Louie – Elstartolt a 2. évad

 
Beküldte: Kanyecc 2011 June 30, 20:35-kor a(z) Louie témába.

Koránt se foglalkozunk annyit a Louie-val, mint mások, máshelyen. Nem egyszerű sorozatról beszélünk, így ha az ember rossz időben akarja szintre hozni, akkor könnyedén arra a döntésre juthat, hogy mi a francért pazarolja az idejét rá. Kétszer is hasonló szituációba cseppentem, de azért ledaráltam az első etapját, amiről mindössze annyit érdemes tudni, hogy egyenletesen szállították a heti stand-upokat.

Az F/X persze kihúzhatja magát a többi kábeles csatorna közül, mert olyan koncepcióval állt elő, olyan műfajjal, amelynek párját a képernyőn nem találjuk. Másrészről, Louis CK-nak megvan hozzá az a stílusa, amitől várhatják a csodát. Tetszik, ahogy a különféle témákhoz nyúl. Egy epizódban ugye kettőt érint jobbára, s remekül össze is párosítja egyiket a másikkal, bár a vallásiaktól le kellene szoknia, mert azokat nem csipázom.

Az évadnyitó részben cold openje se volt gyenge, persze kell hozzá egy pihent állapot. Louie és lánya éppen fogat mos, miközben előbbi megkapja a maga osztását. Jókat mosolyogtam az 5 éves csajszi szövegén. Igazából ez az egyetlen ér – részemről – mellette, mert az átlagtól kicsit alább teljesített. Annyira hétköznapi kommunikációt folytattak, mint ha külső, helyszíni szemlélője lennék. Mint ha két méterrel előttem mosta volna Louie a fogát. Fantasztikus. És a nyitó képsor zárása is feltette az i-re a pontot, kedvencünk visszatért.

A főcímben nem történt változás. Reménykedtem benne, hogy kapni fog újat, de ezt lespórolták. Maradt a pizzaevés közel egy percben, illetve a szokott jelenetek.

A stand-up része nagyon erőltetettre sikerült. Sőt, inkább a szájba rágós szót használnám rá, mert az tökéletesebben illusztrálja, mit élhettem át nézése közben. Voltak hatásszünetek, amikor fel kellett fogni a tényeket, csak éppen azt már előtte is sikerült, így inkább a kínos csend játszott, s rombolta az eddigi teljesítményét elfogadható alá.

A rész második felében előkerültek a Louis tényezők. Gondolok arra, hogy mindenki szabadon kimondhatta a csúnya szavakat. Senkit se érdekelt, hogy a gyerekek alszanak, a családtag ugyanúgy ordibált, mintha fába szorult volna a lába. A kliséket persze elővették, mert egy várható poént sütöttek el, csak éppen az utána néztük kicsit hülyén, mert nem értettük az ordibálás okát. (Sejtem, hogy fájt a hasa, de ez akkor is kicsit „Heee?! Ez de szar” féle helyzetet teremtett nálam.)

Továbbra is tartom magam ahhoz, hogy hetibe felesleges időt pazarolni rá, mert annyira nem elit. Az F/X örülhet, mert valamennyire díjazzuk a koncepciót, ellenben bánkódhat is, mivel ha rajtam múlna, akár mehetne a süllyesztőbe. Mégegyszer hangsúlyozom: pihentebb állapotban javaslom a nézését.

This entry has a rating of 2.5

Kommentáld!

Louie – 1 rész után

 
Beküldte: Kanyecc 2010 July 31, 21:06-kor a(z) kábelsorozat,Louie,Pilot témába.

Ez hiányzott az életemből. Jól megfeledkeztem manapság a stand-up műfajról. Idén le se csekkoltam a Showder Klubot, viszont most lehet, hogy előkapom a sorozatraktáramból, mert a Louie meghozta a kedvem. Az F/X nyári üdvöskéje egyébként más, amire számítottam. Pozitívan csalódtam benne! Másra számítottam. Totál másra! – nem győzőm hangsúlyozni.

vlcsnap-2010-07-31-21h02m33s126

Az alapkoncepcióról szerencsére sokat nem kell rizsáznom, mert magáról Louie CK-ról szólna. Louie próbálja élni életét, csak nehéz. 42 éves elvárt férfi volna, akinek van két gyermek. Ő neveli mindkettőt, akiknek próbál megfelelni. Mondjuk úgy, mintaapa akar lenni. A csajozásról se feledkezik meg, de ilyen korban az esélyei egy jó nő megcsípésére csekély.

Az egész sorozat úgy lett kialakítva, összerakva, hogy Louie áll egy bárnak a porondján, ahol stand-upol. Mondja azt, amit érez, amit gondol vagy azt, ami történt vele az elmúlt napokban, hónapokban. Mindezt poénos szkeccsekkel egyvelegítik. Pazar. De tényleg! És ha valakinek a humor nem jön be, az se csüggedjen, inkább álljon tovább. (Ez a hazai stand-up világban sincs másképp. Mindenki kedvence Kiss Ádám, de van olyan, aki rühelli Trabarnát.) Van egy fura stílusa főhősünknek. Jobbára ironizálja, kifigurázza a tényeket. Mintha a humorral próbálná oldani a magában lévő feszültséget. Mellesleg, mindezt úgy, hogy önmaga is mosolyog, nevet ezeken. Ezzel teszi közönségbaráttá mondani valóját.

És, hogy a végére hagyja a WTF-ot, Louis CK eredeti neve: Székely Lajos. Louie ugye a Lajos megfelelője, a Székelyt pedig CK-ra változtatta. Tehát valamilyen szinten van a magyarsághoz köze. Na, ezt tudtátok?

Összességében:

Stand-up kedvelőknek kötelező. Ha nem jött be az első 10 perc, akkor nyugodtan klikkeljünk a lejátszónk jobb-felső sarkában lévő x-gombra. Biztosan maradok a folytatásra. Nagyon berántott. Nem erőltet semmit. Ez tetszik benne a legjobban. A nézők röhögése sem idegesítő, mert van úgy, hogy egy poénja se esik le nekik. Mintha egy Showder Klub-ot látnánk, csak kapna szkeccs jeleneteket. Egy epizód kb. 3-4 dologról szól. Se többről. Nincs semmi összefüggés az epizódok között, maximum lemaradunk Louie életének egyik morzsájából.

This entry has a rating of 4.5

Kommentáld!

free web stats