Prime Suspect – Az 1 évadról és a sorozatról

 
Beküldte: tess 2012 September 25, 16:05-kor a(z) Prime Suspect témába.

Bevallom kissé keserédes szájízzel olvastam anno, hogy az NBC Hellen Miller kultikusan komor brit nyomozós sorozatához a Prime Suspect-hez nyúlt. Már megint egy hevenyészett reboot, amit sajnos a Pilot sem hivatott megcáfolni. Ellenben Maria Bello-t mégis csak sikerült rávenniük a főszerepre, így olyan rossz sorozat mégsem lehet az amerikanizált Prime Suspect. És nem is lett az, igaz idő kellett hozzá, hogy meg tudjam szeretni.

A történet Jane Timoney (Bello) nyomozóról szól, akinek új körzetében egy rakás szexista férfi között kell boldogulni, mind a magánéleti bukkanók, mind a nyomozás terén. Azta, lényegében ezzel a derekas mondattal össze is sikerült foglalnom az egész sorozat koncepcióját. Kár, hogy a hangulatos és a mai viszonyok közt roppant eredeti főcím alapján egészen másra számítana az ember.

Merthogy Alexandra Cunnigham (Desperate Housewives, Fastlane) sorozata minden külcsín ellenére is nem több mint egy tipikus nyomozós sorozat. Az egyedüli újítás talán csak a kicsit bátrabb esetkezelés, elvégre itt még egy tizenéves kislányt is sikerül hidegvérrel lelőni. Ebből is jól látszik, hogy a sorozat meglepően komor atmoszférával dolgozik, ami rideg racionalitással is párosul. Már-már idillikusan racionalista, elvégre semminemű sallangra vagy túlkapásra nincs példa, szó szerint az oldscool nyomozós érát idézi. Persze a túlzottan komor hangvételt a szexista férfikar folyamatos buddy poénjaival valamelyest sikerül oldani, így aztán idővel a szereplők is szerethetővé vállnak.

És isten igazán erre nagy szükség is van, elvégre a sorozat motorja itt cseppet sem a script, hanem sokkal inkább karakterfejlődés. Szó se róla, erősek a kihallgatásos jelenetek és a gyilkosok lebuktatása is olykor fordulatos, de igazából semmi maradandó. Totál középszer az egész! Ezzel szemben a karakterizáció már sokkal kifinomultabb, igaz a készítők jobbára csak a határokat súrolgatták. Maria Bello remekül brillírozik a férfiak által uralt közegben, még ha a sorozat alapkoncepciója kissé mesterkélté is teszi. Ez a formátum ugyanis napjaink társadalmi közegében már koránt sem olyan életképes, mint volt 20 évvel ezelőtt. Ettől függetlenül Timoney nyomozó karakterek viszonylag jól lett belőve, elvégre mégis csak remekül lavírozott a munka-család-magánéleti gondok hármas között. Ráadásul a részek végére mindig sikerült egy viszonylagosan korrekt drámai töltettel kiegészítenie a főszálat. Igaz a folyamatos konfrontáció sokszor rontott is a helyzeten.

A férfiak terén egyértelműen szexista poénoké és a folyamatos ugratásoké volt a főszerep, ami meglepetésemre hibátlanul is működött. Döbbenetes volt látni, hogy Kirk Acevedo példának okáért mennyire át tudott szellemülni a részek végére. Brian F. O’Bryne pedig ugyancsak profin hozta a tapló társ szerepkörét, aki szociálisan és érzelmileg is a nihilizmus mintapéldánya. A többi mellékszereplőről ugyancsak dicshimnuszt tudnék zengeni, csak sajnos a sok remek alakítás egyszerűen megfojtotta az ő játékukat, így jobbára csak pár kemény fricska jutott nekik.

Verdikt gyanánt azt kell, mondjam, végre kaptunk egy kábeles minőségű zsaru drámát, amit sajnos megfojtott a network tv-k szürkesége. Ennek a sorozatnak tipikusan kábelen kellett volna futni, ahol, ha jobban hangsúlyozzák a sötétebb tónust még akár bármi is lehetett volna belőle. Így viszont sajnos nem jobb egy középszerű drámánál, amit pár kiemelkedő alakítás és remekül összehozott buddy-cop szekció tudott csak életben tartani.

This entry has a rating of 2.5

Kommentáld!

Prime Suspect – Kezdett a sorozat

 
Beküldte: Kanyecc 2011 November 7, 14:35-kor a(z) Pilot,Prime Suspect témába.

Egy krimisorozat, csak épp más szemszögből. Szerencsére a két véglet adott a blogszerkesztői között. Ritka az, amikor egyet kell értenem tess-sel. Nem is a Prime Suspect lesz az a sorozat, ahol teljes egészben igazat adok neki, mert tetszett. Eltért az átlagos krimi műfajtól. Ezért se tudtam eldönteni a pilot után, hogy jó lett-e vagy csak átlagos. Két rész után viszont kikörvonalazódott, hogy a Peter Berg-ék megleptek, mert teljesen másfajta levezénylést képzeltem magam elé, így a kellemes csalódás részemről ott volt a rész végén.

Most persze lincselhetnek az eredeti sorozat rajongói, mert alapjába véve egy feldolgozásról van szó, amit az NBC vitt véghez. Lynda La Plante 20 évvel ezelőtti azonos című produkcióját élesztette fel. Sajnos az originalhoz nem sok közöm volt, így viszonyítási alapom sincs. A kritikusok szerint a régi jobb volt – én csak ilyen téren bólogatni tudok, és rájuk bízni magam. Ezért a folytatásban azt vegyétek figyelembe, hogy rövid életemből kimaradt egy újabb kultsorozot, amit úgy se fogok pótolni – mert alig van időm bármire is.

Végre egy olyan krimi, ahol nincs mindenki egy súlycsoportban. Ahol a bűnöző simán szembefordul a csaj nyomozóval. Ahol simán elpicsázza a sikáros részbe, csakhogy ne varrja be, ne kapja el. És végezetül, ahol a sérülések sem tűnnek el hipp-hopp, mert a hegeknek igenis van mondanivalójuk. A Prime Suspect-nél sok múlt a castingon, azon belül is a nőin, hiszen az egész velejét ő adja. Ráépül a magánéleti szál és a nyomozós munkahelyi. Mario Bello hol megállja a helyét, hol pedig azt érezteti a nézőkkel, hogy nem oda való. Tény, amikor felveszi a kalapot nehéz komolyan venni, mert egyszerűen irritál. Mellette szól viszont a keménysége, a komplexitása, az hogy előadja magát és harcol a munkájáért, harcol az ügyekért; mert a férfi kollégái megvetik. Nem söpri padló alá az érzéseit, a mondanivalóját, helyette kihangsúlyozza, még ha azzal egy halottnak az emlékét tiporja porba. – Azért elgondolkoztató ez a helyzet, mert a „fennmaradásról” is szól az egész.

A magánéleti Mario és munkaéleti teljesen két különböző egyéniség. Jó, persze sok a közös vonás. Aláírom, de amikor kalapját a munkahelyén hagyja, akkor egy kemény feleséget látok benne, aki minél jobbat akar a családjának. Amikor pedig rajta a sapka, ergo dolgozik, akkor pedig az egész város lakosságát meg akarja védeni a rosszfiúktól. Le se lehetne tagadni, hogy az egésznek ő a szíve, a magja. Azért beszélek róla ennyit, mert lényegében aki csípi Bello-t, az szeretni fogja a Prime Suspect-et, aki pedig nem, hát az nem.

Az ügyek és azoknak megoldása se hasonlít a mai országoson látott krimikre. A körzetes mivoltából kiindulva egy kicsit a Southland-re és a Rookie Blue-ra emlékeztetett. Olyan, mint ha a hármat (mellette még az eredetit is) összemixelték volna egy újba. A tévében leadott részeket le fogom csekkolni, mert alapjába véve tetszett. Jó az, hogy nem hajaztak a technikai megoldásokra, inkább rámentek az ’agyra’, amivel egy-egy ügynek a megoldása sokkal mutatósabb, mint sem egy olyan megoldással, hogy felcsatlakozunk a közeli műholdra.

Aki másféle krimit akar nézni, mint a CSI vagy az NCIS vagy a Hawaii Five-0, az próbálja be. Hát ha megtetszik neki. Nem nyűgözött le, de eredetiségével mégis megfogott. Muszáj maradni, még ha sorsa meg is pecsételődött.

This entry has a rating of 3

Kommentáld!

Prime Suspect – Pilot

 
Beküldte: tess 2011 October 13, 18:28-kor a(z) Pilot,Prime Suspect témába.

Durva látni, hogy az NBC ilyen brutális kreatív lejtmenetbe kapcsolt az elmúlt pár évben. Jó példa erre az idei újonc kínálata is, ami majdhogynem teljesen hidegen is hagy. Ebbe az igen csak rossz megítélésű közegbe csúszott be egy újabb remake, ami mondani sem kell, megint csak brit alapokon nyugszik és megint csak nagy zakónak fog bizonyulni. Bizony, a Prime Suspect-ről van szó, ami nálam simán benne van a legkevésbé várt idei sorozatok képzeletbeli TOP5-ös listáján. És hát, ahogy a hype-on is látszik a végeredmény ismételten hagy kívánnivalót maga után.

A történet egy gyilkossági nyomozónőről szól, akit új körzetbe helyeznek át, ahol jobbára csak szexista bunkó kollégák veszik körül. A megítélése így cseppet sem véletlenül a nulla felé stagnál, ami cseppet sem javul, miután a brancs egyik tagja elhalálozik. Megítélés ide, érvényesülés oda, a bűnüldözésnek folytatódnia kell, igaz senki sem gondolta, hogy ilyen keményen.

Az NBC a jelek szerint nem tanult a múlt hibáiból és megint berendelt egy klasszikust modernkori ráncfelvarrásra. Lynda La Plante sorozata cirka 20 éve volt terítéken és betegesen komor látványvilága, valamint a durva bűnesetek egyből megadták a kult státusz elé vezető zöld utat a számára. 2011-ben ezt a hullámot lovagolná meg Alexandra Cunningham (Desperate Houswives, Fastlane), aki első blikkre talán vissza is tudta adta az eredeti sorozat hangulatát. A cold open zseniális volt, de sajnos a lelkesedés csak idáig tartott, ugyanis a főcímtől kezdve hatványozottan esett a színvonal. Mondhatni az ígéretes kezdés után a script teljesen kifáradt. Sorra jöttek a felszínes, erőltetett fordulatok, miközben a feszültség faktor folyamatosan eltűnt. Az akció és a klasszikus procedural elemek szépen háttérbe kerültek, akárcsak a magánéleti szál, így jobbára csak az időhúzás ment, de az is végtelenül unalmas szinten.

Cseppet sem meglepő tehát, hogy a rendező és egyben producer Peter Berg (FNL, Trauma) élete legrosszabb teljesítményével rukkolt elő. A komor, némileg sötét atmoszférateremtés még ímmel-ámmal elment, de minden más sajnos teljesen hatástalannak bizonyult. A feszültség faktor, mint olyan nem is létezett, a fene nagy realitásnak és keménységnek pedig egy szimpla asszonyverés lett a vége. Zsírszegény élmény akárhogy is vesszük, holott a producerek közt ott csücsült egy John McNamara is, aki már anno a Fastlane-nel megmutatta a sok porba fingónak, hogy mitől is döglik az a bizonyos látvány nyuszi.

Hát itt sajnos nem döglött semmi, legfeljebb a főszereplő Maria Bello renoméja, akit nagy nehezen végre rátudtak venni egy sorozat főszerepre és erre pont ezt kapja. Bello alakításával éppen ezért nincs is semmi gond, rutinból hozza a kemény, céltudatos nyomozónőt, aki nem igazán hajlamos a kompromisszumokra. Ellenben sajnos a potenciál mégis hiányzik a karakteréből, így hosszútávon ez a berögzült rutin talán mégis csak kevés lesz. Ez vonatkozik a többiekre is, akik mind hozták jobbára a klasszikus középszert, de semmi többet. Éppen ezért alig emlékszem is rájuk, ami azért egy proceduralnak ígérkező sorozatnál gáz. Kirk Acevedo (Fringe) volt még tán az, aki egy kicsit megerőltette magát, igaz sok jelenetben visszaköszönt az előző karaktere, de ez most bőven mellékes.

Verdikt gyanánt tehát bátran kijelenthetem, hogy a Prime Suspect nem az én sorozatom lesz. Az ok pedig nevesen egyszerű, mert szar. Ennyire sivár iparos munkát ritkán látni képernyőn, network csatornánál meg pláne. Az meg hogy nem tudták belőni a formátumot a pilot alatt nálam végérvényesen is bezárta a kaput.

This entry has a rating of 1

Kommentáld!

free web stats