The Andromeda Strain (2008) – Part 2.

 
Beküldte: Kanyecc 2008 August 14, 23:02-kor a(z) The Andromeda Strain témába.


Premier: 2008/05/27
Írta: Robert Schenkkan, Michael Crichton
Rendezte: Mikael Salomon

Mr. Jeremy csapata tovább folytatja a kutakodást. Dr. Tsi-vel eljutnak egy olyan elmélethez, melynek ötlete már beleillene egy fantasztikus filmben. Az Andromeda-törzsere úgy néznek, mint egy üzenetre a jövőből, hiszen egy féreglyuk által érkezett a Föld-re. Eközben Mr. Nash nyomában az egész Nemzeti Gárda sötétebbik fele, akik nem akarják, hogy bármi idő előtt szárnyra kapjon a projektjükkel kapcsolatban…

Megjegyzés: Nem szeretek félbe hagyni sorozatot, főleg nem minisorozatot. Tegnap meglesten az bevezető epizódot. (Az csak egy másik dolog, hogy ma lett kiposztolva.:) Megtetszett az egész koncepció, azonban ma este már nem tudtam annyira élvezni. Vazze, sok gagyi effekteket raktak bele, ami nélkül frankón mehetett volna tovább a sztori. A színvonal sokat csökkent. Olyan, mint ha elfogyott volna a pénz és ezért csak két helyet/helységet mutattak: Mancheck-ék bázisát, valamint a kutatólabor egyik részét.

Spórolni kell! – Tudom, de ezt akkor sem szabadott volna megengedi. Az előző epizód azért tetszett, mert körbejártuk a kihalt várost. Tök feelinges volt az egész, most meg szinte semmit sem kaptunk. Két helységbe mozgott az egész. Elterjedt a vírus. Erre kitalálták a készítők, hogy változtassuk meg a Föld felszínét narancssárgára… Hagyjanak már. A legbénább effekt, amit láttam egész életemben. Ennél még azt is jobb volt, amikor lepermezték a terepet és hullottak a keselyűk az égből. Ezt nem kellett volna elénk tárni. Egyébként is, vannak láthatatlan vírusok vagy pár elszáradt füves terült.

Az eredeti film sztoriját nem ismervén, kicsit égnek állt a hajam a végétől. A féreglyuk még okés, de hogy ASCII-kódba lekódoltak nekünk egy üzenetet, hogy védjünk meg egy baktériumot, az azért sok(k) volt számomra. Persze lehet sejteni, az E.T.-s hangulat jeleit, viszont erre legmerészebb álmomban se gondoltam. Túlmegy minden határon. Természetesen, a Happy End nem maradhatott el, sőt a végéről a meglepi jelenet sem. Ezzel egyidejűleg felmerülnek bennünk a további kérdések: Chuck keze állhatott-e az egészben? Miért kellett megölni Mancheck-et? Mi lett Nash sorsa? Fényderült-e az igazságra? stb.

A szereplők részéről se maradhatott el a lazulás. Legjobban még mindig Andre Braugher szereplése tetszett a legjobban. Kedvet is kaptam némi Thief-adalék pótlására. A Traveler-es Viola Davis nagyon nem! Benjamin se remekelt, viszont hadilábon állok Daniel Dai Kim-mel.

Megvallva az őszintét: Nem ilyen fináléra számítottam. Hipp-hopp megfeledkeztek a páciensekről, akik túlélték a fertőzést. Aztán jött a nagyötlet, a gyomorsav és a PH érték. Sok-sok gagyi effekt – pl.: mikor szétesik a repülőgép vagy a vírusterjedése – mellett egy hangárban akár le lehetett forgatni az egészet. A halálozások annyira benne voltak a pakliban, mint ahogy Dr. Jeremy fiának utólagos dicsőítő szavai. Egyszer nézhető, archiválni nem szükséges. Annyira nem lopta be magát a szívembe. Hamarosan érkezik némi bónusz anyag hozzá.

This entry has a rating of 1.5

Kommentáld!

The Andromeda Strain (2008) – Part 1.

 
Beküldte: Kanyecc 2008 August 14, 12:24-kor a(z) kábelsorozat,Pilot,The Andromeda Strain témába.


Premier: 2008/05/26
Írta: Michael Crichton, Robert Schenkkan
Rendezte: Mikael Salomon

Utah állambeli Priedmont környékére egy meteorológiai műhold csapódik. Két fiatal lesz szemtanúja az eseménynek. Haza viszik és feltárják a nem túl nagy eszközt, mellyel egy borzasztó vírusnak adnak kiutat az atmoszférába, amiről nem sokkal később már a fejesek is tudnak. Ekkor kerül képbe a „Kanál” nevezetű projekt, amelyben hat darab szakképzett tudós kap helyet. Céljuk a vírus megfigyelése, valamint az esetleges járvány megelőzése…

Megjegyzés: Az elmúlt napokban többször rá akartam vetni magam, azonban valahogy soha sem jött össze. Szitkomhoz nincsen kedvem, 42 perces drámához meg főleg! Ennek örömére már csak a minisorozatok kerülhettek előtérbe, melyből nincs bő választék. Igaz a Tin Man-ből hátra van az utolsó két rész, de nem ártana újra néznem bevezetőt, hiszen nem sok rémlik belőle. – Sok, sok befolyásoló tényezőnek köszönhetően maradt a listán egyedül az Androméda-törzs. Így utólag belegondolva nem bántam meg a választását. Nem mintha lett volna más választásom.

A Sci-Fi Channel érti a dolgát. Tud egyaránt jó minisorozatot csinálni és rosszat. Az Andoméda-törzs valahol félúton jár az jó felé. Se nem jött be annyira, mint egy The Lost Room; se nem tenném a földdel egyelővé, mint egy The Triangel-t. Természetesen, azt se feledjük ki a sorból, hogy egy 2008-as feldolgozásról van szó. Elődje létezett, sőt nem mostanság, hiszen 1971-ben született meg. Hazánkban ’73 júliusában érkezett meg. A készítőknek mindössze annyi volt a dolguk, hogy hozzák a régi sztorit, növeljék a színvonalat és két óránál kicsit hosszabbra húzzák szét az egészet, mert egyetlen epizódos még sem lehet. Az már tévéfilm volna.


Ha már szóba került a színvonal, akkor mindenképpen álljunk meg egy bekezdésnyire és vizsgáljuk meg, kikkel próbálta mindezt összehozni! A csapatvezetője: Benjamin Bratt, aki jelenpillanatban a The Cleaner-ben tevékenykedik, de E-Ring-ben szintén ott volt. A kotnyeles riporterünk személyében Eric McCormack-et vélhetjük felismerni, aki a Will & Grace-ben alakította magát Will-t. A sztárparádé koránt sem ért véget: Van nekünk Scrubs-os Christa Miller-ünk, Lost-os Daniel Dael Kim-ünk, Traveler-es Viola Davis-unk, Tilt-es Barry Flatman-ünk, Durham Country-s Justin Louis-unk, Falcon Beach-es Ted Wittall-ünk, valamint Sue Thomas: F.B.Eye-os Ted Atherton-unk. Egyszóval, a készítők a casting során csak a hírességekre startoltak rá és mennyire jól tették.

Mi tetszett benne? A történettől nem ájultam el. Részben teljesen kiszámítható, hiszen ha már szóba kerül az atom, akkor tuti kis idővel ledobásra kerül. Itt sem maradhatott el a slussz poén. (Meghibásodik a gép, valaminek a hatására.) Igazából apró momentumnál mondtam az, hogy ez igen! Ilyesmit sem hagytak figyelmen kívül. Például: amikor átestek a fertőtlenítésen. Spontán filmekben mit látunk (…) csak átmennek egy zuhanyzón, kétszer megfordulna, oszt tiszták vagyunk. Itt ügyeltek minderre. Nem csoportosan, hanem azonosítást követően léphettek be a tisztító zónába, ami nem két fázisból tevődött össze, meg hasonlók. Ne csak egyet mondjak, ott van a bemutatkozás pillanata. Mindenki szépen elmondja ki és milyen nagydolgot tett az életben. Lehet ez utóbbi másoknak tök snassz dolog, de nálam koránt sem.

Negatívumok, persze vannak, ha akarják őket, ha nem. Eléggé elcsépelt jelenetre szintén lehet számítani, amik néha tudják igen jelentősen rontani az összképet. Benjamin, azonban remek arc. Mindig ott van. Összetartja a csapatot, ami időközben át él egy válságot. A kiszámíthatóság sem túl előnyös számára. Lezuhant az atombomba, de miért van olyan érzésem, hogy nem robban fel? …vagy ha fel is robban, akkor sem lesz nagy gubanc? Jah, hát a Happy End-es zárás miatt.

Nekem tetszett. Nem érzem úgy, hogy elfecséreltem másfél órát a bevezető részre. A folytatást sem hagyom ki, hiszen baromira kíváncsi vagyok, mivel állnak elő. Miért nem betegedett meg a kis baba? Elszabadul-e a vírus nagyobb területen? Chuck sorsa mi lesz az elnök úr mellett? és még folytathatnám, de inkább megjegyeznék még egy különlegességet. A minisorozat premierje elsőként áprilisban (20-án) volt Ausztráliában, majd május első felén (10-én) Angliában, aztán csak Amerikában. Tehát a világ előbb láthatta, mint az USA!

Végezetül, ne feledjük ki a sorból, hogy már kapható DVD lemezen, tovább az A&E-s lezajlott a premierje. A két hivatalos előzetest, ezen a linken nézhetitek meg újra, ha netán még nem tettétek volna. A folytatással hamarosan jelentkezem.

This entry has a rating of 3

Kommentáld!

free web stats