Nikita: a 3. évad 6 rész után – írta djzsuzska

 
Beküldte: vendegblogger 2012 December 24, 14:45-kor a(z) Nikita témába.

A második évad összegzését némi aggodalommal fejeztem be, mert úgy tűnt, hogy nem maradt elég ötlet a folytatásra. A fináléban ugyanis szinte az összes szálat lezárták, így a 3. évad egy rebootnak is felfogható. Hogy ez mennyire sikerült jól, ahhoz az eddig lement hat epizód kicsit kevés, arra viszont elég, hogy lássuk, mire számíthatunk a későbbiekben.

Szóval reboot. Eleinte furcsálltam, hogy egy 3. évadába lépő sorozat ilyen korán visszatér az alapokhoz, mert nem történt olyan sok esemény, hogy ne emlékeznénk a kezdetekre. Arra az időre, amikor a Divízió még Percy irányítása alatt állt, Nikita és Alex pedig meg akarták semmisíteni. A Ryan által vezetett Divízió a korábban elkövetett hibákat kívánja helyrehozni, ami magában foglalja azoknak a bérgyilkosoknak a begyűjtését, akik tovább folytatják Percy, illetve Amanda megkezdett akcióit. Ezzel még nem is lenne baj, de egyrészt gyengék a heti ügyek, másrészt hiányzik egy épkézláb átívelő szál, amire fel lehetne építeni az évadot, mert a 30 volt ügynök leszerelése nem túl izgalmas.

Percy halála után Amanda (és Ari) maradt az elsőszámú főellenség, az viszont már most látszik, hogy közel sincsenek egy súlycsoportban. Percy a folyamatos szervezkedéseivel és a megfontoltságával igazi badass karakter volt, Amanda személyes bosszúja ellenben gyenge lábakon áll. Értem én, hogy Nikita volt a legjobb tanítványa (egy csiszolatlan gyémánt, amit tökéletesíteni kell), de az, hogy az egyik pillanatban meg akarja leckéztetni, a következőben meg meggondolja magát, számomra hiteltelenné teszi a karaktert. Azt eddig is tudtuk, hogy Amandát mások kínzása élteti, ezzel azonban nem lehet kitölteni egy 22 részes évadot. Kellene még valami plusz indíték, amit egyelőre még homály fed. De egy tökösebb ellenféllel is megelégednék, aki ellen érdemes lenne küzdeniük a divíziósoknak.

A tégla behozása bár mozgalmassá teszi az évadot, én inkább időhúzásnak érzem. Ha nem hemzsegne a sorozat a logikai hibáktól, akkor két epizód alatt le lehetne ezt a sztorit rendezni. Hogy konkrét példát is mondjak: két informatikus van most a Divízióban, mégsincs bekamerázva az épület, miközben Nikitáék a legmodernebb eszközöket használják a bevetések során… De az egyes küldetéseknél is vannak olyan elemek, amik bénának hatnak. Az írói munka tehát nem változott az elmúlt két évadhoz képest: továbbra sem elég merészek és okosak, hogy ebből az alapanyagból jó sorozatot csináljanak.

Van viszont valami, ami mégis a készítők javára írható, ez pedig a szereplők mozgatása és árnyalása. Az évadnyitóban megtörtént az, amit már sokan vártak: Michael eljegyezte Nikitát. Ennek ellenére nem csapott át romantikus giccsbe a kapcsolatuk és nemcsak párként, hanem külön-külön is tudnak működni. Birkhoff és Sonya szintén jó párost alkotnak, bár nem volt súrlódásmentes a viszonyuk. Remekül együtt tudnak működni, ráadásul a 6. részben egy új oldalukat is megismerhettük. Alexről és Seanról már nem mondható el ugyanez. Az előző évad végén úgy tűnt, hogy összejönnek, ám a 3. évad válaszút elé állította őket. Alex Nikita mellett döntött, ami hosszútávon nem biztos, hogy előnyös lesz.

Évad elején Alex is fontos szereplő volt, de az utóbbi két-három epizódban kezd háttérbe szorulni és csak akkor van komolyabb szerepe, ha egy több helyszínen zajló akcióra kerül sor. Eltűntek a céljai és ismételten a gyógyszerekhez fordul, aminek vélhetően lesznek még következményei. Ami Seant illeti… érthető a viselkedése, mégis döbbenetes volt az a hidegség, ahogy a korábbi szerelmével beszélt. Ryan a Divízió vezetőjeként racionális és határozott fellépésű, szerencsére nem részegítette meg a hatalom. Az elnöki sakkban tartással nagy teher nehezedik rá, amiből már kaptunk ízelítőt. A csapatot Owen erősíti még, akit talán most ismertünk meg teljesen. Kíváncsi vagyok, mit terveznek vele az írók, mert erős karakterré vált a két évad alatt.

Egyelőre tehát felemás a kép az első 6 részről, de a lehetőség még 16 epizódon keresztül adott, hogy ez az évad is legalább olyan emlékezetes legyen, mint az előző kettő.

(Djzsuzska további filmes és sorozatos kritikáit az alábbi oldalon tekinthetitek meg.)

Kommentáld!

Nikita – A 2. évadról

 
Beküldte: tess 2012 October 19, 16:00-kor a(z) Nikita témába.

Craig Silverstein lightos, főleg a női célközönséget megcélzó akció sorozata a Nikita egy igen csak kellemes csalódásnak bizonyult a 2011-es évben. A fordulatos cselekményszál és a leheletnyi romantika megfelelő arányban vegyült a képernyőn, így könnyedén szemet tudtunk hunyni a túlzott cosmopolita attitűdök felett is. Cseppet sem véletlen tehát, hogy az 1. évad meglepően jó mérleggel zárt, amire valljuk be sokan a pilotot követően még csak gondolni sem mertünk. Arra meg aztán végképp nem, hogy a 2. évad egyenesen hatványozottan jobb lesz, mint az elődje.

Ez pedig csak azért lehetett így, mert a tényleges főszerep, ha burkoltan is, de Percy-re tevődött át a hölgykoszorúról. Jó volt újra látni a gonosz felemelkedését majd újboni bukását, ami persze cseppet sem volt zökkenőmentes egyik oldalon sem. A cselekmény tempója éppen ezért meglehetősen feszes volt, ami talán csak az évad végére vesztett valamelyest a lendületéből. Ráadásul a történet mindvégig több szálon futott, amik érdekesnek és lebilincselőnek is bizonyultak. Sőt, néha kifejezetten az volt az érzésem, hogy az írók 2-2,5 évadnyi cselekményt sűrítettek a történeti egységbe. Mélyenszántó kohézió persze pontosan ezért nincs is, de az akció betétek és a WTF-momentumok mégis egyben tartották az egészet.

Sajnos a végére az írók túlpörgették magukat, így sorra futottunk bele az önismétlésekbe. Lassan mindennapossá váltak a feltámadások, a kényszerű szövetkezések és az árulások. Nem egyszer abszurd módon sikerült megcsavarni a történetet is, ami igaz működött az évad elején, de a végére sajnos rutinfeladatnak számított. Éppen ezért idővel a feszültség faktort sem lehetett túlzottan komolyan venni, ami valljuk be jókora negatívum egy akciósorozat esetében.

Viszont külön öröm volt, hogy a szerteágazó cselekmény majdnem minden szálát sikerült lezárni. Kvázi a 3. évad ténylegesen is egy reboottal fog felérni. A legnagyobb szám viszont egyértelműen a mostanság igen csak hanyagolt „boss fight” volt, amiért külön pacsi jár a készítőknek. És itt jött csak igazán a komoly WTF élmény, ugyanis a készítők meglépték a lehetetlent. Bizony, leszámolás lett a vége! Persze az évad során minden szereplő veszélyben volt, a mellékszereplők pedig elég rendesen el is hullottak idővel. De hogy egy főbb karaktert likvidáljanak…? Remek húzás volt na, bár kérdés, hogy ezek után hova tovább.

Szereplők terén minden rendben lenne, ha a két főszereplő nem lenne a képben. Maggie Q továbbra is hozta a cosmopolita csajt, túl sok meglepetést nem is okozott, igaz párszor totálisan hiteltelennek bizonyult. Shane West színész teljesítménye pedig egyenlő a nullával. Morcosan néz, néha megfáradt romantikus hősöket idéz, de amúgy csak szimplán hozza a macsó szerepkört azt csók. Ellenben Lyndsey Forseca az évad első felében majdhogynem brillírozott. Amúgy is a karaktere hatalmas fejlődésen ment keresztül, ráadásul még az évad végére becsempészett romantikus szál is működött, igaz csak hevenyészve. Aaron Stanford viszont megkerülhetetlen sidekick-é lépett elő, akinek a megnyilvánulásai csak úgy sziporkáztak. Sajnos a múltjával foglalkozó részek már koránt sem sültek el ennyire jól.

És hát a 2. évad kapcsán muszáj egyértelműen kiemelnem Xander Berkeley-t, aki Percy szerepében mindvégig uralta a képernyőt. Bevallom nekem hiányozni fog a kifinomult keménysége és az az okos badass vonal, amit mindvégig képviselt. Már-már azt a szintet ütötte meg, amit még anno az Alias-ban Sloan, aki ugye a sorozat elnyűhetetlen főgonosza volt. Nincs mese, Berkeley nem egy színészóriás, de negatív karakterekben egyszerűen zseniális. No és nem mehetünk el az örök sidekick Roan mellett sem, akit Rob Stewart ugyancsak parádésan alakított mindvégig. Nélkülük a Nikita biztos nem lesz a régi.

És hogy mindezek után hova tovább? Őszintén megvallva a készítőknek nem lesz könnyű dolguk, elvégre mindent elölről kell kezdeniük. Egy Amanda-Ari páros maradt csak, bár őket eddig sem lehetett nagyon komolyan venni. Ettől függetlenül viszont a 2. évados a maga módján és persze műfajában remekül teljesített, amolyan instant popcorn szórakozás volt, amit bármikor szívesen újra is néznék.

This entry has a rating of 4.5

1 Hozzászólás

Nikita – Az 1. évadról

 
Beküldte: tess 2012 June 19, 16:36-kor a(z) Nikita témába.

Ingoványos talajra merészkedett a CW, amikor berendelték a Nikita reboot-ot, ami ugye cseppet sem az a tipikus teen-soap, ami a csatorna programkínálatának a jelentős részét adja. Mindenesetre az idő most a CW vezetését igazolta, elvégre ha kissé döcögősen is, de a Nikita felnőtt az elvárásokhoz, végre van egy „igazi” akció sorozatunk, bár a nagy elődöktől (Alias, 24) továbbra is bitang messze áll.

Éppen ezért bizonyos szinten roppant nehéz értékelni az évadot, hisz nyomokban szórakoztatóan izgalmas volt, még akkor is, ha közben csak úgy hemzsegetett a gyermekbetegségektől. Mindenesetre azt el kell ismerni, hogy Craig Silverstein (Terra Nova, K-Ville, The Dead Zone) derekasan fogta az írók kezét. Már az évad első felében sejteni lehetett, hogy a klisék kerülése vagy éppenséggel azok minimalizálása volt a cél. Ettől függetlenül viszont sajnos nem egyszer teljesen ellaposodott a történet, egyszerre volt borzasztóan kiszámítható és teátrális, miközben szabályosan hülyére vették a Division-t.

Aztán a fall finale után hirtelen minden rendbejött, sőt ettől kedve az írók folyamatosan feszegetni kezdték a határaikat. Sorra jöttek a megléphetetlennek vélt döntések, ami végül odáig fajult már, hogy egy részen belül akár többször is sikerült csavarni a felálláson. Szemlátomást izzadtságszagúan próbálták fenntartani a high-octane attitűdöt, aminek eredményeként a létező összes puskaport sikerült ellőniük. Ez pedig borzasztóan felületes, a végtelenségig lecsupaszított story-linet eredményezett, amin csak a hatásvadász cliffhangerek tudtak mit javítani.

Viszont sajnos akadt pár olyan momentum, ami még ez sem segített. Igen, a jókora independent girl power-re gondolok. Egyszerűen a töltelék jeleneteken lerítt, hogy a célközönségnek beágyazott melodramatikus maszlagról van szó. Mintha a Sex and the City és az Alias közösültek volna egyet. Sőt tovább megyek, nem egyszer az érzelmes indiere gyártott montázs videót is sikerült ellőni. Igen, nyers ömlengés és csajos hisztéria honolt két pisztolypárharc között. Anyám borogass.

A sorozat másik nagy erénye a merész csavarokon túl a szereplők meglepően komplex kidolgozása. Maggie Q Nikita szerepében maga a független szex szimbólum, akit ráadásul romantikus felhangtól átitatott bosszúhadjárat is hajt. Igaz a művésznő óriási combjain és szexi lenge ruháin kívül nem sokat villantott meg a színészi képességeiből. Nem úgy, mint az eyecandy Lyndsy Forseca, aki Alex személyében mondhatni egymagában is elvitte volna a sorozatot. Pedig az elején nagyon úgy tűnt, hogy egyszerű side-kick lesz csak belőle. Az írók viszont ebben az esetben rendesen odatették magukat és korrekt eredet törtnetet dolgoztak ki a karakter ez. Igaz, részletekbe menően azért pár dolog itt is sántított. Akárcsak Simon West esetében, aki tipikus állatorvosi ló lett az évad végére. Az eredettörténetét és a karakterét is folyton korrigálták az írók az éppen aktuális story arc-hoz, így téve fokozatosan nevetségessé az egész karakterét.

Mellesleg a karakterekkel való zsonglőrködésben bőven van mit fejlődnie az írói kollektívának, lévén a nagyszámok törvényére hajaztak. Bedobtak jó pár pálfordulást és önös érdeket a levesbe, aztán amiről azt gondolták, hogy életképes valamilyen szinten tovább gondolták. Ez különösen a fináléra volt igaz, amikor lassan már az az érzésem volt, hogy senki sem akar a Divison-ben dolgozni. Ráadásul sok karakter volt, akivel szemlátomást nem tudtak mit kezdeni az írók. Gondolok itt Birkhoff bárgyú vesszőfutására, vagy Amanda rideg semmilyenségére. Még talán Percy-ben volt némi potenciál a leginkább, de őt meg annyira leírták a végére, hogy ettől kezdve bármit is csinál, csak a nevetség tárgya lehet.

Összességében viszont akármennyire is meglepő egy teljesen korrekt első évados teljesítményt kaptunk, igaz bőven van hova fejlődni. Ellenben az  akció betétek és a csavaros script ha nagy duzzogva is, de betalált. Ebben persze nagy szerepe volt az írók bevállalós mentalitásának, no meg persze a kapkodásnak. Más sorozatban 3 évad alatt nem lőnek el ennyi puskaport, mint azt itt tették. Ez persze bizonyos szinten a minőség rovásár is ment, de hát istenem, ínséges időben lejjebb kell adni az igényeinkből.

This entry has a rating of 3.5

Kommentáld!

Nikita – Ez volt a 2. évad – írta djzsuzska

 
Beküldte: vendegblogger 2012 June 12, 16:45-kor a(z) Nikita témába.

(Az djzsuzska további kritikái az alábbi oldalon tekinthetőek meg!)

A közepesnél valamivel jobban teljesítő első évad után kíváncsian vártam a Nikita második évadát. Tavaly az évadzáró forgatásakor (csakúgy, mint idén) még bizonytalan volt a sorozat sorsa és bár nem kaptunk cliffhangert, bőven maradt történetszál erre az évadra. Az évadnyitó ennek ellenére harmatgyenge volt. Úgy tűnt, mintha a színészek a hosszúra nyúlt nyári szünet alatt elfelejtettek volna játszani. A másik probléma a kapkodásból fakadt. Egyszerűen nem tudták eldönteni a készítők, hogy melyik történetszál legyen hangsúlyosabb: a fekete dobozok utáni hajsza, a Felügyelők kiiktatása, a Divízió tönkretétele vagy Alex hadjárata a családja gyilkosa ellen. Beletelt pár epizódba, mire sikerült megtalálni a jó arányt.

Történetileg egyébként sokkal mozgalmasabb lett ez az évad, mint az előző. Nagyon sok történetszál futott párhuzamosan, egy részük keresztezte is egymást, így az évad végére alaposan átrendeződött a szezon elején látott felállás. Ennek köszönhetően sokkal pörgősebb és izgalmasabb lett az évad, mint a tavalyi. Nem egy epizód végződött áll-leejtős jelenettel, az átívelő sztorik pedig kifejezetten jól álltak az évadnak. Egyedül a Cassandrás szálat éreztem erőltetettnek, úgyhogy bízom benne, hogy a jövőben csak érintőlegesen foglalkoznak vele. Tavalyhoz hasonlóan idén is a fokozatos építkezés jellemezte az évadot és az is pozitívum, hogy mindegyik epizód kapcsolódott a fő szálakhoz, nem volt felesleges filler rész, mint például a Fringe vagy a Supernatural idei évadában.

Ennek ellenére mégsem vagyok maradéktalanul elégedett a látottakkal. Nem a CGI-ra, a robbantásokra vagy a darkos hangulatra gondolok, mert ezek továbbra is a sorozat erősségeihez tartoznak, hanem az írói munkára. Hiába volt sok a történetszál, minden epizód után úgy éreztem, hogy egy tökösebb írógárdával sokkal jobb sorozat lehetne a Nikita. Mit értek ezalatt? Egyrészt többször előfordult, hogy egy jól felépített történetszálat egy tollvonással feloldottak. Percy kiszabadulását vagy Semak megölését nagyon hamar lerendezték, holott mindkét esemény fontos volt a későbbiekre nézve. Másrészt viszont arra is volt példa, amikor az írók nem voltak elég bátrak. Amandát például simán eltehették volna láb alól, amikor megvolt rá a lehetőség. Ezek a hibák sajnos még a legjobb epizódokon is rontottak.

A forgatókönyvi esetlenségek mellett a logikátlanságok voltak még szembetűnőek. Nem új keletű probléma ez, mert már az első évadban is jelen volt, de nem volt annyira látványos, mint idén. A legemlékezetesebb ilyen jelenet az, amikor Alex egy hatalmas puskával célba veszi az egyik orosz iparmágnást. Gyakorlatilag pár méterre van tőle, mégsem veszi észre a fegyvert, pedig elég feltűnő helyen van. Vagy amikor Nikita és Alex Semak rezidenciájából menekülnek és egy hadseregnyi testőrt kinyírnak, de Semakot már nem merik elintézni. Apróságnak tűnnek ezek, ugyanakkor az évadról alkotott összképet jelentősen befolyásolják.

Idén is nagyon sok flashbacket kaptunk, amik a múltbéli eseményekbe engedtek betekintést. Nikita múltja gyakorlatilag teljes egészében kirajzolódott előttünk, csak a gyerekkora maradt ki a visszaemlékezések sorából, arról csak az elmondottak alapján van elképzelésünk. Ez nem feltétlenül baj, mert így is nagyon jól tudták árnyalni az eddig megismert főszereplőt. A közelharcot is hanyagolták, így nem volt annyira hiteltelen, hogy egy 40 kilós nőnek nála kétszer-háromszor nagyobb hústornyokkal kell szembeszállnia. Az évad elejére jellemző túlzott romantikából is visszavettek, ami szintén dicsérendő lépés.

A színészi játék nem sokat változott az előző évadhoz képest, az viszont rögtön feltűnik, hogy Maggie Q-n és Shane Westen kívül minden színész jobban játszott. Amanda a Divízió vezéreként igazi love to hate karakter lett, aki még a korábbi társa megkínzásától sem riadt vissza. Remekül állt Melinda Clarke-nak ez a szerep, sokszor már a megjelenésével sikerült félelmet keltenie. A Percyt alakító Xander Berkeley játékára sem lehet panasz. A legjobb monológok hozzá köthetők és a mimikája is rendkívül kifinomult volt. A legjobb szereplő viszont kétségtelenül az Aaron Stanford által megformált Birkhoff, aki az előző évadhoz képest sokkal nagyobb játékteret kapott. Nagyon jó szövegeket írtak neki, amik még a gyengébb epizódokat is fel tudták dobni. Sean személyében pedig új szereplőt is köszönthettünk, aki legalább olyan odaadó társa lett Alexnek, mint Nikitának Michael.

Bár a gyenge évadkezdés után magára talált a sorozat, igazán a fináléban csúcsosodott ki a történet. A felvezető részt követően parádés évadzárást sikerült összehozni, ráadásul olyasmiket is megléptek benne, amik már régóta időszerűek voltak. A kivitelezéssel sem volt gond és a fordulatok is tetszettek. Percy halálával lezárult egy korszak, így a 3. évadban már Ryan kezében lesz a Divízió. Az alaptörténetből tehát kihozták, amit lehetett. Kérdés, hogyan tovább. Lényegében két szál maradt, ami kiindulásul szolgálhat. Az egyik az Amanda és Ari Tasarov által talált fekete doboz, a másik pedig az a rejtélyes figura, akivel Percy lepaktált. Meglátjuk, mire lesz majd elég.

Értékelés: Tavaly nem voltak ennyire látványosak az említett hibák, úgyhogy a 10-es skálán 6 és 7 közé lőném be az évad pontszámát.

2 Hozzászólás

Nikita – Ez volt az 1. évad – írta djzsuzska

 
Beküldte: vendegblogger 2011 May 21, 15:54-kor a(z) Nikita témába.

Sokaknak ismerős lehet a sorozat címe. Nikita, a bérgyilkosnő történetét először az 1990-es Luc Besson filmből ismerhették meg a mozinézők. A film olyannyira sikeres lett, hogy 1993-ban Hollywood is elkészítette a saját változatát A bérgyilkosnő címmel. Ezután 1997 és 2001 között egy 4 évadot megért kanadai TV-sorozat (La Femme Nikita) készült a történetből. Most, 9 évvel később úgy gondolták, hogy ideje újra elővenni a témát és egy újabb sorozatot készíteni belőle.

A 2010-es verzióban Nikita egy kiképzett bérgyilkos, aki három év után a kiképző szervezet, a Divízió ellen fordul, miután a szerelmét megölik. Eddig nagyjából stimmel a történet a korábbi verziókéval.

Hat évvel ezelőtt egy titkos kormányzati szervezet kihozott a börtönből, és arra kényszerítettek, hogy bérgyilkos legyek. A program neve Divízió, és mostanra teljesen kicsúsztak a kormány irányítása alól. Tönkretették az életemet, és megölték a férfit, akit szerettem.“[Luke fordítása]

Amitől újszerű a 2010-es sorozat, az az, hogy Nikitának ezúttal segítője is akad Alex személyében. Alex folyamatosan informálja, míg Nikita kintről szabotálja a Divízió akcióit. Az ügynökség persze egy idő után csak Nikitát akarja elkapni és a cél érdekében mindent meg is tesz. Az évad első néhány részére ez jellemző. Emellett persze flashbackek formájában igyekeznek bemutatni a szereplők múltját, így elég sok dologra fény derül.


Nagyjából az évad feléig nem volt jelentős változás az epizódok szerkezetében. A félévadzáró 11-es rész viszont már jelentős fordulatokat hozott. Rendhagyó volt az aktuális küldetés, mivel ez volt Alex végső próbatétele az ügynökké válása előtt. Minden ugyanúgy indult, mint az ezt megelőző epizódokban, amíg Birkhoff, a Divízió számítógépes zsenije fel nem figyelt egy számítógépes chatprogramra. Ebből rájöttek, hogy Nikitának van egy segédje a Divízión belül. Szépen felpörögtek az események és a néző azon kapja magát, hogy Nikita a Divízió fogságába esett. Alex segítségével természetesen kiszabadul, de Alex egy váratlan fordulatnak köszönhetően nem kerül bajba. Magasan kiemelkedik ez az epizód a többi közül, az egész évad egyik legjobbja.

Alex ügynöki kinevezését követően kicsit leült a sztori. Nikita terve semmit nem változott, Alex viszont már nehezebben tud neki divíziós információkkal segíteni. A küldetéseket ezúttal sokkal több flashback színesíti, amelyekből kirajzolódik előttünk Alex múltja. Megtudjuk, hogy az igazi neve Alexandra Udinov és egész iparbirodalom örököse. Az is kiderül, mi történt a családjával és hogyan került Nikitához. Egy küldetés során találkozik régi elrablójával, aki egykor prostituáltként futtatta. Miután bedrogozza Alexet, fény derül a lány titkára. Az akciót követően Alex a Divízióhoz kerül, ahol igyekeznek kijózanítani. A rehabilitáció során Alex elhint néhány információmorzsát, ami rögtön felkelti Amanda (a Divízió pszichológusa és az újoncok tanácsadója) figyelmét. Michael (Alex és Nikita kiképzője) is elkezd gyanakodni és rájön, hogy Nikita és Alex összedolgoznak.


Ezután már kezdett kibontakozni a finálé lehetséges kimenetele. Az évad elején szó esett a Divízió fekete dobozairól, amik a küldetések adatait tartalmazzák. Most ismét előkerültek, mivel az elpusztításukkal tovább gyengíthető a Divízió. Örültem ennek a szálnak, mert volt benne lehetőség és kár lett volna, ha veszni hagyják. Miután Nikitának sikerül meggyőznie Michaelt, ő is csatlakozott a Divízió tönkretételéhez. Hétről hétre izgalmas epizódokat kaptunk, de egy negatívum mindig volt. A három főszereplő (Nikita, Michael, Alex) közül valamelyik mindig a háttérbe szorult. Van olyan epizód, amelyikben Alex csak egy rövid jelenet erejéig szerepel. Úgy tűnt, mintha az írók nem tudtak volna mit kezdeni az egyik karakterrel.


Az utolsó néhány epizódra viszont nem volt panasz. Először Alex, majd Michael is lelepleződött, a néző pedig izgulhatott, hogy vajon sikerül-e Nikita terve. Mindkét leleplezést szépen felépítették és Percy (a Divízió fejese) monológja után a korábbi logikai bukták is értelmet nyertek.
A fináléból kiderült Percy igazi célja, a CIA megszerzése. Ezt azonban nemcsak Nikita, hanem a Divízió többi munkatársa (Amanda, Birkhoff) és a Felügyelők sem néztek jó szemmel. Amanda Alexnek segít, Birkhoff pedig Michaelnek. Mindkettejük számára szerencsésen végződnek a dolgok: Nikita és Michael elutaznak, Alexnek pedig az Amanda és a Felügyelők által irányított új Divízióban lehetősége van, hogy leszámoljon azzal a személlyel, aki a családja halálát elrendelte.

A történet után essen néhány szó a szereplőkről is. A Nikitát és Alexet alakító színésznőkre nincs panasz. Hozzák az elvárható karaktert. Egyedül Maggie Q esetében érdekesek a közelharcok, lévén, hogy a színésznő nagyon vékony. A Michaelt alakító Shane West játékára viszont már több a panasz. Az évad első részeiben nagyon súlytalanul és egyfajta mimikával (konstans gonosznak ható arckifejezés) játszik, amitől néhol nevetségesnek hat. Később valamelyest javul a jétéka, de még így is alulmarad Maggie Q-val és Lyndsy Fonsecával szemben. A két idősebb színész, az Amandát alakító Melinda Clarke és a Percyt alakító Xander Berkeley nagyjából hozzák a tőlük elvárható karaktert. Birkhoff (Aaron Stanford) megismerésére viszont nem volt sok lehetőség, holott a sorozat egyik legérdekesebb szereplője. Talán a 2. évadban lesz, ha berendelik a sorozatot.


A sorozat egyik legnagyobb pozitívuma, hogy szép fokozatosan építkezik. Nincs felesleges epizód, mindegyik rész kapcsolódik a főszálhoz és minden esemény jelentős valamilyen szempontból. A látványra sem lehet panasz. A robbanások és a CGI-ok jól sikerültek, és az első részekben látott darkos hangulat is illik a sorozathoz.

Értékelés: 7/10. A hibái ellenére sokkal jobban tetszett, mint vártam.

This entry has a rating of 3.5

2 Hozzászólás

Nikita – One Way (a 9. rész után)

 
Beküldte: tess 2010 November 16, 18:05-kor a(z) Nikita témába.

Elég termékeny egy sorozat lesz itt a blogon a Nikita, ugyanis még fall season sem volt és megint íródik egy kis diskurzus az elmúlt pár részről. A sorozatot a CW még november 11-én pihenőre zavarta, ami egész december elejéig kitart, így okkal feltételezhettük, hogy itt a háttérben akkor valami cliffhanger is csattani fog.

Hát nem csattant és pont ez a baj a CW sorozatok zömével. Danny Cannon és Craig Silverstein ugyanis úgy belőtte a szintet, hogy attól 9 rész után sem tudtak elszakadni, sem pozitív, sem pedig negatív irányba. Maga az alapkoncepció továbbra is az independent nőket célozza meg, akik jól néznek ki, vagányak, futja a haute culture-ra és persze unatkoznak. Mert hát melyik jó csaj ne akarna kém lenni? Szánalmasan röhejes formátum, de hát láttunk rosszabbra is példát. A gond csak az, hogy ezzel ki is merült a készítőpáros repertoárja.

NIKITA

Az átívelő szál, mint olyan teljesen eltűnt, a Division központ meg lassan egy elviselhetetlen melodráma színtere lesz, mint sem a feszültség keltés melegágya. A részek struktúrájában sincs semmi változás. Nikita a gép előtt dirigál, Alex nevetséges módszerekkel infót szerez, Nikita szabotálja a gonosz Divison akcióját, Michael meg duzzog, de a fene se tudja miért. És ez megy random 9 rész óta.

A legfájóbb pont viszont a kihagyott ziccerek sora, amiből csak ha párat sikerülne elsütni már egyből beljebb lennénk. Egyrészről ott van Lyndsy Fonseca karaktere, akivel látványosan nem tudnak mit kezdeni. Pedig ott van a kapcsolata Thom-mal, ott van az álcája és még sorolhatnám. Helyette random informátort gyártottak belőle, olyan nevetséges írói kiírásokkal, hogy fogtam a fejem. Az a pedofilos szövegelés egyszerűen nevetséges volt.

Aztán ott van Nikita karaktere is, amit Maggie Q fapofával játszik hol lenge, hol pedig feszes öltözékben. Az átfogó motivációnak teljesen nyoma tűnt, az akció betétek meg körülbelül a ’90-es évekbeli szintre degenerálódtak vissza. Hogy a népes mellékszereplői éra töketlenkedéseiről ne is beszéljünk. Melinda Clarke szerepeltetése közröhej, Xander Barkeley meg részről részre be tudja bizonyítani, hogy van még ennél is lejjebb, pedig anno a 24-ben…

nikita-a

Szerencsére a One Way című rész mutatott némi kiutat ebből a kátyúból, bár igaz ez is csak a prequel résznek volt köszönhető. De legalább Michael ok-okozati része már ismert. Ha másért nem, ezért megérte eddig eljutni. Ellenben a semmiből kreált boss és a cliffhangernek beállított dramaturg több mint szánalmas volt. Ettől függetlenül persze a háttérben akad nem egy remek lehetőség.

Az tiszta sor, hogy a Nikita – Michael trében van dolgot nem húzzák sokáig, elvégre Ostroff csatornageci kiadta az ukázt, miszerint nem lehet ennyire darkos a sorozat, szerelem kell bele. Muhahaa, majd Maggie Q akkor ezek után fapofával fog sóvárogni a faszik után? Ellenben ott van még talonban a Division-től kimenekített kiscsaj, aki a későbbiekben tuti segítő lehet. Vagy akár a Gogolos szállat is erőltethetik, hogy Owen visszahozásáról ne is beszéljünk.

A lehetőség továbbra is adott, csak végre ki kellene használni. Ehhez pedig egy összeszedett koncepció kellene, mert így vaktában, mindennemű cél nélkül sorozatot írni csak ilyen középszerűen lehet. Mindenesetre, ha évad végére ebből a szarkupacból kiírják magukat a készítők, akkor kijár nekik a pacsi.

1 Hozzászólás

Nikita – Resistance

 
Beküldte: tess 2010 October 25, 21:01-kor a(z) Nikita témába.

Lassan lemegy a fall season fele a Nikita remakeből is és hát azt kell, mondjam a CW lassan, de biztosan halad a teen-soap műfaj leváltása felé. A sorozat a The Vampire Diaries után a csatorna 2. legnézettebb sorozata, ami azért bizakodásra adhat okot. Persze ott van még a 22 részes berendelés is, ami már ugye biztos, de én mégsem innék a medve bőrére, elvégre a sorozat és a csatorna vezetősége közt akad némi kreatív űr, amit valaki biztos meg fog sínyleni.

Maga a történet, ha lassan is de halad a végcél felé, amit viszont kénytelen kelletlen be kell vallanunk, hogy még a készítők sem tudnak merre vezet. Jól látszik ez a tempón is, elvégre ha fix célok lennének, akkor nem lenne ez a folyamatos időhúzás sem. Az alapkoncepció továbbra is a heti akció/rész felállás némi átíveléssel, ami sajnos csak a karakterek alapozásában érhető nyomon. De majd most talán!

nikita-resistance-a

A 6. rész végre lehetőségek egész tárházát vonultatta fel, amire tényleg csak okosan kell építkezni. Egyrészről ugye itt van a fekete doboz, aminek az őrzője meglépet Nikita elől, hogy maga vegyen revansot a Divízión. Apróság tudom, de végre valami, elvégre jó 10 percig húzták az agyunkat a klisébe illő öngyilkossági lehetőséggel. Másrészről meg kiderült, hogy a pali likvidálta Nikita fasziját, szóval könnyedén lehet itt még egy re-revans is.

A lényegi dolgok viszont mégsem itt zajlanak, hanem a Divíziónál, elvégre Maggie Q a haute couture fehérnemű bemutatókon kívül nem sokat nyom a lapba. Nyomatja a vagány független csajt szerepét, akiben van némi romantikus varázs a női szféra egy bizonyos szegmensének, de semmi több. Ellenben a kis Lyndsy Fonseca maximálisan hozza a kötelező eyecandy vonalat meg egy picivel többet is. Azt a némi izgalmat is ő szolgáltatja, elvégre a Divízió a lehetőségek tárháza. Egyrészről ott van a titokzatos múltja, amire a szuka Melinda Clarke is nagyon kíváncsi, éppen ezért a készítők is csak okosan adagolják. Mondjuk a Resistence simán beillett volna egy eredet történetnek is, de érzésem szerint nem állnak le ennyinél, lévén hogy a karakter tényleg működik. Aztán még ott van a lehetséges érzelmi szál Thom-mal is, hogy a Michael-re gyakorolt érzelmekről ne is beszéljünk. Utóbbi még érdekes is lehet, elvégre a Percy kíváncsiságát is felkeltette.

nikita-resistance-b

Karakter fronton tehát nincs gond, bár azért jónak sem nevezném a felállást, de még mindig az elmegy kategóriában dekkol.  Könnyedén lehet a sorozatból egy igazi guilty pleasure, feltéve ha ezt a steril independent woman beütést végre feloldják. A CW legalábbis nagyon szeretné, elvégre a sorozat a célközönségben nem a legjobb, merthogy túl sötét. De mégis kinek komor ez a hangulat madame Ostroff? Ebből adódóan hamarosan érzelmi szál túltengés várható némi nyálréteggel karolva, amitől a csatorna a megváltást várja. Meglátjuk, azonban egyvalami már most biztos, a színészi gárda kompetenciáján ez sem tud javítani.

Továbbá ott van még az egyre inkább elcsökevényesedő akció vonulat is, amit már B-hatásnak sem nagyon tudunk hívni, ami azért szánalom, elvégre a CW akció sorozatot méltóztatott gyártani. Ezek után pedig már végképp nem értem miért is nézem heti rendszerességgel ezt a sorozatot? A történet lassú és csapongó, a karakterek közhelyesek, de talán életképesek, a színészek csapnivalóak, az akció betétek meg sorra eltűnnek, míg az eyecandy faktor csak nyomokban tűnik fel néhanapján. Azért guilty pleasure sorozat volt ennél jobb mérleggel a közelmúltban nem egy és mégsem néztem. Hmmm… nem értem, de talán majd a fall season végén válaszokat kapunk erre is.

This entry has a rating of 3

Kommentáld!

Nikita: a 2. részről

 
Beküldte: tess 2010 September 19, 12:41-kor a(z) Nikita témába.

Craig Silverstein és Danny Cannon tovább folytatta a menetélést az új Nikitával, ami eddig igen csak életkpesnek bizonyult. A premiert ugye 3,57M néző követte, majd az ismétlést 2,6M, ami igen csak dícséretesnek mondható. Ehhez aztán hozzájött az eheti 3,35M, szóval ha mg 2-3 ilyen rész jön tuti a 22 részes berendelés.

nikita - 1.02

Bizonyos szinten mindenképpen jó jönne, elvégre Silverstein és az íróstáb továbbra sem áll a helyzet magaslatán. Még mindig sokat próbálnak ígérni, végig ott is van a lehetőségek armadája, de a végeredmén mit sem változott. Továbbra is ott van az a „gagyi faktor”, ami egyértelműen a softcore csajos akció műfaj hátulütője. Egy Alias vagy egy Dark Angel anno azért keményebb volt! Semmi összhang, folyamatos csapongás a történetben és persze a gagyi feszültségfokozás összes klisében elhullott mintapéldánya.

Szerencsére Maggie Q továbbra is hozza a szexit, sőt ha guilty pleaure lesz valaha a cucc, akkor az csak miatta következhet be. A többiek játéka szó szerint a béka segge alatt honol, ahonnan még esély sincs  a menekésre. Egyedül tán csak Lyndsy Fonseca az, akiben van némi potenciál, de ott is csak az eyecandy vonalon, amit most elég jól meglovagoltak. Bár akár a háttértörténete is érdekes lehetne, de egyelőre az is lassú és latymatag.

Érzésem szerint most kell szünetre küldeni a sorozatot pár hétre, hogy egy határozott darálás követően eljussunk 7.-8.részig, amikor is talán végre magára talál az írói stáb. Vagy nem persze, de mindenesetre ez még mindig felületes és csapongó.

This entry has a rating of 2.5

Kommentáld!

Nikita – 1.01 – Pilot

 
Beküldte: tess 2010 September 14, 19:49-kor a(z) 2010/11 sorozatai,Nikita,Pilot témába.

Hát, ha sok mindenért nem is lehet irigyelni a CW-t, de a marketingeseiért mindennél jobban. Egyedül ez az egyetlen csatorna, ahol úgy el tudnak adni minden szart a hype faktor generálásával, hogy az már iskolateremtő. Nincs ez másként a veterán akció mágus Craig Silverstein (Bones, K-Ville, Standoff)sorozatával sem, ami bőszen másolja Bessons ’93-as kult moziját.

nikita-pilot

A történet szerint adott egy tökéletes kém és bérgyilkos Nikita személyében, akit a Diviziónak nevezett szupertitkos szervezet mentett ki a halálbüntetésből, majd nevelt át. Azonban Nikita elköveti a standard ügynök hibát, szerelmes lesz, aminek az ára természetes halál. 3 évi rejtőzködés és agyalás után viszont a tékozló szuka visszatér, hogy végleg bosszút álljon szerelme gyilkosain…

Na, kezeket a magasba, akinek ismerős a szitu. Silverstein bőszen másolja az eddigi hasonszőrű akció drámákat, legyen szó az Alias-ról, a Dark Angel-ről vagy éppenséggel Whedon Dollhouse-ról. Csenünk innen, csenünk onnan, aztán a szexi Maggie Q-val meg eladjuk a zombi nézőknek. Roppant egyszerű alapkoncepció, de valami mégis hiányzik belőle. Egyszerűen már az első percekben érezni, hogy ez bizony egy softcore csajos akció lesz, a végletekig agyonismételt B-mozis klisékkel. Sehol egy komolyabb akció, semmi közelharc vagy CGI orgia. Semmi nincs, csak a szexi Maggie Q légies belépései.

Tipikus „one man show” ahol azért egész nagy a rizikófaktor. Ez egyből le is eshet a nézők értelmesebb százalékának, elvégre Maggie Q irdatlan vékony meg persze szexi, de azért közel sem olyan általános eyecandy, mint mondjuk az NFS: Undercover-ben volt. A játéka meg… hát olyan amire a filmekből emlékszik az ember. Semmilyen!

nikita-pilot2

Ezt ellensúlyozva persze a csatorna egy rakat ismert arcot pakolt be mellé, de sajna ők is egytől egyig csak díszhuszárok voltak más sorozatokban is. Hiába van itt Shane West (ER), Melinda Clarke (The OC) vagy Xander Berkeley (24) ha sajnos csak a silány középszerre telik tőlük. Egyedül tán Aaron Stanford (Traveler) karakterében van fantázia, meg persze a hallgatag gyilkoló gépben, de hát ő sem lesz olyan kultikus bad-ass, mint mondjuk Mr. Sark.

És persze érdemes megemlíteni a szexi eyecandy Lyndsy Fonseca-t (How I Met Your Mother ) is, akiben az írók a jövőt látják. Nagy kár, hogy én nem, mivel megint csak a cliffhangerre hegyezték az okosságokat, ami így 2010 környékén kissé ciki. Nikita és a kis Alex titokban randa tervet szőttek a csúnya Divizion megbuktatására, de sajnos olyan jól elrejtették, hogy még a készítők sem tudják. Tipikus iskolapéldája ez annak, miként is kell sorozatot gyártani egy legalább félévados koncepció nélkül. Bele se merek gondolni, mi lesz a 22 részes berendelésnél, ami úgy igen sanszos, lévén a Pilot 3,57M nézőt hozott, a CW meg gazdasági alapon gondolom csak két sorozatot rendelt be őszre. Igen vastag cumi lesz ebből, ha sürgősen nem kap a showrunner és stábja egy vaskos speed kúpot!

Premier: 2010/9/9
Írta: Craig Silverstein
Rendezte: Danny Cannon
Nézettség: 3,57M
This entry has a rating of 2.5

Kommentáld!

free web stats