The Mentalist – Kezdett az 5. évad, de mégis minek?

 
Beküldte: tess 2012 October 16, 15:50-kor a(z) The Mentalist témába.

Azt hiszem a The Crimson Ticket-tel végérvényesen is bebizonyosodott, hogy Heller pofátlanul hülyére vesz minket. Teszi mindezt sokadjára és minden bizonnyal nem is utoljára. Csak sajnos a hatásfok és a stílusosság már cseppet sem a régi, mi több lassan végérvényesen is a béka segge alá kerülünk. Cseppet sem meglepő tehát, ha a sorozat elveszíteni látszik minden báját, ami a kisebbik gond, elvégre lassan már méltósága sem lesz.

A premier scriptje szimpla rutin feladat volt, amit az unalomig ismert klisékből építettek fel. A nyomozás újfent botrányosan teátrális és mesterkélt, akárcsak a kierőszakolt macska-egér játék. Ráadásul az írók megint az önismétlés kétélű fegyveréhez nyúltak, így az egyediséget is nélkülöznünk kellett. Az FBI és a CBI összeugratása pedig egy rosszabb tragikomédiának is beillett volna. Ezek után gondolom, nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, Lorelai meglépett. Bizony, Heller-től cirka 40 perc alatt ennyire futotta. Most komolyan, hova tovább?

Szerencsénkre a folytatás némileg kompenzálta a kreatív űrt, igaz a megoldásai könnyedén megkérdőjelezhetőek. Red John jegelve lett átmenetileg, helyette jött egy új ígéretes szál. Jane hallucinálni kezd a néhai lányáról, akinek szemlátomást megvan a maga véleménye az apjáról. Cameron Dove (Shameless) valami zseniális húzás volt Charlotte szerepére. Egyszerre tudott cserfes és vicces lenni, miközben végig érezni lehetetett egyfajta különös chemistryt közte és Baker között. Sokáig azt hittem egy újabb RJ bérenccel lesz dolgunk, de ezt a klisét szerencsére nem merték újra meglépni. Ellenben újfent futotta a felületes moralizálásra, amire valljuk be semmi szükségünk nem volt.

Persze a zárással megint csak behúztak minket a málnásba, a „Jane drogozik” szál is olyan műnek hat, de bevallom, nem érdekel. Ha úgy vesszük ez mindenképpen egy kreatív előrelépés volt, ami akár még jót is tehet a végkimerüléssel küzdő koncepcióval. Plusz az a nüánsznyi Raines életérzés nekem nagyon is bejött! De persze mindez ne tévesszen meg senkit, Heller a szokások embere, így jobbára csak az egyhelyben téblábolását sikerült valamelyest burkolnia, elvégre a minőség továbbra is csapnivaló. Lassan eljutunk arra a szintre, ahol a Criminal Minds tart, bár ha jobban belegondolok a profilozók pont a 4. és az 5. évad környékén voltak a csúcson, szóval…

This entry has a rating of 2

1 Hozzászólás

The Mentalist – A 4. évadról

 
Beküldte: tess 2012 September 27, 13:10-kor a(z) The Mentalist témába.

Eddig majdnem minden évben utaltam rá, hogy Heller pofátlanul az orrunknál fogva vezet minket, de ez a 4. szezon esetében hatványozottan igaz is volt. Olyannyira, hogy ez már a sorozat minőségén is kezd meglátszani. Persze még így is az átlag fölötti kategóriában mozgunk, de a sorozat önmagához képest is csalódást keltően teljesített, amire valljuk be egy 3. évados finálét követően kevesen gondoltunk csak.

A szezonkezdést szokás szerint sikerült okosan felépíteni a 3. évados fináléra, de ahogyan lenni szokott az utóbbi években megint csak nem tudtak élni vele. Gyorsan, már-már kapkodva sikerült elvarrni a szálakat, hogy aztán újfent a random Jane-procedural kerülhessen a képernyőre. Éppen ezért is érzem úgy, hogy Heller bábáskodása már cseppet sem érződik annyira, mint mondjuk 2 éve. Egyfajta minőségvesztés figyelhető meg, aminek az eredménye a túlontúl is random formátum. A sorozat egyszerűen nem találja a saját hangját, miközben az írók azért csak-csak kísérletesnek a scripten (Red John ,ég ölt is Jane-nek). Mindezek dacára viszont a kezdeti atmoszféra és hangulat a múlté, sőt már a cold openek sem tudnak annyira ütni, mint egykoron. Ráadásul a nagy erőlködések közepette egyre gyakrabban az unalmat és az elcsépelt kliséket felváltja az önismétlés (Stiles megint visszatér, de minek?). Nincs mese, nagyon úgy tűnik a megfáradt a Heller-i formátum és elvesztette az egyediségét.

A sorozat gerincét továbbra is a Red John mitológia adja, ami viszont szemben a sorozat többi részével remekül megkomponált. Red John egyszerűen képtelen hibázni, éppen ezért az évek során a sorozat misztikus anti-hősévé is avanzsálódott sokak szemében. Persze a végcélt továbbra is ismert, így a fő mozgatórugó még mindig a köztes nyomozás és az odáig vezető út. És ha mást nem is, de ezt nagyon érzi Heller, éppen ezért okosan is adagolja a részleteket, kínosan ügyelve rá, hogy a mitológia még véletlenül se sérüljön.

A szezon legnagyobb húzása éppen ebből kifolyólag Lorelai képbekerülése volt, aki az eddigi legemblematikusabb segítő, plusz eyecandy-nek sem utolsó. Remélem, az írók a karakterét nem pazarolják el ezúttal, hisz hatalmas potenciál lakozik benne. Ugyancsak dicséretes húzás volt a kezdeményezés jogát átadni Jane-nek, igaz ezt lehet, hogy pont nem az utolsó részben kellett volna megtenni. A nagy konspiráció ugyanis így kissé felszínesnek és hatásvadásznak tűnt, arról nem is beszélve, hogy az önismétlés itt is felütötte a fejét. Jane már megint beetet minket, Red John pedig újfent kamu halált hal. Plusz ez a „friend or foe” filozófiai kör egyenesen röhejessé vált a végére. Most komolyan, erre pazaroltunk akkor el egy egész évadot?

Ezek után ne lepődjön meg senki, ha azt mondom, hogy az egyedüli üde színfoltok a vendégszereplői kollektívából adódtak csak. Samaire Armstrong (The O.C.) üde színvoltja volt a szezonnak, még ha a Cho-val folytatott kapcsolata finoman szólva is súlytalan volt. Mindenesetre a távozását sajnáltam, igazán kijárt volna még a karakterének pár rész. Ugyanez igaz Emmanuelle Chriqui-re (Entourage) is, aki Lorelei személyében az utóbbi évek legszexisebb szociopata karakterét szállította.

A két pozitív példát leszámítva viszont az írók továbbra is csak a felszínt kapargatták karakterizáció címszó alatt. Elég csak Rigsby kihagyott baba ziccerére gondolni vagy Van Pelt totális jellegtelenségére. Egyszerűen nincs rá jobb szó, mint pazarlás! Különösen igaz ez Michael Rady (Melrose Place) karakterére, aki már-már vicc kategóriába ment el az ügyeletes főnök szerepkörben. Ráadásul a fináléban ő is megkapta a kötelező jussát, de kérdem én minek? Szerencsére Simon Baker továbbra is remekel, igaz néhol az a fene nagy karizmája azért meg-megkopott, de még így is sikeresen tud működtetni egy „one man show”-t.

Összegezve tehát a 4. évadot azt kell, mondjam a dupla részes finálét leszámítva nem sok izgalommal volt dolgunk. Red John-on kívül mostanra már nincs semmi életképes a sorozatban. Az esetek egyre unalmasabbak és elcsépeltek, míg a karakterek csak vergődnek. Egy igazi vérfrissítés kéne, valami igazán sokkoló dolog, ami felrázná a megfáradt formátumot, mert így folytatni közönséges bűncselekmény lenne.

This entry has a rating of 3

1 Hozzászólás

The Mentalist – Kezdett a 4. évad

 
Beküldte: tess 2011 September 27, 11:59-kor a(z) The Mentalist témába.

Sokszor említettem már, de egyszerűen nem lehet elégszer elharsogni, hogy Bruno Heller a Rome óta pofátlanul az orránál fogva vezeti a nézőket. Jó példa volt erre a The Mentalist 4. évados nyitánya is, amitől sokan a megmentő kreatív messiást vártuk, de helyette megint csak egy jóllakott óvodás leegyszerűsített fikcióival kellett beérnünk. Nagyon nincs ez így jól, ellenben körmönfont parádésan van tálalva és ez az, amiért a sorozatot hajlandó vagyok elviselni.

A Heller vezette írói kollektíva ugye hatalmas cliffhangerrel zárta a 3. évadot, ami szépen meg is osztotta úgy kollektíve az egész rajongói érát. Tiszta sor volt, hogy Red John halála fake. Majd pont a creator lesz az, aki az egész sorozat mozgatórugóját likvidálja a 3. évad után? Aki ezt bevette az rögvest takarodjon a sarokba gondolkodni! A nagy kérdés tehát az volt, hogy Jane lelki üdvösségével mit kezdenek, elvégre egy ártatlan megölése csúnya paca lenne a történésekben.

A premier jobbára erre az alapvetésre is építkezett, csakhogy kissé felületesen. Szemlátomást a késztők nem merültek el a belső vívódásokban és a gyilkosság karakterekre gyakorolt hatásaiban. Most mindent a feszes tempónak és a feszültségnek rendeltek alá némi bírósági melodramatikus kirohanással megspékelve. Jane belátja, hogy nem Red John-t ölte meg, az írók meg könnyítnek a lelkiismeretén, elvégre az áldozat Timothy Carter is egy szörnyeteg akarna lenni.

Tehát akárhogy is vesszük ez tipikus példája volt az írói csapdákból mihamarabb menekülő kiírásnak. Annak rendje és módja szerint túlpörgették az egész premiert, okosan építkezve a 3. évados zárásra. Finoman, feszültség szinten utalgattak pár kecsegtető motívumra, aztán egy húszáros mozdulattal kihátráltak az egészből. Vissza a gyökerekhez alapelve, vagyis lényegében ott vagyunk, ahol eddig is voltunk. Jane és a CBI nyomoz, Red John meg 10+ rész múlva talán tiszteletét teszi megint. Aztán persze ne legyen igazam, de ez így nekem folytatás gyanánt édes kevés volt.

This entry has a rating of 3

4 Hozzászólás

The Mentalist – A 3. évadról

 
Beküldte: tess 2011 June 19, 17:01-kor a(z) The Mentalist témába.

Roppant érdekes irányvonalat vett a The Mentalist a 3. évaddal, ami nem feltétlenül nyerte el a rajongók figyelmét. Ugye a Bruno Heller vezette instant krimi a 2. évad után cefet magasra emelte a mércét, így igen csak nagy hype faktorral kezdte meg a 3. etapot, ami aztán totálisan szembement az elvárásokkal. Heller-ék random résszel nyitották és folytatták is az évadot, így a kezdeti Red John szállal átitatott krimi szép lassan ledeklarálódott egy tipikus procedural mókává.

Szerencsére Simon Baker továbbra is sziporkázott Jane szerepében, így a one-man-show felállás is tökéletesen működött. Emellett pedig végre nagyobb szerep jutott a többi karakterre és az érzelmi szálakra is, no persze csak okosan adagolva. Megismerkedhettünk Rigsby családjával, Cho érzelgős énjével, valamint Van Pelt is kapott egy új fiút, aki aztán szépen el is jegyezte, csinálva a nagy dilemmát ezzel Rigsby-nek.

Továbbá igen csak fontos szerepet kaptak az évad során a vendégszereplők is, akik közül három karaktert kell kiemelnünk. Egyrészről ott volt LaRoche, aki az évad egyik üde színfoltjának bizonyult. A folyamatos áskálódása nagyban hozzájárult a mellékszereplők egyéni kibontakozásához. Mellesleg, mint végül kiderült a háttérben megbúvó nyomozása is nagyban kapcsolódott az évad átívelő szálához is. Aztán ott volt még Hightower is, aki remekül hozta a csapat sziklaszilárd vezetőjét, akinek az élete szép lassan a szemünk előtt esett darabokra. Kezdve a magánéleti hanyatlással, majd folytatva a munkahelyi üldöztetéssel és azzal a bizonyos Red John kikacsintással. Heller egyik percről a másikra gyártottak belőle közellenséget, kínosan ügyelve a kötelező klisé elkerülésére, lévén a CBI nem veszíthet el egy újabb vezetőt megint. Éppen ezért az iroda élére behozták LaRoche-t, ami az évad egy legjobb húzása volt.

Végül pedig ne feledkezzünk meg Van Pelt fiújáról sem, aki mint később kiderült Red John játszótársa volt. Az írók a finálé felé igyekeztek egyre jobban felpörgetni a feszültség faktort, roppant ötletes húzásokkal is álltak elő, de hát nyílt titokkal volt a nézőknek dolguk, lévén a karakterrel látványosan nem tudtak mit kezdeni egy egész évadon át. Éppen ezért Eric Winter (Brothers & Sisters, Moonlight) karaktere pont olyan volt, mint az alakítása, vagyis könnyedén felejthető. Bár ez lassan már standardnak mondható a Red John kollektíva táján. Ellenben Aunjanue Ellis (Justice) és Pruitt Taylor Vince (Mulder One) simán megérne egy misét, mi több egész jó esélyeik vannak a folytatást illetően.

Na és akkor a zárásról, ami mellesleg a sorozat egyik legjobb része is lett. Ugye a jelenlegi felállás szerint Red John halott, Jane pedig bebizonyította, hogy valóban a szavak embere és neki az eddigi CBI-os pályafutás csak a bosszúról szólt. Ez pedig egy roppant érdekes kérdést vett fel kreatív fronton, lévén hogyan tovább? Az írók hatalmas cliffhangert toltak az arcunkba, tipikus WTF-momentumot, amiből nem lesz egyszerű móka a kiírás. Én tartom magam amellett, hogy Jane nem Red John-t ölte meg, lévén ez a szál tartja életben a sorozatot. Red John nélkül az egész csak egy tipikus nyomozós sorozat lenne, amire igen hamar ráunna a nép. Ez esetben viszont igen komoly dilemmákat kell megoldania a Heller-érának, lévén Jane hidegvérrel ölt, több szemtanú előtt egy teljesen védtelen embert. Ebből kiírni a karaktert majdhogynem lehetetlen küldetés. Viszont mellette ott van a lehetőségek teljes tárháza is, hisz Jane belső vívódásai csak most kezdődhetnek el igazán. A kezdeti megkönnyebbülést idővel felváltja a harag és a csalódottság, majd pedig a bűntudat. Nem semmi karakterábrázolás elé nézünk, ha ez a szál lesz a nyerő. És ehhez még társul a megtört Van Pelt is, aki ugye a vőlegényét ölte meg, no meg Lisbon, akinek ezek után egybe kellene tartani a csapatát.

Ellenben ha a B-terv lép érvénybe és Red John valóban meghalt, hát… na akkor fognak csak igazán cápát ugrani a készítők. Lévén a sorozat egyetlen eszenciáját kellene pótolniuk valami roppant kreatív és látványos formában, ami nem váltja ki a nézők drasztikus negatív visszajelzését. Persze ez eddig csak spekuláció, a tutit úgy is csak Heller tudhatja, akit valljuk be, most nem igazán irigyelünk.

Összességében tehát a The Mentalist 3. évadja egy igen érdekes kikacsintás volt, ami most jobbára az instant krimi felé mozdult. Jane egysorosai persze záporoztak és végig szórakoztattak is, akárcsak a mellékszereplők kiterebélyesedése. Viszont végig ott volt az a bizony DE, ami a Red John szál totális mellőzéséből adódott. Oké, a végére egy jól megkomponált zárást kaptunk vele, ami a sorozat legjobb pillanatának/részének tekinthető, de ez az apró momentum nem feledtetheti velünk az egész évados érdektelenséget és felszínességet. Unott, totálisan kiszámítható részek összessége volt a 3. évad és hát valahogy nem ezt szokhattuk meg a sorozattól. Na de majd 4. évad… érzésem szerint az lesz az igazi vízválasztó lévén, ha ezt a mostani ziccert nem a legjobb szájízzel lövi el Heller, akkor bizony könnyedén előfordulhat, hogy megkezdődik a hanyatlás.

This entry has a rating of 3

Kommentáld!

The Mentalist – A botrányos 3. évados nyitány

 
Beküldte: tess 2010 September 28, 19:11-kor a(z) The Mentalist témába.

Na, az van, hogy Bruno Heller tutira elszállt a sikertől, ugyanis simán volt annyi bőr a pofáján, hogy cirka 15,33M nézőnek élőben a szemébe nyomjon egy random procedural krimit, ami még a sorozat szintjén s csak átlagosnak mondható. Se Red John, se nagy beszólások, se semmi!

the-mentalist-s3premier

Holott a 2. évad fináléja igazán ígéretesre sikerült. Red John végre testet öltött, aztán ott volt még Jane aktuális nőjének az elrablása is, no meg az a kis mondóka, ami gondolom, sokaknak az agyába éget a nyárra. Kellemes búcsú volt ez a Heller-Long párostól, aki ugye ha együtt dolgoznak mindig valami tökös főszál sül ki belőle. Most nem így lett!

Azért bevallom nem értem ezt a mentalitást, elvégre egy premier mégis csak arra való, hogy sokkoljon, felkeltse az érdeklődést. A random részeket meg szépen el kell osztani évközben, de szemlátomást ez itt pont fordítva történt. Erről kb. az jut az eszemben, amikor az írók agyalnak nyáron, hogy milyen nagy húzással álljanak elő a premierre. Ekkor jön Heller és flegmán benyögi a választ: fordított pszichológia wazee!

Hát nagyon remélem, hogy bejön neki, elvégre ez most nagy vérszegény volt, amellett pedig igen csak vérlázító is. Érzésem szerint a folytatás sem lesz jobb, elvégre Heller mégsem köpné szembe magát. Na de majd Szentgyorgyi, aki a 3. részt jegyzi! Viszont ha ő is mimóza lesz, akkor majd csak a félévadnál találkozunk.

This entry has a rating of 1.5

Kommentáld!

The Mentalist – A 2. évad zárása

 
Beküldte: tess 2010 May 26, 16:29-kor a(z) The Mentalist témába.

Felesleges konstatálni, hogy a jelenlegi agyatlanul nagy és erős procedural krimi fronton a The Mentalist számít továbbra is az élharcosnak. Gondolom, azt sem kell ecsetelni, hogy jelen állás szerint a Heller-Szentgyorgyi írópáros és persze Simon Baker is ott van a hosszútávra tervező hollywoodi pénzes emberek közt. De mégis mire fel?

Legalábbis szinte mindenkitől ezt a kérdést hallom, mert hát az addig oké, hogy frappáns a forgatókönyv, vannak benne igazi komikus betétek is, de az egész mégsem több mint egy tipikus „one man show”, aminek az alapját Simon Baker képezi. Meg persze Red John, mondanák sokan. Akkor mégis, miként lehetséges, hogy kedvenc gyilkosunk csak a 8. részben virított majd pedig a fináléban? Meredek, ugye?

the-mentalist-s2-finale1

És hát ismételten csak azt kell mondanom, hogy az írók frappánsan garázdálkodtak a meglévő szereplőikkel. Bosco halála után persze behoztak egy újabb „házi badass” karaktert, aki jelen esetben egy öntudatos kis feka szuka, de legalább már nem a jó öreg szöveget szajkózza, hogy ha gond van repül Jane, hanem pont fordítva. Ha gond van Jane marad, Lisbone meg a Red Bull kampányfilmben domborít. És persze gond az volt dögivel!

Amúgy a cseppet sem szimpatikus feka csajt Aunjanue Ellis formálta meg, akinek a Justice vagy az E-Ring után nem okozott gondot a tökös szerep. Az íróknak meg a tökös lépések sora, hisz a régóta beígért Van Pelt-Rigsby szálat gyorsan jegelték is felsőbb utasításra és még Lisbon-t is majdnem kicsapták párszor. Ettől függetlenül viszont maradt minden a szokásos alapkoncepció szerint, bár most az átlagosnál is, több magán jellegű szál is belekerült a levesbe. Ott volt Cho magánakciója, vagy Lisbon „álalkoholizmusa” hogy csak párat említsek.

the-mentalist-s2-finale

A szokásos átlagból aztán persze csak a finálé tudott kibújni, de az írók itt is alkottak egy kellemeset. Az addig tuti volt, hogy érdemben nem tudnak senkit elrabolni a stábból, mert hát fixek vagy mi, az új górét meg csaknem váltják le 6 rész után, szóval… Szóval az orrunk előtt kreáltak nekünk egy lehetséges szerelmi szálat Leslie Hope közreműködésével. Bevallom furcsa látvány volt Hope madame, mint ügyeletes elhívatott mentalista, de meglehetett szokni. Meglehetett szokni, mert buli volt Jane belső vívódásait nézni közben.

Aztán persze jött a finálé, ami viszont sajnos nem ért fel az ominózus 8. részig. Pedig de szép is lett volna. Az addig oké, hogy Red John rajongók keverik a szart, az is oké, hogy maga Red John menti meg Jane-t, de a többi… Most komolyan, miért kellett szerepeltetni a palit? Főleg abban az okádék maskarában! Akkor inkább kreáltak volna valami igazán tökös jelmezt neki, ami standard maradhatott volna, de nem. Ja a hangjáról ne is beszéljünk! Ellenben a mondókában látok potenciált, de ez is csak a jövő kérdése.

Összességében is a felemás szájízzel megáldott finálétól eltekintve a sorozat hozta a szokásos magas színvonalat és a kötelező mini drámázást. Ezzel nincs is gond, de a sorozat erénye pont az volt, hogy nem stagnált le, mindig volt benne valami plusz löket. Most viszont nagyon is úgy hat, hogy megtorpantak a készítők. Kevesebb és felszínesebb Red John téma, minimalizált drámai kitérők, ellenben drasztikusan megszaporodott retro krimi klisék, amik Baker miatt még éppen élvezhetőek. Szó se róla nincs ezzel gond, csak ne ez legyen a mérvadó jövőre is.

This entry has a rating of 4

1 Hozzászólás

The Mentalist – 2. évad felénél

 
Beküldte: Kanyecc 2010 May 3, 19:46-kor a(z) The Mentalist témába.

Itt az ideje, hogy értekezzek a The Mentalist-ról. Csak pozitív visszajelzéseket olvashattok tweetjeimben. Bejelentenék egy igen fontos dolgot: A mentalista a legjobb krimisorozat, ami jelenleg fut országos csatornán! Hékás, a Castle rajongói, a CSI-franchise és az NCIS-franchise nézői, inkább most ne olvassák, mert szerintem kiváltottam belőlük egy undort iránta és talán én se maradtam ki a sorból. De ez van. Tényleg annyira felüdítő ez a krimi, hogy nem is értem miért ragaszkodom a heti rendszerességgel való RTL Klub-os szinkronos verzióhoz.

vlcsnap-2010-05-02-23h21m22s12

Talán, mert annyira eltalálták, hogy élvezet nézni. A CBS kétségtelenül megalkotta a tavalyi idény legjobb újoncát. Az első évadját egy izgalmasabb második követte. Volt itt minden, főleg viccesebb Patrick Jane, akivel egyszerűen nem lehet betelni. Ő maga a sorozat, no meg Teresa karaktere, akik között állandóan megy a civakodás.

Haladt a (háttérben futó) főszál kibontása is. Behoztak egy nyomozót, aki Red John ügyét elvette a csapattól. Hogy mit összeprodukált itt Simon Baker azt egyszerűen látni kell, mert állandóan dőltem a röhögéstől. Amikor becsempészte a poloskát vagy más módszerre kémkedett a fejlemények felőle. Aztán jött Red John, aki másképp látta a felállást és újra helyre rakta a rend őreit az által, hogy majdnem kinyírta a nyomozás vezetőjét. Istencsászár sztori volt. Dráma és humor egybe ötvözve. Hogyan csinálják egyszerűen nem értem, de az írók valamit nagyon tudnak.

És a legszebb az egészben, hogy hiába volt max. kétszer szó Patrick múltjáról, így is eszeveszettül jó az átlagos felhozatal. Legutóbbi, a 2×13-as epizód nyerte el a tetszésem, melyben egy milliomos nagyképű fószer kapott szerepet. Nagyképű, mert tetszett neki főhősünk basztatása, sőt nem is azt produkálta, amit az átlag bűnjelöltek. Se nem tagadott, se nem cáfolt. Feltételezett: „Lehet én vagyok a gyilkos. Találja ki!” – ezzel a megnyilvánulásával olyan történet kerekedett a végére, hogy élvezet volt kivárni.

Abszolút jó irányba halad a sorozat. Nekem nagyon tetszik. No.1 van krimisorozat. Lepipálta a második évadjával a CSI: New York-ot, amit eddig elsőnek találtam. Látok benne több évadnyi történést. Mindenkinek csak ajánlani tudom, mert mind szinkronnal, mind angolszinkronnal tökéletes kikapcsolódást biztosít.

This entry has a rating of 4

Kommentáld!

The Mentalist – A 2. évad első fele

 
Beküldte: tess 2010 February 8, 19:21-kor a(z) The Mentalist témába.

the-mentalist-s2aHa már az RTL Klub volt olyan faszagyerek és elkezdte leadni a Mentalista 2. évados részeit, meg még hozzánk vágott egy laza nyereményjátékot is, hát gondoltam én is kaparok egyet a sorozatról. Az az igazság, hogy nem vagyok oda a random nyomozós sorozatokért, mivel unalmasak és mind egy kaptafára mennek, ergo ha igazi guru vagy akkor, max 5-10 perc alatt megoldod az ügyet. Azért az 5 perc átívelő vagy éppenséggel érzelgős maszlagért meg nem éri meg 40 percet elpazarolni az életünkből.

Na a Mentalista nem ebbe a kategóriába tartozik. Most már nem! Anno az 1. évadnál sejteni lehetett, hogy Bruno Heller sorozata felkavarja azt a bizonyos állóvizet, ami mostanság a nyomozós sorozatokat jellemzi, de maradandót mégsem tett le az asztalra. Ellenben Simon Baker igen, aki ezzel beállt a Hugh Laurie és James Woods mögé, vagyis megtalálta élete szerepét. Ezt a betegesen feltűnési mániában szenvedő ex-mentalistát egyszerűen ráöntötték és kész.

Ezt bizonyítva a 2. évad nyitánya egyszerűen a földbe döngölt és kész. Heller írt egy alig pár perces cold opent, Simon Baker meg lejátszotta még az istent is a földre. Alig 5 perc, 1 eset, majd pedig a főcím. Ezt kérem oktatni kellene! Ja és igen, van főcím! A fejesek úgy gondolták, hogy ez a ’70-es évekbeli retrozás bejön a népnek, csakúgy, mint a kék szín. Utóbbit mondjuk nem értem, amikor minden rész címében el van ugye rejtve a „red” szócska és hát a főgonosz is Red John. Ezzel szemben itt minden unalmas blue!

the-mentalist-s2b

Tanulva az előző évad hibáiból Heller és az íróstáb a 2. évad első felére egy igen korrekt kis történetet hozott össze. A részek közt kapocs már koránt sem olyan laza, sőt még Red John is ott van majdnem minden részben. Ehhez persze kellett egy új és tökös karakter, aki jelen esetben Bosco azaz Terry Kinney lenne. Bevallom Kinney munkássága nekem sötét folt, de hogy tudott játszani az egyszer biztos. Méltó „ellenfele” volt Jane-nek és persze végig ott volt a háttérben az a kis gyengéd kötödés is Lisbon-hoz. Amúgy javarészt ez a két szál dominált az évad eddigi részeiben. Na meg persze vége Van Pelt és Rigsby is összejöttek. Ez mind-mind olyan apró kis nüánsz, ami radikálisan megbontja azt a bizonyos merev műfaji korlátot.

Red John szálat most nem lőném le, legyen annyi elég, hogy ütni fog és kész. Kegyetlenül összerakták a részeket, a kapcsolat is végig szem előtt volt és a tempóra sem lehet okunk panaszkodni. Ritkán fordul elő velem, hogy jó viselem a tökölést, de ennél a sorozatnál akár 10 évig is elbírnám viselni Red John üldözését, amíg ilyen marad a színvonal. Mert még az soha nem fordult elő velem, hogy egy az egyben ledaráltam volna 10 részni random nyomozós maszlagot. Ehhez persze kellett a Heller-Szentgyorgyi írópáros és az a beteg Simon Baker!

This entry has a rating of 4

2 Hozzászólás

The Mentalist – Season 1

 
Beküldte: tess 2009 July 25, 17:12-kor a(z) The Mentalist témába.

Premier: 2008/9/23
Finálé: 2009/5/19
Évad: 13 részre rendelték be, de a nézettségnek hála 23 részes lett az évad
Csatorna: CBS
Idehaza: RTL Klub

A 2008/09-es szezon újonca, ami szó szerint mindent vitt és naná hogy CBS sorozat! Bruno Heller a Rome után ismét tutira ment és megalkotta a The Mentalist-et, ami szép jött, látott és mindenkinek beintett egy fergetegeset. A kritikusok egyenesen zabálták, a nézők meg főleg, a Pilot 15,6 milliót hozott, míg a rá 3 napra esedékes ismétlés 7,8 milliót. És ez csak a kezdet volt, mivel a Mentalista a végére még a nagy öreg CSI-nak is beintett cirka pár millió nézővel. Ezek után kérdem én, ki az, aki firtatja a sorozat bezsebelt titulusait?

the-mentalist-a

Emlékszem a szezon elején még álmodni sem mertem, hogy Heller sorozata valaha is ekkora magasságokba emelkedik. A Pilot jónak jó volt, de mégis hiányzott belőle valami, ami a folytatásban szépen elő is jött. A gond végig az volt, hogy ez a sorozat bizony csak egy emberre épül és az nem más, mint Simon Baker, aki valami fergetegeset alakított végig nem úgy, mint azt tette pár éve a Smith esetében. Baker egyszerűen zseniális választás volt a főszerepre, olyannyira, hogy sorra le is játszotta a többieket. Pedig volt itt nekünk egy Robin Tunney (Prison Break), egy Tim Kang (Third Watch), egy Owain Yeoman (Kitchen Confidential, The Nine) és egy Amanda Righetti (Reunion, North Shore, The O.C.).

A karakterek többsége sajnos felületes és egysíkú volt az elején, amit a készítőknek a végére sikerült egy kicsit felturbózniuk. Először ugye ott volt Rigsby és Van Pelt állítólagos viszonya, aztán jött a nagy hármas (Jane-Cho-Rigsby) hülyülése, majd pedig Cho fergeteges egysorosai. A próbálkozás végig adott volt, de azért karakter fronton mégis voltak hiányosságok. Lisbon karakterén pl. egyszerűen nem lehetett kiigazodni, míg Van Pelt… hát Amanda Righetti-ről én azt hittem, hogy eyecandy lesz, erre meg itt drámázik egy közepeset, ami azért több mint érdekes.

the-mentalist-b

Szerencsére Baker alakítása magasan vitte az egész évadot, így aztán egyszerűen át is siklottunk ezeken az apróságokon. Annyira energikus, flegma és persze intelligens volt a játéka, hogy öröm volt nézni. Sokan persze egyből House-t hozzák fel, mint karakterteremtőt, de hát mindig van ilyen. Ellenben ha beszállunk a versenyben, akkor azt kell, mondjam Hugh Laurie megtalálta a méltó ellenfelét. Simon Baker pont annyira középszerű színész, mint Laurie, de mégis megtalálták azt a szerepet, amiben egyszerűen verhetetlenek és ezzel ezt a részt fejezzük is be.

A már említett hiányosságok mellett a legnagyobb negatívum kétségtelenül a történet volt. Akinek még nem eset volna le ez egy random nyomozós sorozat akarna lenni, ahol hősünk egy fiktív nyomozóiroda a CBI szolgálataiba áll, mint független szakértő, hogy szerettei gyilkosát, egy bizonyos Red John-t üldözhessen. Jane előtte mentalistaként szerezte a kenyérrevalót, így az emberi befolyásolás mester, valamint kitűnő megfigyelő. Kb. olyan mintha Sherlock Holmes és Shawn Spencer adoptált gyereke lenne.

the-mentalist-c

A részekkel a legnagyobb gond, hogy túlzottan is randomok és egy bizonyos idő után le is ülnek. Baker persze végig pörög, de hát ez mit sem ér, ha minden más belassult. Közben vannak persze kitörési kísérletek a karakterek terén, de erről már írtunk. A nagy gond viszont mégsem ez volt, hanem maga az átívelő szál, azaz Red John. Végig ott van benne a potenciál és rendre ott is marad. Itt most főleg a fináléra gondolok, ami egyszerűen nevetségesre sikeredett. Akárcsak a rész végig „foglaljuk össze hogyan buktál le” részek. Itt rendre egy vödörnyi hülyeséget hoznak össze, amit még utólagos magyarázatokkal is megtoldanak, melyek persze nem voltak a részben. Ergo a készítők a saját seggüket mentik meg minden egyes rész végén.

Összességében tehát a The Mentalist egy közepes nyomozós sorozat, amit csak a főszereplő Simon Baker játéka tesz emlékezetessé. Anno én 4 részig bírtam aztán szépen átváltottam a darálásra, de nem bántam meg. Teljesen random, egyszer nézős sorozat ez, amibe rendre be lehet szállni. Önmagát magyarázó néhol felületes, néhol kapkodó nyomozós sorozat, ami egyszerűen annyira popcorn, hogy nem lehet nem nézni, így aztán minden esélye meg is van a minimum 7 évadra. A 2. évadot már egy ideje berendelték és állítólag darkosabb hangvételre kapcsolnak majd a készítők is, de hát ez a jövő zenéje még. Ha a premiernél nem is leszünk ott, de a 2. évad végénél tutira, de csak szigorúan Baker miatt.

This entry has a rating of 3.5

1 Hozzászólás

The Mentalist – 1.04 – Ladies in Red

 
Beküldte: tess 2009 January 14, 19:51-kor a(z) The Mentalist témába.

Premier: 2008/10/21
Írta: Gary Glasberg
Rendezte: Chris Long

Jason Sands befolyásos bankár volt, akinek ráadásul politikai kapcsolatai is voltak. Mindenképpen tehetősnek számított tehát, de halálával mégis csak adósságot és titkokat hagyott hátra. Jane a nyomozás során közel kerül Sands özvegyéhez, aki bizton állítja, hogy a férje nem üres kézzel távozott. Jane és a csapat tehát elkezdik feltárni az áldozat magánéletét, ami elég sok meglepetést tartogat…

Megjegyzés: Érzésem szerint a sorozat marad a random, bármikor könnyedén bekapcsolódható nyomozós sorozatok táborában. Szinte minden részben van valami, ami röviden, de mégis hatásosan bemutatja a kapcsolatokat és a karaktereket. Tiszta sor már az elején, hogy Jane a mentalista, aki persze először közli, hogy nem médium, utána meg azért csak-csak fellép a hatás kedvéért. Meg persze ott vannak a társak, akik tipikusan hozzák a közepes karaktereket. Hiába hülyítenek itt minket holmi munkahelyi szerelemmel, ebből úgy se lesz semmi. Ezt a sorozatot Simon Baker-rel lehet eladni és kész.

A rész egyébként tipikus random nyomozós cucc volt, számomra kissé erőltetett befejezéssel. De legalább volt benne egy egzotikus szépség Angela Sarafyan személyében. Ezt leszámítva minden random és jellegtelen volt. Így aztán én nem is látom értelmét a folytatásnak. Mármint részenként tuti nem lesz róla se kritika, se értekezés, mert fölösleges. Red John karakterét eddig nem hozták vissza, pedig jó pár részes lemaradásom van. Esetleg a fináléra, de addig meg felesleges erőltetni a dolgot. Évvége felé egy laza darát megér, de se többet. Jónak nem jó, rossznak se rossz, inkább csak történetfüggő. 

Szóval részemről ennyi volt a The Mentalist, kemény 4 rész. Ha Kanyecc folytatja, akkor lesz kritika, de egyébként legközelebb majd csak a finálénál találkozunk.�

This entry has a rating of 1

Kommentáld!
Következő oldal »

free web stats