Doctor Who – Kezdett a 8. évad

 
Beküldte: Kanyecc 2014 August 24, 18:19-kor a(z) Doctor Who témába.

A Doctor Who 8. évadjának premierjével döbbentem rá, hogy baromi gyorsan elreppent a nyár. Annyi mindent terveztem volna, de csak a munkára és az alvásra jutott idő. Hosszú kihagyást követően újra elővettem a sorozatot – ha már új széria nyitányra ébredtünk. Gondoltam, ha már új Doktor köszönthetünk, illetve az asszisztense se ismerős, akkor számomra adott a reboot. A 8×01-es részt bárki felfoghatja egy újabb becsatlakozási lehetőségnek. Természetesen jó, ha akad némi előismeret, viszont nélküle se vagyunk elveszve a rész tartalmában.

doctor.who.2005.s08e01.hdtv.x264-tla.mp4_001676160

Számomra akkora hullámhegy-hullámvölgy jellemezte az epizódot, amilyennel mostanság nem találkoztam egyik sorozat esetében sem. Nem húzható rá az unalmas jelző; de az se, hogy összességében tetszett. A készítők számoltak azzal is, hogy be kell mutatni az új Doktort, ezért a megszokott 40-45 perc helyett most 76 perccel operáltak. Hosszúnak egyáltalán nem nevezhető, mert miután beindultak a történések kb. úgy fogta fel az agyam, mint ha tényleg csak egy szimpla rész lett volna.

(Egyből itt jegyezném meg, hogy a kvázi hosszabbított epizód se okozott premiernél nézettségvesztést. Legutóbb 2010-ben nézték többen a nyitányt, akkor az 5. etapét pontosan 8 millióan. Rákövetkező évben 6.5 millióra, majd 2013-ban 6.4 millióra csökkent a mutató, míg 2014-ben 6.8 millióra növekedett. Tehát kíváncsi volt a nép arra, hogy milyen a legidősebb Doktorunk. Érdekességképpen felsorolnám még a többi évadnyitás mutatóit: 1×01 – 9.9 millió; 2×01 – 8.0 millió; 3×01 – 8.2 millió; 4×01 – 8.4 millió.)

doctor.who.2005.s08e01.hdtv.x264-tla.mp4_001543600

Most Peter Capaldi vette át Matt Smith karakterét. Minden kezdet nehéz – tartja a mondás. Elsőként azzal kellett megbarátkoznom, hogy elvesztettem a fiatalos, jó kedvű és örült Doktort. Mármint azzal kellett volna, mivel csak a fiatalos külsejétől kellett búcsút vennem, minden más maradt. A regenerálódás során csak a külseje változott, a karakterérték maradt konstans módon. Csak hát ezt kell fejben helyre tenni, ami koránt sem egyszerű. Pontosan ezért is tartottam zseniális ötletnek – és egyben hullámvölgynek – a rész első negyedét, amikor őrült viselkedésével próbálja megszokni a londoni közeget, valamint asszisztensének jelenlétét. Talán hullámvölgynek azért fogtam fel, mert a Doktor zűrős viselkedése elsőre zavaróbb, mint érthetőbb volt. Aztán miután hagytam leülepedni a történéseket, kezdett mind készítői húzás összeállni. Onnantól pedig a hangulat elkezdett a tetőfokra hágni.

A másik fájó pont CGI lett, amivel nem tudtam összebarátkozni. Az első percekben láthattunk egy dinoszauruszt, ami rettentően fura mozgással rendelkezdett. Gondoltam, valami régi klasszikus filmet raktak be, amiből majd jön a kiutalás, de nem. Ez a valóság. Már meg is ijedtem, hogy majd ezt a szörnyű dinót kell látnom, mikor remekül ráépítették az „öngyulladásos sorozatgyilkosságot”, amivel a minőség elkezdett ívelni felfelé. Onn    antól pedig csak jókat tudok írni a 8. évad kezdéséről. Kedvenc részletem, amikor két főhősünk az étteremben döbben rá, hogy milyen helyre került. Ezt az utolsó pár perccel tudták az írók tovább tetőzni – szerintem zseniálisan.

doctor.who.2005.s08e01.hdtv.x264-tla.mp4_002612320

A rész levezetőjében újra találkozunk Matt Smith-szel, tippre utoljára most egy időre, amit a készítők fontos húzásnak tartottak. Szerintem nem kellett volna visszahozni, mert ezzel ismét generáltak egy hullámvölgyet. Meg is mondom miért! Miután megkezdődött a nyomozás, Doktorunk elcserélte kedvenc óráját egy hajléktalan kabátjára, elment asszisztensével ebédelni egy étterembe és belekeveredett a rosszba, már minden sínre került. Odatapadt a lelkesedésem a képernyőre, végre megszoktam az új Doktort. Ezt a kötelező nyáladzást nyugodtan kihagyhatták volna, mert értékben nem tett hozzá.

Tehát a folytatásban Peter Capaldi és Jenna Coleman ténykedését követhetjük nyomon. Szerintem jó páros. Amit láttam a 8×01-nél azzal meggyőztek, hogy továbbra is az élők között kell emlegetnünk. Nagyon jó főgonoszt választottak a kezdésre. Nagyon jó Doktor-ötletelgetéseket tártak elénk. Összességében: átlagfeletti volt a minőség, csak az eleje és a vége rontott sokat a részegészén. Jövő héten viszont jönnek a Dalekek. Reboot adott, aki nem ismerte őket, majd most megfogja. Aki – hozzám hasonlóan – idő hiánya miatt hanyagolta a sorozatot, annak egy remek mérföldkő az új kezdet. Tessék becsatlakozni és folytatni.

This entry has a rating of 3.5

Kommentáld!

Doctor Who – 2.07 – The Idiot’s Lantern

 
Beküldte: Kanyecc 2008 April 16, 17:40-kor a(z) Doctor Who témába.

doctorwho_207.jpg
Premier:
2006/05/27
Írta: Mark Gatiss
Rendezte: Euros Lyn

A Doctor és Rose most, 1953-ban II. Erzsébet királynő megkoronázása előtti napjára érkezik meg. A városban motorozgatnak, amikor felfigyelnek arra, hogy az egyik házból egy letakart fejű embert ültetnek be egy fekete kocsiba, míg a hozzátartozók csak tétlenül, ellenszegülés nélkül nézik végig az egészet. De nem ez az egyetlen érdekesség, ugyanis Rose felfigyel arra is, hogy a megszokottnál sokkal több tévéantenna van kifüggesztve a házak tetejére…

Megjegyzés: Minden évadban kell lennie pár lapos részek. Ezt a részt simán hozzácsatolhatjuk. A sztori kicsit érdekesre sikeredett és valójában annyira le sem kötött, mint amilyen jónak indult a felvezetés. Rose és a Doctor megint csak helyet tévesztettek. Ezeket az időzítéseket nagyon imádom. Felöltöznek a kor stílusába, viszont a tervezett céltól elhatárolódnak egy csöppet.

Az előzetes frappánsra sikeredett, ellenben ez a Kábel csajos arclopkodás, szerintem nagyon szerényes lett. Viszontlátni tutira nem fogjuk, de ha mégis, akkor nagyot fogok kuncogni, mert nem ér annyit az egész.

This entry has a rating of 2

Kommentáld!

Doctor Who – 2.06 – The Age of Steel (2)

 
Beküldte: Kanyecc 2008 April 16, 10:30-kor a(z) Doctor Who témába.

doctorwho_206.jpg
Premier: 2006/05/20
Írta: Tom Macrae
Rendezte: Graeme Harper

A kiborgok megkezdik London ostromát. Minden embert, a fülükbe hordó ketyere segítségével –, ami által dinamikusan letöltik a friss híreket, s egyéb dolgokat a világhálóról – elkezdenek begyűjteni, hogy aztán „feljavítassák”, azaz kiborgokká alakítsák őket. A helyzet már-már elkeserítő, azonban Doctorék nem adják fel és a végsőkig küzdenek…

Megjegyzés: Jó felvezetést követően, nem okozott csalódást a folytatás sem. A készítők bevezettek egy újabb fajt, akikkel még szerintem a jövőben fogunk egy párszor találkozni. (Ha nem, akkor se áruljátok el, mert meglincselek valakit!) A kivitelezéssel sem volt sok problémám, bár a Cybus cég központja távolról, kicsit hülyén nézett ki! Mint valami Orc gyártósor, ahol mindig ég a tűz. (Pl.: Gyűrűk ura.) Igaz, acélemberekről volt szó, de akkor is.

Rose és Mickey közül nem tudok ki volt a jobban idegesítő, mert érdekes húzások mindkét oldalón adódtak. Gondolok, itt Mickey végső döntésére, miszerint marad a párhuzamos egyetemben, ahol még anyja él, de Rose megrögzöttsége is bogarat ültetett a fülembe. Harmadrészt, a főfejes szolgája sem hagyta magát, ami külön pont. Negyedrészt, pedig a kiborgok nem sokat tétováztak a szülőatyja beolvasztásán.

Sok-sok jó ötlet, aki teheti lesse meg, mert pár részt követően, azonnal rabul ejti az embert.

This entry has a rating of 3.5

Kommentáld!

Doctor Who – 2.05 – Rise of the Cybermen (1)

 
Beküldte: Kanyecc 2008 April 16, 9:29-kor a(z) Doctor Who témába.

doctorwho_205.jpg
Premier:
2006/05/13
Írta: Tom Macrae
Rendezte: Graeme Harper

A TARDIS műszaki problémák miatt egy párhuzamos világban landolnak London belvárosában. Míg a hajó energiaszintje regenerálódik, addig időutazóink kicsit körbe néznek, hova is jutottak, miben tér el az eredeti otthonostul. Ez alatt a Cybus cég vezetője, kinek jobbkeze Rose hasonmás apja, megkísérli véglegesíteni az ember-gép kapcsolatát, azaz a kiborgokat, hogy egyeduralomra törhessen…

Megjegyzés: A címből már az elején lerí, hogy egy két részes összetett részről van szó. Régen néztem már a sorozatot, viszont most újra megjött a kedvem. A felvezető rész, nem sikerült annyira laposra, mint amilyennek indult. Voltak frappáns, vicces jelenetek, gondolok itt Rose-ra, aki ebben a párhuzamos egyetemben egy kutyát takart. Másrészről, Mick-hasonmására, Ricky-re. A hangulat teljesen toppon volt. Lehet, ez hiányzott az elmúlt időben az életemből.

Több, sorsfordító dolog is történi fog a folytatásban, viszont arról még nem szólnék semmit, hátha valaki még nem jár arra felé. Ellenben kigondolta volna, hogy Mickey elsőként az anyját keresi fel, aki jelenesetben vak. Ahhoz képest eléggé otthonosan mozgott. Na, de nem húzom tovább a kritikám, mert én már kíváncsi vagyok a folytatásra, melyről már sok mindent tudok!

This entry has a rating of 3

Kommentáld!

Doctor Who – 2.04 – The Girl in the Fireplace

 
Beküldte: Kanyecc 2007 December 6, 10:03-kor a(z) Doctor Who témába.

doctorwho_204.jpg
Premier:
2006/05/06
Írta: Steven Moffat
Rendezte: Euros Lyn

A Doctor, Rose és Mickey az 51. században landol egy űrállomáson, ami látszólag kihalt, valójában még sem. Az egyik kabin részben egy antik kandallóra figyelnek fel, mely valójában egy időkapu, ugyan is túloldalon a 18. századi Párizsba juthatnak el, Madame de Pompadour otthonába. Csak éppen mi a kapocs, a két hely között?

Megjegyzés: Sokat hezitáltam az értékelésen, mert annyira nem volt nagy rész. Az egészet maximum Madame de Pompadour miatt kötelező megnézni, mert annyi szent, hogy nem csak a Doctor fejét tudja elszédíteni szépségével. A látottak alapján Mikey végleg csatlakozott a nagy csapathoz, és látszólag élvezi a kalandozásokat. Most is hozta a hülyébbik formáját, amire én minden mennyiségben vevő vagyok. Gondolok itt a fagyasztó puskás részre. A történet kicsit fura volt. Nem igazán vágtam le az elején, kellett az emésztés, de így visszagondolván elment. Nem az évad lerosszabb része, de a jótól is távol áll.

This entry has a rating of 2

6 Hozzászólás

Doctor Who – 2.03 – School Reunion

 
Beküldte: Kanyecc 2007 December 3, 14:41-kor a(z) Doctor Who témába.

doctorwho_203.jpg
Premier:
2006/04/29
Írta: Toby Whithouse
Rendezte: James Hawes

Mickey kiszűri, hogy valami nincs rendjén a Duffry Vale középiskolában, ezért a csapat odamegy. A Doctor tanárként, míg Rose konyhalányként vegyül el. Nem telik bele sok idejükbe, mire rájönnek, hogy valójában egy újabb földönkívüli nemzedékkel van dolguk, akik tanárnak álcázzák magukat. Időközben, feltűnik egy rejtélyes újságíró is, aki szintén ez ügyben nyomoz…

Megjegyzés: A történet nagyon lapos, ellenben a többi kárpótol mindenért. Feltűnik a Doctor 30 évvel ezelőtti útitársa, akiről eddig még Rose-nak sem beszélt. Kapja is mindkét oldalról az osztást a titokért, mely nem is annyira nagy szám. Emellett egy újabb UFO nemzedékkel is megismerkedhetünk, a Krillitanes-szel.

Felvezető résznek tökéletes volt. Van egy olyan érzésem, hogy nem utoljára láttuk a Krillitanes-eket. Az elméletben én sok mindent nem láttam, de lehet úgy van, ahogy ők akarták. Bár inkább még sem. Szóval a lényeg annyi lenne, hogy meg akarták oldani sok ügyes fizikus palántával a Skasis Paradigmát, azaz az univerzum elméletét. A képlet megoldásával az univerzum építőelemének irányítását kapnék meg, mellyel az időt, a teret és az anyagot ők tudnák irányítani. Vad mi? De hála K9 robot kutyusunknak, szabotálva lett minden. Kár érte! És végezetül az se feledjük ki a sorból, hogy Mikey véglegesen csapattag lett! …legalább is a befejezés szerint.

This entry has a rating of 3

3 Hozzászólás

Doctor Who – 2.02 – Tooth and Claw

 
Beküldte: Kanyecc 2007 December 3, 12:28-kor a(z) Doctor Who témába.

doctorwho_202.jpg
Premier:
2006/04/22
Írta: Russell T. Davies
Rendezte: Euros Lyn

A Doctor megígéri Rose-nak, hogy elviszi Blockhands 1979-es koncertjére, azonban egy kis galiba miatt 100 évvel előbbrébb landolnak Skóciába. Itt futnak össze Victoria hercegnővel és kíséretével, akik egy kastélyba vették az útjukat. A minap éppen telihold van, ami nem ígérkezik biztatónak, ugyan is egy régi mende-monda vele egyidejűleg – mondhatni – feléled…

Megjegyzés: Kicsit gyengébb rész volt, de azért ez is megállja a helyét. Szemmel láthatóbb, hogy sokkal jobb hatásokat használnak a készítők, mint az első évadban. Ezt most felfoghatnám a DVD-ripnek is, mert ilyen formátumban néztem, de nem tenném. A színvilágot nagyon eltalálták, ahogyan a farkasember átalakulását is. De ahogy mondani szokás, minden jóban van valami rossz! Hát itt is volt, még pedig az állat futása. Az valami piszkosul elfuserált lett.

A TARDIS már megint meghibásodott, ebből az okból kifolyólag kerültek hőseink ilyen helyzetben. Ebben a részben is tanulhattuk egy s mást. Az alapsztori jól indult, de a végére valahogy ellaposodott. Megmondani nem igazán tudnám, minek a hatására is. Lehet, hogy csak a fentebbek miatt, nem tudom. Rose sem hozta az eredeti énjét, dokink sem. Reméljük a folytatás ígéretesebb lesz.

This entry has a rating of 2

1 Hozzászólás

Doctor Who – 2.01 – New Earth

 
Beküldte: Kanyecc 2007 December 3, 10:26-kor a(z) Doctor Who témába.

doctorwho_201.jpg
Premier:
2006/04/15
Írta: Russell T. Davies
Rendezte: James Hawes

A Doctor és Rose ismételten 5 milliárd évet utazik előre az időben, amikor is a Föld már lakhatatlanná vált, és helyette lakói kerestek egy újat. New New York-ba érkeznek meg hőseink, ahol találkozniuk kell “Boe arccal”, azonban érkezésükre a halottnak hitt Cassandra is felfigyel, akinek tervei vannak Rose-zal. Emellett, persze még a különös macskaarcú ápolókkal is meggyűlik a bajuk…

Megjegyzés: Bazz, leszarom, megkapja a 4.5/5-ös értékelést, mert ez tényleg igazán ütősre sikeredett. Újra feltűnik Cassandra, aki még mindig az utolsó embernek képzeli magát! Áhh… Évadpremiernek nagyon ütős lett, legalább is nálam nagyon bejött. Tisztára mint a Sliders-ben: Hiába hiszed azt, hogy megöltél valakit, egy másik dimenzióban még létezhet. Erre nem egyszer volt már példa a sorozatban, ezért is reménykedem, hogy nem most láttuk utoljára Cassandrát.

Dokink nem sokat változott, még ha más is játssza a szerepét. Humora még mindig ott van, és ez a lényeg. Gondolok most arra a részre, mikor is Cassandra a liftaknában váltogatta a testeket. Nagyon nagy ötlet és nagyon humoros is egyben. Egyébként már az elején gondoltam, hogy nem szimpla ápolónőkről van szó, ha már az “utolsó ember” is bujkál előlük. Igazából csak az nem jött le nekem, hogy akkor miért éltették a nagy fejeseket?!

This entry has a rating of 4.5

1 Hozzászólás

Doctor Who – 1.13 – The Parting of the Ways (2)

 
Beküldte: Kanyecc 2007 October 5, 16:01-kor a(z) Doctor Who témába.

doctorwho_113.jpg
Premier:
2005/06/18
Írta: Russell T. Davies
Rendezte: Joe Ahearne

Rose-t elrabolják a Dalekek. A Doktor megígéri neki, hogy megmenti, és be is tartja a szavát, azonban ezzel még jobban magukra bőszíti az ellenséget. Csak egy kiút van, viszont azzal mindenki halálra van ítélve, ezért Rose-t kényszerből visszaküldi jelenidejébe, aki csak otthoni segítségre számíthat, hogy megmentse a Doktort, valamint az egész emberiséget…

Megjegyzés: Talán a sok csöpögős jelenet tette, de ezt nagyon elszúrták. Rose, egyenesen az agyamra ment. A doktorunk sem kápráztatott el. Egyedül talán Jack-re lehetünk büszkék, mert a toborzásával tényleg ott volt. A Dalekek is szégyenek voltak. Tudom, hogy ők ilyenek, de a főnök szerepét legalább kicsit kitolhatták volna, ne csak azt mondogassa, hogy isten vagyok!

Végre értelmet nyert az előző rész címe! …És jó is volt a Doktor átvezetése/lecserélése. Remélem a folytatásban pörgősebb részek is jönnek, mert már nagyon kéne. Dalekek még vissza fognak térni, már csak arra lennék kíváncsi, hogy a szlitének is? Majd kiderül!

This entry has a rating of 1.5

4 Hozzászólás

Doctor Who – 1.12 – Bad Wolf (1)

 
Beküldte: Kanyecc 2007 October 5, 13:41-kor a(z) Doctor Who témába.

doctorwho_112.jpg
Premier:
2005/06/11
Írta: Russell T. Davies
Rendezte: Joe Ahearne

Doktor, Rose és Jack kapitány egyik pillanatról a másikra, egy játék-showban köt ki, persze mindegyik másban. A “gonosz farkas” szó újra felbukkan. El is gondolkodtatja a Doktort, de inkább a jelenhelyzetére koncentrálódik rá, hogy kiderítse még is minek útjának teleportálódtak az anno 100 éve Ötös Úrállomásnak nevezett űrállomásra…

Megjegyzés: Dupla évadzáró rész következik. Mivel az előző résznél meglestem a következő rész tartalmábólt, így sok meglepetés nem ért. De azért nem okozott, így sem csalódást ez az epizód sem. Ismételten történik visszautalás a múltba. Úgy tűnik, hogy a Dalek faj még sem halt ki. E mögött, persze más is állhat, hiszen a dokik mindig más idősíkba utaznak, ami nem garantálja azt a tényt, hogy ott is kipusztultak volna. Minden esetre itt vannak, nem is kevesen és ütős folytatásnak nézzük elébe.

Ez a játék-shows ötletet nagyon jónak találtam: Ki a leggyengébb láncszem! Szerintem sokan fel is röhögtünk, mikor az android neki állt levezetni a műsort. Aztán volt még Big Brother is Doki és a haverokkal, no meg Jack-nek is volt még valami, de annak a nevét ne kérdezzétek. Talán pucérkodás! Nekem bejött, jöjjön az évadfinálé!

This entry has a rating of 3

3 Hozzászólás
Következő oldal »

free web stats