Life on Mars – 1.03 – My Maharishi is Bigger than Your Maharishi

 
Beküldte: tess 2009 January 29, 16:07-kor a(z) Life on Mars (US) témába.

Premier: 2008/10/23
Írta: Tracy McMillan
Rendezte: Michael Pressman

Hunt teljesen kikészül, amikor megtudja, hogy a körzetében megöltek egy vietnámi veteránt. Carling egyből a hippiket vádolja akárcsak Hunt, de ekkor Annie egy érdekes teóriával áll elő. Szerinte az áldozat meleg volt és ezért verték agyon. Erre az alternatívára viszont csak Tyler vevő, aki a nyomozás során érdekes összefüggéseket vél felfedezni a gyermekkorával…

Megjegyzés: Nagyon úgy fest, hogy az alkotóknak sikerült belőniük a szintet, ami dicséretes így 3 rész után. Egy az egyben hozzák a Pilot-ban felvázolt struktúrát, vagyis a csapaton belüli karakterfejlődést, a laza nyomozást és persze az időutazáshoz kapcsolódó témákat. 

Egyedül csak azt nem értem, hogy a kis hippi csajnak milyen szerepe van az egészben. Én nem lepődnék meg, ha mondjuk, kiderülne, hogy valami családtag, vagy esetleg ő a kulcsa az egésznek. Aztán ott van még Hunt is, aki egyre nagyobb arc lesz. Bár a fokozott brutalitása visszaesett, vagy csak az ABC nem olyan bátor, hogy ezt közölje?

A remek kis történet mellett viszont volt némi hiányosság is. Na, kinek tűnt fel? Bizony, nem volt semmi dinamizmus az egészben. Itt tényleg a drámára mentek rá, ebből adódóan a retro feeling sajna teljesen eltűnt. Pedig azok a zenés üldözéses betétek nagyon ott voltak.

Track list:

“Sweet Cherry Wine” by Tommy James & The Shondells
“I’m Chief Kamanawanalea” by The Turtles
“Just a Little Lovin’ ” by Dusty Springfield
“Reflections of My Life” by Marmalade

This entry has a rating of 3

Kommentáld!

Life on Mars – 1.02 – The Real Adventures of the Unreal Sam Tyler

 
Beküldte: tess 2009 January 27, 20:49-kor a(z) Life on Mars (US) témába.

Premier: 2008/10/16
Írta: Bryan Oh
Rendezte: Michael Katleman

Tyler továbbra sem képes visszatérni a jelenbe, így ’73-ban folytatja tovább azt amihez a legjobban ért, vagyis a bűnözők rács mögé juttatását. Közben pedig belekeveredik egy kacifántos bankrablásba, mely meglehetősen sok gondot okoz neki. Elsőként mindjárt ott van maga a tény, miszerint a rablásban rendőrségi közreműködést vél felfedezni, amiről Hunt persze hallani se akar. Aztán ott van még Carling féltékenykedése és Anni folyamatos aggodalmaskodása is. Ráadásul már nem emlékszik Maya arcára sem…

Megjegyzés: Istenigazából a sorozat hozta azt a szintet, amit belőttem neki a Pilot láttán. Végig ott van a háttérben egy halovány átívelő történet, de a történet súlya inkább ’73-ban marad. De szerencsére nem egy tipikus nyomozós sorozatot kapunk, hisz elég rendesen rákoncentráltak a drámára és a személyes kapcsolatokra a készítők.

Hunt és Tyler kapcsolata is kezd alakulni, sőt Hunt karaktere egyre jobban bejön. Persze nem az a cool és agresszív állat, mint akit az angoloknál megismertünk, de még így is bőven korrekt. Carling meg szép lassan talán megvillantja a foga fehérjét is. Egyedül Annie-t nem tudtam sehova sem tenni, de nagyon nem is volt értelme. Helyette inkább a kis hippi csajra figyeltem. Ő mondjuk kellően szexi és hóbortos, szóval könnyen formálható.

Meglepetésemre visszatértek a víziók ismét, bár én ritkább adagokban képzeltem volna el, de sebaj. Szerencsére továbbra sem unalmasak, sőt egyenesen érdekesek is. Az a Mars szonda pl. kegyetlen nagy ötlet volt. Ugyancsak dicséretes a remek retro feeling és a zenés üldözések. Hiába, ennek a sorozatnak ez a vonzereje! Folytatás? Részemről tuti biztos, mert hát spiritusz van benne, de azért nem ártana egy kicsit magasabb szintre emelni az egészet. Ez így szép és jó, de azért ennél több van ebben.

Track list: 

“Life on Mars” by David Bowie
“All the Way from Memphis” by Mott The Hoople
“Get Down” by Gilbert O’Sullivan
“I Am a Rock” by Paul Simon and Art Garfunkel

This entry has a rating of 3

Kommentáld!

Life on Mars – 1.01 – Out Here in the Field

 
Beküldte: tess 2009 January 26, 22:18-kor a(z) 2008/09 sorozatai,Life on Mars (US),Pilot témába.

Premier: 2008/10/9
Írta: Josh Appelbaum, André Nemec, Scott Rosenberg
Rendezte: Gary Fleder

Sam Tyler a New Yorki rendőrség egyik nyomozózója, aki barátnőjével Maya-val egy épp egy gyilkossági ügyet akar lezárni. Colin Raimes egy beteges gyilkos, minden bizonyíték adott ellene, de mégis megússza a letartóztatást valahogyan. Maya persze privát nyomozásba kezd, ami végül balul sül el. Tyler szerelme után ered, de egy véletlen folytán elcsapja egy autó és legközelebb már a ’70-es években ébred, ahol ugyanez az eset kísérti tovább…

Megjegyzés: A becsület megkívánná, hogy elmondjam ez egy kult angol sorozat, meg hogy az amcsi remake a közelébe se ér, de nem teszem. Mind, ahogy nem hasonlítom össze a két sorozatot sem semmilyen téren. Fölösleges! Mindegyiknek ugyanis megvan a maga varázsa és a maga célközönsége. Ebből adódóan az angol verzió lehet, hogy egyeseknek túl európai lenne, túl egyszerű, míg a mainstreamesebb amerikai sokkal dögösebb. Ízlések és pofonok, meg persze verziók szokták mondani. Aki viszont mindenképp korrekt akar lenni a témában, annak itt egy hőskorszaki kritikaszerűség. Istenem, de rég volt!

Szóval röviden az lenne itt a lényeg, hogy az amik nagy szarban voltak a WGA sztrájk miatt így mindent bezsákoltak amit tudtak, így jött a képbe Matthew Graham Life on Mars-a, ami a briteknél enyhén szólva is kicsapta a biztosítékot. Ehhez jött még David E. Kelley, aki köztudottan siker gyáros no meg az ABC és a töketlenkedései. A berendelést ugyanis sikerült elég szépen elhúzni, a Pilot-ot meg szépen újraforgatni. De hát ez már csak így megy az amiknál!

A sok szenvedés és töketlenkedés viszont mit sem látszik a Pilot-on, lévén már az első perc berántott teljesen. Az álüldözés meg az egész fényképezése valami kegyetlen hangulatosa volt. Ehhez még hozzájött a zene és a felvázoló mentalitás, ami valami hihetetlen jó dinamizmust generált. Nem volt tökölés csak a nyers tények. Aztán jött David Bowie örök klasszikusa és a sokkolás. Az amerikaiak is tudnak varázsolni, méghozzá nem gyengén!

A gond csak az, hogy eddig tartott a varázs, mivel ’73-ban Tyler agyalásai egyszerűen irritálóan idegesítőek voltak. Jó tudom, valahogy alapozni kellett, de akkor is. Lehetett volna ezt sokkal humánusabban is. De legalább full felületesen sikerült megismerni a szereplőket. Gene Hunt karaktere engem kissé sokkolt, mivel nem egészen ilyen emlékszem, de végül is tűrhető volt. Bár nem tudom, hogy Hunt hanyag lazasága, vagy Tyler agyzsibbasztása fájt jobban. Annyi szent tökéletes páros. Gretchen Mol meg tipikus eyecandy feminista beütéssel, aki majd gondolom beleszeret a főhősbe. Annyi viszont szent, hogy ez az Annie Norris tényleg bejött.

És ha már bejövős szituk, akkor érdemes megemlíteni az időutazás adta retro feelinget, ami valami hihetetlen jóra sikeredett. Ezen belül is a zene az, ami viszi a pálmát. Én hülye meg nem hallgatok ilyen klasszikusokat! A Little Willy-re való üldözést vagy 5-ször néztem meg eddig, de szintem a szám hatványozódni fog.

Na és akkor jövő, mert hát valamire alapozni is kell. Először is ott vannak a fura víziók és persze a hangok, melyek azt a hatást keltik, mintha Tyler kómában lenne. Erre egyelőre még semmi bizonyíték, de én nem lepődnék meg egy ilyen szálon. Aztán ott van még a nyomozás, ami ugye nem a gyilkos megállítása lesz. Lévén a mestert lecsukták, a tanítvány meg még fiatal. De tuti lesz még itt valami olyan, ami némi nagyobb történeti egységre enged következtetni. Bár túlzottan nem élem bele magam, hisz mostanság mindig csalódnom kell az ilyenekben.

Ami viszont tény, hogy a Life on Mars feldolgozása egészen pofás és persze szórakoztató lett. Először csak 3 pontot akartam adni rá, aztán végén meg 4-et, de az igazság valahol a kettő között van. Ebből is látszik, hogy lehet szeretni és gyűlölni is egyben. Vannak benne pofás jelenetek, meg rettentően gyérek is. Fejlődni kell nincs mese, de az alapanyag hibátlan, a készítők profik, az esély tehát adott.

Track list:

“Ground Zero” by Chris Cornell
“Life on Mars” by David Bowie
“Signs” by Five Man Electrical Band
“Baba O’Riley” by The Who
“Little Willie” by The Sweet
“Out of Time” by The Rolling Stones

This entry has a rating of 3.5

Kommentáld!

free web stats