30 Days – 2 évad távlatából

 
Beküldte: tess 2011 July 12, 16:36-kor a(z) 30 Days témába.

Egy hiánypótló kritika jön most, elvégre nem tobzódik a hazai sorozatos éra az egykoron még az FX-en futó 30 Days-től, ami idehaza találóan az Éld az életem! címet kapta. És hogy miért is érdekes egy doku-reality a mostani világban, amikor az MTV meg a kisebb kábeles adók futószalagon szállítják a műfajt? Mert ez a klasszikus vonal volt, amikor még fontos volt a mondanivaló és nem volt kiherélve és lebutítva minden. No meg persze Morgan Spurlock miatt!

Tudjátok ő az a faszi, izé független filmes, aki sikeresen lovagolta meg a Michael Moore által generált sokkoló hangvételű dokumentarista filmes hullámot, ami nem szűkölködött nyers társadalomkritikai mondanivalótól sem. Már az első installációjával beintett az amerikai popkultúrának, ami aztán szépen meg is alapozta a jövőjét. Ez volt a Super Size Me, ami hatalmas sikernek bizonyult, lévén a 65 ezer dolcsi budge végül 20 milliót hozott világszerte a mekis kaján élő filmesnek. Ezzel pedig 2004 nagy újonca lett, a Super Size Me pedig mindenidők 14. legjobban fialó dokumentumfilmje a mozikban.

Suporlock pedig annak rendje és módja szerint meglovagolta a sikerhullámot és országos tényfeltárásba kezdett az FX műsorán. Na ez volt a 30 Days, aminek az alapja a Super Size Me-re vezethető vissza. Az alapvetés most is adott, minden rész egy bizonyos csoportot vagy egy kézenfekvő szociális kérdést jár körben 30 napos időintervallumban, megkötött szabályokkal egyetemben. A  cél, hogy az egyén nem lázonghat, át kell élni az adott közösség mindennapjait, majd pedig ebből levonni konklúziót.

A kezdő részben a Spurlock házaspár példának okáért minimál béren él egy teljes hónapig, ami sokkolóan reális képet ad arról a fene nagy amerikai álomképről. A gond persze csak az, hogy a folytatásban már nem Spurlock teszi kockára a bőrét, hanem lelkes amatőrök, akiket igen csak okosan castingoltak össze. És itt jön a képbe sorozat csököt sztereotípiája miszerint minden rész egy kaptafára megy. Mindig van két racionálisan ellentétes fél, vegyük példának okáért az illegális bevándorlókról szóló részt. A lelkes, már-már fasiszta polgárőr beköltözik egy illegális bevándorló mexikói családhoz, akik minden hibája és előítélete ellenére egész jól elvannak vele. A nagy lázadozás aztán tart 1 hétig, majd jön az enyhülés, a belső értékrenddel való küzdelem és végül a totális átszellemülés. És ez itt a gond!

A sztorik többsége humoros, tanulságos, mi több figyelemfelkeltő, de mégis mindig a készítők burkolt álláspontja csapódik le végül. Nem ritkán fulladozunk a bevett sztereotípiáktól, a görcsös berögződésektől (vallásos rész),amik sokkal inkább propaganda felhívást közvetíttenek, mint sem szolid tényfeltárást. Tény, hogy nemegyszer sokkoló tud lenni ez a fajta realitás, de nem nekünk kelet-európai sorozatguruknak. Az amerikai prüdéria erre tuti vevő, de számunkra sokkal inkább tűnik sikerhajhász produktumnak.

A széria 3 egyenként 6 részes évadot élt meg a csatoránán, amiből 2 évad idehaza is adásba került. Én jobbára a Spurlock féle két részt tudom ajánlani, azok tényleg hatásosak voltak. Többi meg olyan felemás, meg is érinti az embert meg nem is, ellenben kitágítja a perspektíváinkat és ez itt a cél véleményem szerint. No meg a szórakoztatás, amit a részenkénti bevett 3 játékszabály és a vicces animációs betétek szolgáltatnak rendre.

This entry has a rating of 3.5

2 Hozzászólás

free web stats