Modern Family – Ez volt a 7. évad

 
Beküldte: Kanyecc 2016 July 9, 13:50-kor a(z) Modern Family témába.

Ha akad olyan komédia, amit akárhányszor meg tudok nézni újra és újra, akkor a Modern Family közéjük tartozik. A Family Guy mellett belopta magát a szívembe a népes családi sztorizgatás, ami túl van a 7. évadján. Ilyenkor mindig felidéződik, hogy anno 2009-ben leginkább a földdel tettem egyenlővé a pilotját, ami után olyan pálfordulás jelentkezett, amit kevés sorozatnál lehet tapasztalni. Egy valamivel viszont egyet kell értenem: már nem éli fénykorát! Amennyire tetszett az 5. évadja körül, annyira kezdek kiábrándulni belőle. Nyilván a kaszálás, mint lehetséges szenvedés előli megmenekülés szóba se jöhet nálam, de már a készítők nem tudnak olyan jó poénokat és sztorikat írni, mint anno 2-3 évvel ezelőtt, amikor a karaktereket szépen kiismertük és azokra építették mindkettőt – amik tulajdonképpen alappillérei a Modern Family-nek.

Modern.Family.S07E16.WEB-DL.x264.Hun-Gege.mkv_20160709_135033.297

Nem csak arról van szó, hogy veteránná érett a sorozat, valamint a béremelkedések által másabb mentalításban dolgoznak a szereplők; hanem arról is, hogy 7 évet öregedtek. Nyilván a kezdeti lelkesedés immáron átcsapott egy hétköznapi rutinba. Anno „küzdöttek” a nézettségért, kellettek a remek Phil poénok, amiket Luke társaságában emelhettek plátói magasságokba. Most jöhetnék a tipikus beszólással, miszerint: régen minden jobb volt… Ezt ráhúzhatom a Modern Family aktuális évadjára, mert eltelt a 22 epizód, ám ha fel kellene idéznem, hogy mi is történt benne, akkor gondolkodóba kellene esnem, mert hirtelenjében nem sok minden dereng…

Ez sajnos probléma. Azért ha mégis kellene írnom átívelő történetet, akkor tudnék kettőt is, hiszen elég csak Haley románcának kalandozását vagy Claire előléptetését a cégen belül felidézni. Oké, ám mégsem érzem olyan erősnek ezeket, mint anno, ami volt Mitchell és Cameron házasságánál. Olyan mértékű kiemelkedést egyikőjüké sem nyújt. Ez számomra zavaró, mert valami változott azóta. Kicsit azt érzem, hogy már inkább a pénz irányít, mint a lelkesedés.

Amikkel viszont továbbra sincs probléma, az a vendég- és visszatérő szereplők. Továbbra is remekül használják őket, érzik azt, hogy mikor kell behozni egy régen látott arcot vagy éppen újat. A 7. évadban ezt a bázist leginkább Claire munkahelyénél élénkítették fel, ahol sok jó beugró karaktert ismerhettünk meg – még ha csak pár másodpercre is, de általánosságban a mosoly ott ült a jeleneteik végén az arcomon. A Modern Family-nek ez az egyik védjegye: a főszereplőivel valósítja meg a részeket, ám néha előbbiekkel hozzátesz némi pluszt. Az évadzáróból elég csak felidézni a csávót, akit végül kirúgott Claire… nah meg a dolgozói szemmel nézett okát… [fergeteges]

Modern.Family.S07E16.WEB-DL.x264.Hun-Gege.mkv_20160709_134838.945

Gyorsan végigmennék a főszereplőkön, kinél mit éreztem az elmúlt 22 rész alatt. Jay hozza azt, amit megszokhattunk tőle. Gloria kiégett. Már cseppet se tud olyan szórakoztató lenni, mint 4 évaddal ezelőtt. A spanyol poénjainak értéke is csökkent. Manny csak Manny. Claire átváltozott főnökké, komolyságára dobtak még egy lapáttal, ami számtalan stresszes szituációt eredményez nála. Nézői hangulat függőség, hogy ez mikor nyerő, mikor nem! Phil is kiégni látszik, régen jobb poénokat kapott. Mitchell és Cameron tartja magát az előzőekhez. Haley átment nyálasba. Kezdeti karakterétől távol áll a stílus és ez zavaró. Luke csajozik, némileg rinyálós. Nem tetszik. Alex önsajnálkozó. Szintén nem tetszik. Lilly szókimondósága, lázadása, míg a többségnek kevésbé szimpatikus, addig nekem az. Gloria-ék fiát pedig szokni kell.

Mint az kiolvasható, leginkább a gyermekek „újabb korszakba lépésével” nem tudnak mit kezdeni az írók. Felcsapta fejét egy eddig ismeretlen probléma? Csak azért kérdem, mert pontosan ezek a változások hoznák a legjobb humorforrásokat, ehhez képest gagyibbnál gagyibb történeteket írnak rájuk, amik nem viccesek, inkább csak kínosak, mert mi sem hisszük el, hogy ezt megmerték engedni maguknak. Talán egyedül Lilly-nek áll jól ez a fajta kínosság, ugyanis minden lehetőséget megragadnak nála, hogy szüleit sarokba szorítsák. Pl.: Mennyire volt az utolsó résznél az új hajváltozásának értéke? …semennyire leginkább!

Csak eltelt már 7 esztendő. Én se tudnék mondani olyan komédiát, ami ennyi lehúzott éven keresztül évadról évadra meg tudott volna újulni és a minőséget egy újabb szintre emelte volna. A szitkomoknál az összhatást szoktam szem előtt tartani. Lehet már csak megszokásból tartok ki. Ööö… abban biztos vagyok, hogy imádom a karaktereit. Hiába voltak régebben lehengerlőbbek, még mindig úgy érzem, hogy a legjobb családi komédiák között emlegethető a Modern Family, ami jobb éveket élt 2-3 évvel ezelőtt, de hát minden sorozatnál felüti fejét a legrosszabb jellemvonás: a hullámzás. Itt megtörtént, ám aki ennyi időt kitartott mellette, azon a következő évad 22-24 része se fog kifogni. Ebben biztos vagyok, mert azért a kellemes kikapcsolódást még mindig szállítja. Szívesen ültem le mindegyik része elé; egyszer sem azért, hogy érjek már az etap végére. Ez pedig a legeslegjobb dolog, ami egy veteránnál lehetséges.

Igazam van?

This entry has a rating of 2

Kommentáld!

Modern Family – Ez volt a 6. évad

 
Beküldte: Kanyecc 2015 June 29, 8:13-kor a(z) Modern Family témába.

Jézusom, már a hatodik évadon is túl van a Modern Family. És még ugyanennyit legalább bemerek neki húzni, mert stabilan uralja az ABC 18-49 évesek kategóriájának trónját. Igaz népszerűsége kezd megkopni, ugyanis 9%-nyit gyengül az 5. etap mutatóihoz viszonyítva. Ez elenyésző, hiszen alapvetően a tévécsatornák egy folyamatosan gyengülő tendenciát mutatnak, minél jobban kiélesedik a versengés a kábeles és stream csatornák között. Ugorjunk is a felemás évadra, ami eléggé megosztotta a rajongókat. Engem is!

Modern.Family.S06E20.Web-DL.Hun.XviD-Gege.avi_000198281

A Modern Family-ben az a jó, hogy ha behoznak egy évadkitöltő epizódot, azt is ugyanolyan élménnyel nézem, élvezem. Nincs egyszerűen rossz epizódja, maximum átlagosnak tekinthető, mert egyszer se éreztem azt, hogy „ezt most miért kellett” hangulat csapja volna fel a fejét nézése közben. Legnagyobb erejét a kitűnően bekalibrált karaktereknek köszönheti, amik a legátlagosabb szituációból is a legtöbbet tudják kihozni. (Sok szitkom elirigyelheti ezt a fajta írói leleményességet, ami jelen van.)

Ahogy haladunk évadról évadra, úgy fejlődnek a szereplők. Régebben az idősebb nemzedékért voltam oda, mostanra viszont a fiatalokért, akik feje felett elsuhant 6 esztendő legalább. Alex-et szabályosan imádom, mert a stréber mivolta mellett, amikor kirúg a hámból egy teljesen más oldalát tárja a nézők elé. Luke is hatalmasat fejlődött a kezdeti állapotához képest. Nyilván már Phil örültebbnél elvetemültebb ötleteiben kevésbé vesz részt, viszont ezt kompenzálja azzal, hogy saját szálon futtatja mindezt. Vagy legalábbis a mohókás énjét többször megvillogtatja egy-egy oda nem illő jelenetnél. (Pl.: emlékeztek arra a részre, amikor odaadja a telefonját Alex-Haley duónak, hogy szakítsanak a barátnőjével?!) És ott van Haley, aki a 4-5. évad körül kapott egy szerelmi szálat, ami egyre inkább kezd kibontakozni. (Innen pedig egy nagy seggbe rúgás az évad végi zárásáért. Nem volt szép húzás! :)

Modern.Family.S06E22.WEB-DL.x264.HUN-Teko.mkv_001083166

A fiatalok közül Lilly mellett se szabad szó nélkül elmenni, akire az 5. etaptól sokkal nagyobb fókuszba kerül. Mindezt próbálták erősíteni a 6. évadnál is, de érzésemre: nem sikerült. Több teret adtam volna neki. Az írók számtalanszor bebizonyították, hogy egy részbe három család minden tagjára könnyedén tudnak sztorit írni. Nagyjából ugyanolyan arányban oszlik meg mindenki szereplése, őt mégis inkább csak visszatérő-vendégként tartanám számon. Nyilván kora miatt, suliznia kell – vagy valami hasonló, ettől még felróható a hiánya, hiszen számtalanszor beoltja két nevelőszülejét érzéktelen megnyilvánulásaival (amik a néző számára abszolút viccesek).

Tetszik az is, hogy Phil maradt Phil. Nem kell változtatni rajta, mert így tökéletes. Nagy ötleteivel tele az évad. Legyen az az évadvégi robot-iPad epizód, vagy amikor Claire-rel utaznak haza és a repülőgépen egy masszőrnő-bűvész páros közé kap helyet. Szakadok. A legszebb az egészben, hogy fárasztó humoraival vívta ki az emberek odaadását. Jay se sokat változott, max. öregedett pár évet, de hasonlóan „ne nyúljunk hozzá” tábort erősíti. ClaireMitchell–Cam trió pedig a megosztó „tábort” erősíti. Ők hárman azok, akik valamilyen szinten átlagosultak. Utóbbi kettőnél már tavaly sejtettem, hogy ez lesz, hiszen az esküvői előkészületet brutálisan nehéz überelni. Nem is jött most össze az íróknak, helyette behoztak egy kamu elmélkedésnek tűnő „vegyük meg az emeleti lakást?” szálat. Claire pedig csak sodródott az árral. Egyetlen emlékezetes jelenete se volt az etapban, ami fájópont.

Modern.Family.S06E23.WEB-DL.x264.HUN-Teko.mkv_000821405

A jó hír, hogy vendég- és visszatérő szereplő ágon is ráerősítettek. Ugye Andy-vel ostromolják Haley-t. A csávó kiköpött Phil, csak fiatal kiadásban. Állandóan jön a mosolyogtató bájos hülyeségeivel, ami a legzártabb szívet is nyitásra készteti. Kettőjükre egy komplett szerelmi szálat írtak az írók, amit az előző évadokban kezdtek felvezetni, most pedig… nos, tippem sincs merre járunk, mert ha a tempót veszem alapul, akkor majd valamikor a 7. évad végénél eljuthatunk oda, hogy elcsattan valami csók féle, vagy lesz randi, vagy a fene se tudja. Persze ahhoz kell kellő méretű optimizmus is, mivel ha nincs ez jelen, akkor legalább a 8-9. szezonra tippelem a fentieket. Csak nem ennyire szívtelen az íróbanda?

Phil-ék szomszédságába költözött Ronnie–Martini duót is csak imádni lehet. Ők testesítik meg a külvárosi élet züllöttségét. Lazák, olyannyira, hogy még ha vendéglőbe mennek, képesek egy pár dolláros bort is magukkal vinni, hogy azt a pincérrel kibontassák és megigyák egy vacsora mellett. Hatalmas. Az írók rejtett fegyverei, mert ha kifogynának az ötletekből, akkor harcszíntérre küldik. őket. Cam-ék meleg barátaiból viszont már néha túl sokat mutatnak. Nincs bajon velük, de inkább kínosak, mint sem viccesek.

Akadtak zseniálisan eltalált részek. Egyet emelnék ki mindössze, azt a bizonyos Apple-ös részt, amikor Claire a reptéren ragad és az egész epizódot egy almás laptoppal veszik fel, közbe mindent facetime-on keresztül (?) nyomatnak. Zseniális. Kb. itt jön elő az, hogy az operatőrökre lassan nem is lesz igény, ha ilyen mértékben fejlődik a technika. Viszonylag alacsony költségvetésű részt dobtak össze – hiszen gondolom, volt valamiféle háttértámogatás a multi jóvoltából.

Modern.Family.S06E24.WEB-DL.x264.HUN-Teko.mkv_000471805

Nos, nem szaporítanám a szót, mivel ha még egy oldalnyit írnék, ugyan ide lyukadnék ki: A Modern Family továbbra is a network tévék egyik legjobb szitkomja. Humorból kellőmennyiségű kijárt neki. Nézettségileg rendben van. Egyetlen aggasztó tényező a színészek fizetésének mértéktelen növekedése lehet, amire láttunk már példát, illetve arra is, hogy valaki nem kapta meg, ezért távozott a főszereplők sorából. Remélem ilyenre nem kerül sor.

Az évadzáró végi cliffhangerre mérges vagyok, mert csak egy szimpla jó lett. Amolyan tipikus féle. Kicsit többet, vagy inkább egy szimpla zárást vártam volna – mondjuk, Alex ünneplős/búcsúztató partijáról pár snittet. Ez így… Nekem kevés és bosszantó volt. Talán utóbbi miatt húzom le.

This entry has a rating of 3.5

Kommentáld!

Strike Back – 4. évad (Shadow Warfare)

 
Beküldte: tess 2015 June 2, 19:56-kor a(z) Strike Back témába.

Kétségkívül napjaink egyik furcsa és meglepő mód megkerülhetetlen trendje lett a B-kategóriás sorozatgyártás. Persze első blikkre ebben semmi szokatlan. B-sorozatok mindig is léteztek, sőt egyes piacok beálltak az ilyesfajta igények kiszolgálására. Elég csak a kanadai sorozatgyártásra, az egyre inkább elburjánzó kábeles szekcióra, vagy a régmúlt idők syndicate korszakának műremekeire gondolni. Az utóbbi évek brutális minőségi forradalma, a badass karakterek körüli hisztérikus rajongás, valamint a ’80-as – ’90-es évekre oly jellemző zsigerien minimalista dramaturg napjaink showrunner-i kezében úgy fest egy egészen kivételes műfajt testesítettek meg. Egy műfajt, ami lüktet a tesztoszterontól, fuldoklik az olcsó hím soviniszta buddy-movie-s beszólásoktól, már-már bicska nyitogatóan szexista és öncélú, de a maga módján kendőzetlenül szórakoztató, no meg látványos. Utóbbi mondjuk annyira nem meglepő, ha tényleg minden pólusából párolog az a bizonyos emporio. Na, ennek az idealizált műfajnak az elmúlt szezonok alatt számos képviselője feltűnt a képernyőn, de a koronázatlan királya azóta is változatlan, ez pedig nem más, mint a Strike Back.

strike-back-s4-a

Az a Strike Back, ami a maga módján rendesen kimaxolta a műfaj specifikus elvárásokat a 3. évaddal. Így aztán a rendezőből hirtelen showrunner-é avanzsálódott Michael J. Bassett-nek és írói- pirotechnikai kompániájának rendesen fel kellett kötnie a gatyát. Elnézve az évadot, ezt maximálisan véghezvitték. Elvégre tessék mutatni még egy ongoing sorozatot, ahol az IRA, az arab terroristák, az orosz maffia és a kolumbiai kartellek vállvetve szórják két kézzel, az ép ésszel felfoghatatlan mennyiségű skulót a Section 20-s részlegre. Miközben a kelet-európai eyecandy közösség legjava mindent elkövet, csakhogy egy nyúlfarknyi softporno-ba oltott tündökléssel beégesse magát a nézők retinájába. És ez az, ami már annyira infantilis és szürreális, hogy lehetetlen nem gyermek őszinteséggel rajongani érte!

– I just saved your arse!
– We’re upside down, Michael!

Persze a csatornától kapott note-ok és az újfajta készítői szemlélet csak tovább javított az összképen. Egyfelől üdvözítő, amekkorát a sorozat humor faktora fejlődött. Ráadásul, mindezt zsigeri, már-már a karakterek jelleméből adódó őszinteséggel követték el, mindennemű kínos, avagy épp karakteridegen próbálkozás nélkül. Igaz, ehhez nagyban hozzájárult a színészek közti remek összhang. Bassett készítői kreditje meg, úgy ahogy volt remek húzásnak bizonyult. A fajsúlyosabb karakterizációt, az életszagú döntések visszavonhatatlanságát egy instant, egyenletesen dinamikusan pörgő 10 órás akció mozira húzta rá. Merthogy látványos akció betétekből, hatásvadász rombolásokból ezúttal sem volt hiány. Mi több, a 4. évadra azt hiszem sikerült eljutni a költségvetési sapka csúcsára.

strike-back-s4-b

Sajnálatomra, ami működött az önkényes látványpornó oltárán, az kínosan elhasalt az írói kollektíva szintjén. A script csak úgy fuldoklott a logikátlan lépésektől, a kilométeres red herring oltásoktól és a megkerülhetetlen buktatóktól. Zubin Varla karaktere ugyan némileg elrugaszkodott a tipikus arab terroristás klisés benyomásoktól, de emblematikus főgonoszként mégsem állta a sarat. Arról nem beszélve, hogy a végére szerintem már maga is belebonyolódott a szerepébe. Milauna Jackson ízig-vérig tökös újoncnak bizonyult, de valahogy nem ütötte meg az előirányzott szintet. Akárcsak Rhona Mitra hattyúdala, ami leginkább egy félresikerült Homeland paródiának bizonyult. Mondjuk a kötelezően előirányzott vérfrissítésnek volt némi pozitív hozadéka is, elég csak Robson Green rutinos debütjére, avagy Tereza Srbová emlékezetes eyecandy karakterére gondolni. Ráadásul a záró akkordra mindketten visszatérnek!

Hmm…ilyenkor van ám igazán bajban a kritikus. Egyfelől ez a cirka 10 óra maga volt az instant akció eposz és látvány pornó megtestesítője. Másfelől viszont bosszantóan sablonos, olcsó és hatásvadász, magyarán minden, ami ledegradálja a műfajt a popcorn mozik szintjére. Viszont mindezt olyan egyedi badass légkörben, kivételes karakterközi interakcióval és chemistry-vel, valamint valami zsigerből jövő macsó belső, még épp hogy képernyőképes agresszióval képesek palástolni, hogy lehetetlen nem minden percét élvezni. Mert, ahogy James Bond-tól megtudtuk, a világ nem elég, de azért néhanapján valaki igazán kiszolgálhatja a tesztoszterontól fűtött igényeinket.

This entry has a rating of 4

1 Hozzászólás

Modern Family – Kezdett a 6. évad

 
Beküldte: tess 2014 October 19, 14:54-kor a(z) Modern Family témába.

Már a 6. évadjába lépett a Modern Family. Az írók nehéz helyzetben vannak, mert az előzőt (minden tekintetben) elég nehéz lesz felülmúlni. Túl jó lett az átívelő szál. Ugye a történet középpontjában: Mitchell és Cameron házasság előtti időszaka volt. Az írók úgy érezték, hogy ezt a témát a folytatásban is feszegetni kell, amivel inkább rombolták a színvonalat, mint sem építették. A kezdéssel nem voltam megelégedve, de ettől még ugyanúgy szórakoztató lett az összkép, csak hát az átlagosabb 3. évadra emlékeztet. Sajnos!

136653_189

A minőségcsökkenést ráfoghatjuk a kreativitás hiányára. Elég hosszú átívelő szál ért véget az 5. etap lezárásával. Ennyi időn keresztül húzták Mitchell-ék nagynapját. Most időugrással átugorták a mézesheteket, ami talán megérdemelt volna egy duplázást. A Modern Family-ről érdemes tudni, hogy a két részre szánt történetek mindig nagyon jóra sikerülnek. Látszik is rajtuk, hogy jóval nagyobb költségvetéssel dolgoznak. Mernek jobb ötleteket bevállalni, viszont ilyen húzásra csak évadonként egyszer van lehetőség. Általában az utolsó részeket célozzák meg, vakáció címszavával.

A kezdésben zavart az is, hogy a gyerekek kevés szerepet kaptak. Nem írtak rájuk annyi jó poént, mint az előzőekben, ahol szabályosan bravurkodnak. Luke-ra, Alex-re és Haley-re gondolok most elsősorban, bár az viszont tetszett, hogy Lilly végre beszólogat a családtagjainak. Mitchell-ékhez nagyon illik ez a fajta gyermek. Kiegészíti a családi összképet. Visszakanyarodva, Ariel Winter-nél ugyanazt élem át az 5-6. szériánál, mint Emma Watson-nál a Harry Potter és az azkabani fogolynál, azaz akkorát nőt a csajszi, hogy már feltűnő. Elkezdett nőiesedni, és meglepően nagyok lettek a mellei. Na jó, erről szegény nem tehet, csak érdekes deja vu az életemben.

A Dunphy családból továbbra is a legerősebb Phil. Ráépítik a legtöbb vicces szituációt. Emlékezzünk csak az 6×03-as rész tartalmára, ahol kiderül, hogyan sikerült megfertőznie egy betegséggel az egész családját. Jay és Gloria duó mostanság olyan „aham” kategóriások. Igazából sokat nem tesznek hozzá a minőséghez. Ed O’Neil szállítja a tipikus karakterét. Ez áll jól neki, de náluk érzem legfőképpen a kreativitáshiányát.

tumblr_ncjbrjcHhD1qb2ergo4_500

Ízé, azt kell mondanom megint csak, hogy nem vagyok megelégedve a kezdéssel. Remélem, hogy ez csak időszakos, és a halloween közeledtével egyre csak nő a minőség. A napokban posztolt promóképek legalábbis jót ígértetnek.

Ha össze kellene foglalnom az első 3 rész történetét, akkor ezt írnám: 5×01 – A házasság nyűgje, 5×02 – Lilly és a közös fotó; 5×03 – Phil, a kórterjesztő vagy Alex mellei. Lényeg a lényeg, hogy ennyi csodálatos rész után is kitartok mellette. Lehet, hogy csökkent a színvonal, de maradok. Nem hiszem, hogy valaha is kaszálni fogom, mert annyira meghatározó komédiája lett az életemnek. A sok Emmy-díjával persze lehetne vitatkozni, de mondjon nekem valaki más hasonlóan jó családi (!) komédiát. A The Middle más tészta.

This entry has a rating of 3

1 Hozzászólás

Modern Family – 5. évad féltávon

 
Beküldte: Kanyecc 2014 April 20, 11:27-kor a(z) Modern Family témába.

Van egy-két olyan sorozat, amit fű alatt nézek. Ez annyit takar, hogy se a blogon, se a twitteren nem látjátok nyomát, pedig kellene. Most kivételt tettem a Modern Family-nél, amelynek az 5. évadja nagyot fejlődött a szemben. Meglepően jó kis szitkom lett. Igaz, már fogalmam sincs mi történt a 3-4. szériában, annyira régen volt, de kinőtte magát. Nem is akárhogyan. Meg is mernék kockáztatni egy eléggé merész kijelentést, viszont most úgy érzem, ennek helye van a kritikámban: a jelenkor legjobb családi komédiáját dobta össze az ABC.

Modern.Family.S05E12.Web-DL.Hun.XviD-Gege.avi_000807240

Még ilyen évadokat!” – teszem nézése közben a részek vége után, mert imádni való. Kezdjük ott, hogy a gyerekek végre serdülő kor felé cammognak. Egyre több jelenetet kapnak, és mint az egyre jobban kikörvonalazódik: az írók is sokkal nagyobb teret adnak nekik. Felnőnek a szemünk előtt, nincs mese. A legnagyobb változáson Luke (Nolan Gould) megy keresztül. Durva, hogy mennyire nem volt szimpatikus az elején, most pedig az egyik kedvenc. Fejlődésében helyet kap apjától való eltávolodása, hiszen régebben minden hülyeségre nyitott volt; mostanra pedig olyan dolgokat csinál, amik az átlag tinikre jellemzők. Mondok példát is: ha suliba viszi, akkor előbb kiszáll a kocsiból; vagy már csak hazugságokkal lehet elcsalni egy táncoktatásra.

A másik kedvenc karakterem Lily (Aubrey Anderson-Emmons), akinek simán adnék egy alakításért járó díjat, mert Mitchell és Cameron életében az egyensúlyt ő hozza el. Jókat mosolygok akkor, amikor a kislány kiakad apukái döntésképtelenségén. Rengeteg vicces jelenetet építenek erre, melyeknek középpontjába kerül. Kedvenc hozzákapcsolódó jelenetem, amikor az esküvőtervezésnél (remélem jól rémlik) kiakad szülein, felveszi a fejhallgatót és inkább zenét hallgat, csak hogy ne hallja őket. Parádés.

A történetet tekintve három szálat tudnék kiemelni. Mindegyik az adott családhoz kapcsolódik. Jay-ékről mivel nem esett még szó, így velük kezdenék. Bekerül a képbe egy új dada, a slusszpoént meghagynám mindenkinek. Csak annyit emelnék ki, hogy remek szereplőválasztás történt. Claire-éknél előtérbe került Alex stresszes érettségi előtti időszaka, valamint Luke serdülőkora, illetve Claire dolgozó élete, aki apjánál kapott állást. Mitchell-ék pedig a házasságukra koncentrálnak, mivel legalizálták a melegek házasságát. Valószínűleg az évadvégéig elhúzzák ezt a szálat.

hdtv-modern.family.s05e10.web-dl.x264.hun.eng.mkv_000339680

Itt tartunk most. Kicsit deja vu érzés kapott el, mert a gyerekek felnövése és színészi fejlődése a Harry Potter-filmsorozatra emlékeztet. Ott tűnt fel elsőként az ilyen, amikor az „azkabani fogolynál” Hermionét alakító Emma Watson nőtt egy nagyobbat és karaktere még szimpatikusabb lett. Az 4. mozifilmnél pedig már mindenkinél a „veteránság” jelei mutatkoznak. Nem véletlenül emlegették akkoriban a kritikusok azt, hogy ezt már talán nem is annyira a gyerekeknek szánják, inkább tinédzsereknek. Szerencsére itt a korosztály mindenki felé nyit. A sokszínű családi felállás adja azt a szépségét, amitől a jelenkor legjobb komédiájának becézgetem.

Még ilyen évadokat! Csak ennyit tudnék hozzátenni. Szívesen nézem bármikor. A kikapcsolódást 100%-ban szállítani tudja. Ennyire szitkomot akkor élveztem, amikor éppen darálóban pótoltam a That ’70s Show-t. A maximális pontszám cseppet se túlzás szerintem. Lehet, hogy vannak kilengései, viszont minden epizódban eléri egyszer legalább a tetőpontot, amire azt kell mondanom, régen láttam ennyire jó komédiát.

This entry has a rating of 5

Kommentáld!

Justified – 4. évad

 
Beküldte: tess 2013 December 28, 18:51-kor a(z) Justified témába.

Graham Yost magabiztos menetelése a Justified kapcsán évről évre töretlen, akárcsak a kisvárosi környezetbe oltott modern western népszerűsége. Éppen ezért kissé értetlenült álltam Yost bejelentése előtt, miszerint a 4. évad szemben az előzőekkel nem kap dedikált főgonoszt és az átívelő főszál fogálmát is sokkal rugalmasabban kezelik. Tehát a készítők megbontották a már jól bejáratott status quo-t, ami nem semmi merészség a részükről. Igaz, a 3. évad zsenialitását nehéz is lett volna tovább fokozni abban a formátumban.

Éppen a kieszközölt változtatások miatt az évad roppant döcögősen indult. Itt most ne a minőségi mutatókra tessék asszociálni, azok végig rendben voltak, sokkal inkább a koherenciára. Sok apró történi egységbe belekaptak (kígyó egyház, Raylan alternatív munkája, kakasviadal), amik aztán rendre egy 2-3 részes story arc keretében be is végezték a dolgukat. Ha látszólag másra nem is voltak hivatottak, de legalább tovább színesítették az amúgy is kiemelkedő szereplőgárdát. Úgy félidőre aztán alaposan felpörögtek a történések és a Drew Thompson utáni hajtóvadászat képében egy viszonylagos főszállal is gazdagodtunk. Ráadásul a történések akaratlanul is kitágították a sorozat világát, bár ez igaz a többi szálra is. Nagyobb szerephez jutott végre a Detroit-i maffia, képernyőre kerültek a Harlani hatalmasságok, bepillantást nyerhettünk a korrupt rendőrség, a prostitúció és a radikális egyházi nézetek világába, de emellett a kisstílű bűnözők sem maradoztak el. Ha úgy vesszük az írók megint csak korrekt mód tömörítették a történéseket. Az pedig kiváltképp örvendetes húzásnak bizonyult, hogy az évad kettesszámú főszálát az erkölcsileg feslett Ellen May karakterére alapozzák. Az az erkölcsi dilemma már önmagában megérne egy misét, de a Thomson féle hajtó vadászat mégis csak komplexebbnek bizonyult.

Bár maradéktalanul nem tudtam elégedett lenni vele így sem. A szokatlanul hosszúra nyúlt zárás (2-3 rész, ki hogy értelmezi) és a dedikált főgonosz hiánya (azért volt itt utalás persze Arlo-ra és Nicky Augustine-ra rendesen) szemlátomást éreztette a hatását. Továbbá a mellékszereplők többségét is meglepően öncélúan sikerült csak képernyőn tartani. Tipikusan a legnagyobb szarzuhatag közepette bukkant csak fel Limehouse és Winona példának okáért. Persze az élményszámba menő dialógusok és a meghökkentő fordulatok sok mindenért kárpótolni tudtak. A sziporkázó egysorosokból vagy a drámai felhangtól átitatott monológokon pedig még mindig érezni lehetett Elmore Leonard írói hagyatékát. Hogy a megható és egyben elgondolkodtató záró képsorokat már ne is említsem.

Karakterizáció terén megint csak éltetni tudom a készítőket, elvégre közel hibátlan mérleggel sikerült zárniuk az évadot. Ráadásul az egész évadot áthatotta a Boyd és Raylan közti erős párhuzam, ami Goggins és Olyphant játékán is érződött. Külön kiemelném a Boyd és Ava közti romantikus tragédiát, amiben végig zsigeri potenciál és feszültség faktor munkálkodott. Emellett Ava erkölcsi tipródása is emlékezetesre sikeredett Ellen May ügyében. Apropó Ellen May, Abby Miller ezzel most hatalmasat villantott a fanyalgók szemében. Nem gondoltam volna, hogy egy dilettáns prostit ilyen magasságokba lehet a végén emelni. Igaz a többi mellékszereplők terén már cseppet sem volt ennyire rózsás a helyzet, de azért akadt pár életképes próbálkozás (Johnny kuzin ármánykodása vagy Tim vendettája). A kiemelkedő megnyilvánulások így megint csak a vendégszereplőknek jutottak. Első körben Ron Eldard-ot kell megemlítenem, aki egyszeri hallgatag badass szerepkörből nem semmi karakterfejlődést mutatott fel Colton szerepében. Jim Beaver szintúgy korrekt magasságokba tornászta fel a renoméját Shelby seriffnek, igaz ehhez kellet Brent Sexton hathatós közreműködése is. Badass vonalon Raymond J. Barry hozta a kötelezőt, de Arlo távozásával mégsem erre, hanem sokkal inkább a frissében kibontakozó erkölcsi hagyatékára fogunk emlékezni. A főgonosz titulus, ha tetszik Mike O’Malley-nek köszönhetően öltött testet. Nicky Augustine szervesen illeszkedett az elődök rangos sorába, de az írói kollektíva mégis roppant kevés játékidőt biztosított a számára a legnagyobb sajnálatomra. És Patton Oswalt együgyű, de annál keményebb karakteréről se feledkezzünk meg.

Ezzel együtt egy korrekt évadot kaptunk, de semmiképp sem kiemelkedőt. A változtatások végül nem bizonyultak elvetélt húzásnak, de mégis megingatták a sorozat renoméját. Valahogy történetileg ez az évad nem ült annyira, mint az általam oly sokra tartott 3. etap. Persze a cél nem is annak a megdöntése volt Yost szerint sem, hanem sokkal inkább annak kiterjesztése. Az új irányvonal persze így is impozáns, de egy kissé feszesebb tempóval, komplexebb történetvezetéssel lehetett volna még hova fejlődni.

This entry has a rating of 4

Kommentáld!

The Vampire Diaries – Kezdett az 5. évad -írta Silas

 
Beküldte: vendegblogger 2013 October 9, 20:05-kor a(z) Pilot,The Vampire Diaries témába.

Hosszas várakozás után végre eljött a nap, a premier napja, melyet a rajongók piros betűs ünnepként jegyeznek fel naptáraikban. De vajon érdemes volt? Sokan elpártolhattak a sorozattól a gyengébb 4. évad miatt, bár a fő cselekményszállal nem volt gond. Visszatérve a kérdésre: igen, érdemes volt belenézni az 5. évad első epizódjába. Bővebben kifejteném, miért is.

(A tovább mögött folytatom szpoileresen, végén pedig egy bónusz kritikával, a The Originals kapcsán!)

Tovább…

This entry has a rating of 3.5

Kommentáld!

Strike Back – Kezdett a 4. évad

 
Beküldte: tess 2013 August 25, 10:45-kor a(z) Strike Back témába.

Érdekes egy sorozat ez a Strike Back. Napjaink egyik legjobb ongoing akció sorozata, de maradéktalanul sosem voltam elégedet vele. Mindig volt benne kiaknázatlan potenciál, öncélú feszültség generálás és persze sablonos írói munka. Persze kamaradrámát nem kell várni egy tesztoszterontól fűtött akció sorozattól, de a „mindig van hova fejlődni” elv hatványozottan igaz volt az eddigi évadokra.

Viszont a 4. évaddal (a Cinemax számozása szerint csak a 3.) megcsillant végre egy halovány reménysugár. A 3. évad történeti komplexitás terén több mint elégségesen szerepelt, talán csak a mély karakterizáció hiányzott belőle. Nos, úgy tűnik a showrunner váltással ez is orvosolódni látszik. Michael J. Bassett kreatív irányítása már a premier kapcsán éreztette a hatását, aminek csak örülni tudunk. Kezdjük mindjárt azzal, hogy a történéseket végre nemzetközi vizekre terelték az unalomig ismételt Afrikai és Közel-Keleti helyszínek után. A Kolumbiai dzsungel igazi felüdülésnek bizonyult, ami a látványban és az országra oly jellemző sztereotípiák kisarkításával még jobban kicsúcsosodott.

Ugyancsak remek húzás volt a kapcsolati háló felborítása. Dalton magányos renegát akciója kellő potenciállal bírt, ráadásul a történések súlya is maximálisan érezhető volt. No és persze Rhona Mitra is megvillanthatta a színészi tehetségét, végre Dalton karaktere nem egy kétdimenziós katona a képernyőn. Philip Whinchester és Sullivan Stapleton továbbra is zseniális a két léhűtő gyilkoló gép szerepében. A közös nyaralás maga volt a buddy humor melegágya, ami szerencsére a folytatásra is megmaradt. Akció jelenetek közt olyan remekbeszabott egysorosokat képesek elereszteni, hogy az instant mosoly garantált. Plusz nagy úgy fest, Scott karaktere ebben az évadban felvesz némi drámai töltetett is. Az előzőben ugye Stonebridge próbálkozott hasonlóval, de jelen állás szerint Stapleton 2 rész után sokkal könnyebben birkózik meg a feladattal.

A script ahogy már megszokhattuk eszelősen pörgős, csak úgy hemzseg a jól megkomponált és látványos akció betétektől. A feszültség faktor robbanásig túlhajtott, az alkalmi fülledtséget pedig pár öncélúnak titulált eyecandy jelenettel sikerül bebiztosítani. Természetesen a sorozat realitása továbbra is erősen megkérdőjelezhető, de mintha a történéseknek jobban érződne a súlya. Kiváltképp igaz ez a konspirációs szálon, de korai lenne még bárminemű következtetést levonni.

A premier sokkal inkább az új szereplőkre volt kihegyezve, akik többé-kevésbé remekül vették az első akadályokat. Robson Green karizmatikus brit alakítása uralta a képernyőt. Philip Locke személyében végre egy igazi nagyágyút kaptunk, akitől a csapat tagjai is hitelesen tarthatnak. Zubin Varla megint csak ígéretes a nem éppen hétköznapi badass szerepkörben. Leo Kamalija karakterének az összetettsége már a premier alatt érződött, amit a készítők még egyfajta folyamatos kétszínűséggel és bizonytalansággal is megtoldottak. Ehhez mérten Milauna Jackson meglehetősen haloványan duruzsolt a DEA összekötő tiszt szerepében. Az eyecandy kikacsintását a 2. részben meg konkrétan nem tudtam mire vélni. Lyne Renee visszahozása ebbe a szerepkörbe telitalálat volt, de sajnos az öröm nem tartott sokáig. Ellenben nagyon úgy fest a Moszad ügynöktávozása jelentősen kihat majd Scott lelki világára is.

2 rész után tehát nagyon úgy tűnik, a Strike Back végre kezdi megtalálni az egyensúlyt, vagy legalábbis igyekszik csiszolni a hangnemén. Az alapozás korrekt volt, mentes a túlkapásoktól és a nagyzási hóborttól, pedig a 3. évad világmegmentése után simán beleeshettek volna ebbe a kreatív gödörbe is. Én mindenesetre bizakodom, hogy ebben az évadban végre karakterekre is futja a játékidőből nem csak az esztelen robbantgatásokra és vérfürdőre.

This entry has a rating of 3.5

Kommentáld!

The Vampire Diaries – Ez volt a 4. évad – írta Silas

 
Beküldte: vendegblogger 2013 May 23, 12:12-kor a(z) The Vampire Diaries témába.

Plusz egy résszel megtoldva véget ért a Vámpírnaplók 4. évada, melyet keserű szájízzel fogadtam. Na nem az utolsó részt, mert azt az eddigi legeslegjobbnak tartom, inkább a komplett szezonját összességében.

(Spoilerekkel folytatódik a tovább mögött.)

Tovább…

Kommentáld!

The Originals – A backdoor pilot

 
Beküldte: tess 2013 May 3, 23:03-kor a(z) Pilot,The Originals,The Vampire Diaries témába.

A CW kínkeservesen próbál életet lehelni az egyre inkább megfáradni látszó The Vampire Diaries franchiseba, aminek első jele volt az év elején bejelentett spin-off sorozat lehetősége, ami aztán a 4. évad 20. részében öltött végérvényesen is testet. A 4. évad minősége finoman szólva is felemás az eddigi reviewk alapján, így nagy várakozások előzték meg a backdoor kikacsintást, ami többé-kevésbé hozta az elvárt szintet. Bár mondjuk egy kétes megítélésű évad végén ehhez nem kellett túlzottan sokat erőlködniük.

Julie Plec sorozata olyan amilyen, de a címből adódó eredetiséget minden fronton nélkülözi. Már önmagában az alapkoncepció is egy hatalmas deja vu, vagy ha jobban tetszik nyúlás, hisz ’99 őszén Angel is hasonló utat járt be a Buffy univerzumon belül. Magyarán a sorozat egyik kiemelkedő badass-nek titulált antihősét kiemelték a kontextusból és egy új városba helyezték, ahol néhanapján szembe kellett néznie sötét múltjának csökevényes következményeivel. Ha ehhez hozzávesszük a jelenlegi Twilight éra szexuális és párkapcsolati vonásait, akkor könnyedén kijelenthetjük, hogy a The Originals esetében sincs semmi új a nap alatt.

Ezt a tényt el kell fogadni, Plec egy trendi olvasztó tégelyt tett le az asztalra, ami a maga módján mégis egy kissé darkos, kellően komplex és ami a legfontosabb, ott lapul benne a zsigeri potenciál. Igaz utóbbit roppant nehéz megtalálni, ha a teen-soap érára jellemző kavarások bontakoznak ki a szemünk előtt, miközben a lényegi mondanivalót megint csak a testvéri kapcsolatokban rejlő lehetőségek kiaknázása jelenti. Pedig azt hinné az ember, hogy a Salvatore fiúk esetében már ellőtték az írók a létező összes puskaport, de mégsem! Ennek fényében a New Orleans-i kiruccanás meglehetősen döcögősen és ingerszegényen indul. Mintha egy elkényeztetett ficsúr önmagával dacoló szélmalomharcát kellett volna néznem, ami csak úgy lubickolt az ismert fordulatok. Aztán a kötelező zenés betét (Fall Out Boy-ra ment a férfi lelkizés) meglepően korrekt mód megágyazott a végső konklúziónak, ami a maga sallangos módján igen csak ígéretesnek bizonyult.

Igaz, ez korántsem a 3 soros synopsis érdeme, hanem sokkal inkább a karaktereké. Claus továbbra is egy veleéig önző, minimálisan narcisztikus alfahím, aki a maga módján faszagyerek szeretne lenni. Közhelyes tudom, de Joseph Morgan karaktere mégis simán elvitte a hátán a produkciót. Olyannyira, hogy a ripacs húzásai és a megpendített szerelmi szál felett is szemet tudtam hunyni. Ehhez mondjuk kellett egy Marcel, akivel meglepően jól működött a chemistry. A két karakter közhelyesen burkolt macska-egér hajsza a végére nyilvános faszmérícskérésbe csapott át, de még így is kellően feszült és fülledt légkört tudott teremteni. Charles Michael Davis ha nem is volt egy színészisten, de tippre megtalálta élete szerepét, kérdés ezt az írók a jövőben mennyire akarják kamatoztatni. Ugyanez igaz Elijah karakterére is, sőt eddig testvéri kapcsolatból adódó lehetőségek is kecsegtetőek. Daniel Gilles emellett némileg karizmatikusabb színész a társainál, így esetében is bizakodásra adhat okot a jövő.

Nem úgy az eyecandy szekciónál, ahol sajnos sem Phoebe Tonkin, sem Daniella Pineda, sem Claire Holt nem tudott maradandót alkotni színészileg. Formásak, trendiek, maximálisan beleillenek a sorozat légkörébe, de csak töltelékek szerepkörben tündököltek eddig.

Összességében nálam nem bizonyult világmegváltó húzásnak Julie Plec New Orleans-i kikacsintása, bár azt kétségkívül el kell ismernem, hogy akadt benne potenciál. Nagy valószínűséggel a CW is emiatt rendelte be a projektet sorozatnak még idő előtt, holott a nézettség erre nem igazán adott okot. A 2,24M-s nézettség csak 10%-kal volt jobb, mint az előző heti sorozatminimum, ami ekkora felhajtás mellett édeskevés. Persze a tényleges pilotig még sok minden változhat, bár abban nem igazán bízom, hogy Plec vezetésével ebből bárminemű eredetiség is kisülne.

This entry has a rating of 3

Kommentáld!
Következő oldal »

free web stats