Kings – A teljes sorozat

 
Beküldte: tess 2010 May 3, 11:10-kor a(z) Kings témába.

A Kings kétségkívül a 2008/09-es szezon nagy meglepetés sorozata volt, de sajnos nem a minősége miatt, hanem sokkal inkább a fura témaválasztásának köszönhetően és hogy ennek egy országos adó, az NBC adott keretet. Sokak szerint Michael Green (Heroes, Everwood) sorozata már a dupla részes Pilot táján D.O.A. volt, megint mások szerint meg egy rendkívüli kitörési lehetőség az országos adók bevett és korlátolt repertoárjából.

kings-a

Maga a történet egy modernkori Dávid király mese lenne, egy világról, ahol az élet látszólag gondtalan és minden a tündöklésnek van alárendelve. Mese, egy modernkori metropoliszról, ahol abszolút monarchia honon, de a fényűzés mellett immáron megvetette a lábát a gyarlóság is. Silas király (Ian McShane) erőskezű uralkodó, aki a semmiből építette fel birodalmát Gilboát, majd Isten akaratából megtette birodalma ékkövének Shiloh-t fővárosnak. A városállam jóléte az évek során biztosított lett, de a határvonalakon még mindig folyik a háborúzás a szomszédos Gath ellen. Ebben viszont nagy szerepe van Silas sógorának William Cross-nak (Dylan Baker), akinek a vagyona nélkül nem épülhetett volna fel a királyság. Cross célja a háború folyamatos fenntartása, ami tovább gyarapítaná a kincstárat. A gondok akkor kezdődnek, amikor Silas király békét köt és Cross más irányba kezd kacsingatni. Ekkor jön a képbe egy esetleges királyváltás, aminek a hátterében maga a herceg Jack áll, és persze a Cross család pénze.

Ebbe az intrikákkal átszőtt családba keveredik bele egy véletlen során David Shepherd (Christopher Egan) az egyszerű vidéki katona, aki szerencséjére megmenti a herceget a fronton. A királyi család rögvest a figyelem középpontjába emeli a szerény és végletekig hűséges katonát, akiből egyszerre médiasztárt, majd tanácsadót kreálnak a nép nagy örömére. De persze a háttérben Shepherd is a folyamatos intrikák szenvedőalanyává válik, miközben végig próbál egyensúlyos királya iránti hűsége és a családja szeretete között. Ráadásul még részese is lesz egy tiltott kapcsolatnak a király lányával, a gyönyörűséges Michelle-lel (Allison Miller)

kings-b

A Pilot olyan volt amilyen, de sajnos az ott rögzült metódusok többsége folyamatosan nyomon követhető volt az egész évadban. Még az elején Francis Lawrence-nek tulajdonítottam azt a fene nagy hősi pátoszt, ami körüllengte a dupla részes Pilot-ot, de sajnos ez valójában az írók hibája volt. Sőt, az egész sorozat legtöbb negatív vonásáért az írókat lehet okolni, akik egyszerűen nem találták meg a végleges koncepciót. Folyamatosan lehetetlennek tűnő helyzetekbe hajszolták a szereplőket, ahonnan aztán igen csak nyögvenyelősen tudták kihozni őket. Sőt, gyakran előfordult, hogy ez nem is működött, na ilyenkor jött be a misztikus vallási szál, amit aztán az idő előrehaladtával egyre gyakrabban alkalmaztak.

Ugyancsak nagy negatívum volt, hogy a főbb karakterekkel egyszerűen nem tudtak mit kezdeni. Oké, Ian McShane (Deadwood, The Pillars of the Earth) rutinos öreg róka volt, aki Al Pachino szerű fellépésével végig uralta a képernyőt. Tökéletesen elvitte Silas király karakterét mind a két véglet felé, egyszerre lehetett szeretni és gyűlölni, de ezzel vége is. Elég csak a főszereplő Christopher Egan-re (Vanished) gondolni, aki egyszerűen csapnivaló volt. Egyfelől a karaktere is igen csak felületesre sikerült, esélyét nem láttam egy percig sem, hogy ebből a karakterből egyszer, majd a Bibliai hős, az erőskezű Dávid király válik. Sokkal inkább egy ’70-es évekbeli soap sztárra hajazott, aki csőlátásban szenved és mindenki belerúghat akár háromszor is. Ugyancsak ezt éreztem Sebastian Stan (Gossip Girl) esetében is, akinek a karakterével viszont csodákat lehetett volna tenni. Stan nem egy kiemelkedő színész ez tény, de itt a ludas megint csak az íróstáb volt, akik egyszerűen nem tudták eldönteni, hogy melyik irányba is mozdítsák el a karakterét. Szinte már részenként változtatták a hovatartozását és a beállítottságát, ami aztán egy esztelenül ömlesztet maszlagos karakterben csúcsosodott ki. Sajnos Allison Miller (Boston Legal) is ebben a cipő járt a hercegnő személyében. A kezdeti szürkeséget a félidőben egy hatásos felívelés követte, de a végjátékra itt is elfogyott az írók lelkesedése.

kings-c

Ami aztán nem működött nagyban, az tökéletesen bevált kicsiben, ugyanis a Kings a mellékszereplők sorozata lett. Majdhogynem az összes mellékszereplő tökéletesen alakított. Susanna Thompson (The Book of Daniel, NCIS) a királyné személyében, míg Eamonn Walker (Justice, Oz) a tiszteletes személyében hozta folyamatosan az állandó minőséget. De persze a legnagyobb érdem Dylan Baker-t (Drive, The Book of Daniel) illeti, aki megteremtette a modernkori Cliff Barnes figuráját. Egyszerre volt ördögien gonosz és hihetetlenül peches is, de legalább az ő karakterében végig volt valami tűz. Nem úgy, mint a meglepetés vendégszereplőnek kikiáltott egykori gyereksztárban Macauly Culkin-ban. Culkin üde színvolt volt végig, de mégsem tudtak mit kezdeni a beteges karakterével, ami igaz nem sok színészi játékot követelt meg, de érdemben mégis tökéletesen ment a számára. Azonban az én személyes kedvencem mégis Leslie Bibb (Crossing Jordan, Popular) volt, aki tökéletesen hozta a szexi szuka eyecandyt, aki alattomos és bárkinek befekszik az előrelépésért, de persze az írók vele sem tudtak hosszútávon mit kezdeni.

A sorozat másik nagy érdeme a kitűnő mellékszereplői vonal mellett a high-value megvalósítás volt. Egyszerűen gyönyörű volt nézni a New York-ra hajazó városállamot, a jól megkomponált, biblia ihlette jeleneteket, a visszafogott királyi pompát, ami egy új szintre emelte a modernkori soap-dráma műfajt. Merthogy minden előnye és hátránya ellenére is, ez nem más volt, mint egy modern kori Dallas, gyengébb karakterekkel leosztva, ellensúlyozva mindezt egy jókora misztikus szállal.

kings-d

Azonban hiába volt eredeti és okos az alapkoncepció, ha a nézők egyszerűen nem voltak rá kíváncsiak. A Pilot 6,07 millióról indult, amit drasztikus zuhanás követett, így a 4. rész után száműzték szombatra, ahol egy részt bírt ki, majd jött a nyári menetelés a végbe. A teljesség kedvéért a 4. rész 4,51 milliót hozott, a szombati próbálkozás már csak 3,61 milliót, míg a nyári jutalomkör mélypontja 1,3 millió néző lett.

Végső soron is azt kell, mondjam a Kings, egy közepesnél jobban sikerült modernkori soap-dráma volt, amit tényleg csak az eredeti alapkoncepció és a szokatlanul erős mellékszereplők vittek előre. Érdemben darálásra termett, de közel sem a főszál miatt. Azt viszont utólag el kell ismerni, habár a készítők egy feledhetően komor hangulatú finálét hoztak össze, amiben az összes nyálas klisé jelenet felvonult a záróakkordot mégsem happy endre vették. Szóval már csak ezért is érdemes kitartani mellette.

This entry has a rating of 3.5

Kommentáld!

Kings – 1.01-02 – Goliath

 
Beküldte: tess 2010 May 1, 17:51-kor a(z) 2008/09 sorozatai,Kings,Pilot témába.

Először jöhet a kötelező kérdés, amit igaz már szinte minden kritikus ellőtt előttem, hogy mégis mi a fenét keres ez a sorozat országos csatornán? Itt csak műfaj korlátok és megkötések vannak, holott egy kemény drámai szállal, no meg persze egy istenes baszás-vér párossal a mennyekbe lehetne repíteni. Másrészről viszont ott van a pont az NBC-nél, hogy voltak olyan bátrak és berendelték Kings-t, ami sokak szemében a 2008/09-es szezon meglepetés sorozata volt.

kings-pilot1

Michael Green (Heroes, Everwood) sorozata egy modern köntösbe öltöztetett Dávid történet, jókora vallási szállal és a miszticizmussal. Ezen túl viszont sajnos nem több mint egy modern kori Dallas, annak minden hibájával és érdemével egyetemben. Na szóval, van nekünk egy kiejthetetlen nevű királyságunk, ami egy fejlett ország, mégis abszolút monarchia, vagyis a király dönt mindenben. Aztán van nekünk egy háborúnk, ahol a király fia, alias a herceg is fogságba esik, de egy jólelkű katona a tiltás ellenére is megmenti. Ettől kezdve meg gondolom mindenki kitalálta, hogy mi lesz. Jön a királyi hála, majd az intrika, a szerelem és persze a fele királyság előbb vagy utóbb.

Önmagában a legnagyobb gond a sorozattal, hogy nagyon is komolyan vették az egészet. Ebben persze a fő ludas Francis Lawrence volt, aki az I Am Legend után egyszerűen nem tudott elszakadni a fennkölt emberi pátosztól és persze a korrekt kis megalomániájától. Az egész igen nagyvonalúnak és sokkolónak akart hatni, holott a háttér teljesen üres volt. A dupla részes premiert nem tudták érdemleges tartalommal megtölteni, sok volt az üresjárat, amire meg áldoztak, hát pont arra nem kellett volna. Gondolok itt a felesleges soap szálak, mint a telefon keresése, vagy a király szeretője. Ellenben a háborút elég gyorsan lezavarták, ami nem is csoda, hisz a korrekt CGI-re nem igazán futotta.

kings-pilot2

Sajnos a karakterek terén is ugyanez a helyzet. Ian McShane (Deadwood) már-már Al Pachino-i magasságokba emelkedő játékát az íróknak mindig sikerült elszúrnia. Az meg, hogy a végén nem lehet eldönteni, hogy az uralkodó melyik oldalon is ál, hát… Aztán ott van Christopher Egan (Vanished), aki úgy volt szar, ahogy a karaktere. Most komolyan, a modernkori Dávid karakterét ennyire felszínesen megírni, aztán meg odaadni egy ilyen sekélyes B-vonalbeli arcnak, mi ha nem felelőtlenség? Hogy a sebtében összehozott szerelmi szálról ne is beszéljünk. És ebből lesz majd uralkodó? Na, oda tényleg kell karakterfejlődés!

Egyébként a legnagyobb vicc, hogy a B-mozis hatás ellenére is bejött a Pilot. Van benne valami újdonság, ami miatt könnyedén guilty pleasure lehet. A modern kori Biblia feldolgozás lehet az oka, vagy talán a minőségi „dynasty soap” effektus, amire meg mostanában nem igazán volt példa. Én részemről továbbra is maradok, bár nagyobb örömmel tenném mindezt, ha látszana rajta némi A-listás szemlélet és persze pénzügyi mag.

Premier: 2009/3/15
Írta: Michael Green
Rendezte: Francis Lawrence
Nézettség: 6,07 millió
This entry has a rating of 3

1 Hozzászólás

Kings – 1.01 – Goliath

 
Beküldte: Kanyecc 2009 April 26, 23:01-kor a(z) 2008/09 sorozatai,Kings,Pilot témába.

Letudva a Kings. Sokáig tartott rávennem magam a kritika megírása. Nyár végén egy kisebb hype-pal örvendeztettük, de visszagondolva, talán nem kellett volna. Érdekes koncepció, sőt nagyon is. Nem ilyennek képzeltem el. Teljesen másnak. Hasonlítani semmihez sem tudnám. Az NBC új vizekre evezett, ami sok-sok aggályt hoz a felszínre. A részleteket már ismerhetitek: Eltávolították a vasárnapról, majd tavaszról nyárra csúszott a zárást. Csalódások sora, ahogy az I’m Legend alkotóinak fejéből kipattant sztori.

Elsőként fixáljuk le a legnagyobb butaságot, amit elkövettek. Dupla részes premiert kaptunk egy olyan sorozatból, ami koránt sem egyszerű, hétköznapi. Lehetett volna finomabb adagoláshoz nyúlni. – Arra gondolok, hogy ez a 90 perc nekem túlzottan hosszúnak, vontatottnak és fojtónak bizonyult. Fojtónak, hiszen ez a sok politikai döntés csak felbaszta az emberben a pumpát, annak ellenére, hogy ez csak egy kitalált sztori, minimális háttértörénettel. A másik legsebezhetőbb pontja a kiszámíthatósága. Tudtam mi fog történni. Ha meg nem, akkor betippeltem és az is bejött. Mázlisorozat? Kizárva!

Harmadik rágcsálni való, hogy mit keres az NBC műsorán. Első képsortól kezdve az utolsóig, ha előzetesen senki sem súgja a fülembe: melyik csatorna ad neki otthon, egyből a TNT-t mondom be neki. Kábelsorozat, kábelsorozat, kábel… végig ez járt a fejembe. Eltévéztették a helyét. A pilot epizódot látván eszembe se jutott volna berendelni. Pillangók szépen repkedtek, adom neki a kaszát.

Az inspiráció? Lenni miért folytat, hiszen az egyke szépségért már megérné. Kérdés, hozzak-e ekkora áldozatot, mint, amekkorát tett a sorozatban Dávidunk. A sok negatívum között feltűnik egy-egy pozitívum is. Ian McShane-re tökéletesen ráillik a kapzsi, számító király címe. (Egyébként, be kell valakinek mutatni a Deadwood sztárját?) Allison Miller kevés sorozatban tűnt fel, itt az ideje fordulni a kockának. Sebastian Stan-re a Gossip Girl rajongók mosolyoghattak, míg Christopher Egan-re a Vanished-é. (Sok közöm egyikhez sem volt.)

Történetről se feledkezzünk meg. Klasszikus Dávid és Góliát összecsapását képzeljük maguk elő, csak éppen modernebb kivitelezésben. Egy nagyváros kerül ostrom helyszínévé, a harcok már jó ideje fúlnak, míg nem megérkezik egy fiatal katona, aki kiszabadítja a király fiát az ellenség karmai közül, ezzel nagy változásokat eredményezvén, aminek végeredménye egy esetleges békekötés lesz. Hősünk elnyeri méltó jutalmát, viszont a színfalak mögött még koránt sem ért véget a háború.

Természetesen a harmadik epizódra be fogok nevezni, hiába voltam kicsit nyers és lehúzós. Az NBC-re semmiképpen se való, azonban egy kábelcsatornánál lehet nem kapott volna ekkor oltást. Mindesettre kíváncsi leszek, mit fognak kihozni belőle. Fater ellen megy-e a fia, aki szereti a piát és a csajokat.

Premier: 2009/03/15
Írta: Michael Green
Rendezte: Francis Lawrence
Nézettség: 6.00 millió (#11), A18-49: 1.6/4 (#14)
This entry has a rating of 2

Kommentáld!

free web stats