666 Park Avenue – Pilot

 
Beküldte: tess 2012 October 10, 14:49-kor a(z) 666 Park Avenue,Pilot témába.

Akkor most az ABC Revenge módira rebootolta a The Devil’s Advocate-t? Kb. ilyen és ehhez hasonló kérdések jártak a fejemben, miközben néztem David Wilcox (Fringe, Life on Mars US) sorozatát. Az örök közhely, miszerint az álmainkért és vágyainkért, mire  vagyunk képesek mozgatja a sorozatot, ami ABC sorozat lévén erőteljes soap beütést is kapott. Okkal merülhet fel tehát sokakban a kérdés, miszerint szükségünk van-e erre a sorozatra? A válasz, pedig ha kissé nyögvenyelősen is, de igen.

Egy fiatal karrierista pár érkezik a New York-ba szerencsét próbálni, ami jelen állás szerint összejönni is látszik. Henry a polgármesteri hivatalban ügyvédeskedik, míg barátnője egy patinás bérház a 999 Park Avenue gondnoka lesz. Ráadásul a pozícióhoz társul egy hatalmas lakás is a bérházon belül, valamint a rejtélyes tulajdonosi pár barátsága. Azonban mindez csak a felszín, a bérház ódon falai közt ördögi erő munkálkodik…

Wilcox scripte mint a synosisból is látszik sokat sejtető, de jobbára mégis csak hatásvadász elemekkel operál. A Fausti megállapodás, a lakók álmai viszont ígéretes kiindulási alapot biztosítanak egy soap köntösbe ültetett epikus harcnak a jó és a gonosz közt. A pilot éppen ezért meglehetősen nagy lendülettel csap a dolgok közepébe, jókora természetfeletti beütéssel. Ráadásul gazdagon táplálkozik a régi klasszikusok emblematikus fordulataiból, így sokaknak pár húzás talán elcsépeltnek is tűnhet. Ettől függetlenül persze az alapkoncepció ígéretes, csak úgy lüktet a potenciáltól.

A pilot kezdése meglehetősen impresszívre sikerült, a cold open sötét atmoszférája konkrétan a klasszikus horror remekeket idézte. A kezdeti lelkesedés viszont gyorsan alább is hagyott, amikor az írók az alapozásig jutottak. Itt szembesültünk csak igazán a berögzött műfaji klisékkel, főleg hogy a script kísérteties hasonlóságot mutatott a már említett The Devil’s Advocate-tel. A 300+ lakás és a lakók motivációja és érdekei persze érdekesnek bizonyulhatnak, ami egy az egyben adja is a sorozat formátumát. Ebből bizony mansion of the week lesz, amit minimális átívelésekkel fognak megspékelni. No meg itt van a műfaji sajátosság, vagyis a kötelező moralizálás is, miszerint mennyit vagyunk hajlandóak fizetni a sikerért.

Nagyon nem szokásom, de most mindenképpen ki kell térnem Alex Graves (Fringe, Terra Nova, The West Wing, The Nine) rendezői munkájára, ami pazar látványvilágot eredményezett. Konkrétan a képi világ egy az egyben hozta a ’90-es évek végi mozis hangulatot. A remek atmoszféra, a finoman darkos beidegződések és a lightos rémisztgetések élvezetes elegyet alkottak. Graves mondhatni kihozta a maximumot a network tv-s lehetőségekből és ezért bőven jár is neki a pacsi.

Szereplők terén, úton útfélen Terry O’Quinn-t emelik ki, pedig a nagy öreg nem csinált semmi forradalmit. Karakterszínész lévén hozta a kötelező misztikus karaktert, némi slampos beütéssel. Vanessa Williams (Samanth Who?, Desperate Housewives) ugyancsak ez a kategória, bár nála nyomokban némi hiteltelenséget is véltem felfedezni. Ellenben Rachael Taylor (Grey’s Anatomy, Charlie’s Angel) végre kezdi megemberelni magát. A játéka persze továbbra sem volt világmegváltó, de a színvonalas eyecandy és a karakteréből eredő kíváncsiság nem egyszer Charlize Theron-ra emlékeztetet. A többiek jobbára a középszert ütötték meg, igaz sok lehetőséget nem is kaptak. Viszont mellékszereplői oldalról muszáj kiemelnem a svéd eyecandy Helena Mattson-t (Nikita), akinek a vérében van a kísértés, ráadásul közte és Robert Buckley (One Tree Hill, Lipstick Jungle) között szinte tapintható volt a chemistry.

Összegezve tehát egy korrekt misztikus pilotot kaptunk burkolt soap betétekkel és pont. Ígéretes, de sajnos még nem állt össze teljesen a koncepció. Hiányzott belőle a korrekt sokkolás, az a fajta felütés, ami idővel beindítja a sorozat para gépezetét. Ez amolyan felszínkapargatás volt csak, rutin munka, de ízelítőnek teljesen jó. Hosszútávon persze ennél jóval többre vágyunk, kérdés, hogy a gyér nézettség mennyire teszi lehetővé a készítők kreatív kibontakozását.

This entry has a rating of 3

Kommentáld!

free web stats