A 2018-as év a Google mércéjével

 
Beküldte: Kanyecc 2018 December 24, 10:14-kor a(z) Listamánia témába.

Az ünnepek előtt elhoznám azt a listát, amivel mindig szívesen foglalkozom az év utolsó napjaiban. Ez nem más, mint a Google által kiadott keresési találatok összefoglalója a különböző régiókra szabva. Mindig is érdekelt, hogy mik azok a kulcsszavak, amikre az utcaembere rákeres, hiszen ezekkel lehet plusz olvasókat szerezni a meglévők mellé. Nyilván, ha valaki ezekre koncentrál, akkor jó kis bevételt tud összekaparni reklámokból (nem véletlen az a sok Való Világos cikk a Blikk oldalán). A listát elsőként a globális összegzéssel kezdeném, majd az amerikaival és az angollal folytatnám, végezetül a magyarral zárnám.

Szóval kezdjük a Föld népével, illetve azzal a TOP10-zel, amire a TV-sorozat szegmensben a legtöbb találat érkezett 2018-ban:

01. Story of Yanxi Place / 延禧攻略
02. Altered Carbon (Netflix)
03. Buppesannivas / บุพเพสันนิวาส (thai Line TV)
04. मोटू पतलू (indiai Nickelodeon)
05. Roseanne (ABC)
06. The Haunting of Hill House (Netflix)
07. Lost in Space (Netflix)
08. Grande Fratello (olasz Canale 5)
09. Segundo Sol (brazil Rede Globo)
10. Bodyguard (Netflix)

A globális lista teljesen megújult. Nincs egyetlen egy sorozat se a 2017-es listáról. Nyilván okkal, hiszen a nagycímek éves pihenőn vannak. Mármint biztosra veszem, ha a Stranger Things-ből vagy a Game of Thrones-ból kaptak volna a rajongók új évadot, akkor biztosan felkúsznak a TOP10-be, de így átadták a helyet másoknak. A Netflix ettől függetlenül nem panaszkodhat, mert ő az egyetlen olyan „csatorna”, ami képes több produkcióval is képviseltetni magát a legkedveltebb keresések sorában. Ez pedig arra ad következtetni, hogy berendeléseikkel nagyon eltalálják azt, amire igénye van az utca népének.

A dobogó felső fokára a Story of Yanxi Place állhatott fel, ami egy kínai sorozat. (Remélem nem néztem be a kínai írást és jó fordítást mellékeltem! Mellesleg a fenti kép elvileg hozzákapcsolódó promóciós anyag – ha minden igaz!) A második helyet a Netflix-re érkezett Altered Carbon kaparintotta meg, míg a harmadikat egy thai sorozatnak, a Buppesannivas-nak ítélete oda a kereső nép. Gondolom előbbit és utóbbit senki se nézte, csak Laeta Kalogridis művét?!

Az ősz vége nagydobásának, a Bodyguard-nak is elegendő keresési találatot sikerült összegyűjtenie a 10. hely megszerzésére. Ami meglepő, hogy az ABC-s Roseanneközépmezőnybe küzdötte fel magát. Ilyenkor mindig beigazolódik, hogy jó ötlet a klasszikusokhoz hozzányúlni több évvel/évtizeddel később is. Számomra a legnagyobb meglepetést mégsem ő okozta, hanem az a The Haunted of Hill House, aminek nincs is akkora visszhangja a magyar fronton. Kelendő a rémisztgető horror úgy fest az emberek körében.

(A nem említett sorozatokról azért se nyilatkoznék, mert nem nagyon ismerem őket!)

Az amerikai és a brit lakosság keresettjei:

Kezdjük a sort az amerikaiakkal. Elsőként, ami szemet szúrt az az, hogy két országos sorozatnak is sikerült felkerülnie a TOP10-be, sőt a legjobb 5 között kell számon tartani. Az egyik a Roseanne, az ABC felélesztett klasszikusa, ami a legelőnyösebb helyet szedte össze a jenkiknél, a dobogót. Sejteni lehetett, hogy ott lesz a listájukon, hiszen globálban is megszorongatott több nívósabb produkció címet. Számomra meglepő, mekkora ereje van egy klasszikusnak. Vajon lesz a közeljövőben Friends-remake? Biztosan odaverne mindenkinek, ha meglépné az NBC és felélesztené. A másik az American Idol, ami egy év kihagyást követően az ABC-nél folytatódott. Kis fricskaként is felfogható a sikere, hiszen a Fox-nál nem ment ennyire.

Az érdekességek végére koránt se értem, mert ott a legjobb 10-ben az a Cobra Kai, ami az Youtube Premium által épült be a köztudatba. Hoppá. Ez azért is említésre méltó tény, mert azon Westworld előtt zárt, aminek hype-faktora szerintem sokkal magasabb.

Mutatnám a jenkik teljes mércéjét:

01. Roseanne (ABC)
02. Altered Carbon (Netflix)
03. The Haunting of Hill House (Netflix)
04. American Idol (ABC)
05. Lost in Space (Netflix)
06. Corbra Kai (Youtube Premium)
07. Castle Rock (Hulu)
08. Westworld (HBO)
09. Insatiable (Netflix)
10. On My Block (Netflix)

A briteknél szinte biztos volt, hogy a Celeb vagyok, ments ki innen! listás tag lesz. De ha mégsem, akkor a Big Brother. Mindkettő felkúsztatta magát a TOP10-ba. Szerencsére azért akadnak értelmes produkciók is, hiszen a Killing Eve és a Bodyguarddobogós helyezést ért el. Jegyzem meg, megérdemelten.

A szigetország mércéje az alábbi lett:

01. I’m a Celebrity Get Out of Here! (ITV)
02. Killing Eve (BBC Three)
03. Bodyguard (BBC One)
04. Love Island (ITV)
05. Celebrity Big Brother (Channel 5)
06. Big Broher (Channel 5)
07. The Cry (BBC One)
08. Dancing on Ice (ITV)
09. The Haunting of Hill House (Netflix)
10. Hard Sun (BBC One)

A magyar lakosság legkeresettebb tv-sorozatai:

Az első, mindenképpen abszolút pozitív tény, hogy nincs külföldi produkciócím a magyarok keresései között! Míg tavaly a Stranger Things felpofátlankodott a TOP10-es listákra, addig idén tényleg csak a hazai termelés került fókuszba, aminek örülök, mert ez is azt bizonyítja, hogy igenis van igény a saját gyártású produkciókra.

Azzal tisztában voltam, hogy egyetlen valóság show-k, a Való Világ felférkőzik a listára, de azzal nem, hogy behúzza a dobogó legfelső fokát. Nyilván kell ehhez az a mértékű cikk mennyiség, ami hozzákapcsolódik – és most is a szennylapok cikkáradatárra célzom, illetve azoknak az oldaláéra, amik ezzel akartak plusz nézőszámot szerezni.

Jól teljesített a Korhatáros szerelem. Valószínűleg az 1. évad nyomott többet a latba, mint sem a második, ahol eléggé megfáradt a történet, de arra elegendő volt, hogy a jobb nézettséggel futó X-Faktor ezen a fronton maga mögé utasítsa. Azért ez nem rossz teljesítmény egy heti saját sorozattól úgy, hogy közben volt konkurenciája – A mi kis falunk vagy A Tanár – szép számmal.

Mutatnám a listát Ránk szabva:

01. Való Világ (RTL2)
02. Korhatáros szerelem (Tv2)
03. X-Faktor (RTL Klub)
04. Nyerő Páros (RTL Klub)
05. 200 első randi (Viasat3)
06. Aranyélet (HBO)
07. A mi kis falunk (RTL Klub)
08. Survivor (RTL Klub)
09. Sztárban Sztár (TV2)
10. A dal (DunaTV)

A végén már csak annyit jegyeznék meg, hogy azért akad egy olyan tévésorozat is, amiről érdemes külön megemlékezni, mert egy fizetős csatornán fut. Bizony, az Aranyéletről volna szó, ami az HBO-n zárta pályafutását ősz folyamán. Az RTL-es A mi kis falunknál is több keresési találatot szedett össze, így jár a képzeletbeli taps neki! [TAPS]

Tali jövőre! Kíváncsi leszek, mennyit változik.

Kommentáld!

2017-es év a Google mércéjével

 
Beküldte: Kanyecc 2018 January 6, 11:41-kor a(z) Listamánia témába.

Általában az év utolsó napjára szoktam ütemezni a Google keresési találatokra fókuszáló kimutatást, azonban 2017-ben megcsúsztam vele. Még mindig időben vagyunk! Az esztendő végén szinten mindenhol listamániáztak, így a világ legnagyobb keresőjétől se várjunk mást. Ők is összegyűjtötték azt, hogy az egyes országokra mire kerestek a legtöbben, illetve csináltak hozzájuk különféle alkategóriákat is, mert biztosan több találat érkezett Justin Bieber nevére, mint a The CW-s Rivadale-ére. Nem is szaporítanám tovább szót, nézzük meg, hogy 2017-ben a Google-ön keresztül mely találatok voltak a legnépszerűbbek – természetesen csak a tévésorozatok szekcióját fogom érinteni, így aki tovább szeretne tájékozódni, az keresse fel a hivatalos oldalukat.

Első körben vessünk egy pillantást arra, hogy világszerte mire kerestek az emberek:

01. Stranger Things (Netflix)
02. 13 Reasons Why (Netflix)
03. Big Brother Brasil (brazil Rede Globo)
04. Game of Thrones (HBO)
05. Iron Fist (Netflix)
06. Bigg Boss (indiai Colors)
07. Riverdale (The CW)
08. American Gods (Starz)
09. The Kapil Sharma Show (indiai Sony TV)
10. Mindhunter (Netflix)

Telítődött a piac. Míg a 2016-os évben a Netflix a TOP10-ben hat helyet is magáénak tudhatott, addig most, 2017-ben már csak 4-et. Az év vesztese az HBO lett, ami egyetlen sorozattal, a Game of Thrones-szal szerezte meg a negyedik helyet, azaz immáron nem tud annyi embert megmozgatni, mint hajdanán, holott ez volt az utolsóelőtti etapja, amire az átlagnál többet kellett várnunk. Nyugalom, tavaly se sikerült a dobogóra felküzdenie magát, viszont, hogy számokban mekkora az eltérés mértéke, azt csak a Google tudhatja.

A dobogó legfelső fokán a Stranger Things zárt, ami adja magát, hiszen nyár vége (lényegében a Comic Con) óta gyártódott folyamatosan a tartalom hozzá, és azt se feledjük el, hogy az első évadjával beírta magát a 2010-2020-as évek tévés történelmébe egyedi koncepciójával és megvalósításával. Hasonlót robbantott a 13 Reason Why, amin megint csak nem kell csodálkozni. Számomra a totál kérdőjel a Big Brother brazil változata lett. A TOP10-be felfért a The CW egyik koncepciója is, a Riverdale, amit elkezdhetünk kultsorozat jelzővel illetni? Fura, hogy a nagy DC-művek közül egy sem kapott helyet a keresési listán, illetve az még furább, hogy a Marvel-univerzumból az Iron Fist képviselteti csak magát – lehet azért, mert sokan nem tudják, hogy ki is a karaktere és miként kapcsolódik a képregényvilághoz?

Az amerikaiakra szűkítve a listát már némiképp átalakul a lista. Feljebb kúszik a Game of Thrones, bár a Netflix-es gyermek színészekhez még így is kevés George R.R. Martin műve. Meglepő, de a The Good Doctor is képviselteti magát őszi újoncként a 2017-es listán. Ergo, az ABC tényleg jól döntött a berendelését illetően, mert a nézők nem csak a képernyőn keresték. Mutatnám a TOP10-üket:

01. 13 Reasons Why (Netflix)
02. Game of Thrones (HBO)
03. This is Us (NBC)
04. Iron Fist (Netflix)
05. Riverdale (The CW)
06. Bachelor in Paradise (ABC)
07. The Good Doctor (ABC)
08. Santa Clarita Diet (Netflix)
09. Big Little Lies (HBO)
10. American Gods (Staz)

Tavaly kimaradt a szórásból a brit részleg, azonban most kivételt teszek. Megmutatnám, hogy a szigetországban, melyek voltak azok a koncepciók, amikre a legtöbb találatot dobta a keresőóriás. Természetesen van átfedés a globál és az amerikai TOP-lista között.

01. 13 Reasons Why (Netflix)
02. I’m A Celebrity Get Me Out Of Here! (ITV)
03. Celebrity Big Brother (Channel 5)
04. Game of Thrones (HBO)
05. Peaky Blinders (BBC One)
06. Three Girls (BBC One)
07. Strictly Come Dancing (BBC One)
08. Taboo (BBC One)
09. Little Boy Blue (ITV)
10. Love Island (ITV)

A magyarok keresései:

Mi a helyzet Magyarországon? – jogosan tehetjük fel a kérdés. Olykor a nézettségi mutatók árulkodók lehetnek, de van úgy, hogy a bulvár is megtolja és eltorzítja a keresési találatok top-listáját. No, mutatnám előbb a magyar tévés szegmens listáját, aztán lentebb elemzek egyet:

01. X-Faktor (RTL Klub)
02. Exek az édenben (Viasat3)
03. Survivor (RTL Klub)
04. Feleségek luxuskivitelben (Viasat3)
05. Stranger Things (Netflix)
06. Ázsia Expressz (Tv2)
07. Házasság első látásra (RTL Klub)
08. A mi kis falunk (RTL Klub)
09. Holnap tali (PetőfiTV)
10. Fatmagül (Tv2)

Az RTL Klub kihúzhatja magát, mert nem csak a 18-49 évesek körében nyerte az évet nézettség szempontból, hanem a keresési óriás találati listája alapján is, ugyanis a TOP10-ben 4 sorozatuk szerepel, míg a TV2-nek csak kettő! Elsőre, ami számomra a legfurább, hogy sehol sincs a Nagy Duett vagy a Sztárban Sztár. A jelek szerint kevés a keresés ezekre, ellenben cseppet sem lep meg, hogy a bulvár által megtámogatott produkciók ott vannak a TOP5-ben, mint pl.: az X-Faktor, a Feleségek luxuskivitelben vagy az Exek az édenben. Az Ázsia expressz pont lecsúszott, holott Berki Krisztián által kapott elég tartalmat a szennylapok által.

Mosolyt csalt a számra az a kósza tény, hogy a magyaroknál sem egy ismeretlen cím a Stranger Things, ugyanis 2017-ben többször dobta ki a Google, mint a Fatmagül-t – bár utóbbinál fel is merül a keresztkérdés, hogy miért kereshettek rá az emberek? Fingom sincs.

A fenti TOP10 tanulsága, hogy érdemes saját gyártású produkciókba fektetni a tévécsatornáknak a büdzséjük egy részét, mert a megtérülést a keresési találatok is segíthetik. Ott A mi kis falunk, mint a 2017-es év telitalálatos komédiája. Örülök is neki, hogy azért egy értelmes dolognak sikerült magát beküzdenie a legek tízébe.

Ennyi volt tehát a 2017-es esztendő a Google mércéjével.

Kommentáld!

2016-os év a Google mércéjével

 
Beküldte: Kanyecc 2016 December 31, 16:37-kor a(z) Listamánia témába.

Órák múlva újabb esztendőt tudhatunk magunk mögött, ami egyben a midseason kezdetét is jelenti. Sokak január 1-jét a Sherlock-kal azonosítják, hiszen hosszabb szünet után folytatódik a detektív kalandozása újabb részekkel. Mielőtt ez megtörténne, azt mondom listamániázzunk. 2016-ban már csak egyet fogok hozni nektek, a Google-ét, melyben arra kaphatjuk meg a választ, hogy Mire keresett az ember a TV-s szekcióban? Engem érdekel az ilyen, hiszen megint hozhatnám a sablon dumát, mely szerint ez is egyfajta elismerést gyűjtő szegmens. Amire vagy Akire a legtöbben keresnek, az bizony nézettséget és bevételt generál. Nos, a kérdés adott, már csak a válasszal vagyok adós.

Első körben mutatnám azt a listát, ami világméretű, tehát erre keresett a Föld népe 2016-ben:

01. Stranger Things (Netflix)
02. Westworld (HBO)
03. Luke Cage (Netflix)
04. Game of Thrones (Netflix)
05. Black Mirror (Netflix)
06. Fuller House (Netflix)
07. The Crown (Netflix) / 08. The Night of (HBO) / 09. 太陽 的 後裔 / Descendants of the Sun (dél-koreai KBS2) / 10. Soy Luna (argentin Disney)

A Netflix és az HBO osztozik a TOP10 80%-án. Nem semmi. Várható módon minden papírforma szerint történet a Google-nél, hiszen a Stranger Things-nek akkora kritikai visszhangja volt, hogy aki még nem is akarta megnézni, az is rákeresett: mi a szösz ez. Az dobogó második fokán az ősz sorozata, a Westworld zárt. Megint csak számítani lehetett a sikerére. Talán, ami egy kicsit meglepett, az a Game of Thrones dobogóról való lecsúszása, ami arra ad következtetni, hogy a produkciót körül ölelő hype egyre csak csökken.

A futottak még… részlegben jó látni a The Night of…-ot, ami részemről a 2016-os év TOP3-jában simán helyet foglal. Meglepett a Luke Cage népszerűsége, amit a Marvel-láznak tudhatnék be legfőképpen. A lista végén egy dél-koreai és egy argentin ötlet is helyet foglal – utóbbi a magyaroknak se lehet ismeretlen, mivel szeptember 5-én mutatták be idehaza. Mutatnék hozzá egy előzetest, aki kedvet kapna hozzá, keresse a neten!

Szűkítsük a listát, most foglalkozzunk csak a jenkikkel:

01. Stranger Things (Netflix)
02. Making a Murderer (Netflix)
03. Fuller House (Netflix)
04. Westworld (HBO)
05. The People v. O.J. Simpson: American Crime Story (FX)
06. Game of Thrones (HBO)
07. Luke Cage (Netflix) / 08. American Horror Story (FX) / 09. Lip Sync Battle (SpikeTV) / 10. Dancing with the Stars (ABC)

Jó látni, hogy a lista csak részlegesen ismétlődik. Az USA-ban is a Stranger Things volt a legkeresettebb sorozat 2016-ban. Sőt, folytatnám… A dobogó mindegyikét fokán Netflix produkció foglal helyet, ami ejha! Tényleg ennyire túlnyúlt az HBO-n egy stream oldal? Minden jel erre ad következtetni. És igazat kell adnom magamnak, mivel a Game of Thrones lufija leereszteni látszik, hiszen a Westworld-re többen kerestek. Nyilván az újdonság és az egyediség is közrejátszik, de a tény az tény. Az FX-nek is feltűnik két ötlete.

A magyarok keresései:

Miután már tudjuk, hogy a világ népe és a jenkik mire kerestek 2016-ban a tévés szekcióban, nézzük meg a magyarokat. A listából sok minden leszűrhető, így előbb mutatnám a sokkoló tényeket, mert tényleg felesleges előre ellőni a poénos valóságot.

01. X-Faktor (RTL Klub)
02. Való Világ 8 (RTL II)
03. Star Academy (Tv2)
04. Ádám keresi Évát (Viasat3)
05. Nagy Duett (Tv2)
06. Nyerő Páros (RTL Klub)
07. Farm (RTL Klub) / 08. A Dal 2016 (DunaTV) / 09. Édes Élet (SuperTV2) / 10. Sztárban Sztár (Tv2)

A dobogóra felkúszott a Tv2 legdrágább bukása, a Star Academy. Meglepetés még sincs az arcomon, mert jómagam is a különféle hazai oldalakról informálódtam: miként hanyatlik, miként válik a földdel egyenlővé. A csatorna számára ez az a lista, ahol a SA sikereket ért el, ugyanis sokkal többen kerestek rá, mint a Sztárban Sztárra vagy az Édes Életre. Maradva a Tv2-nél, az is meglepetés, miszerint az év legnézettebb showműsorát a Nagy Duett lenyomta a Google-mércéjében. Ezért mondom állandóan, hogy a nézettségi mutatók egy dolog, de ha az internet népe kellően fel tudja kapni, akkor bizony muszáj folytatni. Lásd: Jersey Shore, ami egyik pillanatról a másikra vált népszerűvé.

Természetesen az RTL Klub nyerte az esztendőt az X-Faktorral, amit a Való Világ követett. Itt már torz mutatókról beszélhetünk, mert a siker nem egyenlő a minőséggel. Mindkét produkcióról ordít a fáradság, mégis a csatorna addig adagolja a magyar emberekbe, míg azok szervezete teljes mértékben ki nem löki magából. Az viszont tény, hogy a butítást szeretjük. Való Világ a dobogón, ahogy a beköltözés ripacskodás is az SA személyében, de a 7. helyre bekúszott a Farm is, ahol megint csak minden volt az értelmiségen kívül.

A listából más is leszűrhető: nem befolyásol minket a jenki sorozatgyártás. Hiába imádják idehaza több ezren/millióan a The Walking Dead-et, a Trónok harcát vagy a Westworld-öt, ezek a produkciók nem kerültek a TOP10-be, de tippre még a TOP20-ba se találnánk.

Kommentáld!

2016 legtöltöttebb sorozatai

 
Beküldte: Kanyecc 2016 December 29, 20:16-kor a(z) Listamánia témába.

Előzmény: 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009

2016 is sok meglepetéssel büszkélkedett a sorozatgyártás terén. Jött sok ígéretesnek tűnő pilotötlet, kicsit kedvesebb lelkesítő előzetes, illetve néhány olyan sorozatévad, amire senki sem tudott nemet mondani. Miben mérik egy sorozat sikerét? – Jogosan tehetnénk fel a kérdést, de értelmes választ aligha kapnánk, ami minden fél számára kielégítő és elfogadott. Valahol a nézettségre esküsznek, valahol a különböző célközönségi mutatókra, valahol a torrentről való töltöttségre, valahol pedig a social network világában történi beszéltettetésre. Bármelyikre is helyeződjön a hangsúly, olyan produkciót úgy se találunk, ami mindegyiket egyaránt lefedi. Ezzel nincs is baj, hiszen így lehet különféle versenyhelyzeteket teremteni.

Nos, félre a mellébeszéddel, hiszen órákon keresztül tudnám mesélni, mennyire telt a tévés világ. Helyette foglalkozzunk a TorrentFreak.com weboldal éves listájával, miszerint a torrent népe mit töltött 2016-ban a legintenzívebben?!

…Trónok harcát meg The Walking Dead-et! Ami jó, az kell a népnek… Na jó, hagyjuk egy ezt a szar szöveget, mert nincs igazság benne. Az a harci helyzet, hogy a TOP3-ban nem sok változás történt. A kétharmada változatlan, viszont a dobogó alsó fokára felkerült egy újonc, ami megbeszélgettette ősszel a tévés közönséget. A Westworld-ről volna szó, ami jogosan taszította le a trónról a túl hype-olt és megfáradt Agymenőket. Előbbi kettőről már nem tudnám ugyanezt szívből leírni. Inkább csak azért töltik, mert már tölteni kell.

A TOP 4-5-ben is akad változás, hiszen a The Flashahogy a nézettségi mutatók is bizonyítják – közkedveltebbé vált az Arrow-hoz képest. Fura, hogy a The CW sorozatai ennyire bekebelezik a tévézőket. Sehogy a TOP10-ben egy Netflix-es Marvel-széria. Nyilván az is tölthető, hiszen felkerül a netre, mégis elmarad hozzájuk képest.

A lista tartalmaz még két meglepetést. Az egyik a The Grand Tour az Amazon részéről. Ez hogy került oda? Fingom sincs, de felteszi a keresztkérdést, hogy a 11. helyen lévő mennyivel maradt le tőle? Tippre, nem sokkal. Illetve a Lucifer, ami beérett az 1. évadjával.

Íme a lista:

01. Game of Thrones (HBO) – stagnált
02. The Walking Dead (AMC) – stagnált
03. Westworld (HBO) – újonc
04. The Flash (The CW) – 2015-ben 5. helyen zárt
05. Arrow (The CW) – 2015-ben a 4. helyen zárt
06. The Big Bang Theory (CBS) – 2015-ben a 3. helyen zárt
07. Vikings (History) – stagnált
08. Lucifer (Fox) – újként a TOP10-ben
09. Suits (USA) – 2015-ben a 10. helyen zárt
10. The Grand Tour (Amazon ) – újonc

 

3 Hozzászólás

2015 legtöltöttebb sorozatai

 
Beküldte: Kanyecc 2015 December 28, 18:38-kor a(z) Listamánia témába.

Előzmény: 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009

A két ünnep között mindig megszoktam nézni, hogy az előző évben milyen cikkeket írtunk. Akadnak visszatérő témák, mint a mostani. A sorozatnézők cirka 70%-a torrentről szerzi be a betevőjét. A maradék mostanra átpártolt a streames oldalak adta videotéka stílusú nézési stílusra (ilyen pl.: Hulu, Netflix, Amazon, Yahoo, stb.), illetve akadnak azért olyanok is, akik tévén keresztül csekkolják az új részeket kedvencükből. Ők vannak a legelhanyagolhatóbb számban. A P2P világot nem lehet kiírtani. Míg nem jön jobb ingyenes megoldás, addig a túlnyomó többség ezt a variánst választja, mert csak a havi netköltségébe kerül. Se többe.

Nem lehet figyelmen kívül hagyni a stream oldalakat, hiszen az előző évekhez képest egyre jobban elterjedtek, főleg, mióta saját tartalmakkal próbálják egyedibbé tenni a kínálatukat. A Netflix és az Amazon a jelenlegi nagyágyú, és várhatóan egyre nagyobb szeletet fognak lecsapni a torrentvilágtól, de az még a távolabbi jövő. 2020 utáni…

Addig marad nekünk a torrentmerő, illetve a kérdés: mi változott tavalyhoz képest?

A TOP3-ban semmi az égadta világon. Immáron két éve változatlan a dobogó. Csak a töltöttség mértéke módosult. A Game of Thrones olyan kiugró mutatókkal rukkolt elő, amihez foghatót még sose tapasztalhattunk. 14.4 millióan töltötték le az epizódjait. Ez a tavalyi 8 millióhoz képest brutális növekedés. Külön kiemelném a The Walking Dead-et, amit többen néznek élőben, mint utóban. Nyilván akad ilyen is.

Akadnak újoncok, mint pl.: az USA Network-ös Mr. Robot, vagy a CBS-es Supergirl. A TOP10-ből leszorult a South Park, sehol egy animációs ötlet, ami ritka. Azon pedig pláne meglepődtem, hogy a stream oldalak népszerűbb újoncai – pl.: Daredevil, Jessica Jones – nem kerül a TorrentFreak.com oldalán megemlítésre se.

Mutatnám 2015 legkedveltebb sorozatait a torrentezők körében. Mennyire reális a lista? Ti a tízből mennyit töltetek? 

01. Game of Thrones (HBO) – 14.400 millió (HH: 8.110M)
02. The Walking Dead (AMC) – 6.900 millió (HH: 15.780M)
03. The Big Bang Theory (CBS) – 4.400 millió (HH: 18.300M)
04. Arrow (The CW) – 3.900 millió (HH: 3.920M)
05. The Flash (The CW) – 3.600 millió (HH: 4.010M)
06. Mr. Robot (USA) – 3.500 millió (HH: 1.750M)
07. Vikings (History) – 3.300 millió (HH: 5.010M)
08. Supergirl (CBS) – 3.000 millió (HH: 12.960M)
09. The Blacklist (NBC) – 2.900 millió (HH: 10.110M)
10. Suits (USA) – 2.600 millió (HH: 2.380M)

A zárójelben – a HH szó mellett – a teljes lakosság nézettségi átlaga tekinthető, de tippre az előző évekhez hasonlóan ez az évadátlagok DVR-átlagai.

Kommentáld!

2015 első felének legvárósabb premierjei

 
Beküldte: Kanyecc 2015 January 7, 12:16-kor a(z) Listamánia témába.

Próbáltam kivonni magam a listamániázásból, melyet a két ünnep között szinte minden blog végre hajtott, de egyszerűen nem megy. Ki kell írnom magamból, hogy melyik azok a sorozatok, melyeknek a premierjét vagy a visszatérését várom.

Azért is tartom fontosnak ezt a cikket, mert 2014-es év se volt gyenge, de 2015-ös is számtalan meglepetést tartogat. Arról persze nincs infó, hogy ősszel és télen mit kapunk, bár kezd összeállni a pilotkínálat a csatornáknál, de még náluk is nagy a homály: melyik kap zöld utat, melyik megy vakvágányra vagy éppen kerül passzolásra. Most ne a távoli, inkább a közelebbi jövőre koncentráljatok, maximum májusig, annál előrébb úgy se tudunk tervezni. (Mennyivel egyszerűbb helyzete van ilyen téren a filmes szekciónak, ahol akár két évre előre fixen tudják a dátumokat, gondolok itt egy Star Trek 3-ra vagy Star Wars-ra. De hát mi nem ők vagyunk, mi jobbak vagyunk, nem véletlenül kerül át egyre több filmes sztár sorozatba.)

Szóval a következő lista szigorúan az által legjobbnak vélt premierekre teszi a hangsúlyt. Biztosan lesznek eltérések másokhoz képest, de ezt majd hozzászólás formájában lehet tudatni velem/velük. Tehát nézzük!

10. Banshee – 3. évad (Cinemax)

10830629_667017283407576_2716358246457183090_o

Premier: január 9.

Nálam a lista hátsó részére fért fel, de csak azért, mert a 2. évadból még akad egy pár epizód (szám szerint hat!), amit pótolnom kell a napokban, hogy szinten legyek a startra. Ami viszont dereng tavalyról, hogy baromira meglepett, nagyon jó képi világot szállítanak és a kikapcsolódást az akcióval zseniálisan kapcsolják össze. Már pedig kell jóféle akciósorozat a sorozat részlegre, nem szólhat minden krimi a gyors ügylezárásokról vagy éppen a hosszan elnyújtott nyomozásokról. 2013-ban abszolút az év meglepetése volt, főleg mert nem néztem volna ki belőle a sikert – ez alatt pedig a kritikai és nézői pozitív visszhangot értem.

9. Cougar Town6. évad (TBS)

Premier: január 6.

Na, nem kell leszólni. Attól, hogy nem írok egyedi sorozatokat, még az egyik – jelenleg is futó, ám befejezés előtt álló – legjobb komédiák egyike, amit az ABC elkaszált, de a TBS átvett és tovább éltetett még egy kicsit. Számomra a jelenléte olyan, mint másoknál a Community-e. Ez az a visszatérő, melynek epizódjait bármennyiszer szívesen visszanézem. Ugyanúgy röhögök a poénjain, már-már Scrubs minőséget szállít családi felállásban, amihez hasonlót nem hiszem hogy bármikor is fogunk kapni. Elfér tehát a listán.

8. Unbreakable Kimmy Schmidt (NBC Netflix)

10924634_902723309761204_2017014842107903648_o

Premier: március 6.

Nem is tudom, hogy miért várom az NBC által törölt újoncot. TOP10-be talán azért kerülhetett fel, mert egy kaszát követően a Netflix felkarolta és még be is rendelt mellé +1 évadot. Tehát most kettő van zsebben. Azon tűnődtem, hogy mit láthattak benne, amit az NBC nem. A készítőgárda magáért beszélő, hiszen Tina Fey és Robert Carlock páros bizonyított már többször a szakmában, míg Ellie Kemper, aki megkapta a naiv lány szerepét még a The Office-ból lehet ismerős, ahol Erin karakterét játszotta el.

Tovább…

Kommentáld!

2014 legtöltöttebb sorozatai

 
Beküldte: Kanyecc 2014 December 28, 17:17-kor a(z) Listamánia témába.

Ez már nálunk hagyomány. A legtöbb sorozatnéző netről szerzi be a betevőjét. Maximum akkor változhat a felállás, ha betör az országunkba a Netflix vagy más streames oldalak, amik külföldön hódítanak – bár akkor se, hiszen ahhoz is kell az internet, na mindegy, értitek hogy értem remélem. Van rá esély, hogy 3-4 év múlva már mindenki magamögött hagyja a kalózkodást, főleg ha röhejes áron jutunk hozzá a napi sorozatadagunkhoz. Idehaza az HBO Go és On Demand próbálkozik a napra készséggel, bár annyira még nem érzem őket erősnek, olcsónak, így marad a nép többsége az illegális tevékenységnél.

2009 óta tartjuk számon, hogy melyik sorozat a legfelkapottabb a torrent világában. Nem akarnám ismételni tavalyi és azelőtti önmagam, ezért inkább csak linkelném a 2013-as kimutatást, melyben az előzőek linkjei is fel vannak tüntetve.

A nagy kérdés: Történt-e változás a TOP3-ban?

Nos, minimális igen, de túl sok aligha. Maradt a trónon a Trónok harca (haha, micsoda szópoén). Elég szépet növekedett. Tavaly 5.9 millió körül töltötték, most ez 27%-kal megugrott. Bár azt is olvastam, hogy elég jó lett a széria. Búcsúzott a Breaking Bad 2013-ban, így a helyét mindenképp pótolni kellett valamivel. Mondhatni a No.3-4 lépet egyet-egyet előrébb. Számomra totál meglepetés a Suits fix jelenléte a TOP10-ben. Egyszerűen nem tudok azonosulni vele, pedig az USA legnézettebb sorozata. (2014-es átlag szempontjából 2.61 millióan nézték, míg az őt követő Royal Pains-t 2.02 millióan.)

Abszolút jó látni a Vikings-et a 10 legtöltöttebb között. Nem csúszott le 2013-hoz képest, nem csökkent a lelkesedése a rajongóknak. További meglepetés a Grey’s Anatomy, ami 2010-ben már nem fért fel. Anno 2009-ben elcsípte a 9. helyet, most, 5 évvel később pedig a 7-diket, és még növekedett is.

01. Game of Thrones – 8.100 millió (HH: 7.160M)
02. The Walking Dead – 4.800 millió (HH: 17.290M)
03. The Big Bang Theory – 3.900 millió (HH: 18.240M)
04. How I Met Your Mother – 3.500 millió (HH: 13.130M)
05. Gotham – 3.200 millió (HH: 11.810M)
06. Arrow – 2.900 millió (HH: 3.920M)
07. Grey’s Anatomy – 2.800 millió (HH: 9.810M)
08. Vikings – 2.700 millió (HH: 3.560M)
09. Suits – 2.500 millió (HH: 2.800M)
10. South Park – 2.400 millió (HH: 2.400M)

Zárójelben – HH szó mellett – a teljes lakosságos nézettségi átlag olvasható, szerintem DVR adatokkal együtt, hiszen a Gotham még a kezdetekben se volt 10 millió felett.

Kommentáld!

2014-es év a Google-mércéjével

 
Beküldte: Kanyecc 2014 December 18, 0:40-kor a(z) Listamánia témába.

10847162_955789417784382_6698611803820052555_o

Eltelt egy újabb esztendő. Mi még mindig itt. Kb. 3 évvel ezelőtt találtam rá a Google által összeszedett kimutatásra, mely az adott évet értékeli. Mégis csak a Föld legnagyobb keresőóriásáról van szó. Minden, amit beütünk a keresőmotorjukba az elkönyvelésre kerül. Szerintem nem kell bemutatni, hogy mekkora adathalász folyik azáltal, hogy valaki beírja a „Kis Pista” szöveget. Na, de ne térjünk el a lényegtől. Kíváncsiak vagyunk, azért információra éhezünk. Ennek érdekében használjuk őket, melynek nyoma marad. A nyomok pedig lehet kategorizálni. Pl: úgy, hogy a 2014-es évben mely tévésorozatokra kerestek a legtöbb Amerikában:

01. Game of Thrones
02. No, You Shut Up!
03. True Detective
04. Orange is the New Black
05. Blood, Sweat & Heels
06. The Following / 07. House of Cards / 08. Gotham / 09. South Park / 10. American Horror Story.

Bizony. Ez is számít. Az első helyen már meg se lepődöm. A No, You Shut Up! és a Blood, Sweat & Heels még nekem is ismeretlen. Előbbi David Javerbaum által vezetett talkshow, ami a Fusion Channel műsorán fut. (Életemben nem hallottam egyikről se.) A másik a Bravo csatornának a 2014 januárjában startolt reality-je, ami jövőre térhet vissza.

A többieket nem kell bemutatni. Számomra a legnagyobb meglepetést a Gotham szállította, hiszen mégis csak beelőzte a South Park-ot, melynek hírneve némileg megkopott. A többiek adták magukat.

A legfelkapottabb színészek között a 2. helyen szerepel Matthew McConaughey, akit a True Detective-ben láthattuk. Sorozatos vonatkoztatásban a TOP10 utolsó helyét sikerült Laurence Fishburne-nek is megszereznie, bár ha lemaradt se hiányoltam volna. A színésznőknél Betty White a dobogó alsófokát csípte el a Hot in Cleveland-del, míg a 8. helyen Lena Dunham a Girls-szel volt elég népszerű.

Magyar szemmel:

Ugorjunk egyet, hiszen a „magyar vagyok, nem turista” szövegre hivatkozva érdemes átvenni, hogy a magyar ember mit keresett a keresőóriásban. Első ízben vegyük górcső alá a legfelkapottabb tévésorozatokat, melynél az alábbi TOP10 alakult ki:

01. Való Világ 6
02. Eurovision 2014
03. Éjjel-nappal Budapest
04. A Dal 2014
05. Sztárban sztár
06. Édes élet / 07. Oscar 2014 / 08. Rising Star / 09. X Faktor 2014 / 10. Violetta

Számomra csupa ismerős műsorok és sorozatok. Meg se lepődöm a Való Világ népszerűségén, hiszen jómagam is néztem a népbutítást – de csak interneten. Az m1-nek az Eurovision 2014 és A Dal 2014 hozott némi netes forgalmat. Illetve a meglepetés kategóriát erősíti még a Disney-től a Violetta. Befért a 10 legfelkapottabb közé.

Felkapott magyar személyek sorában a dobogón: Aleska Diamond, Bajor Imre és Berki Krisztián végzett, akiket Győzike és Novák Angéla követett.

További érdekesség:

A végére pedig még egy kis érdekesség, hogy a briteknél melyek voltak a legtöbbet keresett tévésorozatok 2014-ben:

01. Peppa Pig
02. Eastenders
03. Game of Thrones
04. Big Brother UK
05. Coronation Street
06. Hollyoaks / 07. X Factor / 08. Strictly Come Dancing / 09. Emmerdale / 10. Big Bang Theory

Kommentáld!

2013 legtöltöttebb sorozatai

 
Beküldte: Kanyecc 2013 December 25, 21:38-kor a(z) Listamánia témába.

Lassan már hagyomány, hogy minden évben fellátogatunk karácsony időszakába a TorrentFreak.com oldalára, mert ekkor adják ki azt a listát, ami az emberiség sorozat iránti rajongását tükrözi a legjobban. Néha jófejségből feldobtuk az egyes újoncok pilot részeit Gurutube-ra, azonban a szabadidőnk fogyásával örülünk, ha eljutunk a napi sorozatadagunk beviteléhez. Így marad a net mindenki számára, mert biztosra veszem, hogy kevésen vagyunk olyanok, akik fizetnek azért, hogy megnézhessék kedvencük új részét. Ergo, marad a stream és a torrent – én utóbbit részesítem előnyben, szeretem magaménak tudni.

2009 óta számolunk be arról, hogy mely „ötletek” voltak a legkelendőbbek. Akkor a Heroes-t néztük agyba-főbe, 2010-ben a Lost kapta a legnagyobb odafigyelést, 2011- ben a Dexter, míg tavaly a Game of Thrones.

Jó látni, hogy a lista változott ­– ismételten. Igaz a trón marad a Trónok harcáé, azaz kezd kialakulni egy megszakíthatatlan folyamat, amit talán a minőség romlása vagy az érdektelenség tud csak megszakítani. Átlagba 5.9 millióan töltötték, ami már csak azért is önmagában egy meglepő dolog, mert 5.5 milliós átlagnézettséggel futott. Tehát a DVR-számok nagyban megdobták a végső nézettségét, amit azért tudat alatt lehet sejteni. (Nem véletlenül jegyezte meg az egyik készítője, hogy nem zavarják őket a „kalóz” nézők.)

A futottak még kategóriában helyet kapott az egyik kedvencem is (a többől), a Vikings, ami bekerült a TOP10-be, ahogy az Arrow is.

TOP-lista az alábbi:

01. Game of Thrones – 5.900M (HH: 5.500M)
02. Breaking Bad – 4.200M (HH: 10.280M)
03. The Walking Dead – 3.600M (HH: 16.110M)
04. The Big Bang Theory – 3.400M (HH: 20.440M)
05. Dexter – 3.100M (HH: 2.800M)
06. How I Met Your Mother – 3.000M (HH: 9.400M)
07. Suits – 2.600M (HH: 3.520M)
08. Homeland – 2.400M (HH: 2.380M)
09. Vikings – 2.300M (HH: 6.000M)
10. Arrow – 2.200M (HH: 3.240M)

(Zárójelben az átlagnézettség.)

Kommentáld!

2012 a Google keresései alapján

 
Beküldte: Kanyecc 2012 December 26, 20:47-kor a(z) Hírek,Listamánia,Magyar hírek témába.

Zeitgeist. A Google-nek azon szekciója, ami a kereséseinket dolgozza fel; és tartja számon, hogy évvégén kiadhassa az aloldalán egy éves összegzőt. Csak a kíváncsiság kedvéért megyek végig rajta a magyarokra, a jenkikre és a britekre leszűkítve: hol-mi volt a legkeresettebb, legfelkapottabb 2012-ben.

Kezdjük velünk. A legkeresettebb tv-műsorok az alábbiak voltak:

01. Megasztár
02. X-Faktor
03. Való Világ 5
04. Éden Hotel 2
05. Csillagszületik
06. Showder Klub
07. Összeesküvők
08. Maradj talpon
09. Eurovíziós Dalfesztivál
10. Heti Hetes

Gondolom a Voice – Magyarország hangja azért nem fért bele a TOP10-be, mivel a Tv2 későn kezdett belőle a promózásába. Azért fura, hogy az X-Faktor nézettebb volt a Megasztárnál, mégis több keresés érkezett utóbbira. 2012-ben a magyarok a legtöbbször a „Való Világ 5” szót írták be a Google-be, majd az Olimpia 2012-t és a Megasztárt. A TOP5-be befért még az Éden Hotel 2 is. A legkeresettebb személy pedig VV Vera lett.

A britek és a jenkik kimutatását felsorolásszerűen a tovább mögött találjátok!

Tovább…

Kommentáld!
Következő oldal »

free web stats