My Own Worst Enemy – Season 1

 
Beküldte: tess 2009 July 30, 14:22-kor a(z) My Own Worst Enemy témába.

Premier: 2008/10/13
Finálé: 2008/12/15
Évad: 9 rész után az NBC lelőtte az alacsony nézettség miatt
Csatorna: NBC
Évadnézettség: katt ide

Cristian Slater sorozatban? WTF! Legalábbis sokan ezt gondolták 2008 őszén, amikor is útjára indult a My Own Worst Enemy az NBC műsorán, ami már alapból halálra is volt ítélve. Egyrészről ugye ott volt maga Slater, akinek a filmes karrierje lecsengett a ’90-es években, míg a sorozatos karrierje még soha el sem indult. Másrészről ott van nekünk a creator Jason Smilovic, akinek istenadta tehetsége van a remake gyártáshoz, amiből persze fergeteges buktát is tud csinálni. Itt most a Bionic Woman-re gondolok, aminek a lenyomata sajnos egész rendesen érződik a sorozaton. Akárcsak a 2007-es BBC sorozat a Jekyll nyomai, persze fele annyira igényes kivitelezésben. Bizony, az NBC megint maga alatt vágja a fát és ezt Smilovic már a Kidnapped óta műveli a csatornával.

my-own-worst-enemy-s1a

A történet maga egy klasszikus Jekyll és Hide történet akarna lenni modern köntösben, az Alias és a Bionic Woman farvizét meglovagolva. Hősünk Henry Spivey egy napon rádöbben, hogy amit ő az életének hitt az csak egy 19 éve beprogramozott emlék, mivel valójában ő nem más, mint Edward Albright a kíméletlenül precíz titkos ügynök. Edward 19 éve csatlakozott a Janus csoporthoz, és amikor nincs bevetésen, akkor alteregója életét éli. A gond csak akkor kezdődik, amikor a két személyiség ki/be kapcsolója elromlik és random váltogatják egymást…

A történet tehát cseppet sem eredeti bár ezen ki lepődött meg. A klasszikus Jekyll és Hide keveredik a kémek már megszokott kettős életével. Talán csak annyi benne a plusz, hogy a család valamivel dominánsabb, mármint ami a lelkizős soap részeket illeti. Összességében sajnos maga a sorozat a történeten hasal el, méghozzá nem is gyengén. Smilovic és Rafe Judkins (Law & Order:SVU) valami fergetegesen gyenge forgatókönyvet képesek írni, ami nélkülöz mindennemű feszültséget és logikát. Összevissza dobálóznak a helyszínekkel és az idővel minden logikai kapocs nélkül. Az egésznek inkább van egy ’90-es évekbeli kábelsorozatos feelingje sem mint egy igazi high-tech kémtörténetnek.

Slater alakítása valljuk meg nem nagy eresztés, hozza a már megismert fapofát meg hozzá a hisztiző középszerű fapofát. Érzésem szerint ide Slater csak a neve miatt kellett, meg hogy a General Motors kapjon valami nagy nevet, amivel promózhatták az új Chevrolet modelljüket. Ellenben társa Mike O’Malley üdítő színfolt volt végig az évad folyamán. Na persze itt se tessék mélyre szántó alakítást feltételezni, de amit megkövetelt a karaktere azt hozta is a színész. Valamint az íróknak itt a fene se tudja miért sikerült némi feszültséget vinni a történetben. Értitek, a mellékszereplő sztorija sokkal jobb, mint a főszereplőé! Amúgy Edward/Henry történetét a fene se tudja miért, de a készítők rohamléptekben tolták az arcunkba tovább erősítve a „B-hatást”.

my-own-worst-enemy-s1b

A sorozat egyetlen pozitívuma az eyecandy részleg, ami viszont tényleg ütős lett. Slater mind a két énjének fergeteges nője volt, akit egyszer Madchen Amick (Californication, Gossip Girl), másrészről meg Saffron Burrows (Boston Legal) személyesített meg. És ha már nők meg mellékszereplők, akkor mi az istenért van az, hogy mindig a górét egy noname nő alakítja, valami fergetegesen felületes karakterrel? Ááá, hagyjuk is!

Summa-summára a My Own Worst Enemy minden, csak nem akciósorozat. Slater pedig minden csak nem szerethető sorozatszínész. Az egész produkció már a Pilot-nál több sebből vérzett, amit persze nem mindenki vett egyből észre. Mindenestre én már akkor is éreztem, hogy gond lesz, míg Kanyecc egy kicsit derülátóbb volt. Egyébként sokan gondolkodtak úgy, mint ő, mivel a premiert 7,3 millióan látták, míg a folytatást már csak 5,7 millióan. A fináléra pedig 4 millióra esett a nézettség, ami valljuk be roppant kevés egy NBC-től. Szóval jött a cancel és persze a cliffhanger, amiért már nem egy kritikus könyörgött. Az egészben a vicc, hogy Smilovic olyan csapnivalóan rossz cliffhangert hagyott maga után, hogy ez tuti bevonul a mindenidők legfelejthetőbb megoldásai közé. Csak úgy, mint maga a sorozat!

Konklúzió? Hát, ha valaki erre a sorozatra pénzt költ, akkor gratulálok neki. Részemről, ha hasonló sorozatra vágyok, akkor marad az Alias vagy a Dollhouse. Ellenben nem bántam meg egyetlen percét sem a sorozatnak, mivel tiszta sor, hogy Smilovic egyetlen próbálkozására sem nevezek be ezután. Jah és a vége, hát ez egy szigorú kettes, de csak azért, mert ez alatt tényleg csak az igénytelen kommersz sitcomok vannak.

Kommentáld!

My Own Worst enemy – 1.02 – Hummingbird (1)

 
Beküldte: tess 2008 December 16, 17:43-kor a(z) My Own Worst Enemy témába.

Premier: 2008/10/20
Írta: David Semel
Rendezte: ???

Edward és Raymond elrabolnak egy német szoftverfejlesztőt, akinek feltehetőleg információi vannak egy közelgő terrortámadásról. A gond csak az, hogy a vallatásra Henry tér vissza és nem Edward. Henry-nek teát bizonyítania kell, vagy lebukik a csoport vezetése előtt. Közben odahaza sem megy minden rendben, mivel Lilly szemlátomást sokkal boldogabb Edward társaságában, mint Henryében…

Megjegyzés: A kissé lapos és unalmas felvezetést végre némi tempó követte, ami azért egészen jól meg is nyomta a sorozatot. Végre látni benne lehetőséget, végre érdemes nézni. Az meg külön öröm, hogy már a 2. résznél bedobnak egy folytatásos történetet. Van itt fejlődés kérem, csak lassan akar kiteljesedni!

A lényeg mondjuk továbbra is Henry eszeveszett próbálkozásain van, aki mindenáron ki akarja iktatni Edward személyiségét. Bár ahogy én kivettem a folyamatos emlék keresésből itt még komoly logikai bukfencek is lehetnek. Most nem térnék ki rájuk, mert lehet csak én néztem félre, de ha az van amire gondolok, akkor könnyedén összedőlhet a kártyavár.

Ami viszont mindenképpen bejött az Lily karaktere. Madchen Amick jó nő és még tehetséges is a maga módján. Nem gondoltam, hogy a készítők előveszik egy rögtönzött családi drámára, de szemlátomást bejött. Beszarás nagy ötlet szerelmi háromszöget gyártani két emberből! Ami mellé hamarosan szerintem társulni fog Edward és Henry párharca is. Főleg a dokis eset után. 

A másik nagy lehetőség minden kétséget kizáróan a pszichológus csaj, aki érzésem szerint fontos szerephez jut hamarosan. Amolyan tipikus megbúvó karakter, aki majd előbb, vagy utóbb de dobbantani fog. Addig viszont marad a várakozás és a történet folytatása. Remélhetőleg a jobb lesz, mert ha itt fel is vezettek valamit, azt én nem vettem észre. Ellenben a karakterekkel tényleg jól operáltak.

This entry has a rating of 3

Kommentáld!

My Own Worst Enemy – 1.01 – Breakdown (a.k.a. Pilot)

 
Beküldte: tess 2008 December 16, 16:05-kor a(z) 2008/09 sorozatai,My Own Worst Enemy,Pilot témába.

Premier: 2008/10/13
Írta: Jason Smilovic
Rendezte: David Semel

Edward egy vagány és mindenre elszánt ügynök, aki mindenre képes a célja érdekében. Jlene esetben Párizson és Oroszországon keresztül üldöz egy Uzi nevezetű rosszfiút. Henry a szöges ellentéte, egy tipikus aktakukac, aki a munkájának és a családjának él. Utóbbi mondjuk, elég gyakran hanyagolva van, ugyanis Henry gyakran elutazik 2 napokra. Ekkor ébred fel a másik személyisége Edward. A gondok akkor kezdődnek, amikor Henry és Edward „felébredésének irányítása” kicsúszik a fejesek kezéből…

Megjegyzés: Az NBC szemlátomást igen csak ráutazott az akció sorozatokra, ha már a Heroes-nak olyan jól ment. Az meg már meg sem lepi a jónépet, ha Amerika megint lenyúlja az angolokat. Az áldozat jelen esetben Steven Moffat 2007-es Jekyll-je, ami 6 részt élt meg a BBC-n. A sorozat kissé modernebb köntösben értelmezte újra a klasszikus Dr. Jekyll és Mr. Hyde kalandjait. Savid Semel creator meg istenigazából csak amerikanizálta ezt a verziót.

Ehhez mondjuk nem kellett sokat gondolkodnia, lévén közismert rendező, aki mellesleg még a House-nál is volt producer egy darabig, szóval tudja, mitől döglik a légy. Vagy legalábbis sejti. Michael Hissrich viszont mindenképpen profi társa ebben, hisz olyan sorozatokban dirigált eddig, mint a The West Wing vagy a K-Street. Látvány és dráma tökéletes párosítás, legalábbis elméletben!

A sorozat vonzerejét viszont kétségkívül az a Christian Slater adja, aki a ’90-es évek ünnepelt akcióhőse volt. Mostanság persze már közel sem megy annyira a szekér, így ideje volt némi haknizásnak, hogy mogorva legyek. Ettől függetlenül Slater tényleg jó választás volt. Edward szerepére legalábbis. Minden erőlködés nélkül megy neki a keménykedés meg a lazaság. Nincs mit szépíteni rajta, hozza a régi karaktereit. Ellenben amikor Henry már cseppet sem muzsikál ilyen fényesen. Sokkal inkább merev a játéka, sem mint szórakoztató. Hiába, ez van ha valaki karakterszínész volt 10-15 évig.

És ha már szereplők, akkor az eyecandy vonalat az a Madchen Amick tartja, aki eddig már egy valag sorozatban megfordult. Utoljára a Gossip Girl-ben láthattuk rosszalkodó hercegnőként. Alfe Woodard meg a Desperate Houswives szerelmeseinek lehet ismerős.

Tehát látszólag minden szép és jó, de a felszín alatt azért vannak problémák. Hiába próbálkoztak a készítők ugyanis a brutalitással (élesben kapunk egy fejlövést), a tabufeszegetéssel (csurom véres arc totálból) és némi erotikával (Párizsban a csaj), ha az egész nem képes összeállni. Mindenből kapunk egy keveset, hogy aztán elmondhassuk a végén, hogy nem kaptunk semmit. Ilyen volt a két alteregó bemutatása, az agymosó gép és persze az akció. Szép volt, jó volt, de nem elég. Főleg hogy a történetből semmi sem tudott megfogni. Olyan mintha az angol Jekyll-t, a közelgő Dollhouse-t és az Alias-t összeengedték volna. 

De mint tudjuk nem szép dolog a Pilot után ítélkezni, így jöhet a folytatás, hátha lesz benne fantázia. Én így elsőre azt mondom kísérteties a hasonlóság a Bionic Woman-nel, de aztán ne legyen igazam!

This entry has a rating of 2.5

Kommentáld!

My Own Worst Enemy – 1.01 – Breakdown

 
Beküldte: Kanyecc 2008 December 6, 12:16-kor a(z) 2008/09 sorozatai,My Own Worst Enemy,Pilot témába.

Az idén nagyon leültem a pilotokkal. Megmondom őszintén, kicsit elszoktam az írásuktól, mert annyi hír jött ki az elmúlt hetekben, hogy alig jutott időm a nézésükre. Ezt a kritikámat is, már egy-két hete beígértem. A My Own Worst Enemy volt az a újonc, melynek premierjét majdnem a legkésőbbre tették, és melyet a májusi Upfront beszámolók kapcsán a legjobban megtetszett, tudniillik nekem bejön a Hyde-Jekyll sztori. Tavaly nyáron darálhattam le az angolok által összedobott Jekyll-t, ami nem sikerült a legjobbra, mégis mély nyomot hagyott bennem, mivel az egésznek a kudarcát a pénzhiánya adta meg.

Az NBC-nek kétségtelenül van pénze. Gondoljunk csak a Heroes-ra, ami hiába laposodott el az elmúlt évadban, a világhírnevet már megszerezte magának. A My Own Worst Enemy-nek mindez sajnos nem sikerült, mert a sors jól kitolt vele. Elsőként a problémák a nézettségével kezdődtek, mivel hétről hétre romlott. Őszintén, hogy várnak tőle javulást, ha a felvezetője se hozza a vártakat? Lényegtelen, mielőtt jobban belemélyednénk a sorsába, vizsgáljuk meg alapkoncepcióját.

Adott egy csóka, kinek két énje van. Ha az egyik alszik, akkor a másik éli megszokottnak mondható életét. Egymás létéről nem tudnak, későbbiekben persze fény derül mindenre. Míg Henry mintaapa, jól fizető állással rendelkezik; addig Edward inkább a merészségéről vált híressé. Sorra fekteti le a szebbnél szebb lányokat, mint James Bond. Állása szintén jól kereső, de inkább a sötét oldalt szolgálja, mivel egy tökös bérgyilkost ismerhetünk meg személyében.

A probléma akkor jelentkezik, mikor a rendszerbe hiba csúszik. Ebben az esettben Edward-ról van szó, hiszen eléggé kínos tud lenni, mikor egy gyilkosságot kellene végre hajtani, csak éppen meghiúsul, mivel felébred Henry, aki semmiről se tud. Egyben morbid és vicces. Később kiderül minden: Edward valójában a test eredeti gazdája, míg Henry csak egy „kakukk”, aki beleviszi a zűrös életébe a nyugalmat. Humor bizony a későbbiekben se szorul háttérbe, mivel amikor egymás dolgait kezdik el használni bosszúból, jönnek a jobbnál jobb húzások, pl.: Edward kipróbálja Henry feleségét, míg utóbbi előbbinek a több milliós luxus sportautóját.

A sztorin lehetett volna csiszolni, viszont jobb lett, mint az angol változat. Remekül választottak meg a főszereplőket. Christian Slater frizurájának igazgatása fel se tűnik nekem, mert tényleg remekül alakítja mindkét énjén. Mike O’Malley alakítja Edward munkatársát. Szintén hasonló a felállás, mint előbbivel. Két énnel rendelkezik, viszont itt most megállnék. A poénokat megtartom magamnak, ti pedig nevezzetek be rá, ha eddig nem tettétek volna meg.

A sors kegyetlen, s egyben kegyes volt hozzá. Az NBC az idei szezonban átvette a FOX-tól a stafétabotot. Több sorozatot törölt, amik valójában mindenesettben befejezésnek tudhatók be. Hiába kapta meg a My Own Worst Enemy a kaszát, nem vették le a műsorról, révén nincs mit a helyére rakni, inkább leadják a berendelt kilenc epizódot, s ezzel lerótták tiszteletkörüket. (Azt se feledjük el, hogy így a gyártási költség sem veszik kárba.) Tény, nézettsége gyalázatos, de szerencsére a folytatásra nem kellett sokat ­­– pl.: nyárig – várniuk a rajongóknak. Aki teheti, nevezzen be rá, mert teljesen átadja az eredeti sztorit, csak egy kis színt vittek bele a készítők.

This entry has a rating of 3.5

Kommentáld!

free web stats