Malibu Country – 2 rész távlatából

 
Beküldte: Kanyecc 2013 January 17, 13:46-kor a(z) Malibu Country,Pilot témába.

Belekezdtem azoknak az őszi újoncoknak a pótlásába, amikre akkor nem került idő. A Malibu Country-val (Tess már írt róla!) kezdeném a sort, amit az ABC péntekre pakolt a Last Man Standing mellé. Első hallásra örült ötletnek tűnt, hiszen péntekről beszélünk, a Halál Napról, de a premierjekor jött az igazi hidegzuhany, hiszen remekül teljesített. Ekkor gondolkoztatta el a sorozatokkal foglalkozó blogger társadalmat, hogyan is lehet egy többkamerás szitkomokkal a hétköznapok végére nézettséget csinálni. A titok talán a főszereplőben rejlik.

Nem lehet elmenni a tény mellett, hogy Reba McEntire a sorozat főszereplője. A szitkomok világában egy igen csak veteránnak mondható színésznőről van szó, aki inkább a klasszikus érát erősíti. Megmaradtak ennél a Malibu Country-nál is. A többkamerás üzemmód gondoskodik arról, hogy tudjuk, mikor kell a rekeszizmainkat mozgatni. A poénok többsége a régi időket idézi fel, abból is a ’90-es évek végét 2000-es évek elejét, amikor ez a műfaj fénykorát élte – ha lehet ilyent mondani. Aki látta a Reba-t, az tudja mire számítson, de anno volt a That ’70s Show is, ami megint csak egy kedvelt komédia volt, bár a kettőt össze se lehet nagyon hasonlítani, viszont remekül tükrözi a népszerűségi mutatót.

A történet dióhéjban arról szól, hogy főhősnőnk családjával Nashville-ből Malibu-ba költözik, miután a sajtó vele foglalkozik hűtlen férje miatt. Itt próbálnak új életet kezdeni. Innentől jön a kliséhalom, amivel vigyázat, mert könnyedén maga alá temethet bárkit.

A Malibu Country-ről két dolog mondható el: vagy tetszeni fog, vagy a pilotot követően kaszáljátok, ha csak nem közbe döntetek úgy. Felesleges ülni a babérjaitokon és csodára várni, mert ugyanazt a teljesítményt, humort, és közeget fogja szállítani, amit láthattunk a kezdő 22 percben. Számomra kicsit a készítők egy Two and a Half Men koppintást gyártottak le, csak más felállásban. A nyaraló és a hátsó részében lévő tenger parti rész engem igazol. Kim (Sara Rue) karaktere megint csak Rose-ra (Melanie Lynskey) emlékeztet. Ugyanaz a kotnyeles szomszéd, aki szeret a középpontban lenni, míg Lillie Mae (Lily Tomlin) kiköpött Berta (Conchata Ferrell) másolat. Na, ezt hogy magyaráznátok? Másolják további a humorral az egykori Reba-t.

Az új korszakba felélesztett klasszikusnak is nevezhetjük a Malibu Country-t. Akinek fekszik az According to Jim, a Reba és a hasonló sorozatoknak az összképe, az imádni fogja, és becsatlakozik azon 7-8 millió ember közé, akik heti rendszerességgel ki fognak tartani mellette. Aki pedig inkább a forradalmat, azaz egy New Girl-t, egy Raising Hope-ot vagy egyebet imád, annál bukott a mutatvány, kaszálásra kerül nagyon hamar.

Két epizód. Ennyi tellett tőlem. Talán nyáron, majd valamikor, egyszer talán vagy akkor se, de belekezdek a ledarálásába, ha berendelik a második évadját. A kulcsszó a HA szócskán lesz, mert ha nem történik így, akkor biztosan most találkoztam vele utoljára.

This entry has a rating of 1.5

Kommentáld!

Malibu Country – Pilot

 
Beküldte: tess 2012 November 11, 18:11-kor a(z) Malibu Country,Pilot témába.

Kínkeserves tipródások közepette, de végül csak megnéztem a Malibu Country pilotját, ami nagy meglepetésem, ha kissé neccesen is, de megütötte a viszonylag emészthető kategóriát. Nagyon úgy tűnik az ABC retro-sitcom érája kezd beérni, elvégre a Tim Allen féle Last Man Standing-et is kajálja a nép, ami mellé most megérkezett a másik veterán Reba McEntire nevével jegyzett sorozat. A végeredmény persze csapnivaló, ne is áltassa senki magát, de meglepetésemre az előző évtizedek formátum igenis szórakoztató tud lenni mai szemmel is. Minden csak a tálaláson múlik, abban pedig a Malibu Country hozta a kötelezőt.

Maga a sorozat egy korosodó családanyáról szól, akit miután countryénekes férje megcsal a családjával Nashville-ből Malibu-ba költözik új életet kezdeni. Az környezet természetesen új kihívásokat is hoz, ráadásul a fiatalon dédelgetett énekesi karrier is újfent fellángol…

Ha úgy vesszük Kevin Abbott (The Golden Girl, Two and a Half Men, Reba, My Name is Earl, Last Man Standing) sitcom veterán, elvégre az elmúlt évtizedek majd minden jelentősebb sorozatában közreműködött valamilyen szinten. Éppen ezért fene nagy újítási hajlamot ne várjon tőle senki, jobbára azt hozza, amit az évek során magára szedett. Ezt jól példázta a cold open is, ami egy az egyben a zsáner ’90-es évek összes bevett kliséjét elszórta. Ami alapból a kreatív hanyatlás első jele lenne, csakhogy itt az oldschool humor pazar atmoszférát teremtett, ami egy szempillantásra beszippantott. Mosolyogtam, mint a tejbe tök, miközben a készítők máglyára vetettek.

Merthogy a Malibu Country esetében sincs semmi új a nap alatt, ugyanazzal a klisétengerrel táplálkozik, mint a nagy elődök. Vagyis szerepet kap az önirónia, a korosodó női problémák, a kötelező meleg poénok vagy az unalomig agyonismételt értékszembesítés. Ráadásul multi-cam sitcom révén már a 10. másodpercben förtelmesen kommersz dobozröhögés fogad, ami rendületlenül kitart a pilot végéig. Mondhatni a végeredmény teljesen tipikus, ami végig a műfaji klisé keretei között mozog.

Akkor mégis mitől más a Malibu Country, mint a többi tucat sitcom? Az ok a remek casting, vagyis a tálalás. Ritka az olyan pillanat, amikor minden szereplő egy húron pendül a karakterével (lásd Two and a Half Men ugye), de ez itt most nagyon összejött. Reba McEntire (Reba) mondhatni hozza saját maga 10 évvel ezelőtti szintjét, ami meg ugye 125 részes merényletsorozatot eredményezett a The WB műsorán. Éppen ezért aki, anno sem szerette, az most sem fog megbarátkozni vele, ellenben habitusában igen közel áll a CBS túljáratott sitcom gépezetéhez. Justin Prentice tökéletes dushbag, egyszerűen lehetetlen nem mosolyogni a kierőszakolt taplóságán. Juliette Angelo ugyancsak remek választás volt a cserfes kislány szerepkörre, tippre a beszólásai is jobban karcoltak, mint mondjuk a túlértékelt Angus T. Jones-é. Az igazi ász viszont kétségtelenül Lily Tomlin (Web Therapy, Damages, The West Wing), akinek a szimpla megjelenése is felért egy hangos röhögéssel. Kár hogy erre a szintre kellett süllyednie, holott drámai szerepekben nem egyszer maradandót alkotott.

Összegezve tehát a Malibu Country pilot szinten számomra hatalmas meglepetés volt, de persze tudni kell a helyén kezelni. Tippre az ABC most belenyúlt a tutiba, de habitusára én mégis sokkal inkább a CBS-en tudnám elképzelni. Istenigazából a Sheen érás Two and a Half Men-nel tuti páros lehetett volna, de az egy másik történet lenne.

This entry has a rating of 2

Kommentáld!

free web stats