The Firm – Az 1. évadról és a sorozatról

 
Beküldte: tess 2012 October 1, 16:10-kor a(z) The Firm témába.

John Grisham regénye a The Firm a ’90-es évek egyik alap best-sellerje volt, akárcsak a ’93-as filmes adaptáció, amiben Tom Cruise menekült a Chicago-i maffia elől. Ezt a klasszikust porolta le tavaly az NBC egy nemzetközi co-produkcióval karöltve, hogy kvázi elkészíthessék a folytatást. Grisham természetesen maradt a fedélzeten, de Sydney Pollack bábáskodó szerepét ezúttal a jogi dráma veterán Lucas Reiter (Outlaw, Forgotten, The Practice) vette át. És a végeredmény? Na, az már koránt sem olyan impozáns, mint a rajta munkálkodók névsora.

Pedig az alapkoncepció ígéretesnek tűnt, az írók egy az egyben a regény és a film folytatásaként kezelték a sorozatot, ami a történtek után 10 évvel veszi fel a fonalat. Mitch McDeer és családja kilép a tanúvédelemi programból és új életet kezd. Mitch egy befolyásos ügyvédi irodánál vállal munkát, aminek az egyik ügyfele a Noble biztosító, ami a későbbiekben a konspiráció alappillére lesz. Ehhez képest a főszálat csak fokozatos építgették a készítők. Sokszor ez az építkezés aztán szimplán kimerült a Damages-ből már ismerős flashforward alkalmazásával.

Az évad első felét jobbára csak az unalmas, elcsépelt esetek adják, melyek egytől egyig kilométeres fordulatokkal operálnak. A helyzeten a gyér konspiráció faktor sem javít, ráadásul a „cég” légköre is csak felszínesnek mondható. És ha ez még nem lenne elég, akkor egyfolytában erőltetik a McDeer féle családi kupaktanácsot az egyes ügyekről. Itt jegyezném meg, hogy a beszélgetések közben izzadtságszagúan próbálnak visszautalni a ’90-es évek klasszikusai, de hogy miért az máig rejtély a számomra.

Persze ahogy lenni szokott a Noble szálat sikerült túlhúzni, így egyre inkább elcsépeltebb megoldásokhoz kellett nyúlni. Pedig már a félidőben is látszódott, hogy bizony ez a szál nem fog kitartani egész évadon át. Nem is tartott, úgy a 16. rész környékén szépen rövidre is zárták. Gondolom, mondani sem kell, megint csak a könnyebb utat sikerült az íróknak választaniuk. Abszolút nem foglalkoztak az események utózöngéjével, holott nem egyszer tettek rá utalást. Tricia Helfer (BSG) pereskedését mindenesetre el tudtam volna még nézni. Nem volt maradandó alakítás, de kellően hiteles és motivált volt, ami ez esetben több mint elégséges. A Noble fejezetből igazán csak Martin Donovan-t (Boss, Weeds, The Dead Zone) tudnám kiemelni, aki viszonylag korrekt mód tudott azonosulni az értelmiségi badass szerepkörével. Ráadásul nála volt az, hogy a sorok közé félvállról az írók még némi rendszer kritikát is becsempéztek.

A szezon utolsó harmadában aztán a sorozat egy újabb átívelő szálat kapott, visszatért ugyanis a Chicago-i maffia. A koncepció már önmagában is nevetséges volt, akárcsak az évad közbeni utalgatások. Gianpaolo Ventura (Being Human US) csak nyomokban tudott hiteles maradni, egyébként jobbára nem lehetett komolyan venni a keménykedő boss szerepkörben. Szerencsére az új főszállal új formátum is érkezett, így a borzasztóan teátrális epizód centrikusság a háttérbe szorult. Végre minden rész a főszálhoz kapcsolódott, ami újfent egy konspirációval lett megfejelve. Érzésem szerint itt a készítők alaposan túl is lőttek a célon, de nem akarom elspoilerezni.

Mindehhez logikai bukfenc olimpiához totálisan középszerű karakterek és színészi alakítások társultak. Nem voltak rosszak, csak inkább unalmasak és sablonosak. Josh Lucas mondjuk még hiteles az erkölcsös ügyvéd szerepében, ám Molly Parker és Callum keith Rennie csak a középszert ütik meg. Egyedül talán Juliette Lewis volt az, aki egy kicsit sok volt, de még ez sem volt túlzottan tolakodó.

A végeredmény így ezek után csakis felemás, koncepciótlan és hullámzó lehet. A készítők finoman csak a felszínt kapargatták 22 részen át, így egy jobbára unalmas jogi drámát kaptunk minimális konspirációs attitűddel. Pediga co-produkcióként tutira vehető volt a 22 részes évad, szóval mibe került volna logikusan felépíteni a sorozatot?

This entry has a rating of 2

Kommentáld!

The Firm – Pilot

 
Beküldte: tess 2012 February 19, 19:45-kor a(z) Pilot,The Firm témába.

Már vagy jó 2 hete megvolt az AXN premier előtti vetítése, de így a tényleges premier előtt nem sokkal végre én is megerőltettem magam, hogy írjak a The Firm-ről. Emlékszem anno a premier előtti vetítés után igen csak felemás szájízzel hallgattam a lelkes kritikusi kollektíva megnyilvánulásait, miszerint ez mennyire egy eredeti és hiánypótló darab volt. Nos, tényleg az lenne és megint csak én volnék a kultúr-barbár? Hát, nem hiszem.

Maga a történet John Grishem best-seller művének és az azonos című ’93-as Cruise mozinak a folytatása. Az akkor történtek óta cirka 10 év telt el és Mitch McDeere no meg persze a családja otthagyták a szövetségi tanúvédelmi programot, hogy újra a saját életüket élhessék Washington-ban. Azonban az új élet igen csak rögösen indul, lévén a családi vállalkozás a csőd szélén lavírozik. Így kénytelen kelletlen Mitch megint lepaktál egy igen csak neves ügyvédi irodával, akik viszont szokás szerint nem tiszták a szándékaik. És ha ez még nem lenne elég a rosszból, Mitch-re és a családra a nagy ellenség a chicagoi alvilág is ismét rátalált…

Kezdjük mindjárt azzal, hogy az AXN első sajátgyártásúnak titulált sorozata megvalósítás tekintetében majdhogynem hibátlan. John Grishem bábáskodó precizitása alatt egy olyan sokat tapasztalt showrunner dolgozott mint Lucas Reiter. Reiter-nek a repertoárját eddig olyan jogi alapvetések gazdagítják, mint a Law & Order, a The Practice vagy a Boston Legal. Magyarán a jogi alapokért nem kell a szomszédba menni konzultációért. Ez látszódott is a scripten elvégre egy igen csak drámai, jobbára komoly társadalmi és moráliskérdéseket feszegető kísérőtörténetet kaptunk, amit igen finoman szőttek bele a mindennapok családi drámájába. Eddig működött is a koncepció, sikerült egy viszonylag erős jogi drámát megalapozni, ami csak minimálisan időzik el a tárgyalóteremben.

A gondok akkor kezdődtek, amikor roppant tolakodó mód megpróbálták felvezetni nekünk az átívelő szálat. Amolyan Damages módira itt is össze-vissza cikáztunk az időben, csakhogy itt a jelenetek többsége nem finom burkolás és köntörfalazás volt, mint a nagy elődnél, hanem kőkemény akció. Hirtelen lüktetett a képernyő, rángatózott a kamera, jött a tipikus high-octane metódus és boom vissza a jelenbe. Tették mindezt úgy, hogy a két történeti alternatíva közt a legminimálisabb átívelés sincs. Sőt a Chicago-i maffiás rész egy az egyben csak beetetés volt, hogy tudjuk melyik franchise-zal is van dolgunk. Itt a nagy ellenség szerintem mindenképpen az új ügyvédi iroda lesz, de legalábbis az elején még biztos.

Aztán ott van a nagy kérdés, hogy ez a felemás formátum meddig lesz tartható, elvégre a nagy rohanás és a jelen közt csak cirka 2 hét van. Vagyis a pilotban remekül működő jogi betéteket vagy nagyon gyorsan mellőzik, vagy szépen hülyének néznek minket a készítők és a Damages-hez hasonlóan hosszabb időintervallumot adnak az átívelésnek. Merthogy ez a kettő nem megy, főleg nem 22 részen keresztül. És igazából ez a legnagyobb gond a The Firm sorozatos kikacsintásával. Hiába a remek alapanyag, ha a készítők egy dupla részes pilot kapcsán sem tudták belőni a saját határaikat. Sokkal inkább csemegézés volt ez az egyes műfaji sajátságokból, amit egy viszonylag korrekt színész játékkal toldottak meg.

Merthogy a casting zseniálisan jóra sikeredett. Josh Lucas, Callum Keith Rennie, Molly Parker és Juliette Lewis nevét remélem, senkinek sem kell bemutatnom. Egytől egyig remek színészek, akik számos világsikerben közreműködtek már. Nagyon az ő munkájukat nem tudnám firtatni, ritka az ilyen. Rennie mondjuk egy kissé sótlan volt nekem, neki az erősebb bad-ass karakterek állnak jól, igaz erre még mindig van lehetősége itt is. Lewis karaktere talán egy kissé harsány volt, nem kellett volna elmenni ebbe az irányba, de mondom ez mind-mind aprólék csak, amin tényleg nem érdemes kukacoskodni.

Összegezve tehát a The Firm egy ígéretes sorozatnak tűnik, még ha a pilot kapcsán csak a minőségi megvalósítással sikerült szembesülni. Van benne potenciál, van mögötte egy komoly stáb, szóval innen baromi nehéz elbaltázni, de persze arra is láttunk már példát. Mindenesetre, ha a készítők végre belövik, melyik műfajban is akarnak tovább mozogni, akkor nem lehet itt baj, még ha az NBC-s nézettségi mutatók nem is ezt mutatják.

This entry has a rating of 3.5

Kommentáld!

free web stats