Britain’s Got Talent – Kezdett a 7. évad

 
Beküldte: Kanyecc 2013 April 14, 18:40-kor a(z) Britain's Got Talent témába.

A világ legjobb tehetségkutatója – írtam két évvel ezelőtt. A hetedik évad kezdésére cseppet se lehet rámondani azt, hogy a legjobb lett. Ha tavasz, akkor bizony dagad a f*sz, csiripelnek a madarak, illetve az egyes országok elindítják a sajátgyártású Csillag születjeiket. A britekét tartom a franchise-ok legjobbjának, mert mindig eltalálták a startot, jó az összhang a vágók, a szerkesztők és a zsűritagok között. Emlékszem, anno David Hasselhoff mennyire bejött, igazi ikonja volt az 5. szériának, így a hetedik hajnalán kicsit sopánkodva, de azt kell mondanom: hiányzik.

Az új etap zsűrijei között ott van Simon Cowell, az arc, akit nehezen lehet levenni a lábáról, de ha egyszer sikerül, akkor sima út lesz a nyolcad döntőkig. A megunhatatlan zsűris arcok sorában: Amanda Holden és David Walliams, akik nélkül nincs brit Csillag születik, de ne feledkezzünk el a negyedik tagról se, Alesha Dixon-ról. (Némi történelem, utóbbi kettő a 6. szériában csatlakozott az „ítélő bizottsághoz”, amikor is Michael McIntyre-t és Hasselhoff-ot váltották.)

A műsorvezetője továbbra is Ant & Dec, akik nélkül megint szintén elképzelhetetlen lenne a brit franchise. Hm. Plusz infó, amit talán még nem hallhattatok berkeinkben, hogy Walliams-szel lehet számolni a 2014-es évben, ugyanis tavaly ősszel írt alá egy szerződést, ami 800 ezer fontot jelentett számára. Annyiért én is elvállaltam volna.

Az évadkezdés nálam kivágta a biztosítékot. Cseppet se volt annyira elkapott, mint az előző 3 esztendőben. Inkább nevezném visszafejlődésnek, mint előrehaladásnak. A nagy hiányosságok között az érdekes produkciók hiányát emelném ki. A magyarokat és a stand-up-os fiút leszámítva egy énekes-tehetségkutatót láttunk nagyjából. Másrészről, több alkalommal összevágott kismontázsokat mutattak az épp továbbjutottról. Megértem, hogy kell a plusz anyag a Britain’s More Got Talent-be, de azért ennyire ne szálljanak már el. Továbbá hiányoztak a gyalázatos produkciók, amiktől a néző a fejét foghatta és némileg együtt érezhetett Simon-ékkal. Ennyit erről.

Ennél már csak jobb lehet a folytatás. Kíváncsi leszek, hogy az Attraction nevű magyar csapat jövőjére is, akik előzőleg megfordultak a magyar és a német tehetségkutatóban is, meddig fognak eljutni?! Nagy sikert egyelőre nem sikerült bezsákolniuk, viszont az, amit a kezdésben levágtak, az tényleg könnycsorgató lett. Erre lehet alapozni.

This entry has a rating of 1.5

Kommentáld!

Britain’s Got Talent – Startolt az 5. évad

 
Beküldte: Kanyecc 2011 May 1, 21:42-kor a(z) Britain's Got Talent témába.

Elstartolt a világ legjobb tehetségkutató showja – három hete. A Britain’s Got Talent-tel tavaly találkoztam, de egyből berántott. Míg a hazai „mit sem tudok a BGT-ről” közönség a Csillag születikre csorgatja a nyálát, addig azok, akik kicsit is képben vannak más országok hasonló produkcióival, inkább a minőséget választják. (A CSSZ kapcsán egy valami előtt nagyon értetlenül ülők/állók mindig: hogyan kezdődhet el a szavazás (sms-ben), amikor még mindenki be se mutatta a produkcióját. Eleve, aki előbb kezd, az több szavazatot kaphat, mint aki utolsóként lép fel. Vagy ez csak nekem szúrja annyira a szememet?) A negyedik évad remekül teljesített, így az elvárásaim adottak voltak az újnál is. De hát a briteket nem kell félteni. Értenek hozzá, mint az a nyitáson is látszódhatott. Fergeteges lett.


Mielőtt azonban belekezdenék a kritikába, szóba kell hoznom a változásokat, mert a zsűritagok névsorának 2/3-a kicserélődött. Simon Cowell az amerikai The X Factor-ban tevékenykedik, ezért se az angol X Factorban, se a BGT-ben nem lesz ott állandó zsűriként. (Bár egyes pletykák szerint, utóbbi esetében, az élőadásokra – tehát a válogatások utániakra – visszatér(het). Majd meglátjuk!). Piers Morgan pedig a Larry King-ügy miatt nincs jelen, mivel a CNN-nél dolgozik. Helyettük érkezett két új arc. Egy ismerős, és egy vicces.

Hogy pontosan ki-kinek a helyére, azt döntse el mindenki maga, az viszont tény, hogy David Hasselhoff (fka. Baywatch) és Michael McIntyre új arc a zsűrisorban, míg Amanda Holden maradt az állandó. Amandát nem kell bemutatnom azoknak, akik látták az előző változatot. Ott a helye. David se az az ismeretlen, gondoljunk csak a Baywatch-ra, a parton futó vizimentősökre. McIntyre-vel más a helyzet. Többszörös díjnyertes humorista. Feldob minden adást, szóval abszolút elégedett vagyok a teljesítményével. Zseniális a casting.

Az angolok értenek a felvezetéshez. Mindig előveszik az előző évadok legjobb pillanatait, aláteszik a szokásos drámai zenét, amit odafigyelős előadás móddal konferálnak fel. Az első 5 percet olyan precízen rakták össze, amit tanítani kellene, mert ilyennel bárkit, bármikor leültethetnek a tévéképernyők elé. Egy kicsit a tavalyi termésből, egy kicsit úgy amúgy all in-ben, illetve a menetrend felvázolása. Ennyi kell, és már megvett, pedig a 70-80 percnyi nyitásból csak ötöt tudhatunk a hátunk mögött. Ez se semmi.

És folytatták tovább. Azért érezhető, hogy mennyire a versenyzőjelöltek szerkesztik. Jött az első versenyző, 44 éves Mary Suman-Keh és megsiratta a nézőközönséget, de nem a tehetségével (bár azzal is), hanem a tudatlanságával, amitől sírva röhögtük. Hasselhoff-on kívül senkiről se tudott semmit, nem hogy a nevüket. – Itt bizonyosodott be ismételten, hogy ezt a műsort elrontani nem lehet, legalábbis a britek erre képtelenek. Abszolút jól vágnak. Jól találják meg azokat a perceket, amikor csak összevágott produkciók sokaságára kíváncsi a néző, illetve, amikor pont hogy egy ütőképesre elejétől a végéig. Másrészről, az órák/ a napok múlása is megfigyelhető, mivel a zsűritagok öltözködnek. Hiába válogatás, nem egy ruhában izzadják végig az egyes városoknak a jelölt ezreit. Harmadrészről, a közönség tombol mindvégig. Jóval nagyobbat tessék magunk elé képzelni, mint a hazai CSSz esetében. Valamit szabadabbat is.

A kiváló szerkesztés mellett szól az a tény, hogy hasonló produkciókat egy-egy adáson belül eltérve találni, általában ilyenkor jön elő a klippes összevágás. Próbálják minél színesebbre kihozni. Ne csak énekesekkel és táncosokkal legyen tele, hanem olyan próbálkozásokkal is, ami egyedi minden tekintetben. Pl.: az ember, aki a szemeit ki tudja dülleszteni, vagy a nő, aki két kutyával olyan táncot lejt, amitől mindenki álla leesik.

Tényleg csak jókat lehet róla írni. Mindig sikerül azt a hatást elérniük, hogy ha le vagyok maradva, akkor gondolkodás nélkül elővegyem a következő részét. A válogatásokat az emberek többsége imádja, mert színesek, nem annyira karóhoz kötöttek, mint a legjobbak folyamatos döntői, akik megmérkőznek egymás ellen.

Mindenképpen ajánlom a hazai CSSZ nézők figyelmébe, hiszen rá kell döbbenniük, mennyire problémás az RTL Klub által készített változat. A két műsorvezetőt, Ant-et és Dec-et imádni lehet. Olyan, mint a hazaiak körében Balázs és Jani, akik legutóbb a Celeb vagyok, ments ki innen!-ben vezettek közösen. Értik a dolgukat és viccesek, nem is véletlen, hogy általában elviszik a különböző díjakat, amikben jelölést kapnak. Simon Cowell távozása nincs hatással az ötödik évadra. Szállítják ugyanazt a minőséget, ugyanazt a nézői elégedettséget. David Hasselhoff pedig odaillik, még ha a jenkiknél kicsit gyengébbnek érződött. A briteknél teljesen jópofa. Azért persze Simon odamondós stílusa, amikor egyből rányom az x-re ha nem tetszik: hiányzik, de elvileg fel fog tűnni a későbbiekben.

A startja korrekt lett nézettség szempontjából is. 10 millió angolt leültetett a képernyők elé, ami cirka 40%-os közönségarányt takar. Esett az előző évi teljesítményéhez képest. Ez viszont a francokat se érdekli, mert a BGT jövője annyira biztos, mint egy American Idol-é a Fox-nál.

This entry has a rating of 4

Kommentáld!

Moments of Britain’s Got Talent

 
Beküldte: Kanyecc 2011 April 29, 5:10-kor a(z) Britain's Got Talent,Jelenetsor témába.

Emberek. Elstartolt a Britain’s Got Talent is. Két zseniális reality-t nézhetünk heti rendszerességgel. Pár kép, az 5×02-es epizód egyik továbbjutójáról. Az állam leesett, mikor megpillantottam a break dance body popping produkcióját Mátrix-módban. A videót itt nézhetitek meg, de eleve kapni fog külön posztot is. Kritika napközben érkezik. Előjáróban csak annyit, hogy a hazai Csillag születik elbújhat!

Kommentáld!

Britain’s Got Talent – Erős lett a 4. évad

 
Beküldte: Kanyecc 2010 June 5, 0:02-kor a(z) Britain's Got Talent,reality témába.

…mert berántott, megfertőzött!

Nagyon durván hanyagoljuk a tehetségkutató műfajt, pedig nem kellene. Amerikában a napokban kezdődött el az America’s Got Talent újdonsült évadja, míg pár hónappal ezelőtt a briteknél, a Britain’s Got Talent. Jah, és ha még ez se lenne elég, akkor azt se feledjük, hogy az ausztráloknál megy az ausztrál kiadás. (Egyébként van svéd is.) Természetesen most jól összehozták, hiszen mind a háromból kapjuk az új epizódot.

vlcsnap-2010-06-04-23h58m26s191

Nem rémlik senkinek se, hogy mihez hasonlíthatná legjobban? Magyarán nevezve Csillagszületikről volna szó. A britek mindig megmutatják, hogy ebben a műfajban ők a legerősebbek, nem pedig az amcsik. (Muháhá. Az amerikai változatot a kritika mindig a földbe döngöli. Passzolom a témát, mert alig láttam belőle egy-két részt.)

Pár szót róla. Megvan mindenkinél Susan Boyle, aki az előző évad második helyezette lett? Tudjátok, az az öreg hölgy, akinek félelmetesen jó hangja van, de azért Diversity ellen mégsem tudta felvenni a harcot. No, ő is a BGT-vel vált híressé. A győztesnek 100 ezer font üti a markát, illetve az évenkénti megrendezésre kerülő Royal Variety Performance gálaesten léphet fel produkciójával, ahol mellesleg a királyi család is helyet kap. A negyedik széria zsűritagok között jelen van: Simon Cowell (be kell mutatnom?), Piers Morgan (újságíró) és Amanda Holden (színésznő). A játékszabályokról még annyit, hogy minimum két zsűritag szavazata kell a tovább jutáshoz.

vlcsnap-2010-06-05-00h01m14s74

És akkor kezdjük bele. Simon-hoz hasonlóan kihagytam a selejtező részek többségét. Tudjátok, ez ugyanúgy működik, mint bármelyik más reality esetében. Mindenkit behívnak és megmutatják a legjobbakat vagy éppen a legrosszabbakat, csakhogy érezzük mennyire nehéz a dolga az elején a zsűrinek. No nem abban, hogy szavazzon, hanem, hogy több ezernyi jelentkezőt meghallgasson. Cowell-nél el is pattant egy ideg. Május első hetében otthagyta a showt, mert a sok „idióta felkurta az agyát”, de nyugi az elődöntőre visszatért. Itt kapcsolódtam be a BGT-be.

Végre egy olyan tehetségkutató, ahol nem az énekesek kerülnek csak be az elődöntőbe. Kaptunk mindent, de tényleg mindent. Jöttek táncosok modern, rnb és egyéb felhozatalban, volt öklendező, aki ki is vágta a biztosítékot a nézők körében.Természetesen ének sem hiányozhatott, ahogy az egyéb behatárolhatatlan produkciók sem.

Nagyon rácsodálkoztam, hogy a zsűrinek tetszettek az elődöntősök. Egyikkőjüket se lőtték le. Na jó, volt aminél Cowell x-szelt, de végülis a show lement a végéig. Talán a legdurvább produkciók között tartottam számon az öreg bácsit, aki középkori felszerelésben, éneklés közben neki állt fát vágni egy bárddal (?). (Nem jut eszembe a neve.) A másik érdekesség az életkor. Tizenévesek mellett az öregekig terjedt a skála. És még volt olyan bácsi is, aki Madonnának öltözve énekelte kedvenc popénekesének számait.

Összességében: Az elmúlt 8 epizóddal nagyon belopta magát a BGT a szívembe. Innentől nézni fogom, mert annyira ott van a szeren, hogy csak na. Lehet pótolom is az elmaradt epizódokat az idei évadból, de lehet, hogy még az előző évadokat is. Majd meglátjuk. Estére viszont ez nagyon jól jött. Köszi!

This entry has a rating of 4

Kommentáld!

free web stats