Criminal Minds: Suspect Behavior – A roppant gyenge spin-off kikacsintás

 
Beküldte: tess 2011 July 25, 17:54-kor a(z) Criminal Minds: Suspect Behavior témába.

Nincs mese, a Criminal Minds-ot is utolérte a CBS végzete, vagyis addig adták a lovat a készítők alá, még végül belementek egy spin-off koncepcióba. Sokáig a fáma ugye úgy tartotta, hogy majd Shemar Moore karaktere kap sorozatot, ezt a szálat többször is pedzegették a sorozatban, de szerencsére nem lett belőle semmi. Aztán jött egy merőben más konstrukció, egy felemás backdoor pilot és ugye egy borzasztó 1. évad, ami hatalmas zakónak bizonyult.

A sorozat alapkoncepcióját majdhogynem minden rész elején belénk sulykolják, jelesül van egy „red cell” ami az FBI korlátai felett áll, majdhogynem szabad kezet kapnak mindenben, csak az FBI igazgatójának tartoznak beszámolóval, cserébe pedig a legbetegebb ügyeket kell megoldaniuk mihamarabb.

Önmagában a sorozat számomra már a pilot után totális D.O.A. volt, elvégre közel sem ütötte meg azt a mércét, amit az anyasorozatban láthattunk. Maga a tagline nevetséges volt már, hisz minek ez a „red cell” hülyülés, amikor több évadon keresztül építették nekünk a BAU szervezetet? Másrészről meg oké ha van, de akkor legyen valami drasztikus eltérés az eredetihez képest. Ezzel szemben totálisan egy kaptafára készült, egy ügy – egy rész formátumot kaptunk, ami a kezdő guruknak sem nyújtott izgalmat 3-4 rész után.

Ebből gondolom egyből leesik, hogy a feszültségkezelés mint olyan totálisan hibádzott, szimplán unalmas és felszínes próbálkozást kaptunk, ami mindennemű ingertől mentes volt. A végére persze jöttek a komorabb ügyek, a burkolt sokkolás, de ez inkább volt szánalmas próbálkozás mint sem nevetséges. Tipikus tömeg procedural ömlött az arcunkba cirka 40 percen keresztül.

Az anyasorozat nagy vonzereje ugye a darkos történet, a karakterfejlődés és a minimális átívelő szál. Na itt minden hiányzott, de kiváltképpen a karakterfejlődés. Egyszerűen hihetetlen, hogy a CBS bekajálta ezeket a papírmasé karaktereket. Forest Whitaker szimplán hülyét csinált magából, elvégre a karaktere is roppant gyenge volt, a játéka meg egyenesen iskolapéldája a „hogyan ne” fejezetnek. A többiek pedig szépen csak asszisztáltak ehhez, hogy nyomokban megspékelt eredet misztikumokkal tovább mélyítsék azt a bizonyos kreatív űrt.

Egyedül talán csak Janeane Garofalo (24) volt említésre méltó, bár ő is jobbára csak a karakterszerepe miatt, elvégre pont olyan irritáló volt itt is, akárcsak a 24-ben. Aztán ott volt még Kristen Vangsness, aki átigazolt ideiglenesen az anyasorozatból, csakhogy vele sem tudtak mit kezdeni. Garcia poénjai szokásos mennyiségben és minőségben záporoztak, csakhogy nem volt életképes vevő a fogadásukra, így gyorsan erőltetetté váltak. Sajnos a pár ismertebb vendégszereplővel (Eric Roberts, Robert LaSardo, Mariana Klaveno) ugyanez volt a helyzet, akárcsak az egyébként über szexi Beau Garrett eecandy adottságaival, pedig ahhoz aztán totálisan nem kell sok ész.

És ez a legjobb szó az egész sorozatra is: erőltetett. Látszik, hogy a készítők totálisan más irányba gondolkoztak, elvégre egész sok minden nem klappolt, de a csökött CBS-es vezetőség elhitte, hogy egy névvel könnyedén el lehet adni mindent. Hát nem! A minőség drasztikusan zuhant, a nézettség meg szép sorjában követte, így a 13,06M-s nyitány gyorsan 9,5M környékére állt be, hogy aztán tovább zuhanhasson az évad fináléjáig, ami mellesleg a mélypont is volt a maga 7,25M nézőjével. Szerencsére a közönség is belátta, hogy az egész próbálkozás totálisan fölösleges, éppen annyi haszna volt mint egy langyos lábvíznek a nyári melegben. Totálisan semmi! Persze a záró képsorokon lehetne még vitázni, de szerintem azt a hatalmas “stresszt” bárki elfelejti egy bő negyedóra után.

This entry has a rating of 0.5

2 Hozzászólás

Criminal Minds: Suspect Behavior – Borzasztó kezdés!

 
Beküldte: Kanyecc 2011 April 10, 13:18-kor a(z) Criminal Minds: Suspect Behavior,Pilot témába.

Közismert, hogy az elmúlt években elamerikaiasodtam, mert állandóan krimisorozatokat néztem. Végülis ők szállítják, akkor mi más elé ültem volna le. A Criminal Minds az ötödik évadjával kiérdemelte magának a veteráni rangot. A közönség szerette, ezért a gyártó és a csatorna leült, melynek végeredménye egy backdoor pilot beépítése lett az anyasorozatba. Ez volt az a bizonyos 5×18-as epizód, amit néztek, s amelynek köszönhetően tavaszra berendelték a Suspect Behavior alcímmel ellátott, Forest Whitaker főszereplésű spinoff-ot.

A kezdő nézők, akinél kimaradt az 5×18-as Gyilkos elmék epizód, hátba veregetésen kívül nem sok biztos pontot kaptunk a pilotban. Elvileg a bevezető részeknek az a lényege, hogy felvázolják a karaktereknek az alapjellemét, kibontsanak néhány szálat, elindítson egy átívelő sztorit – ha precízek akarnak lenni, bár utóbbi nagyon luxuscikk. Az NCIS: Los Angeles backdoor pilotját láttam, úgy néztem meg az 1×01-es részét. Ott szintén fellelhető az az alapprobléma, amit itt. A CBS egymásután, két backdoorból lett sorozatberendelésnél bakizik ekkorát? Természetesen elégedetlen vagyok, mert nem feltétlenül kellene azt feltételezni, hogy mindenki látta a 0. részét. Eleve az új nézők leültetése a cél, ami itt egyben meg is bukott.

Ez a Criminal Minds nem az a Criminal Minds. Sajnos. Csak nekem tűnt annyira csalódáskeltőnek Forest Whitaker jelenléte? Mint főnők, azonnal megbukott. Egyszerűen irritált a szereplése. Mondjuk a szereplőgárda 80%-val hasonló volt a felállás. Kerestem a hasonlóságokat, hiszen ugyanarról a témakörről beszélünk, csak a körzet más, a tagok másak. Egyetlen összekapcsoló tényezőjük, ami egyben pozitívum is, az maga Kirsten Vangsness, azaz Garcia szerepeltetése, aki itt is és ott is fel-feltűnik a későbbiekben.

Tipikus részt kaptunk. A nyomozós sorozatok 90%-ban ellövik – az első között – a gyermek elrablásos ügyeket. A forgatókönyv menete ott a fejembe, amennyiszer láttam: „Elrablást követő 24 órában még van esélyünk megtalálni élve, 48 órában…” – hallhattuk sokszor, más-más produkcióban. Kár, hogy a valóságban nem ilyen egyszerű minden, szerintem.

Igazából csak egyetlen karakternek a jellemét kezdték kibontani. Az pedig azé csávóé, akihez valamelyest kötődik az ügy, mert hasonlóval volt szerencséje. Ezt leszámítva teljes a homály a fejemben, hogy ki-kinek a pozícióját akarja betölteni. Tippelni persze lehet, de a konkrétumokat jobban komálom. Egyébként, mint minden krimi, ez is „egy epizód per ügy” szisztémára fog épülni. Néha beleépítenek egy-egy olyan gyilkost, zaklatót, akit nem sikerült majd elkapni, megszökik, vagy éppen kiengedését követően újra visszatér a „szakmába”. Sok újat – ügyek szempontjából – nem tudnak nyújtani, de a remény száll el utoljára.

Nálam a CSI: New York a 3. évadtól rúgott labdába. Az előző etapok pótlására nincs késztetés. Bízom benne, hogy a Criminal Minds: Suspect Behavior ennél csak erősebb részeket fog szállítani. Kezdés roppant kiábrándító lett. Egyszerűen nincs semmi késztetés, hogy hetibe leüljek elé. Míg az NCIS-NCIS:LA-nél működött a megvalósítás, addig itt – jelenlegi helyzetben – nagyon nincs rendben sok mindent.

További pozitívum, hogy a szereplőket sokat láthatjuk terepen. Ezzel erősítik azt a helyzetet, hogy nem az asztaloknál ülve kell megfejteni a kirakós darabjait. Másrészről, amit nagyon hiányoltam, azok a nagytotálok. Mindig belemásznak a szereplők képébe. A környezetből alig mutatnak valamit.

This entry has a rating of 2

Kommentáld!

free web stats