Boldog, minőségi sorozatokban gazdag új évet!

 
Beküldte: Kanyecc 2012 December 31, 18:04-kor a(z) stuff témába.

Valószínűleg az év utolsó cikke, szóval ezúton kívánna a Szerkesztőség minden kedves olvasónknak: Boldog, békés, sikerekben, minőségi sorozatokban és közös darálásokban gazdag új esztendőt! Huh, ez hosszú, de a lényeg benne.

Idén (is) elmaradt a maraton. (Bár nem ígértünk, ahogy elnézem az előző évi szilveszteri bejegyzésünk.) Ez annak tudható be, hogy egyszerűen nincs időnk egy teljes napra kikapcsolni, leállni. Régóta tervezzük a blog átformálását, a Guru Wiki szekció ennek egyik alpróbálkozása, csak hát a szabadidő… Mindig az a fránya idő. Ez egy sorozatfüggő legnagyobb ellensége, így csak remélni tudom, hogy jövőre jobb lesz. Hol Tess, hol jómagam tartok hosszabb kényszerszünetet. 2013-ban legyen másképp. Februárig biztosan kitartok, de utána…?!

Most kellene újévi fogadalmat tenni. De minek?! 365 hazugságokkal, és reménnyel teli napot végig csinálni (…) A sors alakítja utunkat. Hiába ígérem meg, ha esélytelen a betartása. Idén másképp álltam a dolgokhoz. Régóta tervezem a White Collar újra bepróbálását. Még éjfél előtt belekezdtem ismételten az első évadjába, valószínűleg csak a pilotig jutok vele, mert hív a társadalom, és égeti a zsebem a pénz, de legalább az alappilléreket megcsináltam. További két másik fogadalmat tennék, mert betarthatónak találom: a második a Terápia, a harmadik a Being Human-franchise bepótlása. Már tervezem egy ideje mindkettőt, utóbbit régebb óta, hátha majd most!

No, azt mondom ha már túléltünk egy világvégét, egy kicsit felemás őszi idényt, akkor pihenjünk le 12-15 órára, aztán holnap megújult erővel csapjunk bele. Innen folytatjuk. Terveink szerint összegezzük a magyar tévés premiereket, mert lesz jó pár!

U.i.: TOP-listával idén nem készültünk, mert nagyjából másolnánk az előző évet. Felesleges.

Kommentáld!

Boldog ünnepet!

 
Beküldte: Kanyecc 2012 December 24, 17:25-kor a(z) stuff témába.

Az elmúlt napokban elég nagy üresjáratban haladt a blog, amit a munkás életnek lehet betudni – de nem panaszkodni akarunk, hanem csak szimplán: Minden kedves olvasónk boldog, meghitt karácsonyi ünnepet kívánni ! Ezúton jeleznénk azt is, hogy noha Amerikában téli szünet van, addig a briteknél jönnek folyamatosan a következő napokban az ünnepekre ígért különkiadás epizódok, így fel lehet lelkiekben készülni. Mellesleg a Merlin is búcsúzik az élők sorából, de a Tardis legénységének feltűnéséről se feledkezzünk el.

Kommentáld!

Virágzik a közszolgálati tévé

 
Beküldte: Kanyecc 2012 June 19, 21:39-kor a(z) Magyar régió,stuff témába.

Régóta érik bennem a cikk, hogy az m1 és úgy egészében az MTVA hatalmas átalakuláson ment keresztül. Tavaly októbertől számoljuk a „megújulást”, amit nem lehetett nem észrevenni, hiszen megannyi újdonsággal érkezett a forradalom, a reform. Lavinaként zúdították ránk az újabbnál újabb produkciókat, melyek közül voltak elvérzések szép számmal, de így is maradt bőven annyi, amennyivel büszkén kihúzhatják magukat.

Gondolok itt a hullámzó teljesítménnyel futó DTK – D. Tóth Kriszta show-ra, ami a kezdetekben rengetek lehúzó kritikát kapott, és mivel csak részben járok nyitott szemmel a magyar tévés életben, így a comment:com cikkeire alapozom leginkább kijelentésem, mert egy peták adását se láttam. A nézettségi mutatók viszont mellette kezdtek el szólni. Talán a hibáikból tanultak a műsorírói, valamint jó hatással is tehetett rájuk az házon belül kialakult versenyhelyzet akkor, amikor februártól Fábry is feltűnt a színen, s ezután már a fennmaradásuk volt a tét.

Az m1 tulajdonképp a Maradj talpon!-nal érte el azt, amit szeretett volna, hiszen Gundel Takács Gábor műsorvezetésével érkezett Who’s Still Standing? a magyarok kedvenc vetélkedője lett. Ismételten a közszolgálati tévé szállíthatja hosszú szünet után a napi betevőnket ilyen téren. 3-400 ezerről kezdett, ha jól rémlik, amit az év elejére felkúsztatott 7-800 ezerre. Sőt, a készítők kreatívoskodtak, mivel különkiadás részekkel is jelentkeztek. Ezáltal pedig újabb nézőcsoportra tettek szert, akikből elég sokat sikerült megtartaniuk. Ezt a tényt támasztja alá az, hogy stagnált 6-700 ezren. Mindezt egy közszolgálati tévé követte el? – Egy olyan, amit már rég leírt fél Magyarország. Ami a másik nagy erősége, ha már műfajnál vagyunk, az szerintem a Magyarország, Szeretlek! Az idő múlásával szintén beépült a köztudatba, hogy vasárnap esténként érdemes átkapcsolni az agyon ismételt filmes Tv2-ről és RTL Klub-ról Szente Vajk műsorára.

Sajátgyártású sorozatokból se volt hiányunk. Aláírom, hogy ilyen téren messze az elfogadható alatt teljesítettek, de akkor is elmondhatjuk, hogy van saját produkciónk, ami nem szappanopera. (Ugye az HBO a másik tévécsatorna, ami a Társas játékkal tovább erősíti ezt a közeget, valamint majd ősszel a Terápia c. In Treatment adoptációval.) Hacktion. Lassan mindenki tudatában jelen van. Ha nem is úgy, mint a Tűzvonalban utódja, de úgy igen, hogy „azaz elcsépelt hackerekről szóló rémesen gagyi, és mű akció-jellemekkel (háhá) megfűszerezett próbálkozás”. Nem panaszkodom, hisz valahogy végig néztem az első évadját, még ha kritikát nem is írtam róla. Apropó, a végét élveztem! Az gáz? – Immunis lettem a sok idegesítő dologra. Lépjünk tovább. Azaz csak egy foknyit, hiszen tavasszal kaptunk egy Marslakókat, egy Munkaügyeket, valamint egy Poén Péntekbe beágyazott, Szájhősöket. Félév leforgása alatt egyből 4 darab sajátgyártású. Volt termelés, pacsi, még ha nem is vettek le a lábamról.

És mint minden tévécsatorna, ők se spóroltak azzal, hogy vegyenek külföldről, a műsorkínálatukba a legjobban odaillő sorozatokat. Elképesztő gyorsasággal hozták a Smash-t, valamint meglepetésre a Switched at Birth-t is megvásárolták, mert tényleg csak erősítheti a csatornakínálatát. Arról nem is beszélve, hogy a Revenge és az Once Upon a Time vetítési jogai is náluk landoltak. Ezzel már egy nézőt szereztek maguknak. A jenki produkciók mellett a brit részleget se hanyagolták el. Igaz ilyen téren inkább a DunaTv-t lehetne kiemelni, ami a Life on Mars-sal és a Luther-rel abszolút megkedveltette magát a sorozatrajongókkal.

Az új műsorok és új sorozatok mellett a sporteseményekről se feledkezzünk el. Sokan bírálták őket, amikor többévadra megszerezték a Forma 1-et, ami az RTL Klub tőle csaklizott el. Várjunk csak, ha jobban belegondoltok, tulajdonképp csak visszavették azt, ami amúgy is az övüké volt. Így a szezonközepén pedig már megszokta a többség a váltást. Az EB szintén náluk, ahogy az Olimpia vetítési jogai. Csak szemléltetésképp hogyan is produkálnak a főműsoridőben a focimeccsek. A most következő számok a 24. heti nézettségi listából (június 11-17) származnak:

18-49 évesek körében:

1. Barátok közt (hétfő) – 509 ezer
2. Barátok közt (kedd) – 499 ezer
3. EB-meccs (06.14) – 487 ezer
4. EB-meccs (06.13) – 483 ezer
5. EB-meccs (06.12) – 474 ezer
6. EB-meccs (06.17) – 465 ezer
8. Dr. Csont – 444 ezer

Teljes lakosságban már más a helyzet. Ott legfőképp a Barátok közt, a Tények, és a Jóban Rosszban érvényesül, viszont ha azt vesszük, akkor is lenyomták a 13.-i meccsel a Miami helyszínelőket, hiszen 1.067 millió ment a 1.023 millió ellen.

Hogyan tovább?

Hallottatok már az m3D-ről? Június 25-én az MTV Zrt.-MTVA elindítja Magyarország első 3D tévécsatornáját. Ergo, fejlődnek tovább és egyre jobban ráállnak arra, hogy tényleg a jövő legyen a szemük előtt, ne pedig a múlt. (Pont a Tv2-nek is így kellene tennie.) A minDigTV-n keresztül lehet majd kipróbálni, mivel ingyenes. Az 50 napos kísérleti adás tartalmára külön odafigyeltek. Nemcsak a Foci EB döntőjét nézhetik meg az odakapcsolók, de számos Olimpiai eseményt is, valamint filmeket, egyéb jóságokat. (Két hozzákapcsolódó cikk: pcpult.hu és technet.hu.)

A tapasztalat pedig az, hogy az m1 hatalmas pozitív fejlődésen ment keresztül. Valahogy így nézhet ki egy tévés reform, amikor ha nem is a nulláról kezdi a csatorna a megváltozást, de erőteljesen annál inkább. Kíváncsi leszek őszre hol fognak tartani, valamint az m3D mikor fog elstartolni rendes műsorokkal, valamint fix műsorrenddel.

Végezetül pedig az m3D-nek a promója, ami eléggé a Fringe főcímére ütött. Valamint itt egy launch promo.


4 Hozzászólás

Netflix csak egy szájhős

 
Beküldte: Kanyecc 2012 March 23, 23:58-kor a(z) stuff témába.

Eddig bírtam, elszakadt a cérna. Minden tiszteletem a Netflix-é, de már kezd az agyamra menni. 2 évvel ezelőtt egy ismeretlen fogalom volt számomra. Tudtam, hogy egy online ízé, ahol filmeket és sorozatokat tud nézni az arra tévedő. A Hulu.com-mal tettem egy kalap alá, hiszen a lényege ugyanaz. Azóta változtak a felállás. Berendelték az első sajátgyártású sorozatukat, a House of Cards-ot, illetve elrendelték az Arrested Development felélesztését. Maximális respect. Tényleg. Egy újabb konkurencia tűnt fel a jenkiknél. A pályafutása akár az AMC-hez hasonló is lehet, majd meglátjuk. De hogy pontosan miért szakadt el a cérna?

Ne rohanjunk annyira előre. Emlékeztek a Firefly-re? Minden bizonnyal az igen, aki sorozatfüggőnek tartja magát. Minőségi produkció volt, illetve rövidéletű. Fájó szívvel búcsúzta a sorozatnemzet, és bizakodott abban, hogy majd valamelyik tévécsatorna felkarolja, és átveszi a folytatását. Nem történt meg. Tavaly aztán újra elővették a “döglött akták”-at, hiszen a Castle főszereplője, Nathan Fillion, aki egykor annak is a főhőse volt még a finanszírozási részébe is beszállt volna, csak hogy legyen már valami. Ekkor jött először szóba a Netflix, mint lehetséges új otthon. A rajongók pár napi örülhettek a gigantikus hírnek, de az egészből nem lett semmi.

Az idő múlásával a Netflix úgy épült be a köztudatba, mint az “elkaszált kedvenceink megmentője”, holott csak az Arrested Development-nél sikerült ez a hősi tett. Kampánynak is felfogható ez a stratégia, mert tulajdonképpen egyik napról a másikra tűnt fel a köztudatban a jelenléte (a világnépe számára), és rátenném a fejem, hogy ezekből a „fellebbenő hírekből” profitált is új előfizetők formájában, illetve kapta az ingyen reklámot a különböző külföldi rangos oldalaktól. – Tudom, ez kicsit gonoszul hangzik, de lehet valóság alapja.

El is érkeztünk a cérnához, ami a Terra Nova lenne. (Emlékezet frissítés.) Fellebbent az a kószahír, hogy a Netflix-szel a készítőgárda tárgyalásokat folytat, melynek tárgya: az átvétele és a folytatása. Remény hal meg utoljára – gondolhatnánk. Azóta semmi hír az irányvonal felöl, sanszos ebből se lesz semmi. Bár nem igazán hiányozna, szóval nem lesznek álmatlan éjszakáim.

A cérna pedig ott szakadt el, amikor a héten ugyan ez a hír látott napvilágot csak a The River-re szabva. Na elmentek a sunyiba. Az ABC még hivatalosan nem mondta ki a kaszáját, még ha a nézettségéből sejteni lehet. Nem szép dolog játszadozni a szavakkal, mivel ők ilyen határokat surlónak. Inkább belenyugszom a távozásába, és csalódom kellemesen, ha folytatják; mint hogy másodjára is koppanjak.

Nagy szájhős a Netflix, és nálam az üres szavaival egyre mélyebbre süllyed. Vagy csak Én érzem úgy, mintha áltatnának? Oké, élőpélda az Arrested Development, de az nem volt ennyire friss seb, mint amilyen utóbbi lehet.

Kommentáld!

Csapassuk

 
Beküldte: Kanyecc 2012 January 18, 10:35-kor a(z) stuff témába.

Gondolom mindenkinek feltűnt, amikor a blogunkra lépett minap, nem volt ott az a csúnya – Csökkentett üzemmód c. – bejegyzés, ami már hetek óta rombolja az összképet. Természetesen kellőképpen elmaradtunk, így fogalmunk sincs, hogy mi lesz a stratégia. Egyelőre! Belekezdünk két oldalról (az elejéről és a végéről), aztán talán hétvégére utolérjük magunkat. Remélhetőleg. Ám érdemes volt ez a hosszú szünet két okból is: (1) a böjtnek meg lett az eredménye, (2) Facebook rajongói oldalunk több mint 900 rajongóval büszkélkedhet. Zaklattunk benneteket többször kérdésekkel. Felmértük ez idő alatt az igényeket, most pedig próbáljuk azokat kielégíteni, hiszen nem véletlenül kérdeztük azokat, amiket kérdeztünk.

Azt mondom csapassuk. Kanyecc is back. Tess-re még kell várni egy kis időt, de ami késik, az nem múlik, csak halasztódik…!

Kommentáld!

Legnépszerűbbek ők voltak 2011-ben a Guru-n

 
Beküldte: Guru_press 2011 December 31, 20:25-kor a(z) Listamánia,stuff témába.

Nincs kedvem hosszú évértékelőbe kezdeni, hogy mi történet 2011-ben. Arra ott van a comment:com és sixx-nek a nagyszerű négy részletes összegzőcikkei. Ott tartunk, hogy 17.457 bejegyzéssel büszkélkedünk, abból idén 3814-et írtunk. (Legtermékenyebb hónap ismét május volt az Upfronts miatt, amikor 419 cikk született.) Ergo napi átlag 10,4 bejegyzéssel bombáztunk titeket! Immáron hatodszorra készülünk arra, hogy veletek búcsúztassuk az évet, és kezdjük egy újat. A látogatottságunk is szépen, stabilan emelkedik. Számokat nem mondok, mert ha 10-en néznétek, mi akkor is ugyanis lelkesedéssel írnánk nap, mint nap. Inkább tartjuk a SorozatGURU-t egy sorozatos naplónak, egy archívgyűjtő egységnek, mint annál többnek.

TOP-listát viszont szeretnék mutatni, hogy mik voltak a legolvasottabb bejegyzéseink.

1 – Robbantott a Dexter – Még 2009 novemberéből. Bizonyára Courtney Ford pucér képei sokunk emlékébe bevésődött. (Költözés miatt a képek egyenlőre nem elérhetőek, de amint végzünk vele, újra csekkolhatók lesznek.)

2 – Megérkezett a Californication (m)ellenfele? – Hát igen, egy újabb cukorfalat rovathoz kapcsolódó cikkre buktatok, még 2009-ből.

3 – Emlékeztető: A szív útjai – Nem kommentálnám, mi is meglepődtünk.

4 – Hát igen… VV Gigit is elkapták – A ValóVilágnak nem szoktunk sok cikket szentelni, mert foglalkoznak vele máshol elégszer. Pl.: Blikk és társai. De azért VV Gigi képeit ki kellett raknunk. Ismételten egy strigula a cukorfalat rovathoz.

5 – Emlékeztető: Ezel – Bosszú mindhalálig – Egyre érdekesebb a lista. Én is folyamatosan tudom meg, hogy miket szerettetek. Bár a szappanoperák itthon nagyon felkapottak, ne számítsatok egyetlen kritikára se hozzájuk kötődően.

6 – Délutáni előzetes (1): Gossip Girl – 5. évad – A Pletykafészeket a Cool adja itthon. Ha az RTL Klub-ra átkerülne, lehet hogy még nagyobb lenne a hazai rajongótábora, mert ahogy észrevettem, szeretitek.

7 – Rakatnyi kép az Aranypart-szereplőiről – Aka. a magyar Jersey Shore. Nem kell részletezni, szerintem.

8 – Moment of ValóVilág 4 – Ismét egy VV4-hez kötődő cikk. Kellene írni a VV5-ről is hasonló. Jövőre pedig visszanézni, hogy bekerült-e

9 – Alekosz 16 csaja készen áll – képekkel – Csak annyit erre hogy LOL.

10 – Esmé Bianco, avagy a GoT eszenciája – Csak nem hagyott cserben bennünket a lista. Már kezdtem félni, hogy mennyire elbulvárosodtunk úgy, hogy alig foglalkozunk azzal a részleggel. Ez viszont adja magát. El is felejtettem már.

A végére pedig egy újabb lista, hogy mely szavakra jöttetek hozzánk a legtöbben:

01. courtney ford
02. seherezádé
03. spartacus gods of the arena
04. true blood
05. a szív útjai
06. gossip girl
07. lost girl
08. blue mountain state
09. szerelem a legfelsobb szinteken
10. szomszédok
11. ezel bosszú mindhalálig
12. misfits

Bye-bye 2011, üdv. 2012.

Kommentáld!

Boldog új évet!

 
Beküldte: Guru_press 2011 December 31, 18:10-kor a(z) stuff témába.

Minden olvasónknak: Boldog, sikerekben és sorozatokban gazdag új esztendőt kívánnunk! – Ez már egy időzített bejegyzés, ahogy a nap utolsója is az lesz. Nem vagyunk azért ennyire kockák, hogy 2011 utolsó napját is a gép előtt töltsük. Bár, meglepetésben gazdag lett (sajnos irónikusan!) a szilveszter, igaz FERCSA?, de azért átadjuk magukat az élvezetnek.

Nézzük mi lesz a tévében, ami érdekelhet bennünket. Jé, ismételten leadták a Kincs, ami nincs című Bud Spencer-es és Terence Hill-es filmet. Ez mára már idehaza annyira evidens szilveszter napján (vagy inkább a két ünnep között), mint karácsonykor a Reszkessetek betörök, vagy a Beethoven. Az m1 Poén Péntek-ére be fogok nevezni. Valószínűleg ismételten kimagasló nézettséggel fog futni. A Tv2 Mikroszkóp-pal és Retro BUÉK 2011 szórakoztató műsorral ülteti le a nézőit, míg az RTL Klub a legünneprombolóbb, mert filmekkel. A Comedy Central a Charlie Sheen-roast-os sokadjára ismétli – ha valaki lemaradt, azt is csekkolhatja.

Nagyjából ennyi. Tavalyinál mint ha jobb lenne a kínálat. Vagy tévednék?

Végezetül pedig jöhetnek kommentekbe az újévi fogadalmak. Én megfogadom, hogy semmit se fogadok meg. Na jó, azért képletesen mégis: 1) próbálunk napra készebbek lenni, 2) illetve több kritikát írni, bár utóbbi se rajtunk múlt sose, hanem a munkán és a sulin.

Most Ti jöttök! És végül akkor BÚÉK mégegyszer.

2 Hozzászólás

Reklámpénzek a nézettség függvényében?

 
Beküldte: Kanyecc 2011 December 1, 2:07-kor a(z) Hírek,Nézettség,stuff témába.

Éjszakai baglyoknak egy érdekes cikk következne. Ilyenkor jön meg a kreativitásom afelé, hogy merjek belemerülni olyan témákba, ami alapjáraton lehet nem sok embert érdekelne. A most következő cikkben a reklámpénzekre és a nézettségi adatokra fogok hivatkozni. Fontos dolog ez, hiszen a tévécsatornák ebből élnek. Nem kell bemutatnom úgy, hogy mennyire idegesítő dolog az, amikor kedvenc sorozatunkat egy, olykor két reklámmal is megszakítják, mert biztosak abban, hogy a nézők nem kapcsolnak át.

(Zárójelesen itt emelném ki a Tv2-nek a bigatta jó húzását, ami persze valahol idegesítő, és gonosz, de van alapja és annál több értelme. Január 1-jétől a Tények egy órásra nő. A tartalomban színesedni fog – legalábbis ezt állítják, illetve reklámblokkokat fog kapni. A húzás tényleg adja magát, hiszen ha ránézünk a magyar heti nézettséges mutatókra, akkor láthatjuk, mennyire szárnyal a csatorna hírműsora a konkurensek mellett. Másrészről, hiába olyan az anyaga, amivel megbotránkoztat, mégis nézni fogjuk, mert érdekel a világ történése. Mellesleg szeretnek az emberek hírt nézni. Én pl.: nyáron, amikor tehetem délben kapcsolom is be az m1-et, vagy hallgatom reggelente a Kossuth rádiót. A lényeg, hogy valószínűleg magas árakat fognak kérni azoktól, akik a Tények alatti időszakban akarnak reklámozni. Jó lenne tudni, hogy ez mennyivel marad el, vagy éppen mennyivel magasabb, mint egy főműsoridős blokkban.)

Ott tartottam, hogy Amerika és nézettségi mutatók. Manapság, ha nem vesszük alapul a sportot (pl.: Sunday Night Football), no meg a különböző énekes- és egyéb tehetségkutatókat, szórakoztatóműsorokat (pl.: The X Factor, Dancing with the Stars, stb.), akkor az NCIS a legnézettebb tévésorozat jelenleg a tévéképernyőn átlag 19.16 millióval, amelyet a Two and a Half Men követ 17 millióval, illetve az NCIS: Los Angeles 15.45 millióval. Ők vannak a TOP3-ban, ők diktálják a tempót. Ők azok, amik 15 millió felett tudtak a 2011/12-es idény első felében diktálni.

Azt várná az ember, hogy akkor a legmagasabb reklámpénzt tőlük kérnék el. Hát nem! A Two and a Half Men csak a 4. helyen áll. 30 másodperc 252 ezer dollár körül fut. Horribilisen nagy összeg – mondhatnánk, de ha mégis csak belevesszük azokat a produkciókat, amiket pont kivettünk, akkor láthatjuk, hogy egy SNF-hez képest csak a fele, mert a vasárnap esti fociért 512 ezret kérnek félpercenként.

Az alábbi adatokat az adage.com szállította, míg a nézettségi adatok december 1-jéig bezárólag a sorozatok átlag nézettsége a teljes lakosság körében:

01. Glee (Fox) – 7.80 millió néző; $267,141
02. Family Guy (Fox) – 6.15 millió néző; $264,912
03. The Simpsons (Fox) – 6.98 millió néző; $254,260
04. Two and a Half Men (CBS) – 17 millió néző; $252,418
05. Modern Family (ABC) – 13.21 millió néző; $249,388
06. House (Fox) – 7.55 millió néző; $236,500
07. Grey’s Anatomy (ABC) – 9.83 millió néző; $203,078
08. The Big Bang Theory (CBS) – 14.51 millió néző; $198,348
09. Mike & Molly (CBS) – 12.46 millió néző; $196,497
10. House (Fox) (tavasszal) – 7.51 millió néző; $184,051

Sokkal komplexebb a reklámblokkok árának meghatározása, mint azt az elején gondoltuk volna. Nem feltétlenül függ attól, hogy mennyien néznek egy sorozatot, de befolyásolja persze valamelyest. Elsők között muszáj megvizsgálni azt, hogy melyik napról, melyik időintervallumról beszélünk, illetve az adott produkcióval melyik réteget ültetjük le a tévéképernyő elé. Mondok egy pár sarkalatos példát. Pl.: az NCIS alatt egy sportos Nike reklámnak nem sok értelme van, hiszen a nézettségének a javát az ~60 év feletti nyugdíjasok teszik ki, akik – nem azt mondom hogy nem, de – ritkábban mozognak, valamint mennek rá a sportosságra, mint pl.: a fiatalabb nézők. Aztán mondhatnám azt is, hogy a rajzfilmek közé prosztatával kapcsolatos vizelettartási problémás reklámnak nincs sok értelme. És folytatnám tovább. A lényeg, hogy minimum 3-4 tényező befolyásolja, ha nem több, de ezt a csatornák marketingesei/felbérelt- vagy saját reklámügynökségei jobban tudják, hiszen ezzel is foglalkoznak.

De hogy mégis értelmét nyerjen az, amit fentebb írtam, most külön szedve megmutatnám, hogy az egyes reality-kért és egyéb műsorokért mennyit kérnek félpercenként. Náluk a nézettséget nem tűntettem fel, mert pontos átlag adataink nincsenek:

01. Sunday Night Football (NBC) – $512,367
02. American Idol (Fox) – $502,900
03. American Idol: Results (Fox) – $468,100
04. The X-Factor (Fox) – $320,669
05. The X-Factor: Results (Fox) – $283,034
06. Dancing With the Stars (ABC) – $233,482
07. Dancing with the Stars: Results Show (ABC) – $216,703
08. The Voice (NBC) – $206,500
09. The Bachelor (ABC) – $177,150

Mint láthatjátok, a sport összehozza az embereket. Az amerikaiak szeretnek sportközvetítéseket nézni, ellenben velünk, magyarokkal. (Gondoljunk csak a Bajnokok Ligája Tv2-es közvetítésekre, amik átköltözött házon belül máshova.) A Sunday Night Footbool szokott a hét legnézettebb műsora lenni, amikor van. Vasárnap a főműsoridős szlotjával leülteti az összes réteget. Legyen az a fiatalságtól az öregekig mindenki. Érdekes viszont, hogy a közvetítések ellen megy a The Simpsons és a Family Guy is, ami mégis a legjobban keresett reklámblokkoknak a helye. Hm? Most lény okos Domokos! Megint csak oda lyukadunk ki, hogy mást akarnak eladni itt is és ott is, illetve az időben, hiszen vasárnap az otthonülők többsége tévézik. De ott van még a múlt árnyéka is. Minél inkább veteránabb egy sorozat, annál többet tudnak belőle kihozni. Ergo, nem véletlenül élt túl mindkettőjük már egy évtizedet. Ez olyan, mint a színészeknél a bérnövekedés, mikor újítják a szerződésüket 2-3 évadra.

Az NBC nézettségileg cefetül szarul áll az idényben. Mégis az SNF-fel a legtöbb bevételt tudja generálni a reklámokból, mint egy 8 évadon át futott American Idol. Jah, és ott a TOP10 reality és egyéb rangsor listán a The Voice, a hollandok átültetett ötlete, ami már a 2. évadjakor a The Bachelor elé nőtt, de nem lennénk meglepve, ha a 3. etapjára már a Dancing with the Stars-t és a The X Factor-t is lenyomná. Meglátjuk.

Noha teljes mértékben nem sikerült behatárolni, hogy hol mi határozza meg a reklámblokkoknak az összegét, szerintem úgy fejben még is tudni fogjuk kötni az ebet a karóhoz. Végezetül még annyit, nem csak az számít, amit lettetek az asztalra az egyes produkciók. Vannak bizonyos elvárások is, amit kell nekik teljesíteni. Pl.: a Sunday Night Football esetében 12 körüli demó. Valljuk be, fél millió dollár fél percért? – el is várjuk! Mindezt a hét egyik legnézettebb napján főműsoridőben meg pláne.

Kommentáld!

Ötletek, amik működnének tévésorozatként

 
Beküldte: Kanyecc 2011 November 22, 18:10-kor a(z) stuff témába.

Szeptembertől november 1-jéig szép számmal kaptunk pilotötlet berendeléseket. Decemberben majd elkezdjük összesíteni, hogy milyen történeteket kértek be az egyes tévécsatornák, illetve kiket vásároltak meg a castingban. Addig felesleges. És hogy miért duplikáljuk a tényeket? Mert biztosra veszem, sőt 100%, hogy mindegyikről nem írtunk, mert elsiklottunk felette, mert nem tartottunk olyan jónak és számos más oka lehet ennek.

Most mással akarok foglalkozni. Azzal, hogy segítsünk az NBC. Vagy egy másik országos tévének azzal, hogy mit kellene képernyőre (át)ültetni. Vagy éppen segítsünk a mozisoknak? Hogy melyik sorozat állná meg a helyét nagyvászonon. Oda-vissza működik a felállás, sőt játékból sorozat is lehetne olykor, mert annyira zseniális történettel rendelkezik egy-kettő.

Vegyük is át, hogy mi hiányzik tévéből. Nem a 2011/12-es idény volt az első és az utolsó se, hogy nem voltunk megelégedve az országos tévék kínálatával. Most is, ha úgy vesszük, akkor a kábeles részleg tartja a lelket bennünk, hiszen egy Homeland vagy egy The Walking Dead, vagy egy Game of Thrones olyan tempót és minőséget diktált, amit megirigyelhetnek a nagyok. Még a végén megérjük, hogy átpártolnak a nézők hozzájuk – amin cseppet se lennék meglepődve. Ez persze a jövő zenéje. Ha megtörténik, akkor itt a poszt, ami engem igaz; ha nem, akkor meg jót mosolygunk majd ez a kimondott gondolatsoron.

Tehát. Jöjjön az első kérdés: Melyik mozifilmet vagy mozifilm-sorozatot néznéd szívesen újra vagy folytatva a tévében?

Adok némi támpontot. Tegnap este sokadjára néztem meg a The Dark Knight című Batman filmet, amit az egyik legjobbnak tartok. Bár mindent. A régieket is olykor előveszem és újranézem, mert istencsászárok lett. De az új generáció, hát az előtt leteszem a kalapom mindig. A története nagyon ott van a szeren. Oké, hogy animációs formában jelen volt, van és talán lesz is, de most az élőszereplős formációra tessék fókuszálni. Jó castinggal és jó készítőgárdával a Smallville nézőit is visszacsalhatnák a képernyőre. Mellesleg a vámpír/szellem sztorik eléggé elnépesedtek, szerintem kezd túltelítődni ez a részleg. Hozhattam volna fel példaként mást is, de mivel ez a film volt az, ami feltöltött az elkövetkezendő sok hónapra (ritkán nézek filmet, ez volt idén a hatodik), így nálam ő az abszolút befutó. És nálatok melyik lenne?

A második kérdés: Melyik (platformtól független) játékot látnád szívesen tévésorozatként?

Ismét egy olyan részleg, ahol marhajó ötletek vannak. Ma pl.: 7 éves a World of Warcraft, amivel 3-4 évvel ezelőtt játszottam is, elég sokat! Nagyon jó történettel van megáldva, komplex is, és akár 5-6 évadon át meglenne a betevőn. Simán el tudnám képzelni az HBO-n, mondjuk egy Game of Thrones megvalósításban. Vagy hozzuk fel példaként a Need for Speed-sorozatot, vagy az Assassin’s Creed-et?

És végezetül az utolsó, de ez már a fordított felállás: Melyik tévésorozatot néznéd szívesen mozifilmként?

Kell ehhez kommentár? Nem hiszem, no de mégis. Ott van a True Blood és a Vámpírnaplók, ami szerintem simán működne 90 perces felállásban. Főleg, hogy előbbinek az első évadja olyan volt, mint ha egy hosszú filmet néztem volna meg. És a többi is hasonló minőséget szállított.

Most ti jöttök! Jöhetnek az ötletek, némi kommentárral.

Kommentáld!

A kábeles csatornák királya

 
Beküldte: Kanyecc 2011 September 9, 18:00-kor a(z) stuff témába.

A Sons of Anarchy negyedik évadjának premierje adott egy jó ötletet. Ugye a sorozatrekorddal kezdte meg az új etapját. Mindkét kategóriában +10%-os emelkedést generált, amivel „meglepte” (nézőpont kérdése!) a világot, illetve felhívta magára a figyelmet. (Tess közben már megírta a kritikát róla.) El is gondolkodtatott, de előbb jöjjön a kérdés:

1) Melyik a jelenlegi (és még futó) legjobb kábeles tévésorozat?

Nem egyszerű! – Tudom. Az elmúlt esztendőkben olyan koncepciókat rendeltek be a kábeles tévék, amelyekkel simán überelték az országosok kínálatát. Gondoljunk csak a feldolgozásra került The Killing-re, aminek alapja ugye dán eredetű, viszont a jenki változatot az AMC követte, és sokak imádták is. Ott van a Starz is, ami a Spartacus-szal felhívta magára a figyelmet. Ha történelemhez kapcsolódó produkció, valamint az ókorhoz, akkor 10-ből 8 ember biztosan ezt emlegeti. És a sor nem lenne teljes az F/X nélkül se, hiszen a héten búcsúzott Rescue Me-val maradandót alkotott. Párja nem volt az elmúlt években, de ő nem játszik most.

A lavina 4-5 évvel ezelőtt indult meg. Azóta a kábeles tévék nagyon nagy átalakuláson, és változáson mentek keresztül. Nem is csoda, hiszen egy-egy kaszával pénzt dobnak ki az ablakon, így tényleg csak a legjobb ötleteket rendelik be sorozatnak. Bár néhány kihullik a sorból, azért, mert a nézettsége elenyésző, vagy mert egy másiknak élnie kell.

A kérdés persze adott egy másik nézőpontból is:

2) Melyik kaszált kábeles sorozatot éltetnéd még? (Remake, vagy folytatás formájában)

Ez se egyszerű kérdés, hiszen számtalan ötletes sorozat kapott kaszát. Személy szerint a Flight of the Conchords kaszáját anno sajnáltam, mert megszerettem. De ha már istenekről beszélünk, akkor szerintem sokan szeretnénk látni a Deadwood 2.0-át.

Na, nem adok több tippet, inkább mondjátok meg Ti a frankót! Szóval csak kábeles sorozatokról beszéljetek!

4 Hozzászólás
Következő oldal »

free web stats