Persons Unknown – A felén már túl

 
Beküldte: Kanyecc 2010 August 4, 18:05-kor a(z) Persons Unknown témába.

Túl vagyok a Persons Unknown felén. Itt a remek alkalom, hogy húzzak egy virtuális vonalat és félre tegyem a sorozatot, mellyel maximum az évadfináléjakor akarok foglalkozni. Előbb, nem semmiképp! A helyzet a következő: 13 epizódos az évad. Ebből 7-et láttam, szombaton a 8. is lement. Augusztusban pedig megjelenik DVD-n, azaz az utolsó részeket előbb láthatjuk, pláne ha DVD-rip formában meg is jelen a neten. És hogy mi volt eddig?

vlcsnap-2010-08-03-18h56m15s33

A Persons Unknown-nak nem sikerült meggyőznie. Nyári sorozatnak is alkalmatlan. Csak és kizárólag darálásra tudom ajánlani akkor, amikor már nincs mit néznie az embernek. Ha van, akkor NE ezt nézze, mert csak felbőszíti magát. Sajnálom. Tényleg sajnálom, hogy ennyire elcseszték, mert alapjába véve vártam. A kampánya kiváló volt. Az első három perces ajánlója ütött. Mindenki ki volt éhezve rá, de ha tisztába lettünk volna a folytatással, akkor lehet hogy nem, sőt!

A történet nem sokat haladt előre. Valamilyen szinten ez persze hazugság, mert haladt, de bár ne haladt volna. A felállás a következő. A városba raboltak ugyanúgy élik az életüket. Próbálkoznak a meneküléssel. Nem sok sikerrel. Mint egy Big Brother. Ami ütött egy kicsit, hogy a Big Brother-nek is van egy Big Brotherje. Kiderül, hogy ki a besúgó. Nemcsak mi tudjuk meg, de az ottlévők is. Haladás, de ezzel még rosszabb utat vett a történet. Aztán ott van a kinti élet, ahol megint csak azt látjuk, hogy az újságíró csávó jár-kel, de igazából semmi érdemlegest nem csinál. Ehh! Ez miért jó?

Már a legelején félre siklottak, és azóta csak görgetik magukkal a problémákat. Hogy ebből a sorozatból a végére ütőképes lesz-e azt magam sem tudom. De ha nekem kéne megmondanom, 5 sec gondolkodással, akkor a nemre pályáznék.

Hova tovább? Ez a másik kérdés. Ugye a bennlévő emberkék felszabadultak, ha lehet ilyent mondani. A kínai fószer meghalt, a szépfiú meg átpártolt. Itt az idő, hogy a kezükbe vegyék a dolgokat. Nagy WTF-ot talán az eredményez, hogyha kiderül a kinn lévőek részéről, hogy kiáll a dolgok mögött, milyen céllal és a többi. Kérdéseim lennének bőven. Ez eddig nagyon gyenge. Nincs mese. Lehet kaszálni. Nyugodtan. Sőt bele se nézzen az, aki eddig mellőzte.

This entry has a rating of 1

Kommentáld!

Persons Unknown – 1.01 – Pilot

 
Beküldte: tess 2010 July 20, 21:37-kor a(z) 2009/10 sorozatai,Persons Unknown,Pilot témába.

Úgy fest jelentősen megkopott a szerializált drámák fénye, hisz néhány kivételtől eltérően a többség már csak a nyári uborkaszezonban kerül adásba. Istenem hol vannak a régi szép idők, amikor fall seasonben mentek méghozzá főműsor időben. Tudjátok, a hullámra gondolok, amit a Prison Break sikere indított el. Meg persze a Lost! A gond csak az volt, hogy idővel mind megbukott. Pedig az Invasion, a Vanished, a Kidnapped vagy Drive is óriási hypeot kapott. És lám, mi lett a végem hát a nyári uborka, méltó példa erre a Harper’s Island ugye.

Viszont jelen esetbe az NBC-től én még ezt is sajnálom, ugyanis a Persons Unknown tökéletes állatorvosi ló arra, hogy mitől is dőlt be a műfaj. A válasz rettenetesen egyszerű: a fene sok egysíkú klisétől, ami úgye a 3.-4. sorozat környékén már kezd kegyetlen unalmas lenni. A legszebb viszont az egészben annyi, hogy a készítők erre itt rá is kontráztak, ugyanis egy olyan történetet szállítottak, amit a mozis berkekben bő 10 éve már folyamatosan kizsigereltek. Gondolok itt csak az ismertebbekre, hisz a Cube vagy a Saw valamelyik részével mindenki találkozott már. És akkor még nem is beszéltünk hatalmas B-filmes katyvaszról!

persons_unknown

A maga a Pilot és az egész sorozat alapfelvetése nem nagy agymunka, milliószor láttuk már, de azért milliószor elmondjuk. Adott egy kisebb csapat, akik egy motelben térnek magukhoz, természetesen semmire sem emlékeznek, ellenségesek egymással, elszántak és persze mindenáron haza akarnak menni. A közös cél tehát adott, haza kell jutni mihamarabb, de ezt természetesen a high-tech kamera tulajdonosok elég rendesen szabotálják is. Voálá!

Oké, egy rész után nem illik ítélkezni, hisz a Harper’s Island is a végére lett csak jó, de azért ez egy kicsit tényleg ciki volt. Főleg hogy a forgatókönyvet Christopher McQuarrie követte el, aki hajdanán azért lerakott valamit az asztalra(egy Oscart asszem). Ettől függetlenül viszont az egészet láthattuk már a Vanished-ben, hogy tényleg csak magamat idézzem. Így az első rész szokás szerint csak alapozás volt, a tipikus karakterek bemutatása és a random nézők megtévesztése . Mondom milliószor láttuk már, a cliffhangeren, aki meg elcsöppent, hát simán jöjjön el hozzánk korrepetálásra, van mit tanulnia.

Az egészben viszont a legszörnyűbb az volt, hogy a készítők ezt tényleg komolyan vették. Megtettek mindent a feszültségkeltés érdekében, hangsúlyozták a bezártság érzetet is, de az egész egyszerűen vicc volt. Kilométerekről leírt, hogy nagyon B-vonalas a produkció és aminek hatásosnak kellett volna lenni, az egyből kínos lett a végére meg roppant unalmas. Persze egy épkézláb felütés megmenthette volna az egészet, de az meg olyan messze volt, mint a magyar válogatott a VB címtől.

NUP_136936_0306

És akkor még ott volt az ultra röhejes mellékszál is a kíváncsi újságíróval, hát komolyan elgondolkodtam azon, hogy lelövöm az egészet. Az Eastwick első 6 részét komolyan könnyebb volt végigszenvedni, mint ezt a cirka 40 percet. Ezután, pedig szerintem cseppet sem ciki azt mondani, hogy ez minősíthetetlen.

Ellenben remélem, hogy a 3. részre a készítőket elkapja a gépszíj és képesek lesznek valami újat és egyedit kihozni ebből az elcsépelt formulából, hogy legalább magamat ne hibáztassam a nyilvános szenvedésért. Ja és némi pozitívum a végére. Kaptunk itt egy rejtett költői kérdést is: Vajon milyen irányba mozdul el a sorozat, vajon misztikus lesz vagy inkább sci-fi? Én utóbbira tippelek, de mindenesetre, ha a végén egy kicsit is meg tudnak lepni, hát én kérek majd elnézést, de addig viszont ez csak a béka segge alatt van és pont.

Premier: 2010/6/7
Írta: Christopher McQuarrie
Rendezte: Michael Rymer
Nézettség: 4,29 millió
This entry has a rating of 1

Kommentáld!

Persons Unknown – 1.02 – The Edge

 
Beküldte: Kanyecc 2010 June 21, 0:17-kor a(z) Persons Unknown témába.

Ilyenkor kicsit ki tudok akadni a hype-ra, mert amennyire vártam a Persons Unknown-ot, annyira kiábrándultam belőle. Már a pilot epizódnál rengeteg gondom akadt az egésznek a szerkezetével, viszont a folytatás se hozott jobbat. Sőt, végig untam az egészet, amit ilyen műfajnál nem szabad. Simán bemondanám neki a kaszát, így a második részt követően, de sorolnám az okokat előbb, ne csak a levegőbe beszéljek. Kicsit spoileresen folytatnám a kép alatt.

vlcsnap-2010-06-21-00h14m16s172

Eltelt újabb 42 perc és sehol sem vagyunk. Próbálják a készítők felébreszteni a történetet, viszont ez nem sikerül. Kezdeném ott, hogy egyetlen egy WTF-pillanatot se kaptunk, már megint! Ezt a műfajt csak ezzel lehetne életben tartani. (Emlékszünk a Harper’s Island-re? Mennyi volt benne… Élvezet volt nézni.) Jobban belegondolva max. kettő nagyon – de tényleg nagyon – gyengét tudnék kiemelni: 1) amikor visszakerülnek a városba, 2) a kameracserét, a rész végén.

Oké, elpróbálnak szökni a városból és itt idéződik fel, hogy tele van a cucc millió egy klisés momentummal. Pár példa: ki hitt a menekülés sikerében? Fel a kezeket! Senki! Hát igen, viccesen is nézett volna ki. Aztán ott van a pisztolyos jelenet. Egy családanyát ilyenre ugyan hogy senki se fog rávenni. Benn a pakliban az is, hogy utána mégsem engedik el. Áhh…

És még belekeverik a valóéletes mókát. Az újságíró nyomoz, a nagymami meg oltja az unokát, mert olyan tróger, mint az anyja. Mindkét szálat annyira feleslegesnek találom. Azaz, a felesleges szó kicsit túlzás, de nagyon meg tudják törni az egésznek a menetét ezzel a 3-7 percnyi anyaggal.

Ez így nagyon nincs rendben! A harmadik epizód lesz a mérföldkő. Ha semmi javulást nem produkál, akkor részemről tényleg megkapja a kaszát. Nehéz kimondani, mert imádom ezt a műfajt, de ez több mint szenvedés. Jah, és egy jó tanács a hazai tévéknek: Ne vegye meg senki a jogokat, mivel garantált bukta. Na jó, most lesznek páran, akik megköveznek ezért, hát csinálják, viszont ez alatt a magyar tévénézők szét fogják unni az agyukat.

This entry has a rating of 1

1 Hozzászólás

Persons Unknown – 1.01 – Pilot

 
Beküldte: Kanyecc 2010 June 14, 23:42-kor a(z) Persons Unknown,Pilot témába.

A nyár legvárósabb sorozatai között szerepelt az NBC-s Persons Unknown. Nem azért, mert lebilincselő sztorival lett megáldva, vagy mert világsikerként könyveltem el a debütálását, inkább csak rajongók az ilyen műfajért. És itt – már az elején – leszögezném, hogy nem szabad egy epizód után ítélkezni, mivel később jönnek a csavarok, a nem várt fordulatok, a rengeteg WTF-pillanat, amit a FlashForward-ban jól elb*sztak.

vlcsnap-2010-06-14-23h39m33s113

Barátkozzunk meg az alapsztorival. Van néhány ember, akiket elraboltak Amerika különböző részeiről és másnap egy kihalt városkában ébrednek. Senki se tudja, miért vagy milyen célból, de annyi biztos, hogy megfigyelik őket. Össze kell fogniuk, mert csak csapatként élhetik túl, már ha túlélik egyáltalán. (Álljunk pozitívan a dolgokhoz.) Minél több időt töltenek el a kihalt városban, annál jobban kezdik megismerni. Pl.: Ott az első dolog, hogy nem lehet csak úgy elhagyni, „kisétálni belőle”, mert a határnál hip-hop elájul az ember. Aztán még van jó pár dolog, viszont spoilernek nincs több helye.

Részemről a bevezető rész kicsit unalmasra sikerült. Tény, hogy az első 5 perccel, míg a csajszit elrabolták megvett, de a folytatásban hozta a papírformát. Egy ilyen sorozatnál ugyanis elengedhetetlen a karakterek megismerése. Ezt kaptuk a folytatásban. Mindenkit beszéltettek. A karakterek egymást faggatták, hogy a nézőket plusz információkhoz jutassák, viszont ahhoz képest, hogy mennyit beszéltek, alig tudtunk valamit meg róluk. Van köztük katona, anya, stb. El is felejtettem a felét, szóval erre ügyelniük kell, főleg, mivel heti rendszerességgel kapunk csak új epizódot, azaz az apró részletek felett simán el lehet siklani.

Vannak jó dolgok ám benne. Nekem rohadtul tetszenek ezek a Big Brother-höz hasonlítható kameraképek, amikor figyelik az egyes emberek viselkedését. Ráközelítenek, nézik a reakciójukat. Mintha az egészben egy kisebb Lie to Me lenne elrejtve. Gondoljunk csak a kínai kajáldás részre, amikor húzott mindenki egy szerencse sütit. És ez a vibrálás, ez a régi felvételhez hasonlítható kameraállás. Hát ezzel rohadtul megvett magának.

A karakterekre nagyon nem térnék ki. Ismerkednem kell még velük. Első ránézésre nem kaptunk nagyon kiugró esetet. Na jó, ha kaptunk is az kellett a történetbe, mert „elszáll az agyam hirtelenjében” ember kell ilyen sorozatba. Muszáj, mert pont ők kettyolnak be legelőször és ők követik el a legnagyobb hibákat, amik a többiek hátán fog csattani.

Összességében:

A Harper’s Island veszettül megvett magának már a pilotjakor, addig a Persons Unknown nem. Átlagosnak se mondhatnám ezt a bevezető részét. Előbbi esetében volt minden. Remekül bemutatták a szereplőket, volt kaszabolás és némi izgalom. Jah és pár WTF-pillanat. Utóbbinál mindössze egy ilyen volt, de az se tekinthető überfaszának. Csak ránéztem és mondtam, hát ezzel se „gyújtanak tűzet” bennem.

Sorsa már a premierje előtt eldönt. Kaszát kapott. Bocs, rosszul fogalmaztam. Az NBC előbb adatja ki DVD-n a komplett sorozatot, minthogy lemenne tévében mind a 13 epizódja. Végülis tekinthetjük kaszának, de a nézettségére is hivatkozhatunk, mert ennyire tré nyitást se sűrűn látni hétfő estéként egy újonctól. A folytatásra maradok. Legalábbis a 3. részig mindenképpen. Kíváncsi leszek mit sajtolnak ki belőle. Ennél már csak jobb lehet, azaz remélem, mert különben hamar halasztom, az tuti!

This entry has a rating of 2

4 Hozzászólás

free web stats