A színészek szerint 2020-ban…

 
Beküldte: Kanyecc 2020 January 20, 9:09-kor a(z) díjátadók témába.

Az év eleje a díjszezonról szól, mind a tévés, mind a mozifilmes berkekben. Tegnap este zajlott le a SAG Awads 2020-as díjgálája, ami a Színészek Szakszervezetének éves elismerést kiosztó rendezvénye, ahol ismételten lehetett tippelgetni arra fókuszálva: Hogy vajon a Netflix miként teljest?, illetve a Feltörekvő streaming szolgáltatások, mint pl.: az AppleTV+-nak sikerül-e díjat hazavinnie?! Nos, ha a lentebbi képre pillanttatok, akkor már egyből el is lőttem ezutóbbira a választ, ami nem más, mint egy hatalmas nagy IGEN!

Jennifer Aniston nem távozott üres kézzel a rendezvényről. 1996 után, amikor a Jóbarátokkal elhozták a komédia műfajának legjobb szereplőgárdája címét 24 évet kellett várnia, hogy ismét elismerje a szakszervezet a munkáját. Legutóbb 2015-ben a Cake-kel indult neki a díjnak ugyanúgy a legjobb női főszereplőnek járó díjnak műfajon belül, azonban csak a nevezés megszerzéséig jutott. Most, 5 évvel később azonban beérett igyekezete és bizonyította, hogy veteránként is van lehetőség revánsot venni. Az esemény egy másik slusszpoénja, hogy volt-férje, Brad Brit se távozott üreskézzel, hiszen a Volt egyszer egy Hollywood-dal nyerte a legjobb mellékszereplőnek járó filmes elismerést, ahol olyan színésztársakat utasított magamögé, mint pl.: Al Pacino (The Irishman) vagy Tom Hanks (A Beautiful Day in the Neighborhood).

Az utolsó évados Game of Thrones is harcba szállt az elismerésekért. A legjobb kaszkadőrnek járó díjat elhozta, ahogy Peter Dinklage-dzsel a legjobb férfi főszereplőjét is a drámák kategóriájában. A Netflix, mint az várható volt, nem aratott, pedig jelen volt a Dead to Me-vel, a Stranger Things-szel, az Unbelievable-lel és a The Crown-nal, azonban csak utóbbi futott be.

További érdekesség, hogy a Chernobyl elvérzett a Fosse/Verdon által, ami két kategóriában is jobb szerepet hozott, mint azt sokan remélték. Bátran le is merem írni, hogy most az HBO kapta inkább a pofonokat, nem pedig a Netflix, mert hiába volt a nyár eleje egyik meghatározó limitált sorozata, a kábeles csatorna csak az egyik kifutottjával nyert, annak is olyan szaga van, mint ha direkt ítélték volna oda, ha már Utolsó Évados Sorozatról beszélünk.

Mutatnám a jelöltek listáját és a nyertesekét:

Dráma kategória:

Legjobb színészgárda:

Big Little Lies
The Crown – NYERTES
Game of Thrones
The Handmaid’s Tale
Stranger Things

Legjobb férfi főszereplő:

Sterling K. Brown (This Is Us)
Steve Carell (The Morning Show)
Billy Crudup (The Morning Show)
Peter Dinklage (Game of Thrones) – NYERTES
David Harbour (Stranger Things)

Legjobb női főszereplő:

Jennifer Aniston (The Morning Show) – NYERTES
Helena Bonham Carter (The Crown)
Olivia Colman (The Crown)
Jodie Comer (Killing Eve)
Elisabeth Moss (The Handmaid’s Tale)

(A ‘tovább mögött’ folytatódik a komédia, a limitált sorozatok és egyéb kategóriák listájával.)

Tovább…

Kommentáld!

Kiosztották a Golden Globe 2020-as elismeréseit

 
Beküldte: Kanyecc 2020 January 6, 11:32-kor a(z) díjátadók témába.

Simán felmerülhet a keresztkérdés, hogy meg volt-e bundázva az idei Golden Globe-gála vagy sem? A Netflix 17 jelöléssel indult neki a 2020-as díjszezon év eleji leghangzatosabb/legrangosabb díjátadójának, ahol a tévésorozatok mellett a mozifilmeket is díjazni szokás. Utóbbiban ugyanennyi jelölést zsebelt be. Mögötte az HBO loholt 15 jelöléssel, szóval, ha valaki, akkor ők tudták volna az önteltnek tűnő mosolyt lemosni a streaming szolgáltató képviseltjeinek arcáról. Össze is jött mindez!

A házigazda az a Ricky Gervais volt, aki immáron ötödjére állt a közönsége elé, hogy cseppet sem hétköznapi és fanyar humorával megnyissa az eventet, s ezáltal zöld utat adjon a Netflix aratóbrigádjának. Nyitóbeszédjének talán legodatrafálóbb beszólása az volt, hogy manapság a tévé nézés és moziba járás hátterbe szorult. A streaming platformok háborúja csak most veszi kezdetét, hiszen a Netflix, az Amazon és a Hulu mellett feltűntek a színen újabb trónkövetelők, mint pl.: a Disney+, az AppleTV+ vagy a nem sokára érkező HBO Max.

Tehát a Netflix szekere elég jól ment az elmúlt évben, így nem is csoda, hogy díjesőt jósoltak neki. Nos, ehhez képest csak a “felhők” délibáb formájában érkeztek.

Nem kertelek, rátérek a lényegre: a Netflix lett az este legnagyobb vesztese, hiszen a 17-ből csak két díjra való jelölése érett be. Az egyik Olivia Colman szereplésével a The Crown által, a másik pedig Laura Dern mellékszereplésével a Marriage Story-val. Jogosan merülhet fel a további kérdés, hogy mi a helyzet a moziban is sugarzott The Irishman-nel?! Nos, díjmentes napot zárt. Kicsit azt érzem, hogy a filmes és a tévés világ most szúrt oda elsőként a legjelentősebben a streaming világ egyeduralkodójának. Vajon ugyanez várható az Oscar-gálára?

Az idei Golden Globe-ra a papírforma, mint jelző alig ha használható, bár azt sejteni lehetett, hogy a Chernobyl legalább egy díjjal haza fog menni. Meg is csinálta, de megérdemelten, azt azért hozzátenném, hogy 5 részével bebizonyította, hogy a jelenkor szintén képes maradandót alkotni, és nem szükséges kitálalt világot létrehozni.

További örömöt csalt az arcomra az a tény, hogy sorozatzárása mögött álló Game of Thrones üres kézzel vonult el végső nyughelyére – legalabbis a Golden Globe által. Most nem a minőség miatt beszélnék kárörvendően, sőt sehogy, inkább csak az elmúlt 10 évben többször lopott ez a jelenség díjat magának, holott lettek volna sokkal erősebb befutók. Az HBO persze kárpótlásként a Chernobyl-lal és a Succession-nel 2-2 díjt vihetett, amivel egyértelműen nyerte a tévés szegmenst. Mellette még az Amazon a Fleabag-gel duplázott. Gratulálunk mindegyiküknek!

Mutatnám az elmaradt jelöltek listáját, valamint a befutottakat!

A dráma kategóriában:

Legjobb dráma:

Big Little Lies
The Crown
Killing Eve
The Morning Show
Succession – NYERTES
Legjobb női főszereplő (dráma):

Jennifer Aniston (The Morning Show)
Olivia Colman (The Crown) – NYERTES
Jodie Comer (Killing Eve)
Nicole Kidman (Big Little Lies)
Reese Witherspoon (The Morning Show)
Legjobb férfi főszereplő (dráma):

Brian Cox (Succession) – NYERTES
Kit Harington (Game of Thrones)
Rami Malek (Mr. Robot)
Tobias Menzies (The Crown)
Billy Porter (Pose)

(A tovább mögött megtekinthető a komédia és a limitált sorozat/tévéfilm műfajának kategóriái. Ezen kívül lehull a lepel arról is, hogy mely színészek lettek a legjobb mellékszereplők műfaj függetlenül. Klikk, akit érdekel!)

Tovább…

Kommentáld!

A nemzetközi Emmy-díjátadó 2019 – A jelöltek

 
Beküldte: Kanyecc 2019 September 20, 11:32-kor a(z) díjátadók témába.

Vasárnap lesz esedékes a 2019-es Emmy-díjátadó, melynek kreatív díjait már kiosztották. A főkategóriák befutottjairól hétfőn (legkésőbb kedden), előbbiről pedig még hétvége folyamán fogunk beszámolni, azonban beelőzésre kerül az a cikk abból kifolyólag, hogy minap napvilágot látott az Internation Emmy jelöltjeinek listája, azaz a Nemzetközi Emmy-díjátadóé. Tudjátok, ez az az elismerést kiosztó esemény, ahol nem-amerikai produkciók csapnak össze, hogy az adott kategóriában elvigye a legrangosabb díjakat. És ez számunkra azért is fontos, mert olykor előfordul olyan, hogy van magyar vonatkozás is a jelöltek sorában.

Kezdem a lényeggel, mert a 2019-es idényben két ilyenről számolhatok be. Ott a „legjobb minisorozat/tévéfilm” kategóriája, ahol a Szupermodern Studio produkciója, a Trezor megy harcba egy brazil, egy ausztrál és egy indai elképzelés ellen. Ne feledkezzünk el a „legjobb női főszerep” szegmenséről sem, ahol Gera Marina az Örök tél című filmmel képviseli hazánkat az International Emmy-n. Elnézve a vetélytársaikat, nem igazán tudok nyilatkozni a mezőnyről és a magyar esélyekről, mert egyik se volt meg, de nagyon bízom abban, hogy legalább egy díjat – de inkább kettőt! – hazahozunk New Yorkból november végén.

A díjátadót november 25-én New Yorkban tartják. Csak hogy némi statisztikát is mondja: 11 kategóriában 21 ország 44 jelöltje képviselteti magát a 2019-es évben. És két magyar produkció, ismétlem újra, mert WÁÓ!

A „legjobb dráma” kategóriába már ismerősebbek a címek, ahol helyet kap a BBC gengsztersorozata, a McMafia, amit itthon a DunaTV ad; vagy az indiai Sacred Games, amit Netflix-en keresztül lehet csekkolni. A „legjobb komédia” részlegében nálam csak a Workin’ Moms volt ismerős, hiszen a kanadai kínálatra azért fél szemmel odafigyelek. A többiek mindenképpen utána olvasást igényelnek, ha tényleg képben akarunk lenni a mezőnnyel.

Kezdeném a listát a két fő kategóriával!

Legjobb dráma:
 • One Against All
  Fox Networks Group LATAM-Brazil / Conspiração filmes
  Brazil
 • Bad Banks
  Letterbox Filmproduktion GmbH / Iris Productions S.A. / ZDF
  Germany
 • McMafia
  Cuba Pictures
  United Kingdom
 • Sacred Games
  Phantom Films / Netflix
  India
Legjobb komédia:
 • The Last Hangover
  Porta dos Fundos / Netflix
  Brazil
 • FAM!
  Oak 3 Films Pte Ltd
  Singapore
 • Checkout!
  July August Productions
  Israel
 • Workin’ Moms – 2. évad
  Wolf + Rabbit Entertainment / The Canadian Broadcasting Corporation (CBC)
  Canada

(A ‘tovább mögött’ folytatódik a jelöltek listája. Ott lesz látható a két magyar vonatkozás is. Egy csekkolásra mindenképpen javaslom!)

Tovább…

Kommentáld!

A Látványtervezők jelöltjei és nyertesei 2019-ben

 
Beküldte: Kanyecc 2019 September 12, 17:02-kor a(z) díjátadók témába.

A Látványtervezők szakszervezetésnek archívuma: Előző évi jelöltek és nyertesek

2019-es évi amerikai szakszervezeti listák: Írók | Rendezők | Producerek | Színészek | Vágók | Operatőrök | Látványtervezők | Hangmérnökök | Díszlettervezők + Közönség + AFI + Golden Globe + Saturn Awards

Nyáron elterveztem, hogy végigmegyek az összes szakszervezeti díjátadón, amikkel év elején kellett volna foglalkoznunk, de elmaradt mindez. Mivel az ilyesmivel sosincs az ember megkésve, így most folytatnám a sort a következő állomással: a látványtervezőkével, akiknek szintén van egy éves díjkiosztója, a Visual Effect Socity Awards, amit 2019-ben tizenhetedik alkalommal rendeztek meg. A házigazda személyében: Patton Oswaltot vélhetjük felfedezni, aki immáron hatodik alkalommal töltötte be a pozíciót.

Ez az a díjátadó, ahol bármi megfordulhat. Mire gondolok ezalatt? – Csak arra, hogy nem igazán gondoltam volna, hogy a Tom Clancy’s Jack Ryan bármilyen díjat bezsebelhet, de a látványtervezők céhe másképp gondolta. Történt ugyanis az, hogy amit a készítőcsapat – Erik Henry, Matt Robken, Bobo Skipper, Deak Ferrand és Pau Costa – a sorozat pilot részénél összerakott, az elegendő volt arra, hogy maga mögé utasítsa a versenytársakat és díjra váltsa a munkájukat. És a nagy címek között a a The Handmaid’s Tale is helyet kapott, szóval egyáltalán nem beszélhetünk szerencséről.

Érdemes végig pörgetni, hogy milyen tévésorozatos kategóriák voltak, mik voltak az indulok ezekben és melyek futottak be.

Outstanding Supporting Visual Effects in a Photoreal Episode
 • Tom Clancy’s Jack Ryan – 1×01 – “Pilot” – NYERTES
  Erik Henry
  Matt Robken
  Bobo Skipper
  Deak Ferrand
  Pau Costa
 • The Alienist – 1×01 – “The Boy on the Bridge
  Kent Houston
  Wendy Garfinkle
  Steve Murgatroyd
  Drew Jones
  Paul Stephenson
 • The Deuce – 2×06 – “We’re All Beasts
  Jim Rider
  Steven Weigle
  John Bair
  Aaron Raff
 • The First – 1×08 – “Near and Far
  Karen Goulekas
  Eddie Bonin
  Roland Langschwert
  Bryan Godwin
  Matthew James Kutcher
 • The Handmaid’s Tale – 2×01 – “June
  Brendan Taylor
  Stephen Lebed
  Winston Lee
  Leo Bovell

(A ‘tovább mögött’ folytatódik a jelöltek és a nyertesek listája.)

Tovább…

Kommentáld!

E! People’s Choice Awards 2019 – A jelöltek

 
Beküldte: Kanyecc 2019 September 8, 18:09-kor a(z) díjátadók témába.

A héten egy újabb közönségkedvenc díjátadónak a jelöltek listáját hirdették ki. Az E! People’s Choice Awards-ről lenne szó, ami a 2019-es évben 45. alkalommal kerül megrendezésre. Ismét egy össznépi díjátadó-gáláról beszélhetek, mint pl.: a nyári MTV Movie & TV Awards vagy a Teen Choice’s Awards, csak annyi a különbség, hogy ők ősz végén jelentik be a közönség által megszavazott nyerteseket. A filmek és tévésorozatok mellett a popkultúra ikonjaira és az énekesekre is fókusz megy, szóval tényleg minden műfajt érintenek. Ajánlom is figyelmetekbe a hivatalos weboldalt, ahol csekkolható minden.

Külön érdekességként említeném meg, hogy a legtöbb kategória a tévésorozatoknál van jelen, szám szerint 15. Ezt követik a filmek 11-gyel, majd a zene 9-cel és a popkultúra 8-cal. Utóbbi három kategóriáiról és jelöltjeiről a fentebbi linken olvashattok.

Most kanyarodjunk a tévésorozatok felé. Nagyon vicces számomra, hogy mennyire próbálja elszeparálni a különféle műfajokat. Mármint hirdetnek legjobb dráma és komédia főszerepben nyertest, valamint legjobb tévés sztáréban is, nemekre szeparálva. Emellett ott a legjobb 2019-es sorozat csoportja, valamint a „bingeworthy show”, ami majdhogynem ugyanaz, mármint simán lehetne egynek venni a kettőt. Mindegy is, mert legalább olyan sorozatokkal is találkozhatunk, amiknek esélye se lenne, mint pl.: a Law & Order: Special Victims Unit vagy a Queer Eye. És hogy mindent elmondjak a díjátadóról, elég csak annyit mondom, hogy a legjobb drámáknál a Chicago P.D. versenyezik a Riverdale társaságában a Grey’s Anatomy ellen. Heeee? Oké, most padlót fogtam, de ezért jók az ilyenek.

Az átadóra november 11-én kerül sor. Addig mindenki szavazhat egy bejelentkezést követően a kedvencére. Természetesen elhozzuk a győztesek kilétét, amint az aktuális lesz, addig mutatnám a jelöltek listáját!

Kedvenc sorozat:

Game of Thrones
WWE Raw
Stranger Things
The Walking Dead
The Big Bang Theory
Riverdale
This Is Us
Grey’s Anatomy

Kedvenc sorozat (dráma):

Grey’s Anatomy
This Is Us
Chicago P.D.
Game of Thrones
Stranger Things
Big Little Lies
Riverdale
The Walking Dead

Kedvenc sorozat (komédia):

The Big Bang Theory
Saturday Night Live
Modern Family
The Good Place
Grown-ish
Veep
Orange Is the New Black
Schitt’s Creek

(A ‘tovább mögött’ folytatódik a jelöltek listája a többi kategóriával. Azokat se hagyjátok ki a sorból.)

Tovább…

Kommentáld!

Teen Choice Awards 2019 – A nyertesek

 
Beküldte: Kanyecc 2019 August 13, 10:24-kor a(z) díjátadók témába.

Előzmény: 2019-es jelöltek listája | Korábbi évek írásai

Kezdeném soraimat a fenti képpel magyarázatával! Hiába voltam úgy, hogy keresek egyet a Teen Choice Awards tévés nyertesei közül – első sorban a Riverdale-t céloztam volna meg –, de ez Robert Downey Jr.-os díjátvétel annyira adta magát, hogy most az egyszer kivételt teszek és egy filmes díjátadásra hívom fel a figyelmet. A fotós kollégák erre mondják, hogy a pillanat adta magát. Élőben biztosan nagyobb WTF-ot és örömet hozhatott ki a résztvevőkből. Innen is gratulálunk az Endgame sikereinek, mert tarolt – de hát mindenki ezt várta. Tipikus papírforma?!

Folytatva soraim… a The CW elégedett lehet, mert sorozatai szép számmal tudtak érvényesülni. A dráma műfaját megnyerték teljes egészében. Ezen kívül a főbb kategóriákban is hozott egy-egy elismerést el, bár ott csak színészeivel. Lehet egyből levonni a következtetést, miszerint hiába megy nézettség szempontjából ez az országos tévét, őket inkább a fiatalok kedvelik, hiszen minden évben valamelyik fanfavorit műsorával díjat zsebel be. Számomra a meglepőbb az, hogy a The Flash sehol sincs a listán. A Riverdale gyűjtötte a díjakat, amivel értelmet adott a hitetleneknek, akik szerint felesleges volt berendelni a második spinoffját, amit ősszel helyeznek műsorra.

A meglepetések listáját erősíti, hogy a MacGyver és az L.A.’s Finest se távozott üres kézzel, de talán a legnagyobb WTF-faktort a Fam hozta, ami Nina Dobrev-vel elnyerte a legjobb nőnek járó díjat a komédia szegmensben. A sorozatot egyébként kaszálták.

Íme a kategóriák nyertesei a tévés szegmensben:

Kedvenc dráma: Riverdale – The CW
Kedvenc férfi főszereplő (dráma): Cole Sprouse (Riverdale)
Kedvenc női főszereplő (dráma): Lili Reinhart (Riverdale)

Kedvenc sci-fi/fantasy: Shadowhunters – Syfy
Kedvenc férfi főszereplő (sci-fi/fantasy): Jared Padalecki (Supernatural)
Kedvenc női főszereplő (sci-fi/fantasy): Katherine McNamara (Shadowhunters)

Kedvenc akciósorozat: MacGyver
Kedvenc férfi főszereplő (akció): Stephen Amell (Arrow)
Kedvenc női főszereplő (akció): Gabrielle Union (L.A.’s Finest)

Kedvenc komédia: The Big Bang Theory
Kedvenc férfi főszereplő (komédia): Jaime Camil (Jane the Virgin)
Kedvenc női főszereplő (komédia): Nina Dobrev (Fam)

Kedvenc reality: America’s Got Talent
Kedvenc nosztalgia sorozat: Friends

Kedvenc gonosztevő: Cameron Monaghan (Gotham)
Kedvenc tévés páros: Lili Reinhart & Cole Sprouse (Riverdale)
Kedvenc komikus: Ethan & Grayson Dolan

(A ‘tovább mögött’ megtekinthető a nyári szegmens jelöltek és nyertesek listája. Ugye minden évben két hullámban hirdetik ki a jelölteket, a második csak a nyári részleget érinti, így most pótolnánk az elmaradást vele kapcsolatban!)

Tovább…

Kommentáld!

Plakátba zárva: The 71st Primetime Emmy Awards

 
Beküldte: Kanyecc 2019 August 10, 13:25-kor a(z) díjátadók témába.

Nincs egyszerű helyzetben az Emmy-díjátadóért felelős marketing csapat, hiszen minden évben meg kell újítaniuk a kreatívot – de azért 71 alkalom után kifog az emberen, hogy miként tudná eladni a nézőnek a már agyon majmolt eseményt. Első sorban a színekkel tudnak variálni, most a lilás-sárgás átmenet lett a befutó, melynek fénypontjában az a bizonyos szoborka áll, amit a “tévés Oscar-díjnak” is becézgetnek.

Ha már ennyi cikk született 24 óra alatt róla, amondó vagyok, hogy ne maradjon ki a sorból!

Kommentáld!

Emmy 2019 – Infografika

 
Beküldte: Kanyecc 2019 August 10, 11:56-kor a(z) díjátadók témába.

Csípem, az ilyen infografikákat, pláne, hogy igényesen vannak megszerkesztve. Nyilván egy Emmy-díjátadókhoz kapcsolónál egy a minimum elvárás. Előző két bejegyzésben már leírtam a főbb tényeket, de az alábbi gyűjtőlinkre klikkelve pótolható az elmaradás. Mutatnám az Emmy-díj megszerzésének menetét! A képre klikkelve csekkolható nagyban is!

Kommentáld!

Emmy 2019 – A jelölések számokban

 
Beküldte: Kanyecc 2019 August 10, 11:41-kor a(z) díjátadók témába.

A főbb kategóriák jelöltjeiről beszéltem már, de van egy forgatókönyvem az Emmy-díjátadókhoz, s ha időm engedi, akkor minden pontján végig fogok menni. A második felvonásban a jelöltek statisztikájának közlése kerül górcső alá, mert ez tényleg az az elismerést osztó esemény, ahol rengeteg díj kerül kiosztásra. Nem is véletlen, hogy a “tévés Oscar” jelzővel illeti a külföldi és a magyar sajtó is. Tervezem azt is, hogy később kitérek olyan mellék kategóriákra, amelyek érdekesek lehetnek számunkra, mint pl.: a legjobb főcímre vagy éppen főcím zenére, illetve az operatőri munkára.

2019-ben 71. alkalommal kerül megrendezésre a díjátadó. Ismét az őszi idény nyitóhétvégéjére ütemezik, dátum szerint szeptember 22-re, melynek elő közvetítésének a Fox szolgáltat otthont. Egy héttel korábban, szeptember 14-15-én pedig a Creative Arts Emmy-díjait, azaz a nem-főműsoridőre szántakat hirdetik ki.

Minden évben nagy a harc, hogy melyik tévésorozat lesz az az évi rekorder mind jelölés, mind megszerzett díj tekintetében. Előbbiről már tudok nyilatkozni, hiszen kialakult a TOP3-as lista, melynek dobogójára: a Game of Thrones állhat fel 32 jelölésével. Nincs semmi meglepődés az arcomon, hiszen utolsó évadjával érkezett a 2018/19-es idényben. A második helyet a Chernobyl elől a The Marvelous Mrs. Maisel zsákolta be 20-szal, míg előbbi 19-cel. További érdekesség, hogy a Barry is szép számmal gyűjtött ahhoz képest, hogy nincs annyira bereklámozva. Még a Fleabag-hoz képest is, ami azért a kritikusok által eléggé népszerűsített és éltetett produkció.

Mutatnám a listát, melyik sorozatok végeztek az élbolyban:

32 jelölés – Game of Thrones
20 jelölés – The Marvelous Mrs. Maisel
19 jelölés – Chernobyl
18 jelölés – Saturday Night Live
17 jelölés – Barry, Fosse/Verdon
16 jelölés – When They See Us
13 jelölés – Russian Doll
12 jelölés – Escape at Dannemora
11 jelölés – Fleabag, The Handmaid’s Tale
10 jelölés – Our Planet

9 jelölés – Better Call Saul, Killing Eve, Last Week Tonight With John Oliver, Ozark, RuPaul’s Drag Race, This Is Us, True Detective, Veep
8 jelölés – Deadwood: The Movie, The Oscars, Sharp Objects
7 jelölés – Free Solo, The Voice US
6 jelölés – Anthony Bourdain Parts Unknown, Homecoming: A Film By Beyoncé, Pose, Queer Eye
5 jelölés – American Horror Story: Apocalypse, Carpool Karaoke: When Corden Met McCartney Live From Liverpool, GLOW, The Good Place, Leaving Neverland, RENT, Succession, World Of Dance.

Vessünk egy külön pillantást a három platform szegmensre. Ugye még mindig léteznek országos tévék, hiába a streaming szolgáltatók hozzá a legtöbb jóféle sorozatot. A 2019-es évben az NBC gyűjtötte a legtöbb jelölést, ugyanúgy mint tavaly, de ahhoz képest jelentősen visszaesett – 20 jelöléssel. A CBS ezzel szemben javított, bár hogy ebből mennyit sikerül díjra váltania, az már egy másik kérdés. A The CW is gyűjtött kettőt a The Crazy Ex-Girlfriend által.

A kábeles szegmensnél az FX megtartotta második helyét, míg az HBO-t nem lehet a trónjáról letaszítani, max. ha a streaming szolgáltatók ellen küldjük harca – míg tavaly a Netflixnek sikerült, addig most visszafoglalta az őt illető dobogó legfelsőfokát.

Országos tévék összesítése:

NBC – 58 jelölés (tavaly: 78 jelölés; 16 díj)
CBS – 43 jelölés (tavaly: 35 jelölés; 2 díj)
ABC – 26 jelölés (tavaly: 31 jelölés; 1 díj)
Fox – 18 jelölés (tavaly: 16 jelölés; 3 díj)
The CW – 2 jelölés (tavaly: 0 jelölés; 0 díj)

Kábeles tévék összesítése:

HBO – 137 jelölés (tavaly: 108 jelölés; 23 díj)
FX Networks – 32 jelölés (tavaly: – 50 jelölés; 12 díj)
Showtime – 18 jelölés (tavaly: 21 jelölés; 0 díj)
CNN – 17 jelölés (tavaly: 10 jelölés; 8 díj)
National Geographic – 15 jelölés (tavaly: 17 jelölés; 5 díj)
VH1 – 14 jelölés (tavaly: 12 jelölés; 5 díj)
BBC America – 9 jelölés (tavaly: 8 jelölés; 1 díj)
AMC – 9 jelölés (tavaly: 1 jelölés; 0 díj)
Comedy Central – 8 jelölés (tavaly: 6 jelölés; 0 díj)
A&E – 5 jelölés (tavaly: 7 jelölés; 0 díj)
TBS – 5 jelölés (tavaly: 9 jelölés; 1 díj)
Pop TV – 4 jelölés (tavaly: 0 jelölés; 0 díj)
IFC – 4 jelölés (tavaly: 2 jelölés; 0 díj)
Cartoon Network – 3 jelölés (tavaly: 5 jelölés; 2 díj)
Adult Swim – 1 jelölés (tavaly: 3 jelölés; 2 díj)

Stream oldalak összesítése:

Netflix – 118 jelölés (tavaly: 112 jelölés; 23 díj)
Amazon – 47 jelölés (tavaly: 22 jelölés; 8 díj)
Hulu – 20 jelölés (tavaly: 27 jelölés; 4 díj)
YouTube – 3 jelölés (tavaly: 5 jelölés; 1 díj)
Acorn TV – 1 jelölés (tavaly: 0 jelölés; 0 díj)
YouTube Premium – 1 jelölés (tavaly: 0 jelölés; 0 díj)

Tovább…

Kommentáld!

Emmy 2019 – A főbb kategóriák jelöltjei

 
Beküldte: Kanyecc 2019 August 9, 21:35-kor a(z) díjátadók témába.

Előzmények: 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | () | 2008

A cikksorozat, amivel már nagyon adós vagyok. Az Emmy-jelöléseket még július közepén hirdették ki, azonban idő hiányából fakadóan csak most tudom tálalni a listát, abból is a főbb szegmenseket, amik megérdemlik az odafigyelést. A tévés Oscar-nak is becézett esemény szeptember 22-én kerül megrendezésre, így nem késtem el vele oly annyira, mint pl.: az augusztusi premieridőpontok közlésével. Pedig már draft-ban a bejegyzés! Amondó vagyok, hogy vegyük át, mi változott az előző évhez képest.

A jelölésekhez mindig kiadnak statisztikákat, de arra egyik sem tér ki, hogy összesen hány jelölésszámmal büszkélkedik a 71. alkalommal megrendezésre kerülő díjátadó! Nyilván, mi se adtuk össze, így diplomatikusan annyit tennék hozzá: sokkal! Csak, hogy éreztessem a mennyiség súlyát, a TOP5-ben szereplő sorozatok összesen 123 jelölést szedtek össze – amiből a summát a Game of Thrones és a The Marvelous Mrs. Masiel tudhatta magáénak 32, valamint 20 jelölésével. Csatornák szempontjából az HBO visszafoglalta a trónt, ahonnan letaszította őt a Netflix. Míg 2018-ban 112-vel, azaz 4-gyel többel megverte a streaming szolgáltatós konkurenciája, addig most revánsot vett, ugyanis előbbinek 137-re emelkedett a száma, míg utóbbinak 118-ra. A sikerhez kellett azért az is, hogy a Game of Thrones utolsó évadjával búcsúzzon a csatorna kínálatából.

Szép számmal gyűltek össze első Emmy-jelölések is. Összesen 46 személyt tartanak nyilván. Köztük van pl.: Paul Dano és Benicio del Toro az Escape at Dannemora-val, Sarah Goldberg és Anthony Carriagan a Barry-vel, vagy éppen Kumail Nanjiani a The Twilight Zone-nal. De, hogy a fő jelöltről is szót ejtsek, ott van Alfie Allen a Game of Thrones-szal.

További érdekességek sorából emelném ki, hogy a Cinemax egyetlen jelölést szerzett a Warrior-ral, azt is a főcím által. A Disney Channel megpróbálja a Star Wars: Resistance-szel megnyerni a legjobb gyermek kategóriáját. Az Amazon-nál a Hanna a legjobb operatőri melóban képviseli a streaming szolgáltatót egyórás kategóriában. Vajon a szép táj meghozza a sikert számára? A The CW a Crazy Ex-Girlfriend-del szerzett 2 jelölést és ezáltal a leggyengébb országos csatorna is lett. Nála még a PBS is kettővel többel zárta a mezőnyt. Egyébként tervezem, hogy a közel jövőben hozok egy összegzőt az érdekességekről! Kis türelmet!

A bégére még annyit, hogy a legtöbb Emmy-jelölést – ugye a Saturday Night Live tartja 270 darabbal – dráma kategóriában a Game of Thrones tartja, ami 162 darabot tudhat magáénak, ezzel letaszítottak a trónról az ER-t, aminek 124 darab volt.

Mutatnám a nyers tényeket, aki szeretne, az beszélhet a látottakról!

Legjobb dráma:

Better Call Saul (AMC)
Bodyguard (Netflix)
Game of Thrones (HBO)
Killing Eve (BBC America)
Ozark (Netflix)
Pose (FX)
Succession (HBO)
This Is Us (NBC)

Legjobb komédia:

Barry (HBO)
Fleabag (Amazon)
The Good Place (NBC)
The Marvelous Mrs. Maisel (Amazon)
Russian Doll (Netflix)
Schitt’s Creek (Pop)
Veep (HBO)
Legjobb limitált sorozat:

Chernobyl (HBO)
Escape at Dannemora (Showtime)
Fosse/Verdon (FX)
Sharp Objects (HBO)
When They See Us (Netflix)

Legjobb tévéfilm:

Black Mirror: Bandersnatch (Netflix)
Brexit: The Uncivil War (HBO)
Deadwood: The Movie (HBO)
King Lear (Amazon)
My Dinner With Herve (HBO)

(A ‘tovább mögött’ folytatódik a lista a legjobb fő-, mellék- és vendégszerepekkel, valamint egyéb fontosabb kategóriákkal. Akit érdekel, az mindenképpen klikkeljen oda!)

Tovább…

Kommentáld!
Következő oldal »

free web stats