South Park – Kezdett a 21. évad

 
Beküldte: Kanyecc 2017 October 13, 15:28-kor a(z) South Park témába.

Nehéz szavakba önteni a látottakat. A South Park szerepel a legkiváltságosabb helyen a sorozatlistámon, hiszen hiába hoz olykor gyengébb vagy éppen borzasztóbb részt, még sem tudom azt mondani, hogy menjen a süllyesztőbe. Az ok egyszerű: gyerekkorom egyik meghatározó műve, ami az évek során kapott (sok) hideget és (kevesebb) meleget, de 20 évad után, mondjatok egy olyan ötletet, ami stabilan tudta szállítani a minőségi sztorikat! Nincs olyan. Trend követésekkel, aktuális történések történetbe való fűzésével próbálkoznak a készítők a régi önmaguk megidézésével – bár az elmúlt 4-5 évadhoz képest most érzem azt újra, hogy ismét a megbicsaklott 11-12. etap szintjére csökkentek. [Azok a részek hagyták a legnagyobb negatívumot bennem.]

Az írók elmondása szerint ismételten epizodikusan felépített részekkel próbálnak megnyerni minket, azaz félre seperik az átívelő történetet. Örüljünk vagy bosszankodjunk? – A kérdés jogos, mivel pont azon nézők közé sorolnám magam, akik a végére megkedvelték a folytonlagos sztorizgatásokat, de azért titkon mindig felidéződik a 6-7. etap epizodikus bravúr időszaka, amit sose fognak újra elérni.

South.Park.S21E01.WEBRip.x264.Hun-Gege.mkv_000066270

278 rész után kreatívválságnak bárhol helye van, csak éppen a South Park-ban vetném meg a jelenlétét. Fura volt a mostani rész, amolyan nesze semmi, fogd meg jól. Három szálon zajlott a cselekmény, melyek részlegesen összekapcsolódtak. Az elsőben Cartman közeli kapcsolatát ismerhettük meg az Amazon által kiadott „Alexa” kütyü személyében. A másodikban Randy lép színre és egy lakásfelújító műsorral próbálja felfuttatni karrierjét, magán (/családi) vállalkozását. A harmadikban pedig ott vannak a – déli zászlóval – tűntető munkásemberek, akiknek a munkáját az új technológiák bevezetése elvette. A három szálat pedig az kapcsolja össze, hogy Randy lakásfelújító reality-jének forgatását a tűntetés zavarja, amit ezek az okoskütyük jelenléte, amit Cartman is használ, eredményezett.

A rész végére megkapjuk a happy end zárást, Catman is boldogan odamondja a frankót barátnőjének, amivel felszabadultabbá válik kedvenc kövér karakterünk. Randy bebizonyítja, hogy ért a lakásfelújításhoz, illetve meggyőzi a tűntetés vezetőjét is, hogy van ki út a kilátástalan jövőképből. Ezt leírva egyből megfogalmazódott egy újabb kérdés: Ez az a South Park, amit látni akarok 2017-ben? NEM! Határozottan kijelenthetem, hogy a mostani évadnyitó eléggé letért a régi ősvényről és titkon bízom, hogy ez a megbicsakvás csak időszakos, mert ennél jóval kidolgozottabb részekhez szoktam. Na, állunk meg ennél a kijelentésemnél!

South.Park.S21E01.WEBRip.x264.Hun-Gege.mkv_001232117

Nézzük a másik oldalról a történéseket. Noha kevesebb a humor, ami nevetésbe csap át a néző szempontjából, mégis azt kell írnom, hogy bőven akad társadalomkritika és aktuálpolitika, ami idősebb fejjel sokkal könnyebben kinyerhetünk, főleg ha nyomon követi a híradásokat. Talán a rész legnagyobb mondanivalója – és igazából ezt figurázzák is ki –, hogy egyes társadalmi csoportok vagyis a maradás hívei hallani sem akarnak az újító technológiákról, amikkel az élet egyszerűbb, boldogabb, ám olykor bizarrabb, mivel az szöges ellentétben áll nézeteikkel, avagy metaforikusán fogalmazva: életük alappilléreivel, amik évtizedek alatt formálódtak ki önmagukban. Ha ilyet sikerül kicserélni egy újra, akkor jön a megvilágosodás és az elfogadás, miszerint mégsem annyira rosszak ezek a dolgok, mint ahogy azt feltételezték az elején. (Ez történt, nem?)

Az apróságokban rejlik az érték. Ha szételemezzük a részt, akkor azért felfedezhetünk számtalan kiváló poént. Vegyünk néhányat számításba: ilyen volt az, amikor a bíróságon az egyik redneck a legyet a zászlóval próbálja elhajtani; vagy észleltétek, hogy Randy forradalmasító házalakítása nagyjából annyiból merült ki minden esetben, hogy egybenyitotta a konyhát és a nappalit? Fergeteges, ahogy a sok odamondás az Amazon dobozóknak. (Mi is játszottunk ilyen hülyeséget az egyik weboldalon, csak ott begépeltük a szöveget, nem pedig odamondtuk.) De tény és való, a Siri és a Bixby világában a mesterséges intelligenciából adódó asszisztenseknek van kerete a mindennapi életben. Végezetül, a HGTV-t hoznám fel, hiszen Amerikában ez az a csatorna, ahol a legnagyobb számban jelen van hasonszőrű házfelújító műsor.

South.Park.S21E01.WEBRip.x264.Hun-Gege.mkv_000204383

Nehéz eset a South Park, mert összetettebb, mint amennyire az elején gondolnánk. Ha a rész végéhez érünk, akkor egy oltári nagy csalódást húzunk be; ha viszont hagyjuk leülepedni a látottakat, és rálelünk a kifigurázások alapjaira, akkor azért elejthetünk egy-két elégedett fejbiccentést a készítők kreativitása előtt.

Természetesen nyitott vagyok a folytatásra, ennyivel ugyan nem szegik kedvemet. Csak ez az epizód most más – pont hogy nem az egyszerűbb, kézenfekvőbb – vonalon szolgáltatta az értéket

This entry has a rating of 1.5

Kommentáld!

South Park – Elstartolt a 20. évad

 
Beküldte: Kanyecc 2016 September 16, 15:42-kor a(z) South Park témába.

Talpra állt a South Park! – muszáj ilyen elégedett odamondással kezdenem a kritikám, mert ilyenkor mindig felidéződik a 10-12. évad körüli bukdácsolása a sorozatnak, amikor hoztak sztorikat, de fájószívvel tudtuk csak azokat élvezni. Reménykedtünk, hogy a Comedy Central nem kaszálja el, illetve, hogy egyszer csak átbillennek a ló túloldalára. Mindez megtörtént. Nem most, korábban, a 18. etap során, amikor az írók felhagytak a heti sztorizásokkal, és átváltottak átívelő történetekre, amik egybefogják az egész évadot, sőt továbbnyúlnak a következőekbe. Akkor indult meg egyfajta felvirágzás, aminek színpompáját biztosan élvezni fogjuk a 20. évadja során. Erről nem más, mint az évadnyitó rész árulkodik a legjobban, mert ugyanazt a naprakészséget hozták, amit az előzőekben. Fantasztikus, nincs más jelző rá.

south-park-s20e01-hdtv-x264-killerseztv-mkv_20160916_154149-032

Továbbra is a legnagyobb erejét a South Park-nak az aktuális tények körbegúnyolása adja. Látszik, hogy az írók nem hónapokkal, hanem mindössze napokkal előbb írják meg a történeteket, amikről szólni fog az adott epizód. Rendkívüli ez a teljesítmény, sőt, aki nem olvas világhírek, még az is kap információkat arról, hogy mire kéne odafigyelni. Ergo, olyan mintha egy fikázós híradót néznénk, csak sokkal viccesebb és barátiasabb kiadásban.

Ha össze kellene foglalnom, milyen témákat jártak körbe Trey Parker-ék, akkor az alábbiakat kellene megemlítenem. Volt az megmozdulása Colin Kaepernick-nek, a San Francisco 49ers amerikai focicsapatának egyik leghíresebb játékosának, hogy nem állt fel a himnusz lejátszása alatt, mindezt azzal indokolva, hogy nem akar képviselni egy olyan országot, ami elnyomja a fekete és színesbőrű kisebbségeket. Nos, foglalkoznak ezzel is egy eléggé egyedi megközelítésben! Előveszik az internetes trollkodást is, ahol a nőket nyomják el – mindezt Cartman nyakába akarják az iskola lányai varrni, ám az sincs kizárva, hogy más áll a háttérben. És végezetül, de nem utolsó sorban ott van az amerikai elnökválasztási kampány, ahol Gennyes Tus és Redvás Szendvics küzd azért, hogy megkaparintsa az ország irányítását. Mellékágon talán még Stan apját lehetne kiemelni, aki utóbbihoz köthető és emlékbogyókat kezd enni, hogy mélyre nyúló depressziójából kilábaljon, amit a jelenlegi elnökválasztási állás hat körül.

south-park-s20e01-hdtv-x264-killerseztv-mkv_20160916_154137-720

Próbáltam felületesen megfogalmazni a sztorit, hogy ne sokat ártsak a rész élményvilágának. Mint láthatjátok, rengeteg mindent sűrítettek bele a nyitórész 20 percébe, amit két nagyszerű dologgal tovább fűszereztek. Az egyik, hogy behozták a remake mastert, J.J. Abrams-et a történetbe, aki bármihez nyúl, az csak jó lehet – utalván pl.: a Star Wars-ra is, melynek felélesztése a legjobb döntése volt a Disney-nek. A második pedig az epizód végére elrejtett cliffhanger, amivel a South Park tényleg kilépett az átlagos animációk sorából. Egyáltalán nem szabad már hasonlítgatni se a Family Guy-jal, se a The Simpsons-szal.

Rengeteg jó pillanatkép ugrik be az elmúlt percekből. Ez az, amiért lehet imádni ezt a sorozatot. És lehet beszélni róla, mert oly sok nagyszerű aktuális tényt rejtettek el benne, hogy az már zseniális. Látszik, hogy az írók ráéreztek arra, mivel kell foglalkozni; illetve, amivel foglalkoznak, azt hogyan kell tálalni a rajongók és a nézők felé. Nyilván már egy ideje inkább az amerikai aktuálra fókuszálnak, nem pedig a világra, ettől függetlenül egy cseppnyi csalódottság érzetem sincs, mert összerakták úgy, mint ha egész nyáron erre készültek volna.

south-park-s20e01-hdtv-x264-killerseztv-mkv_20160916_154144-024

Ha ez valakinek nem lett volna elég, akkor pedig hagyjon fel a South Park nézésével, mert csak ilyen részekkel számolhat a jövőben, amit megint csak nem bánok. J.J. Abrams himnusz reformjára pedig felhívnám a figyelmet, mert annyira parádésan oldották meg, hogy az kész. Komolyan, ennyire egyszerűen és nagyszerűen kivitelezni valamit. Borult elmék fejében születhet csak ilyen ötlet. A South Park immáron a harmadik éve virágzik, és remélem még jó sokáig fog is!

Utószó: Egy valamit sajnálok mindössze, hogy Cartman ennyire puhapöccsé vált…

This entry has a rating of 4

Kommentáld!

South Park – Elstartolt a 19. évad

 
Beküldte: Kanyecc 2015 September 18, 6:28-kor a(z) South Park témába.

Őszi szezon kritikai lavináját nem egy újonccal, hanem egy visszatérő sorozattal szeretném megnyitni, hiszen a Comedy Central műsorán szerda este folytatódott a South Park a 19. évaddal. Basszus, leírni is durva, hogy már ennyi ideje köztünk van és szeretjük. A kábeles adó legidősebb veteránjaként tarthatjuk számon, ami az elmúlt időszakban kapott hideget és meleget, viszont részemről inkább csak utóbbit, mert a 18. évad első fele részről részre egyre jobb és jobb lett, ami miatt csak emelni tudom a kalapom az írógárda előtt.

image

Mielőtt belekezdenék a kezdés elemzésébe, egy tényt fontosnak vélnék megemlíteni. Ez nem más, mint az, hogy a sorozat két írója úgy döntött: mostantól 10 részes szezonokat szállítanak, melyeket egymást követő heti leosztásban tálalnak elénk. Ez abból a szempont rossz nekünk, hogy az epizódszámból lefaragtak. Abból viszont kellemes a csalódás, hogy nincs az évad felénél egy szükségszerű őszi/téli szünet, hanem egy húzásra lenyomják a torkunkon a komplett évadot várakozás mentesen.

Pont itt merült fel bennem, hogy mennyi szufla van még a sorozatban? 19 évadot lenyomni nem kis teljesítmény – még akkor sem, ha egy 20 perces rajzolt animációról beszélünk, ami a 10-12. etap tájt találta magát a mélypontján. Azóta a heti/havi aktualítást beépítették a részek sztorijába, ami sokat emelt a minőségen. Kellett ez a fajta húzás, mert így még közelebb érezheti a néző a South Parkot a hétköznapi életéhez.

(Másrészről, kacérkodjunk el a gondolattal, mi lesz akkor, ha már a Comedy Central nem szeretne számára otthont biztosítni? – Belegondolni is rossz, de nyilván eljön ez az idő is. Remélhetőleg más csatorna átveszi, de ami inkább valószínőbb az az online folytatás és/vagy egy stream oldal berendelése. Utóbbinak azért se örülnék, mert tömbösítve nem működne ennyire jól a sorozat. Nyilván darálva néznénk, de jobb ez a heti leosztás, ami a megújulását még inkább elő tudja segíteni. Nincs igazam? Nah, ezt a bekezdést nem is fírtatnám tovább…)

image

Nem kertelek: az van, hogy nekem nem igazán jött át az évadnyitó epizód mondanivalója. A sztori röviden és tömören arról szól, hogy South Park új igazgatót kap, miután a régit szexuális jellegű vádak miatt kirúgták. PK Igazgató a modernkort képviseli elvével, ami egy jobb világkép kialakításának segíti. Kyle célja, hogy leváltsák őt, mert felborítja városuk életét – a brutalításról nem is beszélve. Az epizód egyetlen pozitívuma a zárás, amit nem lőnék le direkt.

Sokszor bebizonyosodott, ha Cartman puhapöcs, akkor valamiért az értékelés nem nagyon akaródzik 3/5 fölé emelkedni. Most se fog. Nem túlzottan tudtam azonosulni a rész mondanivalójával. Összecsapotnak vélem, amolyan pótlék félének. Mint az írók ezt már egy ideje talonban tartották volna, hogy kellene egy ilyen ötletű szinopszis is, amivel egy hetet kibliccelhetnek.

Remélem ennél csak erősebb ötletekkel állnak elő. Az pedig külön öröm lenne, ha meglovagolnák a szerb vándorlást valamilyen formában, ami lassan már egész Európára kiterjed, szóval semmiképp se nevezhető olyan megmozdulásnak, amit csak szűk körökben értenének.

Kommentáld!

South Park – 18×07 – Grounded Vindaloop

 
Beküldte: Kanyecc 2015 April 8, 23:19-kor a(z) South Park témába.

Félelmetes magasságokban jár a South Park a 18. évadja. Zsinórban a harmadik olyan részt szállítják, amivel veszettül jó kedvet csináltak. Mindezt azzal érik el, hogy aktuális témákra fókuszálnak, azaz még tavaly, de fél év csúszással se érzem azt, hogy gyengék lennének, mert ennyire naprakészek a sztorik. Fura lesz a kritika végi pontszámra rápillantani, de nem tudok mit csinálni. Ez is egy újabb zseniális epizód volt, alig vétettek némi hibát, viszont az összbenyomás mindent felülír, mindent elfelejtet.

South.Park.S18E07.Web-DL.XviD.Hun-Gege.avi_000059517

A történet ismét a játékfüggőket célozza be, azon belül is azokat, akik a Samsung VR vagy Oculus  Rift felé nyitnának már nagyon. Butters lesz a kiszemelt áldozat, akit behúz a csőbe Cartman ki mást?! –, és egy virtuális sétára küldi el az iskolába utóbbi kütyüvel, csak éppen egy otthon összefabrikáltról van szó, aminek semmi valóság alapja, akarom írni virtuális alapja nincs, legalábbis az elején erre játszanak rá. Miként folytatódik a sztori, azt meghagynám, mert nagyon eltalálták a szálak bevonását.

Végre egy újabb teljes szereplős epizód, ami igazából féligazság. Istenigazából Butters kerül a középpontba, akit behozza Cartmant, majd később Kylet és a többieket. Nehéz eldönteni, honnan indult, miként folytatódik, és hogyan fog véget érni. Tisztára mintha az Inspection c. mozifilmet újfent felidéznék, és belekevernék a történésekbe. Már magunk se vagyunk tisztába azzal, hogy mit látunk, de bízunk a készítőknek a kreatív végjátékában. Ám azokkal is egyetértek, akik csak egy baromi jó paradoxon féleséggel szerették volna letudni a zárást, viszont így legalább teljesebb a rész végkimenetele.

– I’m back on my feet. Oh, oh, that’s cool. There’s a prostitute out here.
– Okay, Butters, let’s call it good, okay?
– I’m gonna beat her up and take her money!
– Wait. Hang on Butters.

South.Park.S18E07.Web-DL.XviD.Hun-Gege.avi_000424757

Nehéz spoilermentesnek lenni. Kedvcsinálónak szánom inkább a cikket, mint sem kritikának. Természetesen megint kapunk egy „vendégmunkást” (diszpécser!), akivel némileg ráerősítenek az Oculus történetére. Külön pacsi azért is, mert több népszerű filmet és számítógépes játékot emlegetnek benne, mint pl.: a Grand Theft Auto-t, a Total Recall-t vagy a The Matrix-ot. Nagyon jól keverik a kártyalapjait, amiből a végére egy b*szott jó részt hoznak ki.

Nincs mit hozzátennem. Szerint lefekvés mellé újra beteszem, mert ez tényleg félelmetesen jó lett. Az a baj, hogy most így visszaidézve az előző részt már nem is találnám 5/5-nak, hiába van némileg köze hozzám, de nyilván nem fogom levinni a pontszámát, mert akkor is beletrafáltak, ahogy most is. Nekem már csak annyi költői kérdésem lenne, hogy meddig tart ez a Kánaán, amit véghezvittek a 7 rész alatt az írók? De inkább az elmúlt 3 epizód során, hiszen ott léptek át tündöklőbe.

Tényleg, most töltsd le és nézd meg! Nincs más választás. Atomkirály!

This entry has a rating of 5

Kommentáld!

South Park – 18×06 – Freemium Isn’t Free

 
Beküldte: Kanyecc 2015 April 2, 12:28-kor a(z) South Park témába.

Free’mium’ -> „Not really”

A South Park 18. évadja eddig hibátlan. Nem tudnék mostanság egyetlen szériát se felhozni, ami az évadindulását követően ennyire erős, naprakész és összerakott részeket szállítana. Már a 18×05-nél éreztem, hogy szárnyalnak az írók, de az csak a bemelegítés volt a folytatásra. Alapozás, amivel behúztak a csőbe, hiszen az 5/5-re értékeltem, viszont most is simán kiosztok egy ilyen értékelést, mert baromira eltalálták. Olyannyira, hogy ez a rész szabályosan rólam, illetve azokról az emberekről szól, akik a freemium játék függőjévé váltak.

South.Park.S18E06.Web-DL.XviD.Hun-Gege.avi_000089589

A történet arról szólna, hogy Kanada csinál egy Terrance és Phillip játékot, aminek lényege: „építsd újra Kanadát a fungóduóval”. Ismerős lehet azoknak a helyzet, a felület, a játékmenet, akik játszanak a Family Guy vagy a The Simpsons játékkal. Miért? Mindjárt folytatom. Szóval a Kanada kiad egy freemium játékot, ami ingyenesen letölthető, de hogy tudják haladni, fejlődni a játékon belül valós pénzért kell venned kanadellát. (Tisztára, mint a Family Guy-nál, ahol aranykagylóért szerezhet prémium karaktereket vagy épületeket.) Kyle Stan be is szopódik a rendszerbe, a játék megszállott függője lesz, amit Randy próbál a lehető legjobb módon kezelni.

Na, nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a készítők egy totál naprakész témát hoztak el még tavaly, ami félévvel az amerikai premiert követően is teljesen megállja a helyét, és az átlagos usernek megadják a „fejbe vágást” az ilyen játékoknál, hogy eszméljenek már fel, nincs is kedved játszani, mégis belépsz és elherdálod a pénzed.

A rész azért tetszik nagyon, mert kb. olyan, mint ha nekem szánták volna. Nah, nem tartom magam játékfüggőnek, mármint vettem már dolgokat, de erre mindig úgy gondolok, hogy támogatom a fejlesztőket (mint amit Randy csinál a részben!), illetve szerencsére nem vagyok annyira szerencsétlen, hogy überbrutál összegeket fektessek egy játékba. A sorozat erejét abból meríti a 18. évadban, hogy megragadja a napi aktualitást, amikbe bármelyik átlag embere belefuthat. Ilyen ez a freemium app-os epizód is, vagy az előző, a drónos, ami megint csak nagy divatja volt a 2014-es esztendőnek. (Ha jól dereng a karácsony egyik slágerterméke.)

South.Park.S18E06.Web-DL.XviD.Hun-Gege.avi_000346888

Külön pacsi és pozitívum, hogy a készítők megint egy karakterre vetítettél a fókuszt. Kylet, Cartmant és a Kennyt alig szerepeltették, helyette Stan, Randy és Jimmy megkapta a főszereplését. Bárhogy is nézem, a South Park abból nyeri erejét mostanság, ha egy-egy főkaraktert kiragad a négyből, vagy éppen a mellékvonalból, és ráír egy napi aktualitást. Nagyon király.

Már csak 4 epizód van hátra az etapból. Annak, aki játszik olyan játékkal, ami ingyenes, de a játékon belüli pénzköltést támogatja az app, mindenképpen ajánlom a megnézését. És most nem csak a fentebb említett kettőről van szó, hiszen egy Asphalt 8 vagy Fifa vagy bármi mást is idesorolhattam volna. Félelmetes, mennyire rátapintanak a lényegére, feltárják azokat a titkokat, amiket az ilyen alkalmazások magukban rejtenek. (Szabályosan nyomattam a „neeeee….” részeket, amikor Kyle Stan fekszik az ágyban és jön az értesítés, az „aktíválás”, hogy rég léptél be, néz már vissza, mert vannak terveink veled!)

This entry has a rating of 5

2 Hozzászólás

South Park – 18×05 – The Magic Bush

 
Beküldte: Kanyecc 2015 March 25, 17:39-kor a(z) South Park témába.

Köztudott tény, hogy a South Park nálam csak szinkronos formában darálós! Na jó, olykor kivételt teszek, mint azt tettem az új széria indulásakor az első 3 részével, viszont azóta egyet se láttam. Nem is ezen a mellébeszéden a lényeg, hanem azon, hogy a hazai Comedy Central eljutott a 18×05-ös részig, ami igazolja azt: igenis végtelen potencia van a sorozatban! Már a 15. évad felé magára találtak az írók – hiszen a 10-11-12. szezonnál egy oltári nagy mellényúlást könyvelhettünk el –, azóta viszont egy egyenlegesen javuló tendencia mutatkozik a heti epizódokban. Most azonban olyat tettek le az asztalra, amit imádtam. Ennyire „aktuális” és „szemet odaszegező” részt nem mostanság láttam. Egyértelműen odaítélem neki az 5/5-öt.

– Hey, douche bag. Are you doing anything cool?
– Hey, Eric. I’m just looking at a video of bird eggs that I took.
– Oh, God damn it.

South.Park.S18E05.Web-DL.XviD.Hun-Gege.avi_000055055

Butters egyre több teret kapott, most is vele kezdődik a rész, illetve Cartman baszakodásával, hogy majd szétunja magát, míg meg nem tudja, hogy haverja apjának van egy drónja. Ez megindítja a lavinát és elszabadít egy piszkosul jó történetet. De tényleg azt. A slusszpoént, mármint azt, ami kirobbantja a drónok háborúját megtartom mindenkinek, viszont pár infót azért had meséljek pluszba, amivel talán elő tudom segíteni, hogy azon nyomban pótoljátok a hiányosságát.

Tipikusan olyan epizódot kaptunk, amikor mellőzni lehetett a négy főkarakterből simán hármat. Na jó, Kenny azért jelen volt, viszont sok vizet zavart. Emellett Trey Parker egyre inkább arra játszik, hogy a mellék- és visszatérő szereplőket mélyítse el a nézőkben. Butters akkor került először előképbe, mikor Kenny helyére kerestek új havert. Azóta pedig mondhatni az ötödik főszereplője lett a sorozatnak. Nem is bánom, mert abszolút lehet a félős, bármikor manipulálható „kispöcsre” építkezni.

South.Park.S18E05.Web-DL.XviD.Hun-Gege.avi_000135093

Az pedig külön pacsit érdemel, hogy Craig-éket is próbálják kiragadni az átlag közül, mégis csak rá és családjára épül a sztori. Másrészről, nem tudom kinek tűnt fel, de az írók a régi részekhez nyúlnak. Butters apjának átalakulása nálam azt a részt eleveníttette fel, amikor Randy vett magának az istenháta mögött egy videokazetta kölcsönzőt, viszont mindenki a Hulu-ról és a Netflix-ről szerzi be a betevőjét már.

Abszolút élveztem a 22 percét. Mondjuk a végét másképp zártam volna le. Kicsit keresztbe döfték az egészet azzal a dallal, de annyi baj legyen. (Mellesleg a 18×04-es epizód a flúgos futamra, valamint a taxisokat érintő GYP-s taxizásra orientálódott. Szintén imádtam.) A folytatásban is csak ilyen részeket. Lehet le kellene állnom a magyar szinkronnal és folytatni még ma eredetivel. De egyszerűen nem megy, annyira jó a magyar.

This entry has a rating of 5

Kommentáld!

South Park – 18×02 – Gluten Free Ebola

 
Beküldte: Kanyecc 2014 October 6, 22:50-kor a(z) South Park témába.

Berántott az évadnyitó része, így muszáj vált folytatnom. Kevesen tudják, de nálam a South Park azon sorozatok közé tartozik, amelyeket megpróbálok szinkronnal szinten tartani. Ergo, még ha le is maradok az amerikai premierhez képest, akkor is a magyar változatot választom, mert egyszerűen zseniálisak a magyar hangok, illetve a fordítás. Most kivételt tettem. Nagyon úgy fest, maradni fogok a későbbi részekre is, mert ez eddig abszolút meggyőző.

South.Park.S18E02.HDTV.x264-KILLERS.mp4_001029820

Az erős(ebb) nyitás után egy olyan részt kaptunk, ami visszacsatol a kezdésre. A srácok újra feltűnnek a suliba, ahol mindenki berágott rájuk, miután beszóltak, beintettek, sőt még gyújtogattak is. Mindenki neheztel rájuk, talán pontosan ezért is az epizód legjobb beszólása ez ni:

Why does everyone suddenly remember everything everybody says?

Ilyenre se sűrűn van precedens. Mármint arra, hogy egy random részre csatoljanak vissza. Teljesen meglepett, mert úgy alapjába véve bármikor be lehet kapcsolódni. A készítők próbálják megőrizni az aktualitását a sorozatnak, azért mindig olyan témákat feszegetnek, amin éppen az utcaembere rágódik. Igaz, arról nincs információm, hogy mi a helyzet a gluténmentes dolgokkal, viszont az tény, hogy egyre nagyobb feneket kerítenek neki – még ha jogosan is, bár erre mondaná azt öregapám: annak idején nem volt ennyi gyógyszer, mégis élek. Erről van itt szó, na meg a piramisról, amit csak máshogy kell nézni és ott a megoldás. [rész végével megértitek a célzást]

South.Park.S18E02.HDTV.x264-KILLERS.mp4_000606022

Lényeg a lényeg, hogy a South Park jó. Továbbra is szállítja azt a lekötést, amiért imádni lehet. A folytatást némileg ötletét vesztettnek tűnhet, de ettől függetlenül a poénokkal fel tudták tornász elfogadhatóra a színvonalat. Nem ezzel a résszel írtak történelmet az írók. Aláírom, talán kicsit túlpontoztam, viszont azzal a meglepetés faktorral tippre senki se számolt, hogy a kisváros népe nem felejtett.

This entry has a rating of 2.5

Kommentáld!

South Park – Kezdett a 18. évad

 
Beküldte: Kanyecc 2014 September 25, 22:52-kor a(z) South Park témába.

A South Park a megunhatatlan sorozatok közé tartozik. Az animációs részlegre nagyon nehéz nálam új tagnak betörnie. Legutóbb a Brickleberry-nek sikerült, amit meg is tartottam. A listán: az SP mellett még a Family Guy, az American Dad, a The Cleveland Show (mert annyira szar, hogy már tetszik) és az Archer kap helyet. Talán nincs is más futó (egyet leszámítva), értelmes sorozat jelenleg a tévében.

South.Park.S18E01.HDTV.x264-KILLERS.mp4_000292125

Ismét remek epizódot szállított a Comedy Central szókimondó produkciójának írógárdája, akik a Kickstarter-t vették górcső alá. Már többször meg kellett állapítanom, hogy az időzítés bajnokairól van szó. Az elmúlt 1 évben két neves(ebb) sorozat – Veronica Mars és a Blue Mountain State – is az online adománygyűjtéshez csatlakozott, mert másképpen álmaikat nem tudták volna elérni. A rajongók pedig tejeltek. Itt se lesz másképp, Cartman-ék az első percekben a legzseniálisabb cégnéven gondolkodnak, hogy miután lefoglalták, ne csináljanak semmit és ezáltal tömjék meg magukat, melynek végkifejlete: egy nagy parti lenne.

F*ck you. F*ck you! F*ck you out there!

A projekt jól is halad, megtalálják a nevet, ami a Washington Redskins. Igen ám, csak van egy ilyen football csapat, akik zokon veszik ezt, ezért megpróbálják jobb beállításra téríteni őket. – Ők se gondolták komolyan… A végeredmény pedig egy zseniális rész.

South.Park.S18E01.HDTV.x264-KILLERS.mp4_000686394

Annyi mindent idézett fel az epizód… nehéz összefoglalni. Egyrészt, amikor Cartman kiáll a színpadra és a népnek felvázolja a tényeket, hogy ők aztán semmit se fognak csinálni, de tejeljenek, valamiért az Apple-nek a Keynote-ja jutott az eszembe. Most meg ne kövezzetek, viszont ott se túlságosan hangzott el újdonság, mégis a nép őrjöngött, istenítette a már feltalált dolgokat. Másrészről, a Kickstarter kifigurázása egyértelműen a fentebb emlegetett projekteket veszi górcső alá, de ha még nem is így lenne, akkor azokat, amelyek hasonlóan csak a pénzgyűjtésről szólnak, nem pedig a megvalósításról. Harmadrészről, a sport is kapott némi utalást, bár mivel se NFL, se Redskins rajongó nem vagyok, így passzolnám a ráeső felét.

F*ck you. Those words mean a great deal with us.

Egyértelműen meggyőzött az évadnyitó. Ez berántott újra. Nem értek azokkal egyet, akik megfáradtnak tartják a sorozatot, mert 18 év után mindenhol feltűnik ez a fajta jellem, viszont míg ennyire ügyelnek az írók az aktualitásokra, addig egyáltalán nem húzhatjuk rá ezt a jelzőt. Ott kell lenni a folytatásnál is, mert hetiben olyan kikapcsolódást hoz, amit jópár országos komédia megirigyelhet. Maradok, hogy a francba ne maradnék.

This entry has a rating of 4

Kommentáld!

South Park – 12.02 – Britney’s New Look

 
Beküldte: Kanyecc 2008 March 21, 16:27-kor a(z) South Park témába.

southpark_12021.jpg
Premier:
2008/03/19
Írta: Trey Parker
Rendezte: Trey Parker

Britney Spears feltűnik South Park-ban. A hír igen csak felkapott lesz, mivel az egyik lesifotós 100.000 dollárt keresett egy olyan képpel, melyen a színésznő lepisil egy katicabogarat. Ennek hallatán megindult a roham a pikánsabb képekért, viszont koránt sem Britney mozgatja meg South Park lakosságát, hanem valami más esemény bekövetkezte…

Megjegyzés: Értékelésben: Nem vagyok hajlandó jobbat adni rá, mint az évadnyitóra, mert ez sem volt jó rész. A 12. évad nagy úgy tűnik, hogy a tízesre fog hasonlítani, ami szintén nagyon gyére sikeredett. Próbálkoznak valami napra kész ötlettel előhozakodni, de ez a Britney-s nagyon szarra lett. Összességében az Ómenes hangulat a végére jól jelent meg, de addig (…) fogtam a fejemet. Trey-ék előtt még nincs leborulás.

Britney Spears volt a rész mellékszála. A South Park-iak minden évben felfuttatnak, vagy már egy felfutott sztárt feláldoznak, amolyan Ómenesen, hogy az aktuális évi kukoricatermésük szép, dús és egészséges legyen. Nem szokványos módon kényszerítik őket a halálba, mivel a fényképezőgépük segítségével szívják ki belőlük az utolsó szuszt , mert a hírnévnek ára van. Csak ők – a sztárok – ezt még nem tudják.

Most már nagyon ajánlom, hogy kapja össze magát az író brigád, mert az eddig teljesítményük harmat gyenge.

This entry has a rating of 1

Kommentáld!

South Park – 12.01 – Tonsil Trouble

 
Beküldte: Kanyecc 2008 March 15, 22:27-kor a(z) South Park témába.

southpark_1201.jpg
Premier:
2008/03/12
Írta: Trey Parker
Rendezte: Trey Parker

Cartman megbetegszik. Az orvos hamar megállapítja, hogy a mandulája rakoncátlankodik. Egy rutin műtéttel el is távolítják, viszont a műtét során vérhiány lépet fel, amit felelőtlenségből egy AIDS-es vérével pótoltak. Mindenki szívén viseli a fiú sorsát csak Kyle nem, ezért a barát kicsit pengeélre viszi a mókát és megfertőzi, hogy aztán közösen vágjanak neki a lehetetlennek…

Megjegyzés: Én mint vérbeli South Park rajongó: nem igazán voltam megelégedve a nyitással. A résszel nem lenne gond, csak valahogy még sem az igazi. Sok helyen olvastam rá dicsérést, én még sem véltem annyira jónak, mint egyesek. Cartman élete egy szempillantás alatt megváltozik. Na és? Átérezheti milyen, amikor basztatja a másikat. Kissé túlzottnak éreztem a poénokat benne. Egyszer sem voltam úgy, hogy röhögni tudtam volna.

Cartman életét egy rutin műtét teljesen megváltoztatja. Kyle jókat röhög rajta, viszont „kinevet a végén” játékalapján megfertőzi. Nincs más teendő, meg kell találniuk az ellenszer. Ennél a résznél kezdtem érezni a régi idők erejét. Az AIDS ellenszere: 180.000 dollár intravénásan adagolva! :D Hát az Etiópok nem igazán ugráltak örömükben! Másrészről, az sem volt rossz, amikor szembesítettek bennünket a felállással: azaz ’80-’90-es évek az AIDS-é volt, most a rák évtizede van. Eléggé morbid, de hát ezért South Park.

A folytatástól többet várok. Kezdésnek nagyon gyatra volt. Remélem, nem csak én vélem így. Bocsi fanok, de ellent mondok.

This entry has a rating of 1

4 Hozzászólás
Következő oldal »

free web stats