The Event – Midseason premier

 
Beküldte: Kanyecc 2011 March 14, 2:15-kor a(z) The Event témába.

Visszatért dupla résszel a The Event. Azoknak, akik szinten tartották mindvégig, három hónapot kellett várniuk a folytatásra. Hosszú menet, főleg, hogy az NBC lemondott az összefoglaló epizódról. Kellett volna, mert lespórolták az „előző részek tartalmábólt” az 1×11 elejéről. Részemről minden oké volt, hiszen pár hete hoztam szintre. Félre teszem a kritikai viszontagságom és kijelentem: élveztem, mint hajdanán a The Cape-et. Magas pontszámra ne számítson, de a kikapcsolódást hozta. A fura, hogy 5-6 résznyi lemaradás után is képben lennék, ez egy intőjel azoknak, akik lemaradtak, de folytatnák. Csak nyugodtan! Nézzük spoilermentesen!


Végre mozgolódnak. Kezdem a pozitívumokkal. Most érkezett el oda a sorozat, hogy elkezdte megválaszolni a fennálló kérdéseket. Na jó, ez nem feltétlenül így van, de robbantott egyet a lavinához, ami talán elhozza a következőekben. Az idegenek fellázadtak az idegenek ellen. Értelmet kapott az egész eddig kialakult helyzet, mármint célzok Sophia és Thomas közötti ellentétre, ami kibontakozott. Erre vártunk! Mióta is? Vagy 7 része. Amondó vagyok, hogy az altatást egy röpke hullámhegy követi, melyet ismételten hullámvölgybe taszítanak a készítők.

Engem alapból meg tudnak venni a havas környezetbe elrejtett eltitkolt amerikai bázissal. Megkaptam. Örültem, mint majom a farkának. Főleg, mert a cselekményt hozzá, azaz a rablátogatást remekül vezették fel, nem húzták az időt, hanem a 2 rész alatt lebonyolították. Ilyen tekintetben adom az NBC alá a lovat, mert tényleg jól döntött a dupla friss epizód mellett. Thomas kapta a(z egyik) legnagyobb odafigyelést, illetve terve, amivel adott egy újabb kérdés, miszerint valójában miért is jöttek?

A másikat pedig a szenátor, mert végre valaki elkezdte megszorongatni a tökeit. Komolyan, néha élvezem, ha a felsőbb vezetés se élvez minden tekintetben biztonságot. És ha mindezt egy nő által csinálják, hát az maga a tökély. Valahogy így működhet az eltusolás, illetve a titkok megtudása manapság is.

Külön kiemelném, hogy 3 epizód óta nem kaptunk flashback-et. Nem is hiányzott. Általában csak megtörik vele a sztorit. Néha adnak plusz infókat, de az esetek többségében az időhúzás funkcióját látják el. Végre kiikszelhettük, viszont sanszos, hogy a későbbiekben visszahozzák, mert a múltat csak velük lehet feltárni.

Jó-rosszhír, hogy Sean-re se sajnálták az időt, azonban Leila-val való szála végre átütő sikert ért el. Mindenképpen díjaznom kell, mert ha végig viszik egész évadon keresztül ezt a macska-egér harcot, akkor végképp törlöm. Ami lelombozott kettőjük szerencsétlenkedése és érzelmi bajlódása mellett az a hónak a megvalósítása. Annyira látszik, hogy az nem az, hanem valami hab féle. A csávó fut benne és semmi havas jellege sincs. Ehh.

Mellesleg a 80 perc úgy ment el, hogy cseppet se unatkoztam. Remekül fenntartották a figyelmet. Kliséket sikerül kizárni. Volt néhány. Melyik sorozat tud klisémentes lenni? – önszintén szólva, az 1×11-12 azt hozta, amit vártam tőle: pörgést. Magára talált a sztori. Jó húzásokkal álltak elénk, legyen az egy önmegsemmisítő műhold, vagy egy elnök térdre kényszerítés. Ezzel egyidejűleg több kérdés merült fel, hiszen több okból kifolyólag érkeztek az idegenek, legalábbis az egyes nézetek szerint. Másrészről, látni fogjuk valaha is a valós külsejüket, mint pl.: egy V-ben, vagy meghagyják őket emberi alakban és csak az öregítés túlzásával hangsúlyozzák ki valódi énjüket?

Az epizód végi cliffhanger eléggé kiszámítható. Sejteni lehet, hogy ki marad életben, illetve ki fog meghalni. Az 1×11-es se ütött akkorát, de betudjuk a dupla rész örömének. Összefoglaló azért kellett volna, melyben ott a lényeg.

This entry has a rating of 3

2 Hozzászólás

The Event – 10 rész után

 
Beküldte: Kanyecc 2011 March 6, 17:38-kor a(z) The Event témába.

Novemberben búcsúzott a képernyőről a The Event, hogy aztán márciusba visszatérjen az évad második felével. Akkor ledöntöttem, hogy nem fogom erőltetni a szintre hozását, mert a harmadik rész után ráuntam, de nagyon. Hagytam némi időt a leülepedésre. Sajnos az elmúlt 7 epizód alatt semmi sem változott. Ugyanazokat a hibákat követik el a készítők, mint az elején, és talán a legnagyobb túlzásuknak tartom azon kijelentésüket, miszerint már az elején adni fognak válaszokat! – ezzel cseppet sem értek egyet, mert számtalan kérdésem lenne hozzájuk. Az ilyen koncepciónál nehéz megtalálni az aranyközéputat, ezért nem is bosszankodom, mert a FlashForward és a V után egy újabb próbálkozás néz rövidebb pályafutás elé.

A készítők is emberek. Ezt a már posztolt bakivel be is bizonyítottam. Néha elkövetnek egy-egy hülyeséget, amit el tudnék nézni, viszont az, hogy folyamatosan hozzák a kliséket egyenesen felháborító. Ezzel megölik a stílust, mármint a high concept-ségét. Nincs annál rosszabb, mint mikor látod a sorozat következő 10 percét a fejedbe és yéé, ugyanúgy forgatták le, mint Te magadban. Többszörösen el tudtam volna kaszálni a The Event-et, de valahol egy mazochista srác vagyok, aki imádja magát kínozni ilyen idegesítő húzásokkal.

Klisének tudható be az 1×04-es rész, amikor a fiatalpár női tagjával elhitették a szerencséjét. Ezzel még ki is egyeztem, mert tetszett a húzás. Abban a percben valahogy sehogy se számítottam a csavarra. Ezért érdemes mégis csak folytatni, mert néha sikerül a szőnyeg alá söpörni a kiszámíthatóságot, és igazából ez akkorát üt, mint amikor azt mondják neked: „nem látod a fától az erdőt”. Sajnos 7-ből ez csak egyetlen epizód volt. A kedvencem, amikor lábbal berúgják az ajtót. Számtalan filmben ellőtték már, viszont ha a valóságban – azaz kilazítás nélküli – kellene megcsinálniuk, lehet összebotlanának.

A high concept produkciónál megszokhattuk, hogy a kütyük területén is kell alkotniuk. Végülis nem egy Szomszédokról van szó, ezért igényeljük. Tetszett azon húzásuk, amikor a nyomkövető az ételbe/italba rejtették el. Ezzel már tényleg kiemelkedik a tipikus világból, ahol vagy a ruhába varrják bele, vagy a zsebébe rejtik el. Másrészről, elővették a garázsból a fekete terepjárókat, amiket a semmi közepén kilométerekről ki lehet szúrni.

A CGI-vel egyes helyzetekben nagyon nem voltam kibékülve. Ahhoz képest, hogy mennyi pénzzel dolgoztak, szerintem egy kábeles sorozat jobbal rendelkezik. Számomra az összeomlott épület vágta ki a biztosítékot. Természetesen voltak még hasonló húzások, de a napok elteltével – szerencséjére – ezek kimentek a fejemből.

Beszéljünk a sztoriról is. Némi konkrétumokkal. Minden sorozatnak van egy idegesítő karaktere. A V-ből legszívesebben Tylert írnánk ki, de tüstént. A The Event Leila-nak adnám ki az útját. Többször bebizonyította, hogy nincs helye és mégis vele kötik össze a főszálat? Valahol legmélyen számítottam erre a húzásra, már csak az előbb felhozott példából kiindulva. Ő volna az a karakter, aki minden hibát elkövet, amit ellehet. Ennyire kiszámítható nem lehet valaki; ha viszont igen, akkor lőjék le, de rögtön. A fiatalpárnál nagyon idegesít, hogy halmozzák a kiszámíthatóságot, ellenben egyúttal megússzák mindegyszálig.

Mit szóltok a flashback-ekhez? – Vannak erősebbek, vannak gyengébbek. Lehet nem kellene elmenni a Lost irányába, miszerint egy részben csak egy személlyel foglalkozunk. Mellesleg az 1×10-esben nem is kaptunk. Fura. Másrészről, a készítők ezekkel akarnak válaszokat adni. Ugrálgatnak az időben. Hol 10 évet, hol 64 évet. Rosszötlet ez olyan téren, hogy elvesztem a fonalat. Nem tudom egymás mellé tenni az eseményeket.

No, de térjünk rá a lényegre: az idegenekre és a kormányra. Blair Underwood és Laura Innes a lehető legjobb casting, amiért érdemes pótolni a 10 részt. Kettőjük szereplése kárpótol minden félrelépésért. Noha a vége felé Shopia inkább átment idegesítőbe, mint bejövősbe, azért kitartok a véleményem mellett. Hozzátartozik ez is a szerepköréhez. Viszonylag kevesebb klisét kapnak. Jók az alakításaik, a megnyilvánulásaik és tényleg éreztetik a nézőkkel azt a feszültséget, amin mindkét fél – azaz a földönkívüliek és az ország vezetői – átmennek.

Próbáltam a pozitívumokat kiemelni, de csak ennyi volna. Nincs több. Sajnos a The Event egyévados sorozat lesz, jobbik esetben kaphat egy másodikra berendelést, viszont csekély rá az esély. Nagyon nagyot kellene alakítaniuk a következőekben. Sok fog múlni az 1×11-12-es részen, hiszen 3 hónapja nem láttak belőle újat a nézők. Ezen kívül két friss epizódot fogunk kapni, ami azért is tűnhet merész húzásnak, mert általában ilyenkor szoktak csinálni egy összefoglalót a szünet előttiekből. A csatorna végülis erről lemondott, pedig lehet, hogy nem kellett volna. Értem én, hogy duplázva akarják folytatni, de a helyükben, akkor vasárnap vezettem volna fel ezzel az összefoglalóval a hétfői visszatérést. Ez azonban betudható az egyhetes kényszer csúsztatásnak, mert eredetileg március 1-jén tért volna vissza.

Kíváncsi leszek a midseason finálé és a tavaszi premier különbségére. A célközönségen a hangsúly. Ha sikerül jót hozni, akkor nincs veszve. Berendelhetik csökkentett költségvetéssel, és/vagy epizódszámmal a másodikat. Miért ne?! De ahhoz nagyon oda kell tenniük magukat a készítőknek.

This entry has a rating of 1.5

Kommentáld!

The Event – 3 rész után

 
Beküldte: Kanyecc 2010 October 10, 23:54-kor a(z) The Event témába.

Elérkeztünk a vízválasztó epizódhoz, legalábbis a harmadik után már kialakul az emberben egy kép az adott sorozatról, ami alapján el tudja dönteni, hogy ragaszkodik-e hozzá vagy kaszálja. Ez könnyedén ment a No Ordinary Family esetében, hiszen annyira triviális volt a szinapszisa, hogy meg is érdemelte. A The Event-nél mást volt – szerencsére – a felállás. Előszóban csak annyit: megkaptuk a tavalyi FlashForwardot új köntösben.

vlcsnap-2010-10-10-23h51m57s2

Nem igazán szeretnék belefolyni a történetbe, hiszen egy epizód alatt nem sok minden történt (amit spoilermentesen meg lehetne említeni). Az első és második részt egy lazább, egy könnyedebb és egy furább harmadik követette, ami az előzőben elindított lavinát még jobban megdobta. A készítők dinamittal mentek halászni. Ez jó. (Éppen darálom a FlashForward-ot is párhuzamosan, ha már elmaradt az előző idényben és azt kell mondanom, darálva élvezhetőbb, mint hetiben. A két sorozatban sok a közös, viszont a különbség is.)

A legjobb a The Eventben, hogy nem hagynak nyugtot a nézőnek. Gondosan odafigyelnek az epizód végi cliffhangerre, amivel oda tudják csalni a nézőket a folytatás elé. Már az előző epizódban is kiakadhatott a biztosíték, viszont most is ki fog. Éreztem. Megtörtént. Jól van ez így, mert ha később adagolnák be, akkor inkább tartanánk gagyi megoldásnak, mint sem furának. Nem tudnánk elfogadni. Tényleg jobb ez a húzás, hogy minden részben hoznak válaszokat, mert így legalább van inspiráció a nézésére. Folyamatosan fenntartják az áramlatot, azaz ami a közönséget köti össze a történéssel. Aztán hogy mi lesz ebből már egy másik dolog.

A főszereplő fószer hidegen hagy. Egyetlen szereplő miatt nézem. Laura Innes nem sok szerepet kap, mégis amikor feltűnik, mindig mosolyt csal az arcomra, mert neki találták ki azt a szerepet. Érdekes, hogy hiába mutatják a többieket többször, mégsem ők maradnak meg az ember fejében. (Egyik haveromnak szintén favorit karaktere Sophia.)

Van pár ötlettelen húzás, amit a vígjátékfilmekben és -sorozatokban szívesen nézegetünk, de egy drámában nem. Az pedig az agyatlan lövöldözés. A harmadik részben láthattunk egyet, amikor két ügynök majdnem lenyom egy komplett bázist. Uh. Vannak profik, viszont a határt sem kell elfeledni, mert ennyire azért… Rontják a színvonalat. Hasonlóképpen felesleges csavarnak találtam az epizód eleji flashforward-ot, amit pár perccel később megmagyaráznak.

Nem lesz probléma hosszútávon a The Eventtel. Itt most tartok minimum 2 hetes szünetet, de lehet hogy 4 lesz belőle. Darálva élvezhetőbb lesz, mint hetiben. Higgyetek nekem. Különösebben semmi extra sem történt, mert csak bontogatják ki a szálakat. Következő kritikám – persze ha a visszajelzések nem változnak – az 5. rész utánra várható.

This entry has a rating of 2.5

Kommentáld!

The Event – Első és második epizód

 
Beküldte: Kanyecc 2010 October 5, 1:32-kor a(z) Pilot,The Event témába.

– What happened?

Kritikámat kezdjük stílusosan. Tegyük fel a kérdést, amely előzeteseiben több alkalommal elhangzott: Mi történt? Nehéz lesz összefoglalni, mert ez az a sorozat lesz, amit nem akarok heti rendszerességgel nézni. Mondom az okokat: 1) 40 perc édeskevés, azaz hipp-hopp elröppen. 2) Ezt két részt éreztem 42 percnek. 3) Láttam 84 percnyi cselekményt, de annyi még mindig a lyuk, hogy fogalmam sincs mi fog ebből a végére kisülni. Jah igen, egy újabb high concept cuccról van szó. Előző idényben a FlashForward volt ilyen, de azt ugye törölték, mert a nézők ráuntak a sok röpködésre.

vlcsnap-2010-10-05-01h28m13s48

Itt sincs másképp. A pilotot nézem: ohh, jönnek a flashbackek, mondom, ez ígéretesnek tűnik. Mintha a Lost-ot és a 24-et egybesűrítették volna. Na ott kezdett elszaladni a föld, amikor a pár hónapos ugrálgatást évesek, sőt évtizedesek követték. A 2. epizódnál egyből beficcent egy 66 évvel ezelőtt rész, ahol a fejemet fogtam, hiszen ha ennyire vissza tudják repíteni az időt, akkor ebből bármi kisülhet. Akár 2-3 évados sztori is, vagy akár hat. (Vegyük csak alapjául a Lost-ot, ahol időközben bekerült a képbe a flashforward is, azaz a jövőkép, mielőtt a fentebb említett sorozattal azonosítaná valaki.)

Becsülnöm kell az NBC-t, hiszen a Chase túlságosan átlagos lett. Az Undercovers-t pedig próbálták annyira akciódúsra venni, hogy közben kihagyták belőle az éltetőerőt, azaz az egésznek a magját, amivel a nézőket beetetik, már pedig a főhősök ügynökök. No, a The Event a csatorna legjobb húzása eddig. Korrekt lett. Csepp unalom se társult a dupla rész mellé. Mindig remekül tartották éberen az embernek a figyelmét. Miért nem sikerült ugyanezt összehozni a másik társaknál? Azoknál, ahol sokkal nevesebb volt a készítőbrigád? Most kicsit mérges vagyok Jerry-David duóra, mert ilyen szar munkát nem kaptunk részükről mostanság.

Hiába a high concept felhozatal, nem ezzel vettek meg, hanem azzal, hogy a figyelmet kellőképpen fenntartották. Mondjuk ennyi időbeli ugrálgatással muszáj is, mivel ki tudja melyik lesz az a jelenet, ami hasznos lesz a folytatásban. (Egyébként ez a legjobb nézettség üldöző jelzője, mert a random bekapcsolódás lehetőséget nagy eséllyel keresztezi.) A másik jó húzás, ami a pilotban volt jelen, hogy az adott jeleneteket más karakternek a szempontjából is bemutatták. Így attól, hogy az első epizódot láttuk, már kaptunk pár dologra választ, ami persze a nagy összeesküvéshez minimálisan kötődik. (Hasonlattal élve: parasztok a sakktáblán, amik befolyásolhatják akár a kimenetelt, de vannak mögöttük erősebb bábuk.)

vlcsnap-2010-10-05-01h29m41s165

Nem szeretném körbe írni a történetet, így rá is térnék a második részre. Ugye eltérítettek egy gépet, amit le akartak állítatni, de nem sikerült… – hosszú lenne ez így és nincs is kedvem ellőni a morzsákat. A lényeg, hogy valami olyasmit hoznak ki belőle, ami nem földi eredetű. Itt vannak köztünk. Behozzák az idegeneket, akiknek a DNS-e 1%-ban tér el az emberekétől. Hoppá. És az sok? – ez a szép benne, mert egyből hozzák az indoklást, miszerint a csimpánzoké 2%-ban tér el. Ja, az úgy már tényleg soknak tűnik.

Hiába telt el két epizód, cseppet sem érzem magam okosabbnak. Mit fognak ebből kihozni? Fogalmam sincs. Jöhetnek a kérdések: Miért jöttek a Földre az idegenek? Miért vártak 66 évet a csajra? Miért mentették meg az elnököt? Miért… A legfőbb kérdés inkább az, hogy mi a The Event! Mi ez az esemény?! Ha a választ megkapjuk, akkor tényleg elmondhatjuk, hogy kerekebbnek látjuk ezt a sorozatot.

Összesítve:

Az ilyen high concept produkcióknak a legnagyobb visszaütője, hogy az átlagnézők elvesztik a fonalat és hagyják az egészet a francba. Ez leginkább a rohamos nézettségvesztésében mutatkozik. Vegyük csak alapjául a tavalyi ABC-s FlashForward-ot vagy a sok évvel ezelőtti Lost-ot, amelynek hanyatlására nem is kell olyan messzire utazni, hogy élő példára leljünk. (Ránk, magyarokra célzok, hiszen az első évad még főműsoridőben ment, aztán a folytatás már délután, az utolsó etapot az RTL Klub le se fogja adni legfrissebb értesüléseink szerint.)

Van benne potencia. A The Event tényleg csak darálással lesz oly mértékben élvezhető, hogy ne borítsa ki a nézőt. A készítők válaszokat ígérnek minden epizódra. Tanultak az elődök hibáiból, csak éppen minden válasz szülhet másik két vagy több új kérdést, szóval okosan kell csinálniuk, mivel akár klisék formájában is visszaüthet a dolog, ami ronthatja az összképet.

A főszereplőkről csak annyit mondanék, hogy nem láttam túlzottan kirívót. A főhősünknek eléggé tenyérbe mászó képe van, de hát ilyennel lehet a női nézőket leültetni. Másrészről volt pár szép eyecandy csajszi, akikről lehet lesz külön röpte poszt. Meglátjuk. Negatívumként éltem meg a tengerpartos naplementét, ahol annyira látszódott a CGI jelenléte, hogy már ordított. Erre a későbbiekben figyeljenek már oda. Viszont tetszett a környezet változatossága: jártunk hóban, sivatagos tájon, tengerparton, stb.

Korrekt újonc lett. Az NBC ezt eltalálta. Igazából nem is a csatorna találta el, hanem a készítőgárda. Ha ilyen minőségben szállítják a folytatást, akkor két héten belül számíthatunk a teljes évad kipótlására. A lényeg, hogy a kérdéseket okosan válaszolják meg és az idegenek behozását ésszel magyarázzák, mert ezen is sok minden elúszhat.

This entry has a rating of 4

Kommentáld!

The Event – I Haven’t Told You Everything

 
Beküldte: tess 2010 September 22, 20:34-kor a(z) 2010/11 sorozatai,Pilot,The Event témába.

Sanyarú egy műfaj ez a high-concept kérem, elvégre itt a legnagyobb a lemorzsolódás ráta a tv-s szakmában. A sorozatok többsége méregdrága, a történetet meg ember legyen a talpán, aki általában átlátja pár rész alatt, így cseppet sem véletlen, hogy a zombi amcsik az utóbbi időben nem vevők rá. Így eshetett meg, hogy a műfaj a nyári uborkaszezonba szorult vissza az utóbbi 2 szezonban, de a Lost, a 24 valamint a Prison Break távozása most egy hatalmas űrt hagyott maga után, amit ugye tiszta sor, PÓTOLNI KELL.

Ezt az űrt szeretné befoltozni az eddig csak jobbára epizódokat író újonc Nick Wauters sorozata. Az alapkoncepció szerint Sean Walker nyomozni kezd a felesége rejtélyes eltűnése ügyében, ami aztán az USA legnagyobb összeesküvés elméletéhez vezet majd. Egyszer legalábbis…

the-event-pilot

A sorozat amúgy egy az egyben hozza a műfaj a teljes repertoárját, szóval a rutinos high-concept sucker réteg tuti nem dobta hanyatt magát tőle. Ellenben azt el kell mégis csak ismerni, hogy Jeffrey Reiner rendezése maga volt a csúcs, már ami a minőséget illet. Szemlátomást az NBC nem fukarkodott, igazi high vallue sorozatot tett le az asztalra, amiben mérhetetlen lehetőségek rejlenek csak tudni is kéne kihasználni.

Ezzel el is jutottunk a negatív oldalhoz, merthogy sajnos hatványozottan vannak jelen a buktatók. Egyrészről a történet szinte semmit sem mond el. Amint fentebb leírtam csak a synopsis, amit már hónapok óta ismerünk. Wauters persze állítja, hogy a folytatásban rengeteg kérdést megválaszolnak, de azt ugye nem említi, hogy ugyanennyi újat fel is tesznek majd. Aztán ott van a már számomra is bosszantó csapongás, ami a történetvezetést illeti. Mindenhol flashback van, egy sima jelenetet nem képesek anélkül megmutatni. És ha ez még nem lenne elég, akkor mindezt megbolondítják még a hatalmas számú karakterekkel is, így szépen tovább hatványozódnak a problémák.

the-event-pilotb

Ha már karakterek, akkor a következő hibafaktor, ugyanis a Pilot alapján nincs egyértelmű főszereplője a sorozatnak. Túl sok a szereplő és persze mindenkit beleerőszakolnak a nyitányba, hogy még véletlenül se legyen karakterépíts. Hiába vannak nagy nevek, ha egyszerűen mindenki csak statisztál a nagy durranáshoz. Felesleges is lenne felsorolni most őket, elvégre érdemleges szerep nem jutott senkinek sem.

Ellenben amit cliffhanger gyanánt összepakoltak a készítők mégis csak sikeresnek mondható, hisz nem gyengén beleültették a bogarat a nézők agyába. Vajon mi volt az a nagy villanás? Mit nem mondott el Weaver doktornő? stb, stb, stb..

Összességében tehát kaptunk egy kellemes minőségű B-mozit csattanó és minden nélkül, a műfaj összes erényével és hibájával. Wauters sorozata jelenleg abszolút befutó lehet, elvégre jól nyitott és nem utolsó sorban a egyedüli versenyző a kategóriában. Kérdés mit hoznak ki az írók az egészből a folytatásra, ugyanis a 2. rész ilyen szempontból mindig vízválasztó. És akkor még ott van az átívelő szál és a feszültség kezelés, meg persze a nézők szórakoztatása, elvégre hiába minőségi a cucc, ha sok koca amcsi nem képes felfogni, akkor nem is nézik.

Premier: 2010/9/20
Írta: Nick Wauters
Rendezte: Jeffrey Reiner
Nézettség: 11,19M
This entry has a rating of 3

Kommentáld!

free web stats