Dollhouse 2. évad – Posztapokaliptikus durvulás

 
Beküldte: RaulReal 2010 February 6, 13:25-kor a(z) Dollhouse témába.

Remek ötlettel nyitott annak idején Whedon mester legújabb sorozata, amely a magyar háztartásokban is követhető immár, hiszen az RTL hétről-hétre vetíti A felejtés ára címmel. Az alapkoncepció szerint a Föld különböző helyein úgy nevezett Babaházak találhatóak, amelyekben agyatlan zombikká teszik az életüket megunó szerencsétleneket, aztán különféle személyiségekkel feltöltve azok agyát a gazdagok játékszereivé varázsolják őket. Az első évadban számos ilyen küldetést láthattunk, Echo (Eliza Dushku) szemszögéből, mígnem aztán a második évadra öntudatra épült “bárány” el nem kezdte felszabadító munkálatait és a pszichopata Alphát elkerülve titokban áskálódni kezdett a főnökök ellen.

DHS2A

I know you’ve heard colorful rumors about what an ‘Active’ is. Robots, zombie slaves — they are, of course, quite the opposite. The ‘Active’ is the truest soul among us.

Komoly előrelépést mutatott ez az etap az elsőhöz képest, hiszen a különálló és egymáshoz – látszólag – egyáltalán nem kapcsolódó küldetések során számos ember személyiségét és életét ismerhettük meg Echo és a többi aktív által. Ezt azonban nem lehetett erőltetni a végtelenségig, így jött a képbe Sierra és Victor, akik közt végül románc alakult ki minden törlés ellenére is, valamint egyfajta főellenségként az elsőszámú feketebárány, azaz Alpha. Az első részekben nem mutatott túlzottan erős javulást minőségileg a Dollhouse, hiszen úgy tűnt, hogy a korábban megismert koncepciót folytatja Whedon, így pedig a Terminatort kellett siratnunk, amelyet az aktívok miatt törölt el a FOX.

A sors iróniája, hogy úgy tűnt, a sorozatot végül egy ex-gyilkológép mentheti meg, ő pedig nem más, mint a TSCC Cameronja, vagyis Summer Glau. Igaz, hogy kisebb, de annál jelentősebb szerepet alakított az Agymenőkben is feltűnt színésznő, azonban miután komolyan beágyazták a cselekménybe és egyfajta kapcsot hoztak létre közte és a zseninek mondott Topher közt, kulcsszerepe lett a történésekben. A múltbéli flashback-eket látva pedig mindez még inkább megerősödhetett bennünk. Az események az utolsó 8 epizódban soha nem látott sebességben pörögtek, mi pedig elégedetten dőlhettünk hátra a karosszékben, hiszen miután elkaszálták a szériát, úgy tűnik, hogy Whedon szabad kezet kapott, így a szériát is azokba a magasságokba tudta emelni, amit a korábbiakban elvárhattunk tőle.

DHS02B

A második évad háromnegyedében már összekapcsolódtak a történések, egy komoly összeesküvés nyomaira bukkanhattak hőseink, majd a Rossum elpusztítására indultak. Addig persze igen sok pálfordulás következett be, tekintve, hogy DeWitt végre dönteni tudott, melyik oldalt is választja, Ballard Echo kíséretében volt kész akár feláldozni magát a jó ügy érdekében, a visszatérő Prya és Tony is kész volt az önfeláldozásra. Szerencsére persze nem hullott el mindenki, mert ez még mindig nem a Hamlet televíziós feldolgozása, szerencsére. Olyan erősen emocionális és megdöbbentő epizódokat láthattunk az etap során, mint egy spanyol nő kiszabadítása, és Echo személyiségeinek komolyabb megismerése, valamint végre betekintést nyerhettünk a Raktár rejtélyeibe is.

Külön kritikát érdemelne az a rész, hiszen egy modern szuperszámítógép működésébe, és az ott lévő lelkek szenvedéseibe  kukkanthattunk bele és igencsak horrorisztikus momentumokat vonultatott fel a Raktár. Echo persze ott sem veszítette el a fejét, végül társait és önmagát mentve a kért titokkal a virtuális zsebében adhatott számadást rejtélyes főnökének. Ezután a frissen kialakuló csapat végre a rettegett és világmegdöntő végső küldetésére indulhatott, a finálé előtti utolsó felvonásban azonban tartogatott még meglepetéseket a Dollhouse. Húsz percenként loccsantották ki valakinek az agyát, így drámaibbá téve a megpróbáltatásokat. A csupán DVD-n megjelenő, első évadban látott 13. epizód tanulsága alapján persze feleslegesen erőlködtek végül.

DHS02C

Nem túl komoly spoiler ez, hiszen minden valószínűséggel az összes valamire való rajongó megnézte az Epitaph One alcímmel nyilvánosságra kerülő epizódot, amelyben a végső körülményeket vizslatva tekinthettünk bele a jövőbe és abba, hogy mi következik, ha hőseinknek nem sikerül megváltania a világot és közvetve a gépeknek köszönhetően ismét elbukunk. Kissé persze elgondolkoztató, hogy manapság minden sorozat az apokalipszisre helyezi a legfőbb hangsúlyt, ezzel megdöbbentve a nézőközönséget. Valószínűleg ez a jelenleg uralkodó negatív közhangulatnak köszönhető, mégis eljön majd az az idő, amikor megunjuk ezt a motívumot és változást követelünk majd.

Mindenesetre jól megvalósított, depresszív és dzsungelhez hasonló jövőképet tett le elénk Whedon és ki tudja, mennyire használják már ezt a technológiát, hiszen amiket például a filmekben megmutatnak, nagyjából tíz évvel ezelőtti technikák voltak, hiszen ki lenne olyan bolond, hogy hadi készültségének színvonalát pont a tévében tegye közzé? Végül szépen lezárt befejezést láthatunk, megtudjuk miért is lett Topher kattant, valamint a sorozat nagy részében földet túrkáló DeWitt látványa is megfizethetetlen. Kérdések maximum Alpha múltjával kapcsolatban vetődhetnek fel bennünk, ugyanis a végjátékban fény derül Caroline jelentőségére is. Mi, laikus nézők csupán abban reménykedhetünk, hogy a következményeket látva, a technikán dolgozó vagy azon ülő fejesek a végjátékot látva hamar a tűzre vágják ezeket a gépeket. Persze ez előtt a mondat előtt ott van egy nagy “ha”.

DHS02D

Az évadot összességében 8/10-re értékelem, a megváltozott hangnem, az epizódok egymásra való épülésére és a szépen kivitelezett befejezésre való tekintettel. A tüske persze a mai napig bennem van, hogy tulajdonképpen a Dollhouse miatt kapott kaszát a TSCC, és a sorozatok történelmének egyik legnagyobb cliffhangere soha nem fog megoldódni, a múlt sérelmeit félretéve azonban be kell látnunk, hogy amikor végre Whedon kezébe adták a gyeplőt, nem hazudtolta meg magát és a fanyalgók asztalára is könnyen fogyasztható sci-fit volt képes letenni, a végjátékot látva pedig azt is megkockáztatnám, hogy a sanyarúbb időkben elő lehet még venni a Dollhouse-t egy gyors darára, ezzel megemlékezve az önfeláldozó aktívokra és egy újabb lehetséges világvége koncepcióra.

This entry has a rating of 4

1 Hozzászólás

Dollhouse – Epitaph Two: Return, avagy a sorozatfinálé

 
Beküldte: Coyote 2010 January 30, 15:19-kor a(z) Dollhouse,kritika témába.

Na ez az, amitől Joss Whedon Joss Whedon!

Bár még mindig dühös vagyok, amiért vége. Az egyik kedvencem lett. Simán az újranézős – sőt, a boltban megvevős! – kategória, akár többször is. Bár kissé döcögősen indult a sorozat, de pár rész alatt sikerült összerakniuk. Természetesen a FOX elég aktívan beleszólt a munkába, ennek is köszönhető a sok lenge-öltözetes jelenet. Aki nézte, az tudja miről beszélek. Sokaknak nem tetszett, hogy Echo minden részben egyfajta rosszkislányt játszik. Persze Joss mester mindig igyekezett kijátszani ezt, és voltak briliáns ötletei és húzásai, amik nekem személy szerint nagyon tetszettek.

Remek poszt-apokaliptikus világkép, erős Resident Evil: Extinction beütéssel (romokban heverő városok, kamionos vándorlás, stb…) És amikor azt hiszed, hogy nem tud újat mutatni, akkor rájössz, hogy tévedésben élsz.
Az elejétől a végéig mozgalmas, akciódús lezáró részt kaptunk, mely tisztán követte az első évad csak DVD-n látható részét. Érdekes fordulatok, meglepő újítások.
Különösen tetszett Viktorék hordozható USB-hub szerű implant szerkezete. Egyszerű, de nagyszerű újítás. A pendrive nyaklánc rajta 5-6 különböző “csomaggal” pedig egyszerűen zseniális volt.

dollhouse213a

A rész emocionális is, rendesen meg volt töltve, sőt, azt mondanám inkább ez dominált. De nem a sírós-rívós csöpögős módon. Ami egy abszolút nagy pozitívum.
Megmutatta, hogy minden pusztítás mellett ugyanakkor létezhet a boldog család, a rosszban lehet látni a jót, és minden kilátástalanság ellenére viszonylag boldogan élni. Klisének hangzik, az is, de ugye ezt lehet olyan módon is tálalni, hogy ne menjen az ember agyára. Ezzel elég nagy kontrasztot tudott teremteni a befejezés 2 világa közt. És be kell vallanom, remekül sikerült ezt is tálalnia, ugyanúgy, ahogy a végén egybeolvasztotta a kettőt.

dollhouse213b

JW nem vacakolt, megalkotta, amit eredetileg elképzelt. Méltó befejezés egy méltatlanul elkaszált sorozatnak. A 2. évadban megszokott dinamizmus egyértelműen megmaradt, sőt, még többet is sikerült belevinni. A zenei aláfestés az tökéletes volt, az utcai harcnál különösen odaillő volt az Apocalyptica. (Azt hiszem a “Hope” című szám, de ebben nem vagyok biztos).
Amikre nagyokat pislogtam, az az Alpha, mint jófiú, valamint Paul fejlövése. Nem volt semmi cicó, puff és kész. Tipikusan az, amivel a nézőt odaszögezed a székbe. Tud valamit ez a Joss.

Topher története is érdekes volt. Valószínűleg mindenki bekattanna, ha minden nap a szeme előtt lőnének le egy embert, amíg nem teljesíti, amit kérnek tőle. Sajnálom, hogy meghalt, de valahol nagyon is tetszett, hogy minden elmebaja ellenére felismerte, mi a helyes, amit meg kell tennie.

Az pedig, hogy a 12. és 13. rész közötti 10 évben mi történt – a nyilvánvaló dolgokon kívül -, abszolút a néző fantáziájára van bízva. Ugye ez nagyban betudható annak, hogy nem várható több rész. De ez nem is baj, a Dollhouse-ra lehetne mondani, hogy a csúcson kell abbahagyni. Nem félek attól, hogy elrontanák, de ez most nagyon korrekt évad volt, nagyon korrekt befejezéssel.

dollhouse213c

Bár azt még mindig nem tudjuk, mi történt Alphaval, vagy hogy hova tűnt. Mindenesetre azt egyértelműen megmutatta, hogy már nem a világuralomra törő mániákus, amikor otthagyta Echónak Paul imprintjét. A Caroline fejében lejátszódó párbeszéd nekem nagyon tetszett. Olyan érzelgős, de mégis odaillő, és nem idegesítő volt. Általában falnak mennék az ilyesmitől, de ilyen előadásban nagyon korrektnek tartom.

dollhouse213d

Hiányozni fog a sorozat. Ritka az olyan, amit ennyire lehet szeretni. Még a kezdeti nehézségek és negatívumok ellenére is. És amíg az American Idolt minden évben nyomatni kell, addig az ilyen, és ehhez hasonló kitűnő sorozatokat nemes egyszerűséggel félredobják. Azt mondják, hogy alacsony nézettség. Lehet, hogy nem péntek estére kellett volna rakni…
Most már úgyis mindegy. Mi úgy sem tudunk változtatni a dolgon, inkább örüljünk, hogy volt egy második évadunk is. Egy remek sorozat remek lezárása, méltó búcsú egy újabb remekműtől. Részemről 10/10. És azt hiszem, ezzel sokan lesznek még így.

És akkor még egy szar szóvicc a végére (angolul, mert nagyzolni akarok, meg mert így jobban átjön):

I’m sure, it will leave an echo in the tv series history!

Most azt hiszem kezdhetek futni…:P

This entry has a rating of 5

4 Hozzászólás

Dollhouse – 2.05 – Public Eye

 
Beküldte: RaulReal 2010 January 28, 17:53-kor a(z) Dollhouse témába.

Egy rövid időre parkolópályára lett téve Josh Whedon legújabb és sokak által becsmérelt sorozata, azonban úgy hozta a sors, hogy a folytatás kritikája is olvasható lesz nálunk, ugyanis a második évad felvezető része óta igencsak el lett hanyagolva az azóta az RTL-en is látható Felejtés ára. Régóta szóltak arról a hírek, hogy Summer Glau, aki a Firefly és TSCC sorozatokkal lett világhírű is szerepelni fog az alternatív jelenben játszó, futurisztikus technikai vívmányokat felhasználó szériában, azonban amíg nem láttuk, nem is hihettük el.

DH205A

Szerencsére a lazán kapcsolódó történésekhez mindig kézhez kapunk egy-egy flashback-et, így a rendkívül ötletesnek mondható főcím előtt sikerülhet is az embernek gatyába ráznia magát. A második etap első négy epizódjában rengeteg kaland érte hősünket, Echot, aki – mint kiderült – szórványosan emlékezik előző személyiségeire, és mivel ex-kezelője is e tudás birtokában van, izgalmas évad és egyben sorozatfinálét vetít elő számunkra Whedon. Persze nem ajánlatos ennyire előreszaladni, érdemesebb áttekinteni, hol is tartott az 5. résznél a holnap végéhez érő Dollhouse. Valószínűleg emlékszünk arra, hogy egy erőszakos szenátor magához ragadta anno a gyeplőt, hogy lerántsa a leplet a Babaházakról és megbüntesse az embereket kegyetlen módon kihasználó zsarnokokat.

A Public Eye című epizód ezt a problémakört fejti ki, de természetesen megfejeli egy jó adagnyi rejtéllyel és összeesküvéssel is. A közel 3/4 órás játékidő végére bizony foghatjuk a fejünket, annyi megdöbbentő részlet kerül nyilvánosságra, és tisztán látszik, hogy attól a ponttól, hogy Whedon szabad kezet kapott a Dollhouse cselekményét és a szereplők sorsát illetően, ismét magához talált a rendkívüli kreativitással megáldott mester. Forgunk tehát a székkel, a történések lebilincselő mivolta gondoskodik arról, hogy ne unjuk magunkat, a kérdés azonban természetesen ott motoszkál végig a fejünkben: hol van a megmentő? Mikor jön már Summer Glau?

DH205B

Az epizód utolsó tíz percében fel is tűnik sokak kedvence, és ebben a rövidke időtartamban porig alázza az eddigi másfél évadban játszó szereplőgárda teljes egészét. Semmi túlzás nincs ezekben a szavakban, ugyanis a mindig is furcsa szerepeket játszó színésznő kisujjában van, hogy álmából felkeltve is tökéletesen megszemélyesítsen lelketlen robotoktól kezdve, pszichopata őrülteken át, szitkomban megjelenő saját magáig. Talán mondanunk sem kell, hogy ezúttal is egy sérült lelket játszik, akiben annyi potenciál lakozik – már néhány perces feltűnése után -, ami Eliza Dushku üresfejű karakterét könnyedén el is feledteti. Valószínűleg el kellett volna gondolkoznia a kreatív stábnak, hogy ki játssza Echo-t és ki a beugrót.

Persze akkoriban még a Terminator sorozat is futott, és óriási meglepetésre a Dollhouse lakói örülhettek. A fúzió tehát remekül sikeredett, az izgalmas epizódot egy remek záróakkorddal fűszerezték meg, és mindenki Cameronjának köszönhetően hidegrázós, értetlenül fejcsóválós cliffhangert kaptunk a 42. perc környékén. Összességében tehát megérdemli a Public Eye az erős 8/10-es értékelést, mert a második etap legerősebb részét produkálva vitt mindent, és egyes felhangok szerint a későbbiekben mindez tovább erősödik. Mindenesetre kíváncsian várom, hogyan jut el a sorozat a posztapokaliptikus durvuláshoz, amit az Epitah vetített előre, távtörlésekkel és pusztuló világképpel vegyítve.

This entry has a rating of 4

1 Hozzászólás

Dollhouse – 2.02 – Instinct

 
Beküldte: RaulReal 2009 October 8, 22:50-kor a(z) Dollhouse témába.

Legújabb küldetésében Echo-t egy mindenre elszánt családanyának programozzák be, aki annak ellenére, hogy férjével gondjai vannak, boldogan éli “életét”. Míg egy napon ki nem hallgatja a ház urát, aki egy ismeretlennel folytatott beszélgetése során az anyuka kiiktatásáról beszél.

dollhouse202-492x378

A 2. évad második részének egyik legnagyobb újítása az a tény, hogy Topher zsenialitásának hála az Aktívok teste is programozhatóvá válik. Ennek köszönhetően tudja megetetni Echo újszülött gyermekét, azonban ez probléma is, ahogy később ez kiderül. Ezt megelőzően azonban a porontyát védelmező anya elmenekül otthonról és barátnője, Sierra segítségével próbál úrrá lenni a helyzeten. Természetesen a Babaház dolgozóit nem lehet legyőzni, így hiába fut a létező egyetlen biztonságos helyre, a rendőrörsre, Ballard és csapata rátalál. A sorozat készítői ezen a ponton nyitnak egy új szálat, melynek középpontjában egy elszánt szenátor áll, aki próbál mindent elkövetni, hogy a rabszolgahajcsárok bűntanyája végre bezárja kapuit.

Eközben Mellie, a korábban November néven futó Aktív visszatér dicstelen tetteinek helyszínére, hogy a ház zsenije, Topher leellenőrizhesse, nem-e “elromlott” valami a nő fejében. Ott tartózkodása alatt fut össze Echo-val, akit memóriatörlésre kényszerítenek…ám mint kiderül, egy valamivel nem számoltak. Az érzelmek és az anyai ösztön magasabb szinten állnak az emlékeknél, így a gyermekét elvesztett anya elindul, hogy bosszút álljon “élete szerelmén” és visszaszerezze Jacket.

dollhouse202-492x378

A közepesnél alig jobb nyitóepizód után a második rész utolsó percei, azaz Ballard és Echo sokat sejtető beszélgetése ismét elég jónak bizonyult ahhoz, hogy a harmadik részt is megnézzem, a potenciál ugyanis még mindig ott bújkál valahol Whedon zsebeiben, így legalább egyik szemem sírna a Babaház és lakóinak elvesztése esetén.

PREMIER: 2009/10/02
ÍRTA: MICHELE FAZEKAS, TARA BUTTERS
RENDEZTE: MARITA GRABIAK
NÉZETTSÉG: 2.09 MILLIÓ (09, #T10)
This entry has a rating of 3.5

2 Hozzászólás

Dollhouse – 2. évad kezdés

 
Beküldte: RaulReal 2009 October 1, 19:55-kor a(z) Dollhouse témába.

Unod az életed? Másra vágysz, de ha megfeszülsz, akkor sem vagy képes elérni azt? Keresd fel a Babaházat, ahol kimossák az agyad és öt év eltűnik az életedből. Josh Whedon legújabb produkcióját epekedve várta anno a szakma, azonban az elvárásoknak az Eliza Dushku főszereplésével készült sorozat csak nagy vonalakban tudott megfelelni.


Az ötletes alapkoncepciót, és a pilot rendezői változatát látva úgy gondolhattuk, ez az alternatív jelenben játszódó sci-if széria remek időtöltést jelent majd a sorozatfüggők számára. Az ígéretes kezdetet követően, azonban a Dollhouse nem volt képes tartani a szintet, azonban a Terminator: Sarah Connor Chroniclest “legyőzve” sikerült a készítőknek a televíziók képernyőin tartani az Aktívok kalandjait.

Néhány napja pedig elérkezett a második évad első része is, mely sajnos az eddig látottaknak megfelelően felemás történetet tudott csak felmutatni. Mint ismeretes Echo (Eliza Dushku) az első évadban öntudatra ébredt, volt egy hosszabb kalandja a gyilkológép Alfával, azonban később visszakerült a Babaház oltalmába.

Ezúttal az első számú Aktívot egy dúsgazdag bűnöző kölcsönözte ki, a megbízó pedig nem más, mint Ballard ügynök, a Babaház egyik legnagyobb ellenfele, aki az első évadban vért izzadott, hogy végre rács mögött tudhassa a moralitás-zavarban szenvedő rossz-fiúkat és lányokat. Mint már említettem, a rész felemásra sikeredett, a megtekintés közben úgy tűnt, mintha a készítők nem tudtak volna mit kezdeni a sorozatban rejlő potenciállal, így pedig össze-vissza kapkodtak. Topher, a szaki hozta a tőle megszokott figurát, az ex-aktív Whiskeyről azonban új, érdekes részletek derültek ki, melyek főleg a mára orvossá avanzsált doktornő “teremtéséről” szóltak.

A központi karakter, ahogy már tőle megszokhattuk, ismét megmenti a világot, közben pedig közelebbi ismeretségbe kerül egy asztal sarkával, a kölcsönhatás pedig az eddigi énjeinek újbóli felszínre törését okozza. Ballard ügynök meglepő módon pedig behódol a Babaház úrnőjének, Ms. DeWittnek, azonban az utolsó képkockákban ismét sikerül olyat húznia a készítőknek, hogy a nézők garantáltan megtekintik majd a következő részt is.

A 13. alternatív jövőben játszódó rész után a laikus ember könnyen gondolhatta, hogy a sorozat új irányt vesz, és sikerül egy részleges rebootot véghezvinni, azonban az a tény, hogy nem sikerült ezt megvalósítani. A Dollhouse pedig pénteken, a halálnapon próbál szerencsét majd olyan sorozatok ellen, mint a SG-Universe. Valószínűleg elkeseredéssel töltheti el a Babaház többre érdemes rajongóit. Summer Glau vendégszereplése talán új lendületet ad a sorozatnak és újabb fanatikusok kötelezik majd el magukat az Aktívok kicsiny csapata mellett.

Premier: 2009/09/25
Írta: Joss Whedon
Rendezte: Joss Whedon
Nézettség: 2.57 millió (1.0, #T11)
This entry has a rating of 3

3 Hozzászólás

Dollhouse – 1.08 – Needs

 
Beküldte: tess 2009 April 7, 18:06-kor a(z) Dollhouse témába.

Áááá, na erre mondják azt, hogy dobbantott a sorozat, vagy ahogy nagyritkán szoktam használni, bizony engem megvettek kilóra! Tracy Bellomo olyan scriptet tett le az asztalra, hogy el sem akartam hinni, hogy Whedon mester csak asszisztált hozzá. Merthogy ha a Man on the Steel ütött, akkor ez fullosan kibaszta a biztosítékot. Szerva itt, szerva ott, most a kritikusok hasaltak, de nagyon randán.

Echo, Sierra, Victor és November felébrednek, de nem úgy mint „Aktívok”, hanem mint megrémült emberek, akik semmire sem emlékeznek. Az egyetlen biztos dolog, hogy sürgősen menekülniük kell, vagy ők is visszakerülnek a tudatlanok közé. Sebtében sikerül is megszökniük, de ekkor hirtelen elvállnak az útjaik. Vagy mégsem? Mi van akkor, ha mindez nem csak a véletlen műve?

Le a kalappal, most tényleg szépen keverték a szálakat és szépen be is etettek minden gyanútlan nézőt. Gyanútlan nézőt? Vicces mi, mivel erre szerintem tutira senki sem számított. Bár az is igaz, hogy a legnagyobb sokkolást mindig egyfajta randomitás után érjük el. A legjobb példa erre a Supernatural, ahol 4-5 random rész után kapunk egy olyat, amitől teljesen megbolondulunk. Ez volt itt is és azt kell, mondjam kellett is!

Ha nincs valami nagy durranás, akkor én is könnyedén jegelem a szériát, de ezek után már kizárt. Újra látom a lehetőségeket, újra van hype faktor és újra van függőség. Úgy kellett ez, mint egy pohár víz, mivel mostanság igen csak ránk járt a rúd!

Lényegében a készítők most egy részben sikeresen kijavították azt a sok hülyeséget, amit az utóbbi időkben sikerült elkövetniük. Gondolok itt az előző részben látott ultra gagyi flashback jelenetekre, ahol Echo múltját akarták itt bemutatni nekünk. Ellenben most, meghagyták ezt a részt későbbre és helyette megkaptuk az összes szereplő eredet történetét. Na ez adta mindjárt az 1. pofonét, hisz a „high-concept” drámák többsége ezt húzza a legtovább. Kaptunk egy vödör strukturális ismertetőt is a Dollhouse-ról, meg persze akciót és feszültséget dögivel. Igen, igazi feszültség volt végre!

A legnagyobb pofon pedig minden kétséget kizáróan megint a cliffhanger volt, ahol úgy lenulláztak minket, ahogy a nagykönyvben meg vagyon írva. Ott volt ugye a múltkori kis találós kérdés, hogy vajon ki lehet Echo belső embere, aki segíti Ballard ügynököt? Topher ugye túl egyszerű lenne meg logikátlan is és ezt nem csak én gondoltam így. A tuti befutó nálunk és még vagy ezer blogon is Dr. Saunders volt, de ezzel a teszttel most ő is rondán lenullázta magát. Vagyis az alkotók most adtak szépen egy pofont nekünk „kritikusoknak”, hogy nehogy elszálljunk a nagy arcunkkal. Mint már említettem, szerva itt, szerva ott, de most mi hasaltunk el randán.

Premier: 2009/4/3
Írta: Tracy Bellomo
Rendezte: Felix Enriquez Alcalá
Nézettség: 1,4/5 (18-49), 3,49 millió néző

1 Hozzászólás

Dollhouse – 1.07 – Echoes

 
Beküldte: tess 2009 April 7, 16:21-kor a(z) Dollhouse témába.

Premier: 2009/3/27
Írta: Sarah Fain, Elizabeth Craft
Rendezte: James A. Contner

A Rossum vállalat segítséget kér a DeWitt-től, mivel az egyik laborjukban elszabadult egy vírus, ami halálos fenyegetést jelenthet a mellette lévő főiskola tanulóira. DeWitt az összes „Aktívot” hadrendbe állítja, mivel rájuk állítólag nem hathat a gyógyszer. Echo természetesen nincs a csapatban, mivel egykori énjének Coraline-nek komoly kapcsolata volt a céggel…

Megjegyzés: Ugye a 6. rész volt a nagy dobbantó, mint ahogy azt Dushku kisasszony is megszellőztette, de a vízválasztónak én mégis a 7. részt tituláltam. Mivel a Man on the Steel-ben úgy is dolgozott a hype meg persze Whedon mester szabad keze. Ellenben a folytatás, már koránt sem kapott akkora felhajtást és persze Joss Whedon sem tud minden részt ledirigálni.

A végeredmény pedig azt kell, mondjam semmilyen. A széria kb. pont ott van, mint az ominózus 6. rész előtt, vagyis egy helyben toporog. Ismételten voltak jó és rossz húzások, amik így összességében a középmezőnybe dobták vissza a sorozatot. A történet megint túl volt bonyolítva, sőt én nem is nagyon értettem a lényegét. Aztán ott voltak Echo folyamatos flashback jelenetei is, amiket megint nem tudtam hova tenni. Az addig oké, hogy a Rossum miatt került a Dollhouse égisze alá, de ezenkívül semmi mást nem tudtunk meg.

Aztán ott volt ez az állítólagos vírusfertőzés is, ami megint kissé csapongó volt minőségileg. Amit pl. DeWitt és Topher műveltek inkább volt egy tipikus brit komédia, mintsem egy akció-dráma. Azt a szerencsétlen Mellie-t meg egy eszetlen gyilkoló géppé redukálták vissza. Most akkor hol van itt az értelem és a fejlődés?

Persze menet közben megint elszórtak némi morzsát, de hát ez elenyésző volt. Akárcsak a finálé hangulata, ami akár még egy újabb visszatérő szereplőt is eredményezhet. Mindenesetre eddig csalódás számomra az új irányvonal, de még mindig jobb, mint hajdanán a The Sarah Connor Chronicles 1. évadja.

This entry has a rating of 2.5

Kommentáld!

Dollhouse – 1.06 – Man on the Steel

 
Beküldte: tess 2009 March 30, 20:28-kor a(z) Dollhouse témába.

Premier: 2009/3/20
Írta: Joss Whedon
Rendezte: David Straiton

Ballard ügynök egy másfajta felfogást követve végre eljut egy feltételezett megbízóhoz, akinél ráadásul pont Echo van. Az incidensnek hála DeWitt komoly lépésre szánja el magát, bedobja a mélyvízbe Echo-t Ballard ellen. Eközben a központban sincs minden rendben, hisz kiderül, hogy Sierra szexelt valakivel, de a bizonyítékok egyelőre ismeretlenek. Az egyetlen gyanúsított Victor, aki persze nem emlékszik semmire…

Megjegyzés: Eljött tehát a nagy nap, amire már oly rég vártunk. Dushku kisasszony ugye kijelentette anno, hogy ez lesz az a rész, ami biztosan kinyomja majd a biztosítékot sokaknál. Állítólag a FOX bábáskodása eddig tartott, és amit most kaptunk az színtiszta Whedon munka volt. Na és bejött, kérdezhetjük bátran.

Naná hogy bejött, sőt sokkolt is! Whedon olyan történetet tett le az asztalra, ami egyszerűen felkavarta az amúgy is állóvíznek számító évadot. Egy az egyben bebizonyította, hogy szó szerint lehet szarból is várat építeni. Merthogy a Dollhouse igen csak közel mozgott már ehhez a minőséghez, de ezek után már minden más lesz. Másnak kell lennie!

A legnagyobb pofon ott ért, amikor megoldotta Ballard az ügyet és még vissza volt a rész fele. Döbbenetes sűrítés volt ez, ami egyben szokatlan is. Máskor ugye az ilyen kis random sztorikat húzzák el 40 percig, de itt csak 20 volt. És ami utána jött az maga volt a gyönyör!

Ballard és Echo harca no meg a titkos üzenet… na ez hatalmasat szólt. Végig vártam a klisét valahol, de nem volt! Végre egy olyan részt kaptunk, ami rengeteg kérdésre választ adott. De itt most nem ez volt a lényeg, hanem az ezekből felmerülő kérdések. Tiszta Lost szindróma! Egyszerűen sokkolt, amikor kiderült, hogy van egy belső ember, aki a józanész szerint Toper lenne, de ezt ugye nem vesszük be. Aztán ott van még a rengeteg babaház szerte a világon és persze a közös cél. Na vajon mi lehet az? Részemről tuti világuralom, de gondolom azért ennél komplikáltabb lesz kicsit. Végül pedig ott volt az eddig szunnyadó „Aktív”, aki igen csak felbolygathatja még az eseményeket.

Vagyis nyugodtan kijelenthetjük, hogy Dushku kisasszony nem hazudott, sőt ellenkezőleg, áldjuk a pletykás kis száját. Ellenben nekem is igazam volt, mivel az igazi áttörés a 7. rész lesz. Vagy tovább viszik ezt a történetet vagy elsüllyednek örökre. Jónak jó volt a rész, de ez ne tévesszen meg senkit, egyetlen rész nem váltja meg a világot.

This entry has a rating of 4

2 Hozzászólás

Dollhouse – 1.05 – True Beliver

 
Beküldte: tess 2009 March 25, 15:12-kor a(z) Dollhouse témába.

Premier: 2009/3/13
Írta: Tim Minear
Rendezte: Allan Kroeker

A kormánynak fű alatt szüksége van a cég segítségére, aminek DeWitt nem feltétlenül örül. Azonban a szenátor igen csak fontos ügyfél lehet még, így belemegy egy nem mindennapi küldetésbe. Echo-t egy fanatikus vallási szektába küldi, hogy bizonyítékokat gyűjtsön a szekta vezére ellen. Ehhez viszont meg kell vakítani a lányt és a szemébe kamerát kell szerelni. Langton persze végig felügyeli a történéseket az ATF-nél, ahol elég bizarr dolgokat tapasztal. Eközben Ballard ügynök egy újabb titokzatos csomagot kap, ami ismét feltüzeli a nyomozást…

Megjegyzés: Emberek, ez úgy kellett már mint egy pohár víz a sivatagban! Végre egy olyan rész, ami mérföldekkel jobb, mint az elődök és még fantázia is van benne. Kitudja, a végére lehet magára talál a sorozat? Részemről én a nagy változást Tim Minear-nak tulajdonítom, aki egy bitang jó forgatókönyvet hozott össze. Bár ezen nincs mit csodálkozni, mivel hajdanán nem egy kultikus sorozatban vett már részt. A nagy dobás szerintem az egészben a szokatlan párosítás volt, ami kivételesen betalált.

Itt főleg a vallási témára, a filozófiával befuttatott future-spoilerekre és az akció betétekre gondolok. Vallási fanatizmus, heroizmus, akció, nem ismerős valahonnan? Olyan mintha BSG-t nézne az ember, vagy túlzok? A lényeg, hogy sikerült feltüzelni és ez dicséretes az eddigi kemény lejtmenetet figyelembe véve. Ehhez aztán még hozzájött pár apróság, ami tényleg a nagyok közé is emelhetné a történetet.

Gondolok itt Echo folyamatos változására és persze Dominic külön akcióira. Piszok kíváncsi vagyok, miért akarja Dominic ennyire kicsinálni Echo-t. A raktáras szöveg meg még mindig totál felpörget. A gond csak az, hogy a sorozat legélénkebb pontja ez és ezt az alkotók is tudják. Folyamatosan a fináléra apellálnak, ami még egy darabig megy, de hát nem ártana már valami kézzelfogható sokkolás is.

Talán ez lesz Victor és Sierra kapcsolata, ami megint csak érdekesnek ígérkezik. Belevinni a szexualitást a témába, hát… Mindenképpen vevő vagyok rá, de érzésem szerint másra is kéne figyelni. Abban viszont egyet értek, hogy jó a többi karakter felé való nyitás, hisz a sorozat még mindig 80%-ban Dushku kisasszony bevetéseiről szól.

Meglátjuk, annyi biztos hogy most sikerült feltüzelniük a készítőknek. Sikeresen elérték, hogy ne ássam el a szériát, de azért ne bízzuk el magunkat. Jön a 6. rész, aminek állítólag vízválasztónak kell lennie Dushku szerint. Én mondjuk a 7. részre tippelem ezt, de annyi bizonyos, hogy kell a lendület, mert bizony itt még minden kétesélyes.

1 Hozzászólás

Dollhouse – 1.04 – Gray Hour

 
Beküldte: tess 2009 March 16, 17:43-kor a(z) Dollhouse témába.

Premier: 2009/3/6
Írta: Sarah Fain, Elizabeth Craft
Rendezte: Rod Hardy

Echo egy profi tolvaj személyiségét veszi fel, akinek egy csapattal egy illegális  műkincs gyűjteményből kellene meglovasítania egyetlen alkotást. Minden simán is megy, amíg Echo-t hirtelen nem törlik a távolból. A riasztok beindulnak, a központ tehetetlen, Boyd-nak pedig fel kell készülnie a legrosszabbra. Eközben Victor Ballard ügynöktől kér segítséget, aki a háttérben kezd egyre több összeesküvést felfedezni…

Megjegyzés: Kíváncsi voltam, meddig bírom ki a sorozat nélkül és azt kell mondjam, hogy könnyedén vettem az „akadályt”. Na és pont ez itt a legnagyobb baj. Hiába fanfavorit a sorozat, hiába hatalmas a hype, ha egyszerűen még sincs meg a rajongás. Ezt mutatja a leginkább a nézők visszajelzése is, akik egyre inkább leértékelik a sorozatot. Vajon miért?

Kritikailag sokak szerint mélypont volt a mostani rész, de én reménykedek. Főleg hogy Eliza Dushku szerint a 6. résztől minden megváltozik. Én bízom a szavaiban, bár ne kiabáljuk el. A mostani rész ugyanis detto olyan volt, mint az eddigi tendencia. Jó volt meg minden, de nem állt össze egésszé, ráadásul folyton bennem volt az a tipikus „kanadai B-hatás”. Ellenben végre elérték, hogy feszülten végigüljem azt a cirka 40 percet. Nem rossz! Merthogy feszültség generálás volt ténylegesen is. Végre kezdtem azt érezni, hogy ebből a sorozatból bármi lehet.

Viszont megint volt annyi túldramatizált jelenet, hogy majdnem sírva fakadtam. Egyszerűen nem értem miért kellenek ezek? Azt meg főleg nem, hogy mi a fenének vannak a főbb szerepekben ennyire gyenge és felszínes színészek. Dushku jó csaj meg minden, de azért nem viszi el a vállán az egész bagázst. Bár Dichen Lachman kezd felzárkózni a szintjére, de még akkor is kevés ez.

Ami viszont a leginkább idegesít a sorozatban az a finálé túlerőltetett cliffhangerezése. Mi a fenének kell mindig Alfa-val dobálózni, meg benyomni pár hülyeséget Echo-ról? Annyira gyermekded és persze kiszámítható az egész! A 6.-7. részig kitartok, de igen csak cancel gyanús ez nekem. Mind a FOX, mind az én részemről, aztán ne legyen igazam, mert bizony Joss Whedon és Eliza Dushku is simán megérdemelne végre egy rendes sorozatot.

6 Hozzászólás
Következő oldal »

free web stats