El Barco – 3 rész után

 
Beküldte: Kanyecc 2011 October 31, 2:32-kor a(z) El Barco (A Bárka) témába.

Hanyagoltam a spanyol piacot az elmúlt években, pedig az AXN gondoskodott a folytonos utánpótlásról. Ha jól emlékszem: először hozták az Internátust, majd A Balfék körzetet. Mindkettő hosszú jövőre tett szert, és az El Barco is hasonló elé néz. Főleg az amerikai írók szeretik a poszt-apokaliptikus történeteket, bár a nagy hype-nak köszönhetően többségük csak egyetlen évadot él meg. Gondoljunk csak egy FlashForward-ra vagy egy The Event-re. Nagyok voltak az elvárásaink, amiket a készítők aligha tudtak volna szállítani részenként, mert ahány ember, annyi igény. Voltak olyanok, akik elégedetten álltak fel a székből/kanapéból a rész végén, és olyanok is, akik csalódottan, idegeskedve – mert a Lost-hoz hasonló idegesítő tünetek kezdték el rabulejteni. Az El Barco-nál se lesz ez másképp, viszont aki szereti ezt a műfajt, az mindenképp adjon egy esély neki.

Nem volt könnyű dolgom. Az elvárásaimat megvalósítás szinten minimalizálnom kellett, még sem annyi pénzből készült, mint egy Terra Nova. Inkább a történetre és a karakterekre helyeztem a hangsúlyt, illetve arra, hogy hány epizód alatt sikerült kibontani a főbonyodalmat, és ezt hogyan fogják tálalni. Chapter #1-es küldetésnek tekinthetjük az alábbit, amit a 3. résszel bezárólag sikerült is kibontaniuk. (Aztán persze a hogyan tovább? – kérdésre keressük majd a választ a Chapter #2-ban, de az majd a következő cikk lényege lesz. Ergo, be fogunk még köszönni kritikával.)

Kezdjük a problémás részekkel. Látványra nem igazán kell költenie a stúdiónak, hiszen a pilot óta egy jelenetnél kellett dolgozniuk a kreatív egyéneknek. Az is egy utasszállító-repülőgépnek a lezuhanása volt, amiből alig látunk valamit. Az ötletesség persze abban is előjöhet, hogy nem feltétlenül kell mindent a szemnek „adni”. Olykor egy hang is produkálhatja ugyanazt a hatás, illetve kíváncsiságot, mint ugye látványvilág. Jelenesetben egy zuhanó Boing-nak a becsapódása. Nem láttunk belőle semmit, csak utólagosan az éget és zuhanás közben kiesett dolgait. Néha viszont olyan jó lenne a szemet is gyönyörködtetni valami hasonlón, viszont csak a karakterek lesznek egyelőre, hiszen annyi eyecandy szereplő tűnik fel.

Speciel, amivel a legjobban kiidegelnek, az a felesleges drámázás, amit túlzásba visznek. Persze, alaphelyzetben bárhol, bármikor hasonló szituációban ilyen lenne a hangulat – aláírom (!), de ez már tényleg sok(k). Az, hogy merülnie kellene az apának és fiának, akkor elkezdenek lelkizni azon, hogy mennyire fasz volt és lehet ez lesz az utolsó közös kalandjuk. Wáh. A sokadik pedig az eszetlen jelenetvagdosás, amit sorozatban csinálnak. Általában 3, max. 4 kisebb történetet váltakoztatni a-b-c-d a-b-c-d sorrendben. Ergo, ha át akarod ugrani, akkor tekerj bele ennyit, vagy annyit.

A pilothoz képest az 1×02-es részt, ha erősebbnek nem is, de összeszedettebbnek mondanám. Végre mindenki azt csinálta, amihez értett. A bolond konyhás csávó lökte a süketelést, amiben nagyon sok okosság volt; a doktornő tudóskánk alkalmazta a protokoll szerinti menetrendet, valamint az újoncok kihúzták a gyufát az egyik tanárukkal, amit csak nem kellett volna. Tetejében az 1×03-ban zendülés tör ki a fedélzeten, ami inkább feszültségként jelentkezett bennem, mint sem lekötésként. Sajnos ez az El Barco egyik velejárója. Mikor már a nyeregbe tudnád, akkor… – pedig az elvárásaim tényleg a padlót súrolják.

Aránytalan a részekben lévő sztori eloszlás. 66 percen keresztül húzzák a problémát, amit az utolsó 5 percben oldanak meg. Legyen az egy apokalipszis bejelentése egyszer, vagy kétszer. Tisztára, mint Bear Grylls a Man vs. Wild-ben, aki az utolsó percben találja meg a civilizációt úgy, hogy előtte 2-vel még a közelében se jár, mert minden honnan a vadon köszön vissza. Abba a kicsivel több, mint egy órában pedig hosszú nyújtásokat kapunk, illetve újra és újra rágják az előzőekben megrágott témákat. Pl.: az apaság eddig egyikből se maradt ki.

A sok fiatal(abb) színészből olykor virít a tapasztalatlanság. Ez persze nem feltétlenül jelenthet hátrányt számukra, mert akad olyan, akinek jól áll, s olyan kifejezéseket produkál, amilyennel mostanság a jenkik körében se igazán találkoztam. Az tény viszont, hogy az öregek mindegyik túljátssza magát. Nagyon, amit sajnálok, mert ők lennének a vezérkarakterei az egésznek, így pedig nehezen tudnak meggyőzni, hogy néznem kellene a későbbiekben. Egyedüli érv pár színésznő mellett az, hogy piszkosul jól néz ki. Baromira az eyecandy-faktorra mentek a castingnál. Le se tagadhatnák, mert a fiúk mellett a csajok is találnak szép számmal olyan csávót, akin legeltethetik a szemüket, illetve akiknek a testük se piskóta.

További zavaró tényező, hogy nagyon sűrűn váltakoznak a nappalok és az éjszakák. Valamikor meg se lehet mondani, melyik napszakban járunk, illetve mennyi idő telt el a és b történés között. Az viszont tény, hogy átívelőszál ki lett bontva. Sajnos túlságosan klisésen, mert a következményekre a kapitány már felhívta a figyelmünket. Biztosra veszem, hogy lesznek olyanok, akik az öngyilkosságot meg fogják kísérelni, hiszen egy hajon élni, az elég kiábrándító lehet – pláne ha örökké valóságról beszélünk. Egyszer elvileg a kaja is el fog fogyni, de mivel a vízi élővilággal – a jelek szerint – nem sok galiba történt (vannak halak!), így akár ez a feltevés meg is lett cáfolva.

Hogyan tovább? Igazából  azon van a kérdés, hogy mennyire fognak leragadni a problémagyökerénél a karakterek. Tippemre találkozni fognak túlélőkkel. Talán egy-két szigettel is, de csak az évadvégén, hogy legyen valami pöpec cliffhanger a végén. A túl sok drámát minden esetre hanyagolniuk kellene, bár elnézve, úgy se fogják. Kicsit az Ezel – Bosszú mindhalálig-ot juttatták az eszembe, csak itt kevesebb a zene. Maradni maradok. Pláne azért, mert szép rajongótáborral rendelkezik idehaza. Meg hát muszáj az európai színvonalat is számon tartani. Nála a lelkesedés még megvan ennyi negatívum után is.

Utószó: a rejtélyeket kibontására mostantól jobban rá kell feküdniük, mert túl sok a kérdés, kevés a válasz. Ez általában elüldözi a nézőket, nem pedig leülteti hosszú távon.

This entry has a rating of 2

1 Hozzászólás

El Barco – Kezdett a sorozat

 
Beküldte: Kanyecc 2011 October 5, 21:33-kor a(z) El Barco (A Bárka),kritika,Pilot témába.

A spanyol Lost!

Az AXN-t azért szeretjük, mert nem csak az amerikai és a brit kínálatból válogat, hanem körbenéz más európai országok tévés részlegén is. Míg az országos tévéken éppen a törökmánia kap helyet – az Ezellel és a Seherezádéval –, addig náluk a spanyolok hódítanak. A lavina évekkel ezelőtt indult el, az Internátus és a Balfék körzet vetítési jogainak megvásárlásakor. Azóta tudjuk, hogy Európa nyugati szekciójában mire képesek az írók, a színészek. Az El Barco egy viszonylag friss próbálkozás, ha azt vesszük alapul, hogy az 1×01-es rész januárban ment le. A folytatására se kellett hosszú hónapokat várni, mivel már szeptemberben a 13 epizódos első etap után megkapták a másodikat, amelyet 17 részesre rendeltek be. (Kb. most járnak 2×05-nél.) Ha odakinn bevált, akkor csak lehet benne potencia, jövő.


A legénység népes!

A történet középpontjában: egy iskolai hajó áll, a „Sarkcsillag”, annak legénysége, ahol helyet kapnak civilek és tanoncok. A bárka kifutása után történelmi pillanatra készülődik a világ egyik rejtett kutatólaborja, ugyanis az egyik részecskegyorsító laborban kísérlet indul. Csak az a pár ember tud a kísérletről, akik be lettek avatva, köztük a hajó legénységének egyik titokzatos szépsége, aki a csoport természettudományos specialistája. – No, de ne rohanjunk ennyire előre. Megtartom a sztori lényegét nektek.

A Bárkáról annyit kell tudni, hogy több szálat indítottak el a készítők. Hármat, négyet számoltam, ha jól rémlik. A legerősebb, legkézenfekvőbb, legérdekeltebb mindenképpen az, hogy mi lett a Földdel, miután a részecskegyorsító laborral és úgy mindenkivel megszakadt a kapcsolatuk a hajon lévőknek. Ezen kívül ott van a bérgyilkos (?) fószernek a története és két családira orientálódó is a hajó tanoncok mellett. Érzésem szerint, mindenki megtalálja a sajátját, amiért nézni tudja ezt a misztikus drámát, ami kapott kellőmennyiségű romantikus vonást is. Igaz ebből sokat a kezdetben alig ha éreztünk, de a szereplőgárda teles-teli van eyecandy karakterekkel. Mind a csajok, mind a pasik megtalálják a nekik tetszőt.


A kedvenc karakterem!

Beszéljünk kicsit a fentebb írt idézetről. Merész kijelentés – nem is tőlem származik, hanem a sajtóközleményből, de hát ők tudják. Szerintem kicsit magasra tették ezzel a mércét, ám ha lesz benne kellőmennyiségű misztérium lehet megállja a helyét. A felvezető rész kibontotta a „csomagot”, a karakterek megkapták a bemutatásukat. Mindenkiről meg tudtunk dolgokat és nem is kevertem össze egyiket a másikkal. (Sok a karakter, még sincs vegyülés. Ez jó!) Ilyen téren jól dolgoztak az írók. A rejtély résszel azonban koránt se voltam elégedett. Nagyon elharapták. Pár párbeszéddel akarták megalapozni a feszült helyzetet, illetve egy szökőárral, azonban a második percben már félnappal később játszódik a sztori. Hamar lerendezték. Nagyon hamar. A legnagyobb negatívumom. Ilyet nem szabad csinálni, vagy ha igen, akkor az utolsó 5 percet az új részbe kellett volna beleültetni, hogy legyen értelmes cliffhanger az epizód végén. Így csak egy gyengébbet kaptunk, amit a következő rész tartalmával alapoztak meg.

A karakterpaletta sokszínű. Némelyik klisés lett, főleg a kislány. Bár a kíváncsiságuk és a félelműk erős ellentétben áll egymással, ezért talán annyira még se az. A történet szempontjából a rövidtávú dolgok inkább a kiszámíthatóbbak, mint pl.: hogy apuka kicsi lánya nem köp, mert el akarja fogadtatni magát a társaival. Hogy pontosan mire lesz képes A bárka, azt nehéz megjósolni, de az látszik, hogy van benne kellő potencia, amit ki kell aknázni.

Láthattunk szökőárt, s ezáltal az is világossá vált, hogy mennyi pénzzel kell gazdálkodniuk. A CGI-re nincs panaszom. Igazából mivel spanyol tévécsatornára készült, fogalmam sincs hogyan állnak az anyagi dolgokkal. Megvalósítás szempontjából annyit láttunk, amennyire futhatta. Másra tényleg nem tudok gondolni. Mármint még mindig bennem van, hogy egyszer csak nyissz és már nappal van. Nagytotálos hullám ostromolta hajós jelenetet nem láttunk, ami szintén negatívum. Dülöngélt a bárka jobbra-balra, de azt is csak belső nézetben érzékelhettük.

Véleményem szerint, nem a látványvilággal fogták meg a nézőket odakinn, hanem a történettel. Két nagy kérdés ott lebeg a levegőben: az egyik, hogy mi történt a Földdel; a másik, hogy kik azok a rosszfiúk és mit követtek el?! Egy valamiben viszont reménykedem, hogy a földön maradnak, azaz kapunk válaszokat hamarabb, mint azt várnánk; illetve a random epizódsztoriktól megkímélnek bennünket, ahogy az áldrámázástól (értsd: ne játsszák túl a szerepüket a karakterek) is.

Kell két-három rész, hogy tisztábban lássak. A felvezetés remek volt. Mindenkit elindítottak. Megalapozták az átívelőszálakat, hoztak randomot is. Spanyolsorozatokat alig nézek, de erre speciel kíváncsi leszek. A kezdés közepes volt, talán egy kicsit jobb is lehetett volna, ha a szökőárnál nem csípik le csak úgy. A pont levonás pedig a holtpontok, a sablonos karakterek miatt is járt még.

This entry has a rating of 2.5

Kommentáld!

free web stats