Smallville – A 10. évad első feléről

 
Beküldte: tess 2011 May 3, 21:03-kor a(z) Smallville témába.

2 évadnyi kihagyás után visszatértem a Smallville-hez, ami 10 évadnyi hajtást követőenhamarosan végleg leköszön a képernyőről. A fene se gondolta volna, hogy a 2001-es sorozat idáig kihúzza, holott már nem egyszer lehetett volna temetni. Én anno a Gough-Millar páros távozása után éreztem, hogy itt a vég, de a 7. évad gyatra, folyamatosan csak ígérgető történet vezetése végleg bezárta nálam a kaput. Szerencsére mások kitartottak mellette, így idővel a CW egyik zászlóhajós sorozatává nőtte ki magát.

Ezt megbecsülve az alkotók mindent meg is tesznek, hogy a csatorna és persze a rajongók kegyeiben járjanak. Utóbbi mondjuk igen csak nagy szerencse, lévén a sorozat élén már nem egy kreatív team megfordult, de a mérhetetlen alázatosság a rajongók felé végig megmaradt. Ugyanez igaz a 10. évad első felére is, ahol szemlátomást mindent bevetettek, hogy a hatalmas elvárások mindegyikének megfeleljenek. Nem egy legendás momentum szemtanúi lehettünk, amire akár több éve is várunk. Ilyen volt számomra a repülés, amivel ki is idegeltek a 7. évadban a készítők. Emellett persze fontos tényezővé vált a nosztalgia, lévén 10 év mégis csak 10 év.

Persze ahogy lenni szokott a túlzottan grandiózus tálalások esetén valamilyen szinten itt is kilógott a lóláb, nem is egyszer. Az most mellékes, hogy a CGI olyan amilyen, nem egy blockbuster movie szintű, de ahhoz képest jól tudnak operálni vele. Továbbá azt is sikerült megemészteni, hogy a vágóképekre szemlátomást évadok óta nem sikerült költeni. Vagy akár ott van még a sokszor gyerekesen túldramatizált történetvezetés, ami az esetek többségében hatalmas színészi túlkapásokkal párosult. Ez mind-mind megbocsátható volt, sőt az évek során talán még a sorozat védjegyeivé is váltak. Ellenben ez a koncepciótlan írói munka, a folyamatos csapongásaival és a kihagyott ziccereivel igen csak illúzió romboló tud lenni.

Kezdjük mindjárt a lényegi tényekkel, vagyis a sorozat ismételten több szálon fut. Sőt, egyenesen habzsolja azokat, csak sajnos a fene nagy kreatív fennhéjázáshoz nem sikerült formai tömörítést párosítani. Így aztán a részek általában igen csak laposak és persze felszínesek. Ugyanarra az egyen klisére vannak kihegyezve, mint 8 éve akár, amikor volt 30 perc random monster of the week, közben minimalista utalások a jövőre és az átívelésekre, majd a 10 persze érzelgős dráma. A 10. évadra ez annyiban változott meg, hogy az indie már kissé ciki a népnek, így a zenei aláfestések elmaradtak. Akárcsak az egységes koncepció, ami istenem de jól működött a 3. évadban mondjuk.

Jelen állás szerint ha jól számoltam 3 történeti egység megy párhuzamosan. Egyrészről ott van Lex felélesztése, amiért mondjuk jár a pacsi a készítőknek. Egészen jól sikerült venni az akadályokat, mind a klón szál, mind pedig ez az ómenes beütés klappolt. Tették mindezt Rosenbaum nélkül, aki majd csak a fináléra tér vissza. Bár a kis Lex klón elszabadulásával tudnék vitatkozni a kreatív körökkel, de ez majd úgyis csak a finálé táján lesz esedékes. Aztán ott volt még az új ellenség Darkseid formájában, ami ugye evidens volt. Superman legnagyobb ellensége volt a képregényekben, lehetetlen lépés lett volna kihagyni. Sajnos a karakterével sokra nem mentek, de ez ugye megint csak betudható az eddigi sorozatos sémának, lévén főgonosz, majd csak az évad vége felé veszik elő. Addig viszont marad nekünk a szüntelen filozofálgatás a regisztrációs törvényről, ami pár rész után éppen olyan idegesítő tud lenni, mintha érzelmi vívódásokat néznénk. Arról nem is beszélve, hogy nekem egy az egyben az X-Men köszön vissza benne. Slade tábornok igen csak nyilvános átkarakterizálása után azon sem lepődnék meg, ha az Őrző robotok is tiszteletüket tennék. Szerencsére a Clarke és Loise közötti kapcsolati szálat nem húzták sokáig, ami azért igen csak dicséretes.

A producerek szemlátomást a sok mindig jobb elvét vallják és ez igaz a vendégszereplőkre is. Az évad első felében nem gyenge számban tértek vissza ismert arcok, hogy az újakról már ne is beszéljünk. A teljesség igénye nélkül tiszteletét tette James Marsters, John Glover, John Schneider, Michael Ironside vagy Michael Shanks. Igaz, sajnos nemegyszer előfordult, hogy látványosan nem tudtak mit kezdeni a nagy visszatérőkkel. Persze az évad második fele még sok mindenre választ adhat, de addig ezeket sajna be kell tudni kihagyott ziccernek.

Ami viszont istenesen betalált az a Nagyi karaktere volt, aki ugye Darkseid hűséges követője lenne. Itt is hozta azt a kellemesen hátborzongató, de mégis néhol komikus nagyi szerepet, amit már megszokhattunk a képregényekben vagy az animációs sorozatokban. Kíváncsian várom mihez kezdenek vele a készítők, mert ha nem hozzák vissza az bizony igen csak negatív színben tűnteti fel őket. Aztán ott voltak még az El szülők, akik végre valahára megelevenedtek hologram formájában. Az élmény felejthetetlen volt, nem is értem miért kellett erre ennyi évet várni.

Összességében tehát a Smallville záró akkordjának az első fele hozta a tipikus átlagot, amit a sorozattól már sok éve elvárni lehet. Persze a tipikus gyerekbetegségek végig adottak voltak, ezt már sajnos be kell nyelnünk. A sok klisézés, a rengeteg B-hatás tutira nem hozza meg a kedvet az új nézőknek, de szerintem itt már rég nem is ez a cél. Sokkal inkább az, hogy méltó búcsút vegyünk napjaink leghosszabb sci-fi sorozatától. Jelentem jó úton haladunk, de egy kis kreatív zanzásítás igazán ráférne az írókra, de persze csak a személyes véleményem.

This entry has a rating of 3

2 Hozzászólás

Smallville – 7.20 – Arctic

 
Beküldte: tess 2008 December 2, 18:57-kor a(z) Smallville témába.

Premier:2008/5/15
Írta: Don Whitehead, Holly Henderson
Rendezte: Todd Slavkin

Kara visszatér, de valami történt vele, ami gyorsan feltűnik Clark-nak is. Lex behajtja Jimmy-n egykori tartozását, ami igen nagy morális problémákat vett fel a fiúnál. Kara mivel nem tudja ellopni Lex-től a tárgyat inkább kitálal mindent. Lex számára kezd minden egyre világosabb lenni, így elindul az Erődbe…

Megjegyzés: Meg volt hát a sokat vitatott 7. évad fináléja, ami valami iszonyatosan nagy csalódás volt számomra. Nem gondoltam, hogy valaha is tudok ekkorát koppanni egy régi kedvencemmel, főleg nem egy Smallville kaliberűvel. Teljesen kiábrándító és persze kiszámítható volt a zárás.

Kezdjük mindjárt azzal, hogy mi volt a rész eleji förmedvény CGI betét? Ilyen szarul zuhannak le a gépek a B-kategóriás sorozatokban és filmekben, amitől ugye a Smallville piszok messze van. Vagy csak messze kéne lennie. Kara visszatérése meg teljesen kiszámítható volt már az elején, a gyengébbeknek meg ott volt a stáblista, ahol James Marsters neve láttán szerintem sokan megvilágosodtak. De ha valaki annyira kezdő, hogy még itt sem esett le neki, akkor Lex szobájában már tuti le kellett. Vagyis a készítők szabályosan tukmálták ránk a hülyeségüket. A legnagyobb viszont tényleg az volt, hogy Chloe ütötte ki Brainiac-et.

És ha már ezt lenyeltük, akkor miért ne nyelhetnénk le a többit is. Gondolok itt Chloe kórházba kerülésére, Brainiac halálára, ebből következőleg a szenvedők visszatérésére, meg persze Chloe lesittelésére. Egytől-egyig erőltetett lépések voltak, melyek telis tele voltak a kapkodás jeleivel. Annyira le akartak zárni minden szállat, lekötni minden karaktert, hogy az egész egy szánalmas végjátékba torkollott, amire a finálé tette fel a koronát.

Most komolyan, ez nem végjáték volt, hanem egy kalap szar! Ilyet még a legutolsó ember is tud írni,3 pohár wisky után meg el is hihetjük, hogy van benne dráma. Nem mondom, hogy klisés volt meg kiszámítható, mert nem. Ez sokkal rosszabb!  Ez volt az, amitől szerintem mindenki inkább ódzkodott. És mit hoz a folytatás? Totális kiszámíthatóságot biztosan! Na vajon ki fogja megmenteni Clarke életét, hát persze hogy Kara! Ezek után komolyan elgondolkodtam, hogy folytatom  a sorozatot vagy sem.

2 Hozzászólás

Smallville – 7.19 – Quest

 
Beküldte: tess 2008 December 2, 17:28-kor a(z) Smallville témába.

Premier: 2008/5/8
Írta: Holly Harold
Rendezte: Kenneth Biller

Lex ellen egy merénylet irányul, de a támadó kudarcot vall. Mint kiderül a merénylet célja a „szerkezet”, ami végre választ adhat oly sok kérdésre. A válaszok pedig egy montreali templomban vannak a Veritas utolsó tagjával egyetemben, akinek bizony az agyára ment az Utazó várása…

Megjegyzés: Bő fél éve néztem utoljára Smallvillet, ami azért nagy szégyen, mivel anno szinte teljesen naprakész voltam belőle. Aztán jött a finálé és persze az a sok huzavona én meg jegeltem az egészet, hogy majd egy laza délután csalódjak egy kellemeset az évadban. Ahhoz képest fél év várakozás lett belőle és egy mérhetetlenül nagy csalódás.

Egyszerűen nem értem mi az istenért kellett ezt a történetet ennyire húzni. Ez lenne az évad utolsó előtti része, de a felpörgetett történeteknek és az izgalomnak semmi jele. Helyette bődületes klisé hegyek, melyeket felsorolni is sok lenne. Most komolyan, Lex hányadszor kap valami súlyos sérülést? Szerintem évadonként átlag 3-4szer tuti lelövik vagy leszúrják. Aztán ott van a másik kedvencem Clarke folyamatos szenvedése a kryptontól. Miért van az, hogy még egy szaros pap is le tudja teríteni Supermant? A történet klisészerű húzásaira meg végképp nem térnék ki.

A legbántóbb pont viszont mégis a finálé volt, ahol laza 2-3 percben lezavarták azt, amire az egész rész lett volna hivatott. Egyszerűen nem értem ezt a filozófiát. Húzzák az agyunkat a folyamatos hülyeségekkel és bonyodalmakkal, majd a végén adnak egy pofont, azt jóccakát. Most ezt a receptet ki kajálja be? Döbbenetes tehát a minőségbeli esés, ami előtt én még mindig tétlenül állok. Ezek után álljon neki bárki is a finálénak előítéletek nélkül.

This entry has a rating of 2.5

Kommentáld!

Smallville – 7.18 – Apocalypse

 
Beküldte: tess 2008 May 6, 17:33-kor a(z) Smallville témába.


Premier: 2008/5/1
Írta: Turi Meyer, Al Septien
Rendezte: Tom Welling

Clark-nak mindenképpen vissza kell térnie a Kryptonra, hja életben akar maradni. Ő viszont szemlátomást nem akarja ezt, de ekkor csoda történik. Clarke egy alternatív világban ébred, ahova sose érkezett meg. Ellenben Kara és Brainiac igen, aminek hála teljesen a feje tetejére esett a világ. Lex az USA elnöki székében ül és éppen az Apocalypst készíti elő Brainiac segítségével. Az emberiség egyetlen reménye pedig Clark és Loise…

Megjegyzés: Ezzel a résszel együtt már csak 3 rész van az évadból, szóval bátran kijelenthetjük, hogy itt az ideje durvulni. Ehelyett a készítők az arcunkba tolták ezt az alternatív világos hülyeséget, amit Tom Welling vezényelt le. Clark –nak sorrendben ez volt a 3. rendezése, amin lehetne agyalni egy sort, viszont nem érdemes. A rész legnagyobb hibája ugyanis nem a megvalósításban volt, hanem a sztoriban. Egyszerűen felelőtlenség volt ilyen szinten elhúzni a történteket. A sorozat stagnál, a főszereplők folyamatosan szálnak ki és tetejében az agyak is búcsút intettek. Akárhogy is nézem most az elsődleges dolog az lenne, hogy a nézőket mindenképpen a képernyő előtt tartsuk a következő évadra is. De így piszok nehéz lesz.

Ezt leszámítva viszont nem volt semmi komolyabb gond a résszel. Telis tele volt a Superman sagára való utalásokkal, amiken jókat lehetett mosolyogni. Lex fehér zakóban az elnöki székben meg kész öröm volt. Egyből a széria eleji jóslat jutott az eszembe, amikor Lex ugyanebben a ruhában sétál a búzamezőn és véres eső esik. Juppee!!! Kara visszatérése meg tényleg tiszta felüdülés volt. Sőt ez a titkosszolgálatos móka még feküdt is neki. Ugyanez vonatkozott Loisera is, aki végre kezd megint értelmes karakter lenni. Finom utalások már voltak itt, de ne hamarkodjuk ezt el…

Egy víg kis epizód volt ez, amit aztán követett a kb. 10 perces finálé. Harc Brainiac-kel, Kara visszatérése és persze Lex. Peregtek az események, de valahogy nem volt az igazi. Hiányzott az egészből az összetartó elem. Olyan összecsapott feelingje volt, amit jól tükröz Brainiac állítólagos halála is. Beszarok ha ilyen pitiáner módon tűntették el. A rész végi clifhanger ellenben hozta a tipikus Smallville szintet, szóval anyázás és persze előzetes sasolás. Na ezek után ember legyen a talpán, aki értékel, vagy egy sort is következtetni mer.

This entry has a rating of 4

Kommentáld!

Smallville – 7.17 – Sleeper

 
Beküldte: tess 2008 May 1, 14:08-kor a(z) Smallville témába.


Premier: 2008/4/24
Írta: Caroline Dries
Rendezte: Whitney Ransick

Clark minden erejével Brainiac után kutat, de nem jár szerencsével. Egyetlen esélye Chole, aki épp kormányzati műholdakat akar feltörni a kutatás érdekében. Jimmyt közben a szövetségiek felkeresik, hogy kémkedjen nekik Chloe után, mivel a lányt terroristának tartják. Jimmynek így választania kell az igazság és a szerelme közt. Eközben Lex a kulcsok birtokában elindul Zürrick-be…

Megjegyzés: Eddig bevallom nem értettem azokat a kritikákat, amik szerint a sorozat színvonala kezd romlani. Ahogy én megéltem a széria az 5. évadtól egyre csak erősödik és javul. Mint történetileg, mint látványvilágában. Na a mostani részek erre az állításomra cáfoltak rá. Az „episode trilogy” óta a színvonal ugyanis teljes lejtmenetet vett. Mi van veled Smallville?

Először is kezdjük mindjárt azzal, hogy az előzetesek folyamatosan palira vesznek minket. Elsőnek ott volt ugye a Clark repülni fog ígéret, ami eleddig nem következett be. A múlthéten meg azt mutogatták, hogy Lex az Erődbe tesz kirándulást. Hát ez sem jött össze. Most komolyan, mi értelme van az ilyen fake húzásoknak?

Aztán meg itt volt a mostani rész, amitől nem kevés ember várta a fellendülést. Ehelyett egy laza kis epizód volt James Bond beütéssel. Persz jó poén volt Jimmyt előtérbe hozni, de hát akkor is. Azon a táncon kívül semmi extrát nem pakoltak az asztalra. Bár az tény, hogy Chloe kurva szexi volt. Nem is gondoltam, hogy ennyire jó nő.

Ha már a jó nőknél tartunk, akkor említsük meg a hiányukat. Lana, Loise és Kara ugyanis egy másodpercet sem szerepeltek. Ugyanez vonatkozik Lex-re is, aki most egyszerűen mellékszereplői titulusba taszítottak. Most ezek normálisak? De legalább annyit megtudtunk, hogy a pasas, aki a nőjét eltette láb alól a Veritas érdekében cselekszik.

A rész végére persze magukhoz tértek az írók is és szépen felvezették a finálét, amit lehet szeretni és gyűlölni egyben. Időutazás sucker vagyok na, de ebben a sorozatban nem tudom, miként állná me a helyét. De Chloe mondata tényleg ütött. Itt az ideje, hogy Kal-El hazatérjen. LOL! Az egészben csak az a vicc, hogy a felvezetőnél tartunk és a mostani tempót figyelembe véve pont a fináléra jutunk el a nagy durranásig.

Akárhogy is veszem a sorozatnak kéne jó pár pofon, hogy végre beinduljon, mivel az utóbbi időben igen csak leült. Jöhetnek nekem az emberek a magasztos kritikai sikerekkel, de ez egy fannak akkor is kevés. Egy sorozat sikerét az mutatja a legjobban, ha évadról évadra erősödik. A Smallville esetében jelenleg hanyatlás van, de legalábbis stagnálás. Piszok régn volt már olyan rész, amire tényleg azt mondtam volna, hogy azt a k*rva élet. És e nélkül emberek a következő epizód megnézését is az utolsó pillanatig húzom. Ez van!

This entry has a rating of 3

Kommentáld!

Smallville – 7.16 – Descent

 
Beküldte: tess 2008 April 24, 9:01-kor a(z) Smallville témába.

smallville_716a.jpg
Premier:
2008/4/17
Írta: Holly Henderson, Don Whitehead
Rendezte: Ken Horton

Ne is szarozzunk sokat a részletekkel mivel a spoiler úgyis elárasztotta már a netet. Lionel Luthor ebben a részben meghal és hát ki más lenne a tettes mint Lex. Jimmy és Lois bizonyítékot találnak Lex ellen, de még időben leszereli őket Gina. Clark kap egy üzenetet Lionel-től, amiben felfedi előtte a kulcsok létezését és azok fontosságát. Lex agya kezd teljesen elborulni, de legalább már megvan a szükséges két kulcs…

Megjegyzés: Őszintén szólva most vagyok azon a szinten, hogy nem tudom eldönteni, hogy ez kellett nekünk vagy sem. A készítők nem pöcsöltek és egyből Lionel halálával nyitottak. A gond csak az, hogy sima halál volt, ha lehet ilyet mondani. Semmi túldramatizáltság, semmi heroikus beütés, semmi flashback szerű jutalom infó. Csak a nyers tények, majd a főcím. Ez azért érzésem szerint igen csak cirka!
Ugyanilyen gyengére sikeredett Lex mutatványa is, aki a belső énjével viaskodik. Semmi rémisztő és tébolyult dolog nincs benne. Pont olyan zsírszegény, mint Lionel halála. Egyszerűen vagy nem volt már kakaó a geekek agyában, vagy csak ennyit jelent a hype. Mert bizony ezt az „episode trilogyt” igen csak túlhypeolta minden fórum és orgánum.
smallville_716b.jpg
Persze azért volt érdemleges történés is, de ez is inkább csak arra szolgált, hogy ne anyázzunk egyfolytában. Lex jobb keze Gina ugyanis rájött Clarke titkára, de mint lenni szokott jött egy titkos idegen és kivonta a forgalomból. Nem túl eredeti húzás, de kíváncsian várjuk a folytatást. Mert reméljük folytatják ezt a szálat!

Lehetne még bőven elmélkedni a látottakon, de szerintem ez most nem érdemes. Mindenki maga döntse el, miért tetszett vagy miért nem a rész. Annyi viszont biztos, én többet vártam volna tőle. Sőt, összességében többet vártam ettől a hatalmas „episode trilogytól”. Ha jól emlékszem, akkor talán a Gogh-Miller páros nyilatkozta, hogy ezután minden meg fog változni. Na az egyszer tuti! De azt viszont kétlem,hogy ha a Smallville kerül szóba, akkor mindenképpen ez legyen az első rész, amit meg kellejen néznünk. Ez egy bő közepes húzás volt, a Daily Planet nagyságát idéző lehetőségekkel, amiket persze nem használtak ki. Ez van!

This entry has a rating of 3

2 Hozzászólás

Smallville – 7.15 – Veritas

 
Beküldte: tess 2008 April 1, 15:02-kor a(z) Smallville témába.

smallville_715a.jpg
Premier: 2008/3/27
Írta: Kelly Souders, Brian Peterson
Rendezte: James Marshall III

Lex tovább folytatja a kutatást a Veritas után. A sikertől már csak egy zár választja el, amihez viszont megvan a kulcsa. Lionel mindent megtesz, hogy figyelmeztesse Clark-ot és Chloe-t a közelgő veszélyre, de a múltban elkövetett hibái sorra visszaütnek. Közben feltűnik a színen Brainiac is, aki leendő tervéhez Kara-t akarja felhasználni. De mivel tehetetlen a két kryptonival szemben inkább cselhez folyamodik, ami most Lanát is érint…

Megjegyzés: Na erre szoktam azt mondani, hogy mi a f*sz volt ez! Bizony, mert itt megint sikerült az agyunkat a fellegekig húzni, de végül olyan pofont kaptunk, mint még soha. No persze nem a nagy jelenetekrtől, hanem az orbitális zakótól. Igen, mondjon bárki bármit, de ez a rész egy jó kis agyhúzás volt és kész. A jövőben biztos alapoznak rá elég rendesen, de ez most akkor is kevés volt. Úgy meg főleg, hogy alig egy hónap múlva jön a folytatás.
smallville_715b.jpg
Kezdjük is mindjárt a negatívumok hadával, merthogy volt rendesen. Lionel próbálkozása egyszerűen hihetetlenül idegesítő volt. Most komolyan, ki hiszi el, hogy egy ekkora ember térden állva könyörög, hogy beszélhessen. Clark meg megint olyan naiv, amilyen az első évadokban volt. Persze Brainiac elviszi Karat aztán minden rendben lesz mi. Áááá, nevetséges! Loise és Jimmy akciózása meg már karaktert sem érdemel. És akkor meg sem említettem az oltári nagy átverést. Az alkotók az előzetesekben repülést ígértek, ami a 4. évad óta nem volt. Hát jelentem most se volt! Atom csalódás eddig!

Persze azért volt pár értelmes dolog is, köztük James Marsters alias Brainiac feltűnése. Nem sok szerep volt, de annyira mégis elég, hogy tudjuk a folytatás az övé lesz. Főleg ha még hozzácsapjuk Lionel jóslatát is. És ami a legnagyobb… végre sikerült kiirtania Lana-t! Istenem mekkora már, egy hiszti faktorral kevesebb! Mindezt teszem hozzá, olyan vizualitással, ami szerintem egy időre az emlékeinkbe ég.
smallville_715c.jpg
Az epizód főként az alapozásra ment rá és ez végig érezhető is volt. Kitűnő volt Lex flashback szerű visszaemlékezése, a múltról ahol tényleg több mindent történt, mint azt eddig tudtuk. Aztán ott volt még Brainiac újabb terve és az eszement Lionel. Mindenből kaptunk egy keveset, de mielőtt bármelyik szál kiteljesedhetett volna jött a következő,majd a vég. Jó kis dráma túlcsapongás, sírás-rívás és persze a nagy koppanás. Az alkotóknak félelmetesen jól sikerült elkapniuk az ütemet és végig gerjesztették is a feszültséget. Kár hogy a végét egyszerűen csak úgy lecsapták. A folytatásban majd persze minden kiteljesedik, de addig még van egy necces hónap. Annyi viszont szent, sikerült a mércét jó magasra tenni. Csak nehogy a végén ronda bukás legyen belőle a túlzott hype miatt.

This entry has a rating of 2.5

Kommentáld!

Smallville – 7.14 – Traveler

 
Beküldte: tess 2008 March 26, 1:48-kor a(z) Smallville témába.

smallville_714a.jpg
Premier: 2008/3/20
Írta: Turi Meyer, Al Septien
Rendezte: Glen Winter

Clark-ot egy titokzatos szervezet elrabolja otthonából és kryptonitból készült ketrecben tartják fogva. Chloe és Lana nyomozni kezdenek az ügyben Lionel segítségével, de hamarosan kiderül, hogy az idősebb Luthor is nyakig benne van az elrablásban. Közben Lex előkészíti a kezelést Kara elméjének feltárására. A Luthoroknál megjelenik Dr Swann lánya Patricia, aki elég rendesen felbolygatja a múltat…

Megjegyzés: Le a kalappal a készítők ismét beleadtak apait-anyait. Hoztak egy közepes történetet, amiben egy mély összeesküvés elméletett rejtettek el. Hoztak pár nagy visszatérést és persze volt pár bukás is. És ezt sikerült megspékelniük még két nem is akármilyen vendég szereplővel. Lássuk a részleteket!

Mindig is tudtam, hogy a Smallville legnagyobb karaktere a Lionel. Sokan Lex-ben látják az istent, de nincs igazuk. Lex egy idő után kiszámítható, de Lionel… Mégis ki a fene gondolt rá, hogy ő áll az egész elrablósdi mögött? Arra meg pláne senki szerintem, hogy ez egy megtervezett játék volt. Pofás kis csavar volt ez, amit tetejében még megspékeltek egy úgymond visszatérővel, Dr Swann lányával Patriciával. A nő ugyanis felfette előttünk a Veritas létezését, amivel nagy valószínűséggel megvan az évad átívelő szála is.

A következő rész ugye a Veritas címet viseli majd, amiből azért egészen sok minden kiderül majd remélhetőleg. A négy család titkos csillagászati klubja ugyanis biztosan rejt még titkokat. Főleg, hogy egy ideje már hintették nekünk a rizsát róla. Emlékeztek még Lex címerkereső hadjáratára? Hát ez is ide köthető. A négy családból egyébként számomra eddig 3 ismert, szóval még bármi lehet. Vagy csak rosszul emlékszem és előfordult a 4. is. Na mindegy!

A rész nagy visszatérője ellenben mégis csak Kara volt. Végre nem lesz Lex-Kara zacsipacsi. Elismerem az elején én is láttam benne fantáziát, de örülünk a kudarcnak. Egy segítővel több ismét. Egyel viszont mégis kevesebb, mivel Lionel csúnyán elhasalt most Clark előtt. Ebből bizony még csúnya dolgok is lehetnek.

Lionel mellett a Lex is bukott most egy hatalmasat, de ezzel együtt nyert is. Az alkotók nagyon ügyesen lavíroznak a karaktere körül. Mindig adnak neki valamit, amibe kapaszkodhat, de gyorsan el is veszik tőle, hogy utána egy erősebb szálat adhassanak vissza. Kíváncsian várom hova lyukad ki ez az egész a végére. Mindenesetre Lex, most igen csak rácuppant erre a Veritas témára. Szuppá!

És hát ugye említettem a két nagy vendégszereplő arcot is. Itt van mindjárt elsőnek az isteni Gina Holden, akit nemrégiben a Flash Gordon-ban, vagy a Blood Ties-ban láthattunk. Mozinak ott volt a bűd ületesen nagy csalódás AVP2, de azért én még mindig a Reunion-ból emlékszem rá. Az igazán nagy szám viszont Aaron Douglas volt, aki mint ismeretes napjaink legjobb sci-fi sorozatának a BSG-nek az állandó főszereplője. Bár az első évadban már láthattuk egy kisebb szerepben a Smallville-ben is.

Nagyzolás ide, hype oda, de sajnos a rész mégsem rengette meg a világot. Pedig, de jó is lett volna! Ellenben kaptunk ismételten egy frankó kis alapozást, amiből akár a finálé története is kikerekedhet. Meglátjuk, mindenesetre a Veritas még érdekes történeti egység lehet, addig viszont ez tényleg csak egy erős közepes.

This entry has a rating of 3.5

1 Hozzászólás

Smallville – 7.13 – Hero

 
Beküldte: tess 2008 March 19, 19:23-kor a(z) Smallville témába.

smallville_713a.jpg
Premier: 2008/3/13
Írta: Aaron Helbing, Todd Helbing
Rendezte: Mike Rohl

Pete Ross váratlanul feltűnik Smallville-ben 3 év után. A látogatása nagy meglepetést okoz, főleg a Daily Planet-ben. Pete-nek ugyanis időközben képességei lettek, amit Jimmy is látott, így most a nyilvánosság elé akarja vinni a sztorit. Pete persze önfejű és hősködő, így gyorsan Lex csapdájába esik. Lex közben a háttérben is meglehetősen kártékony, mivel sikerül Kara-t a Kent-ek ellen fordítania…

Megjegyzés: Majdnem egy hónap kihagyás után visszatért a sorozat, hogy megkezdje a végső menetelést. A készítők a „nagy visszatérést” elég rendesen meg is nyomták, hisz újra volt élő zene (One Republic) valamint visszatért egy rész elejéig Sam Jones III, vagyis Ross. A végeredmény viszont cseppet sem sikerült olyan pofásra, mint az sokan reméltük.

Kezdeném mindjárt Pete visszatérésével, akitől azért ennél tényleg többet vártunk. A karaktere nem változott semmit 3 év alatt. Ugyanolyan IQ zéró és hősködő, mint volt! Nesze neked karakterfejlődés. A képességgel való felruházása meg végképp beteges. Krypronit a rágóban? Na, ez már gázzz! Bár erre volt egy frankó irónia is. Az meg aztán tényleg a kreatív gondolkodás hiánya, hogy Fantastic Four-t kell koppintani.
smallville_713b.jpg
Ugyanilyen csalódás volt a One Republic is. Tudom, hogy mostanában nagy név a pop piacon, hála Timbaland papának, de mégsem illik bele a képbe. Nem tudták azt a feelinget adni, mint az 1. vagy a 2. évad zenekarjai. Az meg totál egyértelmű volt, hogy az Apologize lesz a vége főcím. Végig húzták is fejünket vele, de sajnos most nem kaptunk semmit. Pedig igen csak ránk fért volna egy kis koppanás.

Egyedül Lex szarakodása volt élvezetes, de abból is az utolsó másodpercek. Csak annyit mondok, hogy Lana-t Kara váltja le. Poénos, ötlettelen és egyben mégis érdekes, meglátjuk mi lesz a végeredmény. ezt figyelembe véve viszont a rész nem volt több mint egy laza kapocs, vagyis tipikus töltelék rész. Közepest neki, aztán majd úgy elfelejtjük, mint én Pete Ross távozását 3 éve.

Track list:
Stop and Stare – One Republic
Mercy – One Republic
Apologize – One Republic

This entry has a rating of 2.5

Kommentáld!

Smallville – 7.12 – Fracture

 
Beküldte: tess 2008 February 26, 10:11-kor a(z) Smallville témába.

smallville_712a.jpg

Premier: 2008/2/14
Írta:  Al Septien, Turi Meyer
Rendezte: James Marshall (III)

Lex Lois társaságában rátalál az amnéziás Kara-ra. Azonban mielőtt sikerülne kiszabadítaniuk a lányt, megjelenik Finley, a fogva tartó és lelövi Lex-et. Lex a lövést túléli, de kómába kerül, míg Lois Kara mellé a cellába. Clark természetesen Kara után kutat, de egyelőre sikertelenül. Egyedül Lex tudja a lány pontos helyét, de hát ő kómában van. Ekkor viszont közbeszól a sors és persze Lionel egyik régi projectje, aminek hála egyenes út vezet Lex agyába…

Megjegyzés: Na, erre mondják azt, hogy merőben beteg koncepció szerintem. Már a kezdő képsornál látszott, hogy itt nincs minden rendben. Lex és Lois közösen nyomoznak, aztán meg elcsattant az a bizonyos fejlövés. Én speciel valami jövőbeli vízióra tippeltem, de szerencsére nem jött be. A készítők most tényleg kreatívak voltak, ami mellé hoztak némi látványt is. No, itt nem CGI dömpingre kell gondolni, hanem minden másra. Kegyetlen beteg képi világot sikerült összedobniuk, ami egyszerre volt gyönyörű és rémisztő is.

A vizuális fronton tehát minden sínen ment, nem úgy a történeti síkon. Miért van az az érzésem, hogy a sorozat kezd teljesen elszállni magától. Vágom én, hogy nem hétköznapi karakterekkel állunk szemben, de azért ez már tényleg durva. Lex az elmúlt 7 évad során vagy tucatszor lett lelőve. Ennyi golyót, még egy vietnámi veterán sem vitt haza emlékbe. Az meg már tényleg hab volt a tortán, ahogyan überelték a sérülést. Már volt szinte minden szegmens kivéve a fej, hiszen az halálos.  Nos Lex papa azt is megkapta és hát mégsem halt bele. Nevetséges! Bár ennek a fináléra fontos szerepe lesz.

Aztán ott volt még Luthorok titkos projectje is. Miért van az, hogy ezeknek mindig mindenre van valami kütyüjük. Ez is kezd már idegesítő lenni! Most komolyan ennyi hülyeségre mégis, hogy tudnának egyszerre odafigyelni. Az meg külön vicc, hogy az állam mindegyikben érdekelt. Hagyjuk is!
smallville_712b.jpg
Ellenben a folytatás tényleg impozánsra sikeredett. Az út Lex fejében egyfajta Matrix deja vu-t adott, amit ugye a vizualitás emelt a magas fokára. No meg az apró kis betétek.  Gondolok itt Lex gonosz énjére, aki fehérbe nyomult, vagy a jó énjére, a vörös ajtóra és az elszórt emlékfoszlányokra. Láthatjuk Lex szörnyű gyermekkorát pár jelenetben, aminek hála a kezdetekre is fény derül. A gond csak annyi, hogy ebből igen keveset kaptunk. Ezt kérem szépen még erőltetni kellett volna!

A fináléról most nem ejtek szót, mivel ezt ismét látni kell. Nem fog nagyot ütni nyugi, de a jövőre nézve mindenképpen fontos szerepe lesz. Maradjunk annyiban, hogy Chloe karaktere igen csak fontos szerepet játszik majd. Viszont érdemes odafigyelni a sok apró easter eggs-re is. Egy rahedli van a részben állítólag, de ezek közül én csak párat vettem észre. Ilyen volt pl.: Kara új neve a Linda. Az eredeti Supergirl koncepcióban Kara a Linda Lee nevet viselte. Aztán ott volt Finley is, aki fogva tartotta a lányokat. A férfi, Corey Sevier a való életben az istennő Vandervoort kisasszony pasija. WOW! Aztán még szó esett egy Veritas nevü projectről is, amikor ugye Lionel dühöngött Lex fiatalkorában. Nos, az állítólagos évadfinálé címe Veriats lesz. Összefüggés lenne tán?

Verdictnek pedig legyen egy kemény közepes. A készítők szemlátomást visszavettek az iramból és hosszútávra terveznek. Ez mondjuk nem is baj, mivel a csonka évad hamarosan elérkezik a fináléhoz. Én már alig várom.

This entry has a rating of 3

Kommentáld!
Következő oldal »

free web stats