Fairly Legal: nem lesz 3. évad

 
Beküldte: Kanyecc 2012 November 2, 14:09-kor a(z) Fairly Legal témába.

Jós vagyok, vagy csak ennyire evidens volt a Fairly Legal kaszája? Már a Common Law-nál lehetett sejteni, hogy hetek/hónapok kérdése, és az USA Network bejelenti a hírt, miszerint nem kéri be a 3. szériáját az ügyvédes koncepciónak. Noha jobb nézettséggel jelentkezett, mint előbbi, ez se volt elég, mivel a csatornaátlag alatt van. A 2. évadjával 2.75 milliót hozott a teljes lakosság körében, míg 0.6-os demót a 18-49 éveseknél. Bár, ha azt vesszük alapul, hogy tavaszi, akkor nem tudom mit várnak tőle?! Legalább lesz hely az újoncoknak – így is megközelíthették a témát. És szerintem inkább ez állt mögötte.

A tovább mögött szokás szerint a teljes évados nézettségi mutatók. Láthatjátok, hogy mekkora hullámzásokon ment keresztül.

Tovább…

Kommentáld!

Fairly Legal – Pilot

 
Beküldte: tess 2011 July 4, 14:37-kor a(z) Fairly Legal,Pilot témába.

USA Network-ös jogi sorozat némi csavarral, karizmatikus nővel a középpontban. Akár még működhetne is a koncepció, de persze ez sem jött össze. És az ok természetesen a USA Network, no meg az idióta csatorna kliséje a Characters Welcome.

No de sorjában, a történet jogi dráma lenne némi csavarral, lévén itt nem ügyvédek állnak a középpontban. Hősnőnk ugyanis mediator, vagyis egy olyan személy, aki a peren kívüli megegyezésekre specializálódik kölcsönös kompromisszumok árán. Emellé persze jár még némi magánéleti válság is, no meg ott van a  családi biznisz, amit a nemrég meghalt apuka fiatal csaj igazgat mostantól.

Michael Sardo egykoron Facing Kate címen futó sorozata akár üde színfoltja is lehetett volna az elcsépelt jogi érának, de persze nem lett az. A pilot tipikus példa a szarka és a farka esettanulmánynak. A készítők lelkesen akartak prezentálni nekünk ügyet, drámát, karakterfejlődést és szépen a saját igájukba is dőltek. Hiába a bőrére eresztett játékidő, ha a törtnet roppant mód felszínes és csak úgy tocsog a bevett kliséktől. Feszültség kezelés mint olyan nem is létezik, a komplexitásnak a hírét sem ismerik, a jelenetek jóformán csak egymás mögé lettek szórva. A tempót aztán néha B-filmekre hajazó kézi kamerás förtelemmel próbálják fokozni, ami csak tovább mélyíti azt a bizonyos kreatív szakadékot.

Karakterfejlődés terén is csapnivaló az összkép, bár nem is számítottam jobbra. A karizmatikus női főszereplő adott, állítólag ő viszi majd el a vállán az egészet, ami nem rossz, csakhogy itt meg is állt a tudomány. Sarah Shahi (Life, The L Word) hozza a kötelezőt, de semmi többet. Bár ez jobbára megint csak az írók hibája, lévén a karakterfejlődés is totális szétszórt. Mintha némi Sex and the City utózöngére próbáltak volna hatni a női nézőket megcélozva, de hát ez sem jött be. Sokkal inkább tolakodó humor  volt ez, ami igen gyorsan megfeneklett nálam.

A többiekről ne is beszéljünk, lévén mindenki majdhogynem tipikus papírmasé figura volt elcsépelt poénokkal és beütésekkel megtűzdelve. Egyedül csak Virginia Williams emelkedik ki a sorból, bár ő is jobbára csak a kosztümös milf-eyecandy vonal miatt, amit a temérdek mellékszereplésében már megszokhattunk.

Verdikt gyanánt tehát kijelenthetjük, hogy a Fairly Legal botrányosan gyengén nyitott. Erősen elgondolkozom a folytatást illetően is, lévén egyszerűen nem látom, hogy a készítők ebből mit is tudnának kihámozni. Ellenben a random USA sorozatokra specializálódott nézőknek alap, elvégre a csatorna kínálatában még mindig van ennél gyengébb darab.

This entry has a rating of 1

Kommentáld!

Fairly Legal – Pilot epizód

 
Beküldte: Kanyecc 2011 February 1, 14:27-kor a(z) Fairly Legal,kábelsorozat,Pilot témába.

Egyik várós sorozatként tekintettem a Fairly Legal-ra (előző címén: Facing Kate), ami nem váltotta meg a világot és az elégedettségem sem. Az USA Network minden produkciójában rámegy a szlogenjük – Caracters welcome – érvényesülésére. Itt sem történt másképp: egy színésznőt állít a középpontba, akin keresztül követhetjük az eseményeket. Alapjába véve ezért mozgatott meg, illetve azért, mert ugye Sarah Shahit kapta a főszerepet egy nem éppen megszokott műfajban, mert attól, hogy jogi sorozat, ez más, mint az Shark vagy a The Good Wife. Díjaznom is kellett, hiszen ilyen téren újdonságot tett le az asztalra.

Az alapkoncepció arról szólna, hogy adott Kate Reed, illetve kollégái, akik noha jogi ügyekben utaznak, de nem a tárgyalóteremben vívják meg a maguk harcát, hanem azon kívül. Pontosabban: pereken kívül egyeznek meg a felekkel, s ezáltal nem kell az ügyet bíróságra vinni. No, ezeknek a levezénylését felügyelik és próbálják megtalálni az arany középutat, amivel mindenki jól jár, amivel mindenki pénzt spórol. (Nem véletlenül mondják azt, hogy a jó ügyvéd egy kisebb vagyonba kerül. – Tessék erre gondolni.)

Szeretném szeretni ezt az aranyos sorozatot, de nehéz. A pilotban kapunk 63 percnyi sztorit, aminek 10 percét a szaladgálás vette ki. Két ügyet göngyölít fel főhősünk, amivel nem is lenne probléma, mivel általában – legalábbis manapság – a nyomozós sorozatokra ez a jellemző, lásd más kriminél: Lie to Me. Mégis úgy vélem, hogy egyre kellene rákoncentrálni. Alig fértek bele az idejükbe, hol ott hosszabb volt. Nem szeretem, ha az utolsó 3 percben válták meg a világot, egy röptén kószaötlettel, ami az egészet kiszámíthatóvá és klisésé teszi.

Díjaznom kell a koncepciót, hiszen merészhúzásként könyveltem el azt, hogy a jogi szakma egy olyan ágát hozzák előtérbe, amivel alig nem foglalkoznak a tévécsatornák. Egészen mostanáig, maximum említésként. Kiaknázatlan terület, amit remek karakterekkel sikerre lehet vinni. Hivatalos nevén a mediátorokról beszélek, azaz a – fentebb írt – peren kívüli megegyezést elősegítő személyekről. Számomra az a fura, hogy ilyen területen is lehet valaki über kiemelkedő személy, illetve, akit le-se-szarnak.

Michael Sardo remekül belefoglalta az USA Network szlogenjét, mert végig Kate Reed karakterén volt a hangsúly. Szinte 96%-ban volt a képernyőn. Így eshetett meg az is, hogy Baron Vaughn-en kívül másra nem is emlékszem a szereplőgárdából. Azzal teljes mértékben egyetértek, hogy a főszereplőnek női karakternek kellett lenni, mivel (most bocsi!) csak a csajok képesek késni, a nap 24 órájában rohangálni ide-oda, illetve összehozni egy peren kívüli megegyezést bájukkal, együttérzésükkel, rafinériájukkal. (Persze mi pasik is képesek lennénk rá, de ezt a szerepet inkább bízzuk a nőkre, ahogy a banki asszisztens melót is, vagy a pékségekben a kiszolgálást.)

Csonka évadot kapunk, mert ugye 10 epizódot rendeltek be, illetve egy másfélórás pilot epizódot (ígéretek), ami 63 perces volt. Az első 15 percben el se jutottunk a tárgyalóteremig. Ez valahol tetszett, hiszen nem ott folyna a tárgyalás; részben nem, mivel mégis csak kötődik valamilyen szinten hozzá. Ezalatt az idő alatt történt meg a főhősnő bemutatása, aki hajón él, élete a feje tetején kapkodásból és hajtásból álló hétköznapokkal.

Mindenképpen bepróbálkozom a folytatással. Az már csak tényleg 42 perces lesz. Remélhetőleg összeszedettebbek lesznek a készítők. Bronwen Hughes rendezésére a White Collar-nél büszke voltam, viszont jelen helyzetben nem leszek. Magyar címnek valami olyasmit javasolnék, amiben benne van a “futás” szó, pl.: “Fuss az ügyedért!”

This entry has a rating of 2

Kommentáld!

free web stats