CSI – A 11 évad, avagy a Fishburne éra zárása

 
Beküldte: tess 2011 September 27, 16:52-kor a(z) CSI témába.

A fene se gondolta, egyszer eljutok arra a szintre, hogy egy random procedural alapvetést végig nézek. Oké volt már rá számos példa, de a blőd megoldásairól hírhedt CSI franchise mindig is tabu volt a számomra. Ez idáig, elvégre Laurence Fishburne hattyúdalát lehetetlen volt kihagyni, még ha ezért hatalmas áldozatokat is kellett honom.

Sokak szerint a CSI anyasorozat a 11. évadra teljesen kifáradt, amire valljuk be hatalmas a ráció, elvégre az utóbbi években a nézettség döbbenetes lejtmenetet produkált. És ezen a kissé sótlan játékot hozó, ám de húzónévnek titulált Laurence Fishburne sem tudott mit lendíteni, sőt… Ettől függetlenül a random nézőknek továbbra is az elsődleges lecsapódási pont a brutális látványelemek, melyek már az első perctől evidensé teszik a dolgot, miszerint a vízió nagymesternek Jerry Brucheimer-nek valami köze van a sorozathoz. A harsány színek, a pergő kamera beállítások és a döbbenetes high-vallue mentalitás egyszerűen a retinánkba sulykolja a mozi élményt. Hihetetlen mennyit változott a technológia a Matrix óta.

Azonban a remekül megkomponált vizionálás orgián túl a tökéletes tanácstalan és a kreatív pangás honol. Az írók látványosan nem tudnak mit kezdeni a részekkel, elvégre az előző 10 évadban már majdhogynem minden puskaport ellőttek. Így jobbára a random esetek 60-70%-a a totális abszurditás felé mozdult el. Olyan nonszensz és extrém ügyekkel kell a helyszínelőknek megburkozniuk, hogy az nemegyszer már a nevetséges éra felé hajaz. A teljesség igénye nélkül a 11. évad otthont adott modernkori vámpíroknak, gyilkos papagájoknak, medencében úszkáló cápáknak, latex ruhás szadómazó gyilkosoknak, feltámadt robot dinóknak és még kitudja, hogy mi másnak. Látványos esetek, fű alatt talán még érdekesek is, ellenben mégis műfaj idegenek egy kissé. Arról nem is beszélve, hogy egy részben két nyomozás fut párhuzamosan, na az ám az igazi agyzsibbadás!

Az évad gerincét szerencsére nem ez, hanem két átívelő szál adta, amikhez úgy általánosságban 3-4 részenként vissza is tértek. A kisebbik story arc-ban Justin Bieber az aktuális tini dög próbált meg emlékezeteset alakítani a sanyarú sorsú patrióta lelkű robbantóként. A történet remek volt, minden pólusából párolgott a potenciál, de ez sajnos a végére mégsem jött át. Az egésznek olyan erőltetett tini izzadtságszaga volt köszönhetően Bieber inkompetens színészi attitűdjének. Lehetett volna ide egy kevésbé ismert, ám de tehetségesebb színészt is kukázni és máris működött volna a dolog. Ellenben az vitathatatlan, hogy a készítők belopták magukat a Bieber-hater fanboy kollektívába azzal a bizonyos végzetes lövöldözéssel.

A másik, jóval vaskosabb átívelő szál újfent Nate Haskell-hez vezetett, aki lassan a sorozat egyik emblematikus nemezisévé avanzsálódott. Haskell ördögi játéka roppant komor atmoszférával társult, amit csak tovább tetőzött Dr. Langston belső lelki vívódása és a tapintható feszültség. Ezekben a részekben hirtelen tovaszállt a színes, jobbára bugyuta történetvezetés és néhol a kőkemény lélektani krimi vette át a helyét. Persze Haskell agymenése kissé öncélúan is hosszúra nyúlt, de legalább a záró trilógia most végérvényesen is a helyére pakolta az összes részletet. Mellesleg ha jobban belegondolok ez a 3 rész volt az, amire valószínűleg emlékezni is fogok élvek múltán is. A cliffhanger meg egyenesen pazar volt. A készítők most egy igazán komoly kreatívlabdát dobtak fel, ami gyökeresen megváltoztathatja a következő, 12. évad történéseit.

Persze a rengeteg eset pár emlékezetesebb vendégszereplésnek is teret hagyott, így ismételten pár nevesebb színész/celeb is tiszteletét tette Las Vegas-ban. Justin Bieber gondolom alap, de mellette láthattuk még Holly Madison-t, Deadmau5-t, Ann-Margeret-et, Katee Sackhoff-ot, Trevor Donovan-t, Dita Von Teese-t, Christina Millan-t, Keegan Allen-t és Elisabeth Harnois-t. Közülük Harnois (Point Pleasant) lesz érdekes a továbbiakban, elvégre a záró trilógiában eltűnő színésznő karaktere visszatér majd a 12. évadba, aminek csak örülni tudunk, elvére a sok megfáradt és elcsépelt karakter közt ő volt az egyedüli üde színfolt.

Összességében tehát a CSI 11. évadja felemás emlékeket hagyott bennem. Jobbára végig hozta azt random procedural szálat, amihez az évek során hozzászokhattunk már. A körítés természetesen a felszínes karakterizáció volt pár karakternél és a látványos nyomozás. A gond ezzel csak annyi, hogy pár rész után az ember immunis lesz ezekre és az egész játékidőt egy roppant steril és sablonos krimi kikacsintásnak éli meg. Szerencsére az átívelő szálak javítottak valamelyest az összképen, de kérdés, hogy ezek után mégis hova tovább? Elvégre nem lehet minden évadra elővenni egy újabb Haskell-t, hisz a rendszeres nézők már így is lázongtak nemegyszer. Lehet, most pukkant ki az a bizonyos lufi, amiről oly sokszor lehetett olvasni?

This entry has a rating of 3

Kommentáld!

CSI – 7.04 – Fannysmackin’

 
Beküldte: tess 2007 September 5, 17:58-kor a(z) CSI témába.

csi_704.jpg
Premier:
2006/10/12
Írta: Dustin Lee Abraham
Rendezte: Richard J. Lewis

Las Vegas-ban egy titokzatos csuklyás banda sorra szedi az áldozatokat. A rendőrség tehetetlen, mivel a randaírózókról semmit sem lehet tudni. Csak annyi biztos, hogy minden turistát péppé vernek, aki az útjukba kerül. Pont egy ilyen eset kellős közepébe cseppen bele Greg is, aki szintén áldozatul esik. Azonban az ő sérülései fontos nyomokat tartalmaznak, így megkezdődhet a hajsza…

Megjegyzés: Mostanság egyre brutálisabb témák kerülnek elő a nyomozós sorozatoknál. Hol van már az amikor Colombo a gyilkos feleség után nyomozott. A Criminal Minds erre a legékesebb bizonyíték, hisz ott sorra érték egymás a durvábbnál durvább esetek. Most a CSI is becsatlakozott a sorba és nem is akárhogyan. Sikerült egy olyan brutális verést összehozniuk, hogy csak úgy ugráltam a fotelban. Na erre már nyugodtan lehet azt mondani, hogy realisztikus. Sajnos a folytatás már cseppet sem volt ilyen rózsás, mivel az egészet összecsapták. Ellenben Grissom monológja a fináléban mindenért kárpótolt. Vagy mégsem?

This entry has a rating of 3

Kommentáld!

CSI – 7.03 – Toe Tags

 
Beküldte: tess 2007 September 4, 21:51-kor a(z) CSI témába.

csi_703.jpg
Premier:
2006/10/5
Írta: Allen MacDonald, Carol Mendelsohn
Rendezte: Jeffrey G. Hunt

Donna, Rebecca, Jack, Lou és Ray. 5 halott ember és 3 felderítésre váró ügy. A csapat mindenegyes tagja kiveszi magát a munkából, miközben a holtak megvitatják egymás közt a történteket. Végül pedig ahogy lenni szokott Grissom learatja a babérokat pár újonc előtt…

Megjegyzés: Gondolom most mindenki el van ájulva, hisz 3 üggyel volt dolgunk. A premiernél mondjuk 4 volt, de azok durvák is voltak. Ezek az ügyek ellenben felszínesek és könnyedén kiszámíthatóak. Már az elején látszott, hogy itt bizony nem a nyomozásra mennek rá az alkotók, hanem a szokatlan megvalósításokra. Durván előtérbe került a látvány és a perspektíva. A néző oda-vissza ugrál az ügyek közt melyek, alig 10 perc alatt megoldódnak. A gyors váltások ellenére viszont mégis megmaradt valami a CSI életérzésből, ami leginkább a fináléban Grissom monológjában teljesedik ki. Személy szerint forradalmi újításnak könyvelem el ezt a részt, csak az a gond hogy ez tipikus nem a CSI-re jellemző. Ellenben egy új sorozatot simán eltudnék képzelni ezzel a koncepcióval. Anno pár éve az Evidence is hasonló újítást vezetett be és az is tetszett, igaz a sorozat gyorsan szörnyet is halt.

This entry has a rating of 3

Kommentáld!

CSI – 7.02 – Built to Kill (2)

 
Beküldte: tess 2007 August 31, 11:28-kor a(z) CSI témába.

csi_702.jpg
Premier:
2006/9/28
Írta: Sarah Goldfinger
Rendezte: Kenneth Fink

A történet ott folytatódik, ahol az előző rész abba maradt. Vagyis Grissom tovább nyomoz a rock-sztár gyilkossági ügyben, ahol szép lassan kifogynak a gyanúsítottakból. Indítéka sok mindenkinek lenne, de a babaház részletessége mesze túl mutat az eseten. Közben Catherine megvizsgálja magát és szembesülnie kell a tényekkel, hogy ő csupán egy nagyobb kirakós egyik darabja volt. A célpont valójában Sam és nem ő, de ahhoz hogy a Las Vegas-i maffia fejéhez jussanak szükség van Catherine lányára is…

Megjegyzés: A történet ott folytatódik, ahol az előző abba maradt, de mégis hatásos volt a nyitány. Inkább a drámára alapoztak, amit Catherine történet vitt tovább. Persze Grissom sem szorult háttérbe és pont ez volt a jó. A készítők nagyszerűen váltakoztatták a krimi és dráma elemeket, melynek köszönhetően egy bizarr részt kaptunk. Pont olyan bizarrt, mint a babházas ügy. Ez pedig igen csak ritka. A rész folyamán gondolom leeset mindenkinek, hogy az a bizony évados átívelő szál, bizony Grissom esete lesz. Szerencsére! Viszont Catherine története sem semmi, főleg akkor ha figyelembe vesszük az előzményeket. Ezek szerint az előző részbe történt 2 gyilkosság közül az egyik értelmet nyert. Ha ez pedig továbbra is így marad, akkor borítékolható, hogy az ügyek többsége majd értelmet nyer a fináléban, vagyis így vagy úgy de kapcsolódni fog szezont átívelő főszálhoz.

This entry has a rating of 4

Kommentáld!

CSI – 7.01 – Built to Kill (1)

 
Beküldte: tess 2007 August 10, 12:26-kor a(z) CSI,Pilot témába.

csi_701.jpg
Premier:
2006/9/21
Írta: Sarah Goldfinger
Rendezte: Kenneth Fink

A csapatnak ezúttal két bűncselekményt kell megoldania, így a feladatokon is kénytelenek osztozni. Grissom és Catherine egy halott nő után nyomoz a Cirque du Soleil kelékei között, míg a többiek egy öngyilkosság után, ami a multimilliomos Sam Braun partiján történt. Gyakorlatias nyomozókhoz híven az két ügyet gyorsan le is rendezik, de ez csak a bemelegítő volt. Grissom következő feladata egy ennél sokkal összetettebb ügy lesz, míg Catherine-nek saját magával kell megvívnia a nagy harcot…

Megjegyzés: Nem vagyok nagy CSI fan ezt szögezzük le. Eddig a sorozatból lement 7 évad ugye, de én még 3 részt nem láttam belőle egyben. Nem az én műfajom ez a random nyomozósdi na! Bár az is igaz, hogy a sorozat már rég túleset nem egy vérfrissítésen, szóval elérkezettnek láttam az idejét a pótlásnak. Ahogy Kanyecc is már jelezte nemegyszer itt nincs semmi eyecandy és a történet sem nagy, tehát nem a mi műfajunk. Ellenben én nagy látvány sucker vagyok és ugye köztudott, hogy a CSI-ben nem spórolnak ezzel.

Látvány téren nem is volt semmi gond, mivel már a kezdő képsorok piszok nagy monumentális érzetet adtak. Persze nem néztem úgy mint a Transformers alatt, de azért élvezte. Számomra a furcsa az volt az egészben, hogy túlzottan is sok a szereplő. Meg persze ez a dupla ügy is kissé nehéz volt, így első nézésre. Az ember csak kapkodja a fejét a jelenetekben, de gondolom a rutinosabbak már hozzászoktak. Aztán persze jött a kötelező nyomozós móka, ami egyesek szerint jó, mások szerint meg szar. Én nem foglalnék ebben állást, mivel a szórakoztató ipar hajlamos a túlkapásokra, de erre szükség is van mivel ugye szórakoztató.

Gondolom nem szokványos eset az sem, hogy egy részben 4 ügyet vezetnek fel. Az első kettő amolyan kakukktojás szindrómában figyel, de szerencsére letudjuk őket vagy 30-35 perc alatt. Nem mondhatom, hogy nagy esetek voltak, de a felvezetői tisztséget példásan el is látták. Ezt követő kaptuk meg a valódi ügyet, pontosabban ügyeket. Grissom egy speckó gyilkosságban nyomoz, aminek a pontos mása előtte hever egy babaházban. Meredek! Kegyetlen nagy a fantázia benne és látszik, hogy nem két nap alatt vetették papírra az ötletet. Vele párhuzamosan fut Catherine feltételezett megerőszakolása is.

A 7. évadról köztudott, hogy állítólag kapott egy évadot átívelő történeti szálat, vagyis a részek továbbra is random mód jönnek, de mégis kapunk minden részben valami apróságot, mely majd a fináléban nyer értelmet. Remélem ez a két ügy is ezt a célt szolgálja. Mindenesetre a cliffhanger cseppet sem ért véletlenül, amit azért sajnálok. Jó kis ügy volt ez a két uccsó csak a felvezetőjét elhúzták egy kicsit. Na de majd a folytatás!

Végül pedig pár keresetlen szó az első modern kori CSI részemről. Merőben más volt látványban és hangulatban számomra, mit a kezdeti részek. Azonban még így is csak a random részek kategóriájába tartozik. Hogy folytatni fogom az még koránt sem biztos, mivel felejthető egy rész volt. Grissom esete még mondjuk érdekelne is, de nem vagyok naiv, tudom hogy ezt nem oldják meg egy darabig még. Persze ott van Catherine harca is a titokzatos idegennel, amit hamarabb megoldanak, de ilyet meg már láttam nem egyszer. Vagyis ez a premier nem volt más mint egy kemény közepes, ami az idő előrehaladtával már csak egy gyenge közepes lesz. De mondom mindez csak szerintem van így, gondolom a nagy CSI fanoknak az eddigi legjobb nyitány volt :D

This entry has a rating of 3

Kommentáld!

free web stats