The Gates – 5 rész után

 
Beküldte: Kanyecc 2010 August 11, 16:40-kor a(z) The Gates témába.

Oké, a fontossági sorrendet letudtam. A Scoundrels kritikám kinn, benne olvashatjátok az elégedetlenségem, ami a The Gates-re már koránt sem igaz. Utóbbi remekül tartotta azt a szintet, amire ráhangolt a pilot epizódjával. Lehetne jobb is, sokkal, de így nyári sorozatnak tökéletes. Idén nyár sem telhet el vámpírok, vérfarkasok és más egyéb különös lény társasága nélkül. Nem csüggedek cseppet sem, mert inkább ezek, mint egy Defying Gravity-s űr GA.

vlcsnap-2010-08-08-19h45m17s176

A történetet két szálra lehet felosztani. Az egyikben a fiatalok kapnak szerepet. Itt főleg egy szerelmi háromszög, melyből a végén csak szerelmi páros lesz, mert valaki a rövidebbet húzza. Sajnos adja magát a klisé, azaz hogy az új fiú egyből bevágódik a legjobb csajnál a suliba. Mindezt egy hazugságvizsgálós hülyeséggel, a megint kiszámítható volt, de tudjátok mit, engem most egy cseppet sem zavart, mert lejjebb helyzetem az elvárásaimat és inkább át adtam magam a történetnek. Had sodorjon magával, hiszen ez a lényege.

A másik szálban a családfők és a városlakó szülők kapnak szerepet. Itt megfigyelhető némi Desperate Housewives-ra emlékeztető jellemet. Tisztára, mint ha a Lila akácköz köszönne vissza. Megvannak az egyes városlakóknak a titkaik, amiket meg is akarnak őrizni, csak az a probléma, hogy ezzel be kell hódolniuk néhány tagnál, akik szintén tudják, hogy a szomszédnak pontosan mi az.

A szerkezettel viszont akad némi problémám. Nem tudom, hogy ez csak nekem tűnt-e fel vagy másnak is, de általában a 32 perc környékére rakják be azokat a „WTF-pillanatokat”, amivel le lehetne zárni a részt és még kicsit ütnének is vele, nem pedig az epizód végére. Ez nagyon nagy hiba. Ugyanis 8-10 percig marad az üresjárat a végén, a legvégén pedig már nem tudják azt produkálni, amit előtte. Nem értem! Miért jó ez így nekik? Megcsinálhatnák egy kicsit Lost-osabbra is, de nem. Mintha nem ezt akarnák felhasználni a nézők megnyerésére, amit meg hülyeségnek találok, mert mi mással lehetne megvenni valakit a következő részre, mint egy jó zárással?! Hát nem, hát de! Remélem erre azért a későbbiekben odafigyelnek.

Egyre több misztikus élőlényt szerepeltetnek. Az elején még csak a vámpírok kaptak szerepet, aztán később kiderült, hogy vannak vérfarkasok, illetve démonok. No fene. Egyéb másra lehet számítani. A 4. résznél történik egyébként egy mérföldkő. Innentől kezdve új szakaszba lép át a történet. Jobba, fene se tudja, de másképp nézhetjük a dolgokat, annyi szent.

Nálam abszolút nézős. Reménykedem benne, hogy lesz második évadja, mert igazából megérdemelné. Ne kaszálják el, mert egy Scoundrels-nél mindenképpen jobb. Nem is értem, hogyan hozhat többet. Jah de, mert előbb van a műsoron. Öreg hiba. Egyszer felcserélhetnék. Biztatásképpen megkapja azt a pontszámot, amit a pilotnál kiosztottam. Igazából nem volt erősebb, se gyengébb nála, viszont stabilan tartja a szintjét. Kellemes, de semmiképpen sem heti nézős. Darálásban sokkal jobb.

This entry has a rating of 3.5

Kommentáld!

The Gates – 1 rész után

 
Beküldte: Kanyecc 2010 July 29, 20:36-kor a(z) Pilot,The Gates témába.

Tavaly nagyon elhanyagoltam az ABC nyári kínálatát. Idén másképp lesz. Ugye mindenkinél megvan a Defying Gravity címre hallgató Grey’s Anatomy az űrben koncepció, amit a kanadaiakkal gyártottak le közösbe. Most se hiányozhat a műsorrendből a koprodukció. Mielőtt még azt hinnétek, hogy a The Gates az, – jó értelemben – ki kell benneteket ábrándítanom. A Rookie Blue volt az, aki átvette a DG-szerepét – ha lehet ilyent mondani. Tehát a The Gates csak a jenkiken állt vagy bukott. Első blikkre egy kellemes drámasorozatként éltem meg a pilot epizódját. Nincs semmi különös benne. Fellelhetőek a megszokott nyári klisé-hegyek.

vlcsnap-2010-07-29-20h55m47s202

A koncepciója egy kisvárosról, egy kertvárosról, egy elzárt kertvárosról, Gates-ről szól. Az itt élő emberek biztonságban érezhetik magukat, mivel községüket kerítés veszi körül. A bejutásról pedig egy őrbódés nagykapuval elzárt „bejáró” gondoskodik. Tisztára, mint ha (ország)határon lennénk, ahol az iratok bemutatása után (illetve jó indokkal vagy engedéllyel) lehet „átkelni”. A pilot epizódban érkezik meg Gates-lakosságának új rendőrfőnöke, akinél fellelhetőek a tipikus nagyvárosi szokások: azaz, minden különös és fura számára. Tehát feleségével és két gyermekével beköltőzik az álomvárosba, ami valójában egy rejtélyes város, mert az átlagpolgárok mellett más lények is laknak, ember alakban.

A vezérszálat persze nem ez indítja el vagyis csak közrejátszik. A helyzet az, hogy mivel egész Gates be van kamerázva – szó szerint –, így ha valaki eltűnik hipp-hopp, az bizony feltűnik a rendőröknek. Már pedig eltűnt egy emberke. Főhősünk szomszédságában lakik a gyilkosa, aki mellesleg vámpír, és akire jól gyanakszik rendőrfőnökünk, csak hát a felesége leállítja, mert mindenki tudja, mi történt az előző munkahelyén… – Hopp, egy klisés dolog. A készítők hamar ellőtték azt, amit oly sokszor szokta ilyen produkcióban. (Itt az egyik mellékszál. Mindenkinek a figyelmét egyből erre állítják rá. Kíváncsivá tesznek bennünket

Hiába van tele klisés jelenetekkel, valahogy nem éreztem rossznak. Lehet, mert mostanság a vámpírok és vérfarkasok időszakát éli a tévés sorozatok és a mozifilmek. A nézőknek ez kell. Mi persze tudjuk, hogy mi fog történni a következő két-három epizódban, mert elég ilyen koncepciót láttunk ahhoz, hogy leszűrjük mi lesz akkor, ha egy békés kisvárosban hirtelen nem egy, hanem két gyilkosság történik. (Hírszerzés meg ne tudja, de ha megtudja, akkor is csak minimális dolgokat közöljön le; és a többi…) Szintén egyértelmű, hogy két vezérszálat húztak: az elsőben a fiatalság kap helyet (és a vérfarkasság), a másikban az idősebb nemzedék (vámpírokkal). Természetes a kettő egyvelege sincs kizárva, sőt!

Összességében:

Potencia van benne. Csak a fiatal nézőkkel és a célközönséggel érheti meg a következő évadját, amit még nem szerzett meg. Részben fogható ez a gyenge nézettségére, a karakterek klisés megformálására. Sajnos, amennyire berántott, annyira nem látom a jövőjét. Merre lehetne ezt egy esetleges +13 epizódos berendeléssel tovább vinni. Még szerencse, hogy ez mások feladata. Én csak annyit tennék hozzá így zárásképpen, hogy aki nézi a True Blood-ot, a Vampire Dairies-t vagy – adja isten – a Being Human-t, akkor adjon neki egy esélyt. Tényleg az elmúlt napok legjobb pilotját látom benne. Ne tévesszen ezért meg senkit az alacsonynak tűnő pontszám.

This entry has a rating of 3.5

Kommentáld!

free web stats