Titans – Kezdett a sorozat

 
Beküldte: Kanyecc 2018 October 28, 16:12-kor a(z) Pilot témába.

2018 szeptemberében újabb stream szolgáltató csatlakozott a Peak TV korszakához. A DC Universe arra hivatott, hogy a DC képregény-világának főhőseit egy helyre terelje és a rajongókat kiszolgálja. Aki Batmant akarna nézni, az ne keressen más oldalt, itt megtalálja a hozzákapcsolódó tartalmakat – legalábbis ez a céljuk, azonban még nagyon az elején van a projekt, de majd 1 év múlva biztosan jó lesz a videótárukban böngészni. Természetesen, a meglévő kínálat mellé újdonságok is kellenek, hogy az előfizetői létszám könnyebben dagadjon. Rendeltek is be kicsiknek és nagyoknak, melynek az első hírnőke a Titans lett. Gondolom, most sokaknak a Tini Titánok jutnak az eszükbe, azonban nincs ott a címben a “tini” szócska, így a hangvételt is bátrabban társítsátok a felnőtt korosztályhoz.

A történetében: Dick Grayson-t ismerhetjük meg először, aki Gotham-et (és Batman-t)maga mögött hagyva Detroitba költözik, hogy ott élje hétköznapi életét. Megtudhatjuk, hogy tulajdonképp elmenekül, mert kezdte felőrölni az, ami ott folyt, na meg a Denevérember. A rendőrség kötelékében tartja fenn a rendet, de itt is kénytelen szabadidejében elővenni képességeit, hogy azokat a rosszfiúkat megleckéztesse, akikhez már a törvény keze már nem érhet el.

A sztorira nem lehet panasz, mert a három főbb karakter, akiket a pilotban megismerünk, története egymásba fonódik. Rachael Roth – akiben valami nagyon sötét lakozik, illetve álmában újra és újra megéli Dick családjának tragikus halálát – szála akkor fonódik össze Dick-ével, amikor a városba menekül, miután valósnak vélt nevelőanyját egy bérgyilkos kivégzi. Szerencséjére neki a szökés összejött, a sors pedig összehozta rendőrünkkel. Van még egy fura amnéziában szenvedő nőnk, aki szintén a lányt keresi, csak éppen Ausztriában. Miért ott? Fogalmam sincs, de számomra ő az, akinél a legjobban éreztem, hogy a Titans valóban egy vicces, ám jópofa sötét vonalat akar képviselni.

“Fuck Batman”

Gondolom, mindenkinek megvolt az előzetesének legjellegzetesebb beszólása, amit nehéz kiverni az ember fejéből, hiszen, ha felidézem a csekély képregénytudásom, akkor az ugrik be, hogy Batman és Robin haverok, és mindketten egy jobb világért harcolnak, olykor közösen. (Ők egymással pacsiznak, nem?!) Na, de miért haragszik ennyire Robin a “társára”? Választ kapunk, nyugi, és az a jelenet, amibe beleágyazzák ezt a “hét idézetét”, szerintem szövegileg parádésra sikerült. Az, amit ott Dick verbális kap, komolyan… szakadtam a röhögéstől, mert karaktert ennyire megszégyeníteni helyzetelőnyben nem lehet, de az íróknak sikerült, és jár a pacsi neki, mert tuti még hónapokig nem kopik ki az emlékemből.

Sötét tónust ígértek a készítők, amivel lehet vitatkozni. Mit tekintsünk annak? Azt, hogy törnek a csontok, pofásra lettek megoldva a verekedős jelenet; vagy inkább azt, hogy az események inkább az este leple alatt zajlanak? Nem éreztem annyira nyomottnak a hangulatot Detroitban. Csak középszerűen átlagosnak. Mindenhol vannak “keményebb környékek”, itt Budapesten elég csak a Hős utcába ellátogatni, ha valaki sötét tónust akar élőben. Azt veszélyesebbnek is vélem, mint azt, amit a Titansban láttam. Próbálkozásnak se volt annyira jó, ennél azért többre lenne szükségünk. (Utoljára A sötét lovag trilógia zárórészénél, mikor Bane elfoglalja a várost, Batman pedig felszívódik éreztem igazi sötét, kilátástalan helyzetet, de annak már 6 éve.)

Sose hittem volna azonban, hogy a megnézését követően az NBC egykori nagykedvence, a Heroes ugrik majd be. Ott is a pilotban viszonylag több karaktert mutattak be, akiket érdekes szálakon indítottak el. Nem volt nagy mondanivalója az egésznek, mégis éheztem a folytatásra; ez az érzés most is jelen volt, ami azért lepett meg, mert alapvetően tényleg nem lehet áradozni a sorozatról, hogy mennyire jó lett – DE félre se értsetek, hiszen annyira rossznak se tartanám, inkább csak középszerűnek, amolyan tapogatós első próbálkozásnak. Ezzel csak az a bajom, hogyha már egyedi tartalmakat akarnak viszontlátni, akkor célozzunk be egy olyan közönséget, akiknek az igényét ki is szolgáltatjuk. Gondolok most arra, hogy hiába akar sötét tónust az asztalra tenni a készítőgárda, azzal fiatal előfizetőket vesztene, hiszen a korosztály riasztó tud lenni a szülőknél, akik pedig a gyermeküktől az efféle erőszakot távol akarják tartani. Kicsit azt érzem, hogy a Netflix után loholnak, de akkor szabadsággal nem rendelkeznek.

A karakterek jelleme jól lett megírva. Személyes kedvencem az ausztriai szállal induló amnéziás nő, aki egyből belopta magát a szívembe. Nincs mese, nálam ő lesz a favorit. Értelmetlen karakter feltűnést is láthattunk a kezdésben, hiszen az írók úgy vélték, hogy mindenképpen teret kell adni a „negyedik” főhősnek is, akinek az a képessége, hogy állatokká tud átalakulni. Be is dobnak neki egy vicces jelenetet, ami inkább kínosra sikeredett. Most komolyan?! …így nem lehet egy epizódot lezárni, ha pedig ezt akarták a cliffhangernek behúzni, akkor vonuljanak el egy üres szobába és gondolkodjanak el, mekkora hülyeséget csináltak.

Látomás vs flashback. Egy kiváló ütköztetés, ami ott van a szerkezetében. Mint azt fentebb írtam, Dick családjának elvesztését az egyik karakter álmából tudhatjuk meg, nem pedig visszaemlékezésből. Nekem ez a húzás bejött. Manapság a flashback szónak nincs akkora ereje, viszont nekik sikerült új köntösbe öltöztetniük a jelenséget, mégis csak ugyanarról van szó, csak éppen más tálásban.

Nyilván már kinn van a következő 2 része is a sorozatnak, így nem feszegetném azt, hogy merre akar tovább haladni, az amit viszont láthattunk a pilotban elmegy egy közepesnek, amire szívesen figyel oda az ember. Lehet, hogy a nosztalgia beszél belőlem, mégis csak felidézték a Heroes-t, ami tényleg nagy kedvenc volt a kétezres évek közepéről.

Utószóként még annyit fűznék hozzá, hogy a zenével nagyon jól bántak. Amikor a jelenet megkövetelte, hozták az izgalmat pumpáló dallamokat, amikor meg nyugodtság kellett (volt olyan egyáltalán?), akkor meg azt. Lényeg, hogy nincs ez elrontva, csak kicsit becsapva érzem magam, mert mást ígértek és mást tálaltak elém. Sötét tónus ide vagy oda, nézzenek horrorfilmeket, és lessenek el azokból fortélyokat.

This entry has a rating of 3

Kommentáld!

Deception – Kezdett a sorozat

 
Beküldte: Kanyecc 2018 March 22, 20:05-kor a(z) kritika,Pilot témába.

Tavaszba lépve szép sorjában hozzák az újdonságokat az országos tévék. Az ABC tavaly elvesztett egy veterán nyomozós sorozatot a Castle személyében, így mindenképpen rámentek arra, hogy a májusi Upfronts alkalmával legalább egy olyan ötletet berendeljenek, amit bátran emlegethetünk méltó utód jelző alatt. A Deception próbál formabontó lenni, hiszen bűvész-átverős elképzelés nincs jelenleg a tévében, pedig az átlagemberek nyitottak erre a műfajra. Bevallom férfiasan, imádom nézni az ilyeneket! (Megannyi Criss Angelt láttam.) Csak ámulok, hogy képesek arra, hogy egy szimpla trükkel, amit korábban felvettek, átverjenek engem is. Olyan, mint ha tényleg gondolatolvasók lennének, holott ilyenről szó sincs, csak kijátszanak mindenkit.

Deception.2018.S01E01.HDTV.x264-KILLERS.mkv_000954401

Két dolog mindig társítható az átverős, bűvész koncepciók főhős jellemzőihez: az egyik, hogy nagyon jó megfigyelők; a másik, hogy képesek a fejünkkel gondolkodni, és ezt alapul véve kijátszani mindenkit. Nyilván az se egy utolsó szempont, hogy elterelik a figyelmünket, hiszen a csalás mindig akkor jön létre, mikor nem oda összpontosítunk, ahova kéne. – Mindezt azért éreztem fontosnak leírni, mert a The Mentalist és a Psych idéződött fel emlékeimből a pilotjá láttán. Mindkettő valamilyen módon kapcsolódik az átveréshez, mindkettőben jelen van jó humor is, ami innen se hiányzik. Na, de miről is van szó?

A történet középpontjában: Cameron Black, egy elismert bűvész. Jóképű, sármos és ért az emberek manipulánsához. Az egyik fellépését követően azonban egy gyilkosságot akarnak a nyakába varrni, amivel legnépszerűbb átverése, valamint egy többéven át magában tartott titok lepleződik le. Karrierjét aláássák, Ő pedig maga alá kerül. Stábja – mert a bűvészeknek is vannak háttérmunkásaik – se bírja már ezt a(z egy éve tartó) reményvesztett helyzetet, ezért felállnak és másfelé kezdenek el nézelődni, míg nem olyan ajánlatot nem kapnak, ami szinte visszautasíthatatlan. Ezzel egyidejűleg esik főhősünk ölébe egy olyan tévés bejátszás és ügy, amivel ismét magára talál.

Történt ugyanis, hogy az FBI elkapott egy igenfontos embert, azonban kicsúszik a karmaik közül akkor, amikor a repülőgéppel leszállnak a helyi reptéren. Kicsúszik szó talán kicsit pontatlan megfogalmazás, mert a látottak alapján felrobban a géppel együtt, azonban bűvészünk átlát a szitán és prezentálja a mi is történhetett tényeket az helyszínelőknek, akik beveszik időszakosan a nyomozásba, mint külsős besegítőt.

Deception.2018.S01E01.HDTV.x264-KILLERS.mkv_001665402

Manapság az ilyen külsős besegítőknek van csak élete és jövője a krimikben. Ott volt a Castle, ahol egy könyvírót ragadtak ki; a The Mentalist, ahol egy mentalistát. Fel is merülhet a keresztkérdés, hogy heti rendszerességgel miként fognak tudni szállítani ennyiféle különös ügyet, ami kapcsolódik a megtévesztéshez vagy az átveréshez? – Ez legyen az írók gondja, az viszont kikörvonalazódott a pilot által, hogy a kapcsot az átívelő történet adja meg. Ugye főhősünk karrierjének oda, de vajon ki profitált ebből, illetve mi lehetett az elkövetőnk oka, hogy kieszelje ezt a bravúros átverést? Az első évad biztosan ezeket a kérdéseket fogja boncolgatni, bár ha hosszúéletű lesz, valószínűleg csak évadokkal később fognak pontot tenni az ügy végére.

Jack Cutmore-Scott kapta a főszerepet, akinek duplán helyt kell állni. Egyszerre formálja meg Cameron-t és Jonathan-t, két ellentétes jegyekkel bíró testvért. Az ellentétet az adja, hogy utóbbi létezéséről senki se tudott, míg nem „előbbi” karrierje meg nem bicsaklik. A gyilkosság miatt leültetik, azonban Cameron-nak kezd összeállni a kép, miszerint valaki az életére tört, aki nem más, mint az a nő, aki testvére mellett ült a gyilkosság napján és a szemével nincs minden rendben. Ilfenesh Hadera formálja meg Kay különleges ügynököt, akinek a kedvében úgy lehet járni, ha a szabályokat betartjuk – csak hát főhősünkre pont ez nem a jellemző. Kettőjük között a kémia remekül működik. Ne feledkezzek el Amaury Nolasco-ról sem, aki a felesleges feszültség oldása érdekében van jelen, mint Mike ügynök. Rajong bűvészünkért, nagyon zöldfülű beállítottságot sugároz a sok mosolyt csaló megnyilvánulásával. Ez a trió véleményem szerint telitalálatos lett. Nem kell jobbakat keresni, mert a pilot nem az alakításukon csúszott el.

Deception.2018.S01E01.HDTV.x264-KILLERS.mkv_002531884

Most nem elégedetlenkedni akarok, csak a pilot során nem éreztem azt a húzást, melynek hatására egyből a második epizóddal folytattam volna. Szó se róla, nagyon szép a barna-zöld szemű gonosznő, és maga az ügy mögötti rejtély is foglalkoztat. A bűvészünk háttér stábja szintén azt a vonalat erősíti, hogy a potencia több szálon adott. Jó látni, hogy a segítők hétköznapi – már-már egysíkú – életébe is bepillantást nyújtanak, hiszen sokan elfelejtik azt a tényt, hogy a bűvész csak a show érdekében van jelen, minden más a háttérben zajlik. Visszakanyarodva… nem szeretném azt, hogy a végén egy átverős átverősének az átverős sorozatát kapjuk meg, amikor már azt se tudom, hogy ki van éppen lépéselőnyben a másikhoz képest. Gondolok itt az epizódvégi zárásra, amit összecsaptak – és méltán vagyok mérges rájuk, mert ennél azért többre hivatott.

Az egész részt áthatotta egyfajta jó humor, amit többségében klisére építettek, de most az egyszer nem zavart. Gondolok itt arra, amikor főhősünk promózza magát a helyi erőknél, vagy felteszik a költői kérdést: miszerint valóban nem látta egyetlen showműsorát sem? – …és így tovább. Az ügy végén pedig adnak a nézőknek megoldókulcsot az bűvészi ügy levezényléshez, ami után biztosan jön az a fajta reakció, ami Mike ügynéknél is.

Kell még 2-3 rész, hogy átlássam, milyen utat akar bejárni a Deception. Alapozásnak korrekt az, amit a pilotban láthattunk. Aki kedveli a műfajt, az azért adjon neki egy esélyt; aki pedig nem, az azért, hogy utána nyugodt szívvel dobja kukába. A főszereplők közötti kémia, egyensúly és bevonzás részemről adott volt. A mellékágra is odafigyeltek és most nem az átívelő történetre gondolok, hanem a háttér stábra. Inkább csak szerkezeti problémákat tudnék felróni, mert a vége az csapnivalóra sikerült, illetve a rész közben is azért akadtak álmosító jelenetsorok, felesleges klisék. Ha ezekre odafigyelnek, könnyedén meglesz a Castle utódja egy bűvész személyében.

This entry has a rating of 3

Kommentáld!

Rise – Kezdett a sorozat

 
Beküldte: Kanyecc 2018 March 17, 20:04-kor a(z) kritika,Pilot témába.

Fura egybeesés, hogy ennyi A Tanár cikk után kezdtem bele az NBC legújabb sorozatába, amit a csatorna marketing osztálya a Friday Night Light-tal és a Hamilton címekkel próbál eladni. Sehol egy említés a Glee kapcsán, mert nekem inkább arra hajaza az alapelgondolás, mint sem előbbi kettőre. Nyilván sokat vártak tőle, pontosan ezért pakolták a This is Us mögé – ha valaki nem lenne képben: ez a legnézettebb produkciójuk, amit még a The Voice-szal tovább alapoztatnak a 20 órási sávban. Neki 22 órától kell bizonyítania.

(A nézettségi mutatókkal folytatnám, bár ilyet sose szoktam csinálni. Múlt kedden nyitott az újonc, amit 11.17 milliós The Voice-epizóddal, valamint 10.93 milliós This is Us-szel vezettek fel. Vártuk is, hogy majd valami őrületes számot tesz le az asztalra, azonban ez elmaradt. Az NCIS: New Orleans-szal szemben elvérzett, ami 9.24 milliónyi amerikait ültetett képernyők elé. Neki csak 5.5 milliónyit sikerült. Ééés most jöhet az, hogy a 18-49 a lényeg náluk. Ott tényleg hozta a kötelezőt az 1.2-es demójával, viszont ha úgy nézzük, hogy felvezetője a 21 órás blokkban 2.8 magasságában járt, akkor bátran kijelenthetjük, hogy ez se lesz hosszú életű…)

Rise.S01E01.720p.HDTV.x264-KILLERS[eztv].mkv_000134672

A történet középpontjában: egy kisváros középiskolája és annak közössége áll. Adott egy tanár, aki többéve tanít, az osztályát nehezen tudja inspirálni – látszik is rajta, hogy kiégett. Egyik napról a másikra – miután leépítések vannak az intézményben – gondol egyet, és a megüresedett színjátszókör vezetését bevállalja. Nyilván ezt zokon veszi az aktuális irányító, aki csak a Grease-ben látja a sikert és a tündöklést. Tanárunk forradalmár akar lenni, ezért kiválasztja a Tavaszébredését a palettájából, mert szerinte sok olyan problémával foglalkozik, amik fellelhetők a mindennapjaikban, csak éppen senki se akar neki szót adni. Kemény reformokba is kezd, hiszen a No.1-nak beállított tehetségekből hirtelen mellékszereplőket csinál, és helyükre olyan – eddig ismeretlen vagy éppen elnyomott – tinédzsereket tesz, akik szerinte sokkal karakterisztikusabbak.

Hogy kötődik mindez a fentebb említett Friday Night Lights-hoz? – Nagyon egyszerű. Mint minden kisvárosnak, ennek is az iskola focicsapata adja a reménysugarat a kitörésre. Aki jól játszik, akit felfedeznek, az az egyetemi évi alatt ösztöndíjban részesülhet, arról nem is beszélve, hogy olyan helyekre juthatnak be, amikről más csak álmodozik. Másrészről, a sport nem csak az kortársakat, hanem a szülőket is kimozdítják a (szürke?) hétköznapjaikból, elmennek a különféle eseményekre és éltetik egyetlen csapatukat, sztár futóikat. Nem is véletlen, hogy ennyi támogatást kap a csapat minden tagja. De ne feledkezzük el arról, hogy a football csak mellékszereplőként van jelen.

Tanárunk elköveti azt a hibát, amit sose szabadna: egy focistát szemel ki a szakkörébe főszereplőnek. Meg is teszi a kezdő lépéseket, hogy az ifjú érdeklődését felkeltse, de ezt nem nézik jó szemmel mások. Próbálják támadni, ellenáll egy darabig, majd elbukik… ahogy az lenni szokott. A pilot persze az alapozásról szól minden esetben, így az utolsó percek kellő örömet szállítanak a csalódott arcokra – de ezt már akkor megmondtam volna, amikor az első megtorpanáshoz érkeztek a küldetés során.

Rise.S01E01.720p.HDTV.x264-KILLERS[eztv].mkv_001483539

A pilot számtalan hibával küszködik. Próbáltam megérteni, hogy főhősünket mi ösztönözhette, hogy elvállalja ezt a plusz feladatkört, amit a felesége se igazán támogat (hiszen kevés idő jut a családra!), azonban nem kaptam értelmes választ rá. Olyan, mint ha próbálná megmutatni, hogy a focin túl is van élet és ne nyomjuk el azokat a diákokat, akik nem a sportban látják jövőképüket. Nincs egy kiemelkedő karaktere a nyitánynak. Olyan, mint ha mindenki mellékszereplő lenne, s majd, aki tetszik később, azokból csinálnak főt. A tanár nyilván konstans szereplő, de semelyik fiatal se kapott olyan hangsúlyos szereplést, mellyel azt mondatná: na figyeljetek rám, én leszek a sztár. Nyilván, aki már látott többszáz sorozatepizódot, az leszűri kikre gondolhattak, de alapvetően mindenkit ugyanarra a sávra állítanék laikusként.

Már a kezdésnél elkövették azt a hibát is, hogy behozták a felesleges feszültségkeltéseket, amik engem egyáltalán nem mozgattak meg. Gondolok itt a tanár fiára, aki alkoholproblémákkal küszködik tizenévesen; vagy az egyik anyukára, aki hazudik a lányának, mert olyan személlyel kavar, akivel nem szabadna. Az epizódzárást is ide sorolnám, mert az egyetlen opciót vetették be az írók, amivel megoldást tudtak nyújtani a fennálló akadályra – holott mennyivel jobb döntés lett volna, ha csak 1-2 résszel később teszik meg mindezt. Szerintük kellett a happy end a végére, szerintem pedig elhanyagolható lett volna, mégis csak egy olyan városról beszélünk, ahol az embereknek küzdenie kell azért, ha akar valaki lenni. Ezt a nézetet aláásták elég hamar.

Sajnos látom a buta kliséket is, amikkel szétszedik majd az idegrendszerem. Biztosan bedobják a közösbe a választás fejtörőjét, miszerint fiatal főhősünk futball eseménye egybeesik vagy fedésben lesz a játékkörével. Láthattunk egy kibontakozó tiltottnak tűnő szerelmet, amiből várhatóan hasonlót fognak a látottak alapján kisajtolni. Lesznek szülői és szakmabeli támadások, amikkel számolhatunk és amivel számoltunk is már a kezdés során. Ez csak pár olyan dolog, amit jó lenne ha elkerülnének, de töredék esélyét látom.

Rise.S01E01.720p.HDTV.x264-KILLERS[eztv].mkv_001797023

Már megint csak a negatívumok sokasága jut az eszembe, holott akadtak olyan dolgok is, amik tetszettek. Ilyen a zene. Egyszer se éreztem azt, hogy mellényúltak volna. Követik a trendet, beleillettek az adott jelenetsorokba. Ott a képi világ. Az operatőröknek mehet a random dicséret, mert számtalanszor eltalálták a kameraállást, amivel egy snassz jelenetből a legtöbbet tudnak kihozni. Jól pásztáznak. A kedvenc pillanatképeim között tartanám számon azt, amikor a színpadon állnak és a reflektorfényében porszemek láthatóak. Apróság, de ezzel is tényleg hangsúlyt tudnak adni annak, hogy mennyire nehéz és elnyomott helyzetben vannak azok, akik ezt a délutáni elfoglaltságot választják a football és a drukkolás helyett.

Nem ez lett a legerősebb pilot, amit valaha láttam, de azt megfigyeltem, hogy ahol a sport felcsapja fejét, ahhoz sosem társul egyszerű élet. Nekem kicsit se juttatta eszembe a FNL-ot, továbbra is kitartok a bevezetőben írtakhoz, miszerint egy Glee utód megszületésének vagyunk szemtanúi. A This is Us-t követően az NBC bemerte vállalni ezt az elképzelést, hiszen sose tudni, miből lesz a csodabogár, de nagyon meglepődnék, ha pálfordulást tudnának elém tálalni. Egyelőre annyira adja magát a folytatás útvonala, hogy már csak azért is maradni fogok, hogy megerősítést adhassak a leírtaknak.

A potencia pedig abszolút adott a történet szempontjából, hiszen annyi karaktert sorakoztat fel, hogy bármikor ki tudnak egyet ragadni egy-két hét erejére – vagy le tudnak olyat építeni, aki mégsem váltotta be a hozzáfűzött reményeket.

This entry has a rating of 3

Kommentáld!

Korhatáros szerelem – Az első 2 rész

 
Beküldte: Kanyecc 2017 November 29, 20:33-kor a(z) Pilot témába.

A Tv2 az elmúlt években többször nekifutott egy-egy sajátgyártású produkciónak, azonban (be)vásárlások és fejlesztések tekintetében a tehetségkutatók és gameshow-k irányába mentek csak el. Az, hogy legyen nekik is fikciós sorozatok – mint az RTL Klub-nak a Válótársak vagy A mi kis falunk; az HBO-nak a Terápia – 2017 őszén érett be a Contentlab nevű cég által, akik korábban megvásárolták az új-zélandi Step Dave című sorozat formátumát, castingoltak többet, majd leforgatták a pilotját, amire a Tv2 lecsapott. Lehet ilyen úton is sikerre vinni egy jó adoptációt, ők ezt az ősvényt választották, és ha túl lesztek Ti is a premieren, akkor hamar levonhatjátok a tanulságot, miszerint jobb néha a gyártóra hagyatkozni.

Kor-3.mp4_000001578

Összehoztad a húgodat a Bőgős Bandival?

Mielőtt megindokolnám kijelentésem, had térjek ki a történetére, ami nem óhajt bonyolult lenni, helyette szállít egy pofonegyszerű, ám ritka felállás: adott egy 39 éves anyuka, Eszter (Kovács Patrícia) és három gyermeke, valamint egy pultos srác, Dávid (Kovács Tamás), aki nála jóval fiatalabb, csak 24 éves. A nő egy balul elsült randi után „botlik” bele a fiatal szívtipróba, miután magára zárja a kocsma mellékhelységének ajtaját és az ablakon át kell távoznia onnan, melynek következtében akkorát esik, hogy a bokája kimegy. Így indul kettőjük kapcsolat, majd folytatódik a sürgősségin, és így tovább… Kicsit klisés a történet, de valahogy be kell indítani a cselekmény kibántásába, azt pedig igazából megcsinálták.

Ha most valaki felcsapja az internetet, és rákeres a sorozatcímére vagy Kovács Patrícia nevére, tuti olyan cikkekkel találja magát szembe, ami Kovács Tamás kiválasztásával kapcsolatos. Nem véletlen, hogy ennyire meglovagolta a magyar pletyka rovat kettőjük „forgatáson kívüli” találkozását, mert a kémia nagyon működik kettőjüknél. Ténylegesen bele tudjuk magunkat élni a kínos és a romantikus helyzetekbe, mintha tényleg egy párról lenne szó. Teljesen jól alakítanak, sőt azt vettem észre, hogy minél inkább haladunk a cselekménnyel előrébb, annál inkább magukra és egymásra találnak. Nincs annyi feszengés, sokkal oldottabbak a jeleneteik, azaz egyedi kapcsolatukat a néző elhiszi.

Mindenképpen ki kell a hangsúlyozni a mellékszereplőket, mert olykor – ami valamilyen szinten negatívum – maradandóbbat tesznek le az asztalra, mint a fők. Elég csak megemlíteni a nővér férjét, akit Seress Zoltán formál meg. Elképesztően vicces szituációkat hoz ki Dobó Kata mellett, aki a felesége szerepében van jelen. Vagy hozhatnám még példaként a főhős szobatársát, Alex-et (Dóra Béla), aki a tipikus jellemével csal mosolyt a néző szájára – nyilván kell hozzá Betti is, az egyik kollégája a munkahelyéről.

Korhat-2.mp4_000011501

Anya, miért pucér a bácsi?
– Anyaaaa….?

Nem kérdéses, hogy a sztori azt az utat akarja feltérképezni, hogy milyen helyzeteket szülhet egy hasonló eset a valóéletben. Egy 24 éves srác, akinek nincs „értelmes állása” és diplomája (ők mondják!) miként állna helyt a pótapuka szerepébe, mennyire fogadja el a környezetük a kialakult felállást, illetve tudja-e később is azt a boldogságot nyújtani nőjének, mint a legelején? Már látni előre a történéseket, hiszen, ahogy azt a Tv2 elspoilerezi az egyik előzetesben, vissza fog térni az (valós) apuka, akit Kamarás Iván formál meg, és aki több éve lekoccolt szó nélkül Amerikába. Ezen felül, a mellékszálon is zajlanak a történések, mivel Eszter nővére, Julia eléggé gyermek-/családellenes, ám mivel már túl van a 41. évén is, várhatóan félreteszi sikeresnek tekinthető karrierjét, és beadja derekát a családalapításába.

Ha nincsenek nagy elvárásaink a Korhatáros szerelemmel kapcsolatban, akkor kellemesen fogunk csalódni. Rengeteg humort csempésztek az alapsztori mögé, amivel próbálják fogyaszthatóbbá tenni azoknál is, akik ellenzik az ekkora korkülönbségekre épülő kapcsolatokat. Nyilván lesznek ilyen nézők, nekik szánták Dobó Kata karakterét. A klisés szituációkkal jobb, ha megbarátkoztok, mert rengeteggel találkozhatok az első 2 részben. A többségénél próbálnak a már felemlegetett humor faktorra építkezni, mégis csak romantikus vígjátéksorozat a műfaja, ha jól dereng.

– Én mondtam, hogy ne dugd odvas fába!

Korhat-2.mp4_000025096

Tényleg nehéz rosszat írni a Contentlab legújabb produkciójáról, de egy valamivel mégis sikerült fejfájdítást okozniuk: az pedig a drónnal készült „nagytotálos” jelenetek. Megpróbáltam elmenni mellette szó nélkül, de nem ment. Kezdjük ott, hogy erőltetett budapesti látképeket láthattunk. (Vidéki lakosoknak Budapest-reklám.) Egyszer a Gellérthegy, másszor a Boráros tér volt a központjába, harmadszor pedig a pasi lak, amit amolyan Barátok Közt-ház mutogatós stílusban tártak elénk. (Tudjátok, amikor elölről látható a lakás teljes egészében nagylátószöggel felvéve.) Néha a helyszínnek, mármint az ilyen drónos felvételnek köze sem volt a következő jelent helyszínéhez. Ergo, műsoridő kitöltőként funkciónál, ha úgy tetszik. Ezzel még talán megbarátkoznék, de azzal már nem, hogy ezeknek a jeleneteknek a minősége hitvány lett. Vagy a szememmel van a probléma, vagy tényleg csak egy gyengébb minőségű drónfelvevőre futotta, mert olyan (olykor) életlen, homályos, fénytelen nagytotálok születtek, amiket nagyjából egy 50-100 ezer forintos gépből lehet kihozni. Ez pedig feltűnik, ha min. HD minőségben csekkolja valaki a sorozatot. Apróság, tudom, viszont az ilyenek is számítanak.

Mindezt leszámítva, azt kell írnom, hogy a Tv2 bátran ringbe küldheti a konkurencia ellen. Aki komálta a Válótársakat, azt ezt imádni fogja. Az eleje nehezen indult, de nagyjából az első 15 perc után magára találtak a történet. Onnantól pedig szállította a szórakoztatófaktort, amire hivatott. Véleményem szerint, simán bekönyvelhető a 2. évados berendelés neki, mert nagyon jó színészeket sikerült összecastingolniuk, és a rájuk írt karaktereknél se éreztem egyetlen esetben sem azt, hogy félrelőttek volna. A könnyed kikapcsolódás, valamint az esti romantikázás adott – korhatár nélkül! Tényleg sokat kellett várni a Tv2 legújabb fiktív sorozatára, de összességében leírható: megérte a várakozást!

Azért pedig külön pacsi jár a csatornának, hogy egy olyan timeslotban dobja képernyőre, ami eléggé elvetemült, hiszen szombatonként 21:30-tól láthatjuk a részeit, amikor az ember általában vagy készül az esti bulira, vagy valami ütős filmet nézne. Kíváncsi leszek, mennyire jön be Fischer Gáborék, a Tv2 Csoport programigazgatójának elképzelése ezzel kapcsolatban?!

This entry has a rating of 4.5

Kommentáld!

Íme a Tardis és a női Doctor Who

 
Beküldte: Kanyecc 2017 November 11, 11:03-kor a(z) Pilot témába.

Karácsonykor láthatjuk utoljára Peter Capaldi-t, aki egy nagyobb fejezetet zár le a Doctor Who életében. Nem csak azért, mert távozásával egy női Doctor megszületésének lehetünk majd szemtanúi, amire nem volt példa még a sorozat történelmében; hanem azért is, mert a 10. évad végével távozik Steven Moffat a készítők sorából, akit Chris Chibnall vált majd. Ezen felül azt se feledjük el, hogy új segítők is érkeznek: Bradley Walsh (Graham), Tosin Cole (Ryan) és Mandip Gill (Yasmin) személyében.

A 11. évad tavasszal érkezik újabb 10×50 perces epizóddal, de előtte ott lesz a Twince Upon a Time címre hallgató december 25-i különkiadás 60 percben.

jodie-whittaker-doctor-who-full

Kommentáld!

Marvel’s the Inhumans – Kezdett a sorozat

 
Beküldte: Kanyecc 2017 October 18, 18:21-kor a(z) 2017/18,Marvel's the Inhumans,Pilot témába.

Bátran kijelenthető, hogy a szuperhősös ötletek fénykorukat élik. Nem azért, mert minőségiek lennének, és látványban olyat mutatnának, amitől a hajunkat letesszük; hanem, mert annyi képernyőn van, hogy egy csatorna főműsoridejét a hét mindennapján fel tudnánk töltetni. És akkor a mozis szekcióról nem is beszéltem! Az ABC maradva a Marvel-univerzumnál elhozta az Inhumans koncepcióját, ami várakozáson alul teljesített. Holott az ABC foglakozott a marketingjével, aki akarta, az mozis környezetben nézhette meg szeptember elején a kezdést – és ezt az opciót nem csak az amerikaiak kapták meg, hanem Mi, magyarok se maradtunk ki a mókából. Az már csak egy másik dolog, hogy kevesen éltek ezzel a különleges lehetőséggel. Ergo, a többségnek mindegy látvány (IMAX) és a hangzás (DD5.1), inkább a tartalmi minőség az, amit semmiképp sem szabad figyelmen kívül hagyni.

marvel-inhuman-pilot-3

Kitérőként szeretném kihangsúlyozni azt is, hogy az Inhumans nem annyira idegen azoknak, akik korábban néztek Agents of SHIELD-et, mert az egyik etapjában foglalkoztak „ezzel a közösséggel”, ha fogalmazhatok ilyen furán. Az alapok tehát már adottak voltak, mondhatni, onnan kiragadták és adtak neki egy önálló sorozatot, hogy akinek tetszett az embertelenek sztorija, azok elmélyülhessenek a hattérsztorijával, a problémáikkal.

A dupla részes pilotjának az első felét sikerült csak magamévá tennem, mert elszörnyedtem az írók csapongásán. Mielőtt azonban rátérnék a gyengeségeire, leírnám a történetet. Az Inhumans tulajdonképpen az Embertelenek egy csoportjáról szól, akik maguk mögött hagyták a Földi életet és a Holdra költöztek, hogy békében éljék mindennapjaikat. Az ember persze kíváncsi természet, ezért a Holdra küld különféle szondákat, melyekkel fel szeretnék térképezni a „következő otthonukat”. Nyilván ezeket mindig megsemmisítik az embertelenek a maguk biztonsága érdekében. (Egy láthatatlan búra fedi le a „világukat”, ha ezen átmenne/áthatolna a szerkezet, akkor lelepleződnének.)

A mikroközösség elhallgatott problémái között szerepel: a készleteik kimerültsége/végessége, illetve a népsűrűség kérdése. A király és a királynő – mert királyság az államforma – próbálja kézben tartani a helyzetet, látszólag mindent jól is csinálnak, azonban egy belső árulásba csöppenünk, ami a pilot végére ki is teljesedik. Mindennek csíráját az szolgáltatja, hogy a király maradna a szűkös, ám nyugodt élet mellett, amit a Hold szolgáltat; azonban fivére a jussát akarja, azaz a Földet, ahol egy jobb élet várna rájuk (hiszen ezt hagyták maguk mögött, mikor elhagyták), szűkölködésmentes és felszabadultabb – mégsem kell minden percben arra ráfeszülniük, hogy mikor lepleződnek le és válnak a Föld következő célpontjává, ellenségévé.

Bónusz infóként muszáj megemlítenem, hogy minden Inhumans átesik egy rituálén, ha az adott életkorba lép, amikor valamiféle különleges kavics és fura gépezet fúziója által képességre lel. Nyilván, akadnak olyan delikvensek, mint az egyik főszereplő, akiknél ez elmarad és ugyanolyan egyszerű emberek maradnak, mint korábban – ők mehetnek a bányába. Tehát, akinek lesz képessége az kiváltságos.

marvel-inhuman-pilot-1

A pilot egyik fő problémája a halál unalmas történet. Egy összeesküvés bontakozik ki, ami izgalmasan hangozhat; de az írók mindezt úgy tálalják elénk, hogy cseppet se legyen az. Kicsit ásító jellegű kezdésként fognám fel, semmi maradandót nem hagyott, sőt tovább erősítette azt a nézetem, hogy nincs szükség ennyi képregény-adoptációra a tévébe, mert a mennyiség a minőség rovására megy. Nagyon érződik mostanra, hogy mindenki foggal-körömmel szeretne egy DC vagy Marvel feldolgozás magáénak tenni, viszont nem tudja úgy tálalni, hogy abból mindenki profitáljon. Az Inhumans a legjobb példa rá, mert egy oltárian snassz alapsztorit kapunk, amiben tényleg semmi extra nincs, csak pár kosztümös karakter. Az ilyennel inkább rombolják a band-et, mint sem építik.

Muszáj kitérni a látványra, végtére is az ilyen koncepcióknál ez egy húzóegység lehet. Itt még arról se írhatok. Láthatunk egy betonvárost, ami leginkább az Assassin’s Creed-mozifilmes épületére emlékeztetett; valamint egy jópofa animált hatalmas kutyát, ami tényleg végtelenül szállítja a cukiságfaktort, főleg egy eyedandy lánnyal az oldalán, viszont itt pontot kell tennem a mondat végére, mert nincs tovább. Nyilván királynőnk haját még idesorolhatnám, de számomra annyira vontatott volt ez a képesség, hogy nem is értettem a miértjét.

Képregény-adoptáció ellenes vagy Kanyecc! – jogos a kijelentés, de egy ilyen pilot után ki ne lenne az?

marvel-inhuman-pilot-2

Alapvetően a kezdés nem a színészeken múlt, hanem az alájuk rakott sztorin. Anson Mount királynak zseniális, főleg így, hogy megvonták tőle a beszédkészséget. Iwan Rheon tipikus összeesküvő fejjel rendelkezik, látszik, hogy karakterénél az észre és a gőgösségre építkeztek. Serinda Swan pedig azért egy nagyszerű választás, mert a két férfihez egy ilyen karakterű nő szükséges. Igen, édeshármassal is akarnak az írók játszadozni… A mellékvágányról pedig csak Sonya Balmores nevét emelném ki, aki Iwan oldalára áll az összeesküvéskor. Szintén nagyon karakteres hölgy, a szerep, amit ráírtak simán eladható vele.

Ilyeneket leírva van rossz szájízem az Inhumans-nél, mert valóban ki akar tűnni a tömegből, azonban a vontatott, olykor erőltetett párbeszédekkel megölik az egész varázsát. Noha csak 8 részre tervezték az első évadját, az szinte könyvelhető, hogy ne számítsunk folytatásra, mert a nézettségi adatok egyáltalán nem indokolják. Nyilván a folytatásban javulhat, hiszen a kötött epizódszámlimit bekorlátozza az írókat, és ha maradandót akarnak alkotni, akkor a tettek mezejére lépnek, de erre nagyon kicsi az esély.

Elnézegetem, ha nincs jobb, de 11 éve a sorozatiparában már ilyen kezdést nem tudok elfogadni. Egyszerűen felbosszant, hogy elloptak az életemből 45 percet, amit sehogy se kapok vissza, még kárpótlás formájában se. Szerint ez lesz az utolsó írásom hozzá, ha változás állna be jelezzétek és mérlegelem a döntésem!

This entry has a rating of 0.5

Kommentáld!

Designated Survivor – 2 rész távlatából

 
Beküldte: Kanyecc 2016 October 11, 19:10-kor a(z) 2016/17,Designated Survivor,Pilot témába.

A terrorizmus virágzásának idején (?) a Designated Survivor remek alapanyagot szolgáltathat a nézőknek, ha egy kicsit el akarják felejteni a valóságot; de mégis inkább egy fiktív sztorival kacérkodnának a „mi lenne, ha…” vonalon. David Guggenheim úgy gondolta, hogy elénk dob egy olyan történetet, aminek nincs párja a világon kaliberításában, viszont alkalmas lehet arra, hogy felkészüljünk a legrosszabbra. Mondjuk engem nem fenyeget a veszély, hogy Kiefer Sutherland sorozatbéli szerepkörébe kerüljek, ám az, amit elénk tár igenis elgondolkodtató; mert egyből úgy kezdünk elgondolkodni, mint ha mégis csak mi lennénk az Országunk első számú embere, holott tegnap még tutyi-mutyi ügyeket intéztünk.

KIEFER SUTHERLAND

Miről szól a Designated Survivor? – jogosan tehetitek fel a kérdést a bevezetőm alapján.

A State of the Union-beszéd (az elnök évértékelő beszéde) közben merénylet éri az USA felső vezetését, melynek keretében egy sornyi bomba robban fel a Capitoliumiban. Az első híradások szerint senki se élte túl: se az elnök, se az alelnök, se a szenátus, és még több fontosabb ember, akik irányadó szerepet töltenek be az ország vezetésében. A helyzet abszolút megrázó, kaotikus és kilátástalan – kb. az írók arra akarnak apellálni, mi lenne, ha 9/11 után egy ilyen merénylet ütné fel fejét Amerikában. Ez az, amivel talán akkora kalibert szereznek maguknak.

A történet ott folytatódik, hogy a Kiefer által megformált Tom Kirkman a következő a sorban, aki átveheti a halottnak vélt elnöknek a helyét, és az ország irányítását, a káosz megszüntetését, valamint az ügy oly mértékű lefolyását, hogy a bűnösök meglakoljanak. Nos, a helyzettel csupán csak az a probléma, hogy Tom lakásügyi és városfejlesztési miniszter, azaz totálisan alkalmatlannak tűnik arra a feladatra, amire néhány órával a támadást követően kinevezik, mert ez a pozíció sose maradhat üresen, az embereknek pedig válaszok kellene, amit tőle remélnek.

Két szálon futnak a történések. Az egyikben Kirkman-nek az elnökké válásának rögös útjával találkozunk. A másikban egy FBI-os ügynöknőt ismerhetünk meg, akit felettesei inkább az asztal mögött szeretnek tudni, de múltjára való tekintettel most mégis engedélyezik neki, hogy részvegyen a terrorcselekmény felgöngyölítéseiben. A Maggie Q által megformált Hannah ügynök különlegessége, hogy nagyon jó meglátásokkal vértezik fel, amikkel próbálják az amúgy unalmasnak tűnő sztorit feldobni. Simán kettő ilyet meg tudnék említeni, de azért se teszem meg most, mert akkor az 1×03-mal folytathatnátok a nézését, hiszen semmi más pluszt nem kapunk, ami valahol szomorú számomra.

MALIK YOBA, KIEFER SUTHERLAND

Sok zavaró dolgot ki tudnék emelni, de elsők között Kiefer Sutherland-et említeném meg. Aki sűrűn nézte a 24 szériákat, azoktól azt kérném, hogy ottani karakterétől teljes egészében vonatkoztassanak el, mert tényleg egy tutyi-mutyi embert ismerhetünk meg, aki a stressz hatására inkább elmegy a budira, hogy egy jót rókázzon. (Badass éra kizárva.) Nincs ezzel probléma. Számomra ez alapvetően egy pozitívum. Sokkal nagyobb kárt tettek volna azzal, ha egy ilyen kis kaliberű emberből egyből egy olyan elnököt faragnának semmi idő alatt, aki mindent olyan precizitással lát és ítél meg, mint aki előtte volt a helyén. Mondok egy totál átlagos példát: rengeteg sorozatot láttam már, de ha valaki azzal jönne, hogy írjam meg a South Park következő részét úgy, hogy az átívelő történetbe is faszán beleilleszkedjen az aktuál politika és tény világa; és mindezt három nap alatt, akkor lehet, hogy nekem se lenne gyorsban más reakcióm, mint kiszaladni a WC-re rókaúrhoz.

Karakterek tekintetében egyáltalán nem érzem azt, hogy az írók mellélőttek volna, sőt inkább az ellenkezőjét. A történet minden, csak nem izgalmas. High-concept jelzőt maximum a színészek névsora, valamint az összeesküvés jelleg miatt lehet használni. A 2. epizód a merénylet utáni napját tárja elénk az új elnökünknek, amikoris kimegy a helyszínre tisztelgés ürügyén. Itt mindenképp meg kell jegyeznem, mennyire jól kezelik a jelenlegi információáramlás adta világképet az írók. A jelen valóságában többször előfordult már az, hogy egy fontos ember beszéde közben kerül fel a netre valami olyan (kompromutáló) anyag, ami vírusként terjedve indít el egy lavinát, némiképp fúrva az adott ember pozícióját. Merészek voltak Guggenheim-ék, ugyanis behozták a faji identitást, ami alapvetően sok konfliktus szül a mai napig az országban. Mindezt úgy tálalták, ahogy kevesen szeretnék élőben megtapasztalni, azaz van kurázsi bennük, még ha mindez egy kitaláció is.

Sajnos hiába akadnak nagyon jó húzások, kicsi odafigyelések a történetben, amik a precizitás fenntartására próbálnak okul szolgálni, mégis azt kell mondanom, hogy totálisan kiszámítható minden húzása. Nyilván senki se indítani atomtöltetet látatlanban egy olyan ország ellen, aki valószínűleg a felelős lehet a merényletért. Valószínűleg azzal is számolni lehetett, hogy a fel nem robbant robbanószerből olyan csavart hoznak ki, ami nem hibára, hanem valami másra fog fókuszálni. Van erre az a szakszó, hogy kicsit klisés. Ez a baj az ilyen ötletekkel, ettől még teljes mértékben fogyasztható.

Az a baj, hogy még mindig sok dolgot tudnék még megemlíteni, amivel „nem tetszésemre” hívnám fel a figyelmet. A legnagyobbat még meg se említettem, ami a CGI. A Capitolium felrobbant és földdel egyenlővé vált maradványainak látványán elszörnyedtem. Nem azért, mert beleképzeltem, mekkora pusztítást okoztak a bombák, hanem, mert nagyon csúnyán festett az egész megvalósítás. Tippre a háttér egy festmény volt, ami előtt pár rom szerepelt. A lényeg, hogy borzasztó. Szintén hiánycikk a sorozatból a nagytotál, amit simán tudnának használni, legyen az pont ugyanez a jelenet, amikor megbotránkoztatni akarnak a látvánnyal, de jó értelemben. Utolsó sorban az epizódvégi cliffhangereket említeném meg, amik annyira, de annyira ontják magukból a „nah neee” beszólásokat.

KAL PENN, KIEFER SUTHERLAND

Összességében még is kellemes kikapcsolódást szolgáltat a zöldfülű elnöké vált Kiefer Sutherland. Nagyon nehéz elvonatkoztatni 24-es szerepkörétől, ahogy Maggie Q-nál is a Nikitás mivoltától. Nincs mese, ezek voltak azok az alakítások, amikkel felhívták magukra a figyelmem és kb. a színésznőt archoz és sorozathoz tudom párosítani. Higgyétek el, ritka számba megy nálam az, ha mindezt egyszerre egy csettintésre összeáll. Általában keverni szoktam, vagy csak szimplán, ha mondanak egy nevet, akkor fingom sincs kihez/mihez társítsam. Ez van.

Aki vágyott már egy „Mi lenne, ha…” sztorira, annak tényleg felüdülés lesz. A sok aprócska zavaró tényezőt félre kell söpörni, szemet kell felettük hunyni, mert csak így érik be az, amit az írók valójában elénk akarnak tárni. Kicsit azt érzem, hogy a Designated Survivor a 2016/17-es idény helyett a 2006/07-es idényben hatott volna robbanásszerűen. Mostanra már ez kevés a kimagaslóhoz, mindössze egy átlagos jót hoz, amit általában – kis idő múlásával – halmozni szokás, amit majd 4-5 rész lefolyása után folytatunk; de többségében ez inkább egy kaszát eredményez, mert hát mégis csak van jobb, amire a kevés idejét szenteli az ember.

Utószó: a mellékszereplők kifejezetten tetszenek. Nem is értem, miért nem jutottak eszembe az írás közben.

This entry has a rating of 3

Kommentáld!

The Exorcist – Kezdett a sorozat

 
Beküldte: Kanyecc 2016 October 1, 20:54-kor a(z) kritika,Pilot témába.

Pilot hadjáratom következő áldozata az az újonc lett, ami egy merész bevállalásnak tűnhet az országos tévék egysíkú kiegyengetett útján. Az Ördögűző c. mozifilm talán sokaknak megvan – ha csak fejben is. Igazi klasszikus, ha jön a Halloween-i időszak, akkor bátran elő lehet venni, mert hozza azt, amire ilyenkor a szervezetünk éhezik. Közkedvelt tény, hogy imádom a horrort. Mindig azzal dobálózom, hogy a jó rémisztőfilm olyan, mint az egyiptomi piramisok: azaz, valahogy összerakták őket – senki se tudja, milyen technikával és technológiával – azonban, ha másolni akarnánk, akkor a jelenkorban ugyanazt a hatást már nem tudnánk leprodukálni. Nehéz labdába rúgni ellenük, mert van valami egyedi bennük, amit az istenért se lehet áthozni 2016-ba.

the-exorcist-s01e01-repack-hdtv-x264-killers-mkv_000081712

Nem rossz időszakon vannak túl a horror kedvelői. Az A&E részéről megkaptuk a Damien-t, ami az idei év egyik kiemelt kedvence lett. Hiába a negatívabb visszhang, amiért az Ómeneket lehet szeretni, azt belecsempészték. A Cinemax is az Outcast-tal meglovagolta a témát a másik oldalról, hiszen az ördögűzést vitték a sztorijába. Ott van még az AMC-s Preacher, amit nehéz mellékjük tenni, de valahol mégis velük kell emlegetni, mert ha teljesen nem is, azért témába vágó az ötlete. Most egy országos tévé, a Fox próbálkozik meg azzal, hogy tévétörténelmet írjon. Ne feledkezzünk el a Sleepy Hollow-ról, amiben az elején kevesen hittek, mégis szép életpályát futott. Cseppnyi szégyenkezése se lehet a csatornának, ezért se írnám le olyan hamar a The Exorcist.

A történetének középpontjában: két pap áll, akik életpályája és hivatása összekapcsolódik. Adott egy vérbeli ördögűző, aki Róma irányításával végzi a dolgát – azaz végezte, mert azóta már inkább saját feje és módszerei után megy, ami nem tetszik „feletteseinek”. Vele találkozik álmában egy chicagói kertvárosi pap, aki a saját nyáját teregeti. Élete akkor változik meg, amikor álmában ördögűzésnek lesz szemtanúja, ami a vártnál is valóságosabb. Mindaddig nem kerít neki nagy feneket – csak raktározza a látottakat –, míg az egyik hívője azzal keresi meg, hogy szerinte a házukban egy démon ólálkodik, ami a lányát próbálja megszállni… Többet el se árulnék, mert innentől kezd csak igazán beindulni a sorozat és hozza azt, amit megkövetel a műfaj.

the-exorcist-s01e01-repack-hdtv-x264-killers-mkv_000579459

De mit is követel meg? – Az ne álljon neki a sorozatnak, aki egyből előveszi a nézeteit, miszerint ez oltári nagy hülyeség a démonok létezése. Ilyen nincs; ha pedig mégis, akkor azoknak az embereknek komoly problémája van fejben. Ne értsetek félre, felesen kezelem az ilyen dolgokat. Mondok helyette mást. Nagyon jó kérdés hangzik el az egyik jelenetben, amikor a kertvárosi pap beszélget az anyával, idézném: „Hisz-e Istenben?!”. Nos, ez egy olyan téma, amire nehéz jót válaszolni. Az aranyközépút mindentekintetben a ködösítés, azaz „szeretném hinni, hogy minden okkal történik, egy nagyobb erő hatására”. Ezzel ki lehet békülni, amolyan hiszek is és nem is válasz. Nincs igazam? Visszakanyarodva a kérdésemhez… amitől egy horror isten igazán tud működni: az a borzongatós képi világ, a jó zenei választék, a fordulatosnak ígérkező történet, valamint a korrekt maszkírozás esetleges átalakulások szemléltetésére. Nyilván az összhatás a néző aktuális kedvén is múlik. Sose kényszerből, unalomból vagy épp szórakozásból üljünk le elé.

A The Exorcist nem teljesít kimagaslóan, viszont minden benne van ahhoz, hogy elégedetten álljak fel a részt követően. Amit abszolút ki kell emelnem, az a mesterien jól működő kameraállások és képi világ. Egyszerűen olyan érzetet keltettek bennem, mint egykor a Halloween filmeknél. Gondolok elsőként az utcajelenetre, amikor a kocsival autókáznak haza felé a levelekkel teli utcában. A táj kicsit fakóbb féle, hogy még inkább azt mondassák: ősz van. Nagyon passzal a sztori mellé. Az operatőrök és a rendező totál összhangban van, másra nem igazán tudok gondolni. Ez a horror témánál elengedhetetlen tényező.

the-exorcist-s01e01-repack-hdtv-x264-killers-mkv_002600401

A másik dicséretre méltó tény, hogy az íróknak sikerült megvezetni. Heti ügyes történetre készültem, amit a két pap kapcsolatával, kémiájával kötnek össze; azonban máson van a hangsúly. Adott a család, és az ott lakozó démon. Arra leszek kíváncsi, hogy milyen terjedelemben képzeljük magunk elé ezt a vonalat?! Két, három rész múlva lezárják és viszik tovább egy újabbal, vagy ennél hosszabban. Ha utóbbi utat választják, akkor ügyelniük kell az érdeklődés fenntartására, bár a pilot olyan szépen működött, hogy hamar elröppent a 40 perce.

Nem kérdéses: pozitívan csalódtam. „Lesz, ami lesz” alapon ültem le elé, erre hirtelenjében nézős újonccá érett be a rész végére. A 4-5. részig biztosan maradok, és reménykedem abban, hogy nem lesz pálfordulás, mint amilyet az Outcast esetében megéltem. A környezettel, a képi világgal elvarázsoltak. A főhősök teljesítménye átlagos, mégis pont ezt igénylem egy ilyen műfajban. Milyen kimagasló teljesítményt nyújthat egyáltalán egy ördögűző vagy egy hitét erősítő pap? Egyébként az is említésre méltó tény, ahogy kisvárosi papunk miként kezeli le a valósághű álmát vagy a démonnal való találkozását. Abszolút szimpatikus és – számomra – hihető a reakciója.

Ilyen egy jó rémisztő sorozat? – Na azért várjuk ki, mi lesz 2-3 rész múlva. A kezdés minden esetre erősre sikerült. Pontszámilag még sem fogom túlnyomni, mert van bőven potenciál benne, hagyom kibontakozni; viszont a kezdés több mint bíztató!

This entry has a rating of 4

Kommentáld!

Lethal Weapon – Kezdett a sorozat

 
Beküldte: Kanyecc 2016 September 30, 20:37-kor a(z) Pilot témába.

Az első választásom a Lethal Weapon-re esett, holott legalább 10 újoncból választhattam volna. Mégsem másra esett a voksom, helyettük arra a CBS-es üdvöskére, ami nem akarta megváltani a krimi világot; nem akart felcsapni, mint új úttörő; helyette azt hozta, amit bármikor bele tudnék képzelni a pénteki timeslotjukba. Nem kell túlragozni: tipikus haverzsarus ötletet kapunk, amiből alapvetően is hiány van a tévében, mert két – de inkább egy – évad alatt kifinganak a nézők által. A jenkiknek nem fekszik annyira ez az (al)műfaj, ám az is lehet, hogy eddig a tálalással volt a baj, amit Matt Miller, a Forever egykori készítője most megpróbál újragondolni.

160825-lethal-weapon-news

A történet nincs túlbonyolítva. Adott egy veterán zsaru, aki a szívrohamos időszakából újra visszatér a szolgálatba. Mellé osztanak be egy olyan társat, akinek oly mindegy az élet, mivel egy autóbalesetben elvesztette feleségét és leendő gyermekét. (Várandós volt a nő, a pasi meg épp szolgálatban, szóval nincs önsajnálkozás, még!) Előbbi próbálja a stresszhelyzetet kerülni, ha az iWatch okosórája már 160 felett mutatja a pulzusát próbál relax üzemmódra váltani, azonban társa mellett egy szinte lehetetlen vagy legalábbis nehézkes.

Fura módon nincs semmi átívelő története a pilotnak, amivel maradásra akarnák azokat bírni, akik a krimi műfajában is éheznek az ilyenre. Helyette megkapjuk a szimpla bemutatkozó részt, ami szó szerint egy random ügyre épül, amit a végére le is zárnak. A feleségének balesetét se kötik össze főhősünk munkájával. Ez mondjuk tetszik, mert ha behoznak egy összeesküvéses sztorit – amit összekapcsolnának egy elvarratlan üggyel –, akkor biztos lejjebb zuhanna a pontszáma. Ilyenről szó sincs, holott eléggé valószínűtlen helyzet, hogy egy kereszteződésben egy fehér kamion kap el bennünket, mint oly sok mozifilmben és tévés epizódban, amikor már azt híhetnénk, hogy minden rendben, lásd: Person of Interest 4. évad vége.

Látszik ki rendezte a pilotot. McG-re vall ez az akciódús epizód megvalósítás, amibe belecsempésznek minden jópofa húzást, amitől egy haverzsarus ötlet megtetszhet a nézőnek. Idézzük fel a bankrablásos jelenetet, illetve annak zárását; vagy az autóüldözéses részt, amit végül bevisznek egy versenypályára, ahol – talán – Formula 3000-es járgányok között próbálják elkapni a tettest. Próbálnak ezeknél a jeleneteknél a humorra is építkezni, amit stílusosan a jelenetvégére dobnak be, hova más hova? – kérdezhetném teljesen jogosan.

160921-lethal-weapon-news

Clayne Crawford és Damon Wayans Sr. között a kémia tökéletes jelen van. A karaktereiknél az írók hozzák a Halálos fegyver filmek főhőseinek vonásait, így biztosra veszem, hogyha elbukna útközben a sorozat, akkor vagy ennek hiánya miatt történhetne; vagy azért, mert már annyi heti ügyes sztorit szállítanak az országos tévék, hogy még eggyel nem akarnak vesződni a nézői. Istenigazából semmi pluszt nem tudnék a javára írni, mert nincs olyan pontja a Lethal Weapon-nek, amitől a hetibe visszacsábítanának. Talán majd a 3-4. rész felé bedobnak egy átívelő történetet, addig megtartják a stresszezős szituációt, amit nehéz mire vélni, annyira látszik rajta a beállítottság, mármint az, hogy kamerával megkapja a teljes képernyőt az okosóra, csakhogy látszódjon, mennyire felment főhősünkben a pumpa, ami gondot okozhat. Ez így számomra nem sok.

Mégis van valami plusz benne, amitől nem lehet egyből a kukába dobni. Mindenképpen a főszereplő páros közti kémia és erőltetett humor adja azt, amitől az oldalukra állítanak. Nem hinném, hogy hosszútávon kitartok mellett. Kb. ugyanazt látom nála, mint anno a Hawaii Five-0-ban: teljesen szórakoztató, jók a heti ügyek, jók a főhősök, viszont ha komolyságra és minőségre vágyom, akkor egyértelműen mást választok helyette. Elmúltak azok az idők, amikor ökörségekre is lehetett pazarolni a szabad óráimat. Mostanság kétszer átgondolom: mi az, ami kell a szervezetemnek, hogy egy fárasztóbb nap után azt nyújtsa, amire éppen szükségem van.

Öröm tapasztalni, hogy a CBS és Matt Miller azt hozta, amire felkészültünk májusban. Se többet, se kevesebbet. Ez valahol riasztó, hiszen nem hazudtolja meg az előzeteseit. Innen jöhet is az ajánlás, miszerint, aki döntés előtt áll, az nézze meg a hosszú ajánlóját, és az alapján ítélkezzen. Tényleg semmivel se kapunk többet 42 perccel később. Nincs zsákba macska, mint oly sok high-concept-nél. A lényeg a haverságon és az ügy vicces lefolyásán van. Ha ez elég, akkor találtatok egy feelgood érzetet teremtő kellemes heti időtöltést; ha viszont többre vágynátok, másfelé tessék kopogtatni, mert téves a szobaszám.

This entry has a rating of 2

Kommentáld!

The Night of… – 5 rész távlatából

 
Beküldte: Kanyecc 2016 August 28, 0:00-kor a(z) Pilot témába.

Manapság kevesebb sorozatot nézek, így jobban meggondolom, hogy minek ülök neki. Nyilván ilyet egy SorozatGuru nem írhatna, de még sincs másképp. Minap azon agyaltam, melyik újoncnak adjak esélyt a bizonyításra. Sok jót olvastam a The Night of-ról. Most is előttem van FERCSA kollégám Facebook bejegyzése, miszerint „Hogy lehet ekkora sz.rba keveredni… yay”. Már fél hónapja kattog az agyam az írottakon, ezért eldöntöttem: belevetem magam az éjszaka történetébe. Előjáróban annyit érdemes tudni rólam, hogy a nagyon lassú tempójú nyomozós ötletek többsége hamar kihullik a sorból. Csak a legjobbak maradnak fenn a szitán, az pedig kétségtelen, hogy az HBO legújabb minisorozata az lett!

Screen Shot 2016-07-16 at 7.28.58 PM

A történet pofonegyszerűnek tűnhet, ezért gondolhatod azt, hogy akár veled is megtörténhetett volna. Szorgalmas, jó neveltetésű családból származó főiskolás srácot meghívják egy vissza nem térő buliba. Kapva a lehetőséggel elviszi otthonról apuci taxiját és beleveti magát az ismeretlen éjszakába. Az egyik utcasarkon útbaigazítást kérne – mert fogalma sincs hol van a hely, ahova mennie kellene –, amikor bepattan egy lány az autójába. Szimpatikus mivoltából adódóan kis furikázást követően a lakásán kötnek ki, ahol némi kábítószerezés és vadulás után egy felejthetetlen aktussal zárják az éjszakát. Később felébred a srác az alsó szinten, majd felmegy az emeletre elbúcsúzni a lánytól és összeszedni a dolgait, hogy útnak induljon haza, azonban őt már holtan, szétszurkálva találja az ágyon.

A sztori folytatását nem kell bemutatnom. Hibát hibára követ el, így elkapják a rendőrök egy véletlen igazoltatás kapcsán. Nah, de ki ölte meg a lányt? – …csak mert a srác nem emlékszik semmire. Szexeltek egy jót, után kidőlnek, majd egyiküket holtan találják. Az írók nyomatják is belénk az igazságszolgáltatás mérhetetlenül inkorrekt nézetét, azaz ítélkezz elsőre a látottak alapján, szard le a bizonyítékokat. Tényleg megszánjuk a fiút, hiszen annyira tökéletesen adja el magát, hogy – megcáfolhatatlannak tűnő – bizonyítékok ide vagy oda, biztosan felmentenénk, de ettől még a fentebbi kérdést meg kell válaszolni. Van egy holttestünk, viszont az elkövető nélkül nem teremtődik csak úgy oda.

960

Szerencsétlenül járt lelkiismeretes fiúnk sorsát tovább nehezíti az a tény is, hogy egy ún. „csúszómászó” védőügyvéd rábeszélteti magát a védelmére. Nyilván kap a lehetőségre a férfi, mert eddig csak piti ügyei voltak; olyanok, amikben prostik, visszaeső drogosok és más alja nép foglal helyet. A lényeg, hogy hamar lezáródjon az ügy, neki pedig a munkabére a zsebébe kerüljön. Tisztelete és tekintélye a szakmában alig mérhető, általában vele viccelődnek felsőbb körökben. Rosszul esik ez persze neki, ettől függetlenül megkeresi a pénzt mindenre, amire szüksége van. Ilyenkor a nézőben némileg betelik a pohár, hiszen ilyen bizonyítékokkal és ügyvéddel az életfogytiglan simán könyvelhető tény. Természetesen, az sincs kizárva, hogy mi van ha a drog hatása alatt történt mindez, és ezért nem emlékszik rá a srác?! – Nah igen, csak ez az a rész, amivel a néző se, és senki más se akar foglalkozni. Ártatlan és kész.

Nagyon jó volt a pilot lefolyása, üteme, és a különféle időzítése. Tényleg etetteti magát minden perce. Nem csoda, hogy csak az 5. epizódot követően tessékeltem megálljt, mert mindjárt a végére érek. Tetszik az is, hogy nem a feketéket a fehérekkel ütköztetik a bűnügyben, hanem egy sokkal jelentősebb konfliktust teremtenek azáltal, hogy a rendőrség által megítélt tettes: pakisztáni felmenőkkel is rendelkezik. Magyarán a rasszizmus helyett a terrorizmust hozzák fel, ami valljuk be: sokkal jellemzőbb a mai Amerikára por felkavarás tekintetében. Az újságok egyből címlappal hozzák le az ügyet, és tippel nagyobb prioritást kap minden érában, mint ha előbbiről volna szó. Pontosan azért csapott le rá látatlanban a piti kis védőügyvéd.

deer

Minden epizódjában a minisztorik remekül épülnek fel. A részek végére pedig hozzák a mára már kötelező cliffhangereket, de abból is az elgondolkodtató fajtákat. Ahogy haladunk előre, ahogy egyre több minden derül ki az ügy lefolyásáról, úgy válik szimpatikusból undorítóvá vagy éppen ellenkezőjévé egy-egy karakter. A végén csak a fejünkhöz kapunk és mindig megígérjük magunknak, hogy na most nem fognak becsapni, holott már régen megtették. Az átívelő történet, azaz a „Ki ölte meg valójában a lányt?” kérdés hídalja át az évadot, azonban sokkal többről szól a sorozat, mint a fiú elítéléséről vagy felmentéséről. A háttérben ügyvédek, rendőrök, halottkémek és egyéb besegítők magánéletébe és hivatásába láthatunk bepillantást. Szó szerint az „igazságszolgáltatás lassú malmának őrlése” az, amit írók bemutatnak nekünk. Egy CSI-ban már ennyi bizonyíték által rég elítéltek volna bárkit, azonban nem megy minden olyan gyorsan, mint az 1×1. Ez a sorozat másik mondanivalója.

Nagyszerű színészekkel dolgoznak. Számomra egyik se ismert, inkább totál átlagos mindegyik. A legjobban a rendőrőrs és az ott dolgozók nyerték el tetszésem. Tényleg olyan nagyszerűre sikerült a pilot, mint ha külső szemlélőként, megfigyelőként követtem volna figyelemmel a történéseket. Beleképzeltem magam a helyzetükbe. Tényleg ilyen mindennapjuk. A kezdésben mindenféle érzelmet átadtak a készítők. Izgulhattunk, bosszankodhattunk, higgadtságra íntettek és így tovább. Hiteles minden tekintetben a sztori. Ezt abból vonom le, hogy még az 5. részben is visszamennek a tetthelyre bizonyíték vadászat céljára. Tényleg csak a lassú kibontás áll jól ennek a történetnek. Mindez fix epizódba zárva.

960 (1)

Az operatőrökre mindenképp érdemes lesz kitérnem, akik szó szerint kutatták azokat a snitteket, amikkel még emlékezetesebb pillanatképeket menthettünk el a memóriánkba. A sok közül az egyik, amikor a fiút viszik be a sittre, szállnak ki a furgonból, és ahogy mennek be az épületbe egy pocsójából próbálják a bevonuló népet visszaadni nekünk. Mindez azért emlékezetes, mert profi módon csinálták, azaz nem kaptunk éles képet és mivel nem esett annyi eső, így hatalmas pocsolyát se, amibe minden visszatükröződhetett volna. Nyilván ezt a jelenetet fotós szemmel mértem fel, talán innen ez a fajta elvont szépség, amit lehet csak én tudok értelmezni, más észre se vette vagy behúzta bénázásnak.

Az első 5 rész abszolút hozta a lehengerlést. Nagyon jók a karakterproblémák, amiket előhoznak. Nagyon jól formálják a karaktereket, amikkel folyamatosan bizonytalanságban tartanak minket. Nyilván a sitt mindenkit megváltoztat, így főhősünket is, ám az 5. epizódban látott fősulis elítélt nem ugyanaz már a szememben, mint az, akit a pilotban láttam a taxiba beszállni, miután kilépett apuciék otthonából. Mindenképpen darálós a műfaja. A menet pont jó. Se nem túl lassú, se nem túl gyors. Remélem a hátralévő három részben se történik ilyen téren változás. Ha így lesz, akkor a nyár legjobb minisorozatát szállította az HBO.

This entry has a rating of 4.5

Kommentáld!
Következő oldal »

free web stats