Person of Interest – Kezdett az 5. (és egyben utolsó) évad

 
Beküldte: Kanyecc 2016 May 29, 0:44-kor a(z) Person of Interest témába.

Az elmúlt heteket arra használtam fel, hogy az elmaradt kedvenceket szintre hozzam. A Damien-t követően a Person of Interest vettem le a poros polcról, amit a 4. évad felénél – közel egy esztendeje –, nagyjából a 4×11-től daráltam le az évadkezdésig. Nyilván nem kezdenék bele a múlt kibeszélésébe, mert a jelen sokkal inkább foglalkoztat. Ezért már az elején szeretném leszögezni, nem várható azokról a részekről írás, maximum egy bekezdésnyi megemlékezés mindjárt.

A 4. etap egyértelműen Shawn eltűnésére építkezett, valamint a Szamaritánus felemelkedésére. Nem írok nagy hülyeséget és talán spoilert se le azzal, ha a gépek – azaz a MI-ok – háborújába cseppent a sorozat. Lehet izgulni, melyik éli túl a sose látott harcot. Az elmúlt 11 epizódban mindent beleadtak az írók, amivel próbáltak kicsit emlékeztetni arra, milyen is volt a produkció fénykorában: akkor, amikor Elias átvette a maffia rangjelzést és lepaktált „Az Öltönyös Úriemberékkel”. De szép idők voltak azok, ahhoz képest viszont sok változáson estünk túl. Érkezett egy újabb konkurencia Dominic személyében, illetve ne feledkezzünk el arról a húzásról se, amikor egy korábbi visszatérő szereplőt hoztak vissza flashback-be/halál közeli helyzetbe ágyazva. Noha sokat ingázott a sztori, mégis összességében – ez alatt a darálást értem – remekül összekapcsolódtak a szálak és a végére egy ütős cliffhangeres zárást raktak le az írók az asztalra, ami kérette a folytatását.

person.of.interest.501.hdtv-lol.mkv_20160529_004337.031

Most tartunk itt, azaz az 5. évadnál, ami utolsóként funkciónál. Noha az írók és a stúdió próbálja más csatornának értékesíteni az esetleges folytatást, jelenpillanatban ők a csonkaetapban – mert csak 13 részt kapunk – a szálak elvarrására fognak koncentrálódni, hogy méltón záruljon le, ha nincs más megoldás. Örülnék egy B-kimenetnek, de ne legyünk telhetetlenek, hiszen szép életpályát futott. Az elején cseppet se néztem volna ki hasonlót neki.

Főhőseinken látszódik az a fajta fáradság, ami a sorozatra is rátelepszik. Megérett a lezárásra. Bármilyen szomorúan is hangzik, hagyni kell elengedi, mert a minőség az idő múlásával csak esni fog. És esett az első két évadhoz képest. Nyilván sokszor magára talált, ettől függetlenül már régóta nem úgy tekintek rá, mint a kezdetekben, amikor a profi fegyverhasználatot és örültebbnél örültebb akciójeleneteket varázsolták elénk. Másfelől, ez a fajta fáradság jól is áll neki, hiszen ilyen aggályokkal teli epizódok után valahogy le kell nyomni a nézőkben is az „életkedvet”, nehogy már arra koncentráljon az agyunk, hogy úgy is megoldódik. Mindig megoldódik, csak az írók játszadoznak a szálakkal. Nyilván ez fog történni, de ettől még had stresszeljünk rá a fiktív sztorira. Totálisan felemásak az érzésem, viszont így van ez jól!

person.of.interest.501.hdtv-lol.mkv_20160529_004223.670

A Person of Interest szépsége abban rejlik, hogy nehéz rájönni a folytatásra. Nagyjából sejtjük: mi fog történni a következő részekben, azonban az addig vezető utat belátni nehézkes. Mint ha világítás nélkül vezetnénk egy ismeretlen autópályán és csak a Hold fényére tudnánk alapozni. Fura hasonlat tudom, remélem átadja mire akarok kilyukadni.

Az 5×01-ben több fura dolgot kiszúrtam. Nagyon okosan használták az Ember kontra Gép közötti viszonyt. Remélem az se nagy titok, hogy lesz flashback a kezdésben, amelyben Harold életébe nyerhetünk bepillantást 2006-ban. A gép folyamatosan szippantja magába az információkat, figyeli a tervezőjét és raktározza a memóriájába az adatmennyiségeket. Főhősünket ez zavarja is, hiszen olyan kérdéseket tesz fel, amikre még ő se számítana. Pontosan ez rettenti el. Mint pl.: „What is death?” és társai. A másik, amit inkább bakinak – vagy a fene se tudja – fognék fel, hogy rejtett Playstation 3 reklám üti fel fejét. A poént megtartanám a rész végére, inkább csak egy kérdést vetnék fel: miért nem 4. generáció akkor már; vagy valami noname egységet vesznek célba? No és az utolsó, amit fontosnak vélnék az, hogy a cím jelentése átértékelődött. Most főhőseink lesznek a Célszemélyek, nem pedig a gyanútlan városi emberek.

person.of.interest.501.hdtv-lol.mkv_20160529_004041.975

Az előző évadzáróból a cliffhangert nagyjából feloldották, bár azért a főbb kérdésekre nem kaptunk választ: Túlélte-e…?! Annak viszont örülök, hogy a kevésbé fontos szálakat hamar elvarrták, mint pl.: Fusco rabszállítós esetét. Kell az 5×02-es rész is ahhoz, hogy nagyobb rálátásunk legyen az eseményekre. Az epizód végén ismét bedobtak egy cliff-et, ami kéretteti a folytatást. Jól csinálják az írók. Még ha kicsit laposabbnak is éreztem az évadnyitást, pontosan ilyen témájú résszel lehetett csak elindítani az idényét a PoI-nek. Nincs mese, olykor a kétségbeesett igyekvésnek kell a figyelem középpontjába állnia, még ha ez jelentősen kevesebb izgalmat is eredményez. Ha ilyen szemszögből nézek az 5×01-re, akkor simán kijár neki a 4/5-ös pontszám.

Az íróknak amúgy még arra is volt lelkiereje, hogy a Rootnak adjanak egy mellékszálat, amiből falatokat csipegethetünk múltjából. Sok kis apróságra odafigyeltek. Nyilván az egyhangúnak tűnő menekvés felőrölhette a várt lelkesedésünket, de ezt nehéz lett volna másképp kivitelezni. Csak ismételni tudom magam. Ez így tökéletes. Nem is szaporítanám a szót, mert úgy ért véget a rész, hogy belekell még lefekvés előtt kezdenem a folytatásába.

12 rész alatt simán értelmes zárást pakolhatnak le a készítők. Cseppet se féltem a sorozatot és lelkiekben már el is temettem. Ez a jó hozzáállás, hiszen később max. kellemesen csalódom, bár továbbra is a befejezésnek tudnék örülni a legjobban. Nyers vagyok!

“Can you see me?”

This entry has a rating of 3

2 Hozzászólás

Person of Interest – Ez volt a (zseniális) 3. évad

 
Beküldte: Kanyecc 2014 September 8, 14:39-kor a(z) Person of Interest témába.

Ilyen történet mellett Jack Bauer is elbújhatna a piti terrorcselekményeivel.

Hol kezdjem?! 5 perce sincs, hogy magam mögött hagytam a Person of Inteterst utolsó leadott részeit, amiktől többször képzeletben eldobtam az agyam. Egyszerűen az, amit Jonathan Nolan kigondolt és elénk tálalt egy szóval megnevezve, sőt pontosítva: zseniális. Van mögöttes értéke, nem csak random epizódokkal dobálóznak, minden precízen összeáll, még ha heteket, hónapokat is kellett kivárniuk azoknak, akik az amerikai premierrel haladtak. Ismét örülök lustaságomnak, hiszen a darálással csökkentettem a „b*zmeg!”-olások számát, ami sűrűn elhagytam a szám révén, mert olyan minőség uralkodik továbbra is a sztoriban, ami egyáltalán nem jellemző az országos adókra, sőt még a kábeles kínálat is olykor elbújhat mögötte. Jelentem, a PoI az egyetlen reménysugár, ami kizárja a network-ön lévő egyhangú fejetlenséget, klisés történeteket – ennél a műfajnál!

Person.of.Interest.S03E23.HUN.HDTV.XviD-HNZ.avi_001508640

Már három éve hangoztatom azt, hogy a PoI a jelenlegi legjobb akciósorozat, ami az országos tévé kínálatában helyet kapott. Nincs mellébeszéd, az aki a 24: Live Another Day-t hozza fel ellenpéldaként, vagy más akciósorozatot nem látott, vagy beszűkült a látóköre, vagy csak magamögött hagyta a jelenkor legzseniálisabb művét. Tehát műfajilag verhetetlen, és most ne viccelődjünk már azzal, hogy de ott az NCIS, a Hawaii Five-0 és társai… Labdába se rúghatnak ellene, még ha a CBS ad is otthont neki.

Tudjátok, mi adja a fő zsenialítását? Két szempont, azaz van több is, de nálam, így most hirtelenjében ez a kettő került a legnagyobb fókuszba. Az egyik a történet. Annyira odafigyelnek a részletekre, hogy az valami hihetetlen. Olykor a random történetek se randomok, hanem szorosan összefüggnek az egyik főszállal. Valljuk be, el voltunk kényeztetve az évad közepéig, mert volt itt minden. HR, Szamaritánus, Éberség, stb. – Adtak elég témát, hogy rágódjunk. Sőt, a végére már kezdtem elveszteni a fonalat, annyira komplexé nőtte ki magát, de azért kezdték szépen sorjában leépíteni a főszálakat, mert a végére az Istenek háborújának kellett kibontakoznia. A másik a visszatérő-vendégszereplők vagy olykor különleges vendégszereplők, hiszen van ilyen is, olyan is. Gondoljunk csak az Irányítás védelmezőjére, vagy azokra a „zöldfülű” programozókra, akiket egy-egy heti ügy kapcsán ismertünk meg.

Person.of.Interest.S03E22.HUN.HDTV.XviD-HNZ.avi_000119440

A minőségre ismételten nem panaszkodhatok. Mindent megkaptunk, amire a szervezetünknek szüksége volt ahhoz, hogy egy újabb magasságba emelje a PoI-t. Sok helyen azt olvastam, hogy sajnálják John háttérbe szorítását, amit Shaw társul kapásával lehet összeazonosítani. Én nem. Igazából az arányokkal – szerintem – többségében mindig jól jártak el. Az hogy most egy ügyet éppen ki old meg, annyira nem befolyásoló, hiszen minden esetben a mögöttes érték van szem előtt, miszerint fog-e valami újat tudatni velünk az írógárda. Mindkét karakter zseniális. Akár együtt vannak, akár külön. Tetszett az a húzás is, hogy a Root-nak több teret adtak, Harold-tól pedig elvettek.

Ehhez kapcsolódóan had legyen egy kisebb kikacsintásom. Többször bebizonyították, hogy megállja más szereplőkkel is a helyét a történet. Én úgy vettem észre, hogy az írók direkt kísérletezhetnek, pontosan ezért volt akkora nagy szám a 2. évad felén túl az az epizód, amikor mástól jöttek a számok, illetve más oldotta meg az ügyeket. És persze most is bedobnak egy olyan epizódot, amikor se nem Shaw, se nem John még nincs Harold jobb és bal oldalán, viszont van más, aki hasonló minőségben oldja meg az ügyeket.

Person.of.Interest.S03E21.HUN.HDTV.XviD-HNZ.avi_002421961

A történetre tényleg egy szál panaszom sincs. A legrosszabb az egészben, hogy érzem mennyi évad van a Person of Interestben. Most várjuk a negyediket, de legalább 6. szériáig látom a jövőjét, ami folyamatosan felfelé ível. Főleg egy ilyen évadzáróval, amikor már csak a remény marad mindenkinél. Másrészről, sehogy se tudok elvonatkoztatni azon tény mellől, miszerint amit a tévében látunk az valójában egy zseniálisan kitalált ötlet, vagy a jelenkor lefilmezése, hiszen a megfigyelés, a lenyomozás, a lekövetés mind-mind jelen van a valóéletben is?! Mi van, ha Nolan kitalációján valahol a nagyvilágban a világ legbefolyásosabb emberei jókat mosolyognak, mert ez valós dolog, nem pedig kitaláció. Ezt se zárhatjuk ki.

Gondoltam arra, hogy írók pár spoileres sort a „tovább mögé” dugott felállással, de lemondtam róla. Aki abbahagyta a PoI-t, az megérdemli a tudatlanságot. Meg aztán spoilermenetesen is le lehet szögezni, hogy a 3. évad a második fölé emelkedett. Jól alkalmazzák a fejezetes történeteket. Olykor nyitnak egy újat, olykor lezárnak egy hosszan elnyújtott régit. Néha a részek nézése alatt úgy éreztem, hogy újra kellene az egészet néznem, mert elvesztettem a fonalat; de közben titkon bíztam abban, hogy a végére összeáll a kép és minden köd eloszlik. Így lett. És ez is arra utal, hogy Nolan írásmódját tanítani kell.

Person.of.Interest.S03E16.HUN.HDTV.XviD-HNZ.avi_001183920

Mind a karaktereken, mind a történeten olykor érződik egy válság. Ez azért pozitívum, mert egy olyan főellenséggel van jelen, amit elképzelni is nagyon nehéz, pláne úgy, hogy valójában megfoghatatlan. A végére egyet fűznék hozzá: a negyedik szériától egy reboot-ot várok, illetve az Istenek háborúját. Remélem a nézettsége emelkedik, mert még sokáig élvezni szeretném ezt a történetet, ami már-már a Lostra emlékeztet komplexitásában.

This entry has a rating of 5

1 Hozzászólás

Person of Interest – 12. epizódja a 3. évadnak

 
Beküldte: Kanyecc 2014 January 13, 1:33-kor a(z) Person of Interest témába.

Végre folytatódott a jelenlegi akciókirályt. Minden elképedek a Choice’s Awards-ök eredményein, amikor a PoI sehol sincs a legjobb akció kategóriában. Nincs szemük a jenkinek vagy csak nem látnak az orruktól? A sorozat immáron olyan magasságokban jár, ahonnan nagyot lehet zuhanni. Talán ettől az érzéstől véltem kicsit lomhá(bb)nak az epizód menetét. Az égadta világon nem volt sok probléma vele. Csak hát… az a fránya félelem, mégis el tudja rontani az ember kedvét a nézése közben, amit az részvégén lévő cliffhanger tesz a helyére. Oké, ismét egy korrekt – de már nem zseniális – folytatást tudhatok magam mögött.

Több kószagondolat tartott terrorba az Aletheria című epizód nézése közben. Ugye a Banshee-t hozom éppen szintre, ahol nagyszerű a képi világ, ezért árgus szemmel figyeltem, hátha valami minőségi fotótémán fenn akad a szemem, de nem. Most teljesen máson volt a hangsúly, itt háttérbe szorultak az ilyen szépségek, mint ahogy a zenei kíséret is – inkább a főszál került előtérbe, lényegében teljesen jogosan. Azért had elégedetlenkedjek, ennél nagyobb problémám sose legyen vele. A másik gondolat, hogy a PoI-nél a készítők mikor érik el a csúcspontot. Sorra döntik meg az egyéni rekordjaikat az írók, elhalmoznak minden földi jóval, de már annyira érik egy visszaesés, amire senki se lesz az adott pillanatban felkészülve. Sajnos muszáj még egyszer kitérnem erre, mert most éreztem először azt, hogy talán megtorpantak kicsit. Hozták a vártat, de nem sikerült a „felül licit”.

A többit a tovább mögött folytatom spoilerekkel!

 

Tovább…

This entry has a rating of 3.5

Kommentáld!

Person of Interest – 11 epizód a 3. évadból

 
Beküldte: Kanyecc 2014 January 4, 1:36-kor a(z) Person of Interest témába.

Merész kijelentéssel kezdek neki a Person of Interest 3×10-11-es részéhez kapcsolódó kritikámhoz írásomhoz: A sorozat messze túltesz a Lost-on.Régen jobb volt! (…) A Lost mindenidők legjobb high-concept sorozata! (…) Lesz valaha hasonlóan minőségi átívelő történettel rendelkező sorozat (ami még akcióvonással is rendelkezik)?” – és még folytathatnám azokat a kijelentéseket, költői kérdéseket, amik átfutnak egy egykori Lost-imádó fejében. Tudom, van nála jobb sorozat, de itt a hangsúly a network szócskán van, és magán azon az alműfajon, amit érint mindkettő, mert hiába van a csúcson még mindig a The Good Wife – amit sajnos (?) abbahagytam –, róla nem tudok nyilatkozni, ezért arról írok, amiről igen, és amit a PoI-nél látok, az a legjobb dolog a világon, amit egy országos adótól kaphatunk. Amikor már azt hinnénk, hogy elérte a csúcspontot, akkor rátesznek egy jókora szénlapáttal.

Én naiv, aki a 3×08-09 után legalább egy hetes feldolgozói szünetre elvonultam, mert olyan jelenettel ért véget az a dupla rész, hogy szabályosan agyfaszt kaptam, ma belefogtam a szintre hozásának, és milyen jól döntöttem, időzítettem. Előjárom annyit, hogy a 3×10-es epizód kvázi zárása előbbi említett kettőnek. A 3×11-es pedig egy nagyszerű őszi finálénak tudható be, ami azért nehézkesen indult be, de a gondosan összerakott puzzle darabkák a helyére került, mi pedig szabályosan fogtuk a fejünket, mert a naivitás visszaköszönt a karakterek arcán is.

Megmondom őszintén: tragikus forgatókönyvíró lennék, ezért se fogok sorozatkészítésbe – inkább csak okoskodásba. Erik Mountain hatalmasat álmodott a 3×02-es rész esetében. Behozott egy olyan átívelő szálat, amiről az elmúlt 2 évben szó se esett. Egy újat, egy egész újat. Én úgy voltam vele, hogy okés, ő tudja, hiszen láttuk azt az írók esetében, mennyit tudnak egyszerre mozgatni, mennyire eltalálják az összhangot, tudják mikor-hova kell nyúlni. Azért rákérdeznék, hogy hány évadra előre látják a történéseket, illetve mikor fogalmazódott meg az, amit a 3×02-ben elkezdtek és a 3×11-ben kiviteleztek. Mindez Erik érdeme, aki értelmet adott az egésznek.

Néha, amikor úgy vélem az ügyek csak vannak az éterbe, amolyan random módiba kapja a néző, akkor ér a legkellemesebb meglepetés. Mint oly sokszor mostanság, és nem azért került hype-olásra a Person of Interest, mert annyira közkedvelt lenne odakinn vagy idehaza, hanem mert megérdemli. Olyan részeken vagyok túl, ami átmozgatta a nézeteim. Az, amikor egy network ötlet (!) ennyire túlmutat a network jelzőn… az már elképesztő. Kicsit azt érzem, hogy a CBS jócskán be lett csapva annak idején, amikor berendelték a pilotból a sorozatot. Mint ha a készítők eléjük dobták volna azt, amit a vezetőség látni akarnának, majd idővel teljesen átformálták a sajátjukra és a végeredmény ott van, hogy ők diktálnak.

Most viszont a spoilerek mezejére viszem el az írásomat, szóval tényleg csak az olvasson tovább, akit nem érdekel a figyelmeztetés; vagy egy nagyszerű sorozat kinövése.

Tovább…

This entry has a rating of 4.5

Kommentáld!

Person of Interest – 9 rész a 3. évadból

 
Beküldte: Kanyecc 2013 December 20, 1:04-kor a(z) Person of Interest témába.

Van egyáltalán jobb krimisorozat a tévében a PoI-nél?
– idézet magam tweetjéből.

Nem sok – országoson futó – sorozat érte el ezt a szintet nálam, mint amit a Person of Interest. Zseniális az, amit az írók véghezvittek az elmúlt 9 rész alatt. A jelenkor legjobb krimije, ehhez kétség se férhet, ahogy ahhoz se, hogy Jack Bauernek kurvára fel kell kötnie a gatyáját, mert midseasonben a Fox-nak valami örült nagy ötlettel kell lenyomnia a konkurencia kínálatát, ami toronymagasra tette a mércét a 3×08-09-es epizódjánál. Ritka az a jelenség is, hogy folyton folyvást meg tudjon újulni egy ötlet. Neki összejött, nem is akárhogyan, nem is egyszer, hanem többször. A 2. évad felénél lement egy rész, ahol fordult a kocka, ott éreztem az első igazi mérföldkövet, amit ténylegesen is kimondatta a tutit velem, most pedig itt van ez a dupla rész, amitől köpni-nyelni se tudok.

Ne rohanjak ma’r ennyire előre, hiszen milyen messze vagyunk ettől a zárástól, amit elénk tártak pár héttel ezelőtt az írók. Baromi messze. Gondosan előkészítették a történetet. Hoztak remek visszatérő-vendégkaraktert egy újonc zöldfülű személyében, állandóvá tették Shaw karakterét, aki remek párost alkot az „Öltönyös úri emberünkkel”. Behoztak továbbá egy újabb átívelő történetet – mert me’r ne, és tulajdonképpen semmivel se tőrödnek, csak adják az a löketet, amit kell. Hihetetlen, mekkora kreatívság uralkodik. Mennyi érzést váltottak ki a 9 rész alatt! Elképesztő! Fenomenális! A CBS a szememben már nem csak egy krimit gyártató tévécsatorna, hanem egy olyan, ami odafigyel a minőségre is.

Nem volt egyetlen unalmas epizód se a 3. évadban. Ez mi már? Máshol meg elunjuk magunkat, legeltetik a nézőket a klisék mezején, míg itt kőkeményen zajlik a kibontakozás, míg el nem érünk a túlcsordulásig. Vészjós jelek akadtak bőven, de senki se képzeli el a network-re azt, amit az HBO végeztet (a Game of Thrones keretében)  a kábeles fronton, s amelyet az AMC is szívesen követ (a The Walking Dead esetében – ahol tudomásom szerint, megint csak nagyvérontás zajlott.)

Most biztosan mindenki azt várja, hogy írok pár sort az első 7 rész eseményéről. Nem! Nem fogok, mert képtelen vagyok. Hatása alatt vagyok a 3×08-09-nek. Nincs mese, ez úgy tarkón baszott, amire sehogy se lehet felkészülni – és azért káromkodok nyíltan (bocsi!), mert ki kell adnom magamból azt a feszültséget, azt az elképesztő sokkot, amire csak úgy – spoilerek nélkül – nem lehet felkészülni. Már pedig nagyon jól kerültem ezeket, meg is lett a gyümölcse, világgá kürtölném boldogságom.

Innentől viszont spoileres lesz, muszáj, tényleg!

Tovább…

This entry has a rating of 5

Kommentáld!

Person of Interest – Ez volt a zseniális 2. évad

 
Beküldte: Kanyecc 2013 June 4, 0:17-kor a(z) Person of Interest témába.

A legjobb dolga a CBS-nek a Person of Interest. Dobáljatok meg a kővel, hiszen a „zseniális” szót kivételes alkalmakkor ajánlatos használni, még se féltve írtam le. Aláírom, eléggé hullámzó 2. évadot hagytunk magunk mögött, de ha összességében nézzük, akkor igen is előrehaladott történetet láthattunk a 22 epizódja alatt, ami simán felülmúlta az 1. szériáját. Azzal se túlzom szerintem, ha az idény legjobb akciósorozatának járó elismerést kiosztom neki ismét. Tavaly is megszerezte – teljesen megérdemelten, és most se tudnám másnak adni, mert ez bizony betyár jóra sikerült.

Nem kapkodtak, ami különösen tetszett. Az előző etap cliffhangerét se az első részben oldották meg, hanem a másodikban. Zavart ez valakit? Különösen kiemelkedőt az évad második felében mutattak, amikor behoztak egy alternatív szálat (ezt ni!), s rádöbbentették a nézőközönséget, hogy olykor a történésekkel tudják meghozni az emberek kedvét, olykor viszont a zseniális castinggal, hiszen talán azzal se túlzok, ha a legjobb mellékszereplőknek járó díjat is neki osztom ki. Túlságosan elfogult lennék?! Lehet, viszont a PoI nagyon belopta magát a szívembe, mert ritka az olyan sorozat, ami az „átlagos, heti ügyekkel” se tud annyira untatni, mint pl.: egy CSI.

A 22 résznek a fele volt használható. Ezekben feltűnt egy-egy átívelő szál, ami meghozta az ember kedvét, de a többiről se feledkezzünk el, mert ilyenekkel találnak remek vendégszereplőket. Kaptunk is eleget, amit már csak spoilerezés kedvéért se sorolnék fel, de előző kritikáimban 2-3-ra felhívtam a figyelmeteket.

Megszámolni se merem, hány visszatérőt kell fejben tartani. Sőt, azt is bátran ki lehet jelenteni, hogy az átívelők szálakat egy kezemen nem tudom megszámolni. Ez nem probléma, hiszen van hova nyúlni. Lehet egyiket a másikkal fedni, és olyan dolgokat lehet kivitelezni, amitől letesszük a hajunkat. A legszebb a Person of Interest-ben, ami megkülönbözteti a Lost-tól, hogy hiába van számtalan kérdés a fejemben, egyáltalán nem is zavar. Ott van Elias, aki távolból irányít, de még se érződik gyengének. Ott a HR tevékenysége, ami megint csak egy elgondolkodtató jelenség. Ne feledkezzünk el a Root-ról se, illetve azokról, akik mindenáron meg akarják kaparintani a gépet.

A 2. évad utolsó részei hozták a várt hatást. Tony Camerino-ék bedobnak minket a mélyvízbe. Szinte az összes átívelő történet csomópontba érkezik, de hogy mivel és hogyan folytatódik, azt meg nem merném tippelni. A finálét nézve a Fringe-re ütés futott át az agyamon. Lehet kicsit túlzom, viszont vele azonosítom. Talán azért, mert ugyanazt a hatást váltja ki belőlem: olyan történetet szállít, amit öröm nézni, akcióban dús és eléggé színes. Harold-ot simán Dr. Walter Bishop-hoz (John Noble) hasonlítanám, akinek számtalan olyan ötlet fut át az agyán, ami nekünk meg se fordulna. Ettől válik ez a sorozat annyira nagyszerűvé, melynek hatására simán leírom a „zseniális” szót, amivel elismerésem szemléltetném.

Sok hozzáfűzni valóm nincs a fináléhoz. Nem azért, mert annyira „ízére” sikerült, inkább csak azért, mert jelenleg a hatása alatt vagyok. Egyszerűen újra kell nézni. Az örömhormonok termelődtek tonnaszámra nézése alatt. Mosolyogtam a különböző „poénos megoldásokon”, legyen az egy telefonhívás által jött utasítás vagy az, amikor egy fülke szolgáltatta a kellő információt ahhoz, hogy túléljék az adott helyzetet.

Az első széria se volt kutya, de a második simán hozta azt a színvonalat és Sarah Shahi szereplésével simán túl is haladott rajta. Jó folytatás elé nézünk. Tippemre a 3. évad még sötétebb és igazságtalanabb lesz, mint az előző kettő. Várom már azt, amikor Elias kiszabadul a börtönből és átvegye azt, ami őt megilleti. A HR szál is eléggé erősödik, újabb rejtélyes főnök tűnik fel a színen. Jó folytatás elé nézünk.

This entry has a rating of 4.5

Kommentáld!

Person of Interest – 16 epizód a 2. évadból

 
Beküldte: Kanyecc 2013 March 7, 22:15-kor a(z) Person of Interest témába.

Az évad negyedénél még sopánkodtam, mert a szikra kezdett kiégni, viszont a széria felére magára talált kedvenc akciósorozatom. Továbbra se bánom a rávesztegetett időt. Folyamatosan szállítják a jóféle „heti ügyeket”, aztán ha ez valakinek nem tetszik, az vessen magára. Engem hidegen hagy jelenpillanatban, mivel a 2×15-16-os epizódokkal, de leginkább utóbbival olyan magasra tette Amanda Segel Marks és Jonathan Nolan a szintet, hogy csak kapkodtam a levegőért. Végre olyan részek, amikre tényleg nem lehet rámondani az átlagos jelzőt. Pörögtek az események, hoztak újabb visszatérő szereplőket, mi pedig a fejünket fogtuk, mert egy olyan csavarral álltak elő, mint anno az 1×09-es Game of Thrones epizódnál (ugye jól rémlik?!).

Mielőtt belevetném magam a spoiler őrületbe had térjek ki az szezon második negyedének minőségére. Aláírom, hogy az elsőnél csak vakon tapogatóztak az írók. Maguk se éreztek rá az arányokra, ezért is van nekünk ennyi átívelő történet, amikkel a részek múlásával teljesen megbarátkoztam. Végtére kapcsolják egyiket a másikhoz, és amikor azt hinnénk, hogy leálltak velük behozzák a csavart, amit a szimpla nézők már soknak tartanak, viszont a rajongók egy kincsnek. Nem tagadom, rákattantam elég rendesen a nézésére. (Este új epizód, fuck yeah!)

Tartom magam az előzőekben írtakhoz. A PoI-t az emeli a fellegekbe, hogy nagyon jól válogatja a visszatérő szereplőket. Ken Leung-gel nemsokszor találkoztunk, mégis egy meghatározó karaktere a 2. szériának. Az egyik kedvencem, mert érti a dolgát, nincs beállítva olyannak, amit nehezen néznénk ki belőle. Ott van Boris McGiver (aka. Hersh), akiről simán lerí a bármit-elvégzek-kellő-inspirációért jellem. A tipikus nagyhatalomnak dolgozó bérgyilkos, akit még akkor se osztanak ki, ha netán rosszul végzi a dolgát. Vele áll kapcsolatban Jay O. Sanders (aka. Council különleges ügynök), az alfőnök. Még kettőt ki tudnék emelni, de azt inkább majd a tovább mögött.

A másik dolog, amire határozottan felfigyeltem, az az operatőröknél való folyamatos javuló tendencia. Olyan, mint ha végre mernének kísérletezni a kameraállásokkal. Néha olyan jó nézetekkel dolgoznak, hogy csak pörög a screenshot gombkombináció. Tisztára a Hunted-et juttatja az eszembe, ahol nemcsak remek színekkel, de kiváló állásokkal dolgoztak. Nos, van még hovafejlődni, de a folyamatos újításokkal abszolút megvesznek. És akkor még a zenére se tértem ki. Végre magára talált a 2. évad.

Most viszont folytatom spoilerekkel. 2×16-ig aki nem látta, az inkább ne olvassa tovább, mert ha kőkeményen nem is mélyülök el, de lelövök pár slusszpoént. Tovább…

This entry has a rating of 4

1 Hozzászólás

Person of Interest – 7 rész a 2. évadból

 
Beküldte: Kanyecc 2013 February 24, 0:05-kor a(z) Person of Interest témába.

Belekezdtem a tavalyi év legjobb újoncának szintre hozásába. A Person of Interest-re sokan panaszkodnak, hogy átment klisés akcióba. A heti ügyek unalmasak, illetve az átívelő szál(ak)ra nem fektetnek az írók kellő figyelmet. Hazudnék, ha velük értenék egyet, mert kimondottan tetszettek az elmúlt részeit – de alá kell írnom, hogy az előző széria tényleg jóval jobb epizódokat szállított. Ám ott se sikerült az elején talpra állni, ahogy itt se, szóval bizakodás jellegét fenntartva jöjjön az egyéni véleményem kifejtve.

Nem lehet elmenni amellett, hogy operálnak visszatérő szereplőkkel. A legnagyobb húzás a kutya behozatala volt. Jót röhögtünk, mikor a holland kutyust a badass John hazavitte és Harold védelmezésére használta. Különösen élveztem azokat a jeleneteket, amikor a zárkózott Finch titokban közeledett az állat felé. Parádés. A másik, szerintem jó döntés, az Ken Leung bevonása, akivel először az évadpremierben találkozhattunk, de koránt se utoljára. (Mellesleg a Zero Hour jövő heti epizódjának egyik vendége lesz.) Látszólag átlagos ember, mégis szeretném, ha kicsit több jutna neki, mert van a karakterében potencia.

Aláírom, hogy John-unk kiégett. Most is előttem az a jelenet, amikor a pilotban lazán aknavetővel (?) kilő egy kocsit (vagy valami nagy tűzerejű fegyverrel). Eltűnt az akció jelleg a 2. évadból. Inkább a közelharci jelenetekre mentek rá, ami az elején rendben volt, de mostanra kicsit lerágott csont lett. Vágyom az eszetlen lövöldözésre. Ezek mellett túlságosan megenyhült főhősünk szíve. Legdrasztikusabb tette a lábon lövés kispisztollyal. Elszállt a varázs, ami berántott hajnalán! Több akciót igénylek.

A másik problémás rész, hogy elsokasodtak az átívelő szálak. Ritkítani kellene, nem pedig újat behozni. Oké, Elias épp a hűvösön, viszont ettől még nem tétlen. A Root is készül valami nagydobásra. Kapunk egy – számomra – kevésbé értelmes, és lényeges HR átívelőt, s tulajdonképp ennyin állunk. Bocsánat, még hozzá csatolhatjuk a 2×07-es rész eseményeit. Akár ebből is lehet valami. Több szálon futtatnak több cselekményt, azonban túlságosan sok kérdés merült már fel, hogy ennyivel beérjem. Két részen belül a tettek mezejére kell lépniük valamelyiknél, mert különben szétcsapok az írók között.

Kicsit úgy érzem, hogy a főhősöknél is akad probléma. Mielőtt Carter és Fusco egymás unszimpatikus barátai voltak jobban működött a karakterek kémiája. Mióta nincs egymás elől rejtegetni valójuk, legalábbis lényegesen kevesebb, azóta valahogy ellustultak. Ez mindenkire jellemző. A néző belefárad a történetekbe, mivel úgy is tudja, hogy a legesélytelenebb helyzetben is jó útra vergődik a zárójelenet. Nincs semmi pofára esés, s ezáltal monotonná váltak. Olyanná, mint a gép, ami folyton dobálja a kódokat, ők pedig védelmeznek, mint egy robot.

Hogyan lehetne talpra állni, azt talán majd az írók megoldják maguk. Továbbra se tudom azt mondani a Fox sorozatára, hogy nem tetszik. Élvezettel nézem, de az a varázsa, ami anno nagyon berántott, az mostanra eltűnt. Remélem sikerült valahogy újra felszínre csalni. Eszem ágában sincs abbahagyni – kihangsúlyozom mégegyszer, viszont ezeket a nagy szüneteket pontosan ez az egyhelyben toporzékolás okozza. Végül pedig csak remélni tudom, hogy a későbbiekben többet utazunk a múltba, mert nagy löketet tud adni az egésznek.

A pontszámot pedig ne tessék félre értelmezni. Nem ennyire rossz, inkább csak átlagos, és ezért jár a levonás. Tessék megdolgozni azokért a pontokért.

This entry has a rating of 2

Kommentáld!

Person of Interest – Kezdett a 2. évad

 
Beküldte: tess 2012 October 24, 22:02-kor a(z) Person of Interest témába.

Az előző szezon egyik kiemelkedő dráma sorozatát a CBS szállította a Person of Interest személyében, ami gyorsan közönség kedvencé is avanzsálódott. Pedig az igazat megvallva csak egy nyomozós sorozat badass főhőssel és nyomokban látványos akció betétekkel. Ettől függetlenül Jonathan Nolan sorozata kimagasló eredménnyel zárta az 1. évadot, olyannyira, hogy az eddig lement 3 rész után sem tudott még mindig felnőni az önmaga támasztotta elvárásokhoz.

Igen, ahogy sejteni lehetett a cliffhanger feloldása cseppet sem ütött, merthogy nem is üthetett, elvégre valahogy ki kell húznia 22 részen át az évadnak. A megváltozott status quo eddig nem bizonyult jó húzásnak, végtére is a feltételezhetően ideiglenes sophomore slump miben léte is itt keresendő. Egyszerűen a megszokott összhang hiányzik a sorozatból, ami valljuk be az egyik fő mozgató rugó volt. A hangsúly a Reese és Finch közötti interakcióról áttevődött a rendőrpárosra, akik igen csak gyengén muzsikálnak eddig. Nagyon nem kellett volna összeereszteni őket még az előző évadban!

Az eddig lement 3 rész szemlátomást a kísérletezés jegyében zajlott, amit bevallom, nem tudok hova tenni. Reese magányos próbálkozásai esetlenek, Finch Stockholm-szindrómája meg egyenesen vicc. Természetesen menet közben újabb történeti egységek is kidolgozásra kerültek, igaz a formátum sokkal epizód centrikusabb, mint az előző évad második felében. Nincs mese, a sorozat veszített a lendületéből, ami az instant akciók számán is meglátszik. Persze a badass faktor maradt, de ennyi idő után azért többre szomjazik a néző. Ez pedig bizony a kezdeti sablonosság első jele, amire a koronát a Bear, a kutya tette fel. Ennyire öncélú húzást ritkán lát az ember!

Jelen állás szerint ott tartunk tehát, hogy az évad főgonosza Amy Acker lesz, aki eddig igen csak közepesen muzsikált. Root karaktere egyelőre koncepciótlan és felszínes, amire a 2. részben látott burkolt eredet történet is jó példa lehet. Ide bizony kőkemény építkezés kéne vagy legalábbis egy olyan karakteres alakítás, mint amit Enrico Colantoni követett el Elias-ként az előző évadban. Tényleg, mi van a maffiás szállal és az HR-ral? Ellenben üdvözítő volt újra látni Snow ügynököt, akinek a történetét igen korrekten összefűzték a CIA-vel és Kara-val, bár a tényleges konfrontáció eddig még váratott magára. Na és persze a háttérben ott van a politikai szál is, ami egyre jobban körvonalazódik, igaz sem a karakterek, sem a színészi alakítások nem nyűgöztek le.

Na de hova tovább? Az eredeti felállás kisebb változtatásokkal, de rendeződni látszik. A régi átívelések mellé bekerült pár új, potenciállal bőven megáldott vonulat is, szóval már csak a tempóval kellene mit kezdeni. Tippre a készítők újfent az előző évados recepthez nyúltak, vagyis egy középszernek tűnő fél évaddal megalapozzák a feszültség faktort, amit aztán fall finale környékén szépen szabadjára is engednek majd.

This entry has a rating of 3

Kommentáld!

Person of Interest – A zseniális 1. évadról

 
Beküldte: tess 2012 September 22, 20:52-kor a(z) Person of Interest témába.

Egyre inkább kezd az az érzésem lenni, mintha a CBS szép lassan kezdene kilépni a jól bevált random procedural mezsgyéjéből és végre megtalálja a saját hangját. A Person of Interest esetében legalábbis nagyon ez az új irányvonal érződik, igaz ezen nincs mit csodálkozni, ha egy J.J.Abrams – Bryan Burk – Jonathan Nolan mesterhármas mozgatja a szálakat. Az eredmény pedig magáért beszél, elvégre PoI az előző szezon egyik legerősebb újonc drámája lett, ami talán még a műfajt is képes lesz hosszútávon megreformálni.

A történet gerincét egy futurisztikus gép adja, amit 9/11 után a kormány kezdett el építeni, hogy még időben megfékezhessék a terroristákat. Azonban az országot érintő fenyegetéseken túl a rendszer felfigyel az egyszerű halandókat érintő fenyegetésekre is, igaz ezzel a kormány nem foglalkozni. Nem úgy egy titokzatos milliárdos és egy vezeklő ex-katona, akik csupán csak a TB-számok alapján próbálják meg a lehetetlent, segíteni azokon, akik a kormány figyelmén kívül esnek…

Mondanom se kell a sorozat egyedi produceri hármasa roppant korrekt atmoszférát teremtett meg már a szezon elején, ami jobbára finom neo-noir hangulatot és a burkolt képregényhős zsánerelemeket vegyítette. Ehhez az alaphoz jött a kiválóan tömörített script, ami nagyban a showrunner Jonathan Nolan érdeme. Igaz a részek felépítése szinte mindig ugyanaz, de a tartalmi és feszültségi kritériumok aránya olyan jól el van találva, hogy esélyünk sincs unatkozni. Ugyanez vonatkozik a nyomozásra és az akcióbetétekre is, így az egyértelmű műfaji besorolás is egy kissé nehézkes. Ráadásul a viszonylag realisztikus akcióbetétek jobbára fanyar, ám de mégis intelligens ugratásokkal párosulnak.

Az évad első fele számomra kissé epizód centrikusnak tűnt, ám az esetek érdekessége és a már említett remek aránymutatók szem előtt tartása miatt mégis csak élvezetesnek bizonyultak. Aztán a random heti ügyeken túl egyre erősödő átívelő szálakat fontak a történetbe, de még pont annyit, hogy ne essenek a szerializáltság csapdájába. Ebből és a múltbéli események okos adagolásából is kitűnik az okos, végtelenül kimért építkezés, ami az egész évadot jellemezte. Ettől függetlenül aztán az évad második felét mégis csak egyfajta minőségi változás jellemezte.

Míg a szezon első felében a John utáni hajsza jelentette az átívelő szálat, addigra ez a 2. félidőre igen csak megváltozott. Hirtelen egyre több szereplő került a képbe, elég csak az FBI, a CIA, az HR, a New York-i maffia vagy a felsőbb körök feltűnésére gondolnunk.  Ebből adódóan egyre több átívelő szálat hoztak be a készítők, amik közül gyakran egy részen belül akár kettő is futott. Természetesen sokat nyitva is hagytak a folytatást illetően, ami ráadásul a sorozat realitásán is sokat javított. Ellenben kissé fájó pont volt, hogy a szezon zárására mégsem ezekből csemegéztek, hanem hirtelenjében behoztak a képbe egy újabb ellenséget az isteni Amy Acker személyében.

A remekbeszabott scripten túl a sorozat másik nagy erénye a szereplőgárdában rejlik, azon túl is a két főszereplőben. Jim Caviezel több mint remek választás volt a főszerepre, borzasztóan hitelesen hozza a mindenre elszánt ex-katonát. Arról nem is beszélve, hogy a badass faktorja az utóbbi 5 év legjobbja, szóval még ezt az egyszemélyes hadsereg attitűdöt is simán el hisszük neki. Michael Emerson ugyancsak remek választásnak bizonyult a burkoltan misztikus sidekick szerepkörben. Hiába, a Lost óta ez a karakter a zsigereiben van a színésznek. Sőt, igazából ez a zsigeri dolog igaz a teljes szereplői kollektívára, elvégre a mellékszereplők is alaposan ki lettek dolgozva. Taraji P. Henson és Kevin Chapman szintén brillírozott a saját szerepében, csak sajnos a két erős főszereplő mellett nem tudtak annyira érvényesülni. Ettől függetlenül viszont az ő karakterükkel is sikerült érdemben foglalkoznia az írói stábnak, ami több mint dicséretes.

Ezek után aztán bátran kijelenthetjük, hogy a Person of Interest a tavalyi szezon egyik legjobb újonc drámája lett. A nézettség mellett a kritikai fogadtatása is kielégítő, így bizton állíthatom, hogy idővel a műfaj fontos tényezőjévé fog válni, amire valljuk be nagy szűkségünk lenne már most is.

This entry has a rating of 4.5

Kommentáld!
Következő oldal »

free web stats