Rookie Blue – Ez volt az 1. évad

 
Beküldte: Kanyecc 2011 August 21, 22:11-kor a(z) Rookie Blue témába.

Jó lenne felidézni: mi vett arra rá, hogy a Rookie Blue-t folytassam, de egyszerűen nem megy. Fogalmam sincs, miért pont idén nyáron döntöttem mellette. Lehet ugyanaz játszott közre, mint a Merlin-nél: azaz a következő évadjának a berendelése. Meglehet. Erre a kérdésre talán egyszer megmondom a választ, ellenben most hangolódjunk rá az első évad történéseire. Miért jó a Rookie Blue? Miért araszolgat el nyáron? Mi lenne a sorsa az őszi/tavaszi hajtásban? Kanada fejlődik, érdemes odafigyelni rá?

Nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy a kanadai részleg is szép nagy átalakuláson megy keresztül, ahogy a britek is. Egyre több sorozattal hívják fel magukra a figyelmet, mellesleg egyre több olyannal, amit érdemes nézni. A Rookie Blue ennek a fellendülésnek az egyik termése, méghozzá a nyári termése. Rögtön ki is térnék arra, hogy évadközben halott lenne. Egyszerűen nem tudnám elképzelni a „nagyok” között, ahogy a Flashpoint-ot se. A CBS le is akar (vagy már megtörtént?) mondani a vetítéséről, mert annyira jól nem teljesít, bár érdemes lenne kipróbálni, másnapon mire képes, hiszen péntek az egy elcsépelt nap odakinn, míg idehaza egy korrektnek, de inkább erősnek tartható.

Ott tartottam, hogy Kanada végre talpra állt. A 2010/11-es idényben hozott pár jó minőségű újoncot, amiből lett is kasza, meg berendelés is, de mégis mindegyiket fel tudom idézni történet ügyileg és minőség szinten. Hoznám fel példának a Call Me Fritz-et vagy a Lost Girl-t, amikre tuti, hogy mindenki emlékszik, aki egy-két epizódjára benevezett. A Rookie Blue se annyira felejthető, hiszen a klisés körzeti zsarus koncepció extra mennyiségű fölösleges karakterdrámával lett meghintve. Olykor teljesen haszontalanul.

Átívelő sztorit ne igazán keressünk a háttérben. Össze se tudnám hasonlítani a Hawaii Five-0-val, ahol tényleg akadt kettő rendes. Itt általában a főszereplők szerelemi/érzelmi/magán szálai teszik ki ezt a réteget, illetve a munka. Bocs, az se, mert általában, ha valamit az újoncok elrontanak a 10. percben, azt kijavítják a 38.-ban, s ezáltal lezárják a sztorit. Olyanra, egyelőre, nem is merek gondolni, hogy lesz olyan ügy, amihez volt közük, és későbbiekben vagy plusz bizonyíték miatt újra kell tárgyalni, vagy megszökik az egyik fegyenc. Magánéleti gondokból is megkapjuk a kellőmennyiségű klisétémájút. Pl.: rendőrnő, aki nem tud teherbe esni; piás rendőrapa; kavarás két közelállóval, de választáskor nem tudni melyik a jobb; újra kezdő apu, ellenszenvesnek látszó anyuka, stb…

Ha jellemeznem kellene, akkor kaptunk sok random ügyet. Ez nem feltétlenül rossz, mert olykor tetszettek. Nem várják el a készítők, hogy heti rendszerességgel leüljön minden része el. Nem várják el, hogy képben legyünk a karakterek problémáival, mert mindig felszínre hozzák újra és újra. Nincs miről lemaradni. Hogy pontosabban fejezzem ki magam, hiába ment el a busz, hiába késtük le, jön egy következő kicsivel később. Számtalanszor feltűnt Andy piás ex-rendőr apjának a problémája, amire mindig happy endet képzelünk el, de koránt se az. Jó hír, hogy a problémák nem oldódnak meg úgy, mint a tündérmesékben. Jelen vannak néha több epizódon keresztül is. Kihatnak a karakterekre. Ez néha jól jön, néha rosszul. Néha idegesítő, sőt áttekerném az egyes jelenetet, néha pedig élvezem minden pillanatát. – Igazából hangulatfüggő.

Cirkálós, járőrös rendőr koncepciót képzeljünk magunk elé. Nem nagyszabású ügyekre fókuszálnak, persze néha becsúszik olyan is, inkább csak a kisebb piti ügyekből lesznek a vaskosak. Az újoncok elkövetik az összes hibát, amit elkövethetnek. Pl.: bennhagyják a kulcsot a kocsiba vagy elkapnak egy beépített ügynököt, stb.

A lelke az egésznek az újoncok, akik között vannak kiemelkedőbbek, irritálóbbak és érzelgősebbek. Jól összerakottnak vélhetnénk, de azért akadnak hiányosságok. Mi a mondanivalója? Szó sincs arról, hogy krimire orientálódnának rá. Az ügyekre kevesebb odafigyelést szántak, mint az újonc-felettes kapcsolatra. Minden erre vezethető vissza. Ez alapozza meg a magánéletet. Ez okozza a szerelmi galibákat munkahelyen, olykor szerelemi háremet. És sorolhatnám.

Arra akarok kilyukadni, hogy ha valaki vérbeli krimit akar nézni, akkor ne ezzel kezdje. Itt nincsenek akkora csavarok, hogy a lábad közé hugyozol. Semmi cliffhanger az epizódvégén, amire rávenne a folytatásra. És ha már eljutottam ehhez a ponthoz, akkor ki kell hangsúlyoznom azt a szomorú tényt, hogy az évadfinálét lezárhatták volna ledöbbenős jelenettel, ehhez képest ismételten a Happy Endet részesítették előnyben, amit azért se értek, mert nem az a céljuk, hogy részről részre fokozzák az izgalmat, maradandóbbat alkossanak, és elgondolkodtassák a nézőt, miért nézi még mindig ezt, amikor van nála százszor jobb? – Hát a jelek szerint ez egy költői kérdés lesz, mert nagyon nem egyen kattogok a készítőkkel.

A legemlékezetesebb jelenetekből hadd válogassak össze. Kettő volt. Az egész etap során. Nem sok, de tényleg megmaradtak bennem. Az egyik Missy Peregrym melltartós jelenete. A másik, amikor egy feka kiscsávó kitojt a két újonccal.

Na még annyit, hogy üldözési jelenetekre ne számítsunk. Robbantásosokra pláne. Nem is nagyon puffogtatnak a pisztolyaikkal, csak ha lőgyakorlatot végeznek, vagy ha rájuk lőnek (alig van ilyen!). Eléggé olcsón hozzák ki a részeket. Nem lennék meglepve, ha a summáját a szereplők vinnék haza, a vizuális effektesek meg garasoskodnának, hogyan is oldják meg minél olcsóbban. Azért az ABC-nek jár egy pirospont, hogy kitart mellette. Abszolút nem értem, miért teszi, de tény, ha végig tudtam Én is nézni, akkor mégis csak van benne valami. De hogy mi? Fogalmam sincs!

This entry has a rating of 2.5

Kommentáld!

Rookie Blue – 1.01 – Fresh Paint (a.k.a. Pilot)

 
Beküldte: tess 2010 September 6, 18:28-kor a(z) 2009/10 sorozatai,Pilot,Rookie Blue témába.

Miért van az, hogyha egy rém primitív alapkoncepció működik, akkor azt a végtelenségig kell kopírozni? Vagy miért van az, ha egy sorozatnak neve van, akkor azt a marketingek hajlamosak átragasztani egy másikra is. Elvégre volt már Grey’s Anatomy a kórházban, Grey’s Anatomy az űrben és most lett nekünk egy Grey’s Anatomy a rendőrségen is.

De most komolyan, a Rookie Blue egy az egyben a kórházsorozat dramaturgiájára épül! Olyannyira, hogy forgatókönyvet írni egyenesen vicc lenne, elvégre csak a neveket kell kijavítani meg persze az alapszitut, effektíve nem műteni kell, hanem bűnt üldözni. Frappáns mi?! Tassie Cameron (Eleven Hour, Flashpoint) showrunneri munkássága tehát nem állt eget szaggató nehézségekből, csak az ABC klisé gyárának átütemezéséből Torontóba.

rookie-blue-1.01

Pedig viccet félretéve az egész olyan jól kezdődött! Volt benne valami szeretnivaló báj, valami újdonság, némi humor, ami mostanság nem feltétlenül a nyomozós műfaj erénye. Aztán ahogy szép lassan bontakozott a történet, mármint amit itt annak hívtak lassan, de biztosan kezdtem a hitemet veszíteni. A csúcspont az volt, amikor túltettem magam az írói töketlenkedéseken és rá kellett jönnöm, hogy a színészek se jobbak. Holott nem egy ismerős arc csücsült a castingon.

A főszereplő csaj, aki amúgy látványosan hajaz minden tekintetben a már fosásig emlegetett kórházsorozatos szőkére nem más, mint Missy Peregrym. Bizony, a csaj a Reaper-ből, ahol még tudott játszani, ellenben itt teljesen sótlan és közhelyes. Vagy ott van Enuka Okuma (Sue Thomas F.B.Eye), aki ugyancsak ismerős lehet a kórházsorozatból csak ott mintha vágottabbak lennének a szemei. A közröhej viszont mégis csak az, hogy van pár arc, aki csak a helyet foglalja. Gregory Smith (Everwood) vagy Charlotte Sullivan karaktere, mint olyan nem is létezett, simán lehetett volna őket olcsó satisztákkal is helyettesíteni.

És aki még ezek után sem tért ki a hitéből, hát annak ott van a kötelező nyáltenger, ami szerencsére még igen csak gyermekcipőben jár, de persze senkit nem fog meglepetés érni az évad felénél, amikor már nyaki fogunk úszkálni benne. Na, az ilyen produkciók után kérdezem, ki az a beteg pöcs, aki ebben felvevőpiacot lát? Merthogy van benne, elvégre Kanadában 5 éve nem volt ilyen jó nyári startja sorozatnak, ugyanez az ABC esetében 6 évre igaz. Ez amolyan softcore rendőri dráma csajoknak, meg a potyázó ABC-nek, aki szépen a kanadai Global-lal közösködve olcsón beszerzett egy nyári sorozatot.

Premier: 2010/6/24
Írta: Tassie Cameron
Rendezte: David Wellington
Nézettség US:  7,25M
Nézettség CAN: 1,9M
This entry has a rating of 1

Kommentáld!

free web stats