Mental – 1.05 – Roles of Engagement

 
Beküldte: Kanyecc 2009 June 29, 21:07-kor a(z) Mental témába.

Szintre hoztuk a Mental című pócsék kórházas sorozatot. (Tessnek meg üzenjük, hogy imádjuk kínoztatni magunkat, főleg egy elfuserált House-klónnal.) Ezt csináljátok utánam. Tudom, páran megtettétek és párotoknak talán nagy kedvence is lett. Nekem sincs vele sok bajom, csak éppen jobban rá kellett volna gyúrni a sztorira, mert a karakterekkel még úgy ahogy megállják a helyüket. Főleg Jack-kel, aki miatt érdemes leülni. Még mindig a The Mentalist-os Simon-t jutatja az eszembe a leleményességével.

A sztori egy fél ponttal jobbra sikerült, mint az előző. Adott volt egy sármos színész, aki az egyik talkshow szereplésekor bekattan. Mint később kiderül, idegösszeomlása van, amit eléggé nehéz volt kideríteniük. Jobbra sikerült, mert kihagyták azt a sok unalmas képzelődést, amire még mindig neheztelek.

Minden második, harmadik epizód egy-egy újabb, nevesebb vendégszereplőnek ad helyet. Most se volt másképpen, ugyanis Spike Feresten – akinek van talkshow-ja – volt az egyik. Sok szerepet persze nem kapott, csak két percnyit kb., de élveztük.

Az a helyzet, hogy ebből többet is lehetett volna kihozni. Kihagyták belőle a sok idegesítő képzelgést. Legalábbis minimalizálták. Alapjába véve jobb volt a sztori, bár most a mellékvágányon csúszott el az egész, mert a szereplőkről alig tudtunk meg valami kis titkot. Jack keresgéli a testvérét. Uncsi! Nora elárulja Veronicának, hogy megvolt neki Jack, míg utóbbi, hogy neki meg szeretője van. Snasszság. Semmi extra, de mégis überli az előzőeket.

Mint azt írtam twitteren, kicsit pihentetni fogom. Ne erőltessük, mert abból csak kasza lenne. Másrészről nincs is belőle új epizód. Ha netán valakinek bejön, szívesen fogadjuk a kritikáját. Legyen minél velősebb és szaftosabb, hogy tess is nézzen egy pöttyet.

Premier: 2009/06/23
Írta: N/A
Rendezte: N/A
Nézettség: 3.68 millió (#T7); A18-49: 1.2 (#T8)
This entry has a rating of 2

Kommentáld!

Mental – 1.04 – Manic at the Disco

 
Beküldte: Kanyecc 2009 June 29, 18:13-kor a(z) Mental témába.

Tegnap tess rám írt, látván a Mental kritikáimat és a következőt kérdezte: „Miért kínzód magad?” – Nem egyszer már előfordult, hogy olyan sorozatot csekkoltam huzamosabb ideig, amit a jó nép oszt, nem néz vagy az előzetes alapján cancelelt. Én megadom a lehetőséget, had bizonyítsanak, aztán ha befuccsol, minden kötél szakad, akkor tiszta lelkiismerettel mondhatom ki a végszót, azaz a a kaszát. (Még nem tartok itt. Kemény vagyok. Bírom. De már fáradok.)

Van egy jó hírem. Az előző epizódnak a beteges sztoriját nem tudták überelni. David Carradine nyilvános szenvedése még most is bennem van. Helyette kaptunk egy videójáték-függő kiscsókát, aki kreált magának egy sajátot, mivel apuciék elvették tőle az igazit. Mondhatom nagyon érdektelen, az elfogadható szintet se ütötte meg nálam.

Kezdeném a sok negatívummal. Mental-logo még mindig a legnagyobb örültség, amit belerakhattak. Közbe rádöbbentem, hogy a Prison Break hozta be ezt egy kis izgalomfokozásként, de itt semmit se ér. (Még annyit se!) Aztán a másik legnagyobb probléma: a már emlegetett páciens betegségeknek a virtualizálása. Mármint, hogy megmutatják éppen mi jár a betegnek a fejében, jelenesettben egy olyan pálya, ami tele van szar grafikájú szörnyekkel. Headshot!

A karakterek szálán sincs semmi javulás. Jack még mindig keresi a testvérét, akiről egyre több minden derül ki. Tudjuk, hogy betegségben szenved és hajléktalan fajta. (Legalábbis ruházata alapján nekem ez esett le.) A legkellemesebb csalódást Nora lánya okozta. Komolyan, miatta érdemes volt leülni el. Aysnley-t alakító Kay Panabaker tök jó karaktert kapott. Vicces, titokzatos. Reméljük a folytatásból se felejtik ki. Carl szokásához hűen kapcsolatait ápolgatta. Veronica pasizása nem esett szóba, viszont Chloe megkapta a magáét

Összességében egy kicsit erősebbnek éreztem, mint az előző rész. Az tényleg a mélypont volt. Bízok benne, hogy a folytatás jobb lesz, bár mások mást mondanak. Természetesen még egy rész erejére maradok, aztán elteszem kis szünetre, mert annyira nem nagy szám.

Premier: 2009/06/16
Írta: Deborah Joy LeVine
Rendezte: Jesus Salvador Trevino
Nézettség: 4.62 millió (#5); A18-49: 1.5 (#6)
This entry has a rating of 1.5

Kommentáld!

Mental – 1.03 – Book of Judges

 
Beküldte: Kanyecc 2009 June 28, 23:43-kor a(z) Mental témába.

Tess szerint három epizód elég ahhoz, hogy leszűrd egy sorozatról: érdemes-e benevezni a folytatásra vagy inkább tegyük félre a távol jövőre. (Ez alatt értsd a kaszáját!) Az elmúlt két epizód nagyon leültette a szintet. Elfáradt volna már az elején? Én mindenbizonnyal, mert a 40 perces részt másfél óra alatt néztem végig, ami egészségesen sokszor tele volt kisebb-nagyobb megszakításokkal.

Mental - 1x03 - Book of Judges

Megint kaptunk egy „ki a frászt érdekli bajt”, amiből House doktor biztosan többet hozott volna ki, viszont a mi Jackünk leszerepelt. Adva volt egy páciens, akibe belecsapott a villám feleségével együtt. A férj túlélte, az asszony meghalt. Előbbi azonban a saját maga börtönébe zárkózott be, mármint a fejében, ahol kedves felesége még mindig – relatíve – él.

Mit ki tudott volna hozni belőle a Fox, de mégsem. Nem említettem még, hogy az a bizonyos páciens David Carradine volt, aki sajnos már nincs az élők sorában. Utolsó szerepeinek egyike. A legjobban azt sajnálom, hogy ilyen pocsékot láthattunk a részéről. Ő legalábbis kihozott minden tőle telhetőt, de a sztorit – úgy ahogy van – összegyűrve a kukába kellett volna dobniuk, mert a kung-fu híresség sokkal jobbat érdemelt volna.

Azt hinné az ember, hogy több szarság már nincs is. Háháá, dehogynem! Megindult a konfliktus a kórházban, ami megint csak szítja az indulatokat. Carl-nak nem jön be Jack-nek a lazasága, ezért ki akarja fúrni, mint Nora-t, viszont egy kicsit nagyobb hal lenne az már neki. „Megkéri” Arturo, hogy kémkedjen a doki után, mert rontja a kórház hírnevét. Az érdekesség, magában az összegyűjtött infókban rejlik: főhősünk drogozott és Becky a testvére volna. (Szó sincs barátnőről.) Mi lesz ebből? Tényleg azt érzem, hogy megy át csöpögősbe az egész?! Ugye Private Practice.

Egyelőre még nem döntöttem el, hogy leülők-e folytatás elé. Eszek egyet és majd utána eldől. House-klón? Hu, de vicces. Mindenről szó van, csak arról nem. Mármint most eltűnt a terepszemle, megmaradt az idegesítő Mental-logosdi minimum 5-ször egy rész alatt. Komolyan kell ez nekem? A pilot után harmat gyenge folytatás. Megint kevesebbet fog kapni, míg össze nem szedi magát. És ne effektezzenek már. Ami nem megy, nem kell erőltetni!!!

Premier: 2009/06/09
Írta: Daniel Levine
Rendezte: Guy Ferland
Nézettség: 4.70 millió (#8), A18-49: 1.5 (#8)
This entry has a rating of 1

Kommentáld!

Mental – 1.02 – A Beautiful Delusion

 
Beküldte: Kanyecc 2009 June 28, 20:58-kor a(z) Mental témába.

Ha már megtetszett – legalábbis sokkal jobbra értékeltem, mint tess a pilot epizódját –, ezért úgy döntöttem, hogy bepróbálkozom a folytatással. Mégis csak kórházas sorozat, ami mosolyra mozdította a szám. Kérdés, hogy erre a folytatás is képes-e vagy sem? Chris Vance jött, a folytatás nem maradt el, bár kicsit csalódott vagyok, mert lehetett volna jobb sztori. A hangulattal nincs probléma. Megint volt sok vicc, titok és ámulás. Lássuk mit raktak össze nekünk.

Mental - 1x02 - A Beautiful Delusion

A történetét lefikáztam, mert alapjába véve annyira unalmas volt, hogy inkább neki álltam nézése közben a neten szörfözni. Dióhéjban a következő volna: Van egy anyuka, aki várandós. Az ultrahangig a doktora is ezt hiszi, mert a fájások megvannak, ahogy az egyéb erre utaló jelek is, de a baba még sincs sehol sem, mert csak úgy képzelődik az anyuka, mint az apuka. Hát ez valahogy most nem sikerült skacok.

Hanyagolnám a történetet, mert lehet miről beszélni. Ott van a Mental-logos problémám, ami megint kihozta belőlem a legrosszabbat. 16 perc alatt háromszor – igen, számoltam és figyeltem – kaptuk meg, ami borzasztóan idegesítő tud lenni. Mint ahogy azok az elképzelt dolgok, amiket a páciensek látnak. Gondolok itt arra a jelenetre, amikor a nő a vízben van és elképzeli magát egy háborgó óceánba. Az ilyesmiket inkább ne erőltessék, mert csak a hangulat rovására megy. Magyarán itt jön elő az alacsonyabb költségvetés.

A szereplők bemutatása folytatódik. Jönnek a titkok. Egyre több mindent tudhatunk meg róluk. Ez tetszett. Már csak ezért érdemes volt folytatni. Jack-et meglátogatja a – számunkra – titokzatós leányzó a végén. De miért van olyan érzésem, hogy az évadfeléig nem kap alakot? Majd kiderül. Aztán Norának ott van rákja, ami mondjuk már kiderül a pilotban. Chloe leszbi és távkapcsolatban él a barátnőjével, amiről Arturo tud és mindenképpen be akarja neki bizonyítani, hogy a nőnek a férfi kell, mégha ez egy kicsit erőltetve is megy. Carl hasznot akar mindenből húzni, és nem utolsó sorban pályázik Nora pozíciójára.

Oké. Ezek olyan infók, amik eltörpülnek Veronica mellett. Amennyire ártatlannak tűnik, annyira titokzatos. Volna neki egy zenész barátja – Danny –, viszont a kórházban kavar egy másik orvossal – Rylan-nel. Mi lesz ebből? Csak nehogy olyan csináljanak belőle, mint a Private Practice-ből, amiből folyni fog a nyál. Kíváncsi vagyok arra is, hogy még ki sejtheti a kapcsolatukat.

Összességében kaptunk egy uncsi sztorival átitatott karakter bemutató epizódot. Nem élveztem annyira, mint az évadnyitó epizódot, de a folytatásra maradok. Még egy részre tutira, aztán majd kiderül.

Premier: 2009/06/02
Írta: Alyson Feltes, Deborah Joy LeVine
Rendezte: Rod Hardy
Nézettség: 5.04 millió (#7); A18-49: 1.6 (#7)
This entry has a rating of 2

Kommentáld!

Mental – 1.01 – Pilot

 
Beküldte: Kanyecc 2009 June 28, 19:18-kor a(z) 2008/09 sorozatai,Mental,Pilot témába.

Sok érdekességgel (=leültetős koncepcióval) nem tudott meglepni az idei nyár, vagy mégis?! A Fox a gazdasági válságnak köszönhetően leszerződött a kolumbiai leányvállalatával, a Fox TeleColumbia-val és közösen neki fogott egy nyári újoncnak. Ez volna a Mental, amit mindenhol House-klónként emlegetnek. Igazuk is van, mert sok újdonságot nem vélhetünk felfedezni benne, de erre is ki fogok térni lentebb. Szóval a Mental próbálkozik, noha nem volt nézettség kiugrás, még mindig jó ötletnek találtam, mert House-ra mindig szükség volt, van, lesz és talán át is veheti a helyét kis idővel. (Bár erre nagyon kicsi az esélye.)

Szokták mondani, hogy az első 5 percben kell maradandót alkotni, valami olyant, hogy a jónép ne kapcsoljon el. (Vetkőzős doktor, aki odáig van a betegeiért?! Naná!) A Mental-nak sikerült megfogni. És egyből mit jutatott az eszembe? A mentalista című sorozatot, mert abban volt kicsit nagyon hóbortos a főhősünk. Ha összegeznem kellene, akkor a House-ból kivették a nyomozós-, mindent a betegért szekciót, amit fűszereztek a CBS-nél „szolgáló” Simon Baker fergeteges lazaságával.

A történet középpontjában egy bizonyos pszichológus, Dr. Jack Gallaher áll, aki mint újonc tölt be egy igen előkelő posztot Los Angeles egyik kórházában. Mindent megtesz annak érdekében, hogy a betegei jobban legyenek, bár ezt az első napokban munkatársainak és főnőkének annyira nem jön be, de idővel kialakul a „megszoksz vagy megszöksz” helyzet. (Senki se szökik meg.)

Szerettem Chris Vance-t már a Prison Break-ben is, de a Mental-os szerep sokkal jobban illik hozzá. A karakterét – azaz Jack-et – nagyon jól formálták meg a készítők. Belevittek minden olyant, amivel különc kedvencé tudják emelni sokak szemében. Vegyük a nyitó jelenetet, ahol egyik beteg miatt levetkőzik egy kórház előtt. De olyant se sűrűn látunk, hogy valaki biciklivel járjon munkába, beteg hozzátartozóihoz. Mindig a Mentalist-os Patricket jutatja az eszembe. Az elmúlt esztendőben részéről kaptunk olyant, hogy sokak szívébe belopta magát lazaságával. Vajon Chris-nek sikerülni fog?

Különösen idegesítőnek találtam azt a sok Mental-logos bevágást, amikor a hapek fejét összecipzárazzák. Gondolom az akarja a reklámszünetet jelenteni, de így összességében herótom volt tőle. Meg amúgyis eléggé ganyira sikerült. Minek erőltetik?!

Sokan House-klónként tartják számon. Miért? A Fox kezében a népszerű House doktor, aki már letette az asztalra magát. Ha doktoros koncepció, akkor mindenkinek ő jut eszébe. (Ez olyan, mint a kórházasoknál a Vészhelyzet.) Utódnak mindig kell lennie, ezért kisebb átszabdalásokat téve csináltak egy jóval olcsóbb dokis koncepciót, melynek az alapjai, az útvonalai már adottak voltak. Talán a legjellegzetesebb rész, amikor Jack kiküldi terepre az embereit. (Mindig átfut az agyamon, hogy ilyen létezik? Vagy csak a FOX alkotta meg?)

Összességé kaptunk egy tűrhető pilotot, ami nem tűnik ki a sorból, csak rahedli sok más sorozatra emlékezteti az embert. A folytatás hozza a jól megszokott egy rész per pácienst. A háttérben persze meghúzódik egy olyan szál, amit majd a folytatásban ki lehet fejteni, de első látásra, nekem semmi se esett le ebből, szóval a fejtegetést majd későbbre teszem. Nézettsége viszonylag alacsony lett, tehát nem váltotta meg a világot.

Premier: 2009/5/26
Írta: Deborah Joy LeVine
Rendezte: Daniel Levine
Nézettség: 5,8 millió (#6); A18-49: 2,1 (#5)
This entry has a rating of 3.5

Kommentáld!

Mental – 1.01 – Pilot

 
Beküldte: tess 2009 June 20, 18:42-kor a(z) 2008/09 sorozatai,Mental,Pilot témába.

Meglehetősen érdekes lépéseket csikart ki a tv-s bizniszből a gazdasági válság, melynek egyik leghihetetlenebb eredménye az volt, hogy a nagy amerikai tv csatornák szépen sorjában kollaborálni kezdtek kisebb adókkal, vagy éppenséggel külföldi csatornákkal. Számtalan példa volt erre, de mindközül a legbetegebb a FOX-é volt. A csatorna ugyanis leszerződött a kolumbiai leányvállalatával a FOX Telecolumbia-val és közösen elkészítették a Mental-t.

A történet egy külön pszichológus Dr. Jack Gallagher friss praktizálását mutatja be egy Los Angeles-i kórházban. Gallagher meglehetősen modern szemléletben gyógyít, ami persze felkelti a munkatársak érdeklődését is. Ezzel együtt pedig generálja a feszültséget a páciensek és a munkatársai között is…

Ahogy látható a FOX a szokásos kreativitásával ellentétben nem ment túl messzire, helyette inkább kreáltak egy olcsó House klónt egy relatíve ismert színésszel. Hogy bejött? Naná, hogy nem, mivel ilyen csapnivaló Pilot-ot igen csak régen tett le az asztalra a csatorna dráma műfajban. Holott a creatori székben az a Deborah Joy LeVine ül, aki hajdanán a The Division és a Loise & Clark – The New Adventures of Superman készítésénél is ott volt. Ezzel nem is lenne baj, de sajnos LeVine egy az egyben ott maradt a ’90-es években. Ezt jól mutatta a Lifetime-on a The Division is, de a Mental végérvényesen rávilágított a nyers tényre, miszerint a creator ideje leáldozott.

A forgatókönyv valami kegyetlenül sablonos és néhol már-már olcsó másolatnak tűnik. A szereplők is roppant gyengék, ebből adódóan a karakterek is felszínesek és persze idegesítőek. Arról nem is beszélve, hogy a FOX végig arra próbált meg aposztrofálni, hogy ex-Prison Break szereplőkkel adja el az egészet. A főszereplő Chris Vance ugye Whistler karakterét személyesítette meg a 3. évadban, míg az egyik vendégszereplő Silas Weir Mitchell az 1. évadban volt állandó mellékszereplő. Na, de vissza Vance alakításához, ami valami fergetegesen szar volt. Végig túlerőltette a karaktert, aminek hála semmi stílus nem szorult belé. Tuti nem látta a Tropic Thunder-t, vagy nem fogtam fel aggyal az ottan kritikát a hasonló színészekről!

Kár is tovább erőltetni, mivel ez egy alapból halott produkció, ami jó ha a berendelt részeket megéri. Meg amúgy is, milyen az a sorozat, ami még normális vágóképeket sem tud letenni az asztalra? Ez a folyamatos Mental logo bevágás kissé idegesítő volt, a betegek kartotékja meg egyszerűen röhejes. Részemről ennyi bőven elég is volt belőle, egy rész után kasza a javából. Bár David Carradine vendégszerepléséig valahogy ki kéne tartanom. Sőt, a rész végi drámázásra is kissé kíváncsi vagyok, hátha valami értelmes dolog is kisülhet belőle, de úgy se fog. A végére már csak egyetlen egy kérdés maradt, ami végig bennem motoszkált: Mi az istenért rendelte be a FOX ezt a sorozatot, egy ilyen szar Pilot alapján?

Premier: 2009/5/26
Írta: Deborah Joy LeVine
Rendezte: Daniel Levine
Nézettség: 5,8 millió (18-49ben: 2,1 #5)
This entry has a rating of 1

Kommentáld!

free web stats