Eleventh Hour – 1.07 – Surge

 
Beküldte: tess 2009 February 19, 16:08-kor a(z) Eleventh Hour témába.

Premier: 2008/11/20
Írta: Angel Dean Lopez, Fred Golan
Rendezte: Guy Ferland

Dr. Jacob Hood és Rachel Young ügynök ezúttal a DARPA-nak segítenek be, ami nem kis meglepetésként éri hőseinket. A DARPA által felügyelt egyik kutatáson történet egy sajnálatos véletlen, aminek halálos áldozata is lett. A gyilkossággal az egyik kísérleti alanyt egy csimpánzt vádolnak, meg persze az állatvédőket. De a háttérben szokás szerint több van, egy beteg tudós, aki a tökéletes katonát akarja létrehozni…

Megjegyzés: A már emlegetett random rész a szokásos tudományos köntösben elkövetett bűncselekménnyel, majd a moráliskérdéseket feszegető vallomással a végén. Egyszerű és szerethető nyomozós sorozat ez, ami ha hozza az elvárásokat, akkor könnyedén tervezhet hosszútávra. Rufus Sewell egyszemélyiben képes eladni a sorozatot és ehhez kétség sem férhet!

Ellenben jó lenne már, ha belevinnék valami csavart, mivel ez a randomság egyre inkább monotonná és persze idegesítően kiszámíthatóvá teszi az egész történetet. A megváltás esetleg a téli szünet előtti rész lehet, de nem vennék rá mérget. Viszont ha ott sem lesz érdemleges történés, akkor bizony ebből nyári darálás lesz, mivel random sorozatnál részenként istenigazából nincs mit írni. Ez van.

This entry has a rating of 1.5

Kommentáld!

Eleventh Hour – 1.06 – Frozen

 
Beküldte: tess 2009 February 18, 18:42-kor a(z) Eleventh Hour témába.

Premier: 2008/11/13
Írta: Mick Davis
Rendezte: Karen Gaviola

Egy fiatal nőt holtan találnak a Malibui tengerparton. A halál oka vélhetően a megfagyás volt, ami ugye lehetetlen, mivel Malibuban nem szokott fagyni. Az ügy felgöngyölítéséhez Dr. Hood-ot rendelik ki, aki egy lelkes egyetemistával rálel a titokzatos fegyverre. A nyomok egy meglehetősen bizarr alapítványhoz vezetnek, ami haldokló embereket fagyaszt le, hogy a gyógymód feltalálása után visszahozza a pácienseket…

Megjegyzés: Mint már említettem a széria beállt egy szintre, ami ugye a néző érdeklődésétől függően lehet jó és rossz is. A szokásos random részt kaptuk ezúttal is, ami igazából túl sok fordulatot nem tartalmazott. Mondjuk ezt az alkotók is érezhetik, így gondosan ügyelnek rá, hogy a néző ezt ne vegye észre. Éppen ezért rendszerint a fináléba betolnak egy moráliskérdést, amin aztán lehet rágódni. Pofás ötlet mit ne mondjak, de a klisék kihagyásával még jobb is lehetne.

Ami relatíve újdonság volt az Dr. Hood és a nők. Enyhén vicces volt, hogy minden nő a dokira bukott. Hiába, az apró kis scriptek is feldobhatják az amúgy kiszámítható történetvezetést. Ellenben a doki és Young ügynök közötti szexuális feszültség teljesen eltűnt. Vagy nem is volt és csak én képzeltem bene?

Amit viszont nem értek az a finálé volt, pontosabban a zárójelenet. Csak a törvényen kívüliek élhetik túl a halált szöveg vagy mi. És akkor ott volt az a fej… Na, most az ki volt? Valami komoly bűnöző vagy csak egy random kép? Mindenesetre nagyon motoszkál a fejemben.

This entry has a rating of 2

Kommentáld!

Eleventh Hour – 1.05 – Containment

 
Beküldte: tess 2009 January 4, 2:35-kor a(z) Eleventh Hour témába.

Premier: 2008/11/6
Írta: Adam Targum
Rendezte: Danny Cannon

Dr. Hood egy Young ügynök egy Pittsburgh-i esethez lettek kirendelve, ahol egy agresszív vírusra akadtak. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy Hood régi barátja és munkatársa Calvert is a helyszínen van. Hamarosan aztán kiderül, hogy a ’79-ben már egyszer hivatalosan is kiirtott fekete himlő egy hibrid törzsével van dolguk, ami megfertőzi Young-ot is…

Megjegyzés: Igen csak kétesélyes egy rész volt a mostani, mivel nem tudtam eldönteni, hogy ez most szokványos random nyomozós rész, vagy egy kicsivel több. Mert hát amennyire érdekes is volt, annyira unalmas is. Akarva akaratlanul is elkalandozott a fantáziám és ez baj. Főleg azért is, mert ha összetett lett volna a történet, akkor semmit sem értettem volna. Ellenben itt laza 10 perc kihagyásnak sem volt értéke. 

Ami miatt viszont mégis nézhető volt az a karakterek döbbenetes fejlődése. Nem sok olyan nyomozós sorozatot látni, amit ennyire drámaorientálttá akarnak tenni. Persze jó pár helyen azért sántított a dolog a sok közhelytől, de hát mégis csak egy nyomozós alapkoncepcióval van dolgunk.

Így összességében megint csak egy felemás részt kaptunk, amiben tovább erősítették bennünk a Hood és Young közötti rejtett kapcsolatot. Tipikus X-files feeling. Sose fognak ezek ketten egymásra találni, de jobb is. Ettől függetlenül viszont mindenki szurkolhat.

This entry has a rating of 2

Kommentáld!

Eleventh Hour – 1.04 – Savant

 
Beküldte: tess 2008 December 2, 20:25-kor a(z) Eleventh Hour témába.

Premier: 2008/10/30
Írta: Heather Mitchell
Rendezte: Danny Cannon

Több autista gyerek is eltűnik egy hónapra, majd hirtelen a semmiből előkerülnek, de már teljesen megváltozva. Minden gyerek egy speciális témára áll rá, melyek végül is sikeresen elvezetik Dr. Hood-ot és Young ügynököt egy autistákkal foglakozó intézetbe, ahol hamarosan újabb lehetséges áldozatokra bukkannak…

Megjegyzés: A mostani rész tökéletes bizonyíték rá, hogy az Eleventh Hour egy tipikus nyomozós sorozat, ami csupán csak annak köszönheti a sikerét, hogy nem hétköznapi témákat szállít. Szó sincs itt semmi „high concept” hatásról, pedig milyen szép is lenne. Főleg a mostani rész után.

Az alkotók most egy hálásabb témához az autizmushoz fordultak, amiből ugye nagyon könnyen lehet jó történetet kreálni. Gondoljunk csak a sok mozira, melyek többsége sikeresnek mondható. Ehhez hozzájött még a szokásosnál is jobban összerakott aprólékos nyomozás. Nekem személy szerint az jött be a leginkább, hogy hétköznapinak tűnő egyszerű kis dolgokat buzeráltak művészívé. Hihetetlen nagy ötlet. A másik hasonlóan jó lépés a magyarázás, mert bizony nem mindenki van tisztában minden szakszóval. Dr. Hood ebben meg kegyetlen jó és még szórakoztató is.

A hibátlannak tűnő gépezetbe azért némi porszem is csúszott, ami persze hogy a fináléban csúcsosodik ki. A remek felvezetés után a finálé igen kapkodósra sikeredett, ami így a Criminal Mind struktúrájára emlékeztet. Ettől függetlenül a rész kellemes csalódás volt, de nem szabad túlzottan beleélnünk magunkat. Ez ugyanis egy random rész volt, ami most betalált kivételesen. De mi van, ha a következők nem? Istenigazából ide egy halovány kis átívelő szál kellene, mint a Life esetében és nem lenne semmi probléma.

This entry has a rating of 4

Kommentáld!

Eleventh Hour – 1.03 – Agro

 
Beküldte: tess 2008 November 8, 19:46-kor a(z) Eleventh Hour témába.

Premier: 2008/10/23
Írta: Heather Mitchell
Rendezte: Danny Cannon

Dr. Hood és Young ügynök következő esete Californiába szólítja őket, ahol egy család a reggelitől teljesen lebénult. Az esetet hamarosan egy újabb követi, de a hatóságok továbbra is tétlenek. A nyomok egyértelműen a mezőgazdaság vezetnek, ott is egy jól működő biolaborhoz, akik egy merőben új permetszert fejlesztettek ki…

Megjegyzés: Kritikai visszhang ide, rajongói mentalitás oda ez bizony egy durva mélypont volt, ami rendesen adta a kötelező pofont is. Az Eleventh Hour ugyanis mocskosul nem „high concept”, még akkor sem, ha ezt a Pilotban egészen jól elhitették velünk. Ez kérem egy random nyomozós sorozat, amely a tudományos ügyekre, vagy a tudomány által elkövetett ügyekre specializálódott. Hiába a jó szereplőgárda, hiába Jerry Brucheimer vizuális megalomániája, sajna ez akkor sem több mint egy tipikus nyomozós sorozat. Kár is tovább szépíteni, vagy tovább merengeni ezen! A nagy kérdés most az, hogy kell ez nekünk a többi mellé? Ennyi.

This entry has a rating of 1

Kommentáld!

Eleventh Hour – 1.02 – Cardiac

 
Beküldte: tess 2008 November 8, 18:38-kor a(z) Eleventh Hour témába.

Premier: 2008/10/16
Írta: Mick Davis
Rendezte: Clark Johnson

Dr. Hood egy Georgia-i kisvárosban nyomoz, ahol érdekes halálesetek történtek. A városban három 11 éves gyerek halt meg szívrohamban. A szülők és a hatóságok értetlenül állnak a történtek előtt, hisz látszólag semmi közös nincs a halesetekben…

Megjegyzés: Azt kell, mondjam az Eleventh Hour sem más, mint az eddigi „high concept” gyanús sorozatok többsége. Erős és merőben ígéretes kezdés után egy hatásos hanyatlás, ami egyből a random nyomozós sorozatok közé repítette. Pont az a recept, mint a Fringe esetében is volt. Hol van már az a régi szokás, hogy a Pilot történetét tovább viszik a 2. ne adjisten a 3. részben is? Olyan, mintha kreatív válságban szenvednének az írók pár éve.  Mert azzal nincs is semmi gond, hogy részekből egészet, de hát nehogy már az utolsó két részletből legyen meg az a bizonyos egész.

Bár aztán az is benne van levesben, hogy mi van akkor ha az Eleventh Hour csak egy sima nyomozós sorozat, szokásos random részekkel, melyek a fináléra kapnak egy dupla lehetőséget? A mostani rész leginkább ezt az állítást támasztja alá, mivel minden részletében megegyezik vele. Látványos minőségbeli visszaesés, logikailag agyoncsavart történetmenet és a hihetetlen finálé, aminél mindenki jobbat várt. Arról meg ne is beszéljünk, hogy ami tetszett a Pilot-ban az itt szinte teljesen hiányzik. Rufus Sewell már messze nem olyan cool arc, Young ügynök meg mégsem vonzódik a dokihoz. Az átívelő szál meg valójában nem is létezik.

Ezek után akkor joggal kérdezhetjük, hogy minek nekünk még egy ilyesfajta nyomozós sorozat a Fringe mellé? Úgy meg főleg, hogy hol vannak a tabudöntögetések? 11 éves gyerekek gyilkolása persze nem elfogadott, de hát láttunk már ennél betegebbet is.

This entry has a rating of 2

Kommentáld!

Eleventh Hour – 1.01 – Resurrection

 
Beküldte: tess 2008 November 8, 17:33-kor a(z) 2008/09 sorozatai,Eleventh Hour,Pilot témába.

Premier: 2008/10/9
Írta: Mick Davis
Rendezte: Danny Cannon

Dr Jacob Hood briliáns tudós, akit az FBI bőszen is foglalkoztat nem mindennapi bűnesetek megoldására. Újdonsült társával Rachel Young ügynökkel a legújabb esetük egy merőben furcsa kísérlet eredménye. Egy lecsúszott biztonsági őrnek 19 flakon tartalmát kell megsemmisítenie, amikor is a kiváncsiságának hála lebukik. Az ügy akkor kezd eldurvulni, amikor kiderül, hogy a flakonokban 19 sikertelen emberi klón van…

Megjegyzés: Úgy fest, minden évben van valami trendi, amit aztán pár sorozat próbál is szépen meglovagolni. A mostani a jelek szerint a „high-concept” hatás, amire eddig csak a Fridge volt ugye, meg a hamarosan következő Doolhouse. A fene se gondolta, hogy a CBS remake újonca az Eleventh Hour is ebbe a kategóriába tartozik. Ha ezt előbb tudom, akkor talán jobban odafigyeltem volna. 

És ha már remake akkor érdemes pár szót ejteni a kanadai verzióról is. A széria eredetileg 2006-ban indult az ITV1 műsorán, ahol is 4 részt élt meg. Magyarán egy mini-sorozattal volt dolgunk, aminek a főszerepében olyan nagy név villogott, mint Patrick Stewart (X-Men széria, Star Trek DSN) vagy Ashley Jensen (Extras, Ugly Betty).

Szóval ezt a 4, részenként 90 perces történetet gondolta újra Jerry Bruchiemer és társai, akik egy teljesen más oldalról kívánták megközelíteni a történetet. Bár nem tudom mennyiben más az, hogy tipikus amerikai köntösbe öltöztetik a szériát. Magyarán adott egy stílusos doki, akinek a tudása szinte mindenre kiterjed. Sajátos módszerei és elképzelései vannak, melyek olykor érzéketlennek is tűnhetnek, de végső soron is mindig sikeresek. Na vajon kiről mintázhatták a karaktert? Aztán ott van segít Young ügynök, aki amellett hogy roppant rideg és vérprofi még kegyetlen jó nő is. Ezt az alkotók az elejétől a végéig éreztették is velünk. Gondolom itt is simán feltudnánk sorolni legalább 2-3 sorozatott, ahol ez bevált.

A sorozat gerincét Dr. Hood morbid nyomozásai adják, melyek érzésem szerint erőteljesen feszegetik majd a tabukat is. Jó példa erre mindjárt a Pilotban felvetett emberi klónozás. Izgalmasnak izgalmas téma, ami viszont a végére kissé unalmassá vált. Vagy csak a Fringe után nehéz újat mutatni? Mindenesetre Gepetto karaktere érdekes lehet még a közeljövőben, hisz eddig másra nem igazán tudják építeni még az átívelő szálat. Hasonlóan érdekes vonulat Young ügynök furcsa vonzalma Dr. Hood iránt, ami tipikus példája a beetetésnek. Úgy is tudja mindenki, hogy ebből egy darabig nem lesz semmi, de azért jó látni a próbálkozást. Marley Shelton amellett kegyetlen jó nő, az új szezon egyik tuti cutie befutója, de Rufus Sewell (John Adams) eleganciája mellett képtelen labdába rúgni. És azt látszólag be is tartják az alkotók, mivel az ügynök inkább csak amolyan kötelező mellékszereplő, aki a látványért felel.

Összességében tehát az Eleventh Hour nem volt rossz próbálkozás a CBS-től, sőt merőben új is. Érzésem szerint itt a furcsa eseteken lesz majd a hangsúly, melyek a „high-concept” hatásnak megfelelően próbálnak végig a realitás talaján maradni. Csak az a kérés, hogy meddig tudják ezt a morbid, tabudöngető témakört fenntartani? Látszólag a sokkolás teljesen kimaradt, nem úgy mint a Fringe esetében ugye, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy sikeres is lesz a sorozat. Egyelőre inkább azt mondom, hogy jó a hangulat és a hangvétel, érdemes benevezni rá, de pár részen belül itt is dobbantani kell valamerre.

This entry has a rating of 3.5

Kommentáld!

free web stats