Showder Klub – A 22. évad első 3 része

 
Beküldte: Kanyecc 2018 October 28, 17:09-kor a(z) kritika,Showder Klub témába.

Számomra a Showder Klub nagyjából ugyanaz, mint a South Park vagy a Family Guy: ha rossz, ha jó, akkor is minden részét bepróbálom! Nem változott semmi ilyen téren az elmúlt 10 év alatt. Az RTL Klub egykori stand-up műsora robog tovább az RTL II-n, és tényleg csak remélni tudom, hogy sose fogok olyan hírt közzétenni, hogy elkaszálásra került. Sok minden változott a kezdetekhez képest, hiszen akkor még országos tévén élvezhettük a részeit, míg mostanra már csak kábeles premierre futja – mert ott nagyjából mindegy miként teljesít a 22 órás timeslotjában(Azt azért hozzátenném, hogy a 21. évad – ha jól dereng – ismétlés formájában az RTL Klub-on is lefutott, hogy lesz-e hasonló megmozdulás idén ősszel, arról egyelőre nincs információ.)

„- Rágós lett a farmerem, mit csináljak vele?
– Főzzed még egy kicsit!”
 – Bellus István

Amit már az első percekben felfedezhettünk, hogy kulturáltabb formát kapott az aktuális részekben szereplő stand-up-osok névlistája. Egyrészről kapjuk a szöveget, miszerint „ma este a klubban” (talán itt utalnak az RTL Klub-ra is?!) feltűnik X.Y., másrészről ez a 3D-s kameramozgással és némi karakterjelzővel illetett bemutatás nagyon adja. (Jár a virtuális pacsi!) Harmadrészt eléggé színesre, és az adott személyhez illőbb hátteret kapunk, ami azért jóval modernebb, valamint komolyabb, mint az egykori rajzolt tepsi kergeti a grillcsirke projekt – amivel alapvetően nem volt semmi bajom, de minőségben ez mégis sokkal látványosabb, tiszteletet követelőbb. Nekem az a fajta stílus kicsit azt mondatta, mint ha a Comedy Central bugyuta stílusa bejött volna a készítőknek és mindenáron szerepeltetni akarták maguknál.

Továbbra is tetszik az a fajta szerkesztés mód, hogy a nagyobb nevek a házigazdák. Nyilván, egy újonc zöldfülűvel besülne a műsor, mert egy vadidegen ember stand-up-jára még én se vennék jegyet úgy, hogy fogalmam sincs, milyen stílusban nyomja. Az évadpremierben a stafétabotot Orosz György kapta, majd a folytatásban Bellus Istán és Kiss Ádám. Érdekes, hogy utóbbit minden az évad közepére ütemezik. Nem merik az elején bedobni, ő amolyan aduász, amit akkor kell kijátszani, ha kicsit feljebb akarjuk íveltetni a nézőszámot. Egyébként a Kiss Ádámos adások minősége mindig magasabb, mint a többieké, de lehet csak azért, mert nálam is nagykedvencről beszélhetek személyében és ez a tudat alapból felértékel mindenkit!

„Kevés volt, mint messenger üzenetben az ékezet” – Ács Fruzsina

Ez amúgy hazugság, ezért kezdeném magyarosan hátulról, avagy inkább a 22×03-as résszel, ahol Ács Fruzsina poénjait nagyon bírtam. Kevés a stand-up műfajt ápoló hölgy, azonban, akik jelen vannak, azok tényleg erősítik a „klubbot”. A poénjain dőltem a röhögéstől. Szeretem, mikor testi adottságira hegyezi ki a humorbombonokat, de Gömbinél sincs ez másképp. Nah, meg ott van Tóth Edu, aki dadogásával emelte a színvonalat, illetve fülig érő mosolyával (és vicces sapkájával). Nála a feleséges poénok vitték a prímet. Az epizódban még Janklovics Péter is feltűnt, de még szerencse, hogy vele kezdték az epizódot, mert nálam a „nagyon nem” kategóriát erősíti.

A 22×02-nél Csenki Attila obégatós stílusa kicsit kiverte a biztosítékot. Szokjam meg, ne kritizáljam, tudom, de akkor is, hiába jók a poénjai, ezzel nálam nem nyerő. Szerencsére az őt követő Musimbe Dávid Dennis megtörte a jeget, mert manapság az „migránsnak” kinéző stand-up fellépőket szerintem komálják a magyarok. Én is így vagyok vele! Alapvetően annyi társadalmi nézetet/tévhitet/stb.-t tudnak viccé formálni, hogy akár önálló estet is tarthatnának. Itt csapnék át a 22×01-re, ahol pedig Al-gharati Magyed produkált hasonló minőségnövekedést a rész alatt. Visszakanyarodva… kaptunk még egy Hajnóczy Somat, akinél a kiégés szagát kezdtem el érezni.

Az évadnyitóhoz képest a folytatás jobb minőséget tett le az asztalra – és ezt most nem azért írom, mert a legelső fellépő Trabarna volt, akivel bármikor ki tudnának üldözni a világból, hanem, mert a poénok erősebbre sikeredtek. Azért a legtöbb humorista próbálta kiemelni az éppen aktuális dolgokat, amiket mindenki úgy is tud – gondolok itt a Kőbányai szopófantomra. Most nincs meg fejbe, de kettőnél biztosan hallhattuk, de lehet megvan az három is. Ezzel szemben Dennis és Magyed egyedi tartalmakat gyártott, amiért külön jár a pacsi, és simán amondó vagyok, hogy kezdjenek el önálló estben gondolkodni, mert látom a tehetséget bennük.

Látszik az is, hogy a fellépők próbálnak minél többet improvizálni, mellyel színesítheti előadásukat. Ergo, bevonják a közönséget is az éppen aktuális poénjuk előtt, alatt.

Összességében nem tudok rosszat írni a Showder Klub-ról. Hogy mikor élte fénykorát azt nehéz lenne megállapítani, viszont jó látni, hogy akadnak kevésbé ismert trónkövetelők, akik felnőhetnek a nagyok szintjére. Csak hogy példát mondjak, Ács Fruzsina bőven ott van Kormos Anett szintjén. Egyébként, ha a készítőknek lenne elég vér a pucájában (úgy se lesz!), simán egy női előadókra orientált résszel előrukkolhatnának, mert olyannal szerintem még egyetlen műsor sem állt elő. Biztosan kevesebb nézőt mozgatnának meg, de jó lenne látni, hogy a jelenkorban a hölgyek is képesek hasonló minőséget az asztalra pakolni, nem pedig csak a pasik.

A folytatásban, azaz a 22×04-ben: Elek Péter, a Szomszédnéni Produkciós Iroda és Hajdú Balázs lesz a fellépő, míg Ráskó Eszter a házigazda; a 22×05-nél pedig Csenki Attila, Szobácsi Gergely és Szabó Balázs Máté kaphatja meg a színpadot Dombóvári István felkonfjával.

This entry has a rating of 3

Kommentáld!

Showder Klub – Kezdett a 20. évad

 
Beküldte: Kanyecc 2017 November 1, 12:53-kor a(z) Showder Klub témába.

Bátran kijelenthetem, hogy a Showder Klub monopol helyzetben van a hazai stand-up világban, hiszen nincs vetélytársa. Anno 2009-ben a Comedy Central próbálkozott hasonló műsorral Comedy Central bemutatja címmel, de emlékeim szerint mindössze egyetlen évad készült belőle, valamint pár évvel később néhány különkiadás. (UPDATE: kommentben a helyesbítés Flanker által. Köszi.) Tartósan nekik sem sikerült a termelés, pedig a minőség szinte megegyező lett volna abból kifolyólag, hogy nagyjából ugyanazon stand-up mesterek tűntek fel a műsorban – csak nyilván másabb poéncsokorral.

Az RTL Klub egykori gyereke már egy ideje az RTL II műsorán kap helyet. Kisebb közönségnek hozhatják a humort, de kevésbé függnek a nézettségi mutatóktól. Talán ez az egyik szerencséjük, hogy immáron a 20. évadját köszönthetjük, amit nagyjából 10 év alatt tett le az asztalra tavaszi és őszi szezonjaival. Hangzatos egy szám, nincs mese. A Showder Klub-ot sokan Kiss Ádám humoristával hozzák közös nevezőre, hiszen meghatározó fellépője volt a kezdeti adásoknak. Humorát tényleg csak imádni lehetett, amit egyedi stílusával könnyedén tálalt a nézők felé. 20 etappal később már csak egyetlen kérdés mozgat: Mennyit változott a hazai stand-up család, lettek-e ígéretes új tagok, vagy a régi veteránokkal próbálják még mindig életben tartani a műfajt, ami csak-csak nem akar kihalni? – A kérdésre megadom lentebb a választ.

Showder.Klub.S20E01.HDTV.HUN.720p.x264-JVC.mkv_000065310

Az ilyen akciófilmeket szoktam nézni, azt nagyon szeretem. Mondjuk annak is megvannak a hibái! Engem, ami nagyon zavar, hogy a főhősnek van mindig parkolóhelye.

Az évadnyitó felkonf mestere Orosz György volt. Neki kellett megágyaznia három másik humorista sorstársának, akik között Lorán Barnabás, Rekop György és Szabó Balázs Máté foglalt helyet. A kezdés erőtlen lett. Kezdjük a mesterúrral. A sztorizgatások szempontjából hozta a kötelezőt. Egyik poénja sem olyan volt, amitől hangosan – értsd: visítva – röhögtem volna, helyette inkább csak egy elégedett mosolyt dobtam neki. A szomszédjához becsengetős vicce azért átjött, nyitó poéncsokornak tökéletes, de alapvetően egyik beszólását se hoznám idézetbe ágyazva, mert tényleg csak próbálkozott valami kötelezőt adni és tudta, hogy a nagydurranásokat nem egy felkonf. mester pozícióba kell elszórni.

A világon a legkellemetlenebb dolog a WC-papírvásárlás. (…) Csak olyan hatalmas adagot lehet kapni! (…) Meg kell venni azt az orbitális éjjel-nappal szarok csomagot!

Loránt Barnabás alias Trabarna… Jáj, ő az a humorista, akivel bármikor sikeresen átkapcsoltatja az RTL II a műsort nálam. Püffőgtetéseivel, hangtorzióival és utánzásaival inkább ellenszenvet generál. Nem szeretem, lépjünk tovább Rekop úrra. A „tényfeltáró b*zdmeg szónok” becenévvel ismert az ismeretségemben, mivel mindig hozza azokat az életpéldákat, amiket Te is tudsz, csak éppen megbékélsz velük, mert úgy is tudod, hogy nem jöhetsz ki jól a helyzetből. Ilyen tipikus példa, hogy a barátnődnek engedned kell, mert nála van a… . Talán a legzavaróbb a tartalomhiánya volt, hiszen ha belegondoltok, mindössze két témáról beszélt 10 percben, amikből próbált minél többet kihozni, de erőltetve. Csúnyán erőltetve, mivel amikor már ő sem érezte, hogy a mérce meglenne, dobott egy újabb humort a barátjára építve.

Miért a sérült emberek tetszenek a lányoknak?

Showder.Klub.S20E01.HDTV.HUN.720p.x264-JVC.mkv_002090121

Félóra elteltével azt éreztem, hogy a Showder Klub van, de minek?! Biztosan akad olyan néző, aki mindezt értékelni tudja, de az nem Én leszek. Csalódottan vágtam a folytatásba, esélyt adva Szabó Balázsnak, ha már a hajójuk úgy is elúszott. Szó sincs elúszásról, mert a fiatal egyetemista megmentette a nyitányt. Komolyan, sorra hozta azokat a vicceket, amiktől már nem tudtam csendesen nézni a műsort. Spontánság talán a legtalálóbb szó a fellépésére. Nem voltak logikusan összetéve az egymást követő humorelemek, viszont mégis minden működött. Azt éreztem nála, hogy megérkezett az ifjú tanonc, akiben mérhetetlen bizonyítási vágy van, a humor kamrája pedig telesteli van jobbnál jobb viccekkel. Megmentett a műsort, a fentebbi idézethalom is tőle származik. A kedvencem pedig, hogy mindezt csúnya szavak bevonása nélkül érte el – utalva Rekopra, aki azért számtalan bzdmeg-et eleresztett rész közben. Nálam ez nem nyerő.

A Showder Klub nem hozott szégyent magára. Ahogy azt az előző évadnyitányoknál megtapasztalhattuk, most sem a legerősebb embereit küldte csatába. Nem tehettek mást, hiszen akkor meg az lett volna a bajunk, hogy csak Kiss Ádám tud show-t csinálni. A négy fellépőből három szinten alul hozott, viszont Szabó Balázs miatt mindenképpen érdemes időt szakítani rá, mert a srác tényleg ifjú tehetség. Nagyon érzi, hogyan kell tálalni a vicceket – bár azzal a fura beszédstílusával nehéz megbarátkozni. Nem tudom, hogy a valóéletben is jellemző-e rá, vagy csak showzás közben veszi elő, mint egyfajta szexepilt.

Összességében: tehát arra jutottam, hogy ha vannak a Showder Klub-nak ifjú tehetségei, azokat inkább talonban tartják. A régi veteránokkal akarják továbbra is eladni a műsort, ami szerintem rossz irány. Nagyjából ugyanazt tudom elmondani, mint a South Park-nál: régen sokkal jobb volt, de azért még mindig akadnak szerethető dolgok benne, ami miatt nem tudnék egy „már nagyon megilleté” kaszát kiosztani neki!

This entry has a rating of 1.5

4 Hozzászólás

Showder Klub – Kezdett a 9. évad

 
Beküldte: Kanyecc 2012 March 23, 20:28-kor a(z) Showder Klub témába.

Kérem szépen, visszatértem a Showder Klub világába – méghozzá hosszú kihagyás után. Mit takar az? Valahol az 5. évad tájt borult ki a bili, s mondtam azt, hogy ezek már csak a pénzért csinálják, vagy a szerződéshosszabbítás miatt, hogy tudjanak nyáron roadshow-zni. Kb. ugyanazt a görbét élték meg, mit a South Park, azaz a kezdetekben verhetetlen ötletekkel és poénokkal álltak elő, időmúlásával pedig kezdett fogyatkozni mindkettő, majd átbillentek a ló túloldalára, és most azt hiszem itt tartunk. Ugye?

Ha tavasz, ha ősz, akkor Showder Klub. A csapat létszámának növekedése is arra adott következtetni, hogy kifogytak a jó sztorikból, illetve felnőtt egy olyan társaság, akik az újoncokat, ifjakat felkarolhatják, és hasonló sikerre vihetik. (Talán még spinoff-ot is kaphatnának, hülyeség lenne, bár egy különkiadásos miniévadnak már nem.)

A 9. évad startolt múlt hétfőn. Aranyosi felkonferálása miatt szálltam be. A másik ember, akire simán pazaroltam volna az időm az Kiss Ádám, de ez evidens. (Végülis neki köszönhetjük a műfaj honosítását.) A fellépő trióban pedig: Felméri Péter, a Szomszédnéni Produkciós Iroda és Bruti. Három szélsőségnek is felfoghatjuk a csapatot. Felméri poénkosara annyira nem jött át, mint a másik kettőé. A legkiemelkedőbb, és ezen tényleg meglepődtem, az a két „csóró Erdélyből” volt, akik nagyon színvonalas műsorrészt adtak le. Komolyan, többször hangosan felröhögtem a poénjaikon. Jókkal álltak elő, lehet valakinek a könyökén jöttek ki, nekem nem! Remek felvezetést kapott így a Comedy Central-ról ismerhetett Bruti. Nála a stílus tetszhetett meg többünknek: nyers, szókimondó, egyedi.

Igazából egy Showder Klub-ról nem lehet sokat írni, kritizálni pláne… Az évadkezdés jóra sikerült. Simán szerezhetnek egy ilyen résszel új nézőket.  Lesz újítás is. Biztos olvastátok, hogy áprilisban roast-tal készülnek. A kezdésben Nagy Feróra, a hazai rocker világ egyik ikonjára esett a választás, de elvileg lesz egy másik különkiadás is. (Vagy csak rosszul rémlik? Majd ti megmondjátok.) Jó lett a 9×01. A minőség is arra utal, hogy hamar elreppent az a 42 perc. Ennél rosszabb sose legyen. A bizalom jeleként kapta a magasabb(nak tűnő) pontszámot.

(És végére egy költői kérdés (?), érdemes pótolni az elmaradt négy évadnyi lemaradást?. Van olyan szinten, mint ami emészhető, és jó féle? Kommentbe lehet győzködni, vagy éppen lebeszélni róla.)

This entry has a rating of 4

1 Hozzászólás

free web stats