Teen Choice Awards 2019 – A nyertesek

 
Beküldte: Kanyecc 2019 August 13, 10:24-kor a(z) díjátadók témába.

Előzmény: 2019-es jelöltek listája | Korábbi évek írásai

Kezdeném soraimat a fenti képpel magyarázatával! Hiába voltam úgy, hogy keresek egyet a Teen Choice Awards tévés nyertesei közül – első sorban a Riverdale-t céloztam volna meg –, de ez Robert Downey Jr.-os díjátvétel annyira adta magát, hogy most az egyszer kivételt teszek és egy filmes díjátadásra hívom fel a figyelmet. A fotós kollégák erre mondják, hogy a pillanat adta magát. Élőben biztosan nagyobb WTF-ot és örömet hozhatott ki a résztvevőkből. Innen is gratulálunk az Endgame sikereinek, mert tarolt – de hát mindenki ezt várta. Tipikus papírforma?!

Folytatva soraim… a The CW elégedett lehet, mert sorozatai szép számmal tudtak érvényesülni. A dráma műfaját megnyerték teljes egészében. Ezen kívül a főbb kategóriákban is hozott egy-egy elismerést el, bár ott csak színészeivel. Lehet egyből levonni a következtetést, miszerint hiába megy nézettség szempontjából ez az országos tévét, őket inkább a fiatalok kedvelik, hiszen minden évben valamelyik fanfavorit műsorával díjat zsebel be. Számomra a meglepőbb az, hogy a The Flash sehol sincs a listán. A Riverdale gyűjtötte a díjakat, amivel értelmet adott a hitetleneknek, akik szerint felesleges volt berendelni a második spinoffját, amit ősszel helyeznek műsorra.

A meglepetések listáját erősíti, hogy a MacGyver és az L.A.’s Finest se távozott üres kézzel, de talán a legnagyobb WTF-faktort a Fam hozta, ami Nina Dobrev-vel elnyerte a legjobb nőnek járó díjat a komédia szegmensben. A sorozatot egyébként kaszálták.

Íme a kategóriák nyertesei a tévés szegmensben:

Kedvenc dráma: Riverdale – The CW
Kedvenc férfi főszereplő (dráma): Cole Sprouse (Riverdale)
Kedvenc női főszereplő (dráma): Lili Reinhart (Riverdale)

Kedvenc sci-fi/fantasy: Shadowhunters – Syfy
Kedvenc férfi főszereplő (sci-fi/fantasy): Jared Padalecki (Supernatural)
Kedvenc női főszereplő (sci-fi/fantasy): Katherine McNamara (Shadowhunters)

Kedvenc akciósorozat: MacGyver
Kedvenc férfi főszereplő (akció): Stephen Amell (Arrow)
Kedvenc női főszereplő (akció): Gabrielle Union (L.A.’s Finest)

Kedvenc komédia: The Big Bang Theory
Kedvenc férfi főszereplő (komédia): Jaime Camil (Jane the Virgin)
Kedvenc női főszereplő (komédia): Nina Dobrev (Fam)

Kedvenc reality: America’s Got Talent
Kedvenc nosztalgia sorozat: Friends

Kedvenc gonosztevő: Cameron Monaghan (Gotham)
Kedvenc tévés páros: Lili Reinhart & Cole Sprouse (Riverdale)
Kedvenc komikus: Ethan & Grayson Dolan

(A ‘tovább mögött’ megtekinthető a nyári szegmens jelöltek és nyertesek listája. Ugye minden évben két hullámban hirdetik ki a jelölteket, a második csak a nyári részleget érinti, így most pótolnánk az elmaradást vele kapcsolatban!)

Tovább…

Kommentáld!

Plakátba zárva: The 71st Primetime Emmy Awards

 
Beküldte: Kanyecc 2019 August 10, 13:25-kor a(z) díjátadók témába.

Nincs egyszerű helyzetben az Emmy-díjátadóért felelős marketing csapat, hiszen minden évben meg kell újítaniuk a kreatívot – de azért 71 alkalom után kifog az emberen, hogy miként tudná eladni a nézőnek a már agyon majmolt eseményt. Első sorban a színekkel tudnak variálni, most a lilás-sárgás átmenet lett a befutó, melynek fénypontjában az a bizonyos szoborka áll, amit a “tévés Oscar-díjnak” is becézgetnek.

Ha már ennyi cikk született 24 óra alatt róla, amondó vagyok, hogy ne maradjon ki a sorból!

Kommentáld!

Emmy 2019 – Infografika

 
Beküldte: Kanyecc 2019 August 10, 11:56-kor a(z) díjátadók témába.

Csípem, az ilyen infografikákat, pláne, hogy igényesen vannak megszerkesztve. Nyilván egy Emmy-díjátadókhoz kapcsolónál egy a minimum elvárás. Előző két bejegyzésben már leírtam a főbb tényeket, de az alábbi gyűjtőlinkre klikkelve pótolható az elmaradás. Mutatnám az Emmy-díj megszerzésének menetét! A képre klikkelve csekkolható nagyban is!

Kommentáld!

Emmy 2019 – A jelölések számokban

 
Beküldte: Kanyecc 2019 August 10, 11:41-kor a(z) díjátadók témába.

A főbb kategóriák jelöltjeiről beszéltem már, de van egy forgatókönyvem az Emmy-díjátadókhoz, s ha időm engedi, akkor minden pontján végig fogok menni. A második felvonásban a jelöltek statisztikájának közlése kerül górcső alá, mert ez tényleg az az elismerést osztó esemény, ahol rengeteg díj kerül kiosztásra. Nem is véletlen, hogy a “tévés Oscar” jelzővel illeti a külföldi és a magyar sajtó is. Tervezem azt is, hogy később kitérek olyan mellék kategóriákra, amelyek érdekesek lehetnek számunkra, mint pl.: a legjobb főcímre vagy éppen főcím zenére, illetve az operatőri munkára.

2019-ben 71. alkalommal kerül megrendezésre a díjátadó. Ismét az őszi idény nyitóhétvégéjére ütemezik, dátum szerint szeptember 22-re, melynek elő közvetítésének a Fox szolgáltat otthont. Egy héttel korábban, szeptember 14-15-én pedig a Creative Arts Emmy-díjait, azaz a nem-főműsoridőre szántakat hirdetik ki.

Minden évben nagy a harc, hogy melyik tévésorozat lesz az az évi rekorder mind jelölés, mind megszerzett díj tekintetében. Előbbiről már tudok nyilatkozni, hiszen kialakult a TOP3-as lista, melynek dobogójára: a Game of Thrones állhat fel 32 jelölésével. Nincs semmi meglepődés az arcomon, hiszen utolsó évadjával érkezett a 2018/19-es idényben. A második helyet a Chernobyl elől a The Marvelous Mrs. Maisel zsákolta be 20-szal, míg előbbi 19-cel. További érdekesség, hogy a Barry is szép számmal gyűjtött ahhoz képest, hogy nincs annyira bereklámozva. Még a Fleabag-hoz képest is, ami azért a kritikusok által eléggé népszerűsített és éltetett produkció.

Mutatnám a listát, melyik sorozatok végeztek az élbolyban:

32 jelölés – Game of Thrones
20 jelölés – The Marvelous Mrs. Maisel
19 jelölés – Chernobyl
18 jelölés – Saturday Night Live
17 jelölés – Barry, Fosse/Verdon
16 jelölés – When They See Us
13 jelölés – Russian Doll
12 jelölés – Escape at Dannemora
11 jelölés – Fleabag, The Handmaid’s Tale
10 jelölés – Our Planet

9 jelölés – Better Call Saul, Killing Eve, Last Week Tonight With John Oliver, Ozark, RuPaul’s Drag Race, This Is Us, True Detective, Veep
8 jelölés – Deadwood: The Movie, The Oscars, Sharp Objects
7 jelölés – Free Solo, The Voice US
6 jelölés – Anthony Bourdain Parts Unknown, Homecoming: A Film By Beyoncé, Pose, Queer Eye
5 jelölés – American Horror Story: Apocalypse, Carpool Karaoke: When Corden Met McCartney Live From Liverpool, GLOW, The Good Place, Leaving Neverland, RENT, Succession, World Of Dance.

Vessünk egy külön pillantást a három platform szegmensre. Ugye még mindig léteznek országos tévék, hiába a streaming szolgáltatók hozzá a legtöbb jóféle sorozatot. A 2019-es évben az NBC gyűjtötte a legtöbb jelölést, ugyanúgy mint tavaly, de ahhoz képest jelentősen visszaesett – 20 jelöléssel. A CBS ezzel szemben javított, bár hogy ebből mennyit sikerül díjra váltania, az már egy másik kérdés. A The CW is gyűjtött kettőt a The Crazy Ex-Girlfriend által.

A kábeles szegmensnél az FX megtartotta második helyét, míg az HBO-t nem lehet a trónjáról letaszítani, max. ha a streaming szolgáltatók ellen küldjük harca – míg tavaly a Netflixnek sikerült, addig most visszafoglalta az őt illető dobogó legfelsőfokát.

Országos tévék összesítése:

NBC – 58 jelölés (tavaly: 78 jelölés; 16 díj)
CBS – 43 jelölés (tavaly: 35 jelölés; 2 díj)
ABC – 26 jelölés (tavaly: 31 jelölés; 1 díj)
Fox – 18 jelölés (tavaly: 16 jelölés; 3 díj)
The CW – 2 jelölés (tavaly: 0 jelölés; 0 díj)

Kábeles tévék összesítése:

HBO – 137 jelölés (tavaly: 108 jelölés; 23 díj)
FX Networks – 32 jelölés (tavaly: – 50 jelölés; 12 díj)
Showtime – 18 jelölés (tavaly: 21 jelölés; 0 díj)
CNN – 17 jelölés (tavaly: 10 jelölés; 8 díj)
National Geographic – 15 jelölés (tavaly: 17 jelölés; 5 díj)
VH1 – 14 jelölés (tavaly: 12 jelölés; 5 díj)
BBC America – 9 jelölés (tavaly: 8 jelölés; 1 díj)
AMC – 9 jelölés (tavaly: 1 jelölés; 0 díj)
Comedy Central – 8 jelölés (tavaly: 6 jelölés; 0 díj)
A&E – 5 jelölés (tavaly: 7 jelölés; 0 díj)
TBS – 5 jelölés (tavaly: 9 jelölés; 1 díj)
Pop TV – 4 jelölés (tavaly: 0 jelölés; 0 díj)
IFC – 4 jelölés (tavaly: 2 jelölés; 0 díj)
Cartoon Network – 3 jelölés (tavaly: 5 jelölés; 2 díj)
Adult Swim – 1 jelölés (tavaly: 3 jelölés; 2 díj)

Stream oldalak összesítése:

Netflix – 118 jelölés (tavaly: 112 jelölés; 23 díj)
Amazon – 47 jelölés (tavaly: 22 jelölés; 8 díj)
Hulu – 20 jelölés (tavaly: 27 jelölés; 4 díj)
YouTube – 3 jelölés (tavaly: 5 jelölés; 1 díj)
Acorn TV – 1 jelölés (tavaly: 0 jelölés; 0 díj)
YouTube Premium – 1 jelölés (tavaly: 0 jelölés; 0 díj)

Tovább…

Kommentáld!

Emmy 2019 – A főbb kategóriák jelöltjei

 
Beküldte: Kanyecc 2019 August 9, 21:35-kor a(z) díjátadók témába.

Előzmények: 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | () | 2008

A cikksorozat, amivel már nagyon adós vagyok. Az Emmy-jelöléseket még július közepén hirdették ki, azonban idő hiányából fakadóan csak most tudom tálalni a listát, abból is a főbb szegmenseket, amik megérdemlik az odafigyelést. A tévés Oscar-nak is becézett esemény szeptember 22-én kerül megrendezésre, így nem késtem el vele oly annyira, mint pl.: az augusztusi premieridőpontok közlésével. Pedig már draft-ban a bejegyzés! Amondó vagyok, hogy vegyük át, mi változott az előző évhez képest.

A jelölésekhez mindig kiadnak statisztikákat, de arra egyik sem tér ki, hogy összesen hány jelölésszámmal büszkélkedik a 71. alkalommal megrendezésre kerülő díjátadó! Nyilván, mi se adtuk össze, így diplomatikusan annyit tennék hozzá: sokkal! Csak, hogy éreztessem a mennyiség súlyát, a TOP5-ben szereplő sorozatok összesen 123 jelölést szedtek össze – amiből a summát a Game of Thrones és a The Marvelous Mrs. Masiel tudhatta magáénak 32, valamint 20 jelölésével. Csatornák szempontjából az HBO visszafoglalta a trónt, ahonnan letaszította őt a Netflix. Míg 2018-ban 112-vel, azaz 4-gyel többel megverte a streaming szolgáltatós konkurenciája, addig most revánsot vett, ugyanis előbbinek 137-re emelkedett a száma, míg utóbbinak 118-ra. A sikerhez kellett azért az is, hogy a Game of Thrones utolsó évadjával búcsúzzon a csatorna kínálatából.

Szép számmal gyűltek össze első Emmy-jelölések is. Összesen 46 személyt tartanak nyilván. Köztük van pl.: Paul Dano és Benicio del Toro az Escape at Dannemora-val, Sarah Goldberg és Anthony Carriagan a Barry-vel, vagy éppen Kumail Nanjiani a The Twilight Zone-nal. De, hogy a fő jelöltről is szót ejtsek, ott van Alfie Allen a Game of Thrones-szal.

További érdekességek sorából emelném ki, hogy a Cinemax egyetlen jelölést szerzett a Warrior-ral, azt is a főcím által. A Disney Channel megpróbálja a Star Wars: Resistance-szel megnyerni a legjobb gyermek kategóriáját. Az Amazon-nál a Hanna a legjobb operatőri melóban képviseli a streaming szolgáltatót egyórás kategóriában. Vajon a szép táj meghozza a sikert számára? A The CW a Crazy Ex-Girlfriend-del szerzett 2 jelölést és ezáltal a leggyengébb országos csatorna is lett. Nála még a PBS is kettővel többel zárta a mezőnyt. Egyébként tervezem, hogy a közel jövőben hozok egy összegzőt az érdekességekről! Kis türelmet!

A bégére még annyit, hogy a legtöbb Emmy-jelölést – ugye a Saturday Night Live tartja 270 darabbal – dráma kategóriában a Game of Thrones tartja, ami 162 darabot tudhat magáénak, ezzel letaszítottak a trónról az ER-t, aminek 124 darab volt.

Mutatnám a nyers tényeket, aki szeretne, az beszélhet a látottakról!

Legjobb dráma:

Better Call Saul (AMC)
Bodyguard (Netflix)
Game of Thrones (HBO)
Killing Eve (BBC America)
Ozark (Netflix)
Pose (FX)
Succession (HBO)
This Is Us (NBC)

Legjobb komédia:

Barry (HBO)
Fleabag (Amazon)
The Good Place (NBC)
The Marvelous Mrs. Maisel (Amazon)
Russian Doll (Netflix)
Schitt’s Creek (Pop)
Veep (HBO)
Legjobb limitált sorozat:

Chernobyl (HBO)
Escape at Dannemora (Showtime)
Fosse/Verdon (FX)
Sharp Objects (HBO)
When They See Us (Netflix)

Legjobb tévéfilm:

Black Mirror: Bandersnatch (Netflix)
Brexit: The Uncivil War (HBO)
Deadwood: The Movie (HBO)
King Lear (Amazon)
My Dinner With Herve (HBO)

(A ‘tovább mögött’ folytatódik a lista a legjobb fő-, mellék- és vendégszerepekkel, valamint egyéb fontosabb kategóriákkal. Akit érdekel, az mindenképpen klikkeljen oda!)

Tovább…

Kommentáld!

Az amerikai kritikusok jelöltjei és nyertesei 2019-ben…

 
Beküldte: Kanyecc 2019 August 5, 8:48-kor a(z) díjátadók témába.

A nyár egyik kedvenc időszaka számomra: a július két okból kifolyólag. Az egyik, hogy ilyenkor kerül megrendezésre a Comic Con, ami olyan, mint a magyar embernek a fesztivál – azaz egy hosszabbított hétvége alkalmával lepörög és arra mész el, amire akarsz, de közben mellékágon (standoknál, egyéb kihelyezéseknél) zajlik az élet, szóval egyáltalán nincs megállás, mert, ha már fizettél, akkor legyél elégedett a színvonallal. A másik a TCA Press Tour sorozat nyári szegmense, ahol az amerikai újságírók végigmennek a streaming szolgáltatókon, valamint a kábeles és országos tévéken, akik elhintenek nekik olyan infókat, amiket korábban még sehol se hallhattál, s ezáltal ösztönöznek arra, hogy őket válasszátok az ősz beköszöntével.

Ilyenkor kerül megrendezésre a TCA Awards, ami lényegében egy afféle idényzáró díjátadó. Míg a szakszervezetek években gondolkodnak, addig a kritikusok idényekben, azaz ősztől-nyárig ami futott, azokat díjazzák. A 2019-es esztendőben 65. alkalommal került megrendezésre a gála, ami azért tartott szép számmal meglepetést! Végre nem tudom azt írni, hogy papírforma, bár manapság ez a szó kezd megkopottá válni.

Először is a jelöltek számáról beszélnék, hiszen mindig van egy egészséges f*szmérgetés ezalatt. Az HBO gyűjtötte a legtöbbet, szám szerint 15-öt, míg a Netflix követte 14-gyel. Ezt az összecsapást tehát megnyerte a kábeles adó, ami talán a legnagyobb konkurense a streaming szolgáltatónak. A sort az FX követi 8-cal, majd az Amazon 5-tel. Már csak az a kérdés, hogy mennyit képes belőle díjra váltani. Tévésorozatok szempontjából a Pose és a Russian Doll osztozik meg 4-4 jelölésével a trónért, majd pedig a Fleabag követi őket 3-mal az Amazon-nal. Érdekesség, hogy a Chernobyl csak két jelölést szerzett, ugyanannyit, mint házon belül a Veep vagy a Barry.

Az abszolút befutó a Fleabag lett, ami jelölésének mindegyikét díjra tudta váltani. Tehát Phoebe Waller-Bridge-dzsel a legjobb főszereplő lett komédiában, elvitte a legjobb komédia és Az év sorozata kategóriájának díját is. Váó. John Oliver-re se lehet panaszkodni, mert tavalyhoz képest idén is a legjobb varieté díját megszerezte. A többi szegmensben újakat avattak.

Életműdíjat kapott David Milch, illetve a Deadwood „kulturális örökség díjban” részesült. Gratulálunk a nyerteseknek!

Legjobb dráma:

Better Call Saul – AMC – NYERTES
The Good Fight – CBS All Access
Homecoming – Amazon
Killing Eve – BBC America
Pose – FX
Succession – HBO

Legjobb komédia:

Barry – HBO
Fleabag – Amazon – NYERTES
The Good Place – NBC (2018-as nyertes)
The Marvelous Mrs. Maisel – Amazon
Russian Doll – Netflix
Schitt’s Creek – Pop TV
Veep – HBO (2014-es nyertes)

Az év sorozata:

Chernobyl – HBO
Fleabag – Amazon – NYERTES
Game of Thrones – HBO (2012-es nyertes)
Pose – FX
Russian Doll – Netflix
When They See Us – Netflix

(A ‘tovább mögött’ folytatódik a lista a többi kategóriával, ahonnan kiderül az is, hogy kik lettek a legjobb színészek az évadban, illetve, mely sorozatok kapta még elismeréseket teljesítményükből fakadóan.)

Tovább…

Kommentáld!

A Hangmérnökök jelöltjei és nyertesei 2019-ben…

 
Beküldte: Kanyecc 2019 July 15, 15:10-kor a(z) díjátadók témába.

2019-es évi amerikai szakszervezeti listák: Írók | Rendezők | Producerek | Színészek | Vágók | Operatőrök | Látványtervezők | Hangmérnökök | Díszlettervezők + Közönség + AFI + Golden Globe + Saturn Awards

Hírmorzsáinkban általában fel szokásom tüntetni, hogy az adott sorozat adott részét ki rendezte, ha pedig jó kedvemben vagyok, akkor az íróját is. Arról viszont sose esik szó, hogy a hanghatásért ki a felelős, pedig bárminek lehet hírértéket csinálni – legjobb példa erre a bulvársajtó, ahol egy le nem húzott WC is elnyerheti a címlapot. Nah, de nem erre akartam a fókuszt tenni, hanem arra, hogy ki-mennyire szokta figyelni a sorozatoknál a drámát keltő effekteket, vagy éppen a vicces jeleneteket meghatározó aláfestő hangokat. Kellenek ezek, hiszen olykor jobban kihangsúlyozza a történet mondanivalóját, bár láthattunk ellenpéldát is arra, hogy mennyire feszültségkeltő egy csendes kivitelezés, gondolok most a Hang nélkül c. mozifilmre.

Van a hangmérnököknek is szakszervezete, illetve díjátadója. Az ACE Eddie Awards-ről van szó, ami 1950 óta létező fogalom. Ennek értelmében már a 2019-es évben 69. alkalommal került megrendezésre még februárban a gálájuk, ahol a legjobbakat díjazták.

Nem operálnak sok kategóriákkal, abszolút jól van szerkesztve, hiszen eltagolják a tévéfilmeket/limitált sorozatokat a drámáktól és a komédiáktól. Azért azt hozzáfűzném, hogy ember legyen a talpán, aki látatlanban kitalálja, hogy az adott epizód melyik jelenetével indultak a jelöltek a „legjobbja” címért. Többségében persze a nívós nevek futottak be. Külön pozitívum, hogy nem ad lehetőséget egy sorozatnak a jelölésszám többszörözésére.

Nézzük meg közösen, miket hol jelöltek és mik futottak be. Illetve ott a névlista is, ha valakinek ez beszédes!

Legjobb dráma:
 • Better Call Saul – 4×04 – “Talk”
  Production Mixer – Phillip W. Palmer, CAS
  Rerecording Mixer – Larry B. Benjamin, CAS
  Rerecording Mixer – Kevin Valentine
  ADR Mixer – Chris Navarro, CAS
  Foley Mixer – Stacey Michaels
 • Ozark – 2×09 – “The Badger”
  Production Mixer – Felipe Borrero, CAS
  Rerecording Mixer – Larry B. Benjamin, CAS
  Rerecording Mixer – Kevin Valentine
  Scoring Mixer – Phillip McGowan, CAS
  ADR Mixer – Matt Hovland
  Foley Mixer – David Torres, CAS
 • The Handmaid’s Tale – 2×11 – “Holly”
  Production Mixer – Sylvain Arseneault, CAS
  Rerecording Mixer – Lou Solakofski
  Rerecording Mixer – Joe Morrow
  Scoring Mixer – Adam Taylor
  ADR Mixer – Mark DeSimone, CAS
  Foley Mixer – Jack Heeren
 • The Marvelous Mrs. Maisel – 2×09 – “Vote for Kennedy, Vote for Kennedy” – NYERTES
  Production Mixer – Mathew Price, CAS
  Rerecording Mixer – Ron Bochar, CAS
  Rerecording Mixer – Michael Miller, CAS
  ADR Mixer – David Boulton
  Foley Mixer – Steven Visscher
 • Westworld – 2×10 – “The Passenger”
  Production Mixers – Geoffrey Patterson, CAS; Roger V. Stevenson, CAS
  Rerecording Mixer – Keith Rogers, CAS
  Rerecording Mixer – Andy King, CAS
  ADR Mixer – Michael Botha
  Foley Mixer – Michael Head
Legjobb komédia:
 • Ballers – 4×07 – “The Kids Are Alright”
  Production Mixer – Scott Harber, CAS
  Rerecording Mixer – Michael Colomby, CAS
  Rerecording Mixer – Richard Weingart, CAS
  ADR Mixer – Michael Miller, CAS
  Foley Mixer – James Howe
 • Barry – 1×07 – “Chapter Seven: Loud, Fast, and Keep Going”
  Production Mixer – Benjamin A. Patrick, CAS
  Rerecording Mixer – Elmo Ponsdomenech, CAS
  Rerecording Mixer – Todd Beckett, CAS
  Scoring Mixer – David Wingo
  ADR Mixer – Aaron Hasson
  Foley Mixer – John Sanacore, CAS
 • Modern Family – 10×07 – “Did the Chicken Cross the Road?”
  Production Mixer – Stephen A. Tibbo, CAS
  Rerecording Mixer – Dean Okrand, CAS
  Rerecording Mixer – Brian R. Harman, CAS
  ADR Mixer – Matt Hovland
  Foley Mixer – David Torres, CAS
 • Mozart in the Jungle – 4×06 – “Domo Arigato” – NYERTES
  Production Mixer – Ryotaro Harada
  Rerecording Mixer – Andy D’Addario
  Rerecording Mixer – Chris Jacobson, CAS
  ADR Mixer – Patrick Christensen
  Foley Mixer – Gary DeLeone
 • Silicon Valley – 5×08 – “Fifty-One Percent”
  Production Mixer – Benjamin A. Patrick, CAS
  Rerecording Mixer – Elmo Ponsdomenech, CAS
  Rerecording Mixer – Todd Beckett, CAS
  Scoring Mixer – Oren Hadar
  ADR Mixer – Aaron Hasson
  Foley Mixer – Aran Tanchum

(A tovább mögött csekkolhatók a további tévékhez kapcsolódó kategóriák. Azokat se hagyjátok ki!)

Tovább…

Kommentáld!

A Producerek jelöltjei és nyertesei 2019-ben…

 
Beküldte: Kanyecc 2019 July 10, 23:37-kor a(z) díjátadók témába.

2019-es évi amerikai szakszervezeti listák: Írók | Rendezők | Producerek | Színészek | Vágók | Operatőrök | Látványtervezők | Hangmérnökök | Díszlettervezők + Közönség + AFI + Golden Globe + Saturn Awards

Evezzünk kicsit másabb vizekre. A díjátadókra fókuszáló rovat következő kiszemeltje még mindig nem a nevesebb kategóriák közé sorolható, hiszen, ha egy átlag polgárt megkérdek arról, hogy szerinte mi a feladata egy producernek, és miért foglal annyi helyet egy sorozatban, akkor vélhetően nem sok értelmes választ kapnék. A köztudatban jó esetben az fejben van, hogy a gyártás körüli munkákat irányítja, menedzserli, felügyeli. Vannak olyan esetek persze, amikor csak a nevét adja hozzá, mert korábban bizonyított és így egyszerűbb befuttatni egy-egy ismeretlenebb címet.

Nos, ennek a munkakörnek is van szakszervezete Amerikában. A megszokott módon minden év első negyedévében kihirdetik azon jelöltjeiket, akik kiemelkedőt raktak le az asztalra, hogy közülük nyertest hirdessenek. Ez a PGA Awards díjátadó, amit hosszabban Producers Guild of America Awards-nek hívunk.

Néha az a baj az ilyen díjkiosztókkal, hogy nagyon adja magát a nyertes kiléte. Ott a The Americans, ami nagyon jó kritikákat kapott a kezdetek óta, és az előző évben búcsúzott örök érvényűen. Nyilván sejthető, hogy a dráma műfajában más nem fog labdába rúgni ellene, hiába hoz jobbat. Ott a talkshow szegmens, ahol az elmúlt 3 egymást követő évben ugyanaz volt a befutó – vélhetően most sem lesz másképp, ha már a jelöltek közé beküzdötte magát.

Mutatnám az amerikai producerek céhének a 2019-es jelöltjeit, illetve nyerteseit.
A legjobb dráma:

 • The Americans, 6. évad – NYERTES
  Producerek: Joe Weisberg, Joel Fields, Chris Long, Graham Yost, Justin Falvey, Darryl Frank, Stephen Schiff, Mary Rae Thewlis, Tracey Scott Wilson, Peter Ackerman, Joshua Brand
 • Better Call Saul, 4. évad
  Producerek: Peter Gould, Vince Gilligan, Mark Johnson, Melissa Bernstein, Thomas Schnauz, Gennifer Hutchison, Nina Jack, Diane Mercer, Gordon Smith, Alison Tatlock, Ann Cherkis, Bob Odenkirk, Robin Sweet
 • The Handmaid’s Tale, 2. évad
  Producerek: Bruce Miller, Warren Littlefield, Elisabeth Moss, Daniel Wilson, Fran Sears, Mike Barker, Sheila Hockin, Eric Tuchman, Kira Snyder, Yahlin Chang, Frank Siracusa, John Weber, Joseph Boccia, Dorothy Fortenberry, Margaret Atwood, Ron Milbauer
 • Ozark, 2. évad
  Producerek: Jason Bateman, Chris Mundy, Bill Dubuque, Mark Williams, David Manson, Alyson Feltes, Ryan Farley, Patrick Markey, Matthew Spiegel, Erin Mitchell
 • This Is Us, 3. évad
  Producerek: Dan Fogelman, Isaac Aptaker, Elizabeth Berger, John Requa, Glenn Ficarra, Ken Olin, Charles Gogolak, Jess Rosenthal, Steve Beers, KJ Steinberg, Kevin Falls, Julia Brownell, Vera Herbert, Bekah Brunstetter, Shukree Hassan Tilghman, Cathy Mickel Gibson, Nick Pavonetti

A legjobb komédia:

 • The Marvelous Mrs. Maisel, 2. évad – NYERTES
  Producerek: Amy Sherman‐Palladino, Daniel Palladino, Dhana Rivera Gilbert, Sheila Lawrence
 • Atlanta, 2. évad
  Producerek: N/a
 • Barry, 1. évad
  Producerek: Alec Berg, Bill Hader, Aida Rodgers, Emily Heller, Liz Sarnoff
 • GLOW, 2. évad
  Producerek: Jenji Kohan, Liz Flahive, Carly Mensch, Tara Herrmann, Mark A. Burley, Nick Jones, Kim Rosenstock, Sascha Rothchild, Leanne Moore
 • The Good Place, 3. évad
  Producerek: Michael Schur, David Miner, Morgan Sackett, Drew Goddard, Josh Siegal, Dylan Morgan, Joe Mande, Megan Amram, David Hyman, Jen Statsky

(A tovább mögött folytatódik a lista további tévés kategóriákkal! Akit érdekel, az bátran klikkeljen a mögé!)

Tovább…

Kommentáld!

Az Vágók jelöltjei és nyertesei 2019-ben…

 
Beküldte: Kanyecc 2019 July 8, 16:38-kor a(z) díjátadók témába.

2019-es évi amerikai szakszervezeti listák: Írók | Rendezők | Producerek | Színészek | Vágók | Operatőrök | Látványtervezők | Hangmérnökök | Díszlettervezők + Közönség + AFI + Golden Globe + Saturn Awards

Folytassuk a sort egy újabb kevésbé ismert díjátadóval, aminek az elismeréseit még télen, február elején osztották ki. Mint ígértem, a nyári időszakban végig megyek az összes szakszervezeti elmaradáson, melynek listáját tájékoztató jelleggel felsoroltam felülre, illetve linkkel el is fogom látni azokat, amik már kaptam külön bejegyzést. Rajta vagyok az ügyön, remélem nem csúszok meg vele túlzottan! Hajrá!

Tehát a sort most az ACE Eddie Awards elismeréseivel folytatnám, ami az amerikai vágók szakszervezetének éves díjátadója. A 2019-es esztendőben 69. alkalommal hirdettek győzteseket, melynek műsorvezetője az a Tom Kenny volt, aki a SpongeBob SquareParts-ban szinkronmunkálkodott 20 éven keresztül. Az azért nem semmi futamidő.

A szakszervezet egyik különlegessége, hogy kettéosztják a műfajokat „fizetős”, azaz reklámmentes kínálatra; illetve „normálra”, ahol a reklámos megszakítás az epizódok között engedélyezett és elfogadott. Ennek értelmében két dráma, és két komédia kategóriát kapunk, ami azért is lehetne barátibb, mert ad lehetőséges az országos csatornáknak a jelöltek közé kerülésre, azonban ezzel nem igazán tudnak ők élni. Egy másik érdekesség még vele kapcsolatban, hogy egy sorozat akár több résszel is bekerülhet a jelöltek közé, így fordult elő az, hogy pl.: a Better Call Saul vagy az Atlanta dupla eséllyel rúg labdába.

Mutatnám a 2019-es jelöltek listáját, valamint kiemelve feltűntetve az adott kategóriák nyerteseit!

Legjobb komédia (fizetős platform):

Barry – 1×01 – “Make Your Mark”
Jeff Buchanan

Insecure – 3×07 – “Obsessed-Like”
Nena Erb, ACE

The Marvelous Mrs. Maisel – 2×01 – “Simone” – NYERTES
Kate Sanford, ACE

The Marvelous Mrs. Maisel – 2×04 – “We’re Going to the Catskills!”
Tim Streeto, ACE

Legjobb komédia (normál platform):

Atlanta – 2×01 – “Alligator Man”
Isaac Hagy

Atlanta – 2×06 – “Teddy Perkins” – NYERTES
Kyle Reiter

The Good Place – 3×09 – “Don’t Let the Good Life Pass You By”
Eric Kissack

Portlandia – 8×10 – “Rose Route”
Jordan Kim, Ali Greer, Heather Capps & Stacy Moon

(A dráma, a limitált sorozat és a nem-szkriptelt sorozatok listája a tovább mögött található. Klikk, akit érdekel!)

Tovább…

Kommentáld!

Az Operatőrök jelöltjei és nyertesei 2019-ben…

 
Beküldte: Kanyecc 2019 June 30, 12:40-kor a(z) díjátadók témába.

2019-es évi amerikai szakszervezeti listák: Írók | Rendezők | Producerek | Színészek | Vágók | Operatőrök | Látványtervezők | Hangmérnökök | Díszlettervezők + Közönség + AFI + Golden Globe + Saturn Awards

Nyár időszak a pótlásokról fog szólni. Sok olyan cikket szeretnék elhozni, amiket az elmúlt években többségében megírtam, azonban 2019-ben valamiért nem jutott rá időm. Ezek többsége nem vesztette azáltal aktualitását, hogy eltelt olykor fél év, de majd mindegyiknél megemlékezem a bevezetőben, hogy miért is tartom fontosnak, hogy legyen róla írás az idei esztendőben is. Az egyik ilyen szegmens a díjátadóké. Azon belül is a szakszervezeteké, akik januártól márciusig kihirdetik a jelöltjeiket és a nyerteseiket. A sort hosszú lesz. Ízelítőként a fenti körképben olvasható, hogy melyekről lesz szó az elkövetkező hetekben.

Létezik fontossági sorrend a díjátadóknál? – nívósági szinten minden bizonnyal, azonban most ellene megyek mindennek. A kedvenc szakszervezetemet emelném ki, az operatőröket, ugyanis manapság nagyon kritikus vagyok a képi világgal kapcsolatban. Hogy milyen kamerázási technikákkal dolgoznak, illetve milyen más ötletekkel tudnak némi pluszt hozzátenni az adott jelenet értékéhez. Anno 2017-ben foglalkoztam velük, melynek végeredményéről szóló cikket itt olvashatjátok el.

Akkor volt magyar vonatkozás is a jelöltek sorában, most nincs!

Nem viszik túlzásba a kategória számot. Mindössze háromról beszélhetünk. Az egyikben a legjobb tévéfilm/minisorozat/pilot epizódot keresik. A másik kettő egy fokkal érdekesebb lehet. A nem-kereskedelmi csatornára fókuszálót úgy is lehetett volna fordítani, hogy reklámmentes tévécsatorna, azaz, nem szakítják meg az adott epizódot reklámmal. Itthon az HBO-t tudnám felhozni példaként. Ebből adódóan lehet következtetni, hogy a „kereskedelmi csatorna” esetében azokról van szó, ahol reklámok ékelődnek a 40-50 perces epizódok közé, hogy azáltal kitöltsék a műsoridőt. Utóbbi azért is lehet számunkra érdekes, mert olyan sorozatok kerülhetnek be a TOP5-be, amiknek alapvetően ha teljes mezőnyt néznénk nem sok esélye lenne. Gondolok itt egy Timeless-re vagy egy Gotham-re.

A nyerteseket kiemeltem mindegyik szegmensben. Lehet véleményt nyilvánítani, ki-mennyire ért mindezzel egyet. A fentebbi fotó pedig a Jahr Null című jelölt epizódból származik, csak hogy értsétek, miért ez lett a választottam!

Legjobb tévéfilm / minisorozat / pilot:

James Friend, Patrick Melrose – 1×01 – “Bad News” (HBO) – NYERTES
Mathias Herndl, Genius: Picasso – 2×01 – “Chapter 1” (National Geographic)
Florian Hoffmeister, The Terror – 1×01 – “Go for Broke” (AMC)
M. David Mullen, The Marvelous Mrs. Maisel – 1×01 – “Pilot” (Amazon Prime)
Brendan Steacy, Alias Grace – 1×01 – “Part 1” (Netflix)

Legjobb nem-kereskedelmi csatorna sorozatepizódja:

Gonzalo Amat, The Man in the High Castle – 3×10 – “Jahr Null” (Amazon Prime)
Adriano Goldman, The Crown – 2×04 – “Beryl” (Netflix) – NYERTES
David Klein, Homeland – 7×12 – “Paean to the People” (Showtime)
Colin Watkinson, The Handmaid’s Tale – 2×13 – “The Word” (Hulu)
Cathal Watters, Peaky Blinders – 4×06 – “The Company” (BBC One)
Zoë White, The Handmaid’s Tale – 2×11 – “Holly” (Hulu)

Legjobb kereskedelmi csatorna sorozatepizódja:

Nathaniel Goodman, Timeless – 2×06 – “The King of the Delta Blues” (NBC)
Jon Joffin, Beyond – 2×01 – “Two Zero One” (FreeForm) – NYERTES
Ben Richardson, Yellowstone – 1×01 – “Daybreak” (Paramount Network)
David Stockton, Gotham – 4×11 – “A Dark Knight: Queen Takes Knight” (Fox)
Thomas Yatsko, Damnation – 1×07 – “A Different Species” (USA Network)

Kommentáld!
Következő oldal »

free web stats