Crusoe – 1.05 – High Water

 
Beküldte: Kanyecc 2009 August 4, 19:12-kor a(z) Crusoe témába.

Ha most nem írom meg ennek a résznek a kritikáját, akkor semmikor sem. Deja vu érzés kapott el, hiszen a harmadik epizódra emlékeztetett jobbára. Mármint kaptunk egy remek felvezetést, hogy majd Crusoe elhagyja a szigetet, erre behoznak egy kis „időhúzást”, merthogy az évadfinálé kicsit arrébb van és Robinsonunk mégsem hagyhatja el a szigetet. Túlzottan kiszámítható vagy Crusoe. Ez a legnagyobb problémám vele, de semmiképpen se törlős a helyzet, mert tényleg jól esik ez a kalandsorozat. Amúgy sincs belőle sok!

Crusoe - 1x05

Mi történt a mostani részben? A szigeten ott rekedtek az emberkék, miután zátonyt kaptak. Crusoe-ék kerülik őket, úgy ahogy csak tudják. Szerencséjükre náluk van az iránytű, amivel el tudják hagyni a szigetet. Azaz náluk lenne, ha Péntek véletlenül nem ejti bele a tűzbe, így el kell menni újat szerezni. Noná, hogy a táborba veszik az irányt, ahol le is buknak, meg nem is. Sikerül szerezniük, tehát már csak a dagályt kell megvárniuk.

Itt jön a csavar, mert Péntek makacskodik, aminek meglesz a következménye. Beleesik egy szakadékba és még egy farönk is ráesik, nehogy könnyedén kiszabaduljon. Crusoe-n a világ szeme. Ott hagyja-e a jóbarátot vagy segít rajta. Eléggé kiszámítható. Erre céloztam.

Ez a sziget kezd hasonlítani a Lost-éra. Ott van annyi ember én még mindig nem találtak rá Crusoe-ék birodalmára? Azért a készítők jól csavarták a szálakat, mert belevitték a szökésbe mindezt. Tehát a partról direkt kerülővel mentek haza, amikor megtörtént a baj. Kalandosnak kalandos, viccesnek pedig vicces volt ez a rész is. Főleg a végén. Jól eltalálták, néha sajnálom, hogy ilyen sorsra jutott. Folytatásról szintén jön a kritika, mert ez nekem tetszik, még ha a pontok mást mondanak.

Premier: 2008/11/07
Írta: James Moran
Rendezte: Jeff Woolnough
Nézettség: 4.16 millió (#10), A18-49: 1.0 (#11)

2/5

This entry has a rating of 2

Kommentáld!

Crusoe – 1.04 – The Mutineers

 
Beküldte: Kanyecc 2009 August 1, 21:56-kor a(z) Crusoe témába.

Itt az idő. El kell döntenem, hogy maradok-e a folytatásra vagy sem. Bár aki olvassa/követ twitteren, az már tudja a választ, mert odaírtam meg elsőként. Hármas a bűvös szám, ami után összeáll egy kép a sorozatról, amit éppen csekkolunk, hogy megállja-e a helyét az élők között vagy inkább ne erőltessük. Megállja a helyét nálam! Hiába kapott/kap alacsony pontszámot, amit megérdemel, tényleg le tudja kötni az embert. Lehet pont a megfelelő hangulatban ültem neki, de ez a kalandsorozat már hiányzott az életemből.

Crusoe

Folytatódott a kaland. (A szigetre megint csak kalóz-rablófélék érkeztek. Crusoe-ék most összehangoltabban dolgoztak. Nem egyből mentek fejnek a falnak.) A kalózok foglyul ejtették az egyik hajó legénységét és annak kapitányát, családját. Hősünk alkut köt a rabokkal, hogy „felszabadítja” őket, cserébe segítenek elhagyni a szigetet. Miután az alku megkötődik neki is állnak, de eléggé viccesen, mert kihasználják a természeti adottságokat, azaz neki állnak rémisztgetni, mintha elátkozott szigetre érkeztek volna.

Megtörtént az, amiért egy sorozatot, sorozatnak nevezünk. Folytatásos a történt. Hoppácska. Ezt jó ötletnek tartom, mert elég vicces lenne, ha mindig érkeznének a szigetre arra tévők, akik java részt útonállók. A jég kezd megtörni, pedig majdnem elment a hajó. Legalábbis a legénység egyik fele távozott volna, de léket kaptak.

Megint csak kalandozhattunk a távol múltba, viszont ezekkel a flashback-kekkel az a probléma, hogy semmit se tudunk meg belőlük. Mármint semmi olyant, ami lekötné az ember. Crusoe nehezen élt meg a valóvilágban, ezért állandóan lehúzta keresztapját, aki mindenesetben segített neki, mert ezt így illik. Blablabla… Tessék rámenni jobban, ellenben pozitívum, hogy csökkentették a számát. Már lehet sejteni, mikor dobják be, nem csak úgy hipp-hopp.

És akkor a nagy kérdésre és fény derülne: Folytatom a sorozat, mert látok benne jövőt, még ha az NBC más véleményen volt. Kalandosnak kalandos, viccesnek vicces. Tetszenek a megoldások benne. Egyre jobban össze van téve és ez látszik a pontszámán is.

Premier: 2008/10/31
Írta: Andy Rattenbury
Rendezte: Michael Robison
Nézettség: 4.17 millió #9, A18-49: 0.8 (#T10)

2.5/5

Kommentáld!

Crusoe – 1.03 – Sacrifice

 
Beküldte: Kanyecc 2009 August 1, 18:02-kor a(z) Crusoe témába.

Ha már tegnap annyira lenyűgözött a Crusoe, úgy döntöttem, hogy vele folytatom a napot. Kíváncsiságom győzött, mert egész nap az járt a fejembe, miképpen fogják tovább vinni a cselekményt. Hát egy olyan módot választottak, amire cseppet se számítottam, dehát kalandsorozatról van szó elviekben, szóval ez se rossz megoldás. Elő járóban annyit, hogy az előző izgalmasabb és viccesebb volt, viszont a mostanin jobban érződött a kaland íze. (Olyan létezik? Vonatkoztassátok el és igen!)

Crusoe - 1.03

A készítők elszakadtak a hazamenéstől és behoztak egy misztikus sztorit. Péntek álmában a parton követ egy nőt, aki valamit mondani akar neki. Az egészben a különös, hogy a feje egy koponya. Másnap elzáródik a forrásuk, ahonnan a vizet szerezték. Mint később kiderül egy ládazárta el, amelyen egy koponya volt. Péntek kérésére az „ügy” felderítésére indultak.

A pilot epizódot a Karib-tenger kalózaihoz hasonlítottam, a mostanit az Indiana Jonas filmsorozathoz hasonlítanám. Tényleg, hiszen az egész olyan rejtélyes lett, de mégis valós. Ugyanúgy barlangokon keresztül mászkálnak. Ha rálépnek valamire, akkor elzáródik az út mögöttük. Át kell kelniük egy szűk hídon két hegy között, ami eléggé régi és ingatag. És a talált ládának az egyes oldalait kell használniuk egy sír kinyitásához. Mi ez ha nem kaland? Aztán ott vannak a sírőrzők. Ti mire tippeltetek volna, mik azok? Jó megoldás, szó se róla, de nem spoilerezem el azoknak, akik majd később pótolják.

Határozottan kevesebb poént kaptunk. Az elején és a végén lőtt el párat Péntek. Mosolygósakat, de a röhögősüktől távolaikat. Megint kaptunk egy sor flashbacket. Jobban használták őket, mint az előzőekben, mármint a vágás kicsi javulást éreztem. Célkeresztjében Sam Neil volt, aki számomra még mindig nagyon szokatlan ebben, az odaadó keresztapa szerepében. (Lehet, hogy a The Tudors után fura annyira rá ez a szerep, merthogy ott nem éppen a jót testesítette meg.)

Maradok! A pilothoz képest alvósabb sztorit kaptunk, de ennek is megvolt a varázsa. Ha könnyed kikapcsolódásra vágyik a család, akkor nyugodtan üljön le elé, mert tényleg le tudja kötni az embert, ha már unja a sok nyomozós krimit.

Premier: 2008/10/24
Írta: Avrum Jacobson
Rendezte: Jeff Woolnough
Nézettség: 5.92 millió (#5), A18-49: 1.2 (#T10)
This entry has a rating of 1.5

Kommentáld!

Crusoe – 1.01-02 – Rum and Gunpowder

 
Beküldte: Kanyecc 2009 August 1, 13:05-kor a(z) 2008/09 sorozatai,Crusoe,Pilot témába.

Pilotmegnézős turnénk következő állomása a Crusoe volt. Lemertem ülni elé, mert a Tv2 beleültette a bogarat a fülembe. Mégis mivel? Miért akar belőle dupla részt adni egy napon, hát ezzel a „hadi csellel” (amire tegnap válaszolt a RTL Klub). Talán egyetlenegy sorozatot se adott még le így a csatorna, mármint, hogy duplázva hazai premierje alkalmából. Ez nagyon fura, de látván a felvezető epizódot megértem őket, mert tényleg nézhető lett ez a modernkori Robinson Crusoe. Legalábbis nekem elnyerte a tetszésemet.

Crusoe - 1x01-02

Az már egy másik dolog, hogy mennyire kapcsolódik a könyv sztorijához. Egyesek szerint semennyire. Sok kommentet nem fűznék hozzá, mert felére, sőt harmadára se emlékszem, mit olvastam annak idején benne, de annyit leszűrtem, hogy tényleg nem a részletekre mentek rá, inkább a nagyvonalak átvitelére. Az NBC csinált egy „saját” Crusoe-t magának, amit nem(csak) a könyv olvasóinak szánt, hol ott a 13 epizódból simán össze tudná hozni utóbbi főbb részleteit. (Ez a jövő zenéje. A folytatás döntőmérlegű lesz.)

Hosszú volt a 80 percnyi kalandozás. 50 körül le kellett volna csípni. Az egyszeri néző akár filmnek is vélhette volna, mert tényleg, mintha egy kalandfilmet csináltak volna. A pilot epizód simán megállná a helyét önmagában. Igaz, amolyan se eleje, se vége felállás alakulna ki, de hát ezt hozza az in medias res kezdés.

Crusoe - 1x01-02

A pilot rész dióhéjban arról szólna, hogy kalózok érkeznek a szigetre. Crusoe csak az angol zászlajukat látja, így hamar elkapja a hév és aktiválja a jelzőtüzeket, majd a partra siet. Hát a fogadtatás nem éppen szívéjes, mert egyből lerohanják. Szerencsére a csapdáinak hamar lerázza őket. Visszafelé kapják el, mikor társalog az egyik kalózzal, akit elkaptak Péntekkel. Ez után jön a kalandozás a szigeten az elveszett aranyágyú után. Pénteknek közbe sikerül megszöknie, majd barátja megmentésére ered. Na a lényeg, hogy a vége happy end lesz, mint azt lehet sejteni. Részleteket pedig meghagyom, mert lenne pár spoiler, ami meglepetést okozna nektek.

Engem leginkább a Karib-tenger kalózai című filmsorozatra emlékeztetett. Lehet, hogy a Tv2 szinkronokat találta el, de engem megvett magának. Sok jó poén van benne. Többször kuncogtam halkan. Egy valami idegesített a legjobban: a sok flashback. Hihetetlen mennyit belevittek. Még a Lost-ot is odaverik. Nézem és már megint, és megint. Túlzásba vitték. Oké, hogy meg akarják teremteni az alapokat, de ne így tegyék, mert elrettentik a nézőt a sok időutazással, amelyben a felesége, az apja, stb. kap helyet. A másik csavar, a MacGyver-A-team ötvözet hozta. Hihetetlen, milyen barkácstechnikát mutatnak, amikor megpróbálják őket elkapni.

Szereplőkről se feledkezzünk meg. Nálam Tongai Arnold Chrisa alakítása tetszett a legjobban, aki Pénteket személyesíti meg. Ezen kívül a mellékszereplők körében éreztem erősnek a kalózok kapitányát, had ne keressem vissza a nevét. Természetesen híresebb színészeik is jelen vannak, mint például: Sam Neill, a The Tudors-ban fergetegeset alakít, vagy éppen az inkább filmes Sean Bean.

Crusoe - 1x01-02

A folytatásra maradok. Egyelőre csak szinkronnal csekkolom, de ha a folytatás meghozza a kedvem, akkor darába fog átmenni. A pilot epizód tűrhetőre sikerült. Tényleg modernkori Robinson-t kaptunk. Nagyon kíváncsi vagyok, mit tudnak kihozni belőle.

Amerikai premier: 2008/10/17
Magyar premier: 2009/07/17
Írta: Stephen Gallagher
Rendezte: Duane Clark
Nézettség: 7.23 millió (#4), A18-49: 1.6 (#7)

3/5

Kommentáld!

free web stats