Gotham – Félévadfinálé

 
Beküldte: Kanyecc 2014 November 29, 11:48-kor a(z) Gotham témába.

Megkaptuk az első adagot, amit Bruno Heller-ék szántak őszre. 10 epizód, melyben szépen kibontakozó átívelő szállal barátkozhattak meg a nézők. Vagy éppen lázadhattak az iránnyal, mert még mindig úgy érzem, hogy a Gotham-et a Batman-nel és Bruce Wayne-nel párosítják, holott Gordon rendőrön van a fókusz, illetve azon az időszakon, amikor szeretett városunkat a korrupció kezdi felemészteni. Mindegy is, ki miben hisz, mert nálam az ősz egyetlen szinten tartott újoncává vált azáltal, hogy a heti ügyekbe be tudták építeni a jövőben megszülető Batman főbb ellenségeit, mindezt olyan castinggal kivitelezve, hogy Bruno-val szívesen fognék kezet, mert tanítani kellene az ilyen minőségi kivitelezést.

Gotham.S01E10.HDTV.x264-LOL.mp4_000531697

A Gotham egyik ereje tehát a tökéletes karakter–színész párosításban rejlik. Oswald Cobblepot szerepkörére megtalált Robin Lord Taylor a pilot óta bravúrozik. Nem csak a külső eltalálása lett tökéletes, hanem az eljátszott szerep is. Hasonlót érzek Nygma-et alakító Cory Michael Smithnél is, akit többször kellene előtérbe helyezni. Akár mondhatjuk is, hogy ők ketten viszik a hátukon a kibontakozó cselekményt – még ha éppenséggel kispadra vannak ültetve elnyomásukkal. Lehetne sokat vitatkozni Fish Mooney kisasszonyon, ám elengedem ezt a vonalat. Szerintem karakter beállítás szempontjából nincs félre lövés, hiszen alapvetően idegesíti az emberek 80%-át. Ez volt a cél basszus. Hogy Jada Pinkett Smith helyett kit kellett volna választani az megérne egy külön misét, inkább azt mondom, próbáljuk megszokni, mert  nincs más lehetőségünk. Minden sorozatban van egy karakter, ami csak az unszimpátiát adagolja a nézőkbe. Itt ő volna.

Elindult valami. Bruno-ék is rádöbbentek, hogy Bruce Wayne és Selina Kyle egy hányattatott sorsú karakter a sorozatban. Hiába két kulcsfontosságú szereplőről van szó, még se érzik azt a nézők, hogy bármi közük van Gotham korrupciójának felszámolásához. Ők csak voltak az első 6-7 részig. Behozták őket, mert muszáj volt. Mégis csak Gordon szoros összeköttetésben van velük. Ám a félévad fináléra összeszedték a gondolatokat és írtak rájuk egy korrekt heti ügyet, ami szorosan kapcsolódik a korrupció felszámolásához, azaz az átívelőhöz. Az 1×10-esnél éreztem először azt, hogy végre az egyensúly beállt. Kaptunk minden karakterből, de a fókusz rájuk helyeződött még úgy is, hogy csak cirka 10 percet voltak képernyőn.

Gotham.S01E10.HDTV.x264-LOL.mp4_001664829

A fiatal karakterektől mindig félek. Tipikusan olyanok, mint bármelyik megrémült leendő áldozat egy horrorfilmben, azaz sorra követik el a hibákat. (Mint egy időzített bomba – mondhattam volna ezt is.) Ez alatt azt érteném, hogy simán egy rinyáló Bruce Wayne-t képzeltem magam elé, aki fél kimenni a kúriából, aki ha baj van nyáladzóan feláldozza magát Cat-ért is akár. Szerencsére ezt az elméletiséget a kukába dobták az írók és jóval felnőttesebb gondolkodásmódot írtak a fiatalokra, amiért külön köszönet, mert imádom őket. Nincs az az érzésem, hogy velük altatnák a nézőket, vagy éppen töltenék ki a 42 perces heti játékidőt.

Eddig a Gotham tényleg azt hozta, amire számítottam. Lelkes vagyok, hiába szapulják a kritikusok, mert valaki több szerepet kap, valaki kevesebbet. Ilyenkor szoktam példaértékűen felhozni a Game of Thrones-t, ahol harmincnál is több főszereplő van, akad hogy 2-3 részig nem látunk egyet-egyet. Akkor miért is zavar minket az, hogy valaki hányattatott sorsra került? A tovább mögött folytatnám spoilerekkel – mert érdekes lett ez a fall finale.

Tovább…

This entry has a rating of 3.5

Kommentáld!

Gotham – Az őszi finalé felvezetése

 
Beküldte: Kanyecc 2014 November 19, 20:49-kor a(z) Gotham témába.

Jövő héten jön az őszi finálé. Szintre hoztam ismét a kihagyásaim. Most csak két rész maradt talonban, vagyis már annyi se. Valljuk be, a Victor Zsasz-t nehéz lesz felülmúlni. Az, amit az 1×07-ben láthattunk magáért beszélt. Gotham-et a karakterek viszik a hátukon. Nagyon jó a casting. Nem tudom kinek a beleszólásával történik, de eddig hibátlanok a gaztevők. Lentebb majd kifejtem részletesebben, előjáróban annyit, hogy két ültetősebb részt kaptunk az 1×08-09 személyében, ami végre a fiatalságot veszi elől – tehát nem feltétlenül húzhatjuk rá az unalmas szót. Helyette úgy fogalmaznék, hogy magasra került az a bizonyos elvárási lécem.

Gotham.S01E09.HDTV.x264-LOL.mp4_000405822

Nem is csoda, még most is előttem az a jelent, amikor Victor feláll az asztalra és Gordon-t kéreti a rendőrőrsön, aki flegmán odavágja: „Mit akarsz kezdeni 50 zsaru ellen?” kérdését, amire egy váratlan fordult érkezik. Szépen lassan Batman mindegyik leendő ellensége feltűnik valamilyen formában. Épül az univerzum. Nem is baj, hogy ennyire régre kellett visszamenni az időben, mert sokkal nagyobb színt tudnak vinni a történetbe, mint azt az elején gondoltam. Így persze nem lehet eljátszani a gondolattal, hogy 20-30 éves Batmant fogjuk viszontlátni. Most amúgy is James-en a hangsúly, nem pedig Bruce Wayne-en.

A legjobb alakítások között több színészt is számon tartok. Ott van egyszer Robin Lord Taylor, aki valami zseniálisan játssza el Pengiun karakterét. Lehet túlzásnak fogjátok tartani, de Heath Ledger tapasztalatlanabb kiadását látom benne (aki a The Dark Kinght-ban játszotta el mindenidők legjobb Joker alakítását). Járása, arcmozdulatai, mikro megnyilvánulásai mind folyamatosan felértékelik a sorozat különböző epizódjait. Nélküle nagyon sivár lenne az összkép. A másik zseni Cory Michael Smith, avagy ismertebb nevén Nygma, aki szintén egyre több teret kap. Az írók is látják, hogy a külföldi kritikusok is számtalanszor megemlítik. Adni kell a szavukra és előtérbe kell helyezni, mert a potencia ott lapul mindenében.

(Zárójelbe emelném még ki Richard Kind-et, akit nem tudok hova sorolni. Tetszik az öreg alakítása. Azt a szerepet, amit eljátszik pontosan rászabták, de még se érzem erősnek. Polgármester úr, valamiért mégis nagyon megkedveltem az elmúlt alakításai miatt. Talán az a fura nézése, vagy megkopaszodó haja miatt. Passz. Ha megöltök se tudok értelmes indokot rámondani, de a fenti kettő mellé simán odaírom a nevét. Pedig tényleg nincs semmi extra benne.)

Gotham.S01E09.HDTV.x264-LOL.mp4_002224263

Bruno Heller után (ő írta az 1×07-et) nem került könnyű helyzetbe John Stephens (1×08) és Ken Woodruff (1×09), de kilátástalanba se. Jól látták meg, hogy a gyerekekre és a Wayne bosszúra kell építkezni, hiszen mégis csak az a mozgatórugó. A Harvey Dent című (1×09) résszel meg is kapják a teret. Selina és Bruce végre egy fedél alatt. Kezdhet kibontakozni a tinirománc, amire már a kezdetek óta lehetett számítani. Kettőjük találkozását inkább azért tartanám fontosnak, mert kiegészítik egymást. Végre nem két semmit érő gyerekről beszélünk, hanem a jövőről. Jó meglátás volt az, hogy összehozták őket, hiszen külön-külön még annyi idő se jutott rájuk. Ezt számtalanszor az írók sarára lehetett írni. Majd talán most!

A „heti ügyekre” továbbra sincs panaszom. Ugyanazt próbálják csinálni, mint a Person of Interest-nél, azaz beleépíteni ezekbe az átívelő szálat, ami a maffia tevékenységre fókuszál. Utóbbi kettő ötlet gyengécskére sikerült. Főleg az 1×08-as. Kihagyhatták volna. Ott tényleg azt éreztem, hogy elvette a teret más fontosabbtól. Jelenpillanatban még Fish Mooney-t érzem egy kicsit fásottnak. Próbálok rájönni, hogy Drew Powell nem alkalmas a szerepre, vagy maga a karaktere lett olyan, amivel egyáltalán nem tudok azonosulni. Egyszerűen csak a követelőző picsa jelzőt tudom ráhúzni, aki szeretne valaki lenni, de jelenleg ettől fényévekre van.

Gotham.S01E09.HDTV.x264-LOL.mp4_000904278

Összességében: most altattak az írók, illetve szabad utat kapott a fiatalság. Mindig odalyukadok ki, hogy nekem a sötét, maffiára fókuszáló Gotham oldal tetszik. Nagyon jó volt látni a fiatal Harley Dent ügyész urat. Vele is egy telitalálatos casting született. Várjuk vissza, hiszen csak visszatérő státuszban szerepel – de lehet hogy még egyelőre abba sem.

Mit várok az őszi finálétól? Hát az biztos, hogy a címe (LoveCraft) kellően feltüzeli az ember kíváncsiságát. Biztosra veszem az odaütős cliffhangert, csak azt nem tudom, hogy Penguin-re vagy Gordon-ra fog-e fókuszálni. Esetleg a fiatalokra, bár azt kétlem. Egyelőre nincs infó a rendező és az író kilétéről, de ha újra Bruno veszi kezébe a sorozatot, akkor bizony jó kis őszi búcsúztatóra készüljünk. Bónuszba még azt is hozzácsapnám, hogy az 1×08-as rész szerkezetét azért se húznám le, mert John Stephens nem akarta elfelejtetni olyan gyorsan a Zsasz-os mókát, amiért külön jár a pirospont.

Továbbra is nézős a Gotham. Hamarosan kidobom a folytatás ajánlóját, már csak azt kell eldöntenem, hogy legyen meglepi a jövő heti rész történése, vagy nézem-e meg?

This entry has a rating of 3

Kommentáld!

Gotham – 1×07 – Penguin’s Umbrella

 
Beküldte: Kanyecc 2014 November 5, 1:47-kor a(z) Gotham témába.

Az elmúlt évek legvárósabb sorozatepizódján vagyok túl. Talán 3-4 évvel ezelőtt vártam ennyire, hogy lepörögjön az a pár nap. Megkaptam, és hát vegyes érzésekkel ülök a főnökszékemben. Az igazság egyszerű és kézenfekvő: a Gotham megszerzett magának. Bárhogyan is nézem, a fináléig maradni fogok, mert annyira jó az a közeg, amit megteremtettek az írók, hogy még egy összecsapott heti ügy se tud eltántorítani, hogy most akkor koccolnom kéne. Bruno Heller-nek járhatna a pirospont, mert egy fordulatos és annál sokszínűbb részt rakott össze. Egyúttal persze adhatok neki egy feketét is, hiszen összecsapottnak tűnhetett, legalábbis azokkal értek egyet, akik szerint elfért volna duplázva is a képernyőn a most látott sztori.

Gotham.S01E07.HDTV.x264-LOL.mp4_000631672

Még egy kicsit had beszéljek spoilermenetesen. Ugye bemutatkozott Victor Zsasz, akit Anthony Carrigan testesített meg. Öröm volt végignézni a jelenetét, amikor bevonul a rendőrőrsre két leszbikus mamlasz gorillanőjével és dirigál az ottlévő 50 rendőrnek. Majd pedig Gordon-ra lecsap. Nagyon jól látták meg Bruno, hogy nem szabad hősködni. Azaz lehet, de mindannyiunkban éreztetni kell azt, hogy ha ilyen könnyedén el lehetne intézni a korrupciót a városban, akkor már rég felszámolásra került volna.

A rész nagyon jól rávilágít Gotham mozgatórugóira. A rendőrség csak bábjáték, akik a polgárok nyugodtságának fenntartásáért működnek. (Mi is nyugodtabban alszunk kulcsra zárt ajtó mögött, mint nyitottnál.) Ha eddig még nem állt volna össze a város hierarchiarendszere, akkor most összefog, mert remekül rávilágítanak: kik a főnökök, kik gondolkodnak előlátóbban, illetve arra, hogy istenigazából sose tudhatod kiben bízhatsz meg.

Hiába klisés néhol a története, ennek így kellett lepörögnie. Azt azért hozzáfűzném, hogy a 40. percig fogalmam se volt arról, miként fogja ezt megúszni felügyelőnk, vagy inkább hogyan folytathatja életét és pályafutását a korrupció hazájában. Bullock hozta a formáját. Hát nem ilyennek képzeltétek el? Dehogynem. Donald Logue és Ben McKenzie remekül megérti egymást. A főszereplőpáros zseniális alakítást nyújt. – Tudom, elfogult vagyok, de amikor ezt hozzák ki az emberből, akkor bátran lehet ilyet írni. Szavaimban túlzásnak helye nincs, inkább csak az őszinteség beszél belőlem.

Gotham.S01E07.HDTV.x264-LOL.mp4_001735316

Jó volt az epizód. Erre számítottam. Azért legbelül reménykedtem, hogy elhúzzák a folytatását jövő hétre. Talán jobb is, hogy nem tették, mert egy másabb, sokkal nagyszerűbb cliffhanger-t találtak a végére, ami előtt le a kalappal. Le, mert egyáltalán nem számítottam. Mondhatjuk: megleptek, mert ez történt. Össz-vissz csak egy flashback kellett mindehhez. Oké, nem jártatom a szám, most jöjjön a spoileres fele a tovább mögött.

Tovább…

This entry has a rating of 4

Kommentáld!

Gotham – 1×06 – Spirit of the Goat

 
Beküldte: Kanyecc 2014 November 1, 19:25-kor a(z) Gotham témába.

Akkor heti kibeszélő, illetve heti véleménynyilvánítás lesz a Gotham-nél? Nagyon úgy fest, mert ez továbbra is nézős. Bár nem volt kérdéses, hogy nálam az idény legnézősebb újoncává válik. Egyszerűen imádom a Batman-t és ha van valami, amit lehet nézni belőle, akkor azt fogom is. Már most erősebbnek gondolom, mint a tavaly startolt Sleepy Hollow-t – már ha a Fox műsorkínálatára egy pillantást vetek. Jó kis heti ügyeket csapnak össze, az átívelő szál pedig éli életét, folyamatosan részről részre haladnak vele is.

Gotham.S01E06.HDTV.x264-LOL.mp4_001798963

Ismét egy olyan heti gyilkost kaptunk, ami megállja a helyét a valóéletben. Ezért szeretem a Gotham-et. Tulajdonképp csak egy szimpla nyomozós sorozatról van szó, mert Batman még ki se kupálódott, de mégis meg tudják változtatni a nézetem azzal, hogy próbálnak realistán hozzáállni a létezéséhez. Sorra jönnek azok a karakterek, amik a felnőtt hősnél majd előjönnek. Talán ami kicsit nehezen megy számomra, az a korhoz való társítás, hiszen ha Bruce Wayne még csak fiatal, akkor általában mindegyik gonosztevője, akit később fog kiiktatni vénrókának tekinthető, legalább minimum 40-50 pluszosnak.

Ha ettől viszont el tudtok tekinteni, akkor megkapják az őszi részleg legjobban működő krimijét, ahova sok misztikum se kell, csupán csak egy koszos, sötét és korrupt város, amit lassacskán felőröl a gazdagok becsvágyósága, telhetetlensége. A CGI továbbra is hibátlan. Nagyon jól ábrázolják ezt a fantom várost. Tényleg olyan, hogy a néző beleképzeli magát az adott negyedek hangulatába. Az elhagyatott ház se volt piskóta. Látszott rajta a kidolgozottság. Jó helyszínek mellé jó operatőr is kell, ami szintén pipálható.  A zene se egy utolsó szempont, ami nagyban hozzájárul a hangulat megalapozásához, bár inkább ez alatt csak a morajokra, sikátorhangokra és ilyesmikre gondolok.

Gotham.S01E06.HDTV.x264-LOL.mp4_000213296

Beszéljünk a színészekről. Robin Lord Taylor egy zseni. Nagyon durván hozzájárul a sorozat minőségéhez. Eddig piti szerepei voltak. Megfordult a The Walking Dead-ben, mint Sam; de a Brooklyn Taxi-ban is volt egy vendégeskedése. Semmi komoly, hogy pontos legyek. Most pedig bravúrozik. Egy nagyon sokszínű karaktert játszik el, nagyon hitelesen – tuti befutó lesz valamelyik díjátadón. Cory Michael Smith mellett se lehet elmenni szó nélkül. Egy forma a srác, őt alakítja a halottkémet a sorozatban és belőle lesz Rébusz, Batman legrégebbi ellenfele.

A harci helyzet az, hogy nagyon eltalálták ezt a két karaktert a castingot illetően. Annyira hitelesen visszaadják az átalakulóban lévő főgonoszokat, hogy tényleg az évek múlását és Batman megszületését várja a néző. Cory előtt sincs régbemúló pálya. Tavaly kezdte a szakmát, legalábbis az imdb profilja alapján, de szép jövő elé néz, mert ezzel az alakításával felhívja magára az ember figyelmét.

Gotham.S01E06.HDTV.x264-LOL.mp4_001967215

Kanyarodjunk vissza a történetre. Az 1×06-ban kaptuk egy jó sorozatgyilkosságot. Kicsit igazságszolgáltatásnak is tűnt, de a rendezői kivitelezést még a Criminal Minds csapata is simán megirigyelheti. Működött a kémia. Talán, amit kihagytam volna, az a háttérben meglévő Fish Mooney és társának nyomozása, aminek az epizódzárásnál adtak egy baromijó cliffhangert. Most hogyan tovább? Mi lesz itt, kérem szépen?! Ilyenkor jó, ha az ember darál, mert legalább folytathatja a friss résszel. Baromijó megalapozása lett a novemberi sweeps időszaknak.

Muszáj lesz néznem a Gotham-et. Mind történetileg, mind színészileg összeszedett és működő képes. Az idény eddigi legjobb drámája, bár ezen az is változtathat, hogy még sokat nem láttam a fennlévők közül.

This entry has a rating of 4

Kommentáld!

Gotham – 5 rész távlatából

 
Beküldte: Kanyecc 2014 October 24, 23:50-kor a(z) Gotham témába.

Srácok, ez még mindig baromijó. A Gotham egyenletesen szállítja azt, amitől egy szimpla Batman rajongó a falat kaparja. Nincs mese, nálam az idény legjobb drámája jelenpillanatban. Igaz eléggé hiányos az őszi palettából a kép, de az, amit eddig az asztalra letettek elégedettséggel tölt el. Az, amit májusban elképzeltem most a képernyőn köszön vissza. Köszönöm Bruno Heller, hogy egy minőségi képregény adoptációt hoztál össze. Kicsit olyannak érzem, mint az Arrow-ot. Szépen, az idő múlásával kikerekedik a maga története, ami egyediségével magához vonzza a nézőket. Ebben reménykedem, valamint egy hosszú jövőképben.

Gotham.S01E03.HDTV.x264-LOL.mp4_000154487

A sorozat legnagyobb ereje a mögöttes tartalma. Nagyon jól építik fel a sztorit. Az elején kicsit féltem, hogy majd a heti ügyek elnyomják az átívelő szálat. Pont fordítva van minden. Az írók ügyelnek arra, hogy a fősztorira építsék a heti nyomozásokat. Ritka az ilyen. Általában a főszál mindig elvész a „vendégszálak” között, itt viszont a profizmus köszön vissza, mert egyszerűen Bruno-ék ügyelnek arra, hogy a fiatal Batman legyen a középpontban, még ha azt is hisszük, hogy ez a sorozat valójában Gotham korrupciójára és szürkületére építkezik. A fiatal úrfi egyre több szerepet kap, egyre inkább kezd apja fejével gondolkodni. Gondolatai pedig arra hagynak következtetni, hogy az intelligenciája a helyén van.

Nem tudom mi van mostanság az operatőrökkel, de csak minőségi munkák köszönnek vissza. Meghódították a szakmájukat? Esetleg a fiatal tehetségek buzgón bizonyítanak. Passzolom. Az viszont kétségtelen, hogy Gotham ragyog. Már ha azt, amit látunk lehet ennek hívni. Már pedig lehet, mert amikor bevágnak egy nagytotált, egy városrészletet egyszerűen elönt a melegség, annyira büszke vagyok a minőségre – persze ez a CGI mesterek műve, de az, amikor a dialogusoknál annyira jó kameraállást használnak, illetve nagyobb látószögű optikát felér egy sorozatbéli orgazmussal. Hihetetlen jó a képi világa. Szabályosan nem bírok magammal a rész nézése közben, állandóan a CRTL+E gombot nyomkorászom (ez a pillanatfotó a GomPlayerben).

Gotham.S01E04.HDTV.x264-LOL.mp4_002393349

A Person of Interestnél hoztam fel talán a leginkább, hogy a több szálon futó történet mennyire egyben tartja a szkriptet. Gondolhatnánk azt, hogy itt egy van. Ez téves meglátás, mert többet rejt magában. A fő mindenképpen a fiatal Bruce felcseperedése, felnövése, mégis csak Batman születéséről beszélünk. Mellette pedig mellékszálban helyet kap három is. Első sorban a két rivális banda ügyködése, ott van a rendőrséig korrupció, és ne feledkezzünk el a mélyben megbúvó politikai részlegről se, ami mindegyik fölé emelkedik, amiről az 1×05-ben esik némi említés. El vannak látva bőven cselekménnyel a srácok. És hogy szinte mindet mozgatják, az valami tökély. Komolyan, oda-visszavagyok a sorozattól, bár ez érződik szavaimban.

És a heti ügyekről se feledkezzünk el. Istenem, ennyire jó ügyeket még egyik sorozatnál se láttam. Jó, azért nagyban hozzátesz a sikerükhöz maga Gotham képi világa, a háttérben lévő történet és az, hogy mindig ötletes gyilkosságokat választanak. A második részt azt hittem nem fogják túlmúlni, de amikor jött a légballonos gyilkosság az agyamat eldobtam. Hatalmas ötlet.

Korrupció, visszaélés. Ez a mozgató rugója a sorozatnak. Több oldalról meg lehet közelíteni, de minden esetben az jön le, hogy bárhol is állj, sosem vagy biztonságban. Legjobb élő példa Pingvinünk, aki jól megjárja. Az 1×05-nél már nem igazán tudtam elképzelni, hogy örül-e annak a pozíciónak, amit kivívott, vagy már megbánta fecsegését. Hasonló a szitu fiatal felügyelőnkkel. Eléggé összecsapnak felette a hullámok. Ez csak a nézők izgalmi állapotba hozása miatt szükségszerű. Nincs senki se biztonságba, maximum ha már a föld alatt van. Ergo, ha halott.

Gotham.S01E03.HDTV.x264-LOL.mp4_001201366

A Gotham azt érezteti velem, hogy kicsit az Arrow és a Person of Interest ötvözését szeretnék elénk tárni. Előbbit azért, mert a DC világához kapcsolódik. Egy nagyon jó történet már lefixált, már csak meg kell mutatni egy sötét kivitelezésben a nézőknek. Olyban, ami alapvetően hihető, akár létezhet is a valóvilágban. Meseszerűséget pedig félre akarják tenni. Utóbbit azért, mert tényleg eléggé dominálnak az átívelő szálak, amiből szép számmal kapunk. Nagyon jó heti ügyekkel dolgoznak, amiket összekapcsolnak a fővel, illetve ezekkel nagyon jó vendégszereplőket tudnak felsorakoztatni, akik közül az ígéretesebbeket talonba rakva visszahozzák később. Nincs igazam?

5 rész eltelt. A történet halad valamerre. Nem tudni mi lesz a következő 3 epizódban. Jogosan állíthatom, hogy kiszámíthatatlan a sorozat. Ez teszi annyira vonzóvá. Bármi megtörténhet, de itt nem fogják a főhőst kicsinálni. A Fox belenyúlt a tutiba, kb. mint tavalyelőtt az Arrow-val a The CW. Ezért is remélem, hogy mihamarabb hozzák a magyaroknak, mert vevők lesznek rá.

Nincs mit írni, el vagyok bűvölve. Semmi kiemelkedő negatívumot nem tudok felhozni. Őszintén, nem is akarok, mert így jó minden. Maradok, noná, és örülök  a berendelés hírének, amiről majd mindjárt írok egyet külön.

This entry has a rating of 4.5

Kommentáld!

Gotham – 2 rész távlatából

 
Beküldte: Kanyecc 2014 October 6, 13:45-kor a(z) Gotham témába.

Mit vártatok?! – kérdem minden Gotham hitetlenkedőtől, amikor elkezdik sérelmezni a sorozatot. Továbbra sincs bajom a Fox idei DC-s üdvöskéjével, azzal már inkább, hogy az emberek nézik, de nem látják azt a mögöttes tartalmat, amit Bruno Heller szeretne megjeleníttetni. A pilot utána a Selina Kyle címen futó 2. rész is ugyanazt a minőséget hozta, csak éppen Danny Cannon (az epizód rendezője) még sötétebb várost tárt elénk. Lehet túlzottan Batman-rajongó vagyok, már-már elvakít a története iránti rajongás, de ettől függetlenül ott van a szemem előtt a tény: miszerint ez egy előzménysorozat, ahol nem Bruce Wayne a főszereplő, hanem az újonc Gordon rendőrtiszt, aki próbál érvényesülni a korrupt városrészben.

Gotham.S01E02.720p.HDTV.X264-DIMENSION.mkv_000143602

A pilotnál alig láttuk Selina-t (Camren Bicondova), aki később fogja alakítani polgárságot védelmező Macskanőt. Sokkal később, mint azt várnánk. Most kaptunk egy olyan epizódot, melyben kiemelt szerepkörben vonultatták fel. Túlságosan is jól van összerakva a karakter, mert Bruno próbálja elkerülni a klisézős nézői odaszólásokat. Nem hősködik a fiatal Catwoman, helyette okos húzásokkal él túl, amivel cseppet se hazudtolja meg az utcai mivoltát, hogy ott nőtt fel. (Ilyesmikre gondolok a mögöttes tartalom alatt.)

Egyelőre heti ügyekkel, illetve kapcsolatépítéssel akarják megkedveltetni Gotham lakóit a nézőkkel. Lassan építkeznek, mint egy Game of Thrones-nál, viszont van egy olyan sandagyanúm, hogy az évadfelére be fognak indulni a cselekmények. Az se tartom kizártnak, hogy David Mazouzt, azaz Bruce-t megformáló színészt továbbra is a háttérbe tartsák. Itt is ugyanazt érzem, mint annak idején a Person of Interest-nél. Túl kell lenni az első x részen, után pedig úgy beindul a történet, hogy le se lehet venni a szemet róla. Hasonlókat remélek, bár ha ez meg se valósulna, akkor is kitartok mellette, mert továbbra is tetszik.

Gotham.S01E02.720p.HDTV.X264-DIMENSION.mkv_001983732

A sorozat ereje a karaktereiben és a nagyszerű szereplőválasztásban rejlik. A második részben egy emberrablásos ügyet kapunk, melyben utcai gyerekeket rabolnak el, hogy aztán valami kísérletet végezzenek el rajtuk. A két elkövetőt Lili Taylor és Frank Whaley testesíti meg, akik Gotham sötétoldalát erősítik. Alakításuk abszolút meggyőző. Kellően idegbetegre sikerült mindkettőjük karaktere. Így kell gonosztevőket megszerettetni a kritikus szempárokkal. Itt egy újabb érv amellett, miért is szem előtt tartani a produkciót. Mert minőségi!

A háttérben persze zajlanak az építkezések. Gordon nyomozója a nekijáró tiszteletet kiérdemelni kollégáitól és feletteseitől. Továbbá Bruce úgy tekint rá, mint nevelőapjára – vagy valami hasonlóra. Penguin is próbál saját lábán megállni, és forralja a tervét, amivel egykori szolgálóján akar bosszút állni. Jah, és ne feledjük el a Cat–Bruce, a Cat–Bruce–Gordon és a Cat–Gordon szálak kiépítését se, ami gőzerővel zajlik.

Gotham.S01E02.720p.HDTV.X264-DIMENSION.mkv_000410201

Elégedett vagyok a tempóval, a heti üggyel, de leginkább Bruno elképzeléseivel. Nem siettet semmit. Tudja, hogy nem azon van a hangsúly, hogy a 3. évadban Batman felnőttként gaztevőket üldözzön és adjon a rendőrség markára. Gotham korrupt, sötét oldalát szeretné először megmutatni, csak hogy megérte mindenki miért született meg a DC egyik hőse, akinek elsődleges célja nem szüleinek gyilkosainak kézre kerítése, hanem a szervezetbűnözés kisöprése városukból.

This entry has a rating of 4

Kommentáld!

Gotham – Kezdett a sorozat

 
Beküldte: Kanyecc 2014 September 25, 15:50-kor a(z) Gotham,Pilot témába.

Hol kezdjem. Régóta egyik kedvenc történetem a Batman. Mindegyik filmet láttam legalább 4-szer, de előfordulhat, hogy egyeseknél ez a szám feljebb kúszott. Mind az új -, mind a régi szériás mozifilmek egyaránt tetszenek. Megvan mindegyiknek a maga minőségi mivolta. Azért azt hozzátenném, hogy a legutóbb kapott trilógia messze a legjobbat nyújtotta, és kíváncsi is leszek a Batman v Superman: Dawn of Justice c. mozifilmre, amit 2016-ban kapunk meg. Addig még párszor megnézem a The Dark Night-ot és a The Dark Night Rises-t, melyeket többszörösen kiverték nálam a biztosítékot – persze csak is jó értelembe.

gotham.101.hdtv-lol.mp4_000686811

Ilyen Batman fanatikus rajongást követően nem is csoda, hogy a Gotham abszolút várós újonca volt az elmúlt idénynek. Az a tény pedig, hogy az amerikai kritikusok a legjobb drámák között emlegették csak tovább növelte a „legyen már szeptember 22-e” érzetemet. Nehéz elvonatkoztatnom, hiszen annyira imádom a DC Comic ezen ágát, hogyha szart is szállítanának az írók, még akkor is nézném. Ez persze nem fordulhat elő, mert Bruno Heller mögött olyan múlt van, ami kellően megnyerő és felpezsdítő.

Május óta tudjuk, hogy a Gotham a kezdetekről szól. A középpontjában: a fiatal Bruce Wayne (David Mazouz), akinek szüleit meggyilkolják egy rablást követően. A tizenéves srác végig nézi befolyásos apjának és anyjának a „kivégzését”, hiszen a városban mindenki tudta, kik is azok a Wayne-ek. Itt kezdődik a szürke Gotham városának története, ahol a korruptság ugyanolyan mértékben jelen van, mint a szervezetbűnözés. Csak anyagi és politikai háttérrel lehet valakiből nagyember, más különben a város felőrli, elnyomja.

A mozifilmek kedvelőinek már csak azért is lesz nézős, mert olyan időre helyezi a fókuszt, amiről keveset tudunk. Tudjuk ugyanis azt, hogy miért született meg Batman, miért vette karjai alá ezt a bűnös várost; viszont azt, hogy gyermek korában miként találkozott azokkal a karakterekkel, akik felnőtt korában feltűnnek vagy ellene, vagy mellette, arról nincs információnk. Bruno-ék tudták, hogy már a pilotnál be kell dobni pár nagynevet, mint a Catwoman-t, Penguin-t, de később találkozni fogunk számos ismert arccal, mint pl.: Joker-rel, Scarecrow-val vagy éppen Mr. Freeze-vel.

gotham.101.hdtv-lol.mp4_001025482

A történet csavarját az adja, hogy nem Bruce Way-en keresztül ismerjük meg Gotham jó és rossz karaktereinek sztoriját, hanem James Gordon rendőrön (Ben McKenzie), aki később szoros kapcsolatban lesz majd Batman-nel. Rendőrünk még újonc, mondhatni frissen érkezett. Harvey Bullock-ot (Donal Logue) kapja társul, a veterán vén nyomozót, aki átlátja a város működését, tudja kivel kell jóba lenni, mikor kell félre nézni, és kit kell olyankor megkenni, ha információt szeretnének kapni az adott ügynél. A kezdésnél a Wayne család meggyilkolásának ügye áll a középpontban. 42 perc alatt felgöngyölítik az ügyet olyan mértékben, hogy a temetésre a család fennmaradó tagjai megnyugodhassanak, illetve a sajtó lehozhassa a hírt, a rendőrség pedig minden percét kiélhesse a dicsőségnek.

Azért aki látott Batman-t tudja, hogy ez mind csak a felszín. Alatta sokkal többről van szó. Kicsit olyan is volt a szerkezet, mint a legtöbb klasszikus kriminél: ha még van hátra 10 perc, akkor itt valami nem smakkol. Túl gyorsan oldódott meg az ügy. Igen, ez volt nekem is a gondolatom, viszont a fő csavart nem szeretném lelőni, mert úgy elveszti különlegességét a pilot, ami még ha kicsit nehézkesen is indult, olykor vontatottnak tűnt, nekem baromira tetszett.

gotham.101.hdtv-lol.mp4_001586084

A Gotham mellett sok tényező szól. Első körben maga az univerzum. Eszméletlen jó a város, és a hozzá felépített történet. A DC Comic méltón lehet elégedett a végeredménnyel, illetve a ténnyel, hogy most már a tévés piacon is jelen van ez a csoda. A másik a színészekkel jön, mert annyira minőségi lett a casting, hogy jobbat se kívánhattam volna. Ben McKenzie-t a Southland-nél nyitotta fel a szemem, hogy a „fiatal tehetségre” oda kell figyelni. Most pedig kapott egy karizmatikus karaktert, amit tökéletesen játszik el. Hogy a kép teljes legyen, azért szükséges egy társ is, akit Donal Logue játszik el. Szintén zseniálisan. Sorolhatnám még a többieket is, mert Robin Lord Taylor se egy egyszerű karakter alakít. Annyira odaadóan játssza el Penguin szerepét, hogy már adnék neki egy Emmy-t mellékszereplő kategóriában.

A sokadik kiemelkedő tény a CGI-ban rejlik. Gotham-et nem hiszem, hogy látni fogjuk napsütötte változatban. Mindig komor hangulatban inkább. Másrészről a nézése közben azon agyaltam, hogy időben mikor is játszódhat, mert ugyanúgy rá lehet a jelent, mint a múltat húzni. Kicsit az Arrow-ra emlékeztetett, pedig még semmilyen „szuperhős” születésen nem vagyunk túl.

gotham.101.hdtv-lol.mp4_001582789

A végeredmény magáért beszél. Részemről mindenképpen nézős lesz mind a 16 epizódja. Ez is egy külön piros pontot, hogy végre nem kőbe vésve ragaszkodnak a 22-24 részhez idényenként. Tavaly a Sleepy Hollow-nál nyilvánult meg a leginkább, mennyire jó, hogy rövidebb évaddal számolnak, nem pedig nyújtottal. Valami ilyesmit remélek a Gotham-nél is. A kezdés noha kicsit döcögött, nálam abszolút ugyanott van: a heti (!) nézősök között.

This entry has a rating of 4

Kommentáld!

free web stats