Harper’s Island – Season 1

 
Beküldte: tess 2010 January 2, 21:28-kor a(z) Harper's Island témába.

Premier: 2009/4/9
Finálé: 2009/6/11
Évad: 13 részes az első évad és befejezett
Csatorna: CBS
Idehaza: Tv2
Nézettség: 10,21 millió volt a Pilot,majd jött a drasztikus csökkenés hullám. A mélypont 3,2 millió volt, ellenben a finálét már 4,05 millióan látták. A cancel elsődleges oka volt.

Kétségtelen tény, hogy a 2008/09-es évad legnagyobb hypeolt sorozata a Harper’s Island volt, ami nagy meglepetésre nem ABC produkció volt. Bizony, a CBS döntött úgy még 2008 tavaszán, hogy egy 15 perces prezentáció után mégis berendeli a projektet. Ebben csak az volt a hihetetlen, hogy a sorozat nem éppen illett bele a „nyugdíjas adó” profiljába, ellenben mindenki odavolt érte. Legalábbis az elején még igen.

harpers-island-s1a

Az újonc Ari Schlossberg kissé újraértelmezte a tini-horror filmeket, majd vegyítette ezt a szokásos „high-concept” trenddel és végül megszületett a Harper’s Island, ami talán a leghosszabb tini horror, amit valaha is láttam. Merthogy az egész sorozat simán elmenne egy maratoni hosszúságúra nyújtott sikerhajhász tini filmnek is. Így szerintem cseppet sem véletlen, hogy a csatorna 2008 májusában a showrunneri posztra Jeffrey Bell-t (Angel, Alias, Day Break) igazolt le, aki jelenleg ugye az ABC berkein belül a V rebooton mesterkedik. Hiába, azért kell a tapasztalt is a témában, ha már olyan nagyágyú az egyik executive producer, mint Jon Turteltaub, aki mostanság igen csak bevette a mozikat a National Treasure szériával.

A történetet leginkább úgy tudnám leírni, mint egy Scream, I Know What You Did Last Summer és a 10 kicsi indián keverékeként. Bár leginkább főként az utóbbi két műből merített leginkább az íróstáb, ahol többek közt ott csücsült Tyler Bensinger (Cold Case, Justice) is. A sztori szerint Henry Dunn és szépséges felesége Trish Wellington visszatérnek a festői szépségű Harper szigetre, hogy ott tartsák meg az esküvőjüket. A násznéppel együtt visszatér Abbey is, aki Henry gyermekkori barátja volt. Azonban a múltban szörnyű dolgok történtek a szigeten, amik még most is kísértenek pár embert. 7 évvel ezelőtt egy bizonyos John Wakefield brutálisan meggyilkolt 6 embert, köztük Abbey édesanyját is. A gyilkost végül a helyi seriff, Abbey édesapja lőtte le, majd ezzel befejeződött az ügy. Azonban az esküvő készülődés alatt, hirtelen ismét hullani kezdenek az emberek, és egyre inkább úgy tűnik, hogy Wakefield feltámadt poraiból…

Kezdjük mindjárt azzal, hogy az eredeti felállást a készítők elég rendesen megváltoztatták. Marty bácsit eredetileg Bill Pullman játszotta volna, míg a főszereplő Henryt Ryan Merriman (Veritas: The Quest, The Pretender), Trisht Samantha Noble (John Noble lánya), Mills seriffet pedig Bill Dow (Stargate). Ezzel szemben a végeges casting igencsak impozánsnak bizonyult. Elég csak a feketén is gyönyörű Katie Cassidy-re (Supernatural), a babaarcú Christopher Gorham-ra (Ugly Betty, Medical Investigation) vagy a tipikus sikoly királynőnek beillő Elaine Cassidy-re (The Ghost Squad) gondolni. Persze kétségkívül a casting nagy ereje a mellékszereplők leigazolásában rejlik. Jim Beaver ezért a szerepért képes volt otthagyni a Supernaturalt, ahova persze aóta már szépen vissza is tért. Vagy ott van még a ritkán látott szépség Cameron Richardson (Point Pleasant) és Wellington papa szerepében az örök sorozatos mellékarc Richard Burgi. A pali szinte minden nagyobb közönségsikerben játszott már pár részt, kész rekorder az öreg, kár hogy a filmjeiről ez cseppet sem igaz már. Szóval a sorozatot sok helyen lehetne szidni, de érzésem szerint a casting tényleg ott volt. Főleg, hogy egy cseppig sem akartak a készítők elrugaszkodni a realitástól, vagyis ez egy tipikus tini horror csak tv-s verzióban.

A hibák sokkal inkább az íróstábban keresendők, hisz az első 4-5 rész totális unalomban ment le. Az addig oké, hogy alapozni kell, de ezt lehetne gyorsabban is tenni. Amire a mozikban 30-40 percet adnak az itt 4-5 rész volt. És ehhez még hozzájött a kötelező szappan is Hunter Jennings karakterének a behozásával. Az meg már egyenesen röhejes volt, hogy ész nélkül hullnak a mellékszereplők, csakhogy fent tudják tartani a feszültséget. A fordulópontig maximum csak pár szereplő játéka miatt voltam képes kitartani. Sokan szidják Cameron Richardson színészi játékát, de ezt most tényleg neki találták ki. Szexi volt, de mégis kedves és szerethető. Adam Champbell meg végig a partnere volt ebben. Így cseppet sem véletlen, hogy kettejük halálát a kihúzták amíg lehetett, sőt a sorozat egyik legnagyobb pillanata is volt. De persze ne szaladjunk ennyire előre.

harpers-island-s1b

A nagy pofánbaszás először Wellington papa nyilvános kivégzésével jött el. Richard Burgi most sem húzta sokáig :) Attól kezdve hirtelen felgyorsultak az események, a feszültség faktor is végre érezhetővé vált és még a cliffhangerek is a helyükön voltak. Egyszerűen beérett a darálás! Voltak persze idegesítő momentumok, gondolok itt Madison folyamatos hazudozásaira, de végső soron is ezek elmentek. Ellenben azt már egyre nehezebben vette be a gyomrom, Schlossberg és lelkes írócsapata egy az egyben kopírozzák Kevin Williamson kultikus közönség kedvenceit. Ebben Wakefield megtestesülése volt a csúcspont, amivel Callum Keith Rennie úgy ahogy megbirkózott. Pont azok voltak a hiányosságai, amint amik anno Williamson kampókezének is. Egyszerűen jellegtelen volt és hiteltelen. De minden kétséget kizáróan a legnagyobb pofon mégis csak az volt, amikor behozták a képbe az elfeledett fiút. Ennyire pofátlanul aztán már tényleg csak kevesen tudnak másolni. A sorozat utolsó harmadában szépen felelevenedett az I Still Kwon What You Did Last Summer teljes forgatókönyvi aspektusa. Visszatért az pszichopata fiú, a totális elszigeteltség a rosszidő miatt és grandiózus finálé motívuma is. Az írók részről részre leszerepeltek kreativitásból, ellenben a feszültség egyre inkább a csúcson volt.

A nagy pofont mégis csak az adta, hogy kiderült Wakefield elfeledett fia Henry, aki természetesen aktív részese volt a henteléseknek. Már-már azt hittem, hogy itt a vég, de ekkor megléptek egy olyat, amire hasonló csak a Dexter 1. évadjában volt. Henry végez a papával, majd jön a beteges végkifejlet. Egyszerűen zseniális volt az alapötlet, kár hogy mindezt Gorham nem tudta beadni nekünk maradéktalanul a kis babaarcával. Pedig mennyire szép is lehetett volna. Látszólag mindenki halott közben meg Henry a szeretetével terrorizálja Abby-t. Természetesen ez valami fejesnek nem tetszett és jött a zárásnak is a zárása, ami totális nyáltúltengésbe csapott át. Hihetetlen, hogy Amerika ennyire happy end centrikus. A sorozatzáró 13. részre nem is lett volna szükség, hisz érdemleges dolog annyira nem történik benne, de az írók azért még garázdálkodnak benne egy utolsót és elvarrják az összes szálat. Persze pofátlanul sablonos módszerekkel, ez pedig igen csak sokat levon az egésznek az értékéből. Végérül is a sorozat végig azt adja, amit a készítők beharangoztak azzal a bizonyos taglinenal:

13 weeks. 25 Suspects. 1 killer.

Tipikus tini horror móka a gyengébb, korhatáros besorolásos fajtából, amit kissé elhúztak. Ennek az összes hibájával és előnyével is persze. A megfelelő előismeretek nélkül egyszerűen lebilincselő és feszül, már-már a jobb guilty pleasure sorozatokat juttatja az ember eszébe. Azonban aki ismeri Williamson két klasszikus tini horrorját már korántsem ennyire szerencsés. Túl sok a véletlen hasonlóság, így a végérvényesen is az ember csak azért drukkol, hogy a készítők ne kövessék el azokat a bizonyos hibákat. Természetesen az összest elkövetik, úgymint a hosszúra nyúlt bevezetést, az értelmetlen gyilkosságokat, a kötelező kliséket és persze a fránya happy endet. Ettől függetlenül viszont a Harper’s Island egy remek kis hétvégi darálásra szánt sorozat, sőt tv-s berkekben még műfajteremtőnek is simán elmegy.

Részemről 3,5/5  a vége, de ezt csakis az utolsó 10 percben elkövetett merényletsorozat miatt. Ha maradt volna a beteges vég a levegőben sokkal jobban jártunk volna. Persze ha maradt volna a premier 10 milliós nyitányából valami, akkor még boldogabbak lennénk. A sorozat ugye alapból 1 évados lett volna, de hosszútávon is gondolkoztak már az írók. Ez lett volna a Harper’s Globe, de mivel a nézettség folyamatosan zuhant, így esélyt sem kaptak. A mélypont a 9. rész volt, amikor is már csak 3,2 millión voltak a képernyő előtt. Cseppet sem véletlen tehát, hogy a csütörtöki napról a CBS 3 rész után szombatra száműzte a maradék részeket, míg a Harper’s Globe megmaradt web-seriesnek csak. Az íróknak viszont több idejük maradt az idióta hanghatásos címekre, amik az egyes áldozatok halálnemére utalnának. Vicces mi?!

This entry has a rating of 3.5

2 Hozzászólás

Harper’s Island – 1.10 – Snap

 
Beküldte: Kanyecc 2009 June 24, 2:47-kor a(z) Harper's Island témába.

És ennyi! Jelenpillanatban több epizódot nem tudok nézni. (FERCSA-val hamar egyetértettünk, hogy a kettesével-hármasával jobb nézni, mint kiböjtölni heti rendszerességgel a folytatást egy-egy után.) Nem tudom ti hogy vagytok vele, de ez a rész: jó is volt, nyálas is volt. Dicsérjük a készítők leleményesség? Ne tegyétek, mert elbízzák magukat. Jó utat határoltak be a finálé felé, viszont van pár olyan momentum, amit még egy Gurussal se tudnak elhitetni.

(Vágjunk bele a vesézésbe.) Az egész epizód arra összpontosult, hogy elhitessék velünk a gyilkos kilétét. Ezt persze értékeltük, mert amúgy is kíváncsiak voltunk arra, hogy ki lehet az, de! Gondolkodjunk józanésszel. Mennyi annak a valószínűsége, hogy a seriff követte el a gyilkosságokat? (…) Hát nálam eléggé kicsi. Tipikusan hozták a felöltöztetős jelenetsort, amikor pont olyan ruciban volt az emberünk, mint a sziget serifje, azaz Abby apja. A gyanút remekül megteremtették, csak kár hogy, mi nem vagyunk ennyire hiszékenyek. Legalábbis bízok benne, hogy nem csak én röhögtem egy jót ezeken a jeleneteken.

(Kis kalandozás… Mi lett volna, ha a serif a gyilkos? Komoly. Semmi épelméjű ötlet nincs most a birtokomban. Hogyan követhette volna el, stb. kérdések mind falnak ütköznek. Erre eléggé csavart választ kellett volna összehozniuk, még úgy is, hogy a lakásába elrejtette Wakefield azt a térképet, ami a csatornarendszerét mutatja a városnak. Tehát ez egy zsákutca.)

Kétségtelenül megosztott a csapat. Ott vannak azok a személyek, akik hisznek Abby-ben és az apja ártatlanságában, még ha egy csomó bizonyíték ellene is szól; és ott vannak azok, akik „mindent a szemnek, semmit az észnek” gondolkodással élnek. Érdekes, hogy egyes dolgokban mégis egyetértenek, méghozzá, hogy el kell hagyniuk a szigetet minél előbb. Kár, hogy ezt Wakefield meghiúsítja, ugyanis, úgy mint 7 évvel ezelőtt felrobbantja a stéget. Ez azért kemény. Majdnem meghal Abby barátja, de csak majdnem. (Ezt se hittük el, mármint a meghalását.)

Van-e egyáltalán társa Wakefield-nek? Ez itt a legnagyobb kérdés, ami eldönti az egész koncepció sikerét vagy bukását. Mi valamiért azt valljuk, hogy az életben maradt „szigeten rekedtek” között ott rejlik egy olyan szereplő, aki semmiképpen se fog meghalni, mivel egyik társa lesz gyilkosunknak. Persze az sincs kizárva, hogy tévedünk, de a józanész azt mondja, hogy kell lennie egy társnak. Tippeljek? Madison. Félig eltaláltam, hiszen, mint kiderült, segített elcsalni Abby-t a találkahelyére, úgy ahogy azt leduncsizták a csatornában. Cal és Chloe kizárt, nekem Jimmy ugrik be, de majd meglátjuk.

És ott volt az utolsó pár másodpercben Wakefield. Juj. Belopta azonnal magát a szívembe. Végre testet öltött az az alak, aki csak szelte áldozatait. Sajnos Charlie-nak az életével kellett fizetnie (vagy nem?). Abby-nek kell kézbe vennie a dolgokat. Mi lesz itt kérem szépen? El se tudom képzelni, hogyan fogják folytatni. De eltudom. Nincs menekülés, so-so marad a gyilkos felderítése.

Az utolsó három epizód van már csak hátra. Mindenképpen éjjel kellene lezárniuk a sztorit, mert az adná meg a feelinget. A folytatással majdcsak két hét múlva érkezek. Nem leszek perverz, meg így amúgy is izgisebb.

Premier: 2009/06/20
Írta: Christine Roum
Rendezte: Steve Boyum
Nézettség: 3.79 millió (#7), A18-49: 0.9 (#T5)
This entry has a rating of 4

Kommentáld!

Harper’s Island – 1.09 – Seep

 
Beküldte: Kanyecc 2009 June 24, 0:34-kor a(z) Harper's Island témába.

Le se fekszem addig, míg fel nem hoztam a Harper’s Island-et. Kegyetlen mit csinálnák ebben a sorozatban. Idegtépés felsőfokon. Hol kezdjem… Keveregnek a gondolatok. Először is már belenyugodtam, hogy nem lesz folytatása. (Legalábbis a józanész ezt diktálja a szombat timeslotnak köszönhetően.) Teljes mértékben átadtam magamat az élvezetnek, de ez most valahogy nem jött össze. Kapjátok már össze magatokat, mert a színvonal nálam egyre csak csökken.

Eszem ágába sincs törölni, de azért kicsit elszomorít, hogy milyen volt a kezdetekben, mondjuk a pilot epizódjánál és milyen most. Ég és föld. Hiányoznának a régi szereplők? Frankót megmondva, néhányat el tudnék még képzelni az élők között, mint pl.: J.D.-t, aki feldobta az egyhangúságot, vagy mint Henry bácsikáját, aki alig szerepelt valamicskét, de maradandót alkotott.

Véletlenül belenyúltam egy spoilerbe. Hupsz. Lehet ez áll a középpontban. Nyugi, nem lövöm el, majdcsak ha itt az ideje. Felvezetőnek ennyi tökéletes lesz. A HI-nek össze kell kapni magát a fináléra, mert különben… harapok. A folytatásban rámászunk a spoilerekre, szóval vigyázat.

Ott tartottunk, hogy síratom J.D.-t, mert az egyik legrémisztőbb-felébresztő karaktertől szabadítottak meg bennünket. Ha megláttam, egyből az lelankadt figyelmem teljes mértékben rá koncentrált. Pár kérdésre választ kaptunk. Nem Henry ölte meg! Nekem az előző részben úgy tűnt, de örülök, hogy csak homályosan írtam körbe, mert most már ezt is tudjuk. Wakefield akciózott egyet.

A serif egy fokkal szerencsésebb volt, bár lóg eggyel Cal-nak és Chloe-nak, mivel ha meglógtak volna a szigetről, bizisten elvérzett volna. Itt álljunk meg egy kicsit. Lehet tippelni, hogy megéri-e a finálét a fater vagy meghal? Mikor Cal-ék elvonultak a mellettük lévő szobába szexelni, akkor a kamera mutatott egy mérgező palackot mellette. Féltsük vagy a főszereplőknek úgy se lesz baja? (…legfeljebb csak az utolsó felvonásban.)

Aztán ott van az a bizony napló, ami megosztja a népet. Mit is olvasott benne Abby… „lehet, hogy ő Wakefield lánya”, ugyanis mikor Charlie „elvette tőle”, akkor már terhes volt az írás szerint. Eszméletlen, milyen fordulatot vittek bele. Bejön, de még hogy! Erre számítottam volna a legkevésbé, sőt meg se fordult a fejembe, mint kósza gondolat. Le a kalappal. Már csak emiatt megérte belenézni. Szerencsénkre, nem az ilyen pár perces meghökkentő jelenetekből alakítjuk ki a végeredményt, mert akkor eléggé egyértelmű lenne, hogy állna.

Legjobban utált karakter szerepében bemutatnám: Shane-t. Geci egy ember, mert először meg akarja ölni J.D.-t, aki szívatásból ott hagyta a börtönbe, másszor pedig az embereket Abby ellen fordítja. Egy kis időre sikerült Henry-t is elbizonyítania.

Két epizód kellett Madison megtalálásához. Nincs sok bajom a kiscsajszival, de akkor jobban tetszett, mikor mondogatta a „one by one”-os szövegét. Pont ennek az ártatlanságnak kellene a leggonoszabbnak, legrémisztőbbnek, leglegleg…-nek lennie. Erre csak ijesztgetnek vele, de nem úgy ahogy kellene, hanem mint közvetítő. A lényeg, hogy még mindig halványlila dunsztom sincs arról, hogy gyilkos vagy gyilkosokról kellene-e beszélnünk. Remélem a folytatásban felpörögnek az események, mert ez eddig átlagon aluli.

Premier: 2009/06/13
Írta: Nichelle Tramble Spellman
Rendezte: Craig Baxley Jr.
Nézettség: 3.17 millió (#7), A18/49: 0.8/2 (T4)
This entry has a rating of 2

Kommentáld!

Harper’s Island – 1.08 – Gurgle

 
Beküldte: Kanyecc 2009 June 23, 22:33-kor a(z) Harper's Island témába.

Mint ahogy az ígértem az előző epizódnál, tartottam egy kisebb szünetet, mert ezt a sorozatot csak így lehet nézni. Elkezdem inkább darálva nézni az egyes koncepciókat, minthogy mindig szinten tartsam őket és várjak jobbik esetben egy hetet. A következőekben darálóra veszem az elmaradt három epizódot. Kezdjük a „felvezetővel”. Előjáróban csak annyit, hogy hozta, amit kellett. (Egyből be is raktam letöltésbe a Tudom mit tettél tavaly nyáron trilógiát.)

Naná, hogy mindenki szegény J.D.-t gyanúsítja a gyilkosságokkal. Nekem speciel az járt a fejembe, hogy meddig akarják elhúzni a készítők a gyanúsítását, hiszen mindenki – mármint mi, nézők – tudjuk mi fán terem a hulla. Apropó hullák. Most se okoztak csalódást a heteléssel. Szépen, lassan fogyatkozik a banda, ami egyben szűkíti is a kört. Vajon ki a gyilkos?

Kétségtelenül a legnagyobb fordulatot Madison eltűnése jelentette. Megosztotta a népet, ugyanis egyből kiderült, hogy kik akarják a sajátbőrűket menteni és kik azok, akiknek előrébb való egy fiatal leányzónak a keresése, mint a sziget elhagyása. Aztán persze tisztázódott a helyzet, mert jött egy hívás, ami észhez térítette a jó népet és mindenkit maradásra kényszerített. Azaz majdnem mindenkit, merthogy páron meg akartak lógni, de ezt ők se gondolták szerintem komolyan. Szarkasztikus, de pont ezért teszik nekem ez a sorozat.

Most hogyan tovább? Nagyon frappánsul eltalálták a folytatást, hiszen mindenki a kis csajszi keresésére indul, amivel kerülnek elő az ismerősök, rokonok, barátok, csak éppen az a probléma, hogy nem élve. Richard-ra egy fára feltűzve találnak, előkerül a kályhából – vagy mi a frász az – Malcolm koponyája. És a kiesőkről se feledkezzünk meg, ugyanis J.D. és a serif társa meghalt .

Pörögnek az események. Bár nekem egy valami nagyon baszta a csőrömet. Egyszer éjszaka van, egyszer meg szürkület. Látszik, hogy egy időben vették fel a jeleneteket, legalábbis abban szerették volna a következő napon, de ez nem minden esetben sikerült. A tájra viszont semmi rosszat nem tudok mondani. Nagyon szép. Főleg a hintás jelenet, akkor kicsit ámultam és bámultam.

Zárószavaim következnének. Innen hogyan lehet tovább folytatni? Nagyon vicces egy kérdés, hiszen miért ne lehetne. Henry most majd szívhatja a fogát, főleg ha megtudja az igazságot J.D.-vel kapcsolatban. Kicsit sajnáltam, mert beleillett a sorozatba. Mindenki őt spécizte ki. Arra is választ kaptunk, hogy Abby visszatérése indította el a lavinát a szigeten. Már csak az a kérdés: Wakefield honnan tudott a visszaérkezéséről? Esetleg nyomon követte az évek múlásával? Na, folytatom, de nem a fejtegetést, hanem a darálást.

Premier: 2009/06/06
Írta: Tyler Bensinger
Rendezte: Rick Bota
Nézettség: 3.56 millió (#5), A18-49: 0.9/3 (#T7)
This entry has a rating of 3.5

Kommentáld!

Harper’s Island – 1.07 – Thrack, Splack, Sizzle

 
Beküldte: Kanyecc 2009 June 4, 3:27-kor a(z) Harper's Island témába.

Eltűnt a varázs, eltűnt a mozgalom. Van az úgy, hogy nem megy egy sorozat. Van az úgy, hogy több epizód után se tud talpra állni, de valahogy a fene se tudja, hogy most mizus a Harper’s Island-del. Ledaráltam egymást követően négy epizódot, viszont nem vagyok bezsongva. Pénteken jön a folytatás – köszönjük Kanada –, ellenben lehet jegeltetem kicsit a témát, megint csak egy-két hét erejére, mert most nagyon padlót fogtam vele kapcsolatban.

Jó is volt ez a rész, meg nem is. Helyes út, az aranyközép? Mindezzel gond egy szál se, de miért akarják megoldani az évad fele alatt a gyilkosságot? (Jó hülyeség, mert ha akarnák se tudnák, de mégis…) Mióta neki esett az ügynek Charlie, csak romlik a színvonal. Megy a gyanúsítgatás. Azt se tudom már, hogy ki a frász lehet a gyilkos. Maximum sejtem, de tippet ne várjatok tőlem. Hadi titok.

Jó látni, hogy szolidan, de azért fogyatkozik a szereplőgárda. Kell is ez, mert még így is nagyon sokan vannak. Túl sokan. Már csak arra lennék kíváncsi, hogy van-e valami indítéka a megöltekkel kapcsolatban a gyilkosnak. Vagy csak pusztán randomba szedi áldozatait?

A másik problémám az érzelmi szálak lennének. Meghalt elég sok hozzátartozó, mégsem hatja meg az egyes szereplőket annyira, mint Trish-t. Biztos így akarták a készítők, de ez tényleg nagyon gázos. Oké! Elvesztette az apját, de minek ez a felhajtás. Nem is tudja biztosan, hogy J.D. keze volt-e benne vagy Wakefield tervelte ki. Ez nagyon bosszantó tud lenne, ahogy maga Katherine karaktere. Tehetne egy szívességet nekünk, rejtélyes gyilkosunk. (Ha értitek a célzást.)

Kétségtelenül a rész legjobb és leghasznosabb pillanatai közé tartozik a flashback jelenetek. Erre azért senki se számított volna, hogy a készítők beletesznek egy majd félrésznyi cselekményt, ami hét évvel ezelőtt történt. Sok mindenre fény derült. Már csak ezért érdemes volt megnézni, hiszen az égett pofájú csóka hajdanán a seriff kollégája, Cole Harkin lenne. Másrészről kiderül, hogy Wakefield és Abby anyja között volt kapcsolat. Harmadszorra pedig, hogy Jimmy mentette meg annak idején Abby-t meg Wakefield-től, aki már akkor is jó kaszaboló hírében állt. És végül, a lényeg, hogy csak lesittelték kedves Wakefield-et. Hoppácska.

A bűnösnek is meg kell lakolnia. Malcolm-ról kiderül az igazság. Éreztétek az epizód végén az iróniát? A pénz miatt került ilyen szituációba, aztán miután azt elégeti, a végzet utoléri. És itt álljunk meg egy pillanatra. Az előző kibeszélőimbe írtam, hogy két gyilkosra tippelek. Ugyebár valaki megkaszabolta Malcolm-ot, viszont valaki Madison-t az egyik szállodai szobába csábította. Noha, visszagondolva, volt némi időbeli különbség, még se tudom mire vélni. Nagyon ugrálgatnak.

Innen már csak felfelé vezethet az út. Hiába írtam azt, hogy kicsit szüneteltetni fogom a sorozatot… úgy se fogom, magamat ismerve. Tényleg elérte a mélypontot, de mindezt csak azért tartom én magam mélynek, mert a sztori leülepedett. Kevés az hátborzongató jelenet. Nem fokozzák a hangulatot, inkább az ok-okozatra akarnak rávilágítani bennünket.

Lehet mit csiszolni rajta. Hátra van még 6 epizód. Az utolsók biztosan nagyon jók lesznek, de ahogyan elhúzták 5 epizódon keresztül a felvezetést, úgy már most neki állhatnak a zárás felvezetésének is egyben. És ki a gyilkos? Én az első képen látható úri emberre tippelek.

Premier: 2009/05/30
Írta: Jeffrey Bell
Rendezte:
Scott Peters
Nézettség: 3.62 millió (#4), A18-49: 0.9 (#6)
This entry has a rating of 2.5

Kommentáld!

Harper’s Island – 1.06 – Sploosh

 
Beküldte: Kanyecc 2009 June 4, 1:59-kor a(z) Harper's Island témába.

Folytattam és jött a lelombozódás. Egyrészről már csak egyetlen epizód van mára, másrészről pedig elmaradt a remek folytatás. Hullámzó hangvételben érkezett a Sploosh című epizód, aminek nagyon nem örülünk, hiszen olyan felvezetést kapott, amit sok más sorozat is simán megirigyelhetne, főleg, hogy az állandó nézői két hetet vártak a folytatásra. Ezt nevezzük mi kellemetlen helyzetnek. Nézzük a részleteket.

Sheriff bácsi neki látott a nyomozásnak. Elszaporodtak a hullák. Lassan az FBI is megjelenhetne a szigeten, mert egy kicsit sok emberkétől váltunk meg. Mi lesz itt kérem szépen? Most már tényleg mindenki gyanús. És talán egyetérthetünk azzal a teóriámmal, hogy van valaki még, aki segít Wakefiled bácsinak.

Elvesztettem a fonalat. Picsába! Egymást követően nézem a részeket és mégsem lennék jó megfigyelő? Most akkor Wafefield másolóval állunk szembe vagy éppen az eredetivel? De mindez felvet egy újabb kérdést, miszerint, akkor kinek a holtteste volt a koporsójában és hogy a francba stimmelhet egy ujjlenyomat 96%-osan? Most elő állnék egy merészebb ötlettel: Esetleg ikertesó? Oks, most hagyom abba.

Kétségtelenül nagy volt a punnyadás, de Chloe és szépfiúja fel tudta dobni az egész részt. Egy gyűrű mennyire meg tudja változtatni az ember életét. Megváltoztatnit írtam? Megbolondítanit akartam. A kocsmai jeleneten jót röhögtem. Ha hasonló szituációban leszek, akkor már tudom, hogy hogyan kellene visszaszerezni.

J.D. és Madison teljesen összezavar engem. Szerintem nem vagyok egyedül, de ebbe se fogadnék. J.D. szokatlanul sokszor van ott a haláleseteknél. Jó, hogy Charlie-nak egyből feltűnik, arról nem beszélve, hogy Madison kiengedi, meg még a rendőr bácsinak is hazudik apja kérésére. WTF? Áhh. Kezdek fáradni. Komolyan.

Mit várok a folytatástól? Egyértelmű: PÖRGÉST! Azért ebben a részben is meg kellett válnunk egy főszereplőtől. Noná, hogy a leggyanúsabbtól. Richard, aki kufircolt Katherine-nel. Kíváncsi lennék arra, hogy tényleg ő rakta-e a táskájába azokat a Wakefiled-es cikkeket vagy csak valaki pont rá akarta terelni a gyilkosságokat. Hajnali kettő van, de benevezek a folytatásra. Muszáj megtudnom, milyen vonalon folytatják tovább, mert megőrjít ez a kuszaság.

Premier: 2009/05/23
Írta: Robert Levine
Rendezte: James Whitmore Jr.
Nézettség: 3.85 millió (#4), A18-49: 1.0 (#5)
This entry has a rating of 2

Kommentáld!

Harper’s Island – 1.05 – Thwack

 
Beküldte: Kanyecc 2009 June 4, 0:34-kor a(z) Harper's Island témába.

Harper’s Island lesz az idei befutó részemről. Nincs mese, megérte felhalmozni a részeket, mert ahogyan véget ért az ötödik epizód, huh… kicsit felborzolták a kedélyeket. Arról nem beszélve, hogy a rákövetkező héten pont szünetet tartott mind a két régió, ahol vetítik, és hát ilyen zárással csakis anyázni lehet. Remekül összehozták, nyíltan kijelenthetem, hogy megtörtént a cselekmény felvezetés, mert innentől bizony mindenki sejtheti a legrosszabbakat, azaz visszatért Wakefield.

Mi szólt a rész mellett? Egyértelmű. A Harper-sziget mesés világa. Tudjátok mit szeretek ebben a sorozatban? Hogyha látnánk egy olyan környezetet, ami már feltűnt az előző epizódban, akkor se tudnánk meg mondani 100%-osan, hogy tényleg azt láttuk-e vagy egy másikat. Ez a dzsungeles környezet nagyon tetszik és csak fokozni tudja az izgalmat.

Kétségtelenül Trish és apja közös pihenő túrája vitte a prímet ebben a részben. Az a kutyás jelenet nem kicsit hozta az adrenalin növekedést. Ezért imádjuk! Volt pár tippem, miképpen folytatódhatott volna, de végül mégsem az történt, amit én elképzeltem. (Pl.: Amikor bemenekülnek a kocsi fedett platójába, simán rájuk zártam volna azt, aztán elvittem volna valahova. Bár utólag belegondolva, nem lett volna sok értelme, de a logikus mindenképpen ez lett volna részemről.) Ezáltal nyugodtan kijelenthetjük, hogy a kiszámíthatóság most elmaradt. Meg hát azokkal a csapdákkal… Mesés. Jól ki lett találva.

Madison és J.D. remek párosítás. Mindketten kitaszítva érzik magukat, bár nem értem egy dolgot: Most a Wakefield akarta azt, hogy a tesót gyanúsítsa meg a tesó vagy csak a cselekmény hozta így? …mert akár a saját zsebéből is kieshetett az a petárda darab, amit eltett az erkélyről.

Abby kisasszony makulátlanul pompázik ártatlan szerepében. Most már tényleg kibontva érezhetjük az alapkoncepciót, hiszen kiderült, hogy Charlie már egy ideje nyomoz Wakefield után, aki tényleg nem halt meg, és ezt ő is tudja. Direkt hazudta azt, hogy elkapta vagy csak valahogy a karmai közül megszökött? Az a sok feljegyzés róla… és a végén még az arcát is látjuk. Ezek szerint megéghetett? …mert eléggé komoly sebeket szerzett valahonnan.

Ezzel ki is pipálhatjuk, hogy ki a gyilkos? Nem feltétlenül. A készítők pont erre akarnak rávezetni bennünket. Megmutatják az arcát és végig azt hisszük, hogy csak egy gyilkos adott, hol ott többel kell számolni. Én legalábbis még egyet számba vettem, mert azért Wakefield se lehet egyszerre több helyen. De lehet, hogy csak az én képzeletem lett hirtelen határtalan. Nincs kizárva semmi sem! – Erre akartam rávilágítani.

Mit várok a folytatástól? Mindenképpen pörgést. Ilyen zárással már csak ez lehetséges. Nyilvános mészárlás. Mi lesz ebből…

Premier: 2009/05/09
Írta: Tyler Bensinger
Rendezte: Steve Gomer
Nézettség: 4.60 millió (#5), A18-49: 1.1 (#4)
This entry has a rating of 4

Kommentáld!

Harper’s Island – 1.04 – Bang

 
Beküldte: Kanyecc 2009 June 3, 22:29-kor a(z) Harper's Island témába.

Ideje újra elővenni a Harper’s Island-et. Immáron négy epizódos a lemaradásom, ami cseppet se számít, mert ez olyan sorozat, amit csak és szigorúan darálnom kellene, mert úgy élvezhetőbb, ellenben inkább végig szenvedem hétről hétre az idegtépő várakozást. Tippelni se merek, hogy ki lehet a gyilkos. Nem is jár ezen az agyam, hiszen feltűnt végre – a cselekmény negyedénél – a one by one-os kiscsajszi, aki már az elején belopta magát a szívembe. Jogoson tehetnénk fel azt a kérdést is, hogy minden epizódban meg kell egy személynek halnia? ­– A jelek szerint igen, de az azért néha fel tudja cukkolni az embert, hogy behoznak újabb karaktereket, akikért szintén izgulhatunk. Ennyit spoilermentesen, nézzünk kicsit spoileresebben a sztorit, mert az nekünk is jó.

A folytatás azt hozta, amit reméltem tőle. Se többet, se kevesebbet. Mintha kezdene átmenni randomosításba? Francokat, csak inkább éltetik a mellékszereplőket. Ez a legény- és lánybúcsúztató pont erre volt jó. Nem csak ki akarják írni a készítők a különféle szereplőket, hanem előtte, ha már szerepeltetik őket, jól az emlékünkbe vésetni az arcukat. Több, kevesebb esettben sikerül. Ez azonban felvett egy újabb kérdést, miszerint mi van akkor, ha a gyilkosunk idézőjelesen már halott. Azaz azt hisszük róla, hogy halott, hol ott nagyon is él és szeli társait.

Remekül eltalálták a nembúcsúztatókat, hát még a felvezetését. Ugyebár Henry-ék halászni mennek. Mindaddig szépen és jól telik a napjuk, míg rá nem találnak egy hullára egy motorcsónakban, akivel, nagyvalószínűséggel shotgun végzett. Hunter. Persze hogy róla van szó, csak éppen a parti őrséget nem értesíthetik, mivel a kapzsiság egyes személyeknél erősebb, mint a lelkiismeret. Számítottam arra, hogy valaki el fogja lopni a pénzt, dehogy majd pont ők… Váratlan fordult. A legények része jóval kiszámíthatóbb volt, mint a lányoké, ahol alig történt valami, de mégis több minden. Ott van a one by one-os kislány. Kész vagyok tőle. Hozta a „hideg fut át a hátamon” ingert elsőre. Hogy jónak találom-e ezt a természetfelettiséget, ami átszőtte a szálukat, az két dologtól függ: 1) Ha nem szalad el alóluk a ló, akkor frankón beleillik. 2) Ellenben ha a folytatásban többet nyepálják, akkor összeakad a bajszom velük.

Végre összefonódott a szál a websorozottal, ugyanis Abby-nek kellett egy archív cikk, amit a Harper’s Global nevű helyen kapott meg. A hab a tortán az a jelenet volt, amikor főszereplőnk megpillantja azon cikkeket, amelyek gyilkosunkkal állnak kapcsolatban. Picit felborzolta a kedélyeket és nyomott egy pontot az értékelésem pontszámában is.

Voltak benne jó dolgok. Tényleg remek tinisorozatot hoztak össze, amit csak úgy nem lehet félre tenni, mert az „unalmas” jelző egyáltalán nem illik rá. Az már csak egy másik dolog, hogy sokan kiszámíthatónak tartják. Tény, vannak olyan dolgok, amik annyira alapvetőek, hogy már adják magukat, de simán betippeltem a jósnő halálát, erre semmi se történt vele. A másik tippem viszont bejött, hogy a pénz elrejtős csákó meg fog halni más keze által. Adta magát a jelenet. Pont a leggyengébb kapta a legnehezebb feladatot.

Nem is húzom tovább a kritikámat, pedig lenne miről írni. Inkább nézem a folytatást, mert a Harper’s Island-ről nehéz lesz leszokni.

Premier: 2009/05/02
Írta: Lindsay Sturman
Rendezte: Guy Norman Bee
Nézettség: N/A
This entry has a rating of 3.5

Kommentáld!

Harper’s Island – 1.01 – Whap (a.k.a. Pilot)

 
Beküldte: tess 2009 April 27, 20:11-kor a(z) 2008/09 sorozatai,Harper's Island,Pilot témába.

Ez a mai nap úgy fest, hogy a nagy hype faktoré lesz, de sebaj. Jelenleg sorozatos berkekben a legnagyobb hype-val rendelkező friss hús a Harper’s Island, amit nálunk leginkább Kanyecc istenített eddig. Ő speciel egy kemény 4/5-re értékelte a Pilot-ot, amit már csak ezért is meg kellett néznem. Meg persze a fene nagy hype hullám miatt is, hisz a vér nem válik vízzé :)

A történet kivesézésétől én most eltekintenék, mivel Kanyecc megtette már ezt. Részemről annyit fűznék hozzá, hogy első nekifutásra egy tipikus tini-horror alapkoncepciót kapunk sorozatos formába öntve. Hmmm… igazából nem is emlékszem hasonló koncepcióra eddigi pályafutásom során, ha csak nem vesszük az elcsépelt Freddy és Jason kikacsingatásokat. Nekem az első 5 perc után egy az egyben Kevin Williamson nagy klasszikusai a Scream és az I Know What You Did Last Summer ugrottak be, amik ugye a ’90-es évek közepén elég rendesen megreformálták a horror filmek világát. A nyitány valami kísértetiesen emlékeztetett ezekre, mint ahogy a folytatás is. Szép lassan felvázolandó karakterek és kapcsolatok, melyek ugyan felszínesek, de ez a kutyát sem érdekli. Itt mindenki az első sikolyra, az első szexre és az első vérre pályázik. Már ha tisztában vagyunk a szabályokkal ugye, merthogy a Harper’s Island eddig a tipikus horror szabályokat követi.

A gond csak az, hogy sorozatos köntösben kapjuk mindezt, így jelen állás szerint nem több az egész, mint parasztvakítás! Sajnos a Pilot egy az egyben ráment a filmekben megszokott 20-30 perces felvezetésre, ami jelen esetben bő 40 perces lett.  Vagyis kaptunk itt mindent, csak azt nem amiért leültünk a képernyő elé. Az egész történet és maga a karakterek bemutatása egész gyorsan rémunalmas klisé kampányba csapott át, amit jobb esetben feldobna egy rögtönzött szex jelent, majd egy gyilkosság. Itt viszont egyik sem volt, vagyis volt, de az nem szex volt és nem is gyilkosság. Bár ennek a hátterében meg ugye a CBS áll, ami köztudottan konzervatív egy adó. Szóval kaptunk is meg nem is, ami esetemben igen csak nagy csalódást okozott.

Pedig az alapkoncepció tényleg ígéretes, miszerint egy 13 részes egyévados sorozatot kapunk, melynek lesz lezárása. Legalábbis a most debütáló creator Ari Schlossberg ezt merészelte nyilatkozni. Emellett a rendezői székben az a Jon Turteltaub csücsült, aki a Jericho executive producere volt, valamint a National Threasure rendezője is, szóval igazi nagyágyú. A szereplők közt is akad pár nagy kedvenc, úgy mint Cameron Richardson (Point Pleasant), Katie Cassidy (Supernaural), Jim Beaver (Supernatural), Gina Holden (Flash Gordon) és persze Richard Burgi (DH, Point Pleasant). Egyébként az mekkora már, hogy Burgi minden tini centrikus guilty pleasure sorozatban ott van, elég csak a Point Pleasant-ra, a Big Shots-ra, a Las Vegas-ra vagy a mozi szekcióban a Hostel II-re és a Friday the 13th remakere gondolni. Tud valamit a csóka, de kár hogy mindig azt az egy arcát hozzá. Hiába, karakterszínésznek tökéletes választás, ha másnak nem is.

Összességében tehát engem közel sem vettek meg ezzel a tini-horror maszlaggal a készítők, holott tényleg van benne fantázia, van benne rengeteg eyecandy, könnyedén lehet guilty pleasure sorozat is, de ez akkor is kevés volt. Ez a sorozat már csak a történetből kiindulva is darálásra lett szánva, mert bizony ez egy bika hosszú film lesz, amit heti 40 perces adagokban nem lehet élvezni. A másik negatívum maga az adó, vagyis a CBS, ami érzésem szerint igen csak meggátolja az alkotókat a szabadságukban. Ez a felállás a ’90-es években ütős lett volna, de mostanra igen csak zsírszegénynek mondható. Ellenben egy Showtime ebből valami csodát tudna gyártani. Mindenesetre a folytatásra benevezek, de ha nem nyeri el a tetszésemet, akkor marad a nyári dara.

This entry has a rating of 2

Kommentáld!

Harper’s Island – 1.03 – Ka-Blam

 
Beküldte: Kanyecc 2009 April 26, 0:44-kor a(z) Harper's Island témába.

Szolgálati közleménnyel kezdeném: Kings pilot-kritika elcsúsztatva ma délutánra, csakhogy helyet és teret kapjon a Harper’s Island. Megérkezett a folytatás! A készítők jól felborzolták a kedélyeket az előzetesével. Másfél perceees… Még most sem hiszem el, mennyire bennem van minden aprócska részlete. Ez persze érthető, mert ha 10-szer nem néztem meg egymást követően, akkor egyszer sem. A legjobb 2008/09-es újonc. Nincs mese, aki eddig nem ült le elé az vessen magára, mert a CBS megalkotta a tini horrorsorozatok királyát. Ide a maradék 10 epizóddal, viszont előtte lássuk, mit tálaltak elénk a készítők.

A kezdés erős volt, a folytatás mérsékelt. Rendjén van ez. A gyilkost kicsit hagyták pihentetni, inkább éltették a szigetre érkezett és ott élő szereplőket. Uncsinak véltem az elején, de aztán megbékéltem. Az előző résznél feltett kérdésem figyelemre talált, azaz hogy senkinek se tűnik fel a folyamatos létszámcsökkenés? Kelly Seaver esetét elővette serifünk. Gyilkossága indítja el azt a bizonyos lavinát, ami szép „söprést” (=gyilkossági sorozatot) fog véghezvinni.

Hunter-t terepet kapott. Ha lúd, akkor legyen kövér. Mondhatni tesztelték Trish hűségét. Henry-nek fel van adva a lecke, mert rájön a titokra, miszerint a lány apja hívta a szigetre a szívtipró ex-et, akinek még most is nehezen tud nemet mondani. Noha az összeesküvés elmarad, Huntert se kell félteni. Válaszcsapást mér a kapzsi faterra, ami elég szép summájába fog kerülni. Az már csak egy másik dolog, hogy milyen áron. Ebből lehet sejteni, hogy a következő áldozat ő volna. Siratni fogjuk? Talán, de egyelőre semmi sem biztos. Mit láttunk? …hát hogy egy shotgunból közeli lövést kap. Ettől függetlenül a készítők megcsavarhatják a történet, s visszahozhatják pár epizóddal később, mert kb. félnapnyi eseményt láthattunk. (Délelőttől kora estig.)

A legviccesebb részt Cloe és szépfiús angol szerelme követte el Christopher ellen. (Remélem jól emlékszem a névre, hanem szóljatok, pls.) Megbosszulták az előző epizódos lógatást eléggé aljasul. Ezért szeretjük mi ezt a sorozatot. Jó csajok, jó sztori, jó humor és egy gyilkos.– Órákat tudnék róla mesélni, de inkább térjünk a lényegre:

You found her, now find me!

A rész legnagyobb „beszólása”, inkább írása. Majdnem mindenki látott már Lost-ot. Tudja, milyen zárásokat szokottak kapni az egyes epizódok. A CBS-nek sikerült hasonlót alkotnia. Itt az ikertesó. Megtalálták a megfelelő elosztást, s olyan zárást dobott a végére… a fejemet fogtam. „Ilyen nincs!” – hasonló beszólások hagyták el a számat. Felálltam, visszatekertem és meghajoltam előtte. (Komolyan!) Mintha egy Gossip Girl-Supernatural-Lost – erős túlzással – vegyítést látnánk. Nagyon eltalálták!

És hogyan tovább? Kérem szépen, ki lett bontva a cselekmény. Elkezdődhet a vadászat. Fantomgyilkosunk nagyon is él és ezt az alítólagos gyilkosának – azaz a serifnek – a tudtára adta. Adva van minden. Jól kell gazdálkodniuk az idővel, a szereplőkkel és tőlem elnyerik a No. 1. újonc címét a 2008/09-es idényben.

Premier: 2009/04/23
Írta: Jeffrey Bell
Rendezte: Stanford Bookstaver
Nézettség: 7.02 millió (#7), A18-49: 1.9/5 (#12)
This entry has a rating of 3.5

2 Hozzászólás
Következő oldal »

free web stats