi szál erőltetése? Folyton kavarták a szart, sőt a végére már szar tengert generáltak és miért… hát a nagy semmiért. Tökéletes példa erre, hogy Tyler karakterével nem tudtak semmit sem kezdeni. Komolyan, ha nem lett volna fel se tünne a hiánya. És ez persze csak a jéghegy csúcsa.

A nyilvános inkvizíciótól most eltekintenék, olyan lett az évad amilyen, de az kétségtelen, hogy nem ezt vártuk tőle. Helyette kaptunk egy guilty pleasure felé hajazó maszlagot, amit csak azért néztünk, mert több volt benne a zsé, mint a kábeles társaiban. Kábelen ez fele akkora hisztit nem vert volna, ellenben így nincs más utána, mint egy cefet nagy deja vu. Anno dettó ez volt a The Sarah Connor Chronicles esetében is. Jön a felemás 2. évad, amit persze herkacsippázó íróink a galaxis pereméig ajnároznak, majd az ABC ezt megspékelve benyújtja a számlát a kaszásnak. Találkozunk novemberben remélhetőleg gyengébb addikciós mércével minden fronton és talán még élvezni is fogjuk a butítást.

This entry has a rating of 3

Kommentáld!

V – 10. rész se győzött meg

 
Beküldte: Kanyecc 2010 May 8, 17:19-kor a(z) V témába.

Itt az ideje, hogy heti nézője legyek a V-nek? Gondoljunk csak bele. Két epizóddal már csak az évadzárásáig. Az 1×10-es rész semmi újdonságot nem hozott, mégis a szórakozási faktorja az átlagos fölé rúgott. Vajon ezért érdemes lenne berendelni a második évadját? Hiába tartozik a legjobban hypeolt koncepciók közé, szerintem ne szálljunk el tőle. Kicsit spoileresebben a kép alatt folytatnám.

vlcsnap-2010-05-07-19h43m16s188

A legnagyobb problémám még mindig, hogy nem látom a fától az erdőt. Ezt a részt simán elkönyvelhetjük egy üresjáratnak. Meglettünk volna nélküle. Eddig se szerette Anna az ellenállókat, ezután se fogja. Szerencséjére ott van mellette a riporter csóka, aki próbál beszívódni közéjük, de mégis mit vár? Bármikor áteshet a ló túloldalára. – A kérdés, mit akarnak kihozni a végén. 2 rész alatt milyen fejleményt tudnak beleültetni, amitől a finálékor néznénk egy nagyot? El se tudom képzelni. Sajnos. Viszont!

Kicsit kezd az idegeimre menni a sok klisés jelent. Lisa karaktere és az FBI-os anyuka gyerekének szerelmi románcától a falra mászok. Most szakítottak, mert a kiscsaj rájött, mennyire hidegvérű az anyuci. Áhh. Teljes mértékben lehetett vele számolni. Sőt, Anna húzása szintén kiszámítható volt. Össze akarta ugrasztani az embereket. A legidegesítőbb mégis a pap volt, akink jár a szája. Kiakad és neki áll feljebb. Ehh!

Tudom. Pont azt hozzák ki belőlem, ami a lényeg: az indulatokat. Hol utálok valakit, hol szeretek. De a gondok adottak. Érdemes egy flashbacket belevinni a részbe? Ha emlékeztem nem csal, akkor ez volt a második olyan kezdés, amikor előbb kapjuk meg az okozatot, mint az okot. Akkor lenne értelme, ha az évad végére bontanák ki, de így, hogy a 15. perc körül odaérünk… Semmi!

Két epizód van még hátra. Mi lesz ebből? Ha kaszát kap, sikerül egy elfogadható zárást csinálniuk? – Ez a két kérdés foglalkoztat. Nagyon nincs is több.

This entry has a rating of 2.5

Kommentáld!

V – 9 rész után

 
Beküldte: Kanyecc 2010 May 4, 22:13-kor a(z) V témába.

Túl vagyunk a felén. Az elmúlt két napom arra ment rá, hogy szintre hozzam a V-t. Nem tudom ti hogyan vagytok vele, de jobb sorozatot is el tudtam volna belőle képzelni. Oké, nézhető, mint a FlashForward, viszont hogy újra elővegyem az jelenesetben ki van zárva. Egyszerűen nincs benne semmi tűz, amire azt tudnám mondani: Ez igen, ezért megérte ismét leülni elé.

vlcsnap-2010-05-03-01h02m01s235

Ne csak dobálózzunk. Ott az első nagy hiba, hogy hiába van túl a félévadon, nekem úgy fest amint ha a 2. rész köszön vissza újra és újra. A látogatók el akarják foglalni a Földet. Vannak, akik bíznak bennük; vannak, akik az elejétől fogva nem. Utóbbiak vannak kevesebben. De hát ez volt már a második epizódban. Megosztotta a népet a V-k érkezése. Most sincs ez másképpen, csak egyre jobban kampányolnak maguk mellett. Be akarnak lopózni közénk, hogy amit felajánlanak, azt később kamatostul visszavegyék.

A két fős ellenhad, kis idő elteltével négyre, majd ötre emelkedik. Ennyivel nincs világmegváltás és V-kiűzés. Oké. Itt jött a készítőknek egy ötlete, hogy be kell hozni a legendát, azaz John May-t. Azt a V-t, aki legelsőként „mutatott be” Anna-nak és mondott nemet a parancsaira. Igen, ő lázadott fel ellene elsőként, majd jöttek a többiek. Ez még akár korrekt történetrész is lett, de amikor kiderült a halálának híre, akkor kurták el az egészet. Miért? Tettem fel a kérdést. Hagyták volna meg az évad végére. Agyalhattunk volna rajta, hogy ki ez a fószer.

vlcsnap-2010-05-04-22h10m43s19

Az ellenállás belső körökben mozgása nekem nagyon tetszik. Milyen nagy ötlet, hogy Anna egyik embere a fővezér. (Természetesen egyben durván klisés is.) Az is jó volt, hogy voltak öngyilkos-merénylők, akik irtották a sok, önelégedett pöcs V-t. Kb. ennyi jó van a sorozatban.

Voltak nagy kitekintések. Pl.: amikor megmutatták, hogy milyen hatalmas sereggel kell szembe néznünk a Föld lakóiknak. Hoppá. Tátva maradt a szám, de ott már koránt se, amikor behozták ezeket a harcos V-ket. Ne már! Átmegyünk Tini Nindzsa teknősbe? Kicsit örült ötletnek véltem azt is, hogy Anna önfeláldozóan elkezdett harcosokat gyártani, akarom mondani szülni. Amikor megmutatták, hogy milyen népes volt a megfogantatása. Agyamat eldobtam, mert annyira scifi az egész… hát a Stargate-franchise ehhez képest valóságos. Komolyan!

Összességében:

A sorozat tényleg szépen búcsúzott a 4. epizód zárásával, azaz az őszi fináléval és tényleg egyet kell értenem blogger-/sorozatkritizáló társaimmal abban, hogy a visszatérés szerényesre sikerült. Ha engem kérdeztek, akkor bőven elég lesz belőle 1 évad, mert ezzel cseppet sem győzött meg afelől, hogy lenne keresni valója a 2010/11-es idényben. Lehet nagyon elfogult vagyok vele kapcsolatban, viszont a történetben semmi, de tényleg semmi előre haladás nincs, ami aprón kivágta a biztosítékot.

Egyébként a darálási faktorja egészen kellemes. Heti rendszerességben nem tudnám még ennyire se élvezni. Inspiráció se lenne, hogy heti vigyem. Maximum ha olyan kimagaslót produkál. Valljuk be, ezt még ne várjuk. Csak a nyalakodás megy össze-vissza. Tessék elkezdeni a harcot.

A másik, ami durván kiakasztott az Lisa és Tyler kapcsolata. Biztosra veszem, hogy direkt csinálták meg ilyenre, ellenben annyira fel tudnak húzni ezzel a tiltott szerelemmel… Cefetül. Van persze értelme, mert ez is a terv része és direkt a nézők idegesítése a cél. Sikerült is elérniük. Utálom az összes jelenetet, amiben megfordulnak.

This entry has a rating of 2

Kommentáld!

V – 1.05 – Welcome to the War

 
Beküldte: RaulReal 2010 April 1, 13:50-kor a(z) V témába.

A napokban és az elmúlt hetekben rendesen reklámoztuk, hogy bizony visszatér az ABC gondozásában futó remake, mégpedig nem akárhogy. Az első négy epizód kissé lelombozhatta a nézőközönséget, amikor azonban a félévad előtti szünet utolsó pillanataiban megláttuk a Föld felé tartó több száz űrhajót, el sem képzelhettük, mi várhat ránk a folytatásban. Nagyot tévedtek azok, akik arra számítottak, hogy a folytatásban a két nép rögtön egymás torkának esik és egy, a Függetlenség Napjára hasonlító epikus ütközetben egyik faj bevégzi sorsát. Az ötödik rész címe pedig félreérthetetlen utalást tett arra, hogy a tapogatózásnak vége, és végre a robbantások mellett a látogatók vére is folyni fog a játékidő nagy részében.

v105a

“I’m one of them but I’m not with them.”

Némi visszaemlékezést azért szolgáltattak nekünk a készítők, hiszen a gyorsan pörgő képsorok rövid áttekintést nyújtottak a háborút megelőző időszak történései közt. Amit tényként kell kijelentenünk, hogy bizony a folytatás első perce nem sikeredett annyira jóra, mint amennyire várhattuk, hiszen a fő problémakör többnyire arra degradálódott, hogy Erica gyermekét védve hadakozott tovább a V-k ellen, akik bizony galárd módon elrabolták a szerencsétlen ifjút, hogy az emlékeiben motozva fordítsák anyja  ellen. A nyomozóra saját otthonában rátörő idegenek is erősíthették bennünk az érzést, miszerint az ezt követő utolsó részben is frenetikus történések várhatóak még.

Az egyik legérdekesebb szál, amit a V taglalt, az a félvér gyermek születése és a terhesség procedúrája volt, hiszen mindannyian tisztában lehetünk azzal, hogy Ryan barátnője terhes és a csecsemő már most sem éppen normális tüneteket mutat. Elképesztő lenne egy orvos arcát megnézni, mit is gondol a medikusi csodáról, hiszen az alternatív tudomány eddigi állása szerint kizárható volt, hogy a két faj vegyüljön, így minden valószínűség szerint nem csupán ők, de az idegenek is örömmel kísérleteznének el a kisbabával, aki majdnem arra is rávette anyját, hogy a csapdába szorult patkányhúsból lakmározzon. Mit ne mondjunk, ha ez nem elég bizonyíték arra, hogy a legtöbb látogató velejéig romlott, akkor semmi sem nyitja fel az emberiség szemét. Már ha az orvosi csoda kitudódik. Más kérdés, hogy ezzel a készítők egy egyfajta új megváltó eljövetelét is erősíthetik bennünk, ami az apokaliptikus környezetben nem is túl meglepő.

v105b

A karakterek egyébként a történet közepesnél erősebb színvonalának megfelelő fejlődést mutatnak, az Ericát játszó, a Lostból sajnálatos módon kiváló színésznő remekül játssza a badass anyatigrist, aki képes a végsőkig elmenni fiáért. Rejtélyből sincs hiány, hiszen továbbra is erősen sejthetjük, hogy a helyi papi előjáró bizony vagy durván V-drukker, de a valószínűbb az, hogy önmaga is kettősügynök. Erről remélhetőleg lerántják a leplet az íróstáb tagjai, ahogy a látogatók igazi kinézetére is komolyan kíváncsiak lehetnék, persze nem valószínű, hogy egyhamar láthatjuk majd őket igazi valójukban, főleg akkor nem, ha az ABC berendeli esetleg egy második évadra a sorozatot.

A CGI továbbra is tökéletesnek nevezhető, hiszen a városok felett repkedő űrhajók visszahozzák azt a klasszikus világvége érzetet, az Ötödik Hadoszlop katonái pedig végre elkezdik toborozni a sereget, ahogy kedvenc alienjeink sem pazarolják az idejüket és szaporodni kezdenek. Talán mindenki számára világos, mennyire félelmetes az, ahogy Anna és – elbűvölő – lányocskája kezében tartja a fél világot, hiszen bármelyikünk örömmel feküdne a késeik alá, hogy megkérdőjelezhető módszereikkel és indíttatásaik által vezérelve “segítsenek” rajtunk, hiszen például az agytumor nem éppen vicces téma, ahogy a széria riportere is megtapasztalja legnagyobb bánatára. A játékidő nagy része majd szétpattan a feszültségtől, de ez az első évad késői stádiumában el is várható faktor, főleg ha a hosszabbításra játszanak a készítők.

Összességében tehát a V ötödik epizódja megérdemli a 7/10-es értékelést, amelyre sokat rásegített Anna utolsó másodpercekben történő villantása, ezt azonban csak azok tekintsék meg még egyszer, akik látták a sorozat legújabb felvonását, hiszen erőteljesen spoileres kép rejtőzik a link mögött. Kíváncsian várhatjuk, hogy mit hoznak ki a készítők a hatodik felvonásból, ugyanis ez a most említett számos lehetőséget vet föl, és végső válaszként állhat azok számára, akik még mindig abban reménykednek, hogy a háború elkerülhető, a látogatók pedig csupán azért jöttek hogy ingyen és bérmentve segítsenek rajtunk, elesett embereken, akik előbb irtanák ki egymást, mintsem az idegenek ellen forduljanak.

This entry has a rating of 3.5

1 Hozzászólás

V – 1.01 – Pilot

 
Beküldte: tess 2010 February 19, 14:06-kor a(z) 2009/10 sorozatai,Pilot,V témába.

Most már teljesen biztos, hogy ez a szezon nem mondható a sajátomnak, hisz eddig az összes hype sorozatban csalódnom kellett. Kezdésnek ott volt ugye a Melrose Place, aztán jött a Flash Forward és most meg itt van a V. Egyszerűen a készítők demagóg módra járják körbe azt a bizonyos feneketlen kutat, amiből aztán a klisék tengere ered. Metaforikus lett tudom, de ha megint azt mondom, hogy ez egy szar, akkor megköveztek.

v-1.01a

Na az van, hogy 29 bazi nagy űrhajó lebzsel a világ nagy városai felett, alattuk meg totális hisztéria honol. Megjöttek az idegenek, akik magukat csak látogatóknak hívják és persze, hogy a békés kapcsolatfelvételt próbálják elhitetni a néppel. Ezt persze a tömeg be is veszi, nem is csoda, hisz az új technikák, a gyógyító pontok és maga a tudat, hogy nem vagyunk egyedül üdítően tud hatni. Ellenben a vallás és a nemzetbiztonság kételkedik, mint mindig és szokás szerint a történelem megint őket igazolja…

Amúgy meg szándékosan nem lőttem le semmit, mert igazából ezt megtették a beharangozók előttem. Nem gondoltam, hogy egyszer eljutok ideáig, de azt kel mondanom, hogy a hollywoodi mozis trend elérte a sorozatok világát is. Itt főleg arra gondolok, hogy nem volt egyetlen olyan tökösebb jelenet sem, amit ne lőttek volna el az előzetesekben. Másrészről meg ott van az a rahedli pénz mögötte, ami nem gyenge vizuális élményt okozott. Belegondolok, hogy a ’90-es években ehhez dollár milliók kelletek, meg nyári blockbuster, hogy visszajöjjön a pénz, erre most meg egy random sorozat hozza azt a szintet.

Szóval a látvánnyal alapjaiban nem volt gond, sőt eddig a szezon legjobbja volt. Egyedül a lezuhanó repülőnél lógott ki picit a lóláb, de alig észrevehetően. Ugyancsak pozitív meglepetés volt a remek casting, szinte már az első pillanattól sikerült megvennie a szereplőknek. Morena Baccarin (Heartland) egyszerűen fergetegesen karizmatikus volt, még én engem is sikerült megvennie kilóra, ami azért nagy szó. Aztán még ott volt Elisabeth Mitchell (Lost) is, akitől az elején még tartottam, akárcsak a papot alakító Joel Gretsch-től (The 4400), de mint kiderült nem kellett. A szereplők egytől-egyig a helyükön voltak, a mellékszereplők meg ugye Pilot révén nem sok vizet zavartak. Laura Vendervoort (Smallville) is inkább csak az eyecandy faktor nyomta és a budgét lopta.

v-1.01b

Az igazán nagy gond, most az írókkal volt, akik egyszerűen nem találtak magukra a remek cold open után. Egy ennyire tökös és mozifilmekre hajazó nyitány után ekkora visszaesést produkálni azért minden csak nem tehetség. A történet végig zagyva volt, a logikai bukfencek már egymáson hasaltak, de még mindig nem tűnt fel a fejeseknek, hogy lassan megfullad az egész a kliséktől. Pedig aztán Scott Peters (The 4400) és Steve Pearlaman (Reunion) is gyártott már high-concept cuccot. Ahhoz képest ez igen csak nagy leégés volt. Az meg, hogy elsütik már a Pilot-ban a családon belüli kettős dilemmát, hát tényleg a teljes ötlettelenség csúcsa. A sort persze még lehetne folytatni, de nem érdemes, nem állok be kivételesen a marketingesek táborába.

Verdikt gyanánt azt mondanám, hogy ez egy tipikus iskolapéldája annak, hogy miként öli meg a hype a sorozatokat. Azért szerintem a többség ennél sokkal többet remélt és a végén az arcunkba tolták ezt a felemás kicsengésű CGI orgiát. Részemről közepes cucc, de még bőven csekkolós. Az viszont már most biztos, hogy ebből nem lesz következő Battlestar Galactica, holott a rendező Yves Simoneau, aki mellesleg a The 4400 Pilotját is elkövette igen csak bőszen másolgatta a kult sci-fi egyes beállításait.

This entry has a rating of 3

2 Hozzászólás
Következő oldal »

free web stats