Criminal Minds: Suspect Behavior – 3 rész után

 
Beküldte: Kanyecc 2011 April 22, 15:37-kor a(z) Criminal Minds: Suspect Behaviour témába.

Az évad legnagyobb csalódása lett részemről a Criminal Minds: Suspect Behavior. Sajnálom, hogy vakvágányra ment az újonc, mert az anyasorozattal teljes mértékben meg vagyok elégedve. Ha tudná szállítani azt a minőséget, akkor méltó lenne a spinoff jelzőre, de így jobban jár Mark Gordon és lelkes készítőgárdája, ha csendben elkaszáltatja, mivel ez nem működhet. Alapjáraton nem a nézettségére gondolok, hanem az unalmas, vontatott történetére, ami minden epizódban kivágta részemről a biztosítékot, nem is beszélve a pocsék alakításokról.

A CBS-nek jár a pacsi, mert ha ősszel helyezte volna képernyőre, akkor a bukási rátája mindenképpen egyértelműbb. Azt várta volna az ember, hogy másolják a Criminal Minds-ot, csak más környezettel, más szereplőkkel, viszont ez nem sikerült. Halovány reményét se látom annak, hogy valaha felnő az anyasorozat szintjére. Külön utakon járnak. Olyan a helyzet, mint amikor a tanítvány nem akarja megfogadni mestere tanácsát, mert el van a maga tudásától szállva – valami hasonlót érzek Suspect Behavior-nél.

Szeretem a krimiket. Egy-két évvel ezelőtt megszállottan daráltam a The Mentalist-ot, a CSI: New York-ot és a CM-et. Egyiket a másik váltotta. Semmi szünet. Semmi szitkom beavatkozás. Mostanra átlátom az esetek többségét. Mehetnék helyszínelni. Tegnap került lecsekkolásra az Endgame című kanadai produkció, ami jóval kevesebb költségvetéssel rendelkezik, révén hogy nem Amerikához kötődik, de sokkal jobbnak, élvezhetőbbnek vélem. Inkább nézem sakkvilágbajnokunk tevékenykedését, elmélkedéseit, mint a nyögve nyelős profilozókat.

A hibák között kell emlegetni az ügyeket. Nem azokat a „hű, de odavágósak”. Minden cold open tetszett (!), mert megteremtették a darkos hangulatot, azt, hogy egy újabb elmebeteg él az ember között, viszont a főcím után völgynek indul az egész. Elveszti a prioritását, elveszti a darkosságát. Úgy vagyunk vele, hogy megnézzük, de oly mindegy hány ember hal meg, majd csak lesz valami. Semmi akciódússága nincs. Semmi megfélemlítő érzet nem hatja át a ¾-ét. A másik negatívum a szereplőgárda és annak alakítása. Forest Whitaker annyira rossz választás volt erre a szerepre, mint összes berendelt Kelsey Grammer-ös sorozat. Főnöknek pocsék. Unott, bágyadt feje altatja a nézőt. Lehetetlen komolyan venni, tapasztalt vén rókának pedig még inkább. Janeane Garofalo a másik arc, akire a pszichopatákat megértő profilozót nem tudom ráképzelni. Kettőjük alakítása borzasztó, kiábrándító. Lerombolják mindazt, amit Thomas Gibson-ék felépítettek.

Azért akad egy pozitívum, amiért jár az a piros pont. Egymást követő két epizódban is nő volt a sorozatgyilkos. Wáó. Erre se számítottam volna, hogy ekkora odafigyelést kapnak a csajok, bár a női nézőket így se fogják tudni leültetni, mert ahhoz kicsit „beteg” a krimivonal. Nekem egyáltalán nem, szóval a fentebb írtak lehet, hogy másoknál másképp jelentkeznek.

Végeredményben a Suspect Behavior elkaszálásra került. Az 1×02-03-as részek 1/5-nél nem voltak erősebbek. Előbbinél kedvem lett volna megsuhintani a kaszát, de három epizódos alapszabály miatt folytattam. Nincs értelme nézni, teljesen lerombolja azt a képet, amit az anyasorozat felépített. Ilyen nagy ellentmondást egyetlen spinoff esetében se tapasztaltam. Ég és föld. Én lennék nagyon meglepve, ha mégis berendelnék a második etapját. Ha meg is történik, teljes szezonra való esélyt nem látok benn. Csupán csak az éltetheti, hogy egy napon van a kettő, méghozzá egymás után. Felesleges időt pazarolni rá – még egyszer mondom!

This entry has a rating of 1

1 Hozzászólás

Criminal Minds: Suspect Behaviour – Pilot

 
Beküldte: tess 2011 February 22, 16:42-kor a(z) Criminal Minds: Suspect Behaviour,Pilot témába.

Szó se a róla a Criminal Minds a CBS egyik legtökösebb sorozata, ami immáron már sorrendben a 6. évadát tapossa, így megkerülhetetlen kérdéssé vált egy esetleges spin-off sorozat létezése. Ennek a csúcspontja lett aztán az 5. évadban prezentált backdoor pilot, ami relatíve korrekten teljesített. Maradandó emléknek nem nevezném a durva 5. évados menetelésben, de azért Forest Whitaker neve miatt mégis nyomokban még leledzik valahol. Akárcsak a CBS upfronts lépése, amikor is a sorozatot a mid-season idényre száműzték, ami ugye egészen sok kérdést vetett fel. Sokak szerint a csatorna nem volt elégedett a késztermékkel, de az anyasorozat hírneve, meg persze egy Oscar-díjas színész mégis csak viheti valamire.

Hát jelentem nem! A Criminal Minds: Suspect Behaviour ugyanis olyan nevetséges gyermekcipőben flangál, hogy ha nem lenne a franchies nyújtotta hype, már tuti réges-rég elvérzett volna. Pedig aztán a showrunneri titulust az az Ed Berneo és Chris Mundy kapta, akik 5 éven át terelgették az anyasorozatot a siker felé, aminek a csúcsa ugye a már sokat emlegetett 5. évad volt.  Ezzel szemben itt sikerült hozni a millió plusz egy procedural krimi klisét, ami olyan felszínessé és kiszámíthatóvá avanzsálta a sorozatot, hogy tényleg csak nyögvenyelősen lehetett végig seggelni.

Kezdjük mindjárt a legfájóbb momentummal, hogy alapból tettek egy hatalmasat a „pilot effektusra” és bumm be alapon szállítottak nekünk egy 2. részes felállást. Semmi alapozás, semmi karakterprezentálás, vagyis aki nem látta az egy évvel korábbi backdoor-t az cseszhette. Persze nem olyan bonyolult a sorozat, hogy ez bárminemű fennakadást okozna, de a miheztartás végett mégis csak elengedhetetlen.

A másik nevetséges pont a karakterek totális lebutítása, ami olykor már a banalitás határát súrolta. Egyszerűen nem is értem, hogy egy akkor név, mint Whitaker mit keres egy ilyen roppant gyenge szerepben? Minden kritikai fórum lehozta, de mi is megtesszük, Whitaker csak a tehetségét pazarolja, holott van lételeme a tv-s szakmában, elég csak a The Shield-es kikacsintására gondolni. Ezzel szemben a többiek tökéletesen jellegtelenek és kiszámíthatóak. Ugyancsak fájó pont volt Penelope Garcia átvétele az anyasorozatból, akivel megint csak látványosan nem tudtak mit kezdeni. Nem volt sziporkázó hangulat és szédületes geek tempó, csak az elcsépelt számítógépes katyvasz, amire amúgy a történet is épült.

És ha már történet, akkor érdemes megemlíteni, hogy az itteni synopsis egy elit egységről szólna, akik az igazán durva ügyekre vannak szakosodva, éppen ezért sokkal kevésbé kötöttebbek, mint társaik. Közvetlenül az FBI helyi igazgatójának jelentenek és meglehetősen szabatos eszközökhöz is folyamodhatnak, ld a sittes a csapatban. Ettől függetlenül mégis beszarian kezelik az írók az alapkoncepciót, elvégre jó félórát várni kellett a hullákra. Végig olyan érzésem volt, mintha ódzkodnának a tabu témáktól és inkább, amolyan Without a Trace stílusú darkos tónust akarnának ránkerőltetni.

Ettől függetlenül persze a nézők szokás szerint kajálták az altató proceduralt, ami így 13M körüli össznézettséggel és 3,3-as demóval zárt, ami kifejezetten jó szám. A CBS eddig elégedett lehet, de várjuk csak ki a folytatást, elvégre a CM: SB semmivel sem több egy random egy rész – egy ügy felállással operáló procedural sorozatnál, amivel meg ugye lassan Dunát lehetne rekeszteni a csatornánál.

This entry has a rating of 1.5

Kommentáld!

free web stats