Hotel Hell – Az 1. évadról

 
Beküldte: tess 2013 January 13, 16:29-kor a(z) Hotel Hell témába.

Az ékes angol „táj” szólásáról, bosszantóan egysíkú gesztusairól és kíméletlen maximalizmusáról hírhedt Gordon Ramsay sorrendben a 4. sorozatát szállította a Hotel Hell személyében a FOX-nak. Nincs mese, az angol köztévé már röhejesen aprócskává vált az utóbbi években a sztárséfnek, így most az amerikai nézők kegyeit tette elsődleges célponttál. Ráadásul a Hell’s Kitchen, a Kitchen Nightmares és a MasterChef után felhagyott a konyhai reformációval és erejét a vendéglátás avittós normáinak megdöntésére áldozta fel. A jól bejáratott ékes górcső ezúttal a hotelek, panziók és fogadók világába kalauzol el minket, de nem kell megijedni, sok minden azért mégsem változott!

Mint már az előzetesben is jeleztem, Ramsay ezúttal csőd közeli hotelek után kutat, melyeket a mai kor ízlésének és elvárásainak próbál megfeleltetni, kínosan szem előtt tartva a cseppet sem rózsás gazdasági helyzetet. Fényűzésnek és pompának éppen ezért helye nincs, sokkal inkább a hétköznapi egyszerűség és az átlagos rafináltság az, ami kibontakozik a képernyőn 6 részen keresztül. Na, tegye fel a kezét, akinek ismerős a recept? Bizony, a Kitchen Nightmares itt kopogtat már a szomszédban!

Ramsay kulináris érdemei vitathatatlanok, akárcsak a szakmára gyakorolt pozitív hatása, de amit a szórakoztató műfajon belül elért, az valami zseniális. A Hotel Hell ugyanis akármennyire is szerettük volna nem váltotta meg a világot. A már ezerszer látott és agyonismételt paneleket használja elnyűhetetlenül.  Vagyis van egy csőd közelében lévő szállás, amit kvázi 1 hétvége alatt ráncba szednek és elindítanak a fejlődés rögös útján. A személyzet természetesen mindig rendes és sajnálatraméltó, miközben a tulaj egy makacs, arrogáns és kibírhatatlan ember, aki „főnök” szembesítéseinek hála egyszerre megvilágosodik. A végén pedig mindenki boldog, ráadásul a dollárok is ott csilingelnek. Éppen ezért jogosan vetődhet fel a kérdés, ebben mégis hol a kreativitás?

Jelentem sehol, és ez az, ami a leginkább unalmassá és monotonná avanzsálja az egykoron igen szórakoztató koncepciót. Ramsay mindezek dacára még amerikanizálódott is, ami cseppet sem pozitív az összképet nézve. A védjegyéül szolgáló káromkodás kvótából alaposan visszább vettek, ráadásul a tényleges konfrontációkat mind minőségében, mind pedig mennyiségében a létminimum szintjére csökkentették. Hiába, az amerikai couch potato nemzedék nem vevő az élesen realista bírálatokra. Nem úgy az érzelgős túlkapásokra, melyek manipulatív mivoltára az egyszeri néző is gyorsan ráérezhet. Éppen ezért a drámai pillanatok idővel teljes súlytalansággá redukálódnak, vagy ha jobban tetszik csak a műsoridőt töltik ki.

A röpke 1. évadról továbbá visít a koncepciótlanság összes ismérve. Az első két rész egy éttermet mutatott be, mely még élvezetes is volt. A lehetetlen helyzetből való felállás és a bejárt út végig le tudott kötni nem úgy, mint a folytatás felhígított változata. Ezeknél a részeknél végig az volt az érzésem, a csatorna az egészet a focus group elvárásainak megfelelően alakította. Ugyancsak furcsa volt látni, hogy ez esetben Ramsay igen csak minimális kreatív segítség állománnyal rendelkezik, melyek ugye az előző szériák sava-borsát tudták adni nemegyszer. A legnagyobb szívfájdalmam viszont a visszacsatolások teljes hiányában csúcsosodott ki. Sok történetet úgy zártak, hogy kíváncsi voltam a folytatásra, ami akár a részek előnyére is válhatott volna. Most komolyan, nem volt egy 30-45 másodperces slotra meg pár soros feliratra idő? Érzésem szerint volt, de aztán jött a FOX és az a bizonyos focus group!

Összegezve tehát a Hotel Hell egy kellemes kis vasárnap délutáni matiné a háttérben, amitől nem kell többet remélni, mint ami. Vagyis Gordon Ramsay agyonismételt paneljairól lehúzott újabb bőrréteg, ami nyomokban azért még szórakoztató is tud lenni. Kérdés pár évad után mi marad meg a formátum egykori bájából, merthogy a FOX, annak rendje és módja szerint bekérte a folytatást. Hmm… Gordon barátunknak ezen a ponton kellene kivennie egy kis kreatív szabadságot!

This entry has a rating of 2

Kommentáld!

free web stats