Californication – A 6. évadról

 
Beküldte: tess 2013 April 13, 17:43-kor a(z) Californication témába.

Közhely tudom, de a jelenlegi ongoing szcéna leginkább feelgood-abb sorozata még mindig a Californication. A kiváltó ok pedig egyértelműen Hank Moody fékevesztett devianciája, ami hol a hedonizmus bugyrait tapossa, hol pedig a depresszió egyes stációinak mutat egy semmi mással össze nem téveszthető görbe tükröt. Éppen ezért, amikor Tom Kapinos-t utolérte a kreatív válság és bejelentette, hogy a 6. évad kvázi egy reboot lesz én is visszatértem. A kezdeti sziporkázó hangulat, azonban gyorsan tovaszállt, mint ahogy a sorozat folytatásának a létjogosultsága is megkérdőjeleződött a számomra.

Akárhogy is vesszük a minősége a legnagyobb jó indulattal is hektikusnak nevezhető. Humorban már csak néhol tobzódtunk, ellenben az a kevés, ami volt korrekten teljesített.  Moody nárcisztikus viselkedése is megkopott, sőt a végére kiváltképp romantikussá vagy legalábbis szentimentálissá avanzsálódott. Mondhatni kikopott a lényegi mondanivaló, így maradt az egyhelyben topogás. Konkrétan annyira megfáradt Kapinos, hogy még a reboot nyújtotta lehetőségekkel sem tudott élni, sőt a végén még látványosan vissza is táncolt mindennemű változtatás elől. Tehát maradt a régi status quo, holott nagyon nem ezt sugallták nekünk.

Akárhogy is, a szezon első felében még éreztem potenciált, vagy ami még fontosabb valami zsigeri sziporkázást. Moody és a rehab kellően instant páros tudott lenni, Atticus megjelenése pedig csak rákontrázott minderre. És akkor Runkle meleg ügynökös kirohanásait nem is említettem! Faith mint múzsa ugyancsak remek lehetőségekkel kecsegtetett, amivel szerencsére éltek is a készítők. Azonban úgy az utolsó harmadra hirtelen egyfajta minőségi törést véltem felfedezni, ami sokkal inkább romantika és a „én” keresés felé mozdította el a szálakat. Ezzel mondjuk nem lett volna semmi gond, csakhogy az írók beszari mód megtorpantak a fináléra.

Pedig a Hank-Faith-Atticus hármas most tényleg egymásra talált. Még ha burkoltan is, de mindhárom karakter ugyanazt kereste, a boldogságot és az önmegvalósítást. Sőt, Kapinos mindvégig ezt duruzsolta a fülünkbe, aztán erre… Igazából a sorozat velejét még mindig a Hank-Runkle páros közös jelenetei adták, amik viszont az évad végére mintha megfogyatkoztak volna. David Duchovny és Evan Handler mondhatni kellő rutinsággal hozták a kötelezőt, éppen ezért ha valakit nem illik bántani, akkor azok ők ketten. Ugyancsak jár a dicséret Maggie Grace számára is, aki Faith szerepében most tényleg kiemelkedőt alkotott. Sikerült a groupie szerepkört tökéletesen ötvöznie a múzsáéval, úgy hogy közben végig szerethető és érdekes tudott maradni. Ráadásul a kellő szexuális kisugárzása is megvolt mindehhez, még ha a színésznő a tényleges szexualitástól és pucérkodástól látványosan is irtózott. És persze nem maradhat ki a sorból Tim Minchin ripacs, végtelenül túlhúzott karikatúrája Atticus sem, aki így vagy úgy, de Hank méltó szerző társa lett(Faith volt ugye a lelki társ). Döbbenetesen nagy húzás volt a kreatív válság adta céltalanság ennyire lecsupaszított, ám de mégis magasztos megvitatása, hogy a Faith-el közös remek dialógusokat már ne is említsem. Ha másban nem is, de az úgynevezett „lelki társak” megteremtésében hatalmas pacsi jár Kapinos-nak.

Ellenben szép számmal akadtak félresiklott próbálkozások is. Gondolok itt a kollektív mellékszereplői érára, akikkel kvázi nem tudtak döntőre jutni a készítők. Most komolyan, ez a feminista töltet mire volt jó? Pont annyira tétnélküli és felesleges kitérő volt, mint a Runkle-Marcy-Stu szerelmi háromszög. Vagy akár ide sorolhatnám Karen ál-féltékenykedését is, ami nagyban rányomta a bélyegét az évadra. Azon már meg sem tudtam lepődni, hogy Becca karakterével látványosan nem lehet továbbra sem mit kezdeni. Ha van isten, ez az irodalmi zarándokútja kitart a sorozat fináléig!

Sőt, a hangzatos vendégszereplők és az érintett szubkultúrák is csak keserű szájízt voltak képesek adni. Oké, Johann Urb a meleg színész Robbie Mac szerepében zseniális volt, akárcsak az egyszeri drogdílert alakító Jorge Garcia is. Őket leszámítva viszont majdhogynem mindenki siralmas erőlködésnek bizonyult. Marilyn Masnon kiváltképp hatalmas csalódást okozott, míg Maggie Wheeler nárcisztikus feminista szerepe már egyenesen irritált. De természetesen ott voltak még a rock zenész feleségek, Krull vagy a többiek, akik  látványosan visszafogott töltelék szerepkört töltöttek csak be.

Ha úgy vesszük, Kapinos ereje most tényleg csak a főszereplőkig tartott ki, vagy pontosabban Hank-ig, akinek kvázi a megvilágosodását követhettük nyomon. Ezzel mondjuk nem is lett volna nagy baj, ha nem viszik el a finálét ennyira a szentimentalizmus irányába. Egyszerűen adta magát a végkifejlet, tényleg egy olyan új kezdet volt, amit igazán lehetett volna szeretni, sőt még ebből a langyos kreatív lábvízből is kirugdosta volna a sorozatot. Ezzel szemben jött a nagy hátraarc, az örök közhely parádé és az a bizonyos lerágott csont effektus. Tényleg megértem a fanyalgókat, a Californication-t már tényleg csak megszokásból érdemes nézni, nem pedig szórakozásból.

This entry has a rating of 3

Kommentáld!

Californication – Kezdett a 6. évad

 
Beküldte: tess 2013 January 15, 19:55-kor a(z) Californication témába.

Basszus, egy kissé most átverve érzem magam, elvégre cirka 4 évad kihagyása után nem pont ezzel az élménnyel szerettem volna visszatérni. Főleg úgy, hogy az eddigi előzetesek sem ezt ígérték! Hmm… még a végén tényleg jogosak lesznek az 5. évad után felröppent kritikák miszerint Tom Kapinos szériája egyszerűen megfáradt.

Tyler stepped in front of a bus and his corpse was brutally raped by hipster zombies?

Jól példázza ezt a sorozat felépítése, ami még mindig az 1. évados hagyaték, az ezerszer látott panelek tálalásával. Hank újfent deviáns életet él, amire még egy újabb lapáttal is sikerült rátenni az 5. évadban látottak miatt. A hedonista mélydepresszióból aztán egy újabb munka lehetőség mutathatna kiutat, de… tudjátok na. És ez volt az a pont, ahol már egyszerűen unatkoztam. Kapinos addig járatta csúcsra a formátumát, amíg az végül tökéletesen sekélyes, vontatott és unalmas nem lett.

Karakter fronton sem látok semmi újat. Duchovny hozza a kötelezőt, egykét aranyköpést leszámítva viszont már korántsem lubickol annyira a szerepében, mint egykoron. Mintha kiveszett volna belőle a sárm és a karizma. Karen továbbra is a se veled, se nélküled bűvkörben lubickol, igaz Natasha McElhone szexi MILF bája is megkopott az idővel. Nem úgy Becca totális antipatikus karaktere, aki továbbra is rém bosszantó.

Az egyedüli működő dolog Hank és Charlie odaszólós kekeckedése volt, ami tényleg megunhatatlan, habár a mostani teljesítményük igen csak slamposnak bizonyult. Ellenben az évad egyik új karaktere Atticus Fetch valami eszméletlenül eredeti húzásnak bizonyult. Tim Minchin csakúgy lubickolt az önelégült és extravagáns rock sztár szerepében és habár az első találkozó nem is volt annyira maradandó emlék, mind tudjuk, hogy a folytatásban még visszatér. És akkor hol van még Marilyn Manson?

Összegezve tehát én hatásosabb kezdéssel számoltam, így kissé érzékenyen érintett ez a hevenyészett drámai éra, ami Hank „belső vívódásában” csúcsosodott ki. Ha úgy tetszik, egy komolyabb löketre lenne szüksége a sorozatnak, ami magával hozná azt a bizonyos hőn szeretett feelgood habitust is.

This entry has a rating of 2

Kommentáld!

Californication – Ez volt a 4. évad

 
Beküldte: Kanyecc 2012 January 23, 0:19-kor a(z) Californication témába.

Lepergettem a Californication negyedik évadját. Hiába terveztem, hogy az ötödik startját belefoglalom a kritikámba, nem tehettem. Két okból: (1) a készítők úgy fejezték be, hogy simán az egész sorozatot le is zárhatták volna, de mivel a Showtime jófej volt, és berendelte a folytatást, így ez a szitu nem állt fenn cseppet sem. Aztán ott van az a röpke spoilert (2), hogy az 5×01-nél ugorni fognak az időben. Mennyit? Azt egyelőre nem árulom el, majd a következő kitárgyalóban. Sikerült összerakniuk a 4. felvonást. Elégedettség ott az előző cikkben.

Ráfért egy reboot már a sorozatra. De komolyan. Bárkivel is beszéltem, mindenki az első etapját tartotta a legjobbnak. Most, hogy már az ötödik is elstartolt úgy vagyok ezzel a ténnyel, hogy a negyedik áll a legközelebb az első színvonalához, mert tudták szállítani azt a Hank Moody-t, akiért tényleg izgulni lehet részenként, mivel annyi faszságot csinált, hogy ember legyen a talpán, aki megmondja, ebből mi fog a végén kisülni. Többünk semmi jóra gondolt volna, aztán mégis sikerült a rosszból kihozniuk a legjobbat. Jól alakították az átívelő sztoriját, és a sitt közelség még tovább fokozta az egésznek a hangvételét.

Zseniális vendég- és visszatérő szereplőket sorakoztattak fel. Komolyan. Ilyen téren kijár a bónuszpont, mivel Rob Lowe olyan színt vitt bele, hogy megérdemelne egy díjat az alakításáért. Bármikor feltűnt szakadni lehetett az alakításán. Komolyan, ezt az ürgét csak vendégszereplőként jó látni, mert egy idő után elsnasszosodna, viszont míg ez be nem következik, addig csapassa! Istenkirály, de tényleg. Aztán ott van Carla Gugino, az ügyvédnő, akit remélem látni fogunk a későbbiekben. Hogy alakításával, vagy csak a csábos mosolyával, de az emlékezetembe véste magát. És Stu-t alakító Stephen Tobolowsky-ról se feledkezzünk el – csak említésképpen.

Az évad további kiemelkedése, hogy nemcsak a fiatal(abb) színészekre mentek rá a készítők a vendégek keresésekor. Gondoltak Hank ügyére, hiszen hülyeség lenne őket előhozni, amikor itt ez a gyermekmegrontásos per, vagy mi is a hivatalos neve. Örültem annak is, hogy Mia elég kevés szerepet kapott. Nem mintha gondom lenne vele, viszont valahogy a harmadik etap után sikerült belőle kihozni a nézői ellenszenvet. Örültem továbbá, hogy előtérbe helyezték Hank és Karen se veled, se nélküled kapcsolatát, illetve, hogy Becca is viszonylag előtérbe került, no meg a rock életpályája. – Ergo, a családot próbálták összehozni, többször is, ellenben ami nem megy, azt ne erőltessük módon jól meglátták, hogy tovább kell lépni mindkettőjüknek. Az évadfinálé ilyen szempontból megfelelne az évad legerősebb részének. Együtt a nagycsalád.

Az etap legjobb epizódjának címére egyértelműen a 4×10-es pályázhat. Az a képi világ, amit ott megengedtek, levett a lábamról. Szimpla flashback epizód, mégis azt mondom, hogy bászki, ezek a jelenetek most kellettek ide, mert ugye azt pampogtam, hogy a 4×01-nél bátran becsatlakozhat bárki, és itt megkapja minden új néző a magyarázatot/választ Hank és a nép közötti viszonyokra.

Zárjuk soraimat, hiszen este jön az 5×03. Ne ragadjunk le. Jó évadot tudhatunk magunk mögött. Az első után a rangsorba a 2. helyet foglalja el. Újra láthattuk a templomos jelenetet, amiért külön pacsi. Kicsit se hozták ránk a deja vu érzést. Rengeteg dugást láthattunk. A Showtime nyomatott némi önpromót, illetve a Nurse Jackie-t fényezték többek között. Mosolyogtam is párszor rajta, mert tényleg hihetetlen, hogy meg merték lépni, amúgy teljesen jogosan mindezt. És akkor a végszó: Hank színes skálán dugott mindenkit, de Charlie-n se fogta vissza magát. Vajon a sorozatfináléig meglesz neki a 100. nőci?

This entry has a rating of 3.5

Kommentáld!

Californication – 4. évad a dugások jegyében

 
Beküldte: Kanyecc 2012 January 22, 13:10-kor a(z) Californication témába.

Ne tessék megijedni, lesz kritika a Californication negyedik évadjáról, amelyet összevonok az ötödik etap startjával, de muszáj megragadnom az alkalmat és egy bejegyzés erejére megmutatni, hogy a reboot teljesen sikerült. De ezt majd estefelé bővebben ki fogom fejteni, előbb jöjjön Hank és a csajai, valamint a kopasz, illetve a szexmániás nője.

Tovább…

Kommentáld!

Californication – 4. évad kezdéséről

 
Beküldte: Kanyecc 2011 January 22, 0:20-kor a(z) Californication témába.

Néha örülök a lustaságomnak, mert a negyedik évad startja előtt hoztam szintre. A harmadik etap eseményei frissen bennem vannak. Ha nem lett volna, akkor sem lenne baj, mert a stáb olyan „előző részek tartalmábólt” dobott az évadnyitó elejére, hogy csak pislogtam. Egészen a sorozatpremierig nyúlt vissza, nehogy elfeledjük b*szos Hank történetét. Elindítottak egy lavinát a fejemben. Elkezdett kattogni az agyam, mert okkal mutatják azokat a részleteket. 10 esetből 9-szer mindig kapcsolódik a folytatáshoz, és most sem történt másképp.

Az előző évadzárás meglepő fordulattal ért véget, melynek végkimenetelét sejteni lehetett. Hank több évadon át titkolt titka felszínre került, aminek a családja ittam meg a levét. – Ne spoilerezzünk. Arra akarok kilyukadni, hogy okkal volt az a preview, mert felvezették, megalapozták a később történő eseményeket. Korrektül, teszem hozzá.

Számomra darkos és elvont volt ez a kezdés. A dráma teljes mértékben átitatta, ami – igazából – tetszett. Megtörték vele az előző részek vergődését. Mozgalmas, egyben elgondolkodtató. Az első évadot juttatta az eszembe, amikor Hank fénykorát élte, kevesebbet lelkizett, többet vállalt. Olyan, mint ha tisztalappal indítottak volna. Egy rebootal állnánk szemben?! Mindenki kiteregette önszántából vagy más által a szennyest, amiért megkapta/megkapja a büntetését. Hank-et persze sújtja a múlt, mert nemcsak családja elfordulásától kell félnie, hanem az igazságszolgáltatástól is (Mia által felhozott vádak miatt).

Sok új szereplő kapott helyet a startban. Biztosra veszem, hogy a férfi nézők többsége Addison Timlin miatt ül le a folytatás elé, aki már az elején villantott egy olyant, amivel Mr. Skin 2011-es legjobb meztelenkedéseinek listájára (íme a 2010-es) fel fog kerülni, mert tényleg elragadóan feszes mellekkel és popsival rendelkezik. Ugye a filmsztár szerepében mutatkozik, míg Carla Gugino az ügyvédnőjében. Nem rossz, középkorú férfiak is kaptak fincsi falatot.

Az első két részben lefektették a folytatás menetét. Azt, hogy Hank élete romokban. Azt, hogy a jövője kilátástalan. Azt, hogy vannak örök értékek, amik soha nem változnak. (Pl.: a Porsche-ja és a barátja.)

Nekem kimondottan tetszett. Remekül építették fel. Adtak a dugásos jeleneteknek történetet, nem pedig minden jött-mentet dobta be. Az persze idegesített, hogy a kettő sittre ültetést nulla jelenetszámmal valósították meg. Egyik percben látjuk bilincsbe verve, másikba pedig barátja szobájában ülve. Van még pár leminősítő zavarótényező, de örülök annak, hogy felhagytak a harmadik évadban erőltetett szenvedés sorral. Kevesebb dugásra, mozgalmasabb történetre vannak kilátások, ami szerintem ígéretes! Bízom benne. Az elmélkedős képi világ pedig tökéletes. Imádom a színvilágát.

This entry has a rating of 3.5

Kommentáld!

Kaliforgia 3. évad – Szegény írót az ág is húzza

 
Beküldte: RaulReal 2009 December 29, 17:13-kor a(z) Californication témába.

A Showtime egyik legütősebb sorozata immár a harmadik szezonját is lehúzta, mi nézők pedig abszolút pozitívan várhatjuk a további történéseket, ugyanis a készítők akkora cliffhangert kerekítettek a 13. epizód végére, hogy azt se tudhattuk, merre áll a fejünk. Így lehetett ezzel a jó öreg Hank is, azonban ne szaladjunk annyira a végére. Bombaként robbant a hír, amikor kiderült, idén új szerepkörben láthatjuk kedvenc írónkat, köszönhetően annak, hogy a lecsúszott zseni élete új irányt vesz és hősünk ismét az iskolapadban találja magát. No, persze nem azért, mert nincs meg a megfelelő végzettsége, a magyarázat jobban hangzik, ha azt mondjuk, nincs jelenleg jobb esélye a stabil pénzkereset biztosítására. Így lassan, de biztosan megismerhetjük Moody-t professzort, a diákok példaképét, az iskola rettegett és sokat követelő adjunktusát.

Calif301

Egy másik dimenzióban persze. Amikor megjelentek az első poszterek, már sejthettük, hogy semmi jó nem fog kisülni az ötletből, elég volt a kaján arccal vigyorgó íróra és körülötte sertepertélő, csodálatosan szép és fiatal lányokra nézni. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy Karen, Hank neje is távozott a városból, így semmi nem hátráltatja a korszakos, ám most komoly gondokkal szembenéző zsenit. Főleg igaz ez, ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy a mai felsőoktatás humán ágazatában tanulók jelentős százaléka nő. Ez a történeti szál önmagában is elég lenne az évad kiteljesedéséhez, azonban természetesen, mint minden évben, idén is megkapjuk kedvenc önmarcangoló házaspárunkat, Runkle-ékat.

Miközben Hank egyre mélyebbre süllyed a saját maga által generált lebujban, segítenie kell goth lányának is, hogy az megtalálja a helyes utat, és a megoldást eddigi szenvedéssel teli életükre. Nem meglepő módon az X-akták sztárja magába bolondítja földöntúli szépségű tanítványát, Jackie-t, főnökének nejét és egy rendkívül prűd felügyelőnőt. Emellett nem szabad megfeledkeznünk New Yorkban tartozkodó nejéről sem, így ha belegondolunk, ismét elég nagy a kavalkád.

Calif302

Ez egyébként jellemzi az egész évadot, részről-részre olyan változatos, megdöbbentő és helyenként vulgáris történéseknek lehetünk szemtanúi, amelyek a nézők legjavát összezavarják, hányingerre késztetik, vagy szimplán megbotránkoztatják. Jó húzás ez a Showtime csatornától, hogy engedik a “mocskot” is áradni, ugyanis tökéletes módszerekkel mutat görbe tükröt a társadalomnak Hank és kicsiny háreme.

Érdekes fordulatot vesznek Runkle kalandjai is, ugyanis a töpörödött, kopasz ügynök egy különösen nemtörődöm és szemtelenül gazdag nő kezei közé kerül. A Collini nevezetű hölgy igencsak felrúgja Charlie amúgy sem éppen virágzó házasságát, így Moody professzor korábbi szárnysegédjének különböző válogatott gaztettekre kell rávennie magát. Ezek közé tartozik Marcy megcsalása, verekedés az ügyfelekkel, illetve Rick Springfield saját hálószobájába való beengedése.

Calif304

Bátran kijelenthetjük, hogy mentőmellény nélkül, süllyedő hajón evez a bukott ügynök, akinek mindenek előtt saját magával kell megküzdenie ahhoz, hogy visszaszerezze életét, feleségét, állását. Hogy sikerül-e neki? Mindenki megtudhatja, ha hajlandó egy kis időt szánni napjaink egyik legegyedibb hangvételű szitkomjára.

Az évad végére szépen összecsapnak a hullámok mindenki feje fölött, a szálak összeérnek, a háború kitör. Nem éppen derűs véget ér Hank számára a harmadik szezon, hiszen a végtelenségig nem lehet erőltetni a féktelen orgiákat. Lesújtó befejezés zárja tehát Moody professzor iskolai kalandjait, abban pedig biztosak lehetünk, hogy még a lánya diplomaosztójára se fogja betenni a lábát. Ha lesz a mini-góth kisasszonynak olyanja. Az egyértelműen feelgood széria tehát elgondolkodtató, mélabús hangnemre vált az utolsó néhány részben, azonban van néhány ok, amiért kihagyhatatlan darab még mindig a Californication.

Calif303

Az egyiket jelentik Hank beszólásai, melyekben aláz mindenkit, akit csak tud. A másik egyértelműen a felvonultatott hölgyek sora. Fiatal-öreg, prűd és sztriptíz-táncosnő, góth és besavanyodott…mindenki válogathat a kedvére. Csak a végén meg ne üsse a bokáját. Végső soron tehát, a szívszorító nem éppen happy end ellenére egy 7/10-et megérdemelnek California császárainak kalandjai, mely habár lehet, hogy idén nem fogja elnyerni az év 20 perces sorozatának járó díjat, még mindig igen kellemes darab és repesve várjuk a negyedik szezont.

This entry has a rating of 3.5

Kommentáld!

Californication – Hank és az iskola

 
Beküldte: RaulReal 2009 November 7, 15:22-kor a(z) Californication témába.

Teljesen új ösvényt mutatott a David Duchovny főszereplésével készült sorozat az első két évadában, ugyanis szemtelen hangvételével, vulgáris előadásmódjával már-már a True Blood által meghúzott szintet is bőven felülmúlta. Egy bukott íróval, Hankkel ismerkedhettünk meg, aki bár az irodalomban nem volt túl sikeres, a nők körében annál inkább. Így a gyengébbik nem minden útjába kerülő tagját két vállra fektetve mutatta meg nekünk, milyen is az élet Californiában.

CalifS03

A színészek nagyszerű játéka csak emel a történet egészén, hiszen az X-akták sztárja született badass. Így eljátszani a rosszfiú karakterét szinte lehetetlen, így biztos, hogy maga Duchovny is ebbe a klubba tartozik. Sorozatbeli feleségével, Karennel pedig a “sem veled, sem nélküled” játékot űzve őrjíti meg a nézőket, és persze saját magát is. Lányuk, Becca kellően depresszív karakter, a züllött család még furcsább ismerőse pedig a Runkle-házaspár. Nem szabad megfeledkeznünk Miáról sem, aki habár csupán 16 éves, képes Hanket ledönteni a lábáról.

A kezdeti bonyodalmak, blogolás és az írásra tett impotens próbálkozásai után Moody, professzornak áll. Ez nagyjából akkora horderejű hír, mint egy maffiózó pápának választása. Az ifjú korosztály Hank kezeibe való helyezése lehet talán minden idők egyik legnagyobb baklövése. Mondani sem kell, hogy itt sem bírja tűrtöztetni magát a modern Casanova, így egyszerre három nőnek is elcsavarja a fejét. Egy-lámpás Porschéjával piros lámpás negyedeket jár, bulizik, tanítgat, csajozgat. Eközben próbál minél jobb apja lenni lányának és nyitott kapcsolatot ápol nejével, Karennal.

Ennél nehezebb feladatokat keresve sem találna kedvenc írónk, azonban kénytelen megbirkózni velük, hiszen az élet nem habostorta, a sült galamb pedig nem esik a szánkba. Szerencsére írásban átadhatatlan poénjai, illetve vulgaritása mellett a Californication megtartotta depresszív és odasózó életszemléletét, valamint bolondos karaktereit. Az erre a stílusra jellemző vontatottság természetesen megmaradt, így aki pörgésre és óriási robbanásokra számít, nos…annak nem ez a sorozata.

CALIFORNICATION (Season 3)

Péntek esténként, egy-egy fárasztó, őrlő hét után megéri nyomon követni a Californication epizódjait, hiszen a 25 perces játéidő, valamint a vizuális és szellemi élmény, amit Duchovny folyamatosan szállít kihagyhatatlan, ha hozzászokik az ember. Néhány elmosolyogató jelenetet leszámítva ez bizony kőkemény dráma, mégis üdítő színfolt a sorozatok rengetegében, és mint nemrég kiderült, kedvenceink jövőre is visszatérnek majd a tévék képernyőire. Ugyanis a Showtime berendelte a széria negyedik évadját, így a Kaliforniai orgia még számos kellemes percet ígér jövő ősszel is.

This entry has a rating of 3

Kommentáld!

Californication – 2. évad és a zárás

 
Beküldte: Kanyecc 2009 October 9, 14:39-kor a(z) Californication témába.

Szeretek sorozatot nézni kajálás közbe. Ezzel hova akarok kilyukadni? Várjál, mindjárt mondom. Általában választok egy szitkomot, mert 20 perc alatt kényelmesen megkajálok. A héten azonban kifogytam a műfajból. Ezért esett a választásom a Californication-re. Részben vicces, nincs 40 perces. Megvan minden ahhoz, hogy imitáljam a szitkom látszatát. Bele is vágtam a folytatásba, mert valamikor régen abba maradt a nézése. Hogy pontosabb legyek tavaly október végén. Szomorú, ideje folytatni. Le is daráltam, de a végén annyira rákaptam, hogy evés ide vagy oda, néztem anélkül és egyszer csak arra eszméltem, hogy elfogyott mind a 12 epizód.

Persze ez cseppet se zavart annyira, hiszen már van a folytatásból kinn két darab, amivel folytatni fogom, de előtte pár szót a második etapról. (Az évad kezdésre persze nem térnék ki, mert született róla két írás, amit itt és itt olvashattok el.)

vlcsnap-198584
Az évad legjobb jelenete

Szerintem a második évad jobb volt, mint az előző. Lehet, hogy régebben láttam és már felére se emlékszem, de erősebbnek éreztem a folytatást. A legjobb dolog, amit belevittek, az maga Ashby szála. Ez az ember fergeteges. Sajnáltam is azt, ami vele történt. Nem hittem benne az elején, amikor Hank-kel találkozott, aztán valami változott. Belopta magát a szívembe, mert lényegében olyan p*cs faszit alakít, mint amilyen kedvenc züllött írónk.

(Csak dióhéjban: Ashby felkéri, hogy írja meg életművét róla, részben ezért odaköltözik hozzá, hogy közelebbről tanulmányozni tudja szokásait, valamit dokumentálja az egyes időszakokat, ami szépen a felszínre tör.)

Miben nyilvánult meg ez a hasonlóság? Hát abba, hogy Ashby-n szereti a füvet, szereti a drogot, szereti a nőket. Mindkettőjükre igaz! A történetük akkor vált a legkülönösebbé, amikor egymás „ex-barátnőjére” pályáznak rá. Igazából nem is pályázták, csak elkacérkodtak a gondolattal: Mi lenne, ha még is összejönnének! Ez persze ki van zárva, mert havernak a haver ex-e tiltott gyümölcs, ami viszont finomabb, tehát a kísértés hatalmas mindkét félnél. Vontatottabbnak éreztem Charlie és a pornó biznisz szálat, mert annyira nem illik hozzá… Ugyanmár, egy gyorstöltei egy pornó filmben? Kicsit abszurd. Ki nézné meg rajta kívül? Másrészről a nejével való szakítást se díjaztam annyira, mert az a jelenet teljesen ott volt bennem. Már csak az volt a kérdés, mikor fogják bevágni, de amikor a részeges jelenetét, egyből tudtam, hogy percek kérdése.

And the dancecontinues.

Mit hozott a finálé. Némi szomorkodást, hiszen Ashby búcsúzott. Cliffhangert nem igazán, bár Daisy és Charlie kapcsolatára nem célozgatunk, mert ez inkább a szexre épül, mint sem a szerelemre. (Ki mondaná szeretőnek a szerelmét egyik barátja előtt?) Kíváncsi leszek a folytatásra. Nem is szaporítom tovább a szót.

This entry has a rating of 3

1 Hozzászólás

Californication – 2.02 – The Great Ashby

 
Beküldte: Kanyecc 2008 October 27, 13:20-kor a(z) Californication témába.


Premier: 2008/10/05
Írta: Tom Kapinos
Rendezte: David Von Ancken

Hanket lesittelik, mivel megütött egy igazoltató rendőrt, aki felhúzta az agyát. Karen nem akarja le tenni az óvadékát, hogy kicsit elgondolkodhasson a történteken, azaz a félre nyaláson. Itt találkozik Lew Ashbyvel újra (a bulin a csaját nyalta ki írónk), kit szintén bevarrtak. Ashby felkéri életének megírására. A munkát nem vállalja el, viszont mikor meglátja magába sorvadt menedzserét meggondolja magát…

Megjegyzés: Kezd alakulni. Az évadpremiernél sokkal színvonalasabb részt kaptunk. Így sem vagyok megelégedve vele. A készítők próbálják feldobni a különböző karakter szálakat. Több, kevesebb esettben mindez sikerült, viszont Lew Ashby karakterének behozását nagyon jó ötletnek találtam. Kell is a frissítés, mert a sok random csöcs, nem mozgatja meg a sorozatot. Itt a remek alkalom a talpra állásra. Most éreztem kicsit úgy, hogy nem kaptuk meg a félórás adagot, hanem mindössze a felének a felét.

Hanket felkéri Lew önéletrajzának megírására. Mint írtam feljebb, Ashby csaját nyalta ki írónk véletlenül, mivel eltévesztette a szobaszámot. Kínos eset, főleg Karen számára, aki azért tért vissza, mert hitt ex-férjének megváltozásában. Az élet nem csak vele bánjon el, ezért kicsit móresre akarja tanítani. Rebecca, persze ellenzi, ettől függetlenül a sitt adott, ahol talán rálelhet az aranybányára.

A gecisét ott kapjuk, amikor Mai jól elbánik Charlieval. Erre utaltam az előző részben. Meddig fogjuk hallani a félre kúrások visszhangját? …Nem beszélve arról a nyamvadt könyvről, amit ellopott tőle. Tehát Charliet menesztik a sok irodai hoki miatt, amit titokban rögzítettek. Mindenki padlót fogott, most kell felállniuk.

Kezd alakulni a jövő alapozgatás, viszont ha rám hallgatnak, akkor hamarabb helyre kellene tenniük a szálakat, mert tényleg lapos a Californication. Az a hiszti, amit letolt menedzserünk erősen kipörgetősre sikerült, nem beszélve a különböző Mias jelenetekre. Callum Keith Rennie (Law Ashby) hozhatja meg a sikerült, a talpra állást? Nagyon remélem!

Tracklist:
“Dirty Thang” by Mega Jive
“So Hott” by Kid Rock
“Beautiful” by Uninvited Guests
“Wake Up Time” by Tom Petty & The Heartbreakers

This entry has a rating of 3

Kommentáld!

Californication – 2.01 – Slip of the Tongue

 
Beküldte: Kanyecc 2008 October 26, 22:23-kor a(z) Californication témába.


Premier: 2008/09/28
Írta: Tom Kapinos
Rendezte: David Duchovny

Hank és Karen visszautazik New York-ba. Karen nem bánta meg tettét, sőt boldogan élnek lányukkal. Hank-nek tele a f*sza a szex közbeni óvszerhúzogatással, ezért elmegy szakemberhez és elcsípteti ondóvezetékét. Lesznek is nehéz napjai, hiszen két napig szex nélkül kell tengetnie életét, ami nála bizonyítottan elég nehezen megy…

Megjegyzés: Huha, de régen néztem Californication-t, hol ott volt belőle maratonunk. Valahogy nem érzem az ízét, mint akkoriban. A sok cici és pucér csaj, valahogy nem mozgatott meg. Létezhet ilyen? …a jelek szerint igen! Kezd át menni snasszba. Kár lenne érte. Kezdésnek átlagon alulinak mondanám, mert Hankünk nem hozta a megszokott formáját. Mármint az a polgárpukkasztóst, hisz más puncijának kinyalása nála teljesen hétköznapi dolog, még ha most nem úgy tervezte, mint ahogy alakította a sors.

Rebecca most sem boldog. Érzi a család szétesését, amit a készítők egyetlen rész alatt megint kihoznak az egészből. Mia kezd az agyamra menni. Néha elgondolkodom rajta, mivel annak idején bejött neki a szex, most meg állandóan csak azzal dobálózik. Unalmas. Leszállhatnának erről a témára, mert kezd át menni az egész szappanoperásba, amit senki sem szeretne. Hankünk elcsípeti ondóvezetékét, hogy ezzel maga mögött hagyhassa az óvszeres szexet. A beavatkozás hiphop megtörténik, de látszólag megviseli a két napos kényszer szünet, melynek hatására az egyik bulin véletlenül a szomszéd szobájába megy be, ahol nem Karan, hanem egy másik csaj lába közét ízleli meg.

Mint írtam, nem volt annyira jó nyitás. Hátha a folytatás jobb lesz. Az az igazság, hogy manapság teljesen hétköznapivá kezd át menni a meztelenjelenet. Ott van a True Blood, ahol levetkőzött az egyik szereplő, meg most a Life on Mars, amiben szintén láthatunk egyet. A Showtime rájött, mivel tud plusz nézőket szerezni, a többi csatorna meg él az ötletével.

Track list:
“California Dreaming” by The Mamas And The Papas (Opening scene, Hank and Karen in bed)
“Raining Blood” by Slayer
“What You Want Me to Do” by Shake Some Action
“Prima Donna” by My Heat
“Go Low Step Low” by Echo Pilot
“(Go to) California” by Rob Zombie
“If You Could Read Your Mind” by Clinic
“Can You Hear Me?” by Lions
“My S***’s F***** Up” by Warren Zevon

This entry has a rating of 2

Kommentáld!
Következő oldal »

free web stats