Camelot – Pilot

 
Beküldte: tess 2011 April 24, 14:06-kor a(z) Camelot,Pilot témába.

A Starz szemlátomást szeretné meglovagolni a Spartacus franchise nyújtotta sikerhullámot, de a Camelot kapcsán a túlzott erőlködés bizony döbbenetesen csapnivaló produktummal párosult. És ezt tuti érezte a Starz vezetősége is, elvégre az áprilisi premier helyett már február végén, közvetlenül a Spartacus: Gods of the Arena fináléja után bemutatták a pilotot. Bár ne tették volna,  de persze így okosan elébe mentek a Game of Thrones gerjesztette hypenak.

Maga a történet cseppet sem új keletű, millió meg egy adaptációt láthattunk már. Uther király meghal és a halálával Britannia trónja megüresedik. Lánya a cseppet sem kedves Morgan akarja átvenni a hatalmat a legfőbb ellenséggel Lot királlyal szövetkezve. Azonban kiderül Uther-nak volt egy törvénytelen fiú gyermeke, akiért Merlin kel útra, hogy még időben a trónra jutathassa…

Akárhogy is vesszük a sorozat pont olyan elcsépelt és felszínes, mint amilyennek az általam leírt synopsis-ból gondolnánk. Pedig aztán a két creator Chris Chibnal (Torchwood) és Michael Hirst (The Tudors) égre földre esküdöztek, hogy egészen más aspektusból követhetjük végig, az amúgy is szarrá rágott mondát. Természetesen nem így lett!  A legnagyobb gond persze az alapoknál keresendő, elvégre az írói stáb csapnivaló munkát végzett. Teljesen koncepciótlan az egész, sok a csapongás, a történet többször is leül és nem igazán tudják a kellő mennyiségű feszültséget sem biztosítani. Magyarán a kohéziós erő, mint olyan teljesen hibádzik. Az átívelő szálakról valamint a történet tömörítéséről meg ne is beszéljünk, mivel az egyszerűen nem is létezett.

Ugyancsak problémás pont a casting is, ami a guilty pleasure vonalat egy az egyben kizárja. Pedig a minimalista nude jelenetek és az elvétve alkalmazott erőszak még betalálhatott volna. A legnagyobb gond egyértelműen a főszereplő Jamie Campbell Bower (The Prisoner), aki életképtelen a szerepében. A színészi játéka pedig majdhogynem megbotránkoztató. Ennél egy fokkal jobb csak Joseph Finnes (FlashForward), aki sosem látott mélységbe süllyedt az alakítását illetően. Kopaszon, némi bad-ass beütéssel próbálja adni a mindent tudó varázslót, aki nem akar varázsolni persze. Röhejes és életképtelen, de talán még ő az egyetlen aki viheti valamire. Eva Green meg nem több mint egy eyecandy, aki nagyon gonoszan hunyorog néha. Meg persze cicit villant, mert attól a kritikusok meg a nézők majd tuti eldobják az agyukat. Mindenki más pedig ezen neves színvonal alatt van bőven, ami azért igen csak gyalázatos teljesítmény.

Akárhogy is vesszük ez most randa egy kihagyott ziccer a Starz részéről. Sablonos, klisés, unalmas és felszínes fantasy, amiből pont az hiányzik, ami a műfajt életképessé tudja tenni. Az eyecandy vonulat miatt még követem egy darabig, de sanszos, hogyha kimarad egy rész akkor vége is a történetnek nálam. Mellesleg ezek után a 2. évad közröhej lenne, ha összejönne.

This entry has a rating of 2

Kommentáld!

Camelot – 3 rész után

 
Beküldte: Kanyecc 2011 April 16, 16:52-kor a(z) Camelot témába.

Becsapott minket a Starz. Mindenki arra számított, hogy szexben, erőszakban és vérontásban övezi Arthur király trónfoglalását, azonban így a harmadik rész után kezd kialakulni a kép a megvezetésről. Szolidabb kiadást készített. A Spartacus-franchise nézőinek ez valahol rossz, mert az elvárt minőséget ilyen téren aligha kapják meg, ellenben amondó vagyok, hogy a Camelot jól lett összerakva, mert (1) a készítők nem a másolásra hajazta, (2) inkább csavarokkal, eszes fordulatokkal akarja a nézőket leültetni, amiért adom neki a pontot. Abszolút élvezhető, és már-már néhol szórakoztató.


Kezdjük a problémás részekkel. A CGI-n lehetne mit csiszolni. Elégedetlen vagyok. A pilotnál jóval élethűbb már Camelot, de ezt nem a díszletnek az átalakításával érték el, hanem a nagytotálok kihagyásával. Általában a mozgalmas térre helyeződik a hangsúly, néha egy-egy teremnek vagy szobának az eseményeire. Ez utóbbi pedig aligha szúr szemet, mint egy komplett romvár. Nemcsak a vár marketjénél húztam a szám szélét, mivel a „háborgó tenger” se sikerült olyanra, amilyent egy alacsonyabb költségvetésű filmben megszokhattunk. Ki kellett volna menniük az aktuális napszakban és otthagyni a kamerát, és ott az anyag. Legjobb az éjszakai hullámzás vágta ki a biztosítékot, amit a Windows-nak a képernyőkímélője is élethűbben ad vissza.

Jogosan mondhatjátok, hogy üres a történet. Oké, hogy eltelt két rész, de simán bele lehetett volna sűríteni egybe a történéseket. Elaltatják a mozgalmatlansággal a nézőket, ami nézettségromláshoz vezet(het). Két szálon futnak az epizódok. Van az egyik, ami csak Arthurra és Merlinre fókuszál; illetve a másik, ami jobbára a környezetben lévő bonyodalom megalapozására. Általában mostohanővérének cselszövésére.

Egyébként Joseph Fiennes viszi a vállán a sorozatot. Ezt kimerem jelenteni, mert igen sokat hozzátesz alakításával a kialakult végső értékelésponthoz. Még a kezdetekben – az előzetesek érkezések – el se tudtam képzelni rá a szerepet. Mit keres egy FlashForward-os szereplő egy történelmi produkcióban? – Jó helyen van. Most már teljesen bele tudom képzelni Merlin szerepébe. A karaktere remek lett olyan téren, hogy inkább az észt hangsúlyoztatják vele, mint sem az erőt. Ilyenkor lenne jó, ha tiszta lenne a kép a történelemkönyvekben írtak, de régen volt az az időszak, amikor erről tanultam. Gondolom a készítők törekednek a valós tényekhez. Egyébként szokták mondani, hogy ilyenkor a tanulás elspoilerezheti a folytatást. Hát ez részben tényleg igaz, hiszen a múltat csak nem kéne átírni, viszont ne becsüljük alá az írói kreativitást.

Az 1×02-es részt hozta azt a minőséget, amit a pilotnál megkívántam volna. Ki is osztok neki egyből 4/5-öt, csak mert ki kell hangsúlyoznom: sztori tekintetében tényleg leültetett. Pedig csak annyiról szólt, hogy egy kardot meg kellett szereznie egy vízesésről Arthurnak. Maga a megvalósítás az, ami megérdemel egy tapsvihart. Olyan apróságokra gondolok, mint amikor Arthur segítséggel mássza meg a vízesést, sőt húztatja fel magát egy bizonyos darabig; vagy mikor megszerzi a kardot és akkorát esik, hogy egy nap kell neki, mire felébred eszméletvesztéséből. Apróságok, de ezek emelték a pontszámát ilyen magasságokba. Ott a legalapabb ötlet: az ellenség miért ne szivároghatna be a várba szimpla ruhába. Nincs is akkora ellenőrzés, hogy kiszűrjék őket.

A pilotnál fel se tűnt, milyen hosszú főcímet kapott. Cirka másfél percest. A Starz-nak ilyen tekintetben jár a pacsi, mert hiába gondolják sokan időkitöltésnek, szerintem egy kábeles tévécsatorna megteheti, és ha minőségit készít, akkor tegye is meg! Esetünkben pedig az, zeneileg, képi világilag szintén.

A folytatás inkább amolyan felvezetőként szuggerált, így utólag visszagondolva. Előkészíti a 4. rész eseményeit, lehetséges történéseit. Sokat kapunk Morgan-ből. Ilyen téren persze abszolút klisés lett a karakter, mert mindegyes pillanatban azon jár a feje, hogyan döntse meg a királyi trónt. Amiért viszont ne tekintsük annak, az az a csavar, amit az 1×02-ben elejtettek. Szó szerint kimondatták vele, hogy nincs pacsi a mostohatesóval, harcolni fog a királyságáért. Ezzel pedig a későbbiekben, mikor éppen vendégségét tölti Arthur nála számtalan izgalmas, gyomor-összeszorító jelenetet fog eredményézni, mint az 1×03-ban is lesz jó pár.

Morgan számtalan képességét ellőtték már. Rejtélyes karakterek sorából kihúzhatjuk. Merlin viszont ott van köztük. Állandó jelleggel hangsúlyoztatják, mekkora ereje van, de igazából semmit se láttunk ebből. Olyan, mint a Harry Potterben Dumbledore, aki akkor használja, ha nincs más választása. A nagy kérdés az lesz, hogy mikor fogják ellőni. Kétség kívül nekem is ezen kattog az agyam, hiszen a megvalósításán sok fog múlni, és mint azt írtam fentebb, a CGI-vel nem éppen vagyok elégedett, ami itt is megmutatkozhat rosszabbik esetben. Másrészről, gondoskodnak az ellenség rejtélyes segítőiről. Vajon ki vagy mi lehet az a farkas, akivel Morgan össze-összefut.

Nem túl erős a Camelot, még sem lehet le tenni, mert éppen elegendő kérdést lebegtet a levegőben, amikre igényeljük a válaszokat. A sorozat lassúságát arra is lehet fogni, hogy a Starz-nak kellő pénze van benne, így nem kellene ellőni a slusszpoénokat. Ezért először csak kicsibe mutat dolgokat, majd nagyban. Érdemes lesz kivárni a sorunkat. Másrészről, az az igazság, hogy ha valaki az 1×03-ban csatlakozott volna be, akkor se érezheti magát elveszettnek, mert néha jön egy-egy flashback Merlin részéről, amely segítségével a hiányzó foltok a helyükre kerülnek. Majdnem kifelejtettem, hogy az 1×03-as részig Arthur(ék) részéről nem tiszta a kép, hogy ki ölte meg az apját valójában.

13 részesre tervezte a Starz az első etapját. Nézettség alapján fog eldőlni a sorsa. Legutóbb 830 ezret hozott, ami visszaesés, szóval ilyen téren a Spartacus: Blood & Sand kistestvére címre nem feltétlenül jogos. Ellenben történelmi szempontból pedig igen.

This entry has a rating of 3

Kommentáld!

Camelot – Pilot epizód

 
Beküldte: Kanyecc 2011 March 28, 19:48-kor a(z) Camelot,Pilot témába.

Áprilisban kerül képernyőre a Starz legújabb sajátgyártású, történelmi témához kapcsolódó sorozata, a Camelot. A csatorna még februárban tartott egy előpremiert, amikor is a Spartacus: Gods of the Arena fináléja után dobta be, hogy megalapozzon neki egy alapnézettséget. Igazából feleslegesen, mert ha okosan akarták volna csinálni, akkor ekkora igazították volna a kezdést, nem pedig cirka egy hónappal későbbre. Egyre több kábeles tévécsatorna dönt történelmi téma mellett. Artúr-legendájával könyv, film és tévésorozat formájában is találkozhattunk. Eleve, ha Merlint emlegetem, már fűződik a témához

A történet középpontjában: Artúr felemelkedése. Ezt fejtik ki a folytatásban, de ne rohanjunk annyira előre. A pilot epizód ott kezdődik, hogy Uther király ellen ­­­­– száműzött – lánya puccsot eszel ki: megöli apját, amivel a trón az egyedülő vérvonal tagjára, azaz magára száll a trón öröksége, hogy aztán összeállhasson az ősi ellenséggel, Lottal. No igen, de egy valamiről nincs információja: Uthernek volt egy fia is. Merlin ezáltal aktiválja a B-tervet, s előkeresi a fiút, hogy aztán egy egész országot irányíthasson, miután az ellenfeleit félresöpörte az útból.

A Camelot olyan tekintetben egy remek sorozat lehet, hogy nézed-nézed, a futamidő pedig gyorsan lepereg, mint ha egy szitkommal lenne volna. A történések látszólag szépen kapcsolódtak egymáshoz, összeszedetnek tűnt. Másrészről összeszedetlennek, mert néha csak sodródtak az árral a karakterek, és valójában eszetlen tétlenkedésbe, idegesítő egyoldalú párbeszédekbe csapott át a kommunikációjuk. Arra akarok kilyukadni, hogy megjelent a tipikus klisé, miszerint „nem lettem királynak szülve”. – De legalább a főhősünk nem vágta be egy szülőnél se a durcát, amiért a múltját eltitkolta előle.

A Starz adott a csatorna imagenek. Hozta a jól megszokott csöcsvillantásokat és a szexjeleneteket, amiket az HBO kezdett el hajdanán. Ennyivel le lehet ültetnie azokat is, akiknek a történelem maximum a történelemkönyvekben számított. Külön kiemelném, hogy olyan színésznőket sikerült összecastingolni, akik szilikon nélküli élet mellett tették le a voksukat. (Bár az sincs kizárva, hogy akar egy-kettő, de legalább jól álcázták.

Foglalkozzunk Camelottal, amelynek a felvirágzására várunk. Mikor távolból mutatták a várat, egyből a Game of Thrones világa idéződött fel. Miután beléptünk a magára hagyott ősi várba, már csökkent az élethűsége. Egy makettot láttam, amit noha jól raktak össze, viszont egyáltalán nem tudtak arról meggyőzni, hogy tényleg az adott kort írjuk. Kicsit mesebeli lett. Túlságosan érződik rajta a makettság. Reméljük a későbbiekben orvosolják valamelyest. Kár lenne, ha ilyen apróságon bosszankodnék végig.

Sok kritika érte a Josheph Fiennest, aki Merlint alakítja. Nekem speciel tetszett ez a szolgáskodó, „majd én terellek a jó úton stílus”. Jamie Campbell Bowerrel viszont egyet kell értenem, kicsit vakvágányra tévedtek vele. Túlságosan babapofija van egy uralkodóhoz. Lehetett volna valamelyest macsósabbat kilőni a sorból, nem pedig ezt a „szépfiús szőke herceget”, mint a mesékben, aki lovon érkezik a szegény lány falujába.

Nézős lesz. Egy dologgal vette meg, de istenesen, az pedig az 50 percének a 25-nek tűnése. Mozgalmatlan, ám mégis mozgalmas. A későbbiekbe jöhet bármi, reméljük lesz jópár varázslós jelenet. Másrészről, a karakterek bemutatását összecsapottnak éreztem. Camelot se az igazi, valósághű birodalomalap. – Mindezektől eltekintve akkor sem hátrálok meg előle. Viszont a rész zárására mérges voltam. Mint ha filmszakadás lett volna…

This entry has a rating of 3

Kommentáld!

free web stats