Southland – 4 rész után

 
Beküldte: Kanyecc 2009 August 29, 15:47-kor a(z) Southland témába.

Az unalom nagyúr! Tegnap este megfogott a Southland olyannyira, hogy a pilot epizódját követően megnéztem a 4. részéig. Kíváncsi voltam, miképpen fog teljesíteni a light-os The Shield-koppintást, amit sohasem fog lemosni magáról. Egy valamiben biztos vagyok: Ennek a sorozatnak tényleg jobb (!) helye lenne a kábel részlegen. Túl vagyok az évad felén, de semmi változást se észleltem a pilothoz képest, pedig aztán három rész alatt sok mindent csiszolhattak volna.

vlcsnap-258711

A legnagyobb problémám (még mindig!) a káromkodások kisípolása, ami mostanra nagyon idegesítővé vált. Főleg, hogyha nem tudod: Mit akar mondani szerencsétlen színész. Melyik szóval akarja magát kifejezni. Több alkalommal előfordult, hogy káromkodós becézéssel neveztek nevén egy tagot az utcán, de csak egy sípszó hallatszott ekkor. Ha valaki egyszer benevezne a DVD megvásárlására, akkor mindenképpen javaslom neki, hogy várja meg a rendezői/vágatlan verzió megjelenését, amelyben ezt javították, mert részemről ez mostantól mínuszpont a sorozatnak.

A szereplőkkel barátkozom. Egyre többet tudok, persze a névmemóriám több esettben kihagy, de ezt leszámítva az arcok rögződtek bennem. Igazából már a harmadik rész alkalmával tudtam, hogy ki-melyik részlegen foglal helyet és ki a társa. Még sincsenek annyira sokan, mint az az elején leszögeztem, inkább csak a bőségzavarára fognám kijelentésemet.

vlcsnap-246177

Egyre több kérdésre kapjuk meg a választ. Végre! Mindig is kíváncsi voltam, mi a sztorija Ben Sherman karakterének. Mint az később kiderül, nem sok újdonságot raktak hozzá a The O.C.-s szerepéhez. Ez most ironikusan hangozhat, de szó sincs erről, inkább arról, hogy Ben-nek nem volt könnyű gyermekkora (ebben a sorozatban sem). 10 éves korában olyan dolgoknak volt szemtanúja, ami gyökerestül megváltoztatta az életét. Lényegében, az akkori tettek vezették életcéljához, azaz hogy legyen rendőr és ezek mással ne fordulhassanak elő.

Igazából mindenkinek van valamilyen titka. Valaki a házasságával bajlódik, mert kiidegeli a neje hülye szokásaival; valakinek őszintének kell lennie azzal, akit a legjobban szeret; valakinek pedig, el kell felejtenie a múltját és a jövőjére koncentrálnia. Ezért is tartottam jó dolognak belevinni a magánéletet, ha az nem ülteti le a szórakozási faktor, mert most komolyan: Kinek van kedve hallgatni az állandó veszekedést? Na ugye!

vlcsnap-292424

Az ügyekről is essen pár szó. A pilot kritikában nem említettem, de ez nem olyan sorozat, ahol egy epizódban egy – maximum kettő – ügy kap helyet és az epizód végén végleg lezárják. A bevezető részben lelőnek egy feka kisfiút. (Rémlik?) Nos, az a lány, aki segít a rendőröknek még a harmadik epizódban is feltűnik. (Vajon a folytatásban látni fogjuk még?) Ezen kívül, mint a járőrős zsernyákoknak, ki kell vonulniuk civakodó házaspárokhoz, valamint olyan örültekhez, akik csak a macskájukat akarják leszedetni a fájukról. (A valóság persze az, hogy a csóka beszív és lát dolgokat.)

Vannak eléggé extrém ügyek. Ezek a kedvenceim. Minden részben elsütöttek egyet-egyet, már csak ezért érdemes lesz belekóstolni. Mondok egy példát. Adott egy nagyon menü feka csákó, akinek az étkező része egy medence alatt van, ahol a lányok úszkálgatnak. Pár csaja megfujja a járgányát, de neki nem ez a legnagyobb problémája, hanem, hogy magukkal vitték a kutyáját és arra kéri a rendőreit, hogy hozzák neki vissza. Aztán ott van a filmrendezős csóka, akinek sikerült az egyik rendőr bizalmába férkőznie. A mosolygás garantált.

vlcsnap-295551

Jól van összerakva ez a sorozat. Még mindig ezt mondom, ellenben egy idő után kezd snasszá válni. A vicceket megszokjuk, a sok sípolás az agyunkra megy. Már csak a titkok tarthatják a lelket bennünk. Fogalmam sincs, de a maradék részt még a hétvége folyamán le szeretném tudni. Erősen 3/5 volt mindegyik epizód.

Kommentáld!

Southland – 1.01 – Pilot

 
Beküldte: Kanyecc 2009 August 29, 12:35-kor a(z) 2008/09 sorozatai,Pilot,Southland témába.

Megint a jónépre bíztam magam. Sixx az elmúlt két napomat bearanyozta tippjeivel, ezért is emlegetem annyiszor. (Remélem, nem fog megharagudni a sok csuklás miatt.) Most szigony_ adta tippet, azaz nevezzek be a Southland-re, mert sok jót lehet felőle hallani. Hékás! …de hiszen tess már írt róla. (WTF?!) Mi üthetett belé, hogy meg merte nézni ezt a nyomozós, light-os The Shield koppintását? Egy nevet mondok: Ben McKenzie.

vlcsnap-222040

Egyet kell értenem a nép szavával: Ennek a sorozatnak kábelcsatornán a helye, méghozzá az F/X-en. Hogyan került az NBC műsorára? – tenném fel a kérdést a kedves programigazgatónak, merthogy annyira érződik rajta, hogy sokkal többet – de tényleg! – ki lehetne hozni belőle, mint egy döglött kutyán a halál szaga.

Mindez abban nyilvánul meg, hogy sorra kisípolják a káromkodásokat. Hogyan lehetne így utolérni a The Shield-et? Sajnos ez az országos csatornák átka. A kábelcsatornák itt részesülnek jelentős előnyben. Nem hiába hívom fel a figyelmeteket arra, hogy tessék bepróbálni mindet, mert egy teljesen más világ tárul a szemünk elő. Alacsonyobb a projektek költségvetése, ezért sokkal megfontoltabban rendelnek be. Szó sincs pazarlásról. Általában 80-90% esélyük van a folytatás bekérésére, mert már az elején bizakodnak a sikerében.

Ha meg kellene fejtenem a Southland receptjét, hogy elkészítsem, akkor a következőket tenném bele a tálkába: Vegyünk egy kis The Shield-et (ne túl nagy dózisban), vegyítsük a The Wire-rel és némi Third Watch-csal. Ennyi! Megkapjuk a sorozatot. Mindegyiket felfedezhetjük, de leginkább a Kemény zsarukat, ami próbálkoznak jobban megmutatkozni, ellenben ez a fentiek miatt lehetetlen. Ezért is mondják rá, hogy „lájtiban kapjuk a keménykedést”!

vlcsnap-223834

Minden rosszban van valami jó. Itt sincs másképpen. A Southland piszok jól lett összerakva a maga módján. Tény, nincs helye az országos csatornán, de alapjába véve olyan sztorit kapunk, olyan jelenetekkel, ami átértékeli az életünket. Révén, hogy a keményebb Los Angeles-i körzetben állomásozó rendőrök életébe nyújt bepillantást, akiknek mindig résen kell lenniük, mert különben már magukban is tudhatják a golyót.

Az utcák tele vannak drogosokkal, kurvákkal. Mintha a The O.C. egykori sztárja arra következő emlékeztetne: Hékás, az előző sorozatomban Chino-ból (vagy hogy írják) származtam, most pedig pont azon vagyok, hogy egy ilyen helyen tegyek rendet. Na igen, csak ez nem olyan egyszerű. Ben McKenzie, mint újonc zöldfülű tűnik fel a sötét utcákon. Szoknia kell a kegyetlenséget, a „nem fair játszmákat”, mert az életük múlhat rajta. Már a pilot alkalmával rávilágítanak a lényeg: azaz ha nem vagy tökös zsaru, akkor elvérzel. Hiába van szó rendőrökről, hiába áll mögöttük egy rendszer, ezeket a rosszfiúkat semmi sem rettenti el. Ha kell, akkor hidegvérrel lőnek le egy rendőrt megbilincselt kézzel, csakhogy beigazolódjuk állításuk: „Te halott ember vagy!” …majd Puff-puff!

Miben rejlik a titka? Az egész sorozat dokumentarista stílusban lett felvéve. Ezt vegyítették a zord utcai valósággal, amelytől kialakul az emberben a The Shield-feeling. A kamerák nem fixek. (Kézivel is felvehették.) Mindig rajta vannak a „témán”. Belemásznak a főszereplők arcába, csakhogy mindent apró reakciójukat átadják a tévéképernyőn keresztül a nézőknek. A The Office-ban láthattunk hasonlót. (Csakhogy jobban érthetőbb legyen a célzásom.) A gettó szót tessék szó szerint értelmezni. Ott mászkálnak a hangyák mindenütt. Még a józsaru házát se kímélik. Mindenki hallgat, mert hallgatni szent. Bárki bandatag lehet. Ne szólj száj, nem fáj fej alapelv érvényesül, de a zsaruk szerencséjére mindig ráakadnak egy olyan polgárra, aki segítségükre lesz.

vlcsnap-225067

Szereplőkről nehéz szót ejteni, mert rengetegen vannak. Heroes deja vu ezerrel. Nem is csoda, ha az ember a pilot alapján csak a két főszereplő nevét jegyzi meg, mert 10-15 szereplőről simán beszélhetünk. Ott vannak a nyomozók, ott vannak a beépített zsaruk, ott vannak az aktakukacok. Ezen kívül mindenkinek ott van a családja. Igen, ezt se szorítják háttérbe. Van, aki éppen feleségével bajlódik, mert kapcsolata már nem az igazi, vagy olyan, akit senki se vár otthon.

Midseason egyik meglepetése számomra, aminél rögvest darálóra veszem a hangvételt, mert ezt a 7 – már csak hat – epizódot kár lenne kihagynom. Korrekt zsaru dráma koncepciót kaptuk. Nem azt az ijesztgetőst, aminél várjuk a biztos bekövetkeztét. Meglepetésekben gazdag. Sokszor kiszámíthatatlan. Ott van az orrunk előtt a gyilkos, a megoldás, de ha nem vagyunk jártasak a krimikben, akkor könnyedén elsiklunk felette. Tessék leülni elé, mert érdemes. Az NBC különckéje, mert annyi szent, hogy ez a sorozat jobb helyen lenne az F/X-nél, mint náluk.

vlcsnap-225580

(Utószó: Majd kifelejtettem a lényeget: A humara nagyon a helyén van!! Sokszor, nagyon sokszor íroniával fűszerezték.)

Premier: 2009/04/09
Írta: Ann Biderman
Rendezte: Christopher Chulack
Nézettség: 9.86 millió (#4), A18-49: 3.2 (#6)
Szerintem: 4/5

Kommentáld!

Southland – 1.01 – Unknown Trouble

 
Beküldte: tess 2009 April 28, 22:09-kor a(z) 2008/09 sorozatai,Pilot,Southland témába.

Igazából nem vagyok nagy híve a tipikus rendőr drámáknak, mivel valahogy nem tudnak megérinteni. Jó, tudom, hogy sokak szemében ez a drámák csúcsa, de hát ez is olyan, mint a bor vagy a durvább könyvek, fel kell nőni hozzájuk. Tiszta sor, hogy fiatal vagyok még a témához, sőt a célközönség sem én vagyok, de a Southland-et nem lehetett kihagyni. Ennek pedig két oka volt:

  1. Ben McKenzie első értelmes próbálkozása ez a The O.C. óta.
  2. A sorozat creatora nem más, mint az Emmy-díjas Ann Biderman, aki az ominózus díjat még a méltán klasszikus NYPD Blue-ért kapta.

Bevallom nagy érdeklődéssel nem követtem a sorozat alakulását, de azért egy kicsit mégis szíven ütött, hogy az NBC csak 7 részre tart igényt, aminek pedig biztosan nyomós oka van. Elkezdődtek hát a találgatások és hirtelen mindenki a minőségre kezdett el gyanakodni, nem véletlenül teszem hozzá. No, de ez a sorozat tipikusan az, amit nem szabad leírni egyből.

A történet középpontjában a Los Angeles-i rendőri szervek állnak, ahol több egyedi történést kapunk minimális összekötő kapoccsal. Látszólag az egész egy laza egyveleg, de azért ennél mégis több, ám a komplex struktúrától meg bika messze van. A Pilot részben számos apróbb ügyet kísérhettünk végig, de a fő szál mindenképpen az újonc Ben Sherman-é volt, akinek az első napjába pillanthattunk bele…

A sorozat a mostanság inkább csak a filmekben, vagy már ott sem divatos realitásra törekszik, vagy ahogy a sorozat készítői mondták ez egy „raw and authentic look” akarna lenni. Teljes mértékben a realitásra alapoznak, mely elsőre nem is biztos, hogy annyira emészthető a random néző számára. Kezdjük mindjárt azzal, hogy abszolút nincs zene, nincsen semminemű fokozás, csak a brutálisan eredeti külső behatások. Nincsen agyonkontrasztozva a kép sem, helyette azt kapjuk, amit a valóságban is látunk. Nincsenek meggondolatlan lépések, itt minden real megy, nincs hősködés, csak az élet számít és persze a hivatás. Magyarán ez egy az egyben egy nagy hátraarc a Hollywood-i kliségyártásnak.

Ebből következően a színészek is hozzák a teljesen realista karaktereket, méghozzá nem is rosszul. Ben McKenzie (The O.C.) mondjuk tipikusan az a fapofa, aki a tini-drámában is volt anno, de ide pont megy a karaktere. A nagy ász viszont Michael Cudlitz (Standoff), aki aztán tényleg egy vérbeli zsaru a javából. Egyszerűen öröm nézni a játékát, ami nem a rend betartását helyezi a középpontba, hanem a bábáskodó mentorét, akinek a legfőbb célja az életbenmaradásra való nevelés. Zseniális párosítás! Persze emellett van még számos ismerős arc is, de ők valahogy nem kaptak most jelentősebb szerepet ebben a részben, így nem is foglalkoznék velük.

A gond viszont ezzel a koncepcióval csak annyi, mint ami Michael Mann Maimi Vice-ával volt anno. Rém unalmas és idegesítő az egész. Egyszerűen az ember többet akar, várja is a nagy „bummot” de csaknem akar elérkezni. Hiába, a nézőkben elég rendesen ott dolgozik a Hollywood-i sikergyár, amikor már semmi sem elég. Még több akció kell, még több adrenalin és még több pofánverés. Az egészben az a szép, hogy ezt meg is kapjuk, de nem a megszokott klisékkel. Ott van ugye a teljes némaság, ami az elején roppant idegesítő, aztán egyszer csak megszokja az ember. Sőt, ráérez a lényegére és egy egyszerű behatolás is hirtelen izgalmas lesz, kezd pörögni az adrenalin, holott nem is kéne. Hirtelen tisztázódik az emberben, hogy itt minden lehetséges, mivel Pilot-ról van szó meg főleg. Aztán jön a finálé, hirtelen megszólal a zene és ez olyan fülsüketítő, olyan sokkoló, amit nem is vártunk. Jön a záró montázs és a katarzis kiteljesedése, aztán a csend és a belső gondolatok. Nem minden az, aminek elsőre látszik.

Egyszerűen remekül fel lett építve a Pilot, ultra realista és valójában nem ígér semmivel sem többet, mint a valóság. Tipikus példája ez a folyamatos felértékelésnek. Amikor elkezdtem 10 perc után abba akartam hagyni, majd szépen elkezdett fel-fel kúszni a mutató. A gond csak az, hogy nehezen ment az átállás és ez szerintem még egy darabig így is marad. A legnagyobb gond viszont mégsem ez, hanem az NBC. Egy ilyen súlyos drámának nem a populáris közegben lenne a helye, hanem valamelyik kábel adón és ezt a fejesek is tudják, szóval nem véletlen a 7 részes csonka évad.

Részemről tuti folytatni fogom, de nem rögtön. Az élményt még emészteni akarom, aztán majd meglátjuk. Nehezen tudom elképzelni, hogy részenként vigyem, de a darálástól is messze áll. Ez valami új most a számomra, valami olyan, ami megborította az eddigi rendet. Nem látom a végét, mert egyszerűen kiszámíthatatlan és ez a roppant vonzó benne.

This entry has a rating of 3.5

Kommentáld!

free web stats