The Defenders – Ennyi volt a sorozat

 
Beküldte: tess 2011 June 20, 14:46-kor a(z) The Defenders témába.

Nem éppen egy könnyed műfaj a jogi dráma, de a Kennedy-Mueller páros mégis ezt akarta bebizonyítani a számunkra. Az ugye majdhogynem tiszta sor, hogy a műfaj roppant nehezen veszi be a kísérletezéseket, elég csak a látványorgiával megtámogatott Justice-ra visszaemlékeznünk. A jogi dráma még mindig a klasszikus vonalon életképes csak, amire napjaink elsőrangú példája a The Good Wife. Na, ebbe roppant zárt közegbe robbant be a The Defenders a maga sajátos üdeségével és persze a poénjaival.


A gond persze ott volt, hogy a kezdeti lendület hamar alább hagyott. 5-6 rész után már totál egy kaptafára mentek az ügyek, követve a bevált script formátumot, így szép lassan tobzódni kezdtünk a klisék garmadájában. A sorozat hirtelenjében semmi izgalmat és meglepetést nem tudott hozni, így a feszültség faktor, mint olyan teljesen el is tűnt. Az írók az ügyek tálalásában sem jeleskedtek túlzottan, a kezdeti komolyabb megmozdulásokat gyorsan felváltották a nonszensz megoldások, amit csak tovább súlyosbítottak a nevetséges kiírások. A kreatív hiányt szemlátomást némi humorral akarták pótolni, de ami az elején könnyed é vicces volt, az pár rész után már inkább kínosnak számított.

A sorozatot egyedül a Jerry O’Connel – James Belushi páros tartotta össze, aki remekül egymásra találtak. Az írók itt sem vitték túlzásba a munkát, de szerencsére a két színész remek rutinmunkát prezentált, ami nem egyszer jutalomjátéknak is elment volna. Ennyire természetesen ugratni a másikat és közben szórni az egysorosokat nem sok párosnak menne. Ebből adódóan a mellékszereplőkre felesleges is kitérni, lévén totálisan felszínesek és jellegtelenek voltak. Nem egyszer majdhogynem csak a kellék funkciót töltötték be, no meg a kötelező eyecandy-t, ha éppen nem volt más.

Az írók másik drasztikus hibája szálak keverésében leledzik, ahol sorra hagyták ki a jobbnál jobb ziccereket. Natalie Zea (Justified) vendégszereplése végig nagyobb töltetért kiáltott, de csaknem lett belőle semmi. Ahogy nem lett Pete szerencsejáték függőségéből és Morelli magánéletéti problémáiból sem. És akkor ott van a két Dan Aykroyd-os rész, ami meg a vicc határt súrolták.

Mindezen negatívumok mellett is azt mondom, a The Defenders igenis szórakoztató sorozat volt. Persze lehetett volna ezt mérföldekkel jobban csinálni, de a készítők látványosan azt akarták, hogy ne vegyük őket komolyan, így lassan de biztosan az egész leépült. A végére már csak a remek színészpáros miatt lehetett elviselni, igaz kettejük alakítását is nemegyszer majdnem megfojtotta a bődületes klisé armada. Így aztán hiánypótló kísérletnek elment, de jogi fronton cefetül leszerepelt a The Defenders. Nálam is, bevallom én azért többre számítottam még a pilot után. Ez van.

This entry has a rating of 2

Kommentáld!

The Defenders – 4 rész után

 
Beküldte: Kanyecc 2010 December 21, 23:49-kor a(z) The Defenders témába.

Emberek. Az idény egyik legjobbja a The Defenders. Kétség nem fér hozzá. A CBS végre összehozott egy olyan jogi drámasorozatot, ahol fellelhető a komolyság, a humor és úgy röppen el 42 perc, hogy húsznak véljük. Ez kellett. Évek óta vártam rá. (Második évadja nincs még zsebben…? – Nyugalom! Ráérünk/ráérnek vele, hiszen a gépezet a csatornánál gördülékenyen forog, aggodalomra semmi ok. Egyébként is, a 22 epizód fix.)

Voltak próbálkozások más csatornák részéről, de azok kihulltak a sorból szépen lassan. Ott van az Outlaw, ami elsők között; aztán a The Whole Truth, ami túlzottan feszegette a komolysági határokat. A The Defenders-t eltalálták. Mondom is a miérteket.

A főszereplők összjátéka precíz, tökéletes, lehengerlő. Fontos tudnivaló: minden epizódban két ügyet visznek: egyet Nick, egyet Pete. A csavar, hogy egymásnak is segítenek. Megy a pacsi oda-vissza. Ezekből irtó jó jeleneteket hoznak ki. Pláne, amikor az újoncokat egyszer az egyikőjük, másszor a másikójuk ügyébe vonják be, mert el vannak éppen havazva. Az esetek sem annyira hétköznapiak. Tetszenek az ötletellgetések. Látszik, hogy foglalkoztak vele a készítők. Kreativitásból nincs hiány. Pl.: 12 millió dollárt ki a franc költ el szerencsejátékra, amelynek felét szépen lassan vissza is fizeti. Utalgatás Las Vegasra, na jah.

Ha már szóbahoztam. Las Vegasban játszódik ugye. Alig érzékeltem belőle valamit. Állandóan épületekben vannak. Néha kimennek terepre, dehogy éppen Vegasban lenne… meg nem mondja senki. Ez a szép ebben a műfajban. Úgy lehet produkálni a pörgést, hogy közben a sztorit dobják fel és nem a környezetet, fényűzés, a pompa. Amondó vagyok, hogy csak egy kellék a szerencsevárosa, amiből egy reklámtáblányit láttunk. Nincs baj ezzel. Jól csinálják. Piszok jól. Hozzák a villogást a zakókkal, a csillivilli dolgokkal és az elvállalt ügyek jussával.

Mosolygás, röhögés, könnyezve visítás. Nem szitkomot nézek, hanem jogi drámát, mégis az előbbieket hozza felszínre. Zseniális lett a casting. James Belushi és Jerry O’Connell összepárosítása a lehető legjobb ötlet volt. Gratulálok ezúton is. Továbbá szintén bejön, hogy marcangolják egymást főhőseink. Állandóan fogadnak egymással. Nem érdekli őket a pénzmértéke, a lényeg a győzelem, és azért bármit megtesznek.

Pozitívumként éltem meg az ügyek végkimenetelét. Minimális sablon fellelhető: mikor már azt hinnék, hogy nyeregben vannak, előjön egy újabb tanú, vád és bukik a felépített stratégia. Shark-nál is így volt, itt sincs másképp. De! Tetszett, hogy az ügyek végkimenetele színes. Ha győznek is, akkor sem biztos, hogy az ügyfél szabadlábon távozhat a tárgyalásról. Sőt, néha a sajtó előtt el kell bukni, még ha a valóságban másképp történtek a dolgok. Ez így szép és jó.

Zárnám soraimat. A legjobb jogi drámasorozat a 2010/11-es idényben. Ehhez nem fér kétség. Rengeteg jó beszólás, remek alakítások, kár hogy nem kapott se a SAG által, se az Emmy-re jelölést. Megérdemelne egy díjat, annyi szent.

This entry has a rating of 4

Kommentáld!

The Defenders – Pilot

 
Beküldte: tess 2010 September 29, 19:16-kor a(z) Pilot,The Defenders témába.

Az isten a megmondója, hogy egész érdekes viszonyom van a jogi sorozatokkal. Van, amit egyszerűen imádok (Justice) és hát van, amit egyszerűen nem értek (The Good Wife) és ott vannak a klasszikusok (Boston Legal) is. Magyarán mindenevő vagyok, csak legyen benne valami extra, valami különc, amit el tudok viselni akár 40 percig is. Na, a Kennedy-Mueller párosnak ez sikerült, ugyanis olyat léptek meg, amit mások eddig nem igazán: old-school buddy mozikra hajazó poénokat csempéztek a tárgyalóterembe. És bazz, működik!!!

the-defenders-pilot-a

A sorozat amúgy két sztárügyvédről szólna, akiket mindenki rühell Vegasban. Ez mondjuk nem is csoda, elvégre igen csak sajátos stílusuk van, folyton feszegetik a határokat és hát, aki egy ex-sztriptíztáncost alkalmaz munkatársnak, finoman szólva is kibassza a biztosítékot a lokális elitben. És ez még csak az, ha együtt dolgoznak, a privát szféra még rosszabb: az egyik folyamatosan kefél és a következő Hefner-nek hiszi magát (O’Connel), míg a másik sokkal inkább csak iszik és féltékenykedik a feleségére (Belushi). Ja és a legszebb, mindezt két valódi Vegasi ügyvédről mintázták.

Amúgy most jöhetne a rizsa a remek és fordulatos történetről, de nem jön, mivel a The Defenders-t a két főszereplő adja el. Meg a rendre betalált egysoros monológok, amiket tuti csak a Belushi-O’Connel párosra értelmeztek. Ennyire laza szövegelést és flegmán cool viselkedést ritkán látni egyben működni jogi drámáknál, de itt mégis összejött. Ebben mondjuk a legnagyobb érdeme Jim Belushi-nak van, aki le sem tagadhatná az Accordong to Jim-ből átmenekített mentalitását. Nincs mese, a palinak ez a viccesen bunkó old-school szerep megy, mi több a zsigereiben van. Olyannyira, hogy simán le is nyomta Jerry O’Connelt, aki az utóbbi időben szeretne vicces ember lenni. Sajnos azonban sem a Carpoolers, sem a Do Not Disturb nem jutott tovább az 1. évadon. Ellenben a tanulópénz megvolt, mivel itt simán oda meg vissza veri az eddigi alakításait.

the-defenders-pilot-b

A nagy negatívum számomra a mellékszereplőknél keresendő, akik tényleg érdekesek lehetnének, de a két főszereplő egyszerűen mindenkit leigáz. Pedig ott van a sztriptíz táncosból lett ügyvéd Jurnee Smolett (Friday Night Lights), a szexi eyecandy titkárnő Tanya Fischer (Life on Mars), akivel O’Connel tuti összejön még, vagy a mindent vivő Natalie Zea (Dirty Sexy Money, Justified, Eyes), aki eddig csak az eyecandy vonalat erősített, de tuti komolyabb szerep is jut majd neki. Hehe most esett le, itt minden mellékszereplő bitang jó csaj, így kell ám guilty pleasure sorozatot gyártani emberek!

Szóval a CBS most végre rendezte azt a bizonyos The Good Wife fiaskót, ugyanis végre sikerült egy fogyasztható jogi-drámával előállnia. Kérdés ki lesz a győztes, ugyanis ez a szezon könnyedén lehet a jogi-drámák harcáé, hisz ott van még az Outlaw és a The Whole Truth is. Ebben a koncepcióban simán van fél évad jelenleg, de ha a készítők egy kicsit rákapcsolnak és szabadjára engedik a két mókamestert, akár jöhetnek az évadok is.

Premier: 2010/9/22
Írta: Kevin Kennedy, Niels Mueller
Rendezte: David Guggenhiem
Nézettség: 12,09M
This entry has a rating of 4

1 Hozzászólás

free web stats